Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   2.3.21 10:28:19

Etusivulla on nytkin useita ketjuja, joissa keskustellaan hevosten loimituksesta ja olen aika kauhuissani lukenut minkälaisina joulukuusina ilmeisen suuri osa keskustelijoista hevosiaan pitää. Tallissa käytetään paksuja talliloimia ja ulos laitetaan pikkupakkasellakin jopa useita loimia päällekkäin, jolloin hevonen on kuin kävelevä loimiteline.

Siksi kiinnostaisikin tietää mistä tuollainen loimitushysteria on oikein saanut alkunsa ja mitä sillä haetaan? Onko tarkoitus estää hevosen talvikarvan kasvatus ja saada hevonen pysymään "nätin" näköisenä? Vai onko ajatuksena tehdä hevosen olotila miellyttävämmäksi ja uskotaan ettei hevonen pärjää ilman moninkertaista kokovartalokortsua? Klipatulla hevosella tuon vielä jotenkin ymmärtää, mutta siilloinkin voi kysyä syitä klippaukseen?

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   2.3.21 10:34:08

Minä mietin samaa. Ensin luulin, että nämä hulluina loimittajat pitävät hevosiaan jissain kylmissä liitereissä, mutta myös asiallisissa, lämpimissä talleissa loimitetaan ymmärrystä vailla.
Veikkaan, että kyseessä on pelkkä hevoselle julma muoti-ilmiö, joka kumpuaa hevosmiestaitojen puutteesta.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.3.21 10:37:01

Paljon treenavilla lämpöisissä maneeseissa on ihan hyvä, ettei hevonen kasvata paksua karvaa. Hevosen jatkuva hikoilu kuumuuden takia on riski. Kaikki eivät vain kasvata karvaa. Osa on todella kylmän arkoja ja osa ei palele millään.

Tätä hysteriaa myös aiheuttaa lisää vain toisten voivottelu ja arvostelu jos yksi loimittaa. Anna loimittaa, se ei ole sulta pois. Samalla tavalla toiset pukeutuu toppatakkiin +5 asteessa ja toiset menee hupparilla pakkasella. Hevoset on yksilöitä. Kaikki ei pärjää ja osa pärjää vallan mainiosti ilman.

Antakaa olla jo. Mulle on ihan sama mitä muut tekee. Suomalaiset haluaa puuttua liikaa muiden tekemiseen.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: rider 
Päivämäärä:   2.3.21 10:47:55

Mun hevonen klipataan myös kesällä, koska hikoilee paljon. Tulee myös tuskaisen oloiseksi hiessään, kutisee aivan älyttömästi. Pestään usein, mutta talvella ei voi koko ajan pestä. Kesällä joka ratsastuksen jälkeen. Jos tämän iholle jää jatkuvasti hikeä, tulee sille aivan hirveitä iho-ongelmia jotka saavat ihon jopa vereslihalle.

Nyt sillä on tallissa 100g fullneck tallitoppis ja ulkona 150g sadeloimi päällä.

On myös kylmänarka tai ainakin vedolle arka, joten loimitetaan lämpimästi. Korkeimmillaan sillä oli (yksi) 400g tallitoppis ja ulkona 300g toppaloimi, eli kaksi loimea yhteensä. Tällöin oli ne -25 pakkaset.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   2.3.21 10:53:54

^Mikähän tämä hikoilusta aiheutuva riski on? Kunnon treenissä hevonen jatkuvasti hikoilee, oli sillä pitkä tai lyhyt karva. Lyhytkarvaisen hoito on kyllä helpompaa treenin jälkeen ja se myös kuivuu nopeammin, mutta sama aika menee sitten turhanpäiväiseen loimitteluun.

Joo, ei se karva kasva jos on kortsu päällä 24/7 ja ei silloin hevonen myöskään totu alhaisempaan lämpötilaan.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: rider 
Päivämäärä:   2.3.21 10:58:53

tietoa?, kuten kirjoitin, hevosella on todella kurja olla hikisenä. Se piehtaroi tolkuttomasti, raapii itseään ja hinkuttaa joka paikkaan. Tämä hikoilee myös muutenkin kuin kunnon treenissä.

Jos iholle jää hikeä, tulee kahdessä päivässä silsamaista oireilua, kun ihohuokoset tukkeutuvat. Nämä alkavat sitten tulehtua ja viikossa lopputulos on nyrkin kokoiset paukamat, joissa on vereslihalla oleva kohta.

Tätäkö minun pitäisi sitten hevoselle tarjota? En voi sille mitään, että tällä hevosella iho on vaan hemmetin herkkä. Olisi kuule tosi ihanaa, jos ei olisi. Pääsisi tallihommista hiton paljon nopeammin eikä tarvitsisi aina kuurata. Mutta tämän kanssa sitä hoitoa vaan ei voi laiminlyödä.

Jos tällä olisi pitkä karva, se hiki jäisi vielä pahemmin ihohuokosiin, hikoilu olisi vielä pahempaa ja kuivattaminen tuskallisempaa.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   2.3.21 11:00:29

Ehdit rideri vastata välissä, oma viesti oli tuolle viivalle

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   2.3.21 11:01:39

Poislukien hien kuivatus, meillä loimitettiin viime vuonna yhden kerran kaikki hevoset ulos. Sadeloimilla. Nyt paistaa aurinko, en loimittaisi edes klipattua.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: ,., 
Päivämäärä:   2.3.21 11:12:15

Ei ymmärretä, että ihmisen ja hevosen eroa eli vaikka itseä paleltaa, ei heppa tarvitse takkia, klipataan ja loimitetaan, vaikka treeni kevyttä, ei haluta kuivattaa, vaikka sillä vättyisi loimittamiselta usein jne. Ja kun muutkin klippaa ja loimittaa. Itse olen ihmetellyt tätä. Hepat on kevyessä treenissä, korvia myöten klipattuna, lomivuorien alla...

  Re: Loimitushysterian taustat?

LähettäjäPersikka 
Päivämäärä:   2.3.21 11:37:25

Oma suomenheppa oli pihatossa ilman loimea kun oli pari yötä -25 --> -31. Ei ole klipattu ja on vieläkin elossa. Hevoset menevät suojaan jos on viima , tuulee tai sataa liikaa. Kylmyys ei niitä saa sisälle.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Tirppa 
Päivämäärä:   2.3.21 11:43:24

Meidän tallilla ei ainakaan saa seisottaa hevosia yhtään ylimääräistä sisällä, jos käy päivällä ratsastamassa. Siksi mieluummin kohtuullinen klippaus ja tarvittava loimitus kuin märkä karvakasa, joka ehkä kuivuu loimen alla (tai sitten ei). Täällä myös tuulee aina, ei tee mieli laittaa märkää hevosta alasti palelemaan pihalle.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Hmmmm 
Päivämäärä:   2.3.21 11:44:57

rider. Hevosesi ei ole kunnossa, kuulostaa atopialta. Onko tutkittu?

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   2.3.21 12:02:08

Jokainen täällä on hvetin viisas. Jos jollain on karvainen kylmäverinen pihatossa, ja ainoa treeni on tätikävely kerran kaksi viikossa, ei kannata yrittää neuvoa klipatun verellisen treenihevosen loimitusta. Ja päinvastoin.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Kipa 
Päivämäärä:   2.3.21 12:09:42

Monia klipattuja loimitetaan liian paksusti talliin, kun oikeasti pitäisi loimittaa enempi ulos. Muhivat sitten loimiensa alla niin sisällä kuin ulkona.
Ylempään kutinaan liittyen: hevonen pitäisi myös talvella pestä hiestä, myös klipattuna. Monesti ratsu ihmiset eivät koko talvena pese hikoilevia hevosiaan, vaikka puitteet siihen on.
Iho-ongelmien taustalla on usein yhdistelmä monia tekijöitä, klippaus, ruokinta, loimittaminen jne.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   2.3.21 12:15:27

Mikä tämä hikipelko on? Hevonen ratsastetaan hyvään hikeen, minkä jälkeen se pestään kunnolla. Sen jälkeen se kuivataan hyvin. Jonka jälkeen hevonen ei kutise eikä palele. Oli se sitten verellinen tai vähäverinen.

Ei saa myöskään sekoittaa järkevää, tarpeen mukaista loimitusta ja överiä sisälle, lämpimään talliin loimittamista, mistä tässä ketjussa puhutaan.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   2.3.21 12:35:57

Tallissa kaulakappaleellinen loimi on lähinnä kidutusta. Missään tallissa ei vedä (pitäisi vetää) niin että kaulakappaletta tarvitaan. Useinmiten loimi on vielä liian paksu, ja hevonen ei voi edes viilentää oloaan poistamalla lämpöä kaulan kautta. Ja sokerina pohjalla, monessa tallissa suljetaan kaikki ovet yöksi, ja lämpö karsinoissa nousee lähelle viittätoista astetta, ja hevosilla on tuskainen yö. Omistaja tulee talliin iltapäivällä/illalla, ovet olleet auki monta tuntia, nousee vielä lämpimästä autosta ja omistajan mielestä on tooooosi kylmä, tarvinneekohan se hevonen tuolla talliloimella?

Ja nyt, keski- ja pohjois-Suomen hevosihminen ei tarvi älähtää, tiedän että siellä on oikeasti kylmä, tämä ei koskenut teitä. Etelä-Suomesta tämä on valitettavasti arkipäivää.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 12:36:29

Turre menee vaan sinne ravipuolelle länkyttämään, teitä ei kaivata täällä.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Dun 
Päivämäärä:   2.3.21 12:53:37

Kaikilla talleilla (esim. siellä missä itse käyn) ei saa pestä talviaikaan, ellei ole ihan pakottava tarve. Kun kosteudenpoisto ei toimi kunnolla, ei kylmillä ja kosteilla keleillä haluta talliin yhtään ylimääräistä kosteutta tiivistymään kattoon.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 13:06:10

Nykyään ratsuhevoset klipataan, jos vähänkin karva kostuu. Sitten pitääkin loimittaa.

Hikistäkään ei tarvitse joka kerralla pestä, jos voi päästää hankeen piehtaroimaan. Hevoseni hikoilevat kunnolla keskimäärin pari kertaa viikossa, en pese talvella, mutta pidän ilman loimia aina, kun mahdollista. Hyvin loppukävellyn talvikarvaisen hevosen voi nollakeleillä laittaa ulos ilman loimiakin, on jo kuiva karvan juuresta. Jatkuva hikoileminen jatkuvan loimittamisen kanssa on huonoin yhdistelmä.

Klippaamaton hevonen ei myöskään yleensä tarvitse kaulakappaleita tai muita lisäloimivarusteita, pysyy helposti lämpimänä tavallisen loimen alla. Useimmat hevoset myös kasvattavat talvikarvan, jos siihen antaa mahdollisuuden.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: ohut 
Päivämäärä:   2.3.21 13:09:46

mun hevosella ohut karva (lämminverinen ratsu), ja selvästi palelee ellei ole loimea. sitten kun alkaa olla päivän läpi sen +10 niin otan loimen pois.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.3.21 13:14:02

"Onko tarkoitus estää hevosen talvikarvan kasvatus ja saada hevonen pysymään "nätin" näköisenä? Vai onko ajatuksena tehdä hevosen olotila miellyttävämmäksi ja uskotaan ettei hevonen pärjää ilman moninkertaista kokovartalokortsua? Klipatulla hevosella tuon vielä jotenkin ymmärtää, mutta siilloinkin voi kysyä syitä klippaukseen?"

Juu pyrin kyllä loimittamisella estämään sellaisen mammuttikarvan kasvattamisen. Kun ollaan oltu tallilla missä ei maneesia ja treenit aina ulkokentällä niin en ole klipannut, loimittanut kyllä syksystä asti. Karva kyllä kasvaa loimittamisesta huolimatta, mutta ulkokenttätreenissä se ei niin hiosta.

Maneesitallilla pakko klipata vaikkei ole edes lämmitetty maneesi, sen karvaturkin kanssa ei jaksa hevonen treenata. Klippaan osan hevosta (kaulan alaosa, rintakehä, vatsa) ja tämän jälkeen tietysti loimitetaan myös sisälle.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: mm 
Päivämäärä:   2.3.21 13:15:02

Olisiko hyvä ihan tarvetta miettiä noiden loimien kanssa? Mulla oli ennen kilpailevia hevosia,jotka klipattiin ja loimitettiin säiden mukaan. Klippaus on varsin tarpeen,jos hevosella kestää viisi tuntia kuivua treenien jälkeen (=suomenhevosia). Nyt asutaan "metsässä" ja on kaksi karvaista suomentammaa pihattomaisissa olosuhteissa ja treenitkin on huviratsastelua. Ovat tyytyväisiä ja karvaisia,loimitetaan hikisinä villalla korviin asti. Hyvällä säällä ovat ihan nakuna,kylmällä sateella saavat syksyllä sadetakit ja nyt kun oli niitä megapakkasia,niin olivat jonkun aikaa oikein paksut pompat päällä varsinkin öisin.Mielstäni ei siis ole oikeaa tai väärää tapaa loimittaa,on vaan erilaisia tarpeita.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Rätti 
Päivämäärä:   2.3.21 13:25:27

Näitä keskusteluja seuranneena tulen aina yhteen ja samaan lopputulokseen: se voittaa kenen hevonen pärjää vähimmillä loimilla kovimmilla pakkasilla tai rankimmassa sateessa.

Yliloimituksessa ei olekaan mitään järkeä, mutta ei niin ole aliloimituksessakaan. Hysteria-ilmaisua käyttävät vain ne, joiden uskonto ei salli loimittamista tai heillä ei ole varaa eikä ymmärrystä hankkia hevoselleen tarkoituksenmukaisia ja hyvin istuvia loimia.

Jos juuri sinun hevosesi käyttötarkoituksessaan pärjää ilman (Huom! Pärjääminen ei ole sama asia kuin se, että hevosella olisi hyvät oltavat) loimia, on se ihan ok, ja jonkun toisen hevonen käyttötarkoituksessaan tarvitsee loimen/loimia ja klippauksen.

Tässäkin keskustelussa on tosi omituisia argumentteja. Vanha kansa päästi hikisen hevosen piehtaroimaan hankeen. Tällä hetkellä sitä on täällä Suomessa tarjolla, mutta esimerkiksi viime talvena ei ollut. Kaikki hevoset eivät sinne edes halua mennä, vissiin tyhmä eläin kun ei parastaan ymmärrä. Kaulakappale on kidutusta? Mitenkä niin? Jos hevonen on ohutkarvainen tai klipattu, kannattaa kaula suojata myös sopivalla kaulakappaleella. Miksi luulette, että loimitettu hevonen ”muhii” loimien alla aina? Edelleenkään sopiva määrä sopivia loimia ei ole mikään haudutuskattila, vaan osa hevosen hyvää huolenpitoa.

Iho-ongelmien aiheuttajat on muuten huono hoito ja huono ruokinta, ei klippaus. Karva ei ole sama asia kuin iho...

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: ~~ 
Päivämäärä:   2.3.21 13:29:52

” Klipatulla hevosella tuon vielä jotenkin ymmärtää, mutta siilloinkin voi kysyä syitä klippaukseen?”

Saitko riittävästi syitä klippaukseen? Ilman klippausta esim. lämpöeristetyssä maneesissa hevonen olisi talvikarvalla läpimärkä > jos sen laittaa läpimärkänä takaisin tarhaan, se paleltuu.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.3.21 14:05:59

Yhtäläinen hysteria on hevosen seisottaminen ilman loimia, bussipysäkillä millä säällä tahansa.
Eikö kellekään tule mieleen että asiallinen loimittaminen on ihan hyvästä?
En ole koskaan klipannut, loimittanut olen aina. Mulla on käsi millä kokeilla onko loimen alla liian kuuma. Kummallista hysteriaa muiden hevosista, antakaa olla!

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Joco 
Päivämäärä:   2.3.21 14:33:47

Hevosmieskulttuurin muutos pidemmällä aikavälillä kai sen hysterian perimmäinen syy on.

Monilla talleilla ei ole pesumahdollisuutta talvella, tai pesarit on jouduttu ottamaan pois käytöstä koska sitä ei käytetä sääntöjen mukaan. Ei siis saa hikiä pestyä pois = klipataan herkemmin = tarvitsee enmmän loimitusta.

Tai yksintarhauksen yleistyminen loukkaantumisten pelossa, yksin pienehkössä tarhassa oleva hevonen ei liiku lähellekään yhtä paljon kuin kaksin tai useamman kaverin kanssa tarhaava. Taas loimitetaan.

Jossain vaiheessa asiakkailta loppui ymmärrys siitä mikä osa hevosen hoitamisesta kuuluu sen omistajalle/liikuttajalle. Esimerkiksi sen hikisen talvimammutin kuivattelu kuuluu jollekin muulle, ei kuulu tallin tehtäviin. Ei ole edes kymmentä vuotta siitä kun piti ensihevosen omistajien kanssa keskustella siitä että kuivatusloimen poisottaminen kuuluu pakettiin mutta toista ja kolmatta kuivuria ei pueta eikä riisuta tallin puolesta. Taas klipataan.

Kisakaudella ja yleensäkin kesällä vouhkataan elektrolyyttien ja vitamiinien kanssa, talvella ei osata. Hiki on hikeä talvellakin ja hikoillessa menetetyt kivennäis-ja hivenaineet on korvattava ihan samalla tavalla. Taas ihmetellään kun hevosella on treenatessa niin kuuma ja hiki, ei se jaksa, klipataan. Ja loimitetaan.

Sekin pitää muistaa että nykyään on kaikenlaisia asiantuntijoita ja "asiantuntijoita". Hierojaa, eläinfyssaria, satulansovittajaa, valmentajat, kranioterapeutit jne. Nämä jaksaa monille hokea että lihakset on saanut kylmää, hyvin pitää loimittaa niin paranee. Oikeasti kyse on huonosta ratsastuksesta, mutta ruokkivaa kättä ei kannata purra.

Loimitusta suositellaan "lääkkeeksi" kaikkeen ja hyvin heppoisin perusteluin. Nuori (tai ei edes nuori) loikkii ja ryntäilee tarhassa, joo loimittaa pitää kun kylmissään riehuu. Sitten paketoidaan niin ettei liiku.

Ulkoloimi syö harjan, mitä tehdä? No sileävuorinen talliloimi tietysti.

Hevonen on huono ratsastaa, vino ja toispuoleinen. No loimia loimia, talliin ulos ja ratsaille. Vaikka johtuukin ratsastajan yksipuolisesta harjoittelusta, toispuolisuudesta ja vinoudesta.

Jotkut pitää hikoavaa hevosta huonon hevosenomistajan merkkinä. Sitten syötetään aineenvaihduntaa tukeavia rehuja sinne loimikasan alle eikä mietitä että aineenvaihdunta ei voi toimia normaalisti jos tehdään vapaaehtoisesta liikkumisesta mahdotonta ja pyritään liikuttamaan niin ettei tule hiki...

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   2.3.21 15:26:26

joo näitä loimituskeskusteluja lukee aina mielenkiinnolla ja välillä myös järkytyksellä. Nytkin oma kokonaan klipattu puokki tarhaa +5 asteessa etelärannikolla tuulisessa säässä vuorettomassa sadeloimessa, eikä sillä todellakaan kylmä ole. Sitten kun vertaa joidenkin 300 gramman loimituksiin näillä keleillä, tulee mietittyä ihan niinkin yksinkertaista kysymystä, kuin miksi.
Enkä tarvitse tähän keneltäkään nyt mitään perusteluja, niitä on tullut luettua huvittuneella ilmeellä jo aika paljon.

Ja kai se loimitushysteria vaan tarttuu aina henkilöltä toiselle. Meilläkin olen huomannut sen, että jos yksi loimittaa jollakin kelillä, niin toinenkin alkaa ihan vain sen takia loimittamaan.
Surulla tulee katseltua varsinkin joitain karvamammutteja joille halutaan tunkea samanpaksuisia loimia kuin näille klipatuille..

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   2.3.21 16:06:23

Vuoreton sadeloimi kylmempi kuin ilman loimea vaikka sataisi, eli en nyt ihan noin menisi kehuskelemaan omalla osaamattomuudellani.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   2.3.21 16:19:28

Hmm on osittain oikeassa, osittain väärässä. Hän nyt perustaa väitteensä siihen, että karva menee lyttyyn sadeloimen alla ja ei eristä. Mutta tämäpä ei sitten pädekään sen klipatun kohdalla,koska sillä ei ole edistävää karvaa ja se todellakin voi paremmin kuivana kuin läpimärkänä. Itse tosin laittaisin kevyesti topatun sadeloimen.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Veeras 
Päivämäärä:   2.3.21 17:08:58

Mulla on klipattu hevonen. Miksi se on klipattu? Siksi, että olen vuosikaudet sen kanssa taistellut, kun sillä kasvoi ihan hullun pitkä ja tiheä talvikarva, se on aina hionnut suht herkästi eikä se meinannut kuivua MILLÄÄN! Välillä iho alkoi tuntua jo huonolta, kun se karva muhi. Vaikka olisi pessyt, niin kuivatteleen joutui silti pitkään tietysti. Ja tarhausajasta kuitenkin aina pois, jos joutuu kauan kuivattelemaan. Itselläni ei myöskään ole mahkua käydä parin tunnin kuluttua riisumassa loimia.

Kun ostin tän omakseni, klippasin heti ekaksi talveksi. Oli jo siis 10 talvelta kokemus tuon tuntihevosajoilta, joten tiesin mitä ois vastassa ilman klippausta. Klipattuna tarvii kyllä loimittaa joo, mutta ei tarvi jättää sisälle kuivumaan eikä vaihdella montaa kuivatusloimea. Aiemmin maksoin toiselle klippaamisesta, ja olin sen toisen ihmisen aikataulujen varassa. Jokusen kerran jouduin siis sitä kertaalleen klipattuakin kuivattaan tunteja. Nykyään klippaan itse, niin en päästä talvella niin pitkään karvaan (nyt on klipattu viimeksi joulukuun puolivälissä, ja karva on n. 1cm pitkää klipatuilta alueilta, joten ei kovin herkästi hikoa nyt).

Kun on klipattuna, niin tämä ei hikoa yhtään niin herkästi. Ja jos hikoaa, se kuivuu paaaaljon nopeammin, yleensä jo loppukäyntien aikana. Selässä on karvaa, ja jaloissa & päässä.

Ja olen hysteerinen ennemmin sen kanssa, että loimet ovat varmasti SOPIVAT keliolosuhteisiin nähden. Tällä hetkellä on tosi ärsyttävää miettiä loimia, kun päivällä ollut useampi plusaste ja aurinko paistanut (mutta tuuli viilentänyt), mutta sitten illalla ollut jopa pakkasen puolella. Hevoseni menee aamulla ulos ja tulee sisälle vaihdellen 21-00. Illalla tulisi kylmä, jos olisi liian ohuet loimet, mutta ei saa tietysti liian kuumakaan tulla.

Kokeilen aina hevosen tarhasta hakiessani, ettei ole hikinen/kylmä/kuuma loimen alta. Eli tarkkailen jatkuvasti, että sillä olisi SOPIVA. Tämän koen velvollisuudekseni, kun olen kerran ne karvat vienyt.

Talli on n. +5 yöllä talviaikaan, ja ovien kanssa pelataan niin, että ei laskisi alle tuon, mutta mieluiten ei myöskään menisi yli. Päivällä voi olla joko lämpimämpi tai kylmempi riippuen ulkolämpötilasta. Tallissa tällä on pääasiassa n. 50g fullneck loimi, eli siis OHUT. Siihen päälle kelistä riippuen ulkoloimi, nyt plussakeleillä ollut vaan fleecevuorinen. Paukkupakkasilla olen laittanut 200g sisäloimen ja ulos 300g siihen päälle. Ja lisäksi paukkupakkasilla saa heinää varsin reilusti tarhaan. Ulkoloimi tosiaan on se, jota eniten vaihtelen.

Sateesta ja kylmästä/vedosta tällä menee selkä herkästi jumiin, joten pidän erittäin tärkeänä, että olisi tosiaan sopiva olla.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   2.3.21 19:28:48

Tietämättömyydestä se johtuu. Jotkut paiskaa pakkaseen ilman loimia ja jotkut mättää kaikilla keleillä samat paksut loimet. Ei eletä sään mukaan.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Ooo 
Päivämäärä:   2.3.21 23:39:51

Eikö se ole kunkin oma asia miten elukkansa pukee? Syöttää? Arvosteletteko muiden lapsia?

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 07:01:00

Hikoileva hevonen on merkki siitä että aineenvaihdunta toimii. Siihen pitäisi pyrkiä.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Joco 
Päivämäärä:   3.3.21 07:07:46

Onhan se jokaisen oma asia niin pitkään kun siitä ei koidu haittaa, mutta kun aina se ei mene niin. Olen nähnyt elävässä elämässä esimerkkejä molemmista ääripäistä eli lähes nakuksi klipattu hevonen ilman loimea tuuliaella lähes kymmenen asteen pakkasella ja niin raskaasti loimitettu hevonen että talliloimi oli kauttaaltaan hiestä märkä. Ei niitä hevosia voi pitää miten sattuu.

Paksun talvikarvan alla hikoaville riittää usein osaklippaus vaikkapa raita harjan alle, kaulan alle, satulavyön kohta, kylkiin vauhtiviivat. Harva ottaa sen asenteen että klippaa mahdollisimman vähän kerrallaan niin pitkään kunnes löytyy balanssi, siinä kun ei ole mitään järkeä että kerran tai kahdesti viikkoon hikoava vedetään kokonaan karvattomaksi. Ei ne osaklipatut kauniilta näytä mutta kuka niitä puskissa katsoo, ja saahan sitä karvaa ajeltua sitä mukaa kun kelit lämpenee...

Joo, ei ole jokaisen oma asia. Eikä ole se hevosen ruokintakaan yksilön oma asia silloin jos ruokinta on omiaan riskeeraamaan hevosen terveyttä. Tyyliin viisi kiloa heinää ja yhdeksän litraa väkirehua.

Nyt en ymmärrä miten lasten arvostelu liittyy aiheeseen, aika isoista lapsista on varmaan kyse kun kasvattajia se arvostelu taitaa useammin koskea?

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   3.3.21 07:26:51

Ei ole oma asia siinä vaiheessa kun mennään eläinrääkkäyksen puolelle!

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Laalaa 
Päivämäärä:   3.3.21 09:44:13

Klipattu, treenissä oleva suomenhevonen löytyy. Tämä yksilö kasvattaa sellaisen mammuttikarvan, että on yksinkertaisesti vain pakko klipata kun ei ole koko päivää aikaa kuivatella. Pakko myös loimittaa mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän, jumiutuu helposti ja on muutenkin vähän kermapylly luonteeltaan.

Tällä hetkellä tallissa 100 g talliloimi ilman kaulakappaletta, ulkona käytännössä näille asteilla vuoreton fullneck päälle. Käteen tuntuu aina sopivan lämpimältä eikä hevonen moiti, mielellään ottaa loimet päällensä. Osaa nimittäin myös näyttää jos ei loimia jostain syystä halua.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: 999 
Päivämäärä:   3.3.21 10:07:48

”Joo, ei ole jokaisen oma asia. Eikä ole se hevosen ruokintakaan yksilön oma asia silloin jos ruokinta on omiaan riskeeraamaan hevosen terveyttä. Tyyliin viisi kiloa heinää ja yhdeksän litraa väkirehua.”

Kyllä se on omistajan oma asia? Miksi tuollaisia ihmisiä kutsutaankaan? Ei kunnioita toisen omaisuutta vaan tunkee suoraan iholle? Rajatila läheisriippuvainen? Jos tulisit meille säätämään tekisin sinusta rikosilmoituksen.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Sr 
Päivämäärä:   3.3.21 10:49:08

Mun hevonen asuu isolla tallilla, jossa suurin osa käyttöhevosista on klipattuja joko osittain tai kokonaan, eikä yksikään turhaan. Omani on nykyään niin kevyessä käytössä, ettei hikoile kovin usein, joten ei klipata. Kun treenattiin enemmän, tämäkin oli pakko klipata, sillä muuten hikoili lähes joka ratsastuksessa. Yleensä tehtiin loimiklippaus ja silti hikoili karvaisilta alueilta.

Miksi sitten klipataan? Märkä hevonen ei kuivu meidän kylmässä tallissa mitenkään nopeasti, vaikka olisi millaiset kuivatusloimet ja harvalla on aikaa odotella tallilla useampaa tuntia. Tallissa seisominen on aina pois muutenkin lyhyestä ulkoiluajasta, koska en ratsasta myöhään illalla.

Jos hevosta ei saa kuivaksi, sitä ei voi laittaa ilman loimea ulos. Hyvällä tuurilla riittää yksi ulkoloimi, jonka tallityöntekijä ottaa illalla pois. Usein kuitenkin joutuu laittamaan ensin kuivatusloimen ja siihen päälle sään mukaisen ulkoloimen. Tallin säännöissä lukee, että yksi loimi aamulla päälle ja illalla pois, muuta meillä ei saa rahallakaan. Hevosella on siis se kuivatusloimi päällä, kunnes omistaja/vuokraaja/hoitaja sen riisuu. Klippaamattomana hevonen on loimitettuna monta päivää viikosta tai sitten pitää ratsastaa niin, ettei hevonen kovin hikoile.

Mua huvittaa, kun täällä usein neuvotaan, että märälle hevoselle voi laittaa päälle pari fleeceä ja ulkoloimen ja viedä tarhaan kuivumaan ja syömään heinää. Muutaman tunnin päästä hevonen on kuiva ja voi käydä ottamassa ylimääräiset loimet pois. Varmaan on, mutta valitettavasti mulla on yhä muutakin elämää kuin hevonen ja tallille on puolen tunnin ajomatka. Eikä meidän tallilla saa itse viedä tarhaan heiniä, joten pitäisi aina ajoittaa ratsastus niin, että hevonen pääsee tarhaan päiväheinille. Vaikka heinää saisi viedä ulos, mun hevoseni ei tarhaa yksin, enkä viitsi syötellä ylimääräisiä heiniä muiden hevosille.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 11:05:14

Jos ei ole aikaa kuivatella hevosta, pitää pestata apua tai olla treenaamatta hikeen. Jos haluaa treenata, pitää hevosesta myös huolehtia.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 11:06:49

Mikä ongelma se on että kuivatusloimi jää päälle? Itse pistän hiukan hikisen ulos ilman loimea tai sitten ulkoloimen kanssa pihalle. Meillä ei edes yhden loimen poisotto kuulu hintaan. Eli se on päällä kunnes otan pois. En ole kokenut ongelmaksi.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   3.3.21 11:07:21

Sr:llä hyvä kirjoitus!
Minulla ja perheelläni on ollut 40v aikana useita omia hevosia ja paljon ratsastettavia. Kisattu kansallisia luokkia sekä koulu- että esteratsastuksessa. Kaikkia ei ole suinkaan klipattu automaattisesti, vaan tilanteiden ja tarpeiden mukaan.
On ollut silkkiturkkeja, jotka eivät kasvata ollenkaan talvikarvaa. Näitä on ollut pakko loimittaa sopivasti. On ollut niitä, jotka kasvattavat pitkän talvikarvan, joka ei ole kuitenkaan ollut kovin tiheä, iho pääsee hengittämään. Näitä ei ole yleensä tarvinnut klipata kokonaan, joskus jollekin vauhtiraita tms. Sitten on vielä tuo joukko, jolla on tiheä talvikarva, joko lyhyt tai pitempi. Tällaisista omistani kahdella on ollut iho-ongelmia (hilsettä ja rupea, kun iho ei hengitä, eikä harjalla pääse ihon juureen). Näitä on klipattu 1-2 kertaa talvessa ja loimitettu.
Pestäänkö näitä? Tavallisena, perheellisenä päivätyöläisenä (vrt. ammattimaiset ravitallit, joissa hevoset ajetaan päivällä) minulla on ollut illalla aikaa tallikäynteihin pari- kolme tuntia, sitten talli suljetaan. Yritin kerran pärjätä yhden mammutin kanssa klippaamatta, mutta se oli hikoilun/pesun jälkeen vielä seuraavana aamunakin mahastaan märkä, eikä iho oikein tykännyt turvekuivituksella...klippauksen jälkeen ei ollut ongelmia.
Esim. Ypäjällä aikanaan veikko heikkilän aika rankat estetunnit päättyivät iltakymmeneltä, eipä aiinä olisi klippaamatonta hevosta jaksanut kuivatella, pesi tai ei, kun seuraavana aamuna piti olla aamutallissa klo 6.

Summa summarum: klippaus ja loimitus hevosen tarpeiden mukaan, myös ihmisten elämäntilanteet huomioiden. Hoikka, sileäkarvainen, täysiverityyppinen estehevonen tarvitsee herkemmin viileässä tallissakin loimen, kun taas muhkeamman rasvakerroksen omaava harrastehevonen ei välttämättä samassa tallissa.

Loimien alla ei kuitenkaan saa tulla hiki!

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   3.3.21 11:38:09

Paljon (yllättävän paljon) tosi hyviä kommentteja asiaan liittyen. Tätä ketjua lueskelemalla asia tuntuukin olevan pääosin hyvin hallussa ja ihmisillä järki päässä! :)

Olisin kuitenkin toivonut, että muissa ketjuissa esiintyvät himoloimittajat olisivat myöskin osallistuneet keskusteluun ja kertoneet omat perustelunsa omiin käytäntöihinsä, sillä nyt he ovat loistaneet pääosin poissaolollaan. Toivottavasti he edes lukevat tätäkin ketjua ja se saisi heidätkin pohdiskelemaan asiaa myös sen hevosen hyvinvoinnin kannalta.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Sr 
Päivämäärä:   3.3.21 11:43:02

”Jos ei ole aikaa kuivatella hevosta, pitää pestata apua tai olla treenaamatta hikeen. Jos haluaa treenata, pitää hevosesta myös huolehtia.”

Tämän takia se hikoileva karvaturri klipataan.

”Mikä ongelma se on että kuivatusloimi jää päälle? Itse pistän hiukan hikisen ulos ilman loimea tai sitten ulkoloimen kanssa pihalle. Meillä ei edes yhden loimen poisotto kuulu hintaan. Eli se on päällä kunnes otan pois. En ole kokenut ongelmaksi.”

Luitko aloituksen? Ei klippaamatonta hevosta saa loimittaa, ei ainakaan tallissa. Ja kaksi loimea ulos on loimitushysteriaa.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   3.3.21 11:51:30

Sr nyt vääristelee aloitusviestiäni. En ole sanonut ettei klippaamatonta hevosta saa tallissa loimittaa, sanoin paksuja talliloimia. Näissä on aika suuri ero. Ja kyllä kaksikin loimea ulos on loimitushysteriaa, jos sinne laitetaan paksu talliloimi ja 500g ulkoloimi. Jos ei hevonen ilman tuollaista loimitusta ulkona pärjää, on sen parempi olla sisällä.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   3.3.21 11:58:26

Sellainenkin asia tuntuu olevan monelta menevän ihan yli ymmärryksen, että mitä enemmän loimitat hevosta talliin, sitä enemmän se tarvitsee loimia ulos. Klipatullekin hevoselle riittää ohut hengittävä talliloimi vedottomassa tallissa, jonka päälle on sitten helppo nakata ulkoloimi sään mukaan tarhaan vietäessä. Samoin treenin jälkeen voi klippamattomallekin vielä puolikuivalle hevoselle laittaa yöksi ohuen hengittävän talliloimen, jos ei ehdi odottaa hevosen kuivumista ennen kotiinlähtöä. Ei ne mitään fullneck toppaloimia talliin tarvitse.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 12:02:04

Kaikkein pahin tilanne on niillä hevosilla jotka ovat omistajan pihapiirissä jotka näin keväisin aamulla nakataan klo 6 töihin lähtiessä toppaloimi päällä pihalle, iltapäivällä voi olla plus 15 auringossa ja hevosilla edelleen toppikset päällä.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Himoloimittaja 
Päivämäärä:   3.3.21 12:02:13

täällä moro vaan.

Mun hevonen on klipattu, sillä ratsastetaan lämpimässä maneesissa viikoittain treeneissä ja muuten kylmässä. Kasvattaa ihan järkyttävän paksun villan, jonka kuivattamiseen menee useita tunteja ja useita loimia, joita en ehdi enkä edes halua jäädä joka kerta vaihtelemaan. Siksi klippaus, että on nopeasti hikoilun ja pesun (menee aina treeneissä tosi märäksi ja huuhtelen) hevonen on kuiva, eikä se kylmety. Kuivunut ja runsas hiki jää kuitittamaan sen nahkaa jos sitä ei pese kunnolla pois. Oon alkanut klippaamaan jalatkin kun kainaloista valuu norona hikeä pitkin jalkaa ja selkeesti ärsyttää hevosta. Tallissa sillä on aina yksi loimi lämpötilan mukaan (0-400g täytteellä) ja tarhaan sillä on lämpötilan mukaan kuoriloimesta 400g eri paksuinen loimi. Joskus on vaikea ennustaa säätä mutta pyrin siihen että sillä on aina olosuhteet huomioiden sopivasti päällä. Ja niinkun joku sanoi niin myös kunnolliset, ISTUVAT loimet. Liikkuu ja laukkaa tarhassa ihan normaalisti niiden kanssa, ei todellakaan mitään ”muhi” :D jonkun mielestä oon himoloimittaja,mut ihan sama :D
Hevosella on aina killtävä ja kaunis karva,kesät talvet eikä tällä ”järjestelyllä” ole ollut iho-ongelmia, kun taas klippaamattomana oli kokoajan kutinaa

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: tietoa? 
Päivämäärä:   3.3.21 12:12:27

"Lähettäjä: .
Päivämäärä: 3.3.21 12:02:04

Kaikkein pahin tilanne on niillä hevosilla jotka ovat omistajan pihapiirissä jotka näin keväisin aamulla nakataan klo 6 töihin lähtiessä toppaloimi päällä pihalle, iltapäivällä voi olla plus 15 auringossa ja hevosilla edelleen toppikset päällä."

Juu, tuolla yksikin kertoi tarkkailevansa asiaa viimeisen päälle, kun nakkaa hevoset aamulla tarhaan ja yöllä poishakiessa koittaa ettei hevosella ole ollut päivällä liian kuuma.

"Ja olen hysteerinen ennemmin sen kanssa, että loimet ovat varmasti SOPIVAT keliolosuhteisiin nähden. Tällä hetkellä on tosi ärsyttävää miettiä loimia, kun päivällä ollut useampi plusaste ja aurinko paistanut (mutta tuuli viilentänyt), mutta sitten illalla ollut jopa pakkasen puolella. Hevoseni menee aamulla ulos ja tulee sisälle vaihdellen 21-00. Illalla tulisi kylmä, jos olisi liian ohuet loimet, mutta ei saa tietysti liian kuumakaan tulla.

Kokeilen aina hevosen tarhasta hakiessani, ettei ole hikinen/kylmä/kuuma loimen alta. Eli tarkkailen jatkuvasti, että sillä olisi SOPIVA. Tämän koen velvollisuudekseni, kun olen kerran ne karvat vienyt. "

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   3.3.21 12:44:19

Valitettavasti täyshoitotallien olosuhteet lisäävät loimittamisen tarvetta:
- Tarhat postimerkkejä, joten hevonen ei mahdu liikkumaan ja pitämään itseään lämpimänä
- Tarhoissa ei katoksia, joten sateella joutuu loimittamaan
- Ylimääräinen karsinassa olo ei suotavaa, eli hevosen on kuivuttava nopeasti että voi tarhata
- Kuivausloimien pois ottoa ei saa lisämaksustakaan, joten hevonen on klipattava, että kuivuu nopeasti

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Suokki 
Päivämäärä:   3.3.21 14:34:31

Meillä on tallilla yksi poni, jota oikeasti käy sääliksi. Se on klipattu syyskuussa. Tällä hetkellä karva on kasvanut täysin takaisin ja on todella paksu.
Tähän klippaukseen vedoten sillä on tallissa(yölämpö tallissa reilu +5) kevyesti topattu loimi ja ulos puetaan vielä toppaloimi kaulakappaleella. Poni on niin jumalattoman kiukkuinen kun aamuisin sille kiskoo omistajan vaatimaa toppista päälle. Etelässä kuitenkin ollut jo reilu viikon lämmintä.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: HH 
Päivämäärä:   3.3.21 14:42:14

Viime talvena olin isoissa ongelmissa pihattosuokkini kanssa, kun karvaa oli ihan jäätävän paljon, koko ajan kauhean lämmintä ja hikosi likomäräksi joka kerta liikutuksessa. Jouduin aina pesemään, kuivuminen kesti vuorokauden, yritin pitää sitten muuten ilman loimea ulkona, koko ajan satoi vettä. Lopulta hevonen sai koko selän peittävän kuraruven jatkuvan kosteuden takia, siinä olikin sitten hoitamista. Tänä talvena kokoklipattu, edelleen pihatossa. Pääsääntöisesti yksi sopiva, riittävän kevyt loimi päällä, niillä -25 pakkasilla oli sisätoppis alla. Liikkuu paljon eikä palele helposti, joten kevyt loimitus riittää. Ei iho-ongelmia lainkaan.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: KH 
Päivämäärä:   3.3.21 16:31:37

En jaksanut ihan kaikkea lukea mutta muutama kohta pisti silmään:
Pestään aina treenin jälkeen - noup, kaikilla ei ole sitä hienoa uutta tallia lämpimällä pesupaikalla ja hevosen koko pesu treenin jälkeen ei onnistu.
Meillä mm. ei ole, mutta treenin jälkeen pyyhitään hikikohdat (niska, reisien väli, satulan/silojen kohta) märällä rätillä ja kesällä sitten pestään.

Kaulakappaleet tallissa rääkkäystä - noup, jos on kaulasta kokonaan klipattu hevonen ja viileä talli niin se tarvitsee sen kaulakappaleen korvaamaan puuttuvan karvapeitteen.

Kaikilla ei ole niitä miljoonia maksavia tiloja joissa harrastaa, se ei tarkoita sitä etteikö tilat olisi siisti ja toimivat. Jotkut hevoset tarvitsevat klippauksen, jotkut jumiutuvat helpommin ja jotkut taas ovat muuten kylmänarkoja (kyllä, ihan oikeasti) ja siksi loimitus on tarpeen. En ymmärrä nykyään näkyvää muoti loimitusta eli sitä että ostetaan 200e maksava merkki loimi ja siihen mätsäävä riimu + suojat ja niitä pidetään että kaikki näkee miten mein hepalla on kaikki paremmin..

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Kuuma on.. 
Päivämäärä:   3.3.21 19:16:58

Miten tästä asiasta saadaan näin vaikeaa. Ja onko se kuolemaksi jos kevätauringosta tulee hiki? Hevonen kuitenkin hikoilee treenissä. Miten tällainen asia kuin hevonen, jolle puetaan takki? Englannissa voi hevosella olla talviaikaan sama takki useita kuukausia. Siellä ne nummella köpöttelevät. Miten teidän nuppi kestäisi tuollaista? Yleensä miehet pitävät samoja vaatteita, jopa pesemättä useita kuukausia. Ällöttävää, mutta niillä mennään.
Mutta se ei haittaa jos tungetaan hevonen ilman takkia, ilman pihattoa. Koko talveksi. Kunhan saa heinää, niin kyllä on se on sitä elämää.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 21:39:20

Hevosia on erilaisia. Jokainen tulisi pukea yksilönä. Meillä on esimerkiksi klipattuja, joilla tallissa 200g kaulakappaleelliset loimet. Sitten on ohuessa talvikarvassa olevia joilla noin 100g loimia. Ja on myös loimittamattomia. Kaikilla on juuri sopiva ja ulos puetaan tarpeen mukaan.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 23:07:48

En pese hevosta talvella ikinä, vaikka olisi korvia myöten märkä. Kesällä vain siksi että saan sen viileäksi vedellä. Pesuvimma on sitä samaa kuin loimitusvimma.

Enkä klippaakaan. Kyllä se kuivuu hikisenä melko nopeasti, piehtaroi, harjataan, loimi päälle ja vähän ajan päästä kuiva loimi tilalle. Jälkihoito on tärkeä ettei vasn jätetä läpimärän loimen alle aamuun asti.

Iho on todella terve ja karva kiiltävä. Turha ajelu, pesu ja loimien alla hautominen tekee iho-ongelmia.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   3.3.21 23:30:32

^Kyllä nuo pesemättömät hevoset talvella huomaa, kutiavat ja hinkkaavat karsinan seinät kenollaan.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: F 
Päivämäärä:   3.3.21 23:35:46

Tuo pesemättömyys hevosella, että ihmisellä on vitsi. Heidät molemmat tunnistaa urean hajusta, rasvaisesta ihosta ja tukkeutuneista rasvapateista. Molemmat ovat myös pitkässä juoksussa tautipesäkkeitä. Meillä tallin uudet tulokkaat pääsevät aina suihkuun. Myös varusteet pestään. Puhdas eläin on aina puhdas. Sitä on kiva koskea.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.3.21 23:43:10

Se hevosen ihon rasva ei kyllä vesipesulla lähde. Hevosen ihon kuuluu olla rasvainen, samoin turkin. Kun hevonen harjataan hyvin päivittäin, sillä on puhdas karsina ja käytettävät loimet pestään säännöllisesti niin ei muuten tule mitään "tukkeutuneita rasvapatteja" eikä mitään muutakaan. Siisteissä oloissa pidetty hevonen ei myöskään ole mikään tahmea vaikka hikoilisi useamman kerran viikkoon. Likaiset karsinat sen tekee, ja harjaamattomuus.

Jostain syystä olen pistänyt merkille, että klippailujat ja 24/7 loimittajat valittavat hilseilyä ja iho-ongelmia etenkin talvisin. Eikä ihme.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Höpö höpö 
Päivämäärä:   4.3.21 00:36:16

Ihon kunto tulee ruokinnasta ja ihotyypistä ja allergeeneista. Senkin saa selville verikokeella.
Niitä ei pesemättömyys pelasta. Itse en koskaan harjaa hevosta. Jos se on likainen, se käy suihkussa.
Näin on menty jo 60 luvulta lähtien. Hevoset on luonnollisesti vaihtuneet välissä. Hyvinvoivia ne ovat olleet.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: Wee 
Päivämäärä:   4.3.21 01:03:47

Olin töissä Keski-Euroopassa huipputason ratsastajien tallissa ja hevoset loimitettiin tallissa 0-5 asteessa (huom +5!) kolmella loimella. Normi puuvillaloimi, 200g ja paksu talviloimi vielä siihen. Oli muuten äkäsiä hevosia kun niitä loimia puki ja riisui useampaan kertaan päivässä..

Klipattuja joo mutta silti..

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 01:45:45

Meillä myös pestään hevosia säännöllisesti. Kesällä kun hikoilevat jatkuvasti, niin vesipesu lähes päivittäin. Talvella sitten rankempien treenien jälkeen pesu. Meidän tallilla on yksi hevonen, jota ei ole kertaakaan kahden vuoden aikana pesty. Siihen päälle huono loimitus, niin se on todella huonon näköinen hevonen. Karva pitkähköä ja epäsiistiä... hyi! .... Omat klipattu, pesty ja loimet vaihdetaan kahden viikon välein....

Te ketkä jätätte hikoilleen hevosen pesemättä, niin miten ihmeessä saatte ne puhtaaksi. Itse, vaikka harjaan loputtoman kauan, en saa karvaa hikoilun jälkeen yhtä kiiltäväksi kuin muutoin on. Peseminen on myös paljon nopeampaa kuin loputon puhtaaksi hinkkaaminen...

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 07:02:40

Loimitushysteria on varmaan alkanut joskus 2000-luvun alkupuolella (Suomessa), koska ennen sitä hevosia ei ihmeemmin loimiteltu. Sen seurauksena moneen tallisopimukseen on kirjattu "Tallimaksuun sisältyy yhden loimen pukeminen ulosvietäessä ja yhden loimen riisuminen sisäänottaessa".
No, tästähän kumpuaa se, että hevoset eivät välttämättä missään vaiheessa ole ilman loimia. Talvikaudella niillä on aluloimet (niinsanotut linerit) ja ulos sitten aina eri paksuinen toppaloimi. Kevät kun tulee niin aletaan vuoraamaan hevosia ötökkäloimilla (ihottumahevoset tulee tietenkin asianmukaisesti suojata).

Itsekin laitan aina liikutuksen jälkeen hevosen ulos hikiloimen (villaloimi) ja päälle ulkoloimi (lämpötilan mukaan 0g-250g).
Mutta, siinä vaiheessa kun hevosia otetaan sisään niin minunkaan hevoselta ei tässä tapauksessa riisuttaisi kuin päälliloimi. Eli kuivatusloimi jäisi päälle yöksi. (Aito)villaloimi antaa onneksi anteeksi, koska se ei märkänäkään tunnu inhottavalle hevosta vasten. Siksi teen rankempina liikutuspäivinä usein niin että ratsastan aamupäivän, annan hevosen kuivua suurimmalta osin solariumissa, sitten villaloimi + ulkoloimi ja pihalle. Illalla tulen itse riisumaan loimet pois, jotta saa olla ilman loimea yön.

Olen myös kuullut monien loimittavan tallin sisälle melkoisen paksuillakin lainereilla. Se on ok, jos se helpottaa vanhushevosen lihaksistoa tai jos hevosella on käynyt iltasella hieroja. Mutta aamulla tämä jo valmiiksi paksun linerin omaava hevonen saa päälleen vielä toppaloimen (tietenkin sen paksuimman) ja sitten se todella alkaa muistuttaa sitä kävelevää loimitelinettä.

Kolikolla on siis usein kaksi kääntöpuolta. Siksi minusta ei voida tästä loimitushysteriastakaan tehdä aivan yksiselitteistä johtopäätöstä, että mikä menee jo hysteerisyyden puolelle ja mikä on vielä maalaisjärjellä perusteltua loimitusta.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 07:21:59

"Itse en koskaan harjaa hevosta. Näin on menty 60-luvulta lähtien." No ok :D

Hevonen kiiltää kuin peili, kun karvassa on oma rasva, se on kunnolla harjattu, ruokinnassa riittävä määrä rasvoja. Ja loimitus maltillista, nimittäin jatkuva loimittaminenkin varmaan vähän kuluttaa luontaista rasvakerrosta. Luonnonharjasharjat tekee karvalle ihmeitä. Mutta iso vaikutus on myös sillä että se tosiaan makaa puhtaassa karsinassa. Nykyisin näytään käyttävän useimmiten tosi vähän kuiviketta ja siivoavan huonosti/säästeliäästi. Reilu 10 senttiä kunnolla vaaleaa kuiviketta pitää hevosen puhtaana ylimääräisestä k*sesta. Hikoilu ei tähän vaikuta, hiki kun ei liuota karvan omaa rasvaa.

  Re: Loimitushysterian taustat?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.3.21 07:40:30

Nykyään hevosia joutuu pukemaan niin paljon, että yhden loimen sääntö on hyvinkin paikallaan. Ennen, kun hevoset loimitettiin vain sateella ja kovalla pakkasella, kuului kuivatusloimen riisuminen palveluun varmaan lähes kaikkialla. Tähän on tultu, kun terve maalaisjärki on kadonnut. Sama koskee montaa muutakin hevosen hoitoon ja tallipaikan hintaan kuuluvaa palvelua.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.