Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.8.24 19:10:28

Täällä oli joskus keskustelu tekoälystä tuomaroinnissa ja kuinka haastavaa se on kouluttaa. Kuitenkin jo nyt ihan vaan chatgpt tunnistaa hyvin hevosen kipuilmeet, oikean asennon vain kuvista jne.

https://images.app.goo.gl/Cjzz2PQ36ASyJq4m7

Esimerkiksi tästä kuvasta chatgptn vastaus on luotoviivalla kulkemiseen:

Kuvassa näkyvän hevosen pää ja kaula ovat hieman luotiviivan alapuolella. Dressuurissa, erityisesti lisätyssä ravissa, hevosen pitäisi kantaa itsensä niin, että niska on korkeimpana kohtana ja turpa on hieman luotiviivan yläpuolella tai ainakin samassa linjassa.

Hevosen pään asento kuvassa on hieman alas vedetty ja niska ei näytä olevan korkeimpana kohtana, mikä viittaa siihen, että hevonen ei kanna itseään täysin oikein. Tämä voi johtaa siihen, että hevosen etuosa on hieman painunut, mikä ei ole optimaalista lisätyssä ravissa.

On tärkeää, että hevonen kantaa itsensä tasapainossa ja rentona, niska korkeimpana kohtana ja turpa lähellä luotiviivaa, jotta se voi liikkua tehokkaasti ja joustavasti. Kuvassa oleva hevonen saattaa hyötyä hieman nostetummasta ja avoimemmasta asennosta.

Eikä tuota ole edes koulutettu juuri tätä varten. Chatgpt antoi kuvan ja fein arvosteluperusteiden mukaan tuosta lisäystä ravista numeron 7, joka varmasti olisi aika lähellä totuutta.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.8.24 19:16:04

Lisäksi olen testaillut erilaisten ilmeiden tutkimisessa chatgpt, tunnistaa hyvin kivuissa ja epämukavuutta tuntevan hevosen rennosti korviaan vähän takana pitävästä hevosesta. Ei tietenkään täydellinen ole, mutta kyllä tekoälyssä tässäkin on aikamoinen potentiaali, jos sitä olisi jollain kiinnostusta hyödyntää.

Ja varsinkin eläinlääkäreillä kuvantamisessa, ontumistutkimuksissa yms vasta hyötyä olisikin.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: MK 
Päivämäärä:   6.8.24 20:39:21

On AI-malleja jo nyt käytössä ontumatutkimuksiin. Esim. Sleip.
https://sleip.com/

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   6.8.24 21:04:07

Ht.nettiläiset on Aina Inkeri Ankeisia ja vastustaa kaikkea ihan vastustamisen ilosta

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.8.24 23:19:31

Niinhän ne taitaa olla, samaan aikaan ovat puolustumassa toisessa topiikissa kuinka sinisten kielten kärsimys nyt kestää vain vähän aikaa

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: Loru 
Päivämäärä:   7.8.24 00:18:57

Voi olla hyötyäkin

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: hp 
Päivämäärä:   7.8.24 11:56:21

Kyllä tässä tekoälyä tarvitaan apuun kun tuntuu ihmisiltä älyn vähentyneen.
Kouluratsastusarvosteluun saisi tulla nopeasti apuun, naurettava kun kenttäpuolen helppo C ohjelmissa tulee miespuolia nimiratsastajia niin pisteet on ihan eri taulukosta kun taitavilla naispuolisilla ammattiratsastajilla.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   7.8.24 13:53:01

Aloittajan esimerkistä tulee hyvin esiin tekoälyn puutteet kokonaisuuden arvioinnissa ja syy-yhteyksien tunnistamisessa. Pään asento ei ole ainoa totuus. Koko vartalon asentoa ja liikkumista tulee tarkastella, että voidaan arvioida esitetyn liikkeen laatua. Esimerkki ei myöskään otsikon vastaisesti kerro mitään kivusta.

Niinkuin olympialaisissakin nähtiin, hevosia, myös huippuhevosia on olemassa hyvin eri mallisena ja liikeradoilla. Niitä voidaan silti arvioida kisasuorituksessa samoilla perusteilla jotka perustuvat kokonaisuuden arviointiin, ei yhden yksityisekohdan tarkasteluun.

Jos haetaan syitä vaikka levottomalle tuntumalle se syy ei suinkaan aina ole kireässä kangessa vaan ihan vailla tuntumaakin voi olla sillä hetkellä sama lopputulos.

Kaikki tekoäly on koulutettu ihmistuomarin tekemillä arvioilla. Tekoäly ei osaa itse soveltaa. Tekoälyn tekemät arviot ovat siis tasan yhtä koulutusmateriaalin kanssa, ei mitenkään ylivertaisia.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   7.8.24 13:57:31

Viiva, eihän aloittaja edes pyytänyt tekoälyä arvioimaan koko hevosta, vaan ainoastaan sitä luotiviivalla oloa.
Tekoäly tekee sen, mitä siltä pyytää, mutta ei mitään ylimääräistä. Promptien pitää siksi olla tosi selkeitä. Eli tekoälyn heikkous on se, että ihmiset ei osaa käyttää sitä :)

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.8.24 14:01:34

Aloittaja täällä, tuo numero oli siis eri kysymyksestä, jossa tekoäly arvioi kuvan perusteella olevaa liikkeen laatua kun arviointiohjeena oli fein omat ohjeet. Toki tekoäly muistaa myös kertoa sen, että parhaan arvion saavuttamiseksi tulisi nähdä video suorituksesta. En vaan ole maksanut chatgpt parempaa versiota, joten kysymysten ja liitteiden määrä on rajallinen.

Muistutan kuitenkin, että tässä oli pointtina katsoa että mitä tekoäly nykyisellä ihan vaan netistä haetulla datalla osaa arvioida. Jos sitä haluaisi käyttää aidosti arviointityökaluna, niin tottakai sitä joutuisi vielä kehittämään. Tosin tämän oman kokeiluni perusteella, se ei ole läheskään niin mahdotonta kuin moni täällä oli mieltä.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   7.8.24 14:04:24

Kipuilmeen arviointiin käytin taas yhtä Fryn hevosen kilpailukuvaa, jolla taisi voittaa jonkun maailmancupin luokan. Verrokkeina oli joitain muita kouluratsuja ja harrastehevosia, joiden ilmeet ja korvien asennot vaihtelivat. Ja chatgpt hyvin kyvykkäästi nosti oikeita asioita esille, esimerkiksi korvien ja katseen rentoudesta, rypyistä hevosen kasvoilla yms.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: 444 
Päivämäärä:   7.8.24 21:59:25

Hyvä lisäkeino

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: Dunno 
Päivämäärä:   7.8.24 22:15:36

Tuomarit eivät millään voi ehtiä nähdä kaikkea, joten tekoälyä voisi ihan hyvin käyttää tuomaroinnin apuna, kunhan se koulutettaisiin siihen. Tosin tuomareillahan on hyvin lyhyt hetki aikaa antaa pisteet ja kommentit. Jos tekoälyä käytettäisiin, sen arvioita pitäisi verrata tuomareiden arvioihin ja tehdä näistä kaikista yhteenveto. Tällöin tulokset tulisivat hitaammin. Se ei tietysti ole mahdoton ongelma, mutta pitää ottaa huomioon.

  Re: Tekoälyn käytöstä hevosen kivun arvioinnissa

Lähettäjä: Wxd 
Päivämäärä:   7.8.24 23:34:06

Kun katsoo tekoälyn tekemiä kuvia hevosista, on ilmiselvää, että kestää vielä 10 vuotta ennenkuin se on tarpeeksi kehittynyttä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.