Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.10.24 22:45:04

Olen lähes koko hevoshistoriani tottunut siihen, että jokainen hevonen kengitetään aikuisena, oli mietitty tarkemmin tarvetta tai ei. Poneilla taas ei oikeastaan kenelläkään ollut kenkiä, vaikka ajettiin täysin samoissa maastoissa hevosten kanssa. Oman hevosen kanssa olen nyt alkanut tätä laajemmin pohtimaan, että onko kengitys tosissaan kyseisen hevosen parhaaksi vai vaan totuttu tapa, josta ei ole ollut tarvetta irtaantua.

Kiirehän tässä ei ole, kun talvikin tulee niin en sitä vasten viitsi hevosen kengitystä muuttaa, mutta olen miettinyt että lähtisikö harkitsemaan kesää kohti, että onko kengille tarvetta, vai riittääkö vaan se, että ratsastaessa (mahdollisesti vain maastossa) käyttää hyviä bootseja, jotka suojaisi kaviota.

Tiedän, että useilla on niin, että osa hevosista on kengättä ja osa kengässä, niin miten olette lähteneet katsomaan ja selvittämään, että kumpi sopii juuri sille hevoselle ja mitä tässä pohdinnassa kannattaisi pohtia. Omalla on hyvä kavioaines ja hyvät asennot jaloissa

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   3.10.24 22:58:50

No kokeilemallahan se selviää. Omani on kesät kengättä, koska kaviot kestävät hyvin ja itse asiassa liikkuukin paremmin kuin kenkien kanssa. Ei tarvitse edes bootseja. Talvella pakko pitää hokkikengässä, koska asuu pihatossa enkä halua pitää koko ajan bootsitettunakaan, kun täällä Etelä-Suomessa on järkyttävää jäätikkökeliä pahimmillaan monta kuukautta putkeen.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   3.10.24 23:00:10

Onko hevonen ollut laitumella kengättä?

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.10.24 23:03:25

Ei ollut kun ostin vasta loppukesästä hevosen. Ensi kesänä nimenomaan laitumeen harkitsen asiaa, talvi minuakin mietityttää ja se että onko se sitten huonompi olla osan ajasta kengättä ja osan kengillä, kun eikö kavion pitäisi aika pitkään tottua siihen kengättömyyteenkin

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   3.10.24 23:15:41

En liikaa antaisi "tottumisaikaa". Kavion antura on joko tarpeeksi paksu tai sitten ei ole. Sora yms. tietysti tuntuu hevosesta erilaiselta ilman kenkiä, mutta jos arkominen jatkuu, antura on liian ohut. Paksuuntumista voi odottaa jos hevosta voi pitää pehmeillä alustoilla, mutta kyse on tosiaan anturan kasvun odottelusta eikä siihen auta totuttelu.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.10.24 23:19:26

En tarkoita tottumisaikaa sen suhteen, että arkooko hevonen vai ei, en tietenkään pitäisi kengättä jos arkoisi jopa pehmeällä pohjalla/laitumella kavioita. Vaan sitä että eikö kavion kasvu ja toiminta yleensä muutu, kun hevonen on pidempään kengättä, eli että onko siitä silti hyötyä pitää vaikka aina se aika kengättä, kun maa ei ole jäässä ja kengät jään aikaan vai onko kuitenkin lopulta parempi pitää kengässä koko vuoden vaikka hevoselle sopisi kengättömyys

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   3.10.24 23:31:53

"Vaan sitä että eikö kavion kasvu ja toiminta yleensä muutu, kun hevonen on pidempään kengättä,"

- Mihin se siitä muuttuisi? Kirjoitinkin tuonne toiseen topaan, että hevosia on kengitetty tuhat vuotta, koska toistaiseksi tiede ei ole keksinyt muuta tapaa suojata hevosten kavioita liialta kulumiselta.

Jos hevosesi hyvinvointi kiinnostaa yhtään, niin jatkat asianmukaisen kengityksen kanssa. Näillä kv-huipulla, jotka kengättä, on huipputiimi taustalla. Suomalaisella harrastelijalla ei ole.

Kesän jäljiltä tulee kengitettäksi sellaisia levahtaneita lättänöitä, että kyllä usko menee tähän touhuun. Kyllä se kaviomekanismi toimii oikeanlaisen kengityksen kanssa aivan hyvin, siitä ei tarvitse huolehtia.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.10.24 23:40:02

Tottakai minä käyttäisin asiansa osaavaa kengättömiä vuolemaan tottunutta seppää tarpeeksi usein, jos tähän päätyisin. Ei tosiaan nyt ole vielä ajankohtaista, mutta kunhan haluan useasta eri suunnasta hankkia tietoa. Onhan sitten myös noita muita vaihtoehtoja kuin pelkät rautakengät tai kengättömyys eli monenlaista voi tässä miettiä. En ole siis mitenkään kengitydtä vastaan ja tiedän että monelle siitä on hyötyä, mutta omani kanssa on tullut sellainen fiilis, että voisi pärjätä oikein hyvin ellei jopa paremmin kengättä, jonka takia haluan oikeasti aiheeseen perehtyä.

Ravihevosiahan on myös paljon kengättä, vaikka rasitus on kovaa ja pohjatkin voivat olla kovia välillä.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   3.10.24 23:54:24

Ravureilta saatetaan myös ottaa kengät pois starttiin ja lyödä sitten takaisin. Ihan tilanteen mukaan.

En ole itse vielä saanut nähdä suuresti todisteita siitä, että kaviomekaniamit muuttuisivat tai toimisivat eri tavalla kengillä tai ilman. Miettisin siis lähinnä kavioiden kulumista eli niitä pohjia, joilla hevonen liikkuu. Sillä on eniten merkitystä sille, voiko hevonen olla kengättä vai ei.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   3.10.24 23:57:50

Ravihevosia ei ole paljoa kengättä. Ne voivat juosta kengättä startin ja siihenkin on tiukat säännöt ja sitä valvotaan.

Onhan noita erilaisia muovi- ja kumikenkiä, eivät ole mikään autuaaksi tekevä asia, vaan niitä käytetään yleensä syystä.

Mikä siinä rautakengässä hiertää? Jos hevosessa ei ole vikaa, oikeanlainen peruskengitys on aina paras vaihtoehto. Ellei tavoittele sadasosasekuntien eroja esteillä tai raveissa.

Tarpeeksi usein kengättömällä ei sitten ole mikään 8 viikkoa, vaan yleensä 4-5 viikkoa. Yhtäkään kengättömänä pitävää en ole tavannut, joka tässä pysyisi. Aina siellä on vastassa pari kuukautta vanhat vinot kaviot. Tai sitten on kaikenlaisia itseoppineita vuolijoita, jotka vuolee liikaa ja väärin, koska mitään oikeaa koulutusta ei ole. Ja taas kärsijänä on hevoset.

Kengitystä ei ole tehty vahingoittamaan hevosta, sen tarkoitus on auttaa hevosta liikkumaan kivutta ja rennosti. Joka ikinen kengätön jonka olen kenkään laittanut, on lähtenyt kengityspaikalta paremmin liikkuen kuin tullessaan. Omistajat toki eivät ole aina muutoksesta innoissaan kun hitaasta taapertajasta kuoriutuukin kenkien myötä innokas ja joskus liiankin vireä liikkuja.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   4.10.24 00:05:58

Q: Upeaa ennakkoluuloisuutta ja yleistämistä taas. Omani vuolee ammattikengittäjä 3-4 viikon välein. Ei siis ole ikinä vastassa "pari kuukautta vanhat vinot kaviot". Ja tämä ei myöskään liiku paremmin kenkien kanssa, päinvastoin. On nimenomaan kenkien kanssa hidas taapertaja ja ilman kenkiä taas innokas ja varmajalkainen liikkuja. Talveksi on tosiaan pakko laittaa kenkään liukkauden takia, mutta keväällä kengät kyllä saavat aina lähteä heti kun vain kelit sen sallivat. Fanaattinen kengättömyyden suosiminen on typerää, mutta ihan yhtä typerää on fanaattinen kengittämisen suosiminen.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.10.24 00:06:23

Missä olen sanonut että kengitys on tehty hevosta vahingoittamaan :D ja kyllä ainakin minulle on selvää, että hevonen kuuluu vuolla tarpeeksi usein, en pidä edes kengässä 8vko, vaan yleensä vähän vajaa 6 viikkoa, joten se ei ongelma olisi.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   4.10.24 00:33:21

Antura ei itsestään paksuunnu pehmeillä.pohjilla vaan vaatii myös kovia pohjia ja paljon liikettä.

  Re: Kengittää vaiko ei, mistä tietää

Lähettäjä: True dat 
Päivämäärä:   4.10.24 00:37:53

Jos hevosessa ei ole vikaa, oikeanlainen perus vuolu on aina paras vaihtoehto. Kenkiä katsellaan lähinnä, sairaille kaviokuumeileville hevosille. Vaikka niillekkin olisi ratkaisuna oikeanlainen, asianmukainen hoito. Ei ne kengät.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.