Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Bloody mary 
Päivämäärä:   3.8.20 21:43:02

Mitä tarkoittaa, kun sanotaan hevosessa olevan paljon verta? Ilmeisesti kyse ei ole litramääristä, vaan suvusta, mutta sekään ei yksin riitä, kun samalla suvulla toinen on enemmän "verekäs" kuin toinen. Eli mihin tällä nyt viitataan? Suorituskykyyn? Ulkonäköön? Mihin? Selittäkää nyt tyhmälle ihan rautalangasta vääntäen!

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: -*- 
Päivämäärä:   3.8.20 21:45:05

Täysiveriasteen määrästä on kyse. Eli xx on tietysti "paras" ja riippuen siitä, paljonko niitä suvusta löytyy, löytyy myös verta.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Omppu 
Päivämäärä:   3.8.20 21:46:16

Periaatteessa se, että sanotaan että on paljon verta viittaa täysiverisyysasteeseen, eli kuinka paljon prosentuaalisesti hevosessa on täyttä verta. Se, kuinka se sitten taas näkyy hevosessa on yksilöllistä ja usein etenkin täysiverityyppiset eli kevyet, kuumat ja herkät yksilöt ovat niitä joista sanotaan herkästi että niissä on 'paljon verta'.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Joku 
Päivämäärä:   3.8.20 22:08:35

Hippoksen Heila-tietokanta kertoo hevosen täysiveriasteen prosentteina. Sinne vaan nimeä hakukenttään.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   3.8.20 22:23:42

Joo mutta paljon on paljon? Ja minkä verran on vähän?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   3.8.20 23:10:01

Kyllä mä sanoisin, että ”paljon” on 60 - 70 % + ?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Hippos 
Päivämäärä:   3.8.20 23:27:19

Mun hepassa on täysveriaste 24%, ihan koulupuksutin

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   4.8.20 06:50:23

Täysverimäärähän vaikuttaa laukkaominaisuuksiin. Jos haluat 4* kenttähevosen, tämä arvo on syytä olla kohdallaan.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: a 
Päivämäärä:   4.8.20 06:56:45

Mites kun tuolla Heilassa näkyy kaksi alinta riviä:
''Täysveriprosentti %
Täysveriprosentti % (sp)'' ja lukemat eri niin kumpi kertoo sen todellisen?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: 123 
Päivämäärä:   4.8.20 07:03:01

Mutta muistetaan että yksilöt on yksilöitä. Mut patalaiskassa raskaassa pv norsussa on 40% täyttä verta, ja se on niin kaukana kevyestä täysiverityypistä kun olla voi. Mun nuoressa on 23% joka on raskaanpuoleinen mutta aivan mielettömän kenttähevosen ominaisuudet (voimakas matkaavoittava laukka, räjähtävää voimaa) ja sitten mun todella sirossa, kevyessä ja superkuumassa herkkistammassa joka on ensisilmäyksellä 100% täysverinen on vain 25% verta ja tää kilpaillut 4* kenttää. Eli yksilöt on yksilöitä.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.8.20 07:55:43

Mietin samaa kuin a, voisiko sp tarkoittaa sukupolvea? Eli 5sp ”ajalta” se prosentti? Mutta kumpi tosiaan se oikea, ja olenko ihan hakoteillä :D

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: a 
Päivämäärä:   4.8.20 08:22:43

aivan joo. Eli varmaan tuo täysveriprosentti 5sp kertoo täysveriasteen 5 sukupolven ajalta eli lähempää suvusta ja ylempi täysveriprosentti koko tiedossa olevasta sukutaulusta (eli ei niin merkitsevää jos jossain yli 5 polven takana enemmän verta).

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: muistakaa 
Päivämäärä:   4.8.20 12:47:53

että on myös muita täysiverisiä - joissa kyllä se näkyykin- kuin xx. Myös lusitanot ja pret

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: 1 
Päivämäärä:   4.8.20 12:56:08

En kyllä ymmärtänyt mitään mitä edetävässä kommentissa sanottiin :D Siis on muitakin täykkäriverisiä kuin niitä missä lukee xx? Vai on muitakin täykkäriverisiä kuin niitä joissa se näkyy ulkoisesti kuten pret ja lusitanot? Vai on täykkäriverisiä joissa se on näyttävä ulkoisesti?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: jaa 
Päivämäärä:   4.8.20 13:07:22

Enpä ole tuosta Heilasta tiennyt - katselin meidän tamman "veriprosentin" ihan mielenkiinnosta, 59 %, on loistava kenttähevonen, kestävä laiheliini joka ei liho millään ja laukka rullaa ja etenee, kulkee myös koulupuolella hyvin. Ja kiltti kun mikä, mitä nyt vähän touho joskus :-)

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Poju 
Päivämäärä:   4.8.20 13:42:43

Horsetelex hakee xx veren kauempaa kuin Heila

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   4.8.20 14:51:23

Kertokaa toki mitä rotuja lasketaan täysiverisiin?
Olen luullut että vain arabi ja englantilainen täysiverinen. Eikös sitä sanota että ideaali este- ja kouluhevosen veri prosentti ois 25%. Kenttähevosella sitten enemmän 50-100%

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   4.8.20 14:55:04

Mitä tarkoittaa heilassa tuo sukukatokerroin?
Olipas hauska sivusto, kiitos hänelle joka tästä kertoi. Oman hevoseni täysveriprosentti oli 27,5%

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   4.8.20 16:26:22

Täysiverisiksi lasketaan vain arabi ja englannintäysiverinen. Joskus näiden sekoitus angloarabi.
Käytännössä kyseessä on vain englannintäysiverinen, sillä arabia ja angloarabia ei modernien urheiluhevosten jalostuksessa käytetä.

Sukukatokerroin liittyy hevosen sisäsiittoisuuteen ja sillä lasketaan, kuinka paljon hevosen sukulaisuudesta on likisukua keskenään.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Hp 
Päivämäärä:   4.8.20 16:32:25

Eikö arabin pitäisi olla merkitty "ox", eli "xx"-luokkaan luetaan pelkästään englannin täysiveriset. Näin ainakin mulle aikanaan opetettiin, hmm..

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   4.8.20 17:37:43

Mahtaako nimimerkin 123 kuumassa herkkistammassa olla trakehneria? Trakit ovat nimittäin hämäys tässä xx-prosentissa — jos niiden sukuja seuraa kantakirjan alkuun 1700-luvulle asti niin huomaa, että alkuvaiheessa lähes kaikki nimet ovat täysiverisiä. Rotu on luotu käytännössä niistä samoista hevosista kuin tämän päivän xx, mutta trakehnerkantakirja on tehnyt jalostusvalintaa ratsuominaisuuksien perusteella, kun taas xx on keskittynyt nopeuteen. Uudempia sukupolvia tätä jalostusta ei tietenkään trakeilla merkitä xx vaan ne ovat trakehnereita, mutta kaikki trakehnerit ovat lähes 100% täysiverisiä perimältään. Sen takia, jos hevosen sukutaulussa on trakeja voi laskennallinen xx-% olla melko pieni (koska siihen lasketaan vain xx-merkityt hevoset) vaikka hevosessa oikeasti on paljon verta.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Moi 
Päivämäärä:   4.8.20 18:01:50

Mun estehevosessa on verta hieman päälle 40%
Just passeli

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: sf 
Päivämäärä:   5.8.20 00:36:29

Lähettäjä: Turre
Päivämäärä: 4.8.20 16:26:22

Täysiverisiksi lasketaan vain arabi ja englannintäysiverinen. Joskus näiden sekoitus angloarabi.
Käytännössä kyseessä on vain englannintäysiverinen, sillä arabia ja angloarabia ei modernien urheiluhevosten jalostuksessa käytetä."

Angloarabia käytetään paljonkin Ranskassa, nimenomaan moderniin urheiluhevoseen. Sillä on kevennetty Selle Français'ta aika pitkään, onneksi :)

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: ,,,, 
Päivämäärä:   5.8.20 05:46:00

Mielenkiintoista keskustelua!
Jos saan vielä kysyä niin miksi olen kuullut tuota selle Francais nimeä käytettävän myös ravureista? Ei kai siellä sekoiteta ratsuja ja ravureita keskenään?

Ja jos joku jaksaa vielä kertoa tuosta sukukatokertoimesta miten se lasketaan? Mun hepalla oli 100% että miten tuollaiseen lukuun päästään?
On puoliverinen eli ei mikään sisäsiittoinen...

Mielenkiintoinen tieto että trakit on käytännössä täykkäreitä, aina oppii uutta!

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   6.8.20 08:58:43

"Sukukatokerroin liittyy hevosen sisäsiittoisuuteen ja sillä lasketaan, kuinka paljon hevosen sukulaisuudesta on likisukua keskenään."

Jos tämä luku on 92%, niin onko se hyvä vai huono asia? Siis onko niin, että kun luku on suuri on sisäsiittoisuus pientä? Kun samalla sukusiitosprosentti on 0,20%, ja täysveri prosentti on 43%% Heilan mukaan. Trakista siis kyse.

Mitä tarkoittaa PCI?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   6.8.20 10:42:58

Googlatkaa sukukatokerroin. Ainakin dobberiyhdistyksen sivuilla oli hyvät selvitykset sukutaulun sisällöstä ja terminologiasta.

Sisäsiittoisuus on monessa rodussa jo todellinen uhka. Myös puoliveriratsuissa, joiden jalostuskäytäntöihin on suurissa siittoloissa kuulunut ankara sisäsiitos. Tällä on pyritty vakauttamaan tyyppiä. Kokonaan eri sukuiset täysiveriristeytykset ovat siis roduille tärkeitä. Vaikka täykkärit itsekin ovat sangen sisäsiittoisia. Ratsujalostukseen valikoidaan kuitenkin erilaisia hevosia kuin laukkajalostukseen.

Joo, Ranskassa käytetään angloarabeja paljon. Mutta pitää huomata, että ne ovat siellä jo oma rotunsa, eivät enää arabin ja täykkärin sekoituksia. En tunne niiden jalostusohjelmaa hyvin, mutta olen käsittänyt, ettei risteytyksiä enää hirveästi tehdä?
Tosin ranskalaisten järjestelmä on notkea, ja siellä ollaan valmiita tosi luoviinkin kokeiluihin, jotta saataisiin hyvä suorittaja.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: .//. 
Päivämäärä:   6.8.20 10:59:55

Aloittajan tilanteessa on tällä "paljon verta" enemmänkin viitattu hevosen ominaisuuksiin kuin täysiverisyysasteeseen. Eli on tarkoitettu että hevonen on reaktiivinen, kuumahko, atleettinen, nopea jne. Yleisesti puhutaan näin vaikkapa estehevosista vaikkei sukutaulussa olisi yhtään täyttä verta.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   6.8.20 11:17:39

Angloarabia kyllä käytetään pv jalostukseen. Ranskassa paljonkin ja ranskalaisia angloja on kantakirjattu lähes kaikkiin pv -kantakirjoihin. Yksi jonka moni on sukutauluissa nähnyt on Matcho joka löytyy Fiance Noirin suvusta, samoin Isabell Werthin Bella Rosen ei. on angloarabi Cacir. Kummatkin oriit ovat ranskalaisia angloja.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   6.8.20 12:53:56

Joo SF kantakirjan kehittämisessä lopputuote eli suorittaja on tärkeämpi asia kuin suku joten ei ole suljettu kantakirja ja ovat suhteellisen avoimia laajentamaan

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   6.8.20 13:20:58

Kaikkien aikojen suosikkiorejani oli monipuolinen sf Quattro B, joka teki esteuran GP-tasolla ja koulu-uraa M-tasolla js jätti jälkeläisistä kaikkiin lajeihin. Se oli hyväksytty Oldenburgiin, mutta ei koskaan Hannoveriin, koska sen isän suvussa, Galoubet'n emä oli ravuri. Ei edes puhdas ranskanravuri, vaan jenkkiori Sam Williams oli taustalla.

Selle francais-hevosissa on toki paljon englannin täykkäriä, mutta ravureilta tulee paljon samoja ominaisuuksia eli nopeutta, kestävyyttä ja kevyttä rakennetta ja eivät näy suoraan xx-pitoisuudessa

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: sf 
Päivämäärä:   6.8.20 13:56:16

Lähettäjä: ,,,,
Päivämäärä: 5.8.20 05:46:00

Mielenkiintoista keskustelua!
Jos saan vielä kysyä niin miksi olen kuullut tuota selle Francais nimeä käytettävän myös ravureista? Ei kai siellä sekoiteta ratsuja ja ravureita keskenään?

Selle Français-nimeä ei käytetä ravureista (tai laita linkki)
Ravureita ei nykyään käytetä, niitä voi näkyä vielä jossain sukutaulussa. Mutta eipä niillä juuri ole annettavaakaan nykypäivän ratsujalostukseen.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   6.8.20 14:10:38

Ranskalaisen ravurin osuus selle francaisessa tänä päivänä olematon eikä sitä enää llisätä siihen. SF ja ravuri pohjautuvat kyllä samoissa anglonormannisuvuista. Se oli sitä aikaa kun ranskalaisen ravurin ravivarmuus ja radalletuloprosentti olivat huonoja. Sen jälkeen on aika paljon vettä virrannut Seinessä ja sikäläiset ravurit eivät ole enää valtavan kokoisia, kulmikkaasti ravaavia mörssäreitä, vaan paljon urheilullisempia ja ravivarmempia, eikä niillä ole mitään annettavaa ratsujalostukselle.

Angloarabin sukuun voidaan taas lisätä puhtaita arabeja tai englantilaisia, vaikka ne ovatkin suurimmaksi osaksi jo pitempiaikaisen jalostustyön tulosta. Ranskalaiset anglarabit ovat kunnostautuneet erityisesti kenttäkilpailuissa.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: ,,,, 
Päivämäärä:   6.8.20 14:46:56

Kirjoitin että olen kuullut eli keskustelussa on joku käyttänyt selle Francais nimitystä ratsustaan, joka selkeästi oli ravurisukuinen. Ehkä on vain halunnut peitellä ravisukua.

Kiitos infosta, edelleen mielenkiinnolla luen!

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   6.8.20 18:50:47

Heilan täysiveriasteet ovat ihan päin p:tä. Siellä ei koko sukua ole puoliverisillä kun muutama polvi, aivan huuhaa järjestelmä pv:ille. Jos haluat xx% selvittää, katso horsetelex!

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: ,,,, 
Päivämäärä:   6.8.20 19:17:31

Ei ollut mun heppa horsetelexissä :-/

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Bloody mary 
Päivämäärä:   6.8.20 21:33:18

Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta! Sain vastauksia ja opin paljon uutta. En ois uskonut että tästä aiheesta viriää näin kiva keskustelu!

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   6.8.20 22:51:58

Olen nähnyt myynti ilmoja selle trotteur français, joten moni käyttää ilmaisua myös ravureista, vähän samoin kun Suomessa puhutaan lämppäreistä ratsuina

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   6.8.20 23:41:03

Ranskassa myydään mitä vaan millä tahansa nimikkeellä. Jos ostaja ostaa muulin urheiluhevosena vain siksi, että ilmoituksessa lukee niin, sitä pidetään ostajan vahinkona.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   7.8.20 11:39:57

Ranskanravureilla on ilmeisesti enemmän askellajigeenityyppiä CA, jolloin ratsunhommat sujuvat keskimäärin paremmin kuin puhtailla jenkkiravureilla. Myös rakenne puhtailla ranskalaisilla oli paremmin ratsuksi sopiva. Nykyinen ravijalostus on varmaan jo jyrännyt nämä eroavaisuudet (?), mutta ennen vanhaan oli toisin. Esim Suomessa kilpaillut ja astunut ranskanravuriori Exchequer oli oikein mallikas rakenteeltaan ratsuihmisen silmään.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: sf 
Päivämäärä:   7.8.20 15:39:23

Lähettäjä: Turre
Päivämäärä: 6.8.20 23:41:03

Ranskassa myydään mitä vaan millä tahansa nimikkeellä. Jos ostaja ostaa muulin urheiluhevosena vain siksi, että ilmoituksessa lukee niin, sitä pidetään ostajan vahinkona.

Ja ilmeisesti kokemuksen syvällä rintaäänellä oksennettiin tämäkin "totuus"?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   7.8.20 15:51:59

Eikö sf ole ikinä joutunut tekemään kauppaa latinalaisen bisneskäytännön mukaisesti?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: No 
Päivämäärä:   7.8.20 16:38:45

Kukaan ei varmasti sen paremmin Ranskassa kuin Suomessa osta 1000 eurolla eläintä, jonka ilmoituksessa lukee lämppäri ratsuksi tai elle trotteur français ja kuvittele ostavansa urheiluhevosta estekisoihin.

Ranskassa myydään paljon käyttöön soveltumattomia ravureita puskamopoiksi ihan samalla tavalla kuin Suomessa.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   7.8.20 18:52:52

Edelleenkin on vallalla se käsitys että SF jalostukseen käytetään ranskalaista ravuria. Eipä käytetä, koska se ei ole ollut sallittua muutamaan kymmeneen vuoteen. Eikä niitä ravureita ole muutenkaan SF suvuissa pilvin pimein.
Leon Melchior kokeili lisätä ranskanravuria ratsutammoilleen, mutta se kokeilu loppui lyhyeen.

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: sf 
Päivämäärä:   8.8.20 15:39:37

Lähettäjä: Turre
Päivämäärä: 7.8.20 15:51:59

Eikö sf ole ikinä joutunut tekemään kauppaa latinalaisen bisneskäytännön mukaisesti?

sf on asunut Ranskassa kymmeniä vuosia. Puoliso ja lapset ovat ranskalaisia. Kauppaakin on tehty, ihan hengenpitimiksi asti. Oliko muita kysymyksiä?

  Re: Paljon verta - eli?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   8.8.20 20:51:27

Onhan jenkkiravuritkin alunperin jalostettu pitkälti englantilaisesta täysverisestä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.