Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: :( 
Päivämäärä:   27.8.24 21:08:52

Ihmettelen suuresti näitä tuomareita, jotka tulevat seurakisoihin tuomaroimaan heD ja heC luokkia, joissa pääasiassa ratsastuskoululaisia ja lapsia, ja suunnilleen kaikilla on lapuissa pelkkää 5sta ja ihan max 6sta. Näinkö kannustetaan lapsia kisaamaan ja harrastamaan, vai sittenkin lannistamaan jo alkumetreillä!! Ymmärrän tiukan arvostelun alue ja kans kisossa heA jne luokissa, mutta herranjestas koulun seurakisat. Ei voi ymmärtää.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Huoh 
Päivämäärä:   27.8.24 21:10:13

Kannattaa hieman valmentautua ja asennoitua siihen kisaamiseen eri lailla, jos tuo on ongelma.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   27.8.24 21:16:15

Kuule, ei se mitään lannistamista ole. Ihan normaalia arviointia. Ei siellä yleensä ole mitään 7 ja 8 arvoisia esityksiä. Ketä se palvelee, että kannustaminen on valheellista ja annetaan hyviä numeroita, kun niihin ei ole aihetta?
Tärkeämpää on, kuinka sanallisesti annetaan palaute pöytäkirjaan. Pitää löytää aina jotain positiivista ja kivaa, vaikka olisi virheitä.

Opettajan ja valmentajan tehtävä on kertoa realistisesti kuinka kouluratsastuksen arvostelu pisteytetään. Ei siellä mitään tsempparipisteitä jaeta. Ei myöskään lytätä, kun annetaan ne numerot jotka ansaitaan.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   27.8.24 21:16:31

Hyvä, että pisteytys todenmukainen. Kunhan linjassaan niin hyvä! Kommenteilla isoin merkitys

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   27.8.24 21:17:48

Ja kouluratsastuksen pisteet eivät määräydy kuten koulun arvosanat.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: LK 
Päivämäärä:   27.8.24 21:43:58

Se olisi vielä järjettömämpää että siellä paperissa olisi pelkkää kasia vaikka taso jotain ihan muuta.

Oleellisempia melkein on kommentit, niistä saa joko lannistavia tai kannustavia pienillä sävyeroilla. Näissä helpoissa luokissa tuomareilla pitäisi olla kannustava tyyli niissä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Sinna 
Päivämäärä:   27.8.24 21:51:07

Oma valmentajani on koulutuomari. Kerroin hänelle että lopetin juniorina koulukisoissa käymisen kun tuomareiden kommentit oli niin lannistavia ja masentavia. Hän vastasi että ei ole itse ikinä tarkoittanut kommenttejaan lannistaviksi, ja että hän on aina valmis selostamaan kilpailijoille, mitä tarkoitti kommenteillaan, mutta hyvin harva tulee ikinä kysymään … jälkikäteen olen ajatellut että kommenteissa paistoi se, ettei ollut harjoituskilpailuja oikeilla tuomareilla, ja omat silloiset valmentajat eivät olleet tarpeeksi hyviä tai tarkkoja. Eli ihan asiaa ne tuomarit kirjoittivat. Nuoren on tietenkin vaikea käsitellä pettymyksiä, mutta lisää vaan treeniä ja harkkaratoja ja parempia valmentajia, niin hyvä tulee.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Kommentit 
Päivämäärä:   27.8.24 22:14:19

Seuratason kisat, 40 lähtöä ja yksi tuomari, jolle mielellään soisi kahvi- ja vessatauon luokkien välissä. Jos oma lähtöpaikka on päivän ensimmäisten joukossa, niin ainut mahdollisuus kysyä kommenteista on kisojen jälkeen (ellei sitten halua mennä samaan vessakoppiin tuomarin kanssa). Muistaako tuomari enää 40 ratsukon jälkeen yksittäistä ratsukkoa?

Mielestäni ne liikekohtaiset kommentit saisivat olla selkeämpiä. Jos kohta on ”R:ssä 10m:n ravivoltti”, numero on 6 ja kommenttina ”enemmän”, niin eipä siitä oikein tiedä, mitä on tarkoitettu. Enemmän ravia? Enemmän taivutusta? Enemmän asetusta? Enemmän suorana? Enemmän pyöreyttä volttiin?

Tai jos alakerran ainut kommentti on ”ratsastit tarkat tiet” ja prosentit kuitenkin ”vain” 62-65% ja kaukana sijoituksista, niin kaipaisi sitä jonkun kommentin, mitä tulisi parantaa, että seuraavalla kerralla olisi mahdollisuus ruusukkeeseen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Vilma 
Päivämäärä:   27.8.24 22:20:00

Samaa mieltä kuin Valkku.
On saattanut käydä niinkin, että puskakisoissa on saanut ns.hyvänmielen numeroita ja sitten lähdetään henkselit paukuen isompiin karkeloihin ja pettymys on jäätävä, kun saakin vaan 52%- 58%, kun kotikisoissa prossat 65 tai yli..

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.8.24 22:22:51

On ihan ok ettei anneta hyviä numeroita jos niitä ei ansaita mutta kun täälläpäin heD ja heC luokissa tuomari on vaatinut parempaa ja rehellisempää peräänantoa ja nimenomaan näillä sanoilla. Näissä luokissa kun pelkkä tasainen tuntuma on riittävä arvosteluperuste

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   27.8.24 22:30:09

. No siinä ei tuomari ole tehtävien tasalla sitten. HeD ja C vasta opetellaan tuntumaa ja vaikuttamista. Toki saa paremmat pisteet, jos liikkuu oikein päin. Peräänanto vasta heB, sielläkin muoto voi vielä välillä aueta eikä siitä litistetä. Mutta heA sitten pitää olla hyvässä tasaisessa muodossa ja peräänannossa samoin kuin siitä ylöspäin. Se on perusta ja siihen päälle sitten ne tehtävät, istunta ja hevosen laatu... numerot koostuvat monesta asiasta ja siksi on tärkeää, että valmentaja tai opettaja todella ymmärtää kertoa mistä numerot muodostuvat.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Henrikki 
Päivämäärä:   27.8.24 22:39:19

Joo ihan mielivaltaista puppua suomalaisten kisahommat pitkälti. Kateus myös paistaa läpi monessa, tai joku etu.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Kakku 
Päivämäärä:   27.8.24 22:41:24

Hmm… itse ajattelen, että 62% on jo hyvä tulos! Oon superonnellinen jos saan 65%! Jos on yksikin seiska, niin pompin ilosta! Tosiasiassa saatan koriratiksista saada 59-65% ja seurakisoista 57-62%, luokat HeB ja HeC.

Ihmettelen aina sitä, jos melko rumasti ratsastanut lapsi saa esim. 67-70% hyvänmielen pisteitä. Sitäkin tapahtuu.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: mies 
Päivämäärä:   27.8.24 22:41:25

Numeroiden pitää olla rehellisia ja nuorten pitää oppia kestämään pettymyksiä ja treenaamaan enemmän, jos haluaa parempia prosentteja. Nykyään kun nuoria ei saa muuta kuin kehua ja pitää niin ihmeellisinä, niin voi olla vaikea ymmärtää että menestyäkseen urheilussa pitää jo nuoresta tehdä ihan hirveästi töitä!

Mutta ilman muuta sanallisiin kommentteihin pitää yrittää löytää joku positiivinen asia - jos pystyy.

Olen ollut vuosikausia sihteerinä pikkukisoissa ja myös kansallisissa kisoissa, ja kyllä välillä tuomari raapii päätään "mitä ihmettä positiivista tästä nyt vois sanoa!"

Jos ratsukko on vaan täysin väärässä luokassa, tai ylipäätään väärin että on edes missään kisoissa kun ratsastustaito on aivan olematon, niin miten sen nyt sanoo?

Olin kerran kansall kisoissa joissa sihteröin saksalaiselle tuomarille VaB luokkaa. Hän antoi numeroita 2 ja 3 ja kirjoitti "ratsukko ei ole lainkaan luokan tasolla".

Suomalainen tuomari ei uskaltas tota tehdä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Ostohalukas 
Päivämäärä:   28.8.24 00:12:33

Numerot pitääkin olla sen mukaisia mikä päivän suoritus on. Mutta sanallisten huomioiden kanssa on kyllä kehittämistä. Ei se ajasta ole kiinni yllämainitussa ”enemmän” esimerkissä vaan piittaamattomuudesta. Sanalliset arviot antavat linjan siihen mitä pitää kehittää mutta ne pitää olla muotoiltu niin että se on selvää. Pelkkä ”Huonosti suoritettu” ei kehitä yhtään mitään ja lajin kehittämisen pitäisi olla lähellä ihan joka ikisen tuomarin sydäntä ihan riippumatta siitä onko kyseessä puskanperän seuraluokka vai kansallisen ykkösrivin luokka. Tässä asiassa on ihan todella paljon parannettavaa.

Eikö tässä nyt kalastella mitään tyhjiä kehuja mutta on todella paljon rakentavia sanamuotoja mistä asia käy selväksi niin miksi pitää jatkaa sitä simputuksen kulttuuria missä ainoa tapa on täydellistää kaikki yksityiskohtia myöten ladon takana ja sitten esittää ne hommaan vuosikymmeniä jalostetulla helikopterilla tai muuten olet pasha ihminen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: voi 
Päivämäärä:   28.8.24 03:13:18

olen 15vuotta ollutsihteerinä ja en kyllä ole ikinä törmännyt "simputtavaan" tuomariin. Kyllä ne kaikki parhaansa yrittää, ja on yleensä aina ratsukon puolelle, yrittää nähdä hyvää.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   28.8.24 06:47:52

Omaan korvaan tuo voltista saatu esimerkkikommentti "enemmän" kuulostaa ennemminkin siltä, että sihteeriltä on ehkä jäänyt jotain kirjoittamatta tai kuulematta. Näin voi hyvinkin käydä esim jos on kiire seuraavan liikkeen kommentin kanssa tai kuulee huonosti.

Loogisimmat olisivat tuossa "enemmän taivutusta" tai "enemmän ylämäkeen"..
Tuomarin pitää aina tarkistaa, että pöytäkirja vastaa nähtyä. Kommentit selkeitä ratsastajan ymmärtää ja että ovat numerot ja kommentit oikeassa kohdassa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Tia 
Päivämäärä:   28.8.24 07:04:33

Kyllä ne numerot kertovat siitä ratsastajan tasosta. Mellä kyllä on aina ollut tytölle myös positiivista ja kannustavaa palautetta vaikka nunmerot eivät ole olleetkaan korkeita.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Kettu 
Päivämäärä:   28.8.24 07:25:58

Olen myös 15 vuotta ollut sihteerinä ja vähän aikaa myös koulutuomarina, mutta lopetin.

Olen tavannut tuomareita, suomessakin arvostettuja henkilöitä, jotka aloittavat tuomaroinnin sanoen sihteerille "mitähän ne tänäänkin nyt yrittää sitten esittää" tai "miksei ne ratsasta paremmin, tää on kyllä niin kauheeta".

Lyhyt sanallinen kommentti pitäisi opetella antamaan niin, että se kertoo mitä pitää parantaa jotta numero paranee. Alakerrassa pitäisi kerrata mitä hyvää oli ja mitä vielä toivoisi lisää, jotta numerot paranisivat.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 07:34:17

Aina aina pisteet linjassa oli kisa mikä tahansa. Kommentit voi sitten olla kannustavampia ja kehitystä tukevia.

Mikään ei ole tylsempää kuin se, että saa vaikka harkkakisoissa 64% ja menee kisoihin tekemään saman luokan ja saa 57% samantasoisella suorituksella.

Kehityksen kannalta on paras, että pisteet ovat mahdollisimman hyvin linjassa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Oldie 
Päivämäärä:   28.8.24 07:36:23

Tuomarina toimiessani ratsastuskouluilla kysyn opettajalta selkeästi, mikä on luokan osallistujien kokemus ja taito, millaista arvostelua toivotaan. Onko oppilaat lähdössä koulun ulkopuolelle kisoihin vai onko kyseessä koulun oma suljettu harjoitus, jossa on tarkoitus opettaa kilpailemista ylipäätään. Usein näissä on lähtökohta, että kaikki pääsisisvät maaliin ja uskaltaisivat vielä joskus toisenkin kerran tulla radalle, jolloin hyväksytyn numeron (5) voi antaa kun liike toteutetaan vaaditussa asekellajissa, tunnistettavana ja suunnilleen pisteessä - vaikka sitten hevonen asettuisi voltilla ulos ja voltti olisi kulmikas ja iso. Jos aikataulut sallivat, annan näissä mielelläni aina suullisen palautteen ratsastajalle heti radalla - pystyn silloin avaamaan miksi numerot ovat mitä ovat ja mitä haluaisin nähdä enemmän.

Avoimessa seuraluokassa on tuomaroitava sen mukaan, että siellä on mukana yksityisratsukoita ja jo "oikeasti kisoja kiertäviä". Sanallisia kommentteja toki kannatta hioa kannustavaan suuntaan, mutta pisteissä ei voi joustaa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Gio 
Päivämäärä:   28.8.24 07:38:03

Tiedän yhden tuomarin, joka kulkee myös lisänimellä ”lasten itkettäjä” ja ne hänen kommentit on kyllä välillä aivan hirveitä - niin paperissa, mutta varsinkin ne mitkä päätyy vain sihteerin korville tai tiuskii epävirallisesti. Ymmärrän siis keskustelun pointin hyvin. Se ei ole kehittävää tai kannustavaa edes enää.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: näin 
Päivämäärä:   28.8.24 07:38:53

Nyt puuttuisin tuohon "lannistavat" sanaan. Lannistuminen on tunne joka syntyy jokaisella omassa korvien välissä. Ehkä sitä kannattaisi hieman tarkastella ja miettiä onko kyse kuitenkaan tuollaisesta, vai omista henkilökohtaisista reaktioista, ja voisiko asiaan suhtautua toisin.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   28.8.24 07:47:39

Tosiaan ei ne numerot vaan ne kommentit. Ihan hyvä, että jossain vaikeissa luokissa ollaan tiukkoja, mutta jos tule tuomaroimaan ratsastuskoulun harjoituskisoja, joissa opettaja valitsee hevosen ja luokan, niin ehkä siihen paperiin voisi kirjoittaa jotain muuta kuin, että täysin väärä luokka, palaa alemmalle tasolle harjoittelemaan tai että olet ihan liian iso ponillesi, kun kumpaankaan ratsastaja ei ole voinut vaikuttaa. Edes sen klassikon kun ei muuta keksi eli tsemppiä treeneihin.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Sohvapöytä 
Päivämäärä:   28.8.24 08:34:26

Ohjeistetaanko tuomarikoulutuksessa, että vain ala-arvoisia numeroita pitää kommentoida? Olisi paljon kannustavampaa, jos lomakkeessa kommentoitaisiin myös hyvin menneitä kohtia. Tuntuu niin negatiiviselta, jos vain huonommin menneitä kohtia on kommentoitu.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: ****** 
Päivämäärä:   28.8.24 08:39:09

Silloin kun kisasin omalla ponilla seurakisoissa, niin oltiin tyytyväisiä jos saatiin yli 50% hahahaha.

Esim. 53% oli ihan normaali tulos silloin ja ymmärtäähän sen, kun kaikki jutut menivät vähän sinnepäin. Myöhemmin sitten kisasin Vaativaa A:ta ihan kelpopisteillä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Oldie 
Päivämäärä:   28.8.24 08:52:29

Sohvapöytä: Ennen ainakin opetettiin, että ehdottomasti kaikki alle 6 alkavat pitää kommentoida, vaikka sitten ei ehtisi sihteeri kirjoittaa kutoseen tai siitä parempiin yhtään mitään. Eli nimenomaan haettiin sitä, että jos numero on huono, silloin pitää ratsastajan tietää miksi se on huono.

Osa on ehkä tulkinnut laiskasti, ettei sitten onnistumisia tarvitsisi kommentoida..

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Ajatuskatko 
Päivämäärä:   28.8.24 08:56:32

"On saattanut käydä niinkin, että puskakisoissa on saanut ns.hyvänmielen numeroita ja sitten lähdetään henkselit paukuen isompiin karkeloihin ja pettymys on jäätävä, kun saakin vaan 52%- 58%, kun kotikisoissa prossat 65 tai yli."

Mistä lähtien seurakisojen heD ja heC on olleet isot karkelot? Edelleenkään tässä ei puhuta mistään vaativan tason kansallisista, vaan kisoista joissa vasta opetellaan olemaan kisatilanteessa. Suurin osa helppo D:n kisaajista on niitä 7-10 vuotiaita lapsia shettiksillä, eli joku tavoitteellinen valmentautuminen on vuosien päässä jos sielläkään. Olen itsekin nähnyt siistejä, tarkkoja, tasolleen hyvin ratsastettuja heD ratoja, joissa tulos on 55% (luokan parhaita) ilman sen suurempia selityksiä. Tuolla tasolla hevosen liikkumista, kuuliaisuutta ym. ei edes arvostella alapisteissä.

Mistä lähtien on edes puhuttu jostain "valmentautumisesta" ja lasten heD luokista samassa lauseessa?

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   28.8.24 09:03:51

Kai kisaajat käy paperin läpi valmentajan kanssa? Kyllä hän osaa ne numerot ja tekstit kuvata, ei siellä yleensä mitään niin yllättävää ole. Tuomareilla on pitkät päivät ja tilanteet menee nopeasti ja kisa-aikataulut myös huomioitava, ei joka kohdasta voi odottaa kommenttia. Mutta toki alakerran kommentit tärkeät ja kannustavaa otetta on löydyttävä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   28.8.24 09:20:03

Ajatuskatko, tuon ikäiset jos menee heD tai C luokkia, niin ei voi odottaa yli 60% kovin helposti. Syy on ihan siinä, ettei lapset yleensä ole vielä niin taitavia. Monelle ei edes kilpaileminen olisi järkevää. Mennään vaan menemisen vuoksi. No. Se on tietysti kiva, mutta valitettavasti kaikille on oltava samat säännöt ja näin ollen juuri ne lapset, joiden pitäisi ehkä vielä pysyä harjoittelemassa työnnetään sinne kisoihin hakemaan pettymyksiä.
Mä olen valmentanut yli 30v ja tuomaroinut 20v ja valitettavasti nykyään mennään kisoihin aivan liian heppoisesti. Ja kyse ei ole siitä, etteikö saisi mennä. Vaan siitä, että kun sinne mennään, niin pitäisi olla kotona asiat sillä mallilla, että normaalitasolla menee "ihan kivasti", jolloin ei lannistuta niin helposti.
Enää ei ole sitä mentaliteettia, että kisoihin mennään esittämään opittua taitoa, kun ensin on harjoiteltu. Vaan nykyään mennään kisoihin vaihtelua hakemaan, jopa hyvin vähäisellä harjoittelulla. Sitten tulee väistämättä pettymyksiä.

Lasten ja nuorten kilpailemisen tulisi olla hauskaa ja motivoivaa. Tuomarien tulee olla kannustavia, mutta realistisia. Yksi tärkein juttu olisi se, että vanhemmat ja valmentajat ymmärtäisivät joskus selittää ja kertoa lapselle arvostelulajin luonteen. Vanhemmilla ei useinkaan ole ymmärrystä siitä miten numerot muodostuvat. Hyvästä tsempistä ja söpöstä ponista ei saa pisteitä. Ei myöskään pinkistä kypärästä.
Lapset ovat niin pieniä ja heidän ymmärryksensä lajista vähäinen, joten joskus kannattaa miettiä onko kaikkien osallistuttava kisoihin vielä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   28.8.24 09:21:59

Sohvapöytä, kyllä opetetaan. Halutaan, että alle6 ja yli 6 myös saa kommentit. Mieluiten joka kohtaan. Kaikki vaan ei laiskuuttaan anna kommentteja kovin paljoa, niin se on aina ratsastajalle huono juttu.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 09:28:42

"Suurin osa helppo D:n kisaajista on niitä 7-10 vuotiaita lapsia shettiksillä"

Niin. Just. Ja näillekö pitäisi taikoa kaseja papereihin?

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   28.8.24 09:39:09

Jos tekee oikean tien oikeassa askellajissa heD luokassa, niin miksei siitä voisi saada kasia?

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   28.8.24 09:44:15

.., sehän on yleensä vasta arvosana 5. 8 vaatii hyvän muodon/tuntuman, tahdin ja tempon oltava oikea, ratsu tasapainossa, ratsastaja samoin, hyvä valmistelu, suoruus, koko arvostelukohdan kaikkien osa-alueiden toteutuminen laadukkaasti sekä oikein.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   28.8.24 09:52:05

Valkku kirjoittaa paljon asiaa, mutta yhden asian haluaisin sanoa pitkän kokemuksen omaavana tuomarina.
Tuomari ei yleensä ehdi tarkistaa kirjoitettuja kommentteja, vaikka pitäisi. Hädin tuskin ehtii katsoa, että kaikissa kohdissa on numerot...
Haluaisin myös kiittää kaikkia tapaamiani reippaita sihteereitä. Joukossa on kuitenkin tänä päivänä paljon ensikertalaisia, silloin kommenttien on oltava lyhyitä ja selkeitä, ettei tule sekaannuksia.
Positiivisia kommentteja hyviin numeroihin olisi kivaa antaa enemmänkin, Yksi syy niiden vähyyteen on tuo, että sihteeri ehtii kirjoittaa, mutta myös se, että niitäkin on joskus vaikeaa tulkita. "Hyvä", "tahdikas", "hieno", numeroksi 7 tai 7,5. Häh? Miksei 8, 8,5 tai 9? Tai jopa 10?. No kun hevosella on 7 ravi ja liike on kivasti esitetty, niin se 7,5 on sopiva numero, Parantaakseen numeroa tulisi hevosen liikkua vielä joustavammin ja/tai ilmavammin. Tämän toki kirjoitan sinne loppukommentteihin.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Liisa 
Päivämäärä:   28.8.24 10:04:10

Tämä:

Lähettäjä: mies
Päivämäärä: 27.8.24 22:41:25

Numeroiden pitää olla rehellisia ja nuorten pitää oppia kestämään pettymyksiä ja treenaamaan enemmän, jos haluaa parempia prosentteja. Nykyään kun nuoria ei saa muuta kuin kehua ja pitää niin ihmeellisinä, niin voi olla vaikea ymmärtää että menestyäkseen urheilussa pitää jo nuoresta tehdä ihan hirveästi töitä!

Mutta ilman muuta sanallisiin kommentteihin pitää yrittää löytää joku positiivinen asia - jos pystyy.

Olen ollut vuosikausia sihteerinä pikkukisoissa ja myös kansallisissa kisoissa, ja kyllä välillä tuomari raapii päätään "mitä ihmettä positiivista tästä nyt vois sanoa!"

Jos ratsukko on vaan täysin väärässä luokassa, tai ylipäätään väärin että on edes missään kisoissa kun ratsastustaito on aivan olematon, niin miten sen nyt sanoo?

Olin kerran kansall kisoissa joissa sihteröin saksalaiselle tuomarille VaB luokkaa. Hän antoi numeroita 2 ja 3 ja kirjoitti "ratsukko ei ole lainkaan luokan tasolla".

Suomalainen tuomari ei uskaltas tota tehdä.
***********

Ja kouluratsastussäännöstä löytyy pisteytykselle sanallinen selvitys.
Ei voi antaa 8 van sen takia, että menee se voltin nätisti sipsuttaen. Siinä kun on 8 arvioon muutakin kun voltin pyöreys.

Kilpailuihin kun osallistuu pitää hallita ne asiat ja opeteltava käsittelemään ne pettymykset. Jokainen kilpailee itseään vastaan.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Xy 
Päivämäärä:   28.8.24 11:59:55

Kyllähän niitä lannistavia tuomareita löytyy. Vasta täällä keskusteltiin sm kisojen yhteydessä eräästä jonka kommentit on lähes poikkeuksetta ilkeitä, samoin prosentit aina useamman prosentin vähemmän kuin muilla.
Haukutaan mennen tullen niin hevoset kuin ratsastajatkin.
Itse jätän ratsastamatta ne luokat joissa hän tuomaroi. Enempää vihaa en halua niskoilleni.

Monesti olen miettinyt että missä välissä siltä tuomarilta kysytään?
En tunne tuomareita naamalta, nimet kyllä jäänyt mieleen. Pitkät luokat, tuomareilla lyhyt tauko jossain välissä ja he varmaan haluavat vessaan ja syödä jotain. Vai kaikki edelliset 10ratsastajaa jonossa sille lyhyelle tauolle kysymään arvostelusta mitä tarkoitti kunhan vaan tuomari nostaa takapuolensa pöydän takaa. Kotiin olisi kiva myös lähteä suorituksen jälkeen jos sijoille ei yllä, turhan odottelua seuraava tunti jossa tuomari vastaa jotain ympäripyöreää kun ei muista. Ei varmaan hänellekään muistu sen enempää mieleen jos näkee ratsastajan omissa vaatteissa vs. kisaradalla ratsukkona.

Pitäisi ehkä panostaa siihen lyhyen palautteen kirjoittamiseen, missä olisi kehitettävää ja missä onnistuttiin. Pienen palautteen kirjoitus ei pitäisi viedä kovin kauaa lisäaikaa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   28.8.24 12:24:39

”Nyt puuttuisin tuohon "lannistavat" sanaan. Lannistuminen on tunne joka syntyy jokaisella omassa korvien välissä.”

Sinä olet varmaan niitä, jotka vähättelevät kiusaamistakin sanomalla, että ”se on vain koettu tunne”.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Tunnistan 
Päivämäärä:   28.8.24 12:58:43

Lähettäjä: Gio
Päivämäärä: 28.8.24 07:38:03

Tiedän yhden tuomarin, joka kulkee myös lisänimellä ”lasten itkettäjä” ja ne hänen kommentit on kyllä välillä aivan hirveitä - niin paperissa, mutta varsinkin ne mitkä päätyy vain sihteerin korville tai tiuskii epävirallisesti. Ymmärrän siis keskustelun pointin hyvin. Se ei ole kehittävää tai kannustavaa edes enää.

Juu tunnistan muuten tämän! On ihan eri asia olla tiukka tuomari, kuin olla ilkeä tuomari.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: jooh 
Päivämäärä:   28.8.24 13:10:10

"Vasta täällä keskusteltiin sm kisojen yhteydessä eräästä jonka kommentit on lähes poikkeuksetta ilkeitä, samoin prosentit aina useamman prosentin vähemmän kuin muilla."

Ko tuomari kutenkin antoiSM-kisoissa myös kaseja - jos ratsukko oli sen arvoinen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   28.8.24 14:35:08

Ko. tuomari osaa kyllä antaa hyviä pisteitä. Vähän huonommalle ratsukolle hän on yleensä muita tuomareita tiukempi, ihmetteli itsekin asiaa mm. parakouluratsastuksessa taannoin.

Satuin kerran olemaan kansliassa, kun hän "keskusteli" kollegansa kanssa yhdestä arvosanasta...hän oli mielestään oikeassa ja keskustelun sävy oli aika vähättelevä, vaikka toinen tuomari oli vähintään yhtä kokenut. Nämä keskustelut olisi käsittääkseni tarkoitus pitää tuomareiden kesken.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 15:06:40

Tämä kyseinen tuomari on kirjoittanut paperiin mm.

Korvat heräsivät

Ja tästä pitäisi sitten yrittää ensi kertaan mitä? Herättää ne korvat aiemmin? Vai yrittää pitää ne unilla?

Anyway, luokan voitto tuli yli 70% suorituksella, mutta kaikki sanalliset kommentit koskivat ratsuni epäoleellisia asioita. Ratsu tosiaan alkoi hetkeksi korviaan heiluttamaan kesken käynti ohjelman, kun Paarma hyökkäsi kimppuun.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Hups 
Päivämäärä:   28.8.24 16:22:16

Aikaa arvosanojen ja kommenttien antamiseen on vähän. Sihteerit on myös vapaaehtoisia ja kuka ehtii kirjata mitäkin. Eli kovin tyhjentäviä selityksiä ei ehdi mitenkään tehdä.
Tärkeintä on perustella heikot numerot joten sävy on siksi usein ratsastajan näkövinkkelistä negatiivinen.
Aina ei kirjaukset edes osu oikeaan kohtaan . Tuomari ei ehdi vahtia kirjaamista kuin yleisluontoisesti. Siksi saattaa ihmetyttää yksittäisten kommenttien sisältö jossain arvostelukohdassa.
Lukiessanne saamaanne palautetta yrittäkää nähdä miltä kokonaisuus vaikuttaa. Mikä sujuu ja mihin vielä paneuduttava. Tuskin kukaan haluaa ratsastajia lannistaa mutta aika Runeberg saa olla saadakseen palautteen realistiseksi ja kuitenkin kannustavaksi.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 16:56:46

Sihteerit kisoissa on vapaaehtoisia, eikä välttämättä kovin kokeneita, varsinkaan seura- ja aluekisoissa. Ei siis voi olettaa, että jokaista huomioo sihteeri ehtii siihen paperiin kirjottaan. Ja tuomarit aina sanoo, että numero on tärkein, ja sen jälkeen vasta kirjotetaan kommentti, jos/kun ehditään. Tietysti me sihteerit parhaamme yritetään, mutta joskus vaan tapahtuu radassa niin paljon ja nopeesti, että jotain menee auttamatta ohi. Ja täällä ollut esimerkki "enemmän" kuullostaa vaan siltä, että kommentin kirjoittaminen on jäänyt kesken, ei mitään sen vakavampaa.

Ja alotukseen liittyen, ei harjoituskisoistakaan kuulu saada mitään hyvän mielen numeroita, vaan ihan niitä numeroita, minkä arvoisen suorituksen on tehnyt. Suurin osa ratsastuskoululaisista ja lapsista ei tolla tasolla ratsasta niin, että siitä yli 6 kuuluis antaa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: : 
Päivämäärä:   28.8.24 16:59:53

Jokunen vuosi aikaa, ku oon harjoituskisoja järjestänyt. Otettiin aina kokeneita tuomareita, jotka osas arvostella pirjopettereitä kannustavasti. Yksikin kertoi ihan suoraan, että ku kisaamassa on pelkästään ratsastuskouluhevosia/poneja, niin hän ei kiinnitä niin paljoa huomiota hevosen liikkeen laatuun, vaan enemmän ratsastajaan. Kukaan ei saanut mitään huippupisteitä, ei olis ansainutkaan, mutta yleensä huonoinkin sai sen rapiat yli 50% ja alakerrassa oli aina kannustavia kommentteja. Voittajalla yleensä se vähän yli 60%. Paitsi niissä luokissa jotka oli avoimia myös ulkopuolisille. Sitten saattoi parhaat pisteet lähennellä 70% ja näissä luokissa sit jo ne ratsastuskoululaisetkin arvosteltiin tiukemmin. Ne helppo c-d luokat oli aina rajattu vain niille rats.koululaisille. Arvostan kovasti näitä tuomareita. Ihan turha vikistä, että säännöt on samat jne. Täytyy olla järkeä päässä, että pikku-pirjo tuntiponin kanssa ei todellakaan arvostella samalla skaalalla kuin pikku-liisa isän ostamalla kisatykillä avoimessa luokassa.

Tärkeintä, että kaikille on samassa luokassa sama skaala ja että virheistä rokotetaan samalla tavalla kaikkia. Että kukaan ei saa söpöyspisteitä kuitenkaan ohi säntillisen suorittajan, siellä harkkakisoissakaan.

Oppilaiden kanssa keskusteltiin ennen ja jälkeen kisojen, jotta kaikki tajusi, ettei harkkakisojen prosentit ole verrattavissa "oikeisiin" kisoihin. Suurin osa tajus. Kaikki ei. Mutta ei sen väliä. Kyllä siellä avoimessa luokassa kisatessa sitten silmät aukeaa, kun tuloslistan pystyy kertomaan valmiiksi pelkästään katsomalla tuomarien nimet ja osallistujaluettelon...

Mutta kevennyksenä, oma oppilas (11v omalla ensihevosellaan) ekaa kertaa kotitallin ulkopuolella harjoituskisoissa helppoo c:tä. 52%, alakerran kommentit: "Hevonen ei ole avuilla etkä ratsasta pisteisiin". Joo. Tottahan se oli, mutta ehkä jotain kannustavampaakin olis voinut keksiä. Onneksi oli sitkeä lapsi, eikä lannistunut. Seuraavissa kisoissa sitten tuli jo tsemppausta alakertaan, ja hyviä kommentteja sekä korjauskohtia. Ne voi viedä ratsukkoa eteenpäin yllättävän paljon.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Snipper 
Päivämäärä:   28.8.24 17:27:19

SRL materiaalisalkku - KÄSIKIRJA KOULURATSASTUKSEN ARVOSTELUUN

Ihan on eriytetty lasten arvostelun alakerta, vähäpätöiset ja merkittävät virheet ja yleisesti numeroiden perusteet kaikille ratsastajille. 5-5,5 voi antaa käynnistä jos :

"- selkeä nelitahtisuus puuttuu; saman puolen jalat eivät
muodosta hetkellistä 'V'-kirjainta
- jonkin verran epätasaiset tai jännittyneet askeleet
- 1–2 raviaskelta"

Tätä jos lukee kuin piru raamattua niin varmasti saa annettua seurakisoissa sekä kilpailuharjoitusluokkiin että seuraluokkiin osallistujille vitoset paperiin. Ihan millä tahansa tasolla saadaan silmä näkemään "jonkin verran epätasaiset tai jännityneet askeleet".

Kysymys onkin ehkä siinä palveleeko ketään paperin täydeltä vitosia silloin kun opetellaan kilpailemista, radan muistamista, kisapaikalla toimimista sun muuta. Olipa nuori tai vanha aloitteleva kilpailija niin varmasti mielessä on muutakin kuin miettiä onko nyt tasainen ja rento käynti, kuten vaikka mikä askellaji ja mikä juttu missä seuraavaksi.

Suomessa ei ole ralleja eikä muutakaan vastaavaa tapaa harjoitella kilpailemista kilpailematta, niin valitettavasti ne osaamattomat ja taitamattomat joutuu osallistumaan niihin kilpailuharjoitusluokkiin, ja joskus jopa ihan seuraluokkiin. Osallistumismaksut ja talkootyöpanos kyllä seuroille kelpaa, mutta ilmeisesti se ratsastus pitäisi jättää yhtälöstä pois.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 17:42:56

En oikein ymmärrä, miksi pitäisi osallistua kilpailuun, jos ei osaa ratsastaa riittävästi.

Kuvitelkaa jotain nokkahuilukilpailua, jossa tuomaristo joutuisi kuuntelemaan samantasoisia kisasuorituksia kuin moni heD- tai heC-ratsukko tekee kouluradalla.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   28.8.24 18:14:08

Piste, aika moni ratsastaa paremmin tunneilla kuin kilpailuissa. Opettajan auktoriteetti vaikuttaa sekä ratsastajiin että ratsuihin, lisäksi vetoapua mm. uralla pysymiseen saa muista ratsukoista.
Kilpaileminen ja merkkisuoritukset ovat monille tärkeitä päämääriä ja kannustimia. Siellä kisoissa ollaankin sitten yksin radalla, yhtäkkiä poni tai hevonen kuikuilee muiden perään eikä kuuntele pientä ratsastajaa ollenkaan. Oikoo, laiskottelee tai jopa riehaantuu...
Tuomarina ratsastuskoulujen harkkakisoissa toivoisin usein ainakin kaverihevosta radalle, mutta sitten joskus on ongelmana, että ne kaverit ovat tiellä.

Kyllä jokaisesta ratsukosta löytyy positiivinen kommentti alakertaan!

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 18:16:50

Eikö muuten voitaisi järjestää esim. alle 12-vuotiaille kilpailuharjoituksia, joissa ei annettaisi ollenkaan numeroita vaan pelkkiä kommentteja.

Eikä ilman numeroita voisi tietenkään muodostaa tulosjärjestystä.

Siinä ratsastajat ehkä keskittyisivät olennaiseen eli oman osaamisensa kehittämiseen eivätkä siihen, kuka sai puoli pistettä enemmän kuin toinen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Q 
Päivämäärä:   28.8.24 18:16:52

Niin, ongelma ei ole matalalla tasolla niinkään ne loppuprosentit, vaan se skaala. Se kun on 1-10, mutta valitettavan harvoin ala-arvoisista uskalletaan antaa sitä 2 tai 3, kuten joku jo täällä sanoikin, tai sitten niistä hyvistä ei uskalleta antaa 8 tai edes 7.

Nuorille ja aloitteleville ratsastajille olisi tärkeää nähdä, missä on onnistunut ja missä ei. Se rivi vitosia ja kutosia ei kerro hirveästi mitään. Loppuprosentit pysyy samalla tasolla kuitenkin, vaikka skaalaa käyttäisi reippaammin kun sitä käyttää molempiin suuntiin.

Olen ollut sihteerinä matalalla tasolla kohta 20 vuotta ja kyllähän tuo 5-6 arvostelu turhauttaa itseäkin välillä todella paljon.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   28.8.24 18:29:34

Asenne että vasta kun osaa ratsastaa "riittävästi" saa osallistua edes kilpailuharjoituksiin on ihan älytön. Jos jää kotiin hinkkaamaan ratsastustaan siihen asti että on "tarpeeksi hyvä" jää helposti sinne kotiin. Kun pikemminkin pitäisi päästä harjoittelemaan sitä yleisön edessä ratsastamista mahdollisimman nopeasti.

Muissa lajeissa se kilpailu- ura aloitetaan hyvinkin matalalta. Ei mäkihyppääjät treenaa kotona kunnes ovat valmiita lentomäkeen vaan pikkujunnuille on pieniä mäkiä. Voimistelussa ei kukaan oleta että alakouluikäinen suorittaa kuin SM- tason kilpailija. Jne...

Joskus on tullut mietittyä olisiko helpoimmissa luokissa joku muu tapa arvostella kuin nykyinen?

Ja kuten edellä on sanottu, tuomareissa on hirmuisia eroja. On tuomareita jotka arvostelee samalla skaalalla niin kansallisissa kokenutta aikuista kuin kilpailuharjoituksiin osallistuvaa tuntiratsastajaa. Sitten on niitä jotka omaa pelisilmää . Esimerkiksi jos kilpailuharjoituksissa hevonen päätyy kouluaitojen väärälle puolelle antaa jatkaa radan loppuun ja arvosteleekin baikka tuloksiin tulee hylätty. (Kaverilla kerran vähän sanotaanko persoonallisempi poni ponkaisi kouluaitojen ulkopuolelle. Tuomari huikkasi autosta että laskekaa takaisin radalle, ratsasta rata loppuun ja vähän aikaa radan jälkeen verkkapäädyssä ihan koulutusmielessä.) Tai jos ratsastaja unohtaa radan useampaan kertaan antaa ratsastaa radan loppuun. Kerran ratsastuskoulun kisoissa tuomari pyysi aina tuntiratsun ollessa radalla ratsastuksenopettajan seisomaan aidan viereen. Myös se mitä kirjoittaa papereihin ei ole yhdentekevää. Vaikka suoritus olisi huono voi srn ilmaista kannustavasti. "Tänään poni oli jännittynyt", "tänään ei mennyt ihan putkeen, lisää vain harjoitusta".

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   28.8.24 19:34:11

Tuomarien ei tosiaan pitäisi kirjoittaa jotain niin ehdotonta kuin "ratsukko ei ole luokan vaatimalla tasolla". Hevosilla on erilaisia päiviä. Siksi pitäisi kirjoittaa esim. "Tänään jännittynyt / ei kuulolla / ei ratsastajansa kanssa". Minä kisaan kansallista vaativaa (olemme ihan oikealla tasolla) ja vaativan radalla kesken lisätyn ravin hevonen jarrutti ja alkoi kävellä, koska se reagoi jännitykseen sammuttamalla moottorin, vaikka muuten jännitys ei näy ulospäin ainakaan minään poukkoiluna. Siellä sitten jouduin antamaan hienossa kisatakissani ponipohkeita, että sain lopulta hevosen raviin takaisin. Tuomarit kuitenkin ymmärsivät yskän ja kommenteissa oli esim. "Tänään jarruttelee ja vaikeuttaa tehtäviä" eikä "ette osaa ravata, ei luokan vaatimalla tasolla". Lopputulos oli reilut 60 % kuitenkin vaikeuksista huolimatta.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: åoihoåih 
Päivämäärä:   28.8.24 19:46:31

Toi on ihan höpölöpöä. Tuomarien nimenomaan PITÄÄ pyrkiä arvostelemaan vain sitä mitä näkevät sillä hetkellä, näin sanovat koulusäännötkin.

Riippumatta ratsastajan iästä, tuntilaisuudesta, hevosen rodusta, tutusta naamasa - mistään. Vain niin päästään mahdollisimman oikeudenmukaiseen arviointiin.

Jos luokasta tulee huonot prosentit useamman kerran, silloin on liian vaikeassa luokassa. Ja jos jostain HeC luokasta tulee huonot prosentit, silloin ei ole vielä taidiltaan valmis kisaamaan ollenkaan.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   28.8.24 20:17:13

Ei ole mitään järkeä antaa ratsukoille täysin vääriä numeroarvosteluja vain siksi, että seurakisat tai helppo taso. Kannustavuus ja kilpailujen luonteen huomioiminen voi sitten näkyä sanallisessa arvioissa, jossa tuomari voi esim. tuoda julki myös se, mikä ratsukossa oli hyvää, vaikka numerot alhaisiksi jäivätkin.

Ne tuomarit, joiden käyttämän skaalan ehdoton katto tuntuu sijaitsevan numerossa 6, paitsi jos ratsukko on kauttaaltaan erinomainen, ovat sitten asia erikseen, ja heitä en kyllä oikein ymmärrä minäkään - en kansallisissa sen enempää kuin seurakisoissa. :)

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   28.8.24 20:42:24

”Eikö muuten voitaisi järjestää esim. alle 12-vuotiaille kilpailuharjoituksia, joissa ei annettaisi ollenkaan numeroita vaan pelkkiä kommentteja.”

Tuo on lapsien vähättelyä. Kyllä he haluavat arvosanan ihan samaan tapaan kuin nuoret jalkapalloilijat haluavat, että maalit lasketaan eikä vain pelailla.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   28.8.24 21:31:50

On väärin ja epäreilua hevoselle tai ponille viedä se kilpailuun ratsastajan kanssa, jos ratsastaja ei ole lainkaan tehtävien tasalla.
Kun eläintä käytämme kilpa-ja harrasteurheiluun, olemme vastuussa paitsi sen niin myös muiden (muut kisaajat, toimihenkilöt, ratsastaja) turvallisuudesta.

Yksilöurheilua ei oikein voi verrata, sillä ihminen voi itse päättää milloin alkaa kilpailla jos alkaa ja heikoista suorituksista kärsii vain hän.

Mielestäni yksi toimiva ratkaisu voisi olla, että kehitettäisi lapsille muutama oma helppo kouluohjelma, joista osan voi ratsastaa avustajankin kanssa ja sitä kautta homma on turvallista, vaikka jännittää. Voisi olla tosi helppoja tehtäviä, joista silti voi saada numeron. Lisäksi tietysti jotkut sanalliset kommentit. Näin saisimme tyydytettyä innokkaimpien, muttei ehkä vielä "virallisiin" kisoihin niin valmiiden harrastajien intoa ja pidettyä heidät kiinnostuneena lajista. Kokemuksen karttuessa sitten vaikeampiin luokkiin.
Kehitettävää olisi paljon.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Xy 
Päivämäärä:   28.8.24 21:37:27


"Vasta täällä keskusteltiin sm kisojen yhteydessä eräästä jonka kommentit on lähes poikkeuksetta ilkeitä, samoin prosentit aina useamman prosentin vähemmän kuin muilla."

Ko tuomari kutenkin antoiSM-kisoissa myös kaseja - jos ratsukko oli sen arvoinen”

Kyllä antoi.
Mutta antoi myös todella linjasta poikkeavia prosentteja. Erot olivat jopa lähemmäs 9%yksikköä ja se on paljon!
Hän myös on erittäin ilkeä ja lähes haukkuva kommenteissaan, jota ei saisi olla. Vaan pyrkiä aiemminkin kommenteissa mainitusti kertoman mitä näki tänään ja toivoisi nähtävän toisin. Ei suoraa lyttäämistä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   28.8.24 22:07:31

Valkku: oikeasti joku helppo C on niin helppo, varsinkin se kenttäkilpailujen lyhyin ohjelma tai perusmerkin ohjelma että kyllä niitä lapset ja aikuisetkin voi hyvin varhaisessa vaiheessa mennä. Monia jännittää ja jopa pelottaa se radalle meno ja siihen esiintymisjännitykseen ei auta kuin mennä yleisön edessä. Itse olen omalla ponilla ratsastanut kisoissa alussa paljon, paljon huonommin kuin tunneilla/ valmennuksissa kun jännitin ja yritin liikaa jolloin ponikin jännittyi. Kun sitten itse tottui kisaamiseen ja eikä enää jännittänyt liikaa homma alkoi toimia. Onneksi itse olin jo kolmekymppinen niin ne kaikki kommentit ei hetkauttaneet, välillä oli hyvinkin "lannistavaa" kommenttia. Mutta suurin osa oli hyvinkin rakentavaa ja hyödyllistä, tyyliin muista hengittää radalla.

Jos mietitään helpon C:n askeleen pidennystä ravissa. Mitä tuomarit haluaa nähdä? Osa haluaa nähdä että hevonen/poni pidentää omaa raviaskeltaan. Eli jos radalla on shettis joka lävistäjällä pidentää raviaskeltaan (eikä lähde kipittämään kovempaa) se saa hyvät pisteet. Kun taas toiset tuomarit haluaa nähdä käytännössä keskiravia ja kun pikkuponit ja muut kaviokkaat joilla raviaskel ei veny kunnon schwungin omaavan puoliverisen askelpituuteen ja vaikka se raviaskel venyy se ei riitä vaan todetaan "ei riittävä".

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   28.8.24 22:13:43

Joillain koulutuomareilla ei ihan oikeasti ole suhteellisuudentajua, vaan ratsastuskoulun tontilla pidettäviin seurakisoihin tullaan arvostelemaan kuin kansalliseen GP-luokkaan. Itse olen nähnyt sellaiset seurakisat, joissa kukaan ei yltänyt tuomarin silmissä edes 60% asti, luokat heC ja heB. Radalla meni monta tasaisesti kulkevaa ratsukkoa, tehtävät suoritettiin pisteessä, hevoset olivat kuuliaisia ja ratsastus nättiä, jokusella oli hevonen peräänannossakin läpi radan. Mutta ei, tämä itse vaativia luokkia startannut tuomari olisi halunnut ilmeisesti nähdä etusilla huitovia liitokavioita tanssahtelemassa kuin olympia-areenalla että olisi voinut antaa joka kohdasta edes sen 6. Aivan naurettavaa, näkemäni kommentitkin oli lisää liikettä, lisää sitä, lisää tätä. Helpolla tasolla pitäisi keskittyä juuri tasaisuuteen, täsmällisyyteen ja nättiin apujen käyttöön, ei rokottaa ratsastuskouluhevosten vaatimattomista liikkeistä yms. Ne, joilla sitten oikeasti oli mitään hankaluuksia radalla, eivät saaneet edes 50%. Ei näkynyt enää sitä tuomaria sen seuran kisoissa...

Ja olen samaa mieltä siitä, mitä Q sanoo skaalasta. Tosi kapeaa molempiin suuntiin. Epäonnistuneista kohdista jaetaan 5, ok-kohdista 5.5, onnistuneista kohdista 6. Älytöntä! Jopa 7 on tosi tiukassa, 8 on seurakisoissa jo tosi harvinainen numero. Tässäkin pitäisi muistaa se suhteellisuus ja luokan tason vaatimukset! Joo, vaativissa luokissa ei voi eikä pidä saada laukkaympyrästä esim. kasia pelkästään sillä, että hevonen pysyy nätillä ratsastuksella myötälaukassa koko vaaditun pätkän, taipuu ja ympyrä on tasaisen muotoinen ja oikean kokoinen. Sen sijaan heC:ssä se todellakin olisi kasin arvoinen suoritus, mutta maksimissaan kuutosia näkee. Tätä voisi verrata vaikka siihen, että yliopiston lehtori tulisi arvostelemaan alakoululaisten ainekirjoituksia ja jakelisi vitosia, koska sisältö ja kirjallinen ilmaisu eivät ole HÄNEN tasollaan eivätkä ne kelpaisi graduksi, vaikka ne olisivat kyllä alakoulun tasolla varsin mukiinmeneviä...

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   28.8.24 22:23:10

No, perusmerkkikin on vaikea jos tarpeeksi kokematon on selässä. Ihan jo yksin uraa pitkin laukkaaminen on joskus vaikeaa etenkin, jos puhutaan ratsastuskoulutasoisista ratsastajista. Tarvitsisimme saman tasoisia ja helpompia ohjelmia myös. C tason ohjelmat sisältävät jo enemmän tekniikkaa ja kaikki niistäkään ei todella helppoja. Esim C1, 10m voltin kaari, laukkalävistäjä sekä peruutus vain muutaman tehtävän mainitakseni. Siinä on kyllä tekemistä, että kokematon noihin pystyy. Moni tehtävä tulee aivan liian nopeasti ja ovat tuolla tasolla yleisesti ratsastaville todella vaikeita. Siksi pitäisi olla helpompia vaihtoehtoja, joissa ei ole noin nopeasti asiat peräkkäin. C-tasoiset eivät vielä pysty valmistella tehtäviä niin nopeasti ja tuloksena aika usein on säätöä.. sitten ihmetellään pisteitä ja valitetaan kun ei tuomari anna parempia numeroita.

Ei lapsia eikä sen enempää aikuisiakaan kannata laittaa liian nopeasti liian vaikeisiin tehtäviin. Oppii vaan jännittämään ja silloin ei ainakaan pysty parhaimpaansa. Vaikka tuomarikin toivoisi, että ratsukoilla olisi aina se hyvä päivä, niin näissä tilanteissa välillä tuntuu, että ei oikein ole tiedetty mihin lähdetään.

Askeleen pidennys ei ole keskiravia eikä sellaista pidä tuomarin toivoa esitettävän. Pitää kuitenkin muistaa, että tuomareita on erilaisia, kokemattomia vasta-alkajia sekä konkareita. Eikä kukaan ole erehtymätön.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: åoihoåih 
Päivämäärä:   28.8.24 22:57:16

"Joillain koulutuomareilla ei ihan oikeasti ole suhteellisuudentajua, vaan ratsastuskoulun tontilla pidettäviin seurakisoihin tullaan arvostelemaan kuin kansalliseen GP-luokkaan. Itse olen nähnyt sellaiset seurakisat, joissa kukaan ei yltänyt tuomarin silmissä edes 60% asti, luokat heC ja heB. Radalla meni monta tasaisesti kulkevaa ratsukkoa, tehtävät suoritettiin pisteessä, hevoset olivat kuuliaisia ja ratsastus nättiä, jokusella oli hevonen peräänannossakin läpi radan"

Tämä vaankertoo siitä ett SULLA itselläs ei ole mitään käsitystä kouluratsastuksesta. Helpoissa luokissa on kyllä ihan selkeät määritteet mitä pitää osata ja miten hevosten tulee kulkea. Ja niihin luokkatason määrityksiin tuomari ratsukkoja vertaa mielessään. Ei GO vaansiihen, miten HeC tason rata pitää ratsastaa sääntöjen mukaan.
Ja ilmesesti juuri sääntöjen mukaan ei kukaan osannut ratsastaa ratoja paremmin kuin se alle 60%.

Ne saattoi näyttyy sun silmiin tasaisilta menijöiltä, mutta sähän et olekaan koulutuomari. Ja peräänannossa, enpä todellakaan usko. Kaula kaarella ei ole peräänanto. Jos hevoset ois olleet rehellisessä peräänannossa ja liikkuneet pohkeen edessä prosentit olisivat olleet paljon paremmat.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.8.24 23:39:50

Just mietittiin tätä kotona rataharkkojen jälkeen. Olen itse aikuinen, suht paljon helppoja seuraluokkia kisannut. Tällä kertaa ratsuni oli eläkeikäinen eniten ratsastuskouluhevonen, joka on estesukuinen. Hevonen liikkuu korrektisti, mutta se ei ole mikään megaliikkuja. Kyseessä oli oman tallin rataharkat, hevosesta näkee kilometrin päähän, ettei sillä startata kansallista eikä edes aluetasolla koulua. Mentiin heA, hevonen teki rikkeettömästi ja korrektisti kaikki tehtävät, tyytyväisesti ja tasaisessa muodossa. Se ei esitä mitään wow keskiaskellajeja, mutta pienet erot on nähtävissä. Tuomari antoi 56% eikä paperissa eikä sanallisessa kommentissa ollut mitään positiivista. Tiesin jo etukäteen, ettei tarjolla ollut ohjelma ollut hevoselle sopiva enkä siten ollut valtavan pettynyt pisteisiin. Mutta kyllä se kuitenkin oli ikävää, että hyvän fiiliksen jälkeen saa paperin, jossa mikään ei ole hyvin, koska hevosen olisi pitänyt liikkua enemmän. Tietenkään ei olisi pitänyt saada jotain 70%, mutta ehkä olisi kotirataharkoissa voinut katsoa vähän sormien läpi vaatimattomasti liikkuvaa hevosta ja sanoa vaikka sanallisessa kommentissa, että oikeissa kilpailuissa hevosen pitää liikkua isommin ja energisemmin, jotta se saa samat prosentit. Sitten olisin voinut todeta, että näin on, mutta ei me startata kisoissa enää. Ja sillä tavoin olisin saanut ehkä positiivisemman paperin, jossa olisi ollut muitakin kommentteja kuin "enemmän". En tiedä ketä se palvelee, että tapetaan fiilis tekemisestä sillä, että nähdään vain heikkoudet tai siellä ekoissa kisoissa ollaan täysin suorapuheisia. Vaikka lapset vasta harjoittelee. Ihan kaikkea. Myös sitä tunteiden käsittelyä. Silloin aikuinen voi myös miettiä, miten sitä harjoittelua voi tukea ja pitää tekemisen kuitenkin kivana.

Ja erityisesti ratsastuskouluissa muistaa sekin, ettei ratsastajat voi vaikuttaa hevosiin, eli joskus olisi hyvä nähdä "hevosesta ohi" eikä välttämättä rokottaa niin paljon esim vaatimattomasta liikkumisesta.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   28.8.24 23:49:30

Surullista luettavaa…

Kun koko lajin olemassaoloa on nyt kesällä aiheellisesti kyseenalaistettu, niin tulevaisuuden kannalta olisi tosi tärkeää että helpoissa luokissa keskityttäisiin ratsastajan eleettömyyteen ja hevosen tyytyväisyyteen. Ei siihen, että on jalostettu liitokavio, joka tekee kevätjuhlaliikkeitä kun joku niistää katsomossa nenäänsä.

Kuten tuossa yllä pari kirjoittikin, niin etenkin rataharjoituksissa ja tuntihevosten luokissa olisi hyvin tärkeää keskittyä siihen harjoittelevaan ratsastajaan. Tuntihevonen on juossut radat todennäköisesti monta kertaa, eikä ratsastaja ole välttämättä hevostaan valinnut.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   29.8.24 00:06:22

Sitten jos tuomarit alkaisi antaa kaseja niin valitetaisiin että tämä on lyttäämistä että miksi ei anneta ysejä ja kymppejä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   29.8.24 00:12:41

Eikä siinä ole mitään järkeä että jos oppilaat opetetaan HeC tasolla annettuihin sääli-kaseihin ja sitten kun samat oppilaat etenee HeA tasolle ja sääli-kaseja ei enää jaetakaan vaan tulee vitosta ja kutosta niin miltä se sitten tuntuu kun numerot romahtaa. Pitäisikö sääli-kaseja jatkaa luokissa ylöspäin ja minne asti?

Miltä se tuntuu jos tämä oppilas joskus menee yliopistoon opiskelemaan ja siellä annetaan numeroita skaalalla 1-5 eli 5 on paras mahdollinen numero tenteistä. Tai ainakin meillä oli 30 vuotta sitten.

Numeroskaalat on joka lajissa erilaiset ja oppilaille voisi opettaa että kouluratsastuksen skaalat on erilaiset kuin peruskoulussa ja erilaiset kuin yliopistossa ja niitä ei voi verrata keskenään vaan kaikki on ihan omansa.

Yliopistossa 3-4 on ihan normaali-hyvä arvosana ja kouluratsatuksessa 5-6 on ihan normaali-hyvä arvosana.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.8.24 05:11:49

Mulla on kyllä ihan eri kokemus koulutuomareista. Olen tällä kaudella kilpaillut seura- ja aluetasolla heB-A, ja tuomarit ovat olleet todella kannustavia. Toki myös kritiikkiä ja rakentavaa palautetta löytyy lapuista, mutta päälimmäisenä on jäänyt mieleen se, kuinka hevosta ja ratsastustani on kehuttu, ja sieltä on nostettu yksittäisiä asioita, jotka ovat miellyttäneet tuomaria.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Xy 
Päivämäärä:   29.8.24 06:43:25

Eihän se ole sama seurakisoissa ratsastaa heC stä sujuvalla tehtävällä kasi esim laukannostosta kuin HeA ssa se samalla tavalla tehtynä. Kuitenkin C ja An vaatimustaso on eri miten ja missä muodossa ja aktiivisuudella se laukannosto tehdään.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   29.8.24 07:15:15

Tässä unohtuu se mitä Xy edellä sanoi. Samanlaisella suorituksella heC:ssä ja heA:ssa tietenkin tulee eri pisteet, eikö? Kun heC:ssä ei vaadita peräänantoa mikä heA:ssa vaaditaan, esimerkiksi. Järkikin sanoo että hyvä suoritus heC tasolla on eri kuin hyvä suoritus heA tasolla.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mama 
Päivämäärä:   29.8.24 07:49:55

Olen kyllä niin erimieltä nimimerkki valkun kanssa.

Lapset, nuoret ja kokemattomat aikuiset heti kisaamaan harjoitus- ja seuratasolle kun satulassa pysyvät - jos intoa kisaamiseen on. Kisaamaan oppii vaan kisaamalla eikä siitä kannata tehdä mitään vaativan tason suoritusta ja isoa asiaa. Kouluaitojen sisällä olemista, sitä kisatunnelmaa, millaiseksi hevonen saattaa muuttua radalla ja mitä tilanne tekee itselle ei opi kotona tai ratsastuskoulun tunnilla ratsastamalla.

Kokeneet opetushevoset eivät tästä kuormitu sen enempää kuin ratsastuskoulutunnista, etenkään jos tätä tarjoillaan myös niille säännöllisesti. Myös hevosilla pysyy rutiini kisatilanteisiin.

Jos sä jäät kotona odottamaan sitä että olet valmis kisoihin niin sä et pääse kisoihin ikinä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mama 
Päivämäärä:   29.8.24 08:02:29

Ja itse aiheeseen, olen ollut harjoituskisoissa, jossa tuomari tosiaan haki erot virheiden kautta c -merkin radalla.
Palkitsi tosiaan ihan aiheesta hyvillä numeroilla hyvin suorittaneita mutta sitten taas lapset itkivät ja omastakaan mielestä tämän tason kisoissa ei tarvitsisi kovin rankalla kädellä sakottaa ja kommentoida, etenkään kun tilaisuutta markkinoitu hyvänmielen kisoina ja ensimmäisiksi harjoituskisoiksi sopiviksi XD

Totta on että kyseessä on arvostelulaji ja kriteerit, kehittyäksesi sun on kyettävä realistisesti arvioimaan itseäsi, tasoasi ja hankittava opettaja, joka tietää mitä tekee. Olit sitten ratsastuskoulun oppilas tai kokematon hevosen omistaja (jota on 90% omistajista vaikka 90% omistajista on sitä mieltä ettei ole).

Tämä laji on kaikin puolin vaikea kokonaisuus alkaen ihan perusratsastustaidosta, jossa tärkeintä on itse tietää missä hevosen kanssa ollaan ja mihin ollaan menossa. Yksittäisten ihmisten, kisojen tuomarin tai tallikaverin mielipiteen tai arvostelun ei pidä horjuttaa kenenkään mieltä, jos näin niin on väärän lajin parissa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   29.8.24 08:10:41

Mama, juuri tuo asenne on pielessä monella. Vaikka ratsastuskouluhevonen ei ole mikään kisatykki, ei se ansaitse tulla käytetyksi välineenä jonkin täysin tehtäviin kykenemättömän ratsastajan kanssa. Ratsastuskouluissa tehdään arvokasta työtä (itsekin olen opettanut yli 20v ratsastuskouluissa) hyvän ratsastustaidon eteen. Siellä henkilökunta on onneksi vastuussa siitä, että kisoihin menevät rstsukot osaavat asiat riittävän hyvin osallistuakseen.

Hevoset ja ponit ansaitsevat myös kisatilanteessa reilua ratsastusta. Liian aikaisin kisoihin meneminen ei palvele ketään muuta kuin sitä kunnianhimoista äitiä, joka elää oman lapsensa "kisauran" kanssa omaa poniunelmaansa.
Tuomarille ja opettajalle nämä ovat hankalia, sillä eivät kestä kuulla, ettei lapsi vielä ole valmis tehtäviin, jotka kilpailutilanne ja valittu ohjelma hänelle asettavat. Vaikka äiti olisi mitä mieltä. Hevosesta kyllä sitten näkee, ollaanko valmiita vai ei.

Mikään 55% ei ole katastrofi. Mutta jos monta kertaa yrittää ja tulokset ovat 51-53%, niin silloin ei olla vaadittavalla tasolla ollenkaan. Ratsastuskouluissa olisi hyvä, että opettajat kertoisivat suoraan, jos ei olla vielä valmiita. Monelle kisat ovat tulonlähde tuntien lisäksi ja siksi "kaikki kisaa" mentaliteetti on vallalla. Sitten haukutaan tuomari, joka katsoo asiaa aivan toisesta näkövinkkelistä.
Yhtenä esimerkkinä pohkeilla potkivat ja ohjissa roikkuvat ratsastajat, joiden apujenkäyttöä ei voi hyväksyä millään. He kuuluvat ratsastustunneille, eivät kilparadalle. Hevoset ansaitsevat sen, että opetellaan ensin ja esitellään sitten.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.8.24 08:32:23

Olen aloittanut 12-vuotiaana ratsastuskoulussa enkä vuosiin päässyt kisaamaan. Eri asia jotkut leirikisat, missä saatiin valita radan osat itse, ja siihen sisältyi laulamista yms. Harjoiteltiin "kisatilannetta" mutta pidettiin hauskaa. Olen muistaakseni 15-vuotiaana saanut osallistua tallilla järjestettäviin seurakisoihin joissa ei paljoa ulkopuolisia ollut, ja seuraavana vuonna ratsastuskouluoppilaiden mestaruuksiin kotikaupungissa.

Esteiden, edes kavalettien hyppäämisestä ei ollut puhettakaan, ennen kuin tasapaino ja perusasiat olivat kunnossa. Siihenkin meni vuosia. Muistan, kuinka hienoa oli, kun pääsin "hyppäämään" kolmesta puomista maahan kasattua "estettä". Maapuomeja toki hyödynnettiin jo aiemmin. Mutta olen kiitollinen siitä, että meidän ratsastuskoulussa kasvatettiin lapset siihen, että ensin harjoitellaan perusasiat, sitten vasta kilpailemaan ja hyppäänään.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: .m 
Päivämäärä:   29.8.24 09:04:09

Olin menossa lähitallikisoihin. Katsoin aiempien kisojen tuloksia ja tuomareita.
Ei kiinnostanut mennä, kun kaikkien tulokset oli 80-95% helppo c- helppo b luokassa.

Positiivinen saa olla, mutta seuraavissa kisoissa 55% olisi surullista tuollaisten tuloksien jälkeen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   29.8.24 09:20:57

Valkku: avaa nyt paremmin mikä on reilua ratsastusta ja milloin ratsastaja on tehtäviin kykenemätön. Ymmärtän kyllä jos radalle menee yrittämään ratsastaja joka ei osaa keventää tai alkuunkaan nostaa laukkaa mutta en näe mitenkään epäreiluna ratsastuksena sitä että kaikki askellajit ja kevennyksen hallitseva osallistuu vaikka ihan kaikki ei sujuisi täydellisesti.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.8.24 09:42:45

"Kuitenkin C ja An vaatimustaso on eri miten ja missä muodossa ja aktiivisuudella se laukannosto tehdään."

No kun periaatteessa ei ole. Totta kai skaalaa voi vähän suhteuttaa siihen, että on pienet seurakisat. Mutta ne viitoset laukannostossa tulee just siitä, että se ei nouse pisteessä, lähtee vähän vetelästi ja hevonen nostaa turvan taivaisiin. Se, että se laukka edes nousee, tarvitaan siihen viitoseen. Sillä ei pääse lähellekään kymppiä.

Ja tämä aina hoettu mantra "helpossa C:ssä ei tarvita peräänantoa" kyllästyttää rankasti, mutta vielä kerran: se tarkoittaa sitä, että heC:ssä voi saada hyväksytyn suorituksen, vaikkei hevonen ole peräänannossa. Siis sen 50-60 %. Ei isosti enempää.

Jos sitten suorituksessa on vielä paljon muita puutteita (esimerkiksi se tavallinen, että hevonen oikoo reippaasti kulmat ja ratsastaja yrittää paikata sitä asettamalla hevosen mutkalle ulospäin), niin kyllä se 60 % on vaikea saada, ja niin kuuluu ollakin.

Järjestäkää ihmeessä talleillanne harjoituskisoja, joissa joku poniäiti jakelee kaikille kaseja, niin lapset pääsevät harjoittelemaan kilpailutilannetta. Sitä kun maneesissa tai kentällä ei olekaan kaveria, hevonen hermostuu ja rata pitäisi muistaa. Sitten kun nämä asiat on jo hanskassa, voisi edetä seurakisoihin. Ja niin edelleen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   29.8.24 09:43:29

Jos ratsastaja aloittaa liian aikaisin kilpailemisen ja vieläpä niin että pitäisi saada hyvät pisteet niin tästä seuraa väkisin ratsastusta. Sahataan ja potkitaan.

Ja kun näin opitaan siihen sahaukseen ja potkimiseen niin siitä on hyvin vaikea päästä eroon. Ja vielä enemmän vaikeaa se on jos luokissa ylöspäin mennessä luokan keskimääräisen suorituksen pisteet laskisi kasista kutoseen niinkuin täällä jotkut toivoo.

Sensijaan että alkaa liian aikaisin kilpailla voisi viettää aikaa opetella ratsastamaan rennosti ilman keinotekoisia paineita. Tällätavoin sitten kun joskus on valmis HeA tasolle kenties vuotta myöhemmin osaa ratsastaa paremmin ja saa parempia pisteitä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Oldie 
Päivämäärä:   29.8.24 09:50:46

Minä en ole ratsastuskoulujen harjoituskilpailuissa kyllä törmännyt liian aikaisin kilpaileviin. Ratsastuksenopettajat sitäpaitsi ovat ainakin minulle aina sanoneet, että he A ratsastajia ei sitten säälitä enää yhtään ja helpossa B:ssä saa huomauttaa peräänannon puuttumisesta, koska se on monelle ratsastajalle se mysteeri, että miksi ei pääse he B kun ei vielä ole tuntuma ja hevoseen vaikuttaminen riittävällä tasolla.

Mutta ei ratsastuskoulun oppilaita voi tuomita hevosten askellajeista joka arvostelukohdassa, vaan sitten hevonen arvostellaan askellaji kohdassa. Samoin krooniset kielenroikottajat huomioin kuuliaisuus numerossa ja selitän ratsatsajalle, että kielestä johtuen pisteet ovat nämä eivätkä nämä, vaikka hevonen muutoin kuuliaisesti suorittaakin. Mutta itse tehtävissä arvioin juuri sitä, mitä se ratsastaja voi ratsastuksellisesti tehdä; tarkat tiet, täsmällisesti esitetyt tehtävät, sujuvuus, hevosen oikea taivuttaminen, teknisesti korrekti lisäys jne.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   29.8.24 10:23:07

Dark Jedi, no ratsastajat, joiden pitäisi vielä panostaa harjoitteluun ovat sellaisia, jotka
- eivät pysy liikkeen mukana edes keventämällä ja ovat laukassa lähestulkoon kevyessä istunnassa/valtavassa taka-tai etukenossa
- puristavat, vetävät, potkivat, sahaavat läpi ohjelman
- eivät tunnista myötälaukkaa, eivät siis korjaa väärää laukkaa eikä edes yritystä näy (jos näkyy, niin silloin tunnistaa kumpaa laukkaa olisi tarkoitus mennä)
- eivät kevennä oikein eivätkä osaa vaihtaa kevennystä, eivät tunnista eroa
- eivät pysty vaikuttamaan vauhtiin askellajin sisällä lainkaan, menevät väärässä tempossa jatkuvasti
- eivät pysty ohjata ratsua edes auttavasti pisteestä toiseen tai edes 2m sinnepäin.. ja jos ohjaaminen onnistuu vain käynnissä, ei voi mennä ohjelmaa, jossa sen pitäisi onnistua jotenkin myös ravissa ja laukassa.
- maiskuttavat läpi ohjelman
- eivät hallitse ratsuaan
Yllä vain murto-osa siitä, mikä tulee vastaan. Ei aloittelevien kilpailijoiden tarvitse olla vielä harjaantuneita radan ratsastuksessa, mutta perusedellytykset siitä hyväksytysti ja ennen kaikkea turvallisesti on oltava.
Moni ajattelee, että sitten ei saa aloittelevat kisoihin mennäkään jos ei heti ole täydellistä. No sitten loppuu kyllä kisaajat. Ei tuomarit voi antaa pisteitä asioista sen perusteella, mitä ratsukosta VOI tulla tai mitä se on tehnyt valkussa tai tunnilla. Tuomarilla on velvoite arvioida ratsastusta tasapuolisesti ja sääntöjen puitteissa.
Missään ei sanota, että pitää olla ilkeä. Päinvastoin. Mutta aika usein tuntuu huonon radan jälkeen pahalta ja ihan viatonkin kommentti voi tuntua ilkeältä etenkin lapsista ja nuorista, jotka eivät ehkä vielä ymmärrä mitä parempiin numeroihin vaaditaan.

Eihän opettajat koulussakaan anna kokeesta tsempparipisteitä, vaan arvioivat näkemäänsä päivän kunnon ja suoritteen mukaan. En sitten tiedä haukutaanko opettajatkin siitä, että oppilas ei hallitse kokeen asioita ja ope joutuu antamaan huonon numeron....

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: hmh 
Päivämäärä:   29.8.24 11:21:09

Mulla luki pöytäkirjassa "hyvin tsempattu radan läpi, molempien jännitys harmillisesti haittasi suoritusta" -> minä ja hevonen ihan pinkeenä jännityksestä. Näin aikuisena, miksi mun olisi pitänyt huonoista hetkistä saada edes 6 jos suoritus oli siinä arvostelukohdassa 4 arvoinen? Ihan oikeutetut numerot siellä oli, hämmensi oikein ratsastajan pisteet, kun kokenut vuosia että istunta huono. Mutta näistä oppii ja ilahdutti kuitenkin, että hevonen suoritti kun se olisi ihan hyvin voinut jättää mut yksin radalle istuskelemaan ja poistunut itse paikalta. Tämä olisi hyvä opettaa myös lapsille, että aina voi kehittyä. Se numero arvostelukohdassa tai kokonaispistemäärä on sen hetken tilanne mihin ratsukko pystyy. Sitten vain vaikeita kohtia harjoittelemaan enemmän niin seuraavalla kerralla menee paremmin.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Ratsastaja 
Päivämäärä:   29.8.24 11:22:57

En näe yhtään kohtaa säännöissä jossa numeroiden pitäisi olla erilaisia eri tasoilla. Kyllä 6 on aina tyydyttävä ja 7 melko hyvä ja niin sen pitää ollakin. En ole ikinä ymmärtänyt logiikkaa että seuratasolla samasta suorituksesta pitäisi saada paremmat pisteet mitä kansallisella tasolla. Jos lapset ei kestä totuutta niin järjestäkää vaikka omia temppu- ja tehtäväratoja ja opettaja voi sitten tuomaroida niin kuin parhaaksi näkee ja antaa vaikka kymppejä. Virallisten ohjelmien tulokset täytyisi olla edes jotenkin vertailukelpoiset. Hyvänmielen valehtelu ei palvele ketään.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: cv 
Päivämäärä:   29.8.24 12:13:06

Eli ollaan lähes kaikki sitä mieltä, että numeroita ei hiilata kannustuksen vuoksi sinne 7-8, vaan se 5-6 on harkkakisoissa ihan ok. Täysin epäonnistuneista suorituksista 3-4, mutta huomioikaa, että helpoissa luokissa samaan arvostelukohtaan on yleensä yhdistetty monta asiaa, ja pitkä pätkä rataa. Poislukien ne, missä on "c-laukannosto

Ja siitäkin kai ollaan samaa mieltä, että arvostelussa pitäisi ehtiä 6 tai alle kirjoittaa, mitä tarvitaan lisää. Ja etenkin, että alakerrassa tuomari saisi tsempata aloittelevia eikä lannistaa. Itsekin monta kertaa lukenut tuon, että tsemppiä, treeniä, jännitys pois, ja omalta kohdalta vielä hevosesta mainittu että yritteliäs tms. Ja sitten tulee ne korjattavat eli ne "moitteet".

Sit ollaan eri mieltä, että kuka saa ja millä tasolla, lähteä valkoisiin aitoihin. Mun mielipide on, että helppo c-d, kaikki siististi ratsastavat halukkaat mukaan. Helppo b, siinä mun mielestä vois olla ratsastuskoulun harkkakisojen vaikein luokka. Sit helppo a - sinne vaan ne ratsukot, joilla jo mahikset mennä tuota luokkaa

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   29.8.24 12:49:54

”Vaikka ratsastuskouluhevonen ei ole mikään kisatykki, ei se ansaitse tulla käytetyksi välineenä jonkin täysin tehtäviin kykenemättömän ratsastajan kanssa.”

En vieläkään ymmärrä, miten tämä liittyy kisaamiseen. Jos se tehtävään kykenemätön tekee yhden liian suuren ravivoltin asettumattomalla ja pää pystyssä juoksevalla hevosella kisoissa, miksi tämä on oleellisesti pahempi kuin se, että sama ratsastaja tekee kymmenen vastaavaa ratsastuskoulutunnilla ? Jos siis tehtävää ei saa yrittää ennen kuin sen jo osaa, kukaan ei saisi koskaan istua hevosen selkään alun perinkään.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.8.24 12:58:50

Kilpailuita voi ajatella siten, että tulosten perusteella voidaan päätellä koska olisi valmis seuraavalle tasolle. Arveslujen tulee siten olla linjassa, että ne vastaavat todellisuutta edes jollain tapaa. Kouluratsastuksessa on tietyt vaatimukset numeroille, helppo d tai c luokissa hevosen ei tarvitse vielä mennä kovin kummoisessa muodossa, mutta tehtävät tulisi kuitenkin tehdä oikeissa kohdissa, oikeassa askellajissa jne. Jos saa 6 niin sehän on jo aika hyvä tulos, jos se johtaa 60% kokonaistulokseen.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   29.8.24 13:17:08

Mieshevonen, kyse ei nyt ole mistään yhdestä pieleen menneestä liikkeestä tai jännityksen takia tehdyistä virheistä. Minä puhun siitä, että ei ole hevosille oikein viedä niitä tehtäviin, mihin ratsastaja ei ole ollenkaan kykenevä. Liian isossa voltissa on ehkä kumminkin yritystä, mutta väärin päin asettuva hevonen liikkuu väärin ja näin ollen sääntöjen mukaan voi arvosana olla sen 5. Eli tunnistetaan, että volttia nyt yritetään, mutta kehitettävää jo voltin perusideassa -> lisää harjoitusta. Lähtökohtaisesti hyvä ratsastuksenopettaja antaa luvan lähteä esittämään asiaa kisoihin, kun se sujuu ok tunnilla. Ja jos tunnilla (ei eroa onko rk heppa vai yksäri) voltit on väärän kokoisia eikä asetusta tai taivutusta hallita, niin mennään ehkä ohjelmaa, jossa sitä ei vaadita (=ei ole).
Hevosella voi kyllä harjoitella kaikenlaista ilman, että se siitä varsinaisesti kärsii, mutta kilparadalle mennään esittämään opittuja taitoja ja yhteistyötä hevosen kanssa. Näin tuomarit ainakin varmaan toivovat.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   29.8.24 13:26:06

Hmh: entäs jos tuomari olisikin kirjoittanut sinulle että mitä sinä oikein kuvittelet tekeväsi kisoissa kun ratsastat noin huonosti. Siinä on vissi ero miten palautetta annetaan.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: niin no 
Päivämäärä:   29.8.24 13:37:38

Meninpä kerran nuorella hevosellani seuratason kisoihin, joissa tuomarina oli eräs päijäthämäläinen nillittäjätuomari. Hevoseni, jonka kanssa valmentauduin ahkerasti ammattivalmentajien silmän alla viikottain, liikkui hyvin, hyvässä muodossa, eikä isompia virheitä tullut. Tuomarilta tuli nihkeät pisteet ja kommentti "epäsopusuhtainen ratsukko". Kävin kysymässä, mitä tuomari tarkoittaa kommentillaan ja hän soperteli sitten kuinka hevoseni on liian pieni minulle. Ihmettelin tätä ja totesin hevoseni olevan säkäkorkeudeltaan 168 cm, joten eipä se kovin pieni ole. Tarkensin vielä, että olenko tuomarin mielestä liian lihava? Silloin tuomari innostui ja sanoi, kuinka saisin paljon paremmat pisteet, jos laihduttaisin 10 kg. Oikeastihan tuo oli pelkkää pask'aa, jota ko.tuomari jakoi joka kisoissa milloin kenellekin. Hänellä oli painofiksaatio, jolla itketti monia lapsia ja teinejä. Itse aikuisena pystyin suhtautumaan asiaan huvittuneesti, mutta kun myöhemmin ponitytölle laihdutettava kilomäärä oli jo 15 kg, niin alkoi mennä jo asiattomaksi.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   29.8.24 13:56:20

”Lähtökohtaisesti hyvä ratsastuksenopettaja antaa luvan lähteä esittämään asiaa kisoihin, kun se sujuu ok tunnilla. Ja jos tunnilla (ei eroa onko rk heppa vai yksäri) voltit on väärän kokoisia eikä asetusta tai taivutusta hallita – –”

Juuri tästä puhuin. Asia voi sujua tunnilla vain siten, että aluksi se ei suju ja sitten sitä harjoitellaan niin pitkään, että sujuu. Sinun pointtisi oli, että on hevosta kohtaan väärin mennä kisoihin yrittämään asiaa, joka ei suju. Joten kysyn uudestaan: miksi se väärinpäin asettunut voltti on hevoselle epäreilu kisoissa mutta ei tunnilla? Hevonen ei tiedä olevansa kisoissa, joten se mahdollinen epämukavuus ratsastajalle liian vaikeasta tehtävästä ei ole aitojen sisällä yhtään sen pahempaa kuin treeneissäkään. Jos siis liian vaikea tehtävä on mielestäsi epäeettinen kisoissa, se on aivan yhtä epäeettinen treeneissäkin.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   29.8.24 14:20:21

Poikkeuksena tasapuolisuudesta valitettavan usein kisojen järjestäjän ja hänen lastensa suoritukset ja jonkun paremman ratsastajan lasten radat. Olen itse nähnyt, kun tuomari antoi laukkaympyrän lähes kokonaan töltänneelle 8:n.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.8.24 15:12:28

Muistakaa, että tuomari näkee yhden lyhyen hetken teidän ratsastusta. Käykää homma läpi opettajan tai valmentajan kanssa, heidän sanoillaan pitäisi olla paljon suurempi merkitys ja niistä kannattaa vetää enemmän johtopäätöksiä.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   29.8.24 15:32:24

Kuule Mieshevonrn, hienoa saivartelua. En puuunut mistään epäeettisyydestä. Ero on siinä, että tunnilla ope kertoo ja opettaa miten korjata. Harjoitellaan, kunnes oppilas on oivaltanut ja sisäistänyt asian. Sen näkee kyllä, jos osaa katsoa. Sitten kun asia on opittu ja kouluohjelmassa vaadittavat tehtävät ovat KAIKKI tuttuja ja niitä on harjoiteltu niin paljon, että oppilas pystyy ne laittamaan putkeen ilman kilpailutilanteen jännitystä tunnilla, voidaan mennä kisoihin. Kisoissa kumminkin aina se suoritus hiukan muuttuu jännityksen takia, niin on enemmän pelivaraa. Hevoselle asia on mieluisampi, kun ratsastaja on varmempi omista taidoistaan. Oli taso mikä tahansa.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mama 
Päivämäärä:   29.8.24 20:07:02

Valkku.
Ratsastuskoulussa, jossa käyn ei niitä hevosia potkita ja revitä suusta tunneilla, kuten ei tehdä (harjoitus)kisoissakaan.

Jos olet opettajan urasi aikana tunneilla tällaista antanut tapahtua niin todella ikävää.

En oikein ymmärrä miten hevosella on ok opetella ratsastamaan alkeista alkaen ratsastuskoulussa mutta kun samalle kentälle laitetaan valkoiset aidat ja kisat niin tämä muuttuu epäreiluksi hevosta kohtaan?

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   29.8.24 20:18:11

Kaikki ei ratsasta ratsikoulussa vaan näihin kisoihin tulee myös omilla hevosilla ratsastusta opettelevia.

Ei liene tarpeen vääntää yleisluontoista asiakeskustelua henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi jotakuta vastaan.

Väittelykoulussa ei tällaista sallittaisi.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Mama 
Päivämäärä:   29.8.24 20:25:49

Omat lapset on aikoinaan päässeet ratsastamaan ja opettelemaan onneksi osaavista käsissä, jossa kilpailut ja rataharjoitukset on olleet molemmissa lajeissa läsnä alusta alkaen.

Kyllä tässä äitiä on tarvittu KKK osioon mutta eteneminen ja tekeminen on ollut lapsista ja heidän opettajasta/ valmentajasta kiinni, jossa äidin rooli on pitää turpa kiinni eikä äidin kunnianhimolla ole tässä kuviossa kyllä mitään sijaa. Vaikka kyllähän ne lukuisat ruusukkeet äidin mieltä on vuosien varrella lämmittänyt, ei sitä voi kiistää.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Valkku 
Päivämäärä:   29.8.24 21:02:04

Mama, sepä hyvä, jos teidän ratsastuskoulussa ratsastetaan siististi ja jo varsin vähäisellä kokemuksella pääsee kisoihin.

Sinä kun et minun opettamisestani mitään tiedä, niin kerrottakoon, ettei minunkaan työpaikoillani ole huonoa ratsastusta sallittu ja pyritty aina opettamaan hevosia kunnioittaen.

Olen kuitenkin arvostellut ehkä satoja ratsastuskoulujen kisoja ja taso on ollut kovin vaihteleva. Kaikissa paikoissa ei olla niin tarkkoja. Seura-, alue- ja kansallisissa kisoissa näkee myös kaikenlaista, oli ratsastuskoululaisia tai yksäreitä.

Ehkäpä et tosiaan ymmärrä, jos et ole hevosalan ammattilainen. Kyllä kokemus tuo viisautta. Tässäkin.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.8.24 21:59:59

"Lähettäjäåoihoåih

Päivämäärä28.8.24 22:57:16

Tämä vaankertoo siitä ett SULLA itselläs ei ole mitään käsitystä kouluratsastuksesta. Helpoissa luokissa on kyllä ihan selkeät määritteet mitä pitää osata ja miten hevosten tulee kulkea. Ja niihin luokkatason määrityksiin tuomari ratsukkoja vertaa mielessään. Ei GO vaansiihen, miten HeC tason rata pitää ratsastaa sääntöjen mukaan.
Ja ilmesesti juuri sääntöjen mukaan ei kukaan osannut ratsastaa ratoja paremmin kuin se alle 60%.

Ne saattoi näyttyy sun silmiin tasaisilta menijöiltä, mutta sähän et olekaan koulutuomari. Ja peräänannossa, enpä todellakaan usko. Kaula kaarella ei ole peräänanto. Jos hevoset ois olleet rehellisessä peräänannossa ja liikkuneet pohkeen edessä prosentit olisivat olleet paljon paremmat."

Niin, minä en ehkä ole koulutuomari, mutta yli 30 vuoden ajan olen ollut hevospiireissä kilpaillen itse, auttaen kisajärjestelyissä, tehnyt töitä hevosalalla ja nähnyt kaikenikäisiä ratsukoita eri tasoilla. Tämä avautumisesi kertoo vain siitä, ettet itse tajua yhtään mistä puhutaan tai et halua nähdä sitä, tahdot vain pönkittää egoasi TikTok-teinin innolla huutaen massamantraa miten kaula kaarella ei ole peräänanto ja ratsastuskoululaiset on pelkkää paskaa.

"...Ja niihin luokkatason määrityksiin tuomari ratsukkoja vertaa mielessään."
Niin, täydellisessä maailmassa. Kiitos vain, tunnen kyllä arvioinnin teorian. Kyllä, helpoissa luokissa on ihan selkeät määritteet sille mitä pitää tehdä ja osata. Koulutuomaritkin ne varmasti tietävät kyllä, ja suurin osa onneksi myös muistaa mitä luokkaa on tuomaroimassa ja missä se rima todella menee. Mutta todellakin on olemassa sellaisia tuomareita, jotka ovat liian paljon ja liian pitkään tuijottaneet jotain GP-hevosia tai valmentautuvia lapsia kansallisissa 40t ponien selässä eivätkä enää osaa laskeutua reilusti ns. ruohonjuuritasolle. Pieleen on menty, jos heC:stä yli 60% (muistetaas, että se 6 on vasta "tyydyttävä") arvostelun saadakseen pitää olla kallis ratsu ja oma valmentaja. Sitten aletaan tarvita lisää oikeasti tavallisten tallaajien luokkia. ;)

Pointti on se, että heC-B:n kaltaisessa luokassa hevosen ei tarvitse olla näyttävä eikä isoliikkeinen, sen ei tarvitse olla koottu eikä minkään askeleenpidennyksen tosiaan tarvitse olla mallia lisätty ravi. Ratsastajan ei tarvitse osata istua kuin Kyra ja saada hevosta toimimaan heilauttamalla nimetöntä millin ja siirtämällä painoa sekunnin sadasosaksi. Vähempi_riittää_hyvään mutta kun se ei toteudu! Helpot luokat on perusratsastusta helpolla tasolla, ja on naurettavaa että niitä ei arvostella sellaisena, vaan jos tuomarilla ei sukat pyörähdä jalassa niin se on sitten 5 kaikesta. Eiväthän ne heC:n puksuttajat ole kokeneempien ratsastajien silmään "hyviä" tai "näyttäviä" mutta heC:n vaatimuksiin he voivat olla hyviä. Esim. laukannosto heC:ssä näyttää todella erilaiselta kuin laukannosto vaativassa luokassa, mutta se SAA ollakin niin, ja se silti voi juurikin vastata niihin heC:n ARVOSTELUKRITEEREIHIN. Mutta tuomarit käyttää herkästi kapeaa helpon tason turvaskaalaa 5-6 sen sijaan että rohkeasti annettaisiin niitä alemman pään numeroita kun ei suju yhtään ja myöskin uskallettaisiin antaa se 7 tai jopa 8 kun kriteerit todella täyttyy, VAIKKA se nyt ei olisi häikäisevä ja huokailua herättävä kohta koska eihän se heC:n suoritus sellaista ole edes hyvin ratsastettuna!

Ne, jotka väittää ettei koulutuomaroinnissa ole ongelmia vaan se on huonojen amatöörien ruikutusta, ovat sokeita. Edes olympiatason tuomarointi ei ollut ns. kriteerien mukaista monenkaan ratsukon kohdalla, todellakaan. Tulevaisuudessa en yhtään ihmettelisi jos tekoäly tuomaroisi kouluratsastusta, arvostelu olisi oikeasti teknistä ja mainelisä ja hevosen kauneuslisä yms. loppuisi siihen...

Sinä et taatusti paikalla ollut katsomassa yhtään suoritusta niissä kisoissa joiden tuomaria erikseen kritisoin, joten kannattaa vähän skaalata tuota besserwisseriyttä alaspäin ennen kuin ylpeys kolahtaa kipeästi omaan nilkkaan. Etkä todellakaan kuulosta koulutuomarilta itsekään, vaan lähinnä juurikin sellaiselta nuorelta nirppanokalta jolla on ehkä 7t peruspv jolla kiertää hakemassa seurakisoista 63% ja naureskelemassa ratsastuskoululaisille omaa kuviteltua ylemmyyttään. Ihan vain tiedoksi, että kaikki ratsastuskoulutkaan eivät ole mitään possujunien liikenteenohjauslafkoja, vaan satojen kisojen joukossa olen nähnyt sellaisiakin joissa ratsastuskoulun kisatiimin junnut veivät sijoitukset omilla ratsuillaan osallistuvien sennujen edestä. Tuomarit eivät ole jumalia ja sinä et ole jumala. Hanki lisää elämänkokemusta ja käy katsomassa edes 50:t kisat lisää, niin saatat huomata mistä puhun. Tuolla asenteella sinusta voisi kyllä tulla koulutuomari, juuri sellainen josta ht.netissä puhutaan... ;)

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: bbbbbb 
Päivämäärä:   29.8.24 22:13:37

arvostelulaji on arvostelulaji. Aina. Ja aina tuomareista nillitetään. Myös muissa arvostelulajeissa.
Opetelkaa ratsastamaan paremmin niin saatte paremmat pisteet, ihan kaikilta tuomareilta.

Mutta hdei, HelppoD!!! Noloa että tämmöinen "luokka" edeson olemassa...

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.8.24 23:12:58

"En ole ikinä ymmärtänyt logiikkaa että seuratasolla samasta suorituksesta pitäisi saada paremmat pisteet mitä kansallisella tasolla."
Oletko ihan tosissasi sitä mieltä, että 6 on aina samanlainen suoritus? Että olympialaisissa kutosen saanut ratsukko teki tehtävänsä yhtä hyvin kuin seurakisojen heC-luokassa kutosen saanut?

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: ihiuh 
Päivämäärä:   29.8.24 23:17:00

Voi tyhmyyden ylistys taas -! Eri luokissa on eri arvosteluperusteet, Hec luokassa saa numeron 6, niillä, näillä ja noilla kriteereillä. Ja sitten GP luokassa saa numeron 6 ihan eri kriteereillä.
Oikeesti, nyt valoja päälle!

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: Dark Jedi 
Päivämäärä:   30.8.24 07:24:01

Mitä noloa on helpossa D: ssä? Tai esteillä puomiluokassa?

Miettikää kun niissä maissa mitä me pidetään oikeina ratsastusmaina taaperoiässä mennään talutettuina kisoissa. Asenne että kisojen pitäisi alkaa vasta vaikeammista luokista ja niihin sitten voi osallistua vasta vuosikausien harjoittelun jälkeen "oikealla" kilpahevosella ei ole millään lailla fiksu. Siinä suljetaan mm. pikkuponit ja tavan tuntiratsastajat ulkopuolelle.

Edelleen, vaikka kouluratsastus on arvostelulaji on sitä voi arvostella olematta ilkeä ja haukkumatta ratsastajia ja hevosia.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.8.24 07:43:21

Arvosana 5 on alin hyväksytty arvosana, se pitäisi saada suorittamalla tehtävä eli tekemällä oikeat asiat oikeissa paikoissa ongelmitta. Ongelma ei helpolla tasolla ole hevosen liikkuminen pitkänä tai edes pieni epätäsmällisyys vaikka ratsastettavassa tiessä. Tästä näkökulmasta 6 ei vielä ole kovin hyvä arvosana, kun skaalaa on käytettävissä aina kymppiin saakka. Miksei heC-luokassa voisi saada arvosanaa 8 esittämällä vaaditut asiat täsmällisesti, siististi ratsastaen ja tyytyväisellä hevosella? Silti jää vielä kaksi arvosanaa huikeille suorituksille. Myöskään hevosen luontaisen liikkeen laadun ei pitäisi juurikaan vaikuttaa etenkään matalissa luokissa, jos arvosteltava tehtävä kuitenkin suoritetaan teknisesti hyvin.

Mikäli kilpailijoita halutaan lisää, pitäisi kilpailemaan päästä matalalla kynnyksellä ja saada takaisin kisoihin ”kaikki osallistuvat” -ajatus. Kun aloittelevammatkin saataisiin mukaan, olisi myös innokasta talkooväkeä enemmän tekemässä itselleen kisoja. Enemmän leikkimielisiä kisoja, joihin ei tarvita hienoa hevosta tai suurta voitontahtoa, vaan joihin jokainen on tervetullut.

Silti arvostelussa voisi rumasta ratsastuksesta rokottaa jopa enemmän pisteitä, toisaalta siististä ratsastuksesta, etenkin matalalla tasolla, pitäisi palkita korkeammilla pisteillä, vaikka hevonen olisi vaatimaton tai ratsastaja vielä uransa alussa. Kouluratsastuksen tulisi olla hevosta varten, ei hevosen kouluratsastusta, ja hevosen hyvä kohtelu on ensiarvoisen tärkeää.

  Re: Lannistavat koulutuomarit

Lähettäjä: fiia 
Päivämäärä:   30.8.24 07:50:42

Edelleen, vaikka kouluratsastus on arvostelulaji on sitä voi arvostella olematta ilkeä ja haukkumatta ratsastajia ja hevosia.

Tämä on hyvä pointti. Heittämällä suurin osa tuomareista osaa sen tehdä! Mutta mahtuu joukkoon myös joku niitä, jotka eivät osaa aina olla edes asiallisia.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.