Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   18.10.24 22:33:58

Uusi hevosenomistaja kyselee. Tallin heinästä ei ole analyysejä otettu ja olisin itse halukas omakustanteisesti analyysin teettämään.

Elikkäs mihin kannattaa lähettää ja mitä mahtaa kustantaa? Ja löytyykö ohjeistusta näytteen ottoon?

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: Nepa 
Päivämäärä:   18.10.24 22:41:22

Kannattaa kysyä tallinomistajalta tai siltä joka ne heinät sinne ostaa. Osaa varmasti neuvoa!

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   18.10.24 22:49:35

Nepa, tallinomistaja ostaa heinät, ei osaa neuvoa analyysin kanssa. Heinäntuottaja ennen toimittanut analyysit, mutta sukupolvenvaihdoksen jälkeen ovat jääneet uupumaan.

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   18.10.24 22:51:25

Katso Seilabin sivuilta.

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: Aml 
Päivämäärä:   18.10.24 22:53:12

Hankkijalla on ainakin niitä testivihkosia missä ohjeet ja taisi niissä olla näytepussi myös.

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   18.10.24 22:57:13

Jos muovitetut pyöröpaalit/isot kanttipaalit niin ei saa kyllä valitettavasti luotettavaa analyysiä otettua :( Pitäisi kerätä näytettä mahd monesta kohtaa paalia ja mielellään useasta eri paalista, ja tätä varten tarvitaan ihan omanlainen työkalu, jolla porataan reikä paaliin, jotta saadaan näytettä sisemmistäkin kerroksista. Toki käsin voi yrittää nyppiä, mutta eihän sitä saa kuin pintakerroksista ja jos paaleja on kerrallaan auki vain yksi, niin ainoastaan siitä... Laatu ei koskaan kuitenkaan ole 100% tasaista. Pikkupaaleista helpompi kerätä, kun ottaa vaan mahd monesta eri paalista, sekoittaa ja ottaa siitä pienen köntsän näytteeksi.

Eurofins ja Seilab näitä tekee, molempien sivuilla varmasti myös ohjeet.

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   18.10.24 23:07:04

On isoja pyöröpaaleja. En tullutkaan ajatelleeksi, että eihän siitä yhdestä paalista nyt luotettavaa tulosta saa..

Hevonen saa litran Racingin Peacemakeria ja Racingin kivennäistä sekä pellavaa ja suolaa. Heinää menee n. 10kg päivässä (sh-ruuna harrastekäytössä). Mistä voin tietää mitä kannattaa (vai kannattaako mitään) antaa lisäksi?

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: sese 
Päivämäärä:   18.10.24 23:51:58

Näytteenotto kannattaa ajoittaa kahden paalin vaihtoon (erit. säilö), jos kuivaa heinää tai iso talli = menekki, voi keräillä useammastakin paalista, ei ehdi pilaantua. Ei aukoton metodi, mutta ei se analyysi toisaalta koskaan ole. Kuitenkin vähän parempi kuin yhdestä paalista otettu näyte.

Ilman analyysia tasapainottelet ko. rehujen suositusten ja hevosen (lihavuuskunto, karvan laatu, myös työssä jaksaminen) perusteella. Voit laskea summittaisesti saannin vs. tarpeet jonkun taulukkoheinän mukaan, mutta eihän se paljon kerro kun hevonen syö 10 kg tuntematonta heinää vs. alle kilon lisärehuja, niin heinällä se isoin merkitys on.

Aika monella tallilla syötetään menestyksekkäästi ilman analyyseja, katsotaan miltä hevonen näyttää ja syötetään sen mukaan. Analyysien ja tarkan laskennan tarve korostuu erikoisryhmien kanssa: esim. siitostammat, varsat ja nuoret, ja toisessa ääripäässä kk-alttiit, lihavat ja metaboliset. Harrastehevonen pärjää yleensä ihan hyvin sillä summamutikallakin.

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   18.10.24 23:59:21

Itse olen ottanut parista paalista eri puolilta paalia, kun paali on avattu kyllä sieltä ytimestäkin saa otettua. Vaikkei se nyt 100 % luotettava ole niin kyllä se suuntaa antaa.
Ei kukaan kuitenkaan ihan joka paalia ala kairaamaan eikä ohjeessakaan niin sanota.

Jos se satunnaisnäyte antaa äärihuonoja arvoja niin on melko epätodennäköistä että samasta pellosta olisikin toinen paali erinomainen, pienempää heittoa toki voi olla. Eli kyllä sen perusteella voi jo suunnitella ruokintaa ja varsinkin välttää yliruokintaa jonkun ravintoaineen suhteen. Sokeri ja valkuainen nyt itseäni kiinnostivat eniten kun alkuperäisrodut lihovat helposti ja kaviokuumeriski huoletti.

Katso Seilabin sivut, videokin löytyy miten näyte kootaan. Mutta puhtaaseen ämpäriin nyitään tukkoja heinää mahdollisimman monesta paalista eri puolilta, ne heinät sekoitetaan hyvin ja sitten siitä otetaan pari kiloa pussiin. Käy vaikka isoin minigrippussi johon mahtuu tiukasti pakattuna se 2 kg heinää.
Suljetaan tiiviisti!
Lähetetään pakettina Seilabiin ja ohessa Seilabin sivuilta tulostettu ja täytetty lähetyskaavake. Siinä ei ole pakko olla kaikkia heinäntekoon liittyviä tietoja vaikka niitä kysytään.
Itse tiesin vain korjuuajan suunnilleen (1.sato, ennen juhannusta tehty) ja että on esikuivattua, se riitti kyllä.
Ja omat tiedot laskutusta varten. Ei kysytä viljelijän tietoja mitä en olisi edes muistanut.

Hinnasto löytyy myös sieltä sivustolta ja lasku tulee kun analyysi on valmis ja lähetetty sinulle.

  Re: Heinäanalyysi for dummies

Lähettäjä: Xy 
Päivämäärä:   19.10.24 00:55:56

2litraa, ei kaks kiloa. 2kiloa on ikeakassillinen.

Eli 2litraa heinää, korret voi leikata pienemmäksi että mahtuu isoon minigrip pussiin.
Pussi kiinni tiukasti, nimi päälle.
Tulosta seilabin sivuilta heinälle tarkoitetun lähetteen lomake, täytä omalta osaltasi, lähetä lomakkeeessa näkyvään osoitteeseen.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.