Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: Palatsi 
Päivämäärä:   1.5.24 20:16:22

Koulupuolella eniten kisaajia on max heA tasolle ja estepuolella eniten lähtöjä on jossain 80-90cm radoilla. Kukaan ei koskaan siirry vaativiin tai yli metrin luokkiin.
Muualla maailmassa vaativan luokat ja jotkut 120cm ++ on ihan arkipäivää.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   1.5.24 20:25:42

Rahan ja resurssien puute.

Suomessa hevosenpito on kallista ja monella varaa vain yhteen perus harrastehevoseen, jos siihenkään. Valmennus ja systeemi puuttuu ja suurin osa harrastelijoista valmentautuu liian vähän. Moni on maneesittomilla talleilla, joilla kelirikko vie pitkiä aikoja hyvää treeniaikaa. Kisamaksut ja kilpaileminen muutenkin sivukuluineen on kalliita ja sillä yhdellä harrastehevosella ei ehdi keräillä tarpeeksi kokemusta ja ratoja alle.

Aika harva ratsastaja, jolla on resursseja käytössä (hevosia monikossa, kunnon valmennusta, kuljetuskalusto siirrellä useampaa hevosta ja varaa kilpailla viikonloppu toisensa perään), jää sinne alle metrin tai HeA-tasolle.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: juu 
Päivämäärä:   1.5.24 20:34:17

Kyllä tänä päivänä vaativissa luokissa ja 100-120 luokissa on kansallisella tasolla paljon lähtöjä.

Kehittyminen on sillä yhdellä harrastehevosella noihin luokkiin ihan mahdollista. Harva vain jaksaa/voi rahan puolesta valmentautua edes kerran viikossa tai kahdessa riittävän pitkään koska kehittyminen on tällöin hidasta. Lisäksi harva osaa tunnistaa hyvä valmentajan joka myös sitoutuu omalta osaltaan pitkäjänteiseen työhön. Harrastetaan valmentaja shoppailua ja etsitään pikavoittoja mutta silloin ei kyllä tapahdu edistystä.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   1.5.24 22:01:45

Ja seura- ja aluetasolla iso osa noista myös mm. ratsastuskoululaisia.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: öööö 
Päivämäärä:   1.5.24 23:22:15

Ei osata ratsastaa
ei valmentauduta tarpeeksi (2x vkossa ihan minimi)
ei löydetä/lähiseudulla ei edes ole hyvää ammattivalkkua
hevonen on vaatimaton ja huonosti peruskoulutettu
ei pystytä treenaamaan koska olosuhteet
jne jne

kaikki kilpistyy siihen ettei ole rahaa.

Ratsastus ei ole köyhien laji vaikka köyhät väenvängällä yrittääkin ratsastaa.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   1.5.24 23:28:03

Kuten viiva sanoi, noi 60-90 cm ja heC-heA luokat ovat lähes täynnä ratsastuskoululaisia ainakin täällä meillä päin. Lisäksi esim alkuperäisrodut eivät kovinkaan korkeammalle kykene. Sitten on niitä, joilla kisaaminen on hyvin satunnaista harrastelua eikä riitä raha saati aika isompiin luokkiin.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   2.5.24 00:25:58

No lähdetään siitä, että Saksassa on asukkaita yli 80 milj. Ranskassa melkein 70 milj. ja pienessä Sveitsissäkin esimerkiksi yli 8 milj. Suomessa taas on isolla alueella 5,5 milj. Siinä on harrastajapohjaa jo vähän eri tavalla.

- Välimatkat on pitkiä, Suomi on kallis maa asua muutenkin
- Ison osan vuodesta on erittäin haastavat sääolosuhteet ratsastusharrastukselle
- Kilparatsastus on meillä verrattain nuori laji, samoin meillä ei ole ollut kauaa kilpahevosjalostusta
- Suomalaisilla on heikko ostovoima, meillä ei ole isoja pääomia, vanhan rahan sukuja ym. siinä määrin kuin Keski-Euroopassa tai vaikka Ruotsissa. Eli rahaa ei ole.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.5.24 08:10:13

Meillä esteenä se, että tällä alueella ei ole kunnollisia valmentajia, joiden silmän alle pääsisi tarpeeksi usein. Vierailevia valmentajia käy Oulusta tai sen eteläpuolelta 1-2 kertaa kuukaudessa.

Lisäksi sanoisin, että yleisesti nykyään esteenä on ihmisten yletön varovaisuus - silloin kun itse olin lapsi, esteitä hypättiin kaikilla ratsastustunneilla ihan rutiinisti. Estekisoissa oli aina 120cm luokissa hyvin osallistujia. Nykyään ratsastuskouluilla esteryhmät on yleensä erikseen ja niihin mahtuu vähän osallistujia.
Tästä pienestä osallistujamäärästä vielä pienemmällä osalla on varaa omaan hevoseen, jolla kehittyä eteenpäin siitä mihin ratsastuskoulussa pysähtyy.
Karsitaan tästä populaatiosta sitten vielä ne, joilla on pääsy laadukkaaseen valmennukseen, rahaa, ja mahdollisuus pitää hevosta tallilla, jolla onnistuu ympärivuotinen treenaaminen. Niitä yli 120-senttisiä ei kovin iloisesti hypellä ahtaissa 20x40 maneeseissa, joissa hyppääminen on hyvällä tuurilla sallittua vain ennen klo 17 tai klo 21 jälkeen :D

Suomessa talvi on pitkä verrattuna itämeren toisella puolella oleviin maihin. Siellä päästään hyville ulkopohjille keväällä pari kuukautta aiemmin kuin täällä, ja syksylläkin kausi on pidempi. Suomessa ollaan maneesien vankina yli puolet vuodesta.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.5.24 08:50:56

Ammattilaisten puute. Jos alueen kaikki ammattilaiset kisanneet vuosia max HeA ja ehkä joissain helpoissa kinkereissä kastaneet vähän varvasta VaB nousematta tältä tasolta ikinä ylöspäin, eivät tule asiakkaatkaan sitä korkeammalle nousemaan.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: Macadamia 
Päivämäärä:   2.5.24 08:52:42

Epäonnistumisen ja lyttäämisestä pelko myös esteenä monella, vaikka taitoa olisi oikein hyvin nostaa kisatasoaan

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   2.5.24 20:25:31

Osalle varmasti sijoittuminen on tärkeää ja jos ei ratsukon kapasiteetti riitä pidemmälle niin siinä jumitetaan. Minä taas haaveilen, että vielä pystyn kisaamaan vab radan vaikka ei sillä tasolla saisi huipputulosta. Estepuolella minulle joskus sanottiin, että jokainen hevonen menee metriä, joten ehkä se on mitä moni pystyy vielä suht turvallisesri suorittamaan.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   3.5.24 10:03:06

100-110cm luokat on vielä tosi suosittuja.

HeA -> VaB siirtymä on tosi iso. Vaativassa selkeästi mennään vaativammalle tasolle. HeA-tasolle asti voi vielä pärjätä melkein millaisella hevosella vaan: jopa parhaimmat ratsastuskouluoppilaat ja muut vähemmän ratsastavat, kylmäveriset, ponit, lapset... Ei tietysti näistäkään kaikki, mutta se on vielä mahdollista.

Sama homma esteillä. 80-90cm tasolle voi päästä lähes kaikki, 100-110cm tasolta karsiutuu yleensä jo ratsastuskoululaiset, monet kylmäveriset ja monet ponit. 120cm tasolla pärjää yleensä vain puokit ja niistäkään ei enää läheskään kaikki (ja jotkut yksittäiset parhaat ponit).
Esteillä myös ratsastajaa voi alkaa jännittää. Monikin harrastelija voi hypätä vielä 80-90cm tasoa, mutta siitä ylöspäin alkaa karsiutua ne, joita hyppääminen ei niin innosta. Isomman hpypääminen vaatii myös aktiivista treeniä, eli jää pois ne, jokta eivät halua tai pysty hypätä säännöllisesti.

--

Ulkomailla harrastajia on enemmän ja hevosen pito halvempaa. Hevosia kasvatetaan enemmän, joten hinnat on alhaisemmat ja on paljon enemmän niitä aktiivikisauran jättäneitä tai niitä, joista ei isompiin luokkiin ollut. Löytyy siis helpommin järkevään hintaan esim. VaB tai 120cm tason hevosia.
Näin ollen kisoihinkin on enemmän väkeä.

Suomessa myös välimatkan on pitkät, mikä tietysti vaikeuttaa kisaamista ja talvi tuo omat hankaluutensa.

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: jjjjj 
Päivämäärä:   3.5.24 10:33:39

Rahan puute
Hyvien valkkujen puute
hyvien hevosten puute

  Re: Miksi tason nostoon ei lähdetä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.5.24 10:46:04

Suomi syönyt kaikki eu tukipaketit ja nyt ollaan siinä pisteessä ettei kansa enää jaksa ylläpitää valtiota, mihin kaikki raha menee sitä ei tiedetä kulutetaan vain mutta kukaan ei tiedä mihin, joten tämä kurjuus ja köyhyys kun vain syvenee, valtio investoi miljardeja turhiin asioihin jotta näytetään paperilla olevamme hyvinvointivaltio(kulissi) vaikka elämisen kustannukset on jo paukkunut eu sallitun kriteerin. Ei täällä ole varaa mihinkään extraan ei lapsiin, ei eläimiin, ei taloihin, ei autoihin, ei harrastuksiin. hyvä palkkaisenakin alkaa jo olemaan siinä kipurajalla, turhaan haetaan diblomeja siinä paremman elämän toivossa, kyllä nokka alkaa kohta näyttämään saksanmaan puoleen..

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.