Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Kokemuksia 
Päivämäärä:   16.11.17 22:57:20

Jos teillä ollut hevosia joilla kyseisissä paikoissa ollut jos jonkinmoista vaivaa niin kertokaapa kokemuksia? Kuntoutuksesta, käytöstä yms?

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: S 
Päivämäärä:   16.11.17 23:33:58

Si- nivelessä ollut vaivaa, huomattiin kun hevonen oli könkkis ja liikkui takaa huonosti,ajoittain näytti jopa epäpuhtaalta. Kiropraktikko sai jumit Si-nivelestä auki ihan kiropraktisin rusatuksin ja myös akupunktiota käytettiin. Hoito oli alussa noin kerran kuussa ja siitä lähdettiin pidentämään väliä, nykyään 2 vuotta ekasta hoidosta hoitoväli on noin vuosi. :)

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Pirre 
Päivämäärä:   17.11.17 14:10:35

Mitä vaivaa/oireita on?

Meillä alueella vanha murtuma, kasvattanut alueelle luusiltaa.
Vuoteen ei ole juuri ratsastettu, on ep ja vetää lihakset jumiin.

Liikkui huonosti, ei päästänyt selkään ja pukitteli selkään nousuissa.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Juuh 
Päivämäärä:   17.11.17 14:31:53

Jos si-nivelten ja ristiselän kohdalla ongelmaa, niin ensin ell kuvauttamaan. Jos ei löydy kuvista mitään, niin syynä ep:hen ja könkkäsyyteen/vinouksiin löytyy lihasjumeista. Hieroja saa lihasjumit aukaistua.
"S"
Kuinka kiropraktikko saa nivelen auki? Jos nivelet luutuneet luunsillaksi kiinni , niin luuthan täytyy murtaa :/ Kiropraktikko liikuttelee niveliä, mutta jos luutuneet kiinni, niin ei niitä liikuttele enää kukaan..ainakaan hartiavoimin.
"Pirre"
Hevonen käyttäytyy juuri kuvailemallasi tavalla kun luunsilta ei ole vielä luutunut kiinni..hevonen kokee kipua ja hieronta auttaakin siinä että luuta tukevat lihakset ei jumiutuisi. Mutta kun luu on kiinni kiinteästi, on hevonen jäykkä muttei tunne enää kipua. Sitä jäykkyyttä ei pysty enää muuttaa.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: ---- 
Päivämäärä:   17.11.17 14:48:57

Meille tuli kuljetuksessa rehaamisen johdosta lihaksiin "monttu" ristiselkään. Lähti akupunktiolla ja osaavan hierojan otteessa.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Hyvä 
Päivämäärä:   17.11.17 15:07:31

Juuh, SI-niveliä ei pysty kuvaamaan.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Juuh 
Päivämäärä:   17.11.17 15:17:16

"Viimeisen lannerangan nikaman ja ristiluun välissä esiintyy myös Denoix´n mukaan eriasteisia välilevyvaurioita, joita on yleisesti pidetty hevosilla harvinaisina. Näiden ongelmien diagnosointi tapahtuu asianmukaisten eläinlääkärin tutkimusten ja laadukkaan kuvantamisen (pääasiassa ultraääni ja röntgen) avulla."
Lähde hevosesihyvaksi sivusto, professori-jean-marie-denoix-luennoi-tampereella-hevosten-selka-ja-lantiovaivoista

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   17.11.17 15:28:31

Si-niveltä ei kuvata se ultrataan. Scintigrafialla voidaan myös tutkia esim hyvinkäällä mutta se on kallista.

Si-nivel on hevosen voimansiirron keskus että jos siellä on ongelmia se on lopullisesti rampauttavaa. Yksi mitä Suomessa ei vielä tutkita mutta maailmalla enemmän, on lannerangan ligamentit, joista usein myös löytyy vikoja, etenkin estehevosilla joilla on aloitettu liian nuorena treenaaminen. Kaikki sen alueen ongelman on vaikeasti parannettavia, nivelrikko esimerkiksi ei parane eikä hieronnat eikä kiropraktiikka auta vaikka voivatkin parantaa merkittävästi hevosen elämänlaatua.

Yleensä näiden kanssa kulkee liitoksissa muita selkärangan ongelmia spondyloosia, kissing spinea, kaularankaongelmia ja murtumia tai epämuodostumia, eli toivottavaa olisi että tutkittaisiin koko hevosen ranka. Si-nivelongelmat kun on tutkimusten mukaan seuraus, syy löytyy muualta. Ongelmat voi olla myös perinnöllisiä.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Juuh 
Päivämäärä:   17.11.17 15:45:02

Puhuinkin alunperin si-nivelten ja ristiselän kohtien ongelmista, josta on hyvä kuvata ja ell tutkia poissulkien mahd. murtumat ja traumat takapäästä tai jopa takajalkojen ongelmat voi vaikuttaa si- ja ristiselän alueelle.. Koska jos murtumia, niin silloin ei kiropraktikot tm. tee mitään hoitoja. Ja murtumia voi olla pieniäkin, jos joskus on ollut hiusmurtumaa niin tietää itsekin miten kipeä voi olla.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Juuh 
Päivämäärä:   17.11.17 15:49:02

Ja vielä mielipidettä..
"Kaikki sen alueen ongelman on vaikeasti parannettavia, nivelrikko esimerkiksi ei parane eikä hieronnat eikä kiropraktiikka auta vaikka voivatkin parantaa merkittävästi hevosen elämänlaatua. "
Ei voi tosiaan parantaa, mutta hieronnalla pystyy pitämään suurtennivelten ympärillä olevat lihakset kunnossa, jotka herkästi jumiutuu kiputilojen vuoksi esim.juuri ristiselän seutu.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Pirre 
Päivämäärä:   17.11.17 23:19:47

Ristiselässä se raja meneekin, siitä taakse päin ei kuvaus onnistu.
Meillä tutkittu rektaaliultralla. Kovastihan se vaivaa aiheuttaa, vaikka vamma itsessään vanha.
Jumiuttaa lihakset aika kovin.
Skinttiä mekin mietitty, mutta 2000e on aika kova raha.. vammalle kuitenkaan varsinaisesti ei mitään ole tehtävissä.
Muita tukihoitoja sitten voi kokeilla, piikityksiä( kortisoonista ei ollut meille hyötyä), kokeilussa nyt osphos. Fyssaria, jumppaa, lihashuoltoa jne..

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: xxy 
Päivämäärä:   18.11.17 07:54:42

Omallani kuvattu (ultrattu). Si-nivelessä lievää muutosta. Hoidettu piikityksellä, kirolla, kraniolla ja itse hoidan laserilla. Ollut hyvä jakso, hevonen tyytyväinen ja hyvävointinen. On ollut positiivinen vaihe jo kauan aikaa.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Vertti 
Päivämäärä:   18.11.17 08:20:31

Jos Si- niveltä lähdettäisiin tutkimaan kaikilta hevosilta melkein kaikilta löytyisi jotain muutoksia. Selän tutkimukseen kuuluu myös rtg kuvaus, Si- nivel ultrataan peräsuolen kautta, mutta silloinkin näkyy vain takaosa. Meillä näkyi jäykkyytenä, oli tulehdusta ja pieniä muutoksia. Piikitetty kahdesti kuukauden välein.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Zzz 
Päivämäärä:   18.11.17 09:11:42

Pirre, mikä on skintti?

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Muru 
Päivämäärä:   18.11.17 10:14:02

Pirre. Suosittelen botia ennen ratsastusta, ja sen jälkeen hetki. Sitten ulkoloimi perään.
Meillä turvottelee si-nivelen lihakset usein. On siis vamma, uudisluuta löytyy.
Hyvin menee. Piikitetty 2 kertaa 2vuoden aikana.
Suosittelen kaikille si-nivel vaivaisten kanssa eläville miettimään ettei hevosella ole tapaa missään vaiheessa liikuntaa tehdä säikähdyksestä tai siirtymissä ns selän alas notkautusta ja pään ylös heittämistä. Pahinta selälle.
Itse opetin omalle että kaikki kikkailu hetket vie pohja ja ohja eteenalas. Pään ylös nostaminen lukitsee lannerangan ja meillä ainakin se tietää jännittävisså tilanteissa pukittamista.
Eilen maastossa oltiin vieraassa paikassa, ja tuli just tällainen kuumenee ja kyttää hetki.
Tunsin että kun olisin kiristänyt ohjaa, olisi lähtenyt mahtava pukkisarja.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   18.11.17 19:15:17

meillä nuorellaestehevosella toisella puolella SI-nivelen/ristin kohdalla jäykkyyttä, näkyy hevosen vinoutena, joka korostuu, jos pääsee telomaan itseään. oikeanlaisella ratsastuksella on pysynyt hyvänä. käytän myös hierojaa ja kiropraktikkoa ajoittain. bot-loimet käytössä myös.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   18.11.17 19:28:35

Vertti, tähän vaikuttaa paljon se millaisia hevosia jalostetaan. Tätä on tutkittu hyvin pitkään, vasta nyt on löytynyt keino ylipäätään nähdä edes osa siitä si-nivelestä, aikaisemmin selän tutkimiseen ainut keino on ollut in vitro tutkimukset. Täysverisillä se on jo pitkälle perinnöllistä ja osittain rakenteeseen sidottua, mitä lyhyempää selkärakennetta jalostetaan, sen enemmän lanne- ja selkärankaongelmia. Nyt on muotia jalostaa lyhyttä selkää, pystyä lapaa, korkeaa mutta lyhyttä säkää ja se lisää lannerangan ongelmia.

Vanhempia hevosten luurankoja tutkiessa näitä samoja ongelmia ei ole löytynyt, eli kyse ei ole siitä että nyt niitä vain löydetään tai halutaan löytää kun on laitteet joilla välttävästi löydetään, kyse on siitä että on pakko löytää ja kehittää laitteita että voidaan hoitaa ongelmia. Eli muotisairauksia, johtuen muotijalostuksesta ja huonoista geeneistä. Ja tulee vain lisääntymään ja yleistymään monilla muillakin roduilla.

Iso osa lannerankaongelmista johtuu liian varhaisesta käytöstä. Hevosen lanneranka kun on viimeinen jossa kasvu loppuu. Sitä ennen tapahtuneet revähdykset, kaatumiset, kolaukset, rasitus jne. vaikuttaa kaikki hevosen kehitykseen ja käyttöön jatkossa ja tulee vastaan yleensä vasta kovassa rasituksessa tai vanhemmalla iällä.

Näistä löytyy tutkimustietoa pilvin pimein, viime vuonna paukkui tutkimusta vähintään kerta viikkoon. Niitä ei vain käännetä suomeksi eikä täällä todennäköisesti kovin moni eläinlääkäri ole edes koulutettu tutkimaan selkää tai selkärankaa.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Pirre 
Päivämäärä:   19.11.17 10:17:29

Zzz

Skintigrafiaa käytetään esimerkiksi hevosen ontuman diagnosointiin, mikäli ultraääni- tai röntgentutkimus ei anna riittävästi tietoa.

Luuston gammakuvaus (skintigrafia) on isotooppitutkimus, jossa voidaan selvittää luuston verenkierron ja aineenvaihdunnan muutoksia. Hevosen verenkiertoon annetaan radioaktiivista merkkiainetta, joka hakeutuu luustoon. Gammakameralla otetaan tarvittava määrä kuvia eri suunnista ja selvitetään merkkiaineen jakautumista luustossa ja nivelissä. Näin saadaan tietoa erilaisista luu- ja nivelsairauksista, kuten luutulehdukset, niveltulehdukset, kulumamuutokset ja luukasvaimet.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Kokemuksia 
Päivämäärä:   19.11.17 19:55:16

Tarkennusta aloitukseeni että hevoseni on siis tutkittu jo klinikalla kuukausi sitten ja ultralla kyseinen homma sitten selvisi. Miksi lähdin klinikalle oli se, että hevonen laukassa vaihtoi jatkuvasti takaset ristilaukkaan ja ei laukannut kunnolla.. päästi selkään mutta liikkeelle lähtö oli välillä jotenkin hankalaa ja lopulta sitten heitti mut aika rajusti alas. Sitten kyllä totesin ettei kaikki ole kunnossa.
Tutkittiin kunnolla ja laajasti sitten koko hevonen. Ell antoi 70% mahdollisuuden että voisi tulla kuntoon...

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Kokemuksia 
Päivämäärä:   19.11.17 19:57:07

Mutta toivottomalta tuntuu silti, hevonen piikitettiin kortisonilla ja kk kuluttua uudestaan. Ei ratsasteta sillä ja ohjeeksi sain että pitää nyt yrittää mahdollisimman paljon yrittää saada lihasta tuonne takaosaan.. saa nähdä mitä tästä tulee.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Pirre 
Päivämäärä:   19.11.17 21:38:10

Mitä sieltä siis löytyi?

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Kokemuksia 
Päivämäärä:   20.11.17 10:26:13

En osaa oikein tarkasti selittää kun asia kerrottiin hieman hankalalla lääkärinkielellä :D mutta siis näin suurinpiirtein... hevonen on siis joskus todennäköisesti kaatunut (sillä ei oo siis ratsastettu muutamaan vuoteen ja nyt kesällä ostin sen itselleni ja rauhassa ruvettiin aloittelee alusta) ja loukannut sen si nivelen eikä oo enää käyttänyt siis kunnolla takapäätä kipeyden vuoksi, ja lihakset tippuneet täysin sieltä, nyt sitten tietyissä tilanteissa tai asennoissa se si nivel saattaa painaa sen hevosen selän hermoon joka aiheuttaa siis kipukohtauksen.. lappuun lopullisen tuomion yhteenvedoksi oli ell kirjoittanut "si nivel tulehdus"? Ja käski sitten ruveta nyt urakalla reenaamaan takapäähän sitä lihasta jottei se si nivel tai jokin sielä painaisi siihen hermoon.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Kokemuksia 
Päivämäärä:   20.11.17 10:29:30

En tiedä ymmärsittekö tuota selitystäni mutta noin suunnilleen.. nyt oon ahkerasti reenannu, ja on siis huomattavasti parempi.. toispuoleinen on kyllä edelleen mutta paljon innokkaampi menemään, vasempaan se laukkaa täysin normaalisti nyt (ei siis enään vaihda ristiin ja laukkaa eteenpäin kun ennen ikäänkuin laukkas vain etujaloilla ja laahas takasia) mutta oikea on hankalaa edelleen ja vaihtelee ristilaukkoja vähänväliä ja myös väistöt on vasemmalle paljon hankalempia kuin oikealle menee ihan hyvin...

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Kokenut saman 
Päivämäärä:   20.11.17 10:56:15

Ristilaukat on hyvin selkeä oire selän ongelmista..

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   20.11.17 11:28:00

Meillä löytyi SI-nivelen nivelrikko ja LS-nivelestä niveltulehdus. Piikitettiin kortisonia, mutta meni lopulta monttuun, koska ei vastannut hoitoon ja oli selvästi kipeä.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   20.11.17 14:53:27

^sama meillä, hoidettiin pari vuotta jos millä mutta ei tullut kuntoon.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Muru 
Päivämäärä:   20.11.17 16:55:03

Näissä asioissa on myös ripaus tuuria, ja sitten suurin osuus on, että hevonen käyttää itseään jatkossa aina oikein tulakseen kuntoon, ja pysyäkseen kunnossa.
Meillä melkein 2 vuotta piikitysväli. Ja sehän kertoo siitä, että lihaksisto ollut apuna.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   20.11.17 18:09:57

onko kellekään määrätty liharelaksanttia näihin vaivoihin? meille sanottiin vermossa etät tarvittaessa voi käyttää... mutta mikähän on tämä tarvittaessa?

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Pirre 
Päivämäärä:   20.11.17 18:35:46

Meillä ainakin jumahtaa lihakset, kun liikkuu niin ku liikkuu.
Käytetään siis sillon tarvittaessa 4-5pv:n kuureina.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   20.11.17 18:49:43

mikä lääke? onko reseptivapaa?

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: kkk 
Päivämäärä:   20.11.17 21:17:50

Cavalorin Muscle Fit on hyvä lihasjumeihin.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: Pirre 
Päivämäärä:   20.11.17 22:42:28

Meillä norflex.

  Re: Si-nivel/ristiselkä

Lähettäjä: ..- 
Päivämäärä:   21.11.17 08:44:05

Muru: ei ole ihan noin yksiselitteinen että "oikea" liike pitää kunnossa. Yleensä on jo olemassa kompensaatioliike minkä hevonen on luonut välttääkseen kipua. Jos sen annetaan liikkua kompensaatioliikkeessä, se pysyy kunnossa mutta altistaa loukkaantumiseen toisaalla, jos liikerataa lähdetään korjaamaan, silloin ongelmat alkaa. Lisäksi se on todella paljon kiinni siitä mikä se ongelma on, kuinka vakava ongelma on ja mitä muita ongelmia sen kaverina kulkee. Toki on hyvä sanoa että meillä on pysynyt hyvänä koska me osataan, mutta jos on ligamenttivaurioita, vakavaa nivelrikkoa, nivelrikkoa myös jossain muualla, tai ongelma on seurausta jostain muusta esim. kissing spinesta niin sitä voi olla vaikka millainen virtuoosi ja ongelma on ja pysyy ja hevonen ei pysy kunnossa.

Eli kulkeminen väärin saattaa olla hevoselle parempi kuin kulkea oikein, ei vaan voi yleistää. Eläinlääketiede tekee kaikkensa "parantaakseen" mutta on ongelmia jotka eivät parane ja tässä on iso ongelma. Nivelrikko ei parane, nivel voidaan pitää toimintakykyisenä ja suht. kivuttomana, mutta se ei parane.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.