Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: A :) 
Päivämäärä:   6.10.24 13:11:27

Olen nähnyt useasti netissä ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä että kuumuvat hevoset ovat kipeitä ja/tai stressaantuneita, eivätkä pidä ratsastuksesta. En tiedä tarpeeksi, että osaisin sanoa onko tämä totta vai ei, mutta tuli mieleen toinen kysymys. Jos näin asia on, miten sitten selitetään se, että jotkut hevoset kuumuvat kylmillä säillä ja talvella enemmän kuin kesällä?

Esimerkkinä hevonen jolla olen muutaman vuoden ajan ratsastanut. Se on usein kesäisin suorastaan hidas, kun taas talvella välillä tuntuu räjähtävältä. Kesäisin ei ole laiduntamis mahdollisuutta, joka varmasti selittäisi tämän osittain.

Se nyt on selvää, että helteet vievät energiaa niin ihmisistä kuin hevosistakin, mutta ihmettelen sitä miten havaittavissa tämä ero on esimerkiksi 10 asteen ja -10 asteen säissä.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: dee 
Päivämäärä:   6.10.24 13:20:52

Mä sanon että kyse on geeneistä. Puolveristen kohdalla myös täysveriprosentista. Luonne periytyy, jotkut jättää jälkeensä reaktiivisuutta, toiset periyttää rauhallisuutta, sama juttu kuin värin tai potentiaalin kanssa. Nää on ominaisuuksia millä kikkaillaan kun valitaan oria.

Talvisin saattaa korostua, kun hevosilla on viileämpi ja sää on raikas. Toki hevonen saattaa myös olla kipeä mutta mun mielestä sen huomaa jos kyseessä on kipureaktio mikäli yhtään tuntee hevosensa.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: Virne 
Päivämäärä:   6.10.24 13:33:27

Jos hevonen kuumua ja hyppii seinille jatkuvasti, se ei ole normaalia. Täykkäriveri ei tee hevosesta yhtään hullumpaa kuin kylmäverinen hevosesta lamaantunutta.

Hevonen saa kuumua ja innostua asioista, mutta stressi tulee erottaa tästä. Monet eivät nää tätä eroa etenkään estehevosissa, esteeseen juoksevia hevosia pidetään siitä nauttivina. Kun taas kouluhevosista sanotaan heti jos hevonen sotkee ja säätää että se stressaa, joka on siis täysin totta.

On hyvänlaista kuumenemista ja innostumista JA sitten on kipua ja stressiä.

Reaktiivinen ei meinaa seinille hyppimistä. Talvella usein kyse on siitä, että ei esim. tehdä tarpeeksi hyvää alku verryttelyä, hevonen on iso eläin joka vaatii paljon lämmitäkseen. Hyppiminen ja pomppiminen saa hevosen lämpenemään. Sitten vielä klipataan hevonen että lämpötilan muutos on todella iso kun vedetään kauhea määrä peittoja pois ja isketään kylmään ilmaan ratsastaja selässä jollain 5min kävelyllä jos sitäkään.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   6.10.24 13:37:27

Ratsastettavuuteen vaikuttava kuumuminen on lähes aina stressiä. Ei välttämättä kipua kuitenkaan, vaan hevonen on voinut vain oppia jännittymään ja stressaamaan tilannetta kokemuksen kautta. Jos hevonen olisi rento ja stressitön, sillä ei olisi mitään tarvetta olla vastaamatta kipua tuottaviin ohjasotteisiin.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: ABC 
Päivämäärä:   6.10.24 13:40:06

-, voi se olla myös ns positiivista stressiä eli onnistumista.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: ABC 
Päivämäärä:   6.10.24 13:40:38

*innostumista, autocorrect korjasi onnistumiseksi...

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   6.10.24 13:44:30

Riippuu niin hevosesta miten ne reagoi kipuun, toinen juoksee alta ja toinen ei liiku mihinkään. Olen nähnyt useampiakin tosi kipeitä hevosia jotka oli todella kuumia koska oli vaan ajateltu että kuumuus on hevosen ominaisuus. Nämä hevoset olivat joko niin nöyriä tai sitten peloteltu ulkomailla niin pahoin, että eivät kieltäneet koskaan, jarruja ei vaan meinannut löytyä joten siksi vähän jopa vaarallisia vaikka ihan ammattilaisilla olivatkin. Kuumuus voi olla myös seurausta vääränlaisesta ratsastuksesta tai koulutuksesta, jotkut etenk7n kouluratsastajat paineistavat hevosiaan ihan tarkoituksella saadakseen niistä kuumia koska monelle on helpompaa jarrutella pyrkivää hevosta kuin ratsastaa pohkeella kohti tuntumaa vähän rauhallisempaa yksilöä. Siihen että moni hevonen on seesteisempi kesällä vaikuttaa tietysti mm. lämpötila, ulkoilun määrä ja ravinnon määrä. Monet hepat on aika veteliä ja jopa väsyineitä laidunkaudella, lautumella kävelevät paljon ja syövät lähes kokoajan ja siihen yhdistetyt helteet vievät kyllä monelta ylimääräiset pomppuhalut. Talvella taas ulkonaoloaika on yleensä lyhyempi, tarha koko huomattavasti laidunta pienempi, hevonen liikkuu tarhassa laidunta vähemmän muutenkin ja ruuan määräkin on rajoitetumpi joten hevosilla on vähemmän tekemistä => enemmän virtaa.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   6.10.24 13:52:31

Kuumuminen on stressiä. Eli hevonen ei ole rento suorittaessaan, vaan syystä x adrenaliinitasot liian korkeat.
Hankalia asioita eikä ole niin mustavalkoista selvittää johtuuko kivusta, onko opittu tapa (esimerkiksi tietyssä kohdassa mennään kiitolaukkaa, jolloin hevonen kiihtyy jo ennen kyseistä kohtaa jotta on valmiina pinkaisemaan vauhtiin) vai onko hevonen vahingossa oppinut mielentilan liittyvän tehtävään.

Mutta yhtäkaikki, se on stressiä ja stressihän pitkittyessään ei ole hyvä asia.

"Jos näin asia on, miten sitten selitetään se, että jotkut hevoset kuumuvat kylmillä säillä ja talvella enemmän kuin kesällä?"

Tämäkään ei ole mustavalkoista. Osalle vaikuttaa laitumelta tarhaan tulo (ruoho vaihtuu kuivaheinäksi, mikä voi aiheuttaa suolistovaivoja eli kipua) jolloin myös tila pienenee ja hevonen pääsee liikkumaan yhtäkkiä vähemmän. Jos tähän lisätään vielä yöt karsinassa niin se on iso muutos siihen että hevonen on liikkunut vapaasti 24/7 kesän ajan.

Jos poikkeava käytös on ohimenevää, en huolestuisi.
Mutta jatkuvasti kuuman hevosen kanssa on tiedossa terveydellisiä ongelmia.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   6.10.24 13:53:34

Yleensä ovat. Taimuuten väärin pidettyjä.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   6.10.24 14:22:24

Perimä ja käsittely. Tutkimusten mukaan tamman luonne vaikuttaa eniten varsan luonteeseen, eli reaktiivinen tamma jättää helposti reaktiivisen varsan. Toki poikkeuksia on, isällä vaikutusta myös ja käsittelyllä voi vaikuttaa paljon. Suunta on ollut vuosien saatossa sellaisen hermorakenteen syntyyn jalostuksessa, että ovat aika reaktiivisia ja nopeita. Kilpahevosella kanavoituu onneksi usein radalle ja hyvällä käsittelyllä ovat kivoja peruskäsittelyssä. Mutta äkkiä saa hevosesta vaikean, jos ruokinta/treeni/lepo ei ole balanssissa käsittelyn ohella.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   6.10.24 14:23:45

Lisään vielä, että omat kilpahevoset kaikki olleet kylmällä ja tuulisella tosi teräviä, kesä ja laidun tehnyt niistä suorastaan velttoja. Ihan kaikista, nuorista ja vanhoista. Kivoja hevosia silti jokainen ja radalla sisupusseja.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: Xy 
Päivämäärä:   6.10.24 14:42:13

Kuumuva =innostuva. Tai väärin ratsastettu.

Reaktiivinen, säikky, yllättävästi reagoiva voi olla kipeä.

Yhtälailla laiska ja innoton liikkumaan voi olla kipeä, tai väärin ratsastettu.

Ei mitenkään voi yleistää.

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: A :) 
Päivämäärä:   6.10.24 14:58:00

Kiitos vastauksista. Monet mainitsi laidun kauden vaikuttavan tähän, mutta mainitsinkin jo aloituksessa että esimerkin hevonen ei pääse kesäisin laiduntamaan. Tämä hevonen ei ole ollenkaan yllättävästi reagoiva, eikä oikeastaan kotona koskaan säikkykään. Ainoastaan voi olla talvisin todella vauhdikas ratsastaa. Ei siis tee mitään loikkia, haluaisi vain mennä tasaisen kovaa vauhtia :D

  Re: Ovatko kuumat hevoset kipeitä?

Lähettäjä: Mem 
Päivämäärä:   6.10.24 15:09:59

Minun tapaamani hevoset joilla on ollut täykkäriä lähisuvussa, ovat olleet järjestään sellaisia "lal lal laa, elämä on leppoisaa" -tyyppejä, kunnes ne syttyvät. Ja sitten löytyy pontta laukka-askeleeseen ja menohaluja. Hevosesta näkee, että nyt meni isompi vaihde silmään.

Talven kylmillä menohaluja löytyy, koska muuten kylmä puree persauksiin.

Tässäkin korostuu hevosen tunteminen. Kuumuminen voi olla positiivista innostumista tai stressin (ja/tai kivun) tuomaa hermostumista. Hevonen voi myös oppia kuumumaan jostain tietystä harjoituksesta, vaikka laukanvaihdosta, jos se on aiemmin ollut hermostunut kun laukanvaihtoja on harjoiteltu. Hevoset yhdistävät oppimiseen myös oppimishetken aikaisen tunnetilan, ihan kuten ihmisetkin. Jos saa opetella uutta asiaa rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä, siitä jää ihan erilainen muistijälki kuin silloin, jos opetus on tapahtunut kiihtyneessä mielentilassa ja virheistä on rankaistu.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.