Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Xena 
Päivämäärä:   12.8.24 01:21:08

Miksi Suomessa ei nosteta tasoa käyttämällä kisoissa hyväksi olympialaisten ratoja? Siinähän olisi valmis ratapohja käyttöön, jolla saisi vähän kv tason meininkiä tännekin tai ylipäätään miksi ei käytetä enempi noita WC ratoja yms kun pohjat löytyy helposti netistä….näillä olisi hyvä treenata kohti Los Angelesiin

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Säännöt 
Päivämäärä:   12.8.24 01:52:43

Säännöt kieltää. Vakioratoja saa käyttää vain seuratason kilpailuissa. Olympiarata ristikkoluokkana ratsastuskoulun 20m x 40m maneesissa voisi olla ratsastuskoululaisille melko haastava. Aluetasolta eteenpäin kilpailuissa pitää olla ratamestari.

Omassa treenissä saa tietenkin kopioida minkä kilpailun ratoja haluaa.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Hannele 
Päivämäärä:   12.8.24 05:37:24

Olympia radan tasoisia ratoja ei Suomeen kannata tehdä ei ole hevosia eikö ratsastajia niille

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.8.24 08:28:42

Aloittaja, et taida ymmärtää lajista kauheasti.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   12.8.24 08:34:27

Herranjumala. Tulisi ruumiita. Siksi ei käytetä. Ei ole niin taitavia ratsastajia eikä kapasiteetikkaita hevosia. Nytkin rämpivät 140 radoilla, niin 165 huipputekninen rata olisi järjetöntä.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   12.8.24 08:40:05

Apua, ei tuollaisista radoista selviäisi meillä käytännössä kukaan. Ja millekäs kisapaikalle tuollaisen rakennat?

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Ponitantta 
Päivämäärä:   12.8.24 08:48:28

Eikä taida suomessa missään olla ihan tuollaista estekalustoa muureineen ja Eiffeltorneineen :)

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.8.24 09:15:34

Aloittaja varmaan tarkoitti, että sama rata, mutta vaikka 100-123cm korkeana.

Suomessa täytyisi aloittaa ensin siitä että 120cm ja ylöspäin olisi kolmois sarjaa ja tavallista sarjaa yhdistettynä linjaan joka mittaa kontrollia.
Tupla linjoja väleillä, jotka pakottavat ratsastajat tekemään suunnitelmia ja oikeasti ratsastamaan.

100-120 luokissa täytyisi alkaa valmistelemaan ratsukkoa vaikeisiin tehtäviin ja jokaisessa radassa olisi ainakin yksi tai kaksi teknisesti haastavaa kohtaa ja aina vähintään kaksi normaalia sarjaestettä.

Tämä olisi hyvä alku, mitä usein on ulkomailla normaaleissa kansallisissa. Suomessa edes SM kilpailujen yhteydessä olleissa avoimissa ei näkynyt mitään oikeasti haastavaa tehtävää, vaikka rata varmasti oli monelle jo ihan tarpeeksi haastava muutenkin.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Å 
Päivämäärä:   12.8.24 10:10:36

Se tason nosto tapahtuu treenamalla, treenamalla ja treenamalla. Hyvän valmentajan silmän alla ja laadukkailla hevosilla (5 tai useampia päivässä, joka ikinen päivä) ja kisaamalla jatkuvasti kv. tasolla ulkolaisten ratsastajien seassa.
Näistä ei mikään toteudu jäämällä Suomeen. Hyviä valmentajia on 1 tai 2, laadukkaita hevosia (kapasiteettia 150-radoille) ei yhtään, ja kisojen radat ovat teknisesti naurettavan helppoja verrattuna kv-kisojen ratoihin.
Että kyllä SM-kisat valitettavasti kertovat karulla tavalla esteratsastuksen nykytilanteen Suomessa. Helpot radat, ratsut kapasiteettinsa äärirajoilla, ei osallistujia eikä puhtaita suorituksia.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Qdf 
Päivämäärä:   12.8.24 11:18:49

Irlannissa kesän viettäneenä; täällä on 2 sarjaa jo 80cm ylöspäin. Ja 120cm eteenpäin yleensä tosiaan se kolmoissarja. Useimmiten sarjat ovat yhdistettynä linjaan.
En ole Suomessa pahemmin käynyt estekisoissa niin en tiedä, onko totta ettei niitä siellä ole. Ilmeisesti pisteen tekstin perusteella ei siis ole.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: ajatusleikki 
Päivämäärä:   12.8.24 11:40:44

Olen joskus myös välillä huvikseen miettinyt, että mitenköhän esim olympialaisten rata toimisi vaikka 60 cm korkuisena :D

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.8.24 12:23:36

Jos olisi riittävästi tilaa se rakentaa ja muuttaisi välit 60cm radalle sopivaksi niin kaipa sen saisi ratsastettua. Toki 60cm tason ratsastajille se kolme tai neljä estettä peräkkäin on tosi paljon tosi nopeasti, eikä siellä siedä tulla huonoja hyppyjä. Mutta jos vaikka 80-90cm tasolla menisi niin miksei voisi testata. Näillä alkaa olla jo enemmän hahmotusta siitä, että hypyn jälkeen voi tulla nopeasti uusi tehtävä.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Papp 
Päivämäärä:   12.8.24 14:58:23

Musta olis ihan ”kiva” hypätä teknisiä tehtäviä matalalla korkeudella. Pelkään isoja esteitä, tykkään puomi- ja kavalettitehtävistä sekä matalista radoista, ja siitä hyvän rytmin hakemisesta.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   12.8.24 15:24:27

Se on yllättävän hauskaa. Joskus ratsastuskoululla tehtiin puomeista joku opettajien loppukoerata tms. ja ihan riitti hommaa siinäkin. Oon joskus miettinyt, että pitäisi vaikka puomeista tehdä noita isojen kisojen ratoja ja kokeilla, miten onnistuu 2-3 suhteutettua väliä peräkkäin jne.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   12.8.24 15:28:22

Radat voi rakentaa tappiin ja teknisiksi vaikka jokaiseen seurakilpailuun. Tai kotikentälle.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: niin 
Päivämäärä:   13.8.24 06:37:49

Kultamitalisti Kukuk sanoi, että Pariisin olympiarata oli vaikein rata, mitä hän on koskaan ratsastanut. Joten siitäpä vaan sitten kokeilemaan.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 10:38:48

Onko jollain kuvaa/linkiä mistä olympialaisten ratapiirroksen voi nähdä. Nopealla googletuksella en löytänyt

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 10:41:15

Scott Brash kertoi joskus jossain somessa/haastattelussa että usein rakentaa kisojen jälkeen kotiin samoja tehtäviä puomeista tai pikkuesteistä, jotka on olleet vaikeita ja treenaa niitä.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 12:27:40

Mikä olympiaradassa tuo sen vaikeuden jonka vuoksi kokemattomampi ei selviäisi edes puomiradalla? Luulin että ne on ne esteiden optiset harhat se vaikein osuus.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 12:45:13

Esim seuratasolla välit on aina luonnollisia, eli laukkaamalla sitä samaa hyvää ratalaukkaa, pääset sujuvasti radan läpi.

Olympiaradalla oli selvästi paljon kysymyksiä, eli väli oli esim lyhyt kuusi tai pitkä viisi ja ratsastajien piti tehdä valinta, kummin mennään. Sitten noita välejä on yhdistetty pitkiin linjoihin. Esim sarja -suhteutettu - suhteutettu. Tai suhteutettu -kolmoissarja - suhteutettu.

Ratsastajilla pitää olla paljon suunnitelmallisuutta ja koko linjat pitää tajuta ja osata toteuttaa jo ekalle esteelle tullessa. Esim tuo suora linja trippeli, kaksi askelta, pysty, lyhyt neljä, pysty, valinta viiden ja kuuden väliltä ja pitkä okseri. Etäisyys pitää saada jo trippelille niin, että lyhyistä väleistä huolimatta pääset toiselta pystyltä eteen, jos haluat mennä viidellä tai vastaavasti energisessä laukassa odottaa, jos haluat mennä kuudella. Kuudellakin pitäisi päästä viimeinen askel kuitenkin eteen, että okserin yli venyy.

Eli esim vika väli viiteen vaatii sujuvan hypyn trippelille, jotta sarjan pystyn yli pääsee normaalisti tai pienesti, jotta hyppy laskeutuu nopeasti ja neljän välin voi mielummin mennä sujuvammin kuin takaisin, jotta sitä laukkaa on saanut auki jo toiselle pystylle, jolle saa sujuvan hypyn ja pääsee siitä helposti eteen ja viiteen askeleeseen. Ja se, että nuo kaikki onnistuu sujuvasti, vaatii paljon taitoa.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   13.8.24 12:48:19

Optisesti harhauttavien esteiden mukanaoloa en kyllä lajiin halua.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: V 
Päivämäärä:   13.8.24 12:54:57

Siellä oli myös ne välit sellaisia, että ratsastajien piti itse miettiä monellako askeella/millaisella laukalla välit mennään. Siellä oli jonkun radankävelyvideossa tästä juttua, että ”tässä on nyt 5,5 laukan väli ja aion tulla tämän sillä ja tällä askelmäärällä”. Tätäkin pläniä voi joutua muuttamaan jos sisääntulo ekalle on iso tai pieni jne. Eli ei se pelkästään millaisia tai miten korkeita ne esteet on vaan että millainen hevonen, laukka, missä kohtaa rataa on millainen väli jne.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: V 
Päivämäärä:   13.8.24 12:55:47

Juuri näin kuten piste kirjoitti.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 12:56:23

Ja siis vielä enemmän vaatii taitoa muuttaa suunitelmaa. Eli jokaisella noista esteistä on tiedossa se, että miten päästään loppuun asti linja, jos joku menee huonosti. Tuleekin pieni hyppy trippelille ja joutuu eteen sarjan ja taakse keskimmäisen välin, eli ei ehkä kannata lähteä ajamaan viiteen vikaa. Tietysti hevosesta riippuen.

Tuolla radalla taisi ehkä ykkönen ja vika olla yksittäinen este, kaikilta muilta oli joku alle 10 askeleen väli jompaan kumpaan suuntaan.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.8.24 12:58:28

Okserilta suhteutettu linja sarjalle, jonka b-osa pitkä. Tuotti haasteita. Samoin sarja -> 4 askelta -> 5-6 askelta. Todella teknisiä linjoja. Kannattaa katsella näitä vaikeampia ratoja ja katsoa, miten ratsastajat ratkoo asioita. Sitä kautta oppii paljon.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   13.8.24 12:59:50

Näillä radoilla tyypillistä vielä se, että yhden lähestymisen kun mokaa, ongelmat kertaantuu seuraavilla.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 13:03:42

Kiitoksia, selvensi paljon mistä se vaikeus siis tulee! :)

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 13:11:49

"Näillä radoilla tyypillistä vielä se, että yhden lähestymisen kun mokaa, ongelmat kertaantuu seuraavilla."

Tämä tulee juuri siitä, että melkein kaikilta esteiltä on joku suhteutettu väli tai matka kaarteen läpikin seuraavalle esteelle on lyhyt. Eli jos mokaat sen linjan ekan tai jonkun siitä välistä, ei ole aikaa korjata mitään. Esim seurakisoissa hyvä ratamestari jättää radalle jonkun pätkän, jossa voi korjata jalustinta tai ohjia tai hengittää. Sellaisia ei olympiaradalla ollut. Näki esim siitä, että fuchsilla ei ollut aikaa kaivaa jalustinta, kun jatkuvasti oli seuraava este edessä, hevonen tasapainotettavana tai väli ratsastettavana.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   13.8.24 13:21:07

Fuchsin radalla näki tosi hyvin, että missään välissä ei ole aikaa edes oikeastaan miettiä jalustimen kaivamista takaisin jalkaan. Jokainen askel on ratsastettava ja mukauduttava tilanteeseen. Teknisten tehtävien ja optisten esteiden lisäksi moni este oli rakennettu tosi kevyesti, eli pienestäkin kosketuksesta tulee sileillä kannattimilla makaava lankku tai muu tosi kevyt yläpuomi alas.

Esimerkiksi seurakisaradoisa on lähes joka tehtävän jälkeen aikaa miettiä ennen uutta tehtävää. Jopa kotimaan kansallisissa kisoissa on kesken rataa aika usein tehtäväkokonaisuuksien välissä pidempi kaarre tai muu vastaava, jossa on aikaa ottaa jalustin, vetää henkeä tai esim. korjata laukkaa. Samoin suurimmassa osassa kisoja on käytössä tavallisia painavampia puomeja, lankut on normaaleilla kuppikannattimilla jne., mikä antaa myös virheitä anteeksi.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.8.24 13:42:33

Lankkuja ei kyllä ylimpänä koskaan laiteta kuin tasakannattimille, eikä keskeltä estettä pudonneella lankulla ole merkitystä. Oma kokemus ihan kaikissa kisoissa on myös, että kevyin puomi on ylimpänä. Toki seurakisoissa vaikka ei ole niin tarkkaa puomien painot, eli voi olla painaviakin. Kv tasolla painot on tarkkaan määritetty ja puomit kevyitä.

Mutta se mitä Suomessa vähän käytetään edes kansallisissa ja seura- ja alueluokissa ei koskaan on ns keltaiset kannattimet, eli matalammalla kupilla olevat kannattimet. Niistä puomit putoaa herkemmin kuin normaaleista.

  Re: Olympiaradan hyppääminen

Lähettäjä: Candy 
Päivämäärä:   13.8.24 17:43:39

Olympiarata, jokin niistä, pdf-tiedostona jos aukeaa tästä suoraan.
Löytyi haulla olympic show jumping course plan
https://olympics.com/OG2024/pdf/OG2024/E

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.