Lähettäjä: ...
Päivämäärä: 3.12.24 09:13:49
Miksi siellä kisoissa on pakko onnistua, miksi joku puomin pudottaminen, kieltäminen, tai edes satulasta suistuminen olisi itsensä nolaamista?
Miksi on niin tärkeä onnistua, pärjätä ja sijoittua?
Eipä siitä kauan ole, kun Henri Ruoste kävi "epäonnistumassa" Olympialaisissa kun hevonen säikkyi kameraa. Huipputasolla nähdään jatkuvasti kieltoja, puomien kolahtelua, satulasta suistumisia. Koulukisoissa hevoset väsähtää, vaihdot menee vinkkuraan, esitetään vääriä asioita väärään aikaan. Kisoissa näkee "epäonnistumisia" ihan kaikilla tasoilla, kaikissa lajeissa. Ja tiedätkö mitä? Viikon päästä kukaan ei enää muista näitä epäonnistumisia. Viikon päästä kukaan ei muista, kuka voitti, kuka oli kolmas, tai kenen hevonen kielsi ja kenen ei.
Epäonnistuminen on osa kaikkea urheilua. Se on osa oppimisprosessia. Kilpailuhenkinen saa olla, sekin on normaalia, mutta jos epäonnistuminen rinnastuu itsensä nolaamiseen, sijoittuminen on tosi tärkeää ja kisat menee sitä jännittäessä päin prinkkalaa, niin luulen että kyllä urheiluterapeutin - tai ihan tavallisen terapeutin- apu on nyt tarpeen. Ajatus pitäisi saada nyt ohjattua pois siitä "pitää päihittää muut"-mallista ja korjattua kohdalleen "pitää ylittää itseni"-malliin.
Usein jännitykseen auttaa kokemus ja se että saa ratoja alle, mutta jos kyseessä on tuollainen "pitää pärjätä, pitää sijoittua, pitää onnistua"-jännitys joka kampittaa jo pikkuluokissa, niin on ihan turha käydä hakkaamassa päätä seinään ja kasvattamassa sitä mörköä rata toisensa perään ennen kuin oma asenne on korjattu.
|