Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kaviokuumeesta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.7.24 09:38:52

Mikä aiheuttaa kaviokuumeen? Onko hevosen iällä, rodulla, sukupuolella vaikutusta asiaan? Voiko hevosen omistaja vaikuttaa siihen ettei tule kaviokuumetta? Toisesta topasta 'innonstuneena' ajattelin aloittaa oman joka käsittelee ihan kaviokuumetta.

  Re: Kaviokuumeesta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.7.24 09:44:12

Ensimmäisenä sokerit minimiin, missään nimessä ei mitään melassisiirappia, leipää, porkkanaa ym herkkuja.
Kivennäinen on hyvä valita myös sokerittomana.

Heinä tehdään varhain ennenkuin kortta tulee, niitto aamulla aikasin. Tuoretta voi syöttää monelle kunhan sen tekee hyvissä ajoin ennen puoltapäivää.
Tuttavani kaviokuumekevonen pystyy laiduntamaan aamuisin kun lämpötila on yli 10 ollut läpi yön. Loppukesällä taas ei enää kun syksyä kohden yöllä viilenee .

  Re: Kaviokuumeesta

Lähettäjä: Manebo 
Päivämäärä:   3.7.24 10:21:29

Kaviokuumeen aiheuttaa yleensä liika ruokinta ja hevosen lihominen, koska hevoselle voi kehittyä insuliiniresistenssi. Kaviokuumeherkän hevosen ruokinnassa tosin yksinomaan sokerien välttelyllä ei aina päästä hyvään lopputulokseen. Myös runsas proteiinien määrä voi laukaista kaviokuumeen. Tätä ei monikaan ymmärrä. Ei siis pidä syöttää heinää, jossa on matalat sokerit, mutta valkuaiset normaalilla tasolla ta yli (n. 60 tai yli). Monelle kaviokuumeherkälle parasta heinää on köyhä kuivaheinä, jossa on kuitua, muttei sokereita, eikä paljon proteiinejakaan. Tämä toimii hyvillä rehunkäyttäjillä. Pelkkä rehun vaihdos matalasokerisesta ja -proteiinisesta matalasokeriseen, mutta runsasproteiiniseen saattaa laukaista kaviokuumeen.

Jos kaviokuumeen syntysyynä on jokin muu kuin lihominen ja liikaruokinta, asia voi muuttua. Niissä todennäköisesti auttaa, kun syötetään vähäsokerista heinää episodin loppuun asti ja hevosen toivuttua voidaan palata normaaliin.

  Re: Kaviokuumeesta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.7.24 11:19:32

Onko väliä onko kyseessä hevonen tai poni, vanha tai nuori? Vai onko syynä aina liika ruokinta ja lihominen?

  Re: Kaviokuumeesta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.7.24 11:38:46

Laihakin hevonen voi sairastua kaviokuumeeseen. Laiha liikkuva hevonen voi sairastua kaviokuumeeseen. Useinmiten kyseessä on hevonen, jolla on huono insuliiniresistenssi. Se voi laukaista kaviokuumeen laitumella, mutta myös hevosella joka ei laidunna. Myös mekaaninen kaviokuume on mahdollinen. Sen voi saada esim. kengätön hevonen joka kulkee liian kovilla pohjilla. Tsekkaisin kuitenkin aina insuliinin kaviokuumeen sattuessa, sillä eläinlääkärikään ei voi ilman verikoetta tietää mikä on tilanne.

Alkuperäisrodut ja ponit ovat perinteisesti riskiryhmää, samoin arabit.

Mitä voit tehdä: Pidä hevonen hoikkana, syötä sellaista heinää joka sille sopii, pidä se liikenteessä ja seuraa metabolisia rasvakertymiä. Jos metaboliset kertymät (niska, silmäkuopat, kyljet, hännäntyvi ja joskus kai myös selkä) ilmaantuvat, on syytä olla varuillaan.

Nykyisin metabolisille on uusi, hyvin toimiva lääke nimenltään Invokana. Se alentaa insuliiniarvoja ja on erinomainen tuki painonpudotuksessa.

Jos on huoli omasta hevosesta, kannattaa jutella eläinlääkärin kanssa. Mielellään sellaisen, joka ottaa nämä asiat vakavasti. Esim. Hyvinkäällä on kokemusta.

  Re: Kaviokuumeesta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.7.24 11:40:36

Niin, ja nuoret yleensä kestävät esim. laidunnusta paremmin, mutta tiedän kaksivuotiaan joka alkoi laitumella oireilla. 10-vuotiaana riskit alkavat kasvaa, sanoo eläinlääkärimme (joka tästä paljon tietää).

Myös cushing altistaa kaviokuumeelle, siihen on lääkitys myös.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.