Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: jalat ja lantio 
Päivämäärä:   22.4.17 22:09:40

Sanon heti että olen aloittelija. Kysyn hyvin yksinkertaista asiaa.

Olen ymmärtänyt, että jos hevonen esim. laukkaa pääty-ympyrällä, ratsastajan lantio ja hartiat tulee olla menosuuntaan, eli käytännössä sisäistuinluu vähän taaempana ja sisäpuolen olkapää vähän taaempana. Oikein vai väärin?

Jos edellä oleva käsitys on oikea, niin miten hevosen saa taipumaan sisäpohkeen ympäri, kun sisäistuinluun vieminen hitusen taakse saa ainakin itselläni sisäpohkeenkin siirtymään hieman taakse (eli väärään paikkaan)? Mitä teen väärin ja miten sisäpohkeen saa luontevasti pysymään oikealla paikalla, kun lantio kääntyy sisään päin "liikkeen menosuuntaan"? Itselläni jalka siirtyy ihan reidestä asti hitusen taakse kun lantio kääntyy.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   22.4.17 22:29:37

tuosta miten lantion tulee olla ei ole mitaan yksimielisyytta. ala ihmettele jos tahankin keskusteluun tulee 10 erilaista mielipidetta. Jo siita puuttuu yksimielisyys mita se tarkoittaa etta sisaistuinluu on taaempana. onko lantio kallistunut jotenkin vai onko esim housut liukuneet satulaan nahden eri kohtaan.

ylaruumis usein sanotaan etta on kaantynyt menosuuntan mutta talla usein tarkoitetaan etta se on vyotarolta kaantynyt ja lantiosta ei tassa yhteydessa puhuta mitaan.

kaytannossa onko se ylaruumis kaantynyt ei ole mitenkaan dramaattisrn merkittavaa ja jos sinusta tuntuu etta se vie jalay vaarin niin ihan yhta hyvin voit pitaa ylaruumiin siten etta jalat on oikein.

toisaalta aloittelijan ei kannata tasta taipumisestakaan stressata vaan ehka pyrit kehittamaan istuntaasi vain vahemman pomppivaksi ja etta maksimoit rentoutumisen ja jantevan istuntatavan niin ne jalatkin alkaa pysya paremmin paikoillaan.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Hassu 
Päivämäärä:   22.4.17 22:38:41

Mua aikanaan auttoi ajatus siitä että ajattelen työntäväni ulompaa lonkaluuta kohti hevosen sisempää korvaa.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Niin :) 
Päivämäärä:   22.4.17 23:19:09

Minulla myös samaa ongelmaa, että kun ympyrällä istunta on menosuuntaan niin ulkopohke siirtyy taaemmas. Ei siihen oikein muu auta kuin harjoittelu, ja osaava ope joka neuvoo koko ajan kädestä pitäen tarvittaessa jos se pohje on väärässä paikassa.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   22.4.17 23:30:05

Pohjetta voi siirtää eteenpäin polvea oikaisemalla. Niinhän monella käy tuoli-istunnassa: jalat ovat hevosen lavoilla, vaikka takapuoli on takakaarella.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: # 
Päivämäärä:   23.4.17 09:46:27

Mulla on usein laukkaympyrällä lantio ja yläkroppa hiukan eri suuntiin myötälaukan takia.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.4.17 10:11:55

Jos ratsastaja kiertää ylävartaloaan (napaansa) ympyrän kaaren suuntaisesti, hänen tuskin tarvitsee miettiä enää kovin paljon pohkeita tai kättä. Istunta ohjaa hevosta pysymään halutulla uralla ja taipumaan sen mukaisesti - edellyttäen tietenkin, ettei ratsastajan sisäkylki mene lyttyyn ja paino karkaa ulos.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   23.4.17 11:18:09

Jos laukassa kääntää sisäistuinluuta taakse, niin herkkä hevonenhan vaihtaa laukan.
Itse en ainakaan ymmärrä sitä, että siirrettäisiin sisäistuinluuta taakse, siis silloinhn hevosen sisätakajalkaa pyydetään astumaan ulospäin ympyrältä eikä suinkaan painopisteensä alle. Taipuminenkin muuttuu silloin vaikeaksi.
Ympyrällä hevosta ylhäältä katsoen hevosen sisälapa ja sisätakajalka ikään kuin tulevat toisiaan lähemmäs ja vastaavasti ulkopuolella venyvät toisiaan kauemmaksi. Samaa voi ajatella ratsastajalla (ei kuitenkaan kylki mene kurttuun), vaan hartialinja kiertyy auki ympyrän suuntaan, ihan kuten hevosen hartialinja seuraa ympyrää. Ratsastajan lantio seuraa myös ympyrän kaarta, eli sisäistuinluu on sisäkaarella ja siten ikään kuin edempänä, aivan kuin oikein taipuneen hevosen lanne seuraa ympyrää.
Sisäpolvella/reidellä ei saa puristaa, vaan voi ajatella antavansa hevoselle tilaa siirtyä jalan alle. Siis vain ajatella, jottei jalka ala lepattaa.

Tämä nyt ehkä saattoi vain sekoittaa aloittajaa, mutta itse siirrän sisäistuinluuta taakse kun haluan hevosen takaosaa sisäistuinluusta poispäin, esim väistättää takaosaa ympyrällä ulos, itse asiassa väistöissä suoraan mentäessä huolehdin takaosan mukaan sillä istuinluulla.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: aloittaja 
Päivämäärä:   23.4.17 14:57:35

Eli ilmeisesti olen ymmärtänyt väärin. Meillä nimittäin ratsastuksenopettaja sanoo aina että "lantio kääntää ympyrällä", mutta ei ehkä sitten käännäkään, vaan pelkästään hartialinja kääntyy niin, että sisäpuolen olkapää on vähän taaempana? Eli lantio/ istuinluut eivät seuraa hartioiden linjaa, vaan ulkopuolen hartia on edempänä kuin ulkopuolen istuinluu?

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.4.17 15:39:22

LähettäjäHassu
Päivämäärä22.4.17 22:38:41

Mua aikanaan auttoi ajatus siitä että ajattelen työntäväni ulompaa lonkaluuta kohti hevosen sisempää korvaa.

- Tämä. Ja nimenomaan ajatus riittää.

Tottakai vastauksia on erilaisia. Idioottia on väittää vain sitä omaa tapaa oikeaksi ja teilata muut. Nämä on kaikki muutenkin sellaisia, että kannattaa koettaa siellä selässä mitä tapahtuu. Ratsastajan kehon hahmotus ja hallinta on erilaisia ja hevoset vielä reagoivat eri tavoin samoihin asioihin.

Mä en esimerkiksi voi ympyrällä keskittyä sisäpuolen apuihin vaan joudun miettimään ulko-osan hallintaa. Muuten olen ihan rutussa. Sisäpohje toki toimii ilman suurempaa keskittymistä. Sen sijaan ulkolonkka ja se että pohje on siellä missä pitääkin, on ne mihin itse joudun ajoittain vielä ns. keskittymään. Ei vaadi sen isompia mutta jos käännän ajatukseni näistä, niin ulkopohje ei välttämättä enää pysy pitkänä, painopiste vääristyy ja sisäkylki lysähtää.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   23.4.17 16:08:24

aloittajalle.

Tämä ei ole niin yksinkertainen juttu.

Vaikka sinä kääntäisit vain ylävartaloasi mutta ei lantiotasi mihinkään, niin silti sinun lantiosi voi kääntää hevosta.

Nimittäin mitä tapahtuu silloin kun ylävartalo kääntyy vyötäröltä on se että paino siirtyy enemmän sisäistuinluulle. Tämä ylävartalon kääntäminen on se ainoa ja paras tapa siirtää painoa istuinluulta toiselle. Jos yrittää tehdä painonsiirtoa tietoisesti ihan yksittäisenä asiana niin se ei onnistu sillätavoin että sillä pystyisi ohjaamaan hevosta.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Hepo 
Päivämäärä:   23.4.17 16:25:42

Sisäjalka siirtyy aavistuksen taakse kun lantio seuraa ympyrän uraa jos haluaa väistättää takaosaa hieman ulos tai että hevonen käyttää paremmin sisätakajalkaansa jos esim hevonen ei halua laittaa sitä painopisteen alle.Hevonen seuraa ihmistä lantion alla ja hyvin huomaa,että istuntaa totteleva hevonen ei tarvitse edes ohjia, kun ratsastaja oppii käyttämään lantiota ohjaamiseen.Lantio kiertyy VAIN kaarteeseen nähden sopivasti ja vivahteita käyttämällä,reiden ja polven,jalan yhteistyöllä voi vaikuttaa etu-tai takaosaan.Paras opettaja on hevonen.Kun hevonen toimii kuin ajatus lantiosi alla,tiedät tekeväsi oikein :)

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: woody 
Päivämäärä:   23.4.17 16:47:39

Pitääkö paikkansa, että ympyrällä pitäisi tuntea vahvemmin ulkoistuinluu?

Miten hevonen käännetään esim. voltille istinnalla? Toisesta keskustelusta ymmärsin, ettei hevosta saa kääntää sisäohjalla, ulkoohjalla, eikä ulkopohkeella.
Ilmeisesti sitten sisäpohkeella saa :)

Onko paino siis sisällä, jos tuntee sisäistuinluun vahvemmin? Kääntyykö hevonen painon suuntaan?
Ymmärsin joskus, että jos tunnen vas.istuinluun, painoni onkin oikealla jne.

P*rkele kun on sekavaa :)

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: woody 
Päivämäärä:   23.4.17 16:55:29

Olisiko jotain hyviä sivuja missä olisi aiheesta tietoa?

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.4.17 17:42:06

Woody, paino ja paine ovat eri asioita. Jos siirtää painoa enemmän sisälle, mutta samalla ulkoistuinluu tulee lähemmäs hevosen selkärankaa, tuntee melko varmasti ulkoistuinluun voimakkaammin. Tällöin paino on sisällä, mutta paine tulee ulkoa. Koulutettu hevonen hakeutuu pois paineesta, painon alle.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   23.4.17 17:56:38

Aika vaikea on kyllä siirtää painoa sisäistuinluulle ja päätyä siihen, että ulkoistuinluu on lähempänä hevosta. ;) Sen sijaan on hyvin helppoa painua sisäkyljestä lyttyyn, jolloin paino valuu ulkoistuinluulle, ja kääntyminen on hevoselle vaikeaa. Ympyräuralla ratsastajan painon tulisi olla tasan molemmilla istuinluilla tai ei ainakaan enempää ulko- kuin sisäistuinluulla.

Ympyrän ratsastaminen on yleensä hyvin helppoa, jos ratsastaja istuu tasapainossa. Ylävartalon ja lantion kiertyessä ympyrän kaaren mukaisesti kädet kääntyvät automaattisesti mukana. Ulkopohje tiivistyy hevosen kylkeen ja sisäpohje avautuu antaen hevoselle tilaa kääntyä.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   23.4.17 18:31:55

Vaikeaahan se on, mutta usein tavoiteltava ajatus, jotta vältytään kuvailemaltasi tilanteelta.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Woody 
Päivämäärä:   24.4.17 07:10:18

Mites sitten pohkeenväistössä esim. oikealle, pidetään paino/istuinluut?
Voinko pitää vähän enemmän painetta vas.istuinluulla, ja "työntää" hevosen väistöön?

Onko silloin painoni oikealla?

Minulla on usein hevosen selässä oikea kylki rutussa, eli ilmeisesti paino ulkona? Miten tätä saisi suoristettua?

Tuntuu että kun opettajalta kysyy, ei hänkään tiedä!
Vastaa vaan että "painolla käännetään" osaamatta lainkaan selittää tarkemmin, ja minä taitaisin vaatia sitä rautalankaa.....

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.4.17 09:30:59

Pyri pitämään paino tasan ja molemmat kyljet yhtä pitkinä. Pelkkä ajatus, että menet väistön mukaan, riittää.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.4.17 10:54:17

ei tätä painolla kääntämistä voi eikä pysty tekemään mitenkään tietoisesti johon tuo rautalangasta vääntäminen auttaisi ja mihin se johtaisi.

Ainoa oikea tapa on tehdä tämä alitajuisesti ja käyttäen alitajuisia mekanismeja sekä ihmiseltä että hevoselta.

Esimerkiksi tuo että ylävartalon kääntäminen vie painon sisäistuinluulle on ihmisen alitajuinen mekanismi. Sinä olet aikaisemmassa elämässäsi tehnyt kävellessä oikealle kääntymistä siten että käännät yläruumista oikealle ja tätä kävellessä kääntymistä edeltää painon vieminen enemmän oikealle että se on valmiina kohta tulevaan käännökseen. Tämän toistaminen tuhat kertaa päivässä on johtanut sun aivoissa mekanismiin että nämä asiat ovat yhteydessä toisiinsa ja nyt tätä käytetään hyväksi hevosen selässä. Toinen on jonkun esineen kurottaminen oikealta. Tämä on toinen tuhat kertaa päivässä toistettu liike jossa vahvistuu tämä sama alitajuinen mekanismi sinulla.

Jos sinä yrität tehdä tällaista tietoisesti niin siitä seuraa vääntämistä ja kääntämistä joka ei kuitenkaan onnistu ja hevonen kokee avut ristiriitaiseksi kun sinä et tietoisesti vääntäen ja kääntäen kuitenkaan tee sitä lähellekään samalla tavalla kuin 10 aikaisempaa ratsastajaa tällä hevosella. Ja sen lisäksi sinä muutut jäykäksi kun sinä lähdet väkisin kääntämään.

Ainoa oikea tapa on tehdä tämä alitajuisesti ja siihen tämä sinun opettaja yrittää sinua ohjata että sinä tarpeeksi monella toistolla huomaat milloin tämä alkaa mennä helposti.

Hevosellä kääntyminen on ihan samalaista kuin polkupyörällä kääntyminen. Sekin on painonsiirto jota kukaan ei osaa vääntää rautalangasta miten se tehdään. Ajattele ajavasi hevosta niinkuin polkupyörää ilman käsiä ja lähdet siitä käännökseen ottamatta kiinni ohjaustangosta. Jos ajattelet tätä liikaa niin kaadut. Vain heittämällä aivot narikkaan se onnistuu helposti.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   24.4.17 11:52:37

Kääntämistähän voi testata kääntämällä sitä hevosta pelkästään istunnalla, eli siis käsi ja jalka paikallaan. Jos ei käänny, sun paino ei ole tasan.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: nih 
Päivämäärä:   24.4.17 17:59:22

Tulipas tästäkin yllättävän vaikea juttu.

Ratsastajan kropan rotaatioihin on ihan helppa nyrkkisääntö:
- ratsastaja istuu niinkuin hevosen kuuluu kulkea. Siis vaikka esimerkiksi volttiuralla jossa hevosen pitempi nelijalkainen kroppa taipuu uran myötäisesti: sisähartia on pikkusen taaempana kuin ulkohartia, ja ulkolonkka pikkuisen taaempana kuin sisälonkka Reisien ja pohkeiden paikka seuraa sitten istuntaa, niin että ulkopohje on vähän taaempana.

Ratsastajan painon jakaminenkin on hyvin selkeä ymmärtää: aina enemmän painoa sille istuinluulle jonka suuntaan hevosen halutaan liikkuvan (kun hevoset luonnostaan haluaa siirtyä niin että lasti selässä on tasapainossa). Tämän tekeminen tuntuu olevan erityisen vaikeaa nykyisille ratsastusta opetteleville oivaltaa. Entiset mestarit sanoi vain että "sisäpuolen jalka pitää polkea kunnolla jalustimeen" Jotta näin yksinkertainen ja todellakin oikea ohje toimisi, pitää edellyttää että ratsastaja osaa istua tasapainossa neutraalisti, ja jommankumman jalan alaspolkeminen tietenkin tarkoittaa että sekä reiden että pohkeen paine sillä puollella hevosta vasten kasvaa, ja lisätyn alaspainamisen aiheuttama jalan asennonmuutos aiheuttaa vain lisää joustoa rennossa nilkassa, niin että varpaat on vielä vähän enemmän ylöspäin, istuinluun painaessa enemmän, ja pohkeen ja jalustimen pysyessä suurinpiirtein paikallaan. Ihan hyvä mielikuva-apu vaikka se että kuvittelee nostavansa sisäkättä ylös; silloin yleensä automaattisesti sisälonkka ottaa enemmän painoa.

Ja tadaa, hevonen kulkee kaarevaa uraa.

Asettamisista en edes viitsi kirjoittaa kun nykyään kaikki muutenkin yrittää fiksata kaiken vain ohjilla, vaikka se suurin ja tärkein kommunikaatiopinta hevoseen on - ja tulee aina olemaan - istunta.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Sari 
Päivämäärä:   24.4.17 18:31:34

Woody, kannattaa tutustua Mary Wanlessin kirjoihin, niissä selitetään näitä asioita ihan rautalangasta vääntämällä.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Woody 
Päivämäärä:   24.4.17 18:53:35

Eli tässä tuli jo kahdenlaista neuvoa, toinen sanoo että hevonen hakeutuu pois paineesta (istuinluu) painon alle, ja toinen että hevonen hakeutuu voimakkaamman istuinluun alle......

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: nih 
Päivämäärä:   24.4.17 19:44:32

Woody, epäilysi on lähestymässä itsunnan käyttämisen ymmärtamisen ydintä.

Paino: hevonen haluaa aina siirtyää sivuttain siihen suuntaan jolla selässä on enemmän painoa saadakseen selässä olevan lastin tasapainoon. Siis siille puolelle jonka istuinluulla ratsastaja istuu enemmän.

Paineen väistäminen: Reittä voi hyvin käyttää "lakaisemaan" hevonen (joko etu- tai takaosaa, tai molempia) lisätyllä paineella haluttuun suuntaan.

Eli kaarevalla uralla on ratsastajan paino hiukan enemman sisäistuinluulla, sisäpuolen jalka suorana alas rennolla nilkalla. Ja ulkopuolen reisi painaa sivusuunnassa liikkeen suuntaan, ilman että ulkoistuinluulla on painoa.

Voila!
Voit mennä kiemurauria ohjaan koskematta jos oivallat tämän.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Woody 
Päivämäärä:   24.4.17 19:49:45

Mutta eikös se paino ollut toisella puolella kuin vahvempi istuinluu?

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: nih 
Päivämäärä:   24.4.17 19:56:31

Uhh.

Mieti nyt miten ratsastajan paino välittyy ratsastajan kropasta hevoseen.
Istunnan kautta.
Siis jos ratsastaja siirtää painoa sivuttain niin että jommalla kummalla istuinluulla on enemmän painoa, niin silloin se on se istuinluu joka tuntuu hevosen selkään voimakkainpana.

En ihan ymmärrä miten se istuinluu jolla ei ole painoa voisi olla vahvin?

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.4.17 22:44:28

Koska satulan istuin on kaareva. Puhuin tilanteesta, jossa ratsastaja siirtää painoaan sisälle "astumalla askeleen sisään", jolloin ulkoistuinluu tulee lähemmäs satulan keskilinjaa. Tällöin ratsastaja tuntee ulkoistuinluun terävämpänä.

Sama toimii toisinpäin: ratsastaja valuu ulos, mutta tuntee sisäistuinluun voimakkaammin, koska se tulee keskemmälle satulaa.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Körri 
Päivämäärä:   24.4.17 22:47:39

*: ja tuotahan ei sitten kukaan ymmärtänyt

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.4.17 22:56:14

koko tämä asia että "kumpi istuinluu tuntuu voimakkaammin" on vissiin keksitty tässä keskustelussa parin nettikirjoittajan toimesta. En ole koskaan ennen kuullut kenenkään muun edes mainitsevan koko asiaa. Enkä vieläkään ymmärrä miksi tästä asiasta edes pitäisi olla kiinostunut. Puhumattakkaan siitä että olisin hiukkaakaan vakuuttunut tähti nimimerkin ilmeisesti ihan itse keksimistä perusteluista.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.4.17 23:08:42

Minusta kuulostaa että nimimerkki 'nih' suhtautuu liian yksisilmäisesti esim tuohon asiaan että missä painon kuuluu olla. Tuo mitä 'nih' selitti että paino on kulkusuunnan puolella on vain eräs näkökulma asiaan.

Hevonenhan pystyy kulkemaan sivullepäin olipa ratsastajan paino kummalla puolella tahansa.

On olemassa muitakin näkökulmia asiaan. Esimerkiksi pohkeenväistössä minun ymmärtääkseni aika suuri osa ihmisistä on sitä mieltä että painon pitää olla keskellä. Ei siis kulkusuunnan puolella kuten 'nih' teoriassa olisi.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.4.17 23:37:42

Jotka ette usko, voitte kokeilla itse. Istuinluiden tuntemiseen vaikuttaa myös se, jos lantioon tulee kierrettä ja toinen istuinluu on toista edempänä.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.4.17 23:41:01

Jos vaikka nimimerkki tähti tuntisikkin jotakin ja jos vaikka kymmenen muuta ht.nettiläistä tuntee jotakin, ei se silti ole mikään syy alkaa opettaa jotakin nyt keksittyä uutta asiaa ratsastuksesta aloittelijoille.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   24.4.17 23:45:00

Asia ei ole mitenkään uusi, enkä sitä tietääkseni kenellekään opeta. Kunhan kerroin huomioon otettavan näkökulman omaa vinouttaan ja sen havainnoimista pohtivalle kanssaharrastajalle.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Woody 
Päivämäärä:   25.4.17 07:30:41

Juuri näin * , paino ei ole siellä puolella jolla istuinluu tuntuu selkeämmin. Vaan sillä toisella, joka on lähempänä satulan keskiosaa.

Sisäistuinluulla tulisi antaa "tilaa" hevoselle esim. laukannostoissa ym.

Näitä aisioita ei juuri tavallisilla tunneilla selitetä, koska ei ole aina opettajillekkaan selvillä kunnolla.
Ei ole mikään tässä keskustelussa keksitty juttu :)

Mielestäni paino kääntyvän suunnan puolella, mutta istuinluu (vain hieman) voimakkaampana ulkopuolella, antaen tilaa kääntyä.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: mw 
Päivämäärä:   25.4.17 08:58:00

https://dressagetraining.tv/rider-biomechanics/

täältä löytyy mary wanlessin uusimmat kuulumiset eli syvää tietoa ratsastajan kehonkäytöstä

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Polle 
Päivämäärä:   25.4.17 20:33:48

hevoseni toimii juuri niinkuin "nih" kirjoitti.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: jeppa 
Päivämäärä:   26.4.17 22:16:59

Hei,
aika sekava ketju tämä.

Ja ratasastaminen on oikeastaan aika yksinkertaista (kunhan ratsastaja on suurinpiirtein rento, tasapainoinen ja liikkeitä myötäävä). Tehdään niin kuin on tarvis että hevonen ymmärtää liikkua niinkuin ratsastaja haluaa.

Mikä ihmeen syy kenelläkään on herkistellä käsite-eroilla "painavampi" - "terävämpi" sivu eritellessä istuinluiden kontaktia hevoseen?

Ei ainakaan sellaisilla joilla on oikeasti projektiheppa jokapäiviäisessä opetuksessa, kun silloin käytetään apuja niin kuin selkäydinreaktiolla huomataan toimivaksi. Sitten ehkä toistojen myötä myös analysoidaan mikä se juttu joka toimii oikeastaan on.

Yleensä ihan toimiva resepti on pitää suurin paino sillä puolella johon sivuttaisliikkeen haluaa, ja käyttää ulkopuolen reittä ja/tai polvea tämän voimistamiseen. Jos tällainen reidellä/polvella ulkopuolelta painaminen sitten ehkä antaa "terävän" kontaktin istuiluulla ilman painoa niin ihan kiva juttu, mutta tulos on siis sama.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: jeppa 
Päivämäärä:   26.4.17 22:27:24

Niin, unohdin määritellä

On ihan eri juttu, ja eri ohjeet hevoselle kun vaIhdellaan yhdistelmiä, esim:
- millä puolella istunnan paino on
- epäsymmetrinen istunta (helpoin esimerkki perus laukkaistunta joka kertoo kumpaa laukkaa mentään)
- ulkopuolen reiden/polven sivuttaisesti vaikuttava paine taivuttavissa ja sivuttaisissa liikkeissä
- molempien sivujen reisien/polvien pidättävä vaikutus yhdistettynä eteenpäinvievään pohkeeseen ja nostavaan istuntaan nostettaessa ravia passageen

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.4.17 22:29:08

Näitä asioita joutuu miettimään siinä vaiheessa, kun oma suoruus on hukassa, istuinluita ei saa tuntumaan symmetrisesti ja kaikki hevoset järjestään tuntuvat kulkevan samalla tavalla vinossa.

  Re: Lantion asento ympyrällä

Lähettäjä: Zorro 
Päivämäärä:   27.4.17 06:31:43

Minä ajattelen, että ylävartalo (lantiosta ylöspäin) ja itse lantio ovat eri palikoita. Ylävartaloni (hartialinja) on AINA samansuuntaiset kuin hevosen rintakehä, eli ylävartalollani kuljen samaan suuntaan kuin hevosen lavat. Lantioni eli istuinluuni taas ovat suorassa/kääntyneenä sen mukaan, missä haluan hevoseni takapään kulkevan. Esim. sulkutaivutuksessa oikealle ylävartaloni kulkee suoraan kuten hevosen ryntäätkin, ja lantioni on kiertynyt vasemmalle (jolloin vasen istuinluuni tulee taakse ja väistättää hevosen takapäätä oikealle). Avotaivutuksessa taas lantioni on suoraan eteenpäin, mutta ylävartalo aavistuksen kiertyneenä oikealle, kuten hevosen rintamalinjakin. Kuvittelen siis aina saranan ylävartalon ja lantion väliin.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.