Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.8.24 13:51:19

Kaipaan vertaistukea, onko muilla todella haastavia hevosia kengittää? Miten toimitte näiden kanssa? Onko vinkkejä miten helpottaa kengitystä? Onko ketään kouluttajaa, kenelle voisi viedä ongelmatapauksen?

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   13.8.24 13:55:41

Yhdellä löytyi vatsahaava, yhdellä jos on lantio jumissa niin ei halua pitää takasia ylhäällä. Yhdellä röntgen paljasti kaviokuumeen vaikkei mitään oireitakaan ollut. Antaako nostella muuten, pystytkö itse harjoittelemaan? Meillä oli nuorta auttamassa tua Onnelan eläimistä ja yksi kerta auttoi.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Shh 
Päivämäärä:   13.8.24 13:57:27

Rauhoitus on yksi vaihtoehto, mutta ei siihen tietenkään ketään halua loputtomiin turvautua. Siedätys on tärkeintä, mutta joskus ongelma on henkilöriippuvaista (hevonen siis luottaa siedättäjäänsä ja toimii, mutta pelkää jostakin syystä kengittäjää eikä silloin toimi). Lisäksi voi koittaa rapsutusta tai muuta palkintoa oikeasta käytöksestä, mutta sitä pitää tehdä muulloinkin kuin vain kengityksen yhteydessä (eli harjoitella). Väkivaltaan en usko, sillä sen myötä jo aiemmin hankala hevonen käy vielä hankalammaksi.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.8.24 14:24:06

Tätä on domotettu ja sillä pääosin pärjätty, mutta toki haluaisin domosta eroon joskus jos mahdollista. Välillä domo toimii jostain syystä huonommin ja on silloin hankala edestä ja takaa. Puree, potkii, ryysii, nousee edestä. Itse saan irroteltua vääntyneitä nauloja ja raspilla korjattua. Ei mielellään pidä pitkään jalkoja ylhäällä ja on niin iso hevonen, että itsellä ongelmia pitää jalasta kiinni. Todennäköisemmin on saanut mieskengittäjältä köniin joskus

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 14:48:13

Kolme ongelmaista on aikojen saatossa löytynyt tallista, kaikki kipeitä. Kaksi vanhempaa sai apua nivelten piikityksestä eikä tarvinnut uudelleen kouluttaa tms. Nuoremman kipuja ei saatu paikannettua ja lähti vihreämmille laitumille.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.8.24 14:56:44

Mistä olleet kipeitä?

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: hmh 
Päivämäärä:   13.8.24 15:36:05

Oma oli aiemmin haastava. Huono kengittäjä (veti jo valmiiksi ohuet anturan ohueksi että veri vaan suihkusi ja aina tuli kengityksen jälkeen paise). Lopulta ei suostunut lyömään kenkään, kun kavio on koko ajan liian pitkä (arkoi ihan mudallakin kavioita). Sitten tuli ammattitaitoinen ja ongelmat alkoi. Retuutti kengittäjää joka onneksi oli tottunut vähän haastaviin kavereihin ja tajusi olla vetämättä jalkaa väkisin taakse. Hevonen tottui ja antoi hoitaa. Nykyään ei päästä naiskengittäjiä (paitsi yhden ja oli mulla aikoinaan asiakkaana tallipaikalla) jalkoihin, etenkin takapäätä laittaessa viskelee pitkin seiniä. Miehille vähän varauksellisella ilmeellä antaa jalan ja antaa nykyään hoitaakin, naiset on ehdoton nounou. Meidän osteopaatti sitten löysi lukon lonkasta, joka voisi kuulemma olla osatekijä tohon vaikeaan takapään kengitykseen. Mutta summasummarum - meidän pelastus oli osaava ja tosi kärsivällinen mutta jämpti kengittäjä. Ei yhtään korota ääntä, ei revi, antaa leputella aina kun mahdollista ja rapsuttelee. Ei ole rauhotettu koskaan ja tasan kerran on syönyt heinää takapäätä laittaessa, ja se oli viimeisin naiskengittäjä-kokelas. Lopetti itse käymästä ja löysin sitten uuden, kun edellinen ammattitaitoinen miespuolinen jäi pitkälle saikulle.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   13.8.24 21:56:48

Omistaja kouluttamaan hevosensa. Jos tulos on heikko, vika voi olla melkein missä vain: hiljainen kaviokuume, kehärengas yhdessä tai useammassa jalassa, akuutti niveltulehdus, nivelrikkokipu, mahahaava(!), kissing spines, takapolvikipu, SI-vaiva, virheoppiminen, omistajan tunnetilan myötäily, kavereiden perään kaipaaminen.

Sepän ei kuulu olla heiteltävissä. On ammattitaitoa kieltäytyä huonokäytöksisistä hevosista. Omistajan on löydettävä syy ja autettava sitä hevosta. Osan hepoista saa painimalla kenkään, mutta mikään ongelma ei ratkea niin, vain sepän selkä.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: duu 
Päivämäärä:   14.8.24 08:22:15

Meille tuli ulkomailta hevonen, joka veti ihan paniikit kengityksessä. Tiedä sitten mitä sillä oli taustalla. Myös peseminen oli tälle vaikeaa, mutta ei ihan saman luokan hätää aiheuttanut kuin kengitys. Mutta eka domon kanssa ja pikkuhiljaa hyvien kokemusten kautta rauhoittunut seisomaan nätisti. Nykyään seisoo jo ihan ongelmitta. Aikaa ja malttia sekä myös malttia ja taitoa omaava hyvä seppä :)

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: pilkunviilaaja 
Päivämäärä:   14.8.24 09:53:26

Yksi vaikea oli, ikävä kyllä ensimmäinen hevoseni.
Olen huomannut, että eri hevosilla kengitysvaikeus johtuu eri asioista, ja omallanikin yksi asia oli avain siihen että kengitysongelmat viimein ratkesi.
Tässä liuta asioita mitä voi kokeilla, keskity harjoittelemaan niitä juttuja mitkä on juuri sinun hevoselle vaikeita:

1. Vasaran äänen tai kavioon osumisen pelko. Tuo kotoa vasara tallille ja koputtele hevosia kenkien ollessa jalassa, siedätä.
2. Jalkojen venyttelyn pelko/kaatumisen pelko/huono tasapaino. Venyttele etujalkoja eteen ja taakse. Venyttele takajalkoja eteen ja taakse. Putsaa joka kerta kaviot niin, että sinulla on etu- ja takakaviot sylissä kuten kengittäjällä. Totuta vähän isompiin liikeratoihin kuin mitä kengityksessä tarvitaan.
3. Kipu. Kipu voi olla jalkojen nivelissä, tai vaikkapa SI-alueella. Jos hevonen on paljon parempi kengittää kun on saanut kipulääkkeen alle, mieti kengitätkö aina kipulääkittynä, tai tutkitko mahdollista syytä ja hommaat piikitykset tms.
4. Yleinen hermostuneisuus. Tätä voi jonkin verran auttaa syöttämällä. Osa herkuista on hevoselle arvokkaampia kun toiset, vaikeisiin kohtiin on syytä valita parempi herkku. Lickit toimii osalla, mutta se voi palkita väärästä asiasta kun maku pysyy suussa pitkään sen jälkeen kun nami on viety pois edestä.
5. Rauhoitus. Vähentää kipua ja hermostuneisuutta. Haittapuolena on yleensä hevosen muistin hämärtyminen, eikä se sitten opi, varsinkin jos pitää rauhoittaa syvästi.
6. Kengittäjäkohtaiset asiat. Osa hevosista pitää jalkaa ongelmitta ständillä, mutta ei kengittäjän sylissä. Osa hevosista seisoo kiltisti 45min nopealle kengittäjälle, mutta 90min kengitykseen kärsivällisyys ei riitä. Joskus kengittäjän epävarmuus haittaa hevosta, ja rupeavat tempomaan vaikka yleensä olisivat kiltisti. Joku hevonen tykkää mieskengittäjästä ja toinen naiskengittäjästä. Joskus kengittäjän vaihto voi auttaa ongelmaan.

Harjoittelu on omistajan tehtävä. Jos haluaa harjoitella kengittäjän läsnä ollessa, hänelle kannattaa maksaa ylimääräisestä ajasta. Silloin yleensä tulevat toistekin.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: j 
Päivämäärä:   14.8.24 10:01:31

Mun eka hevonen (sh-ruuna) oli hankala kengittää, varsinkin takajalat. Heilutti takajalkoja ja yritti potkia. Tuli mulle 10 vuotiaana kierolaisena. Aina piti kengitykseen rauhoittaa ja joka kerta sai ähkyn siitä rauhoituksesta. Oli kyllä hankalaa.
Nykyinen hevonen, lv-tamma on joka kengittäjän unelma. Seisoo paikallaan puoliunessa ja nauttii pedikyyristä ;D

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   14.8.24 10:10:48

Viilataan pilkkuja vielä terävämmiksi:

1. Vasaroinnin pelko liittyy aina kivun pelkoon. Naulanpisto vahvasti hermotettuun martokavioon voi viedä hevosen luottamuksen iäksi. Osa katkeroituu myös paiseen avaamisesta, jos siinä on ollut hankaluuksia/pitkä prosessi. Lyöntikipu välittyy luustoa pitkin niin, että nivelrustonalainen luunpinta sattuu jos siellä on ärsytysprosessi. Eli kipu voi tulla lyönnin läheltä tai kauempaa tai hevosella on välttämiskäyttäytyminen.

2. Jalan ylöspito ei saaliseläimellä voi olla ongelma siksi ettei jaksaisi tai pysyisi pystyssä. Tätä selitystä aina kuulee. Orivarsat toki leikkivat etujalkojen nappaamis- ja purentaleikkiäkin ja kouluttamattomina kokeilevat, tuliko seppä temuamaan seuraksi. Ylhäälläpitovaikeuden ongelma on joko niin karmea jalkakipu etteivät muut jalat siedä lisäpainoa tai todennäköisemmin alkukantainen vaisto, joka aktivoituu hevosen kokiessa epävarmuutta tilanteessa. Sen ollessa varuillaan on huono idea lukita yksi jalka pois käytöstä. Silloin koko hevonen on pakenemiskyvytön ja sen on johdonmukaista riuhtoa/maata tai nitkutella jalkansa vapaaksi. Tällöin myös todennäköisimmin saa kokea potkimista kun liimautuu roikkumaan takajalkaan väkisin.

4. Yleiselle hermostuneisuudella on syy ja sen on löydyttävä. Kun se assosiaoidaan kengitystilanteeseen, soppa on valmis. Usein vielä hevosen huolestunutta/hermostunutta mielentilaa vahvistetaan ruokapalkkioin. Oma ryhmänsä ovat ahneiden hevosten palkitsijat, jolloin hevonen menee tiloihin ruokapalkkion aiheuttamasta stimulaatiosta. Silloin palkkio on väärä.

6. Samaa mieltä ständistä. Se on vakaa eikä esim. kinnerpattikipuinen hevonen joudu vääntelehtimään sepän mukana vaan saa pitää jalkansa kuten tahtoo. Se perustuu hevosen vapaaehtoisuuteen, jolloin jalan myös saa pois ja hevonen tietää senkin. Tarvittaessa se kantaa painoa niin paljon kuin hevonen haluaa varata. Parhaat hevoset nostavat joskus itse etu- tai takajalan ständille sillä välin kun seppä takoo. Siinä kyllä kiitän ja jatkan hetken hepan tarjoamassa asennossa vaikkei se muuten työjärjestykseen kuuluisikaan.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   14.8.24 12:06:01

"1. Vasaroinnin pelko liittyy aina kivun pelkoon."

Ei liity, voi pelätä/ahdistua ihan vaan kovasta äänestä ja tärähdyksestä, jopa siitä että kengittäjä joutuu pakosti vähän rivakammin tässä vaiheessa heilauttamaan kättä ja käyttämään voimaa viimeisiin lyönteihin. Herkille hevosille kynnyskysymys jos ei ole siedätetty asiaan.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Monni 
Päivämäärä:   14.8.24 12:21:08

Kaverilla tämmöinen tapaus. Puoliverinen tamma. Äärettömän ikävä vaiva tämä kengitysongelma. Nykii jatkuvasti takajalkoja ja etupäästä pomppaa ilmaan ja saa jalkansa vapaaksi. Ei auta voima tämän kanssa kun on iso hevonen. Kengittäjää ei saa enää mistään kun kukaan ei suostu laittamaan. Irtokenkää ei saa alle ilman eläinlääkärin piikkiä. Oppii arvostamaan omaa hyväkäytöksistä hevosta kun näkee mitä kengitysongelma voi pahimmillaan olla. Yleensä näillä on myös paljon muutakin ongelmakäytöstä kun vain kengitysongelma, monesti tämmöinen hevonen on "muutenkin hankala" joka asiassa..

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: k 
Päivämäärä:   14.8.24 12:29:09

Kengitysongelmat johtuu 80% kengittäjistä, osa miehiä ketkä eivät ole hevosia harrastaneen ennen kengitystä, eivät osaa tilanteissa käyttää hevosmies kikkoja tai lähestyä hevosta luottavaisesti alkurykinässä päästävät heti jalan irti juuri siinä kriittisessä kohtaa.
Hevonen on siinä asiassa paras terapeutti kun se aistii vihan ja pelon jolloin sekin alkaa hermostumaan. Hevosten parissa täytyy mieli pitää tyhjänä ja liikkeet lepposina sillä on moni hevonen rauhoittunut kun kohtaat sen inhimillisesti etkä mene vain repimään jaloista, ne ei ole koneita vaan aistikkaita isoja eläimiä joden kanssa kokemus ja nöytyryys puhuu. Yleensä kengitys ongelmat ratkeaa kun hevonen pääsee lenmpeän hevoslähtöisen sepän käsittelyyn ja tottuu siihen. Traumat kivuista esim naula lyöty hermoon on sitten pitempi ongelma ja ne voivat olla elinikäisiä hevosille. Omistajan täytyy erottaa onko hevosella trauma vai pelko tila. Mielummin sitten varautuu domolla.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Pirra 
Päivämäärä:   14.8.24 13:29:34

Siinäpä se kun geeli domo ei välttämättä auta mitään. Meidän hevonen ei rauhoitu geelillä yhtään. Ainut keino että eläinlääkäri käy rauhoittaan piikillä. Ja siinäkin saa olla varuillaan että milloin teho loppuu. Tämän kanssa tapeltu nyt vuosi ja kyllä olen valmis luovuttamaan.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Hyi 
Päivämäärä:   14.8.24 13:33:11

Oma kengitysongelmainen paljastui kipeäksi ja sitä kyllä epäilinkin. Tällä oli selän fasettinivelissä ja SI nivelessä vikaa sekä nivelrikkoa takasissa. Lisäksi ratsastuskoululla kun seurasin niin KAIKKI vaikeat kengittää olivat kipeitä ja osa meni nopeammin monttuun kuin toiset. Tästä viisastuneena en osta enää ikinä hevosta joka ei kykene pitämään kavioita ylhäällä. Jostain se kertoo. Se on eri asia jos on oikeasti opettamaton, on niitäkin nähty ja hyvin koulutettu kaviohommat sietämään.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Juurinäin 
Päivämäärä:   14.8.24 21:09:36

Kun menette katsomaan ostomielessä hevosta, menette ja nostatte niitä jalkoja kengitysasentoon ja pidätte niitä siinä ja tunnustelette.

Vaan kuinka moni harrastaja osaa ja jaksaa senkään vertaa pitää jalkoja kengitysasennossa? Kun kaviotkin on aina putsattu vaan siitä sivusta kaivellen. Onko hokkejakaan koskaan jouduttu vaihtamaan.

Tämä kengitysongelmaisten hevosten osto on niiden ostajien kokemattomuutta ja kyvyttömyyttä ajatella hevosta kokonaisuutena.

Älkää ostako hevosia joita ei ole opetettu kunnolla jos ette osaa itse opettaa mitään, tai niillä on vaikeuksia pitää jalkojaan ylhäällä. Kyllä sen aika nopeasti huomaa ettei hevonen pysty jalkaa pitämään, ja mikä jalka on vaikeinta pitää.

Hevosia ei pidä ostaa pelkän ratsastuksen takia. On todellakin todella ankeaa, jos irtokenkää arten on rauhoitettava. Ei sellaisella elukalla mitään tee.

Ihan vaan neuvoksi sellaisille, jotka haluavat helpompaa harrastamista eikä ne omat taidot ole kummoiset.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Treeniä, treeniä 
Päivämäärä:   14.8.24 21:23:49

Onhan noita kengitysongelmaisia ollut, kaikki oppineet enemmän tai vähemmän ongelmattomiksi. Kengitystilanne on hyvä purkaa niin pieniin osiin kuin suinkin ja sen perusteella pohtia, mikä ongelman perimmäinen syy on. Nostaako jalat rennosti ja itsenäisesti, ei niin, että pitää kiskoa jalkaa ylös ja pitääkö jalkaa ilmassa itse. Taipuuko kengitysasentoon, onko ongelma esim takajalan huonossa liikkuvuudessa, esim. kipeä ei pysty pitämään takajalkaa kengitykseen riittävällä korkeudella. Voi olla ongelmaa myös takapään tasapainottomuudessa, jolloin hevosen kylkeen nojaaminen kengityksen aikana auttaa

Sitten kun nämä ovat kunnossa, päästään siihen, antaako kaikkien nostaa jalkaa, säikkyykö kengittäjän saapumista? Jaksaako pitää jalkaa paikoillaan rauhassa, vai alkaako heti kiemurrella. Saako omistaja naputella kaviota/kenkää kaviokoukulla, entäs pienellä vasaralla? Sietääkö kavion taittelua sivusuunnassa?

Itse olen törmännyt sekä opittuun huonoon käytökseen/ kouluttamattomuuteen: yksi inhosi jalan nostamista, mutta pitää nätisti kun jalan saa ylös. Myös fyysistä vaivaa ollut: kesäihottumaista on turha kengittää huonona päivänä kesällä, kun ei seiso kahta sekuntia paikoillaan. Yhdellä jäykät takapolvet eikä pysty venyttämään takajalkaa ns normaaaliin kengitysasentoon

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: Lyde 
Päivämäärä:   15.8.24 08:07:49

Samaa mieltä tuosta että hevosesta pitää selvittää ostohetkellä mahdolliset kengitys/ vuolu ongelmat. Liian paljon on myynnissä näitä 7 vuotiaita viron hevosia millä ei ikinä kenkiä ole ollut jaloissa. Vuolukin on hankala niin eihän semmoiselle kenkiä enää saa jos hevonen niin päättää ja on omaluonteinen muutenkin. Ostaja on tyhmä näissä tapauksissa jos hankalan hevosen itselleen hankkii. Siihen vedän itse rajan että ihmiselle vaarallinen hevonen joutaa monttuun.

  Re: Kengitysongelmaiset

Lähettäjä: N 
Päivämäärä:   15.8.24 16:20:56

Kyselin täältä muinoin apuja kun oma meni hiljalleen niin hankalaksi kengittää että piti domottaa. Kipeähän se oli. Siitä saatiin kuntoon ja kun kengitysongelmat myöhemmin palasivat niin tiesin heti että on taas kipeä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.