Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: OhShit 
Päivämäärä:   7.5.20 16:59:32

Viime syksynä vuokraviljelijä luopui hommistaan ja läksiäisiksi puinnin jälkeen kylvi laidunseoksen peltoon. Nyt siellä tarpoessani vaikuttaisi siltä, ettei kylvö ole itänyt lainkaan.

Olenkohan vaan liian hätäinen vai menikö homma jotenkin ikävästi pieleen kokeneeltakin maajussilta?

Luntakaanhan ei täällä juuri ollut, joten olisiko tällä osuutta asiaan. Pohdin tässä josko tuonne nyt pitäisi rivakasti tehdä "paikkauskylvö" vaikka italian railla, jotta siellä edes jotain kasvaisi.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: se.pienitalli 
Päivämäärä:   10.5.20 08:42:13

Oliko se kylvetty nurmi minkälaista syksyllä? Puintien jälkeen kylvetty pieni heinäkasvi ei aina selviä talvea hengissä.

Kylväisin sen nurmen uudelleen monivuotisilla heinäkasveilla, jos heinä ei rupea kasvamaan lähiviikkoina.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: Mhh 
Päivämäärä:   11.5.20 21:27:51

Noh, minä oli ulkomailla syksyn, joten en ollut katsoassa miltä silloin näytti. Minä olin paikalla vasta joulukuun puolenvälin jälkeen, eikä silloin enää kasvanut missään yhtään mitään. Kyseessä on viime syksyyn saakka toiminut ja hyvin hoidettu ohrapelto. Siihen vuokraviljelijä oli kylvänyt Hankkijan hevoslaidunseoksen.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: OhShit 
Päivämäärä:   11.5.20 21:30:49

^ Olen keskustelun aloittaja, OhShit. Tuo Mhh:n oli tarkoitus olla edellisen vastauksen alussa, kuvaamassa pohdintaa.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: hh 
Päivämäärä:   12.5.20 01:50:40

Onkohan siemen ollut vahingossa vanhaa, jos mitään ei näy. Luulisi, että edes jotakin. Sinuna kylväisin uudelleen. Jos jotakin kasvustoa on, niin nakkaisin sekaan timotein tai laidunseoksen + 3 kg valkoapilaa per hehtaari. Valkoapila lannoittaa vuodesta toiseen ja parantaa maan laatua.

Jos kasvustoa ei ole ollenkaan, kannattaa varmaan äestää, kylvää ja jyrätä.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: se.pienitalli 
Päivämäärä:   12.5.20 10:08:18

Heinänsiemen pitää kylvää melkein maanpintaan. Pienen itävän siemenen oras ei
ei pysty nousemaan syvältä maan pinnalle.
Jossain neuvotiin jyräämään heinäksi kylvettävä pelto ennen kylvöä. Ja kylvämään
heinänsiemen noin sentin - 2sentin syvyyteen.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: hh 
Päivämäärä:   14.5.20 07:28:24

Täällä päin jyrätään kylvön jälkeen (kevyesti). Ei ennen kylvöä, koska silloin siemen jäisi pintaan ja oras kuivahtaisi.

Pintaan ilman jyräystä kylväminen aiheuttaa sen, että juuret jäävät aluksi hennoiksi. Eli laiduntaminen ei onnistu yhtä pian kuin jos kylvös on jyrätty. Olemme silti joskus kylväneet kasvuston sekaan siten kuin edellä kuvailin. Niinhän heinäkasvit kylväytyvät luonnossakin. Eli kyllä se onnistuu, mutta juurten vahvistuminen kestää vähän kauemman aikaa kuin jos kylvetään ilman kasvustoa.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: Sunika 
Päivämäärä:   15.5.20 22:33:13

Siellä pellossa pitäisi kyllä näkyä se syksyllä kasvanut heinä, nyt siis kuolottuneena vaaleana ja siitä pitäisi lähteä uusi vihreä kasvamaan.
Jos on pelkkä sänkipelto (vai muokkasiko maan puinnin jälkeen?) Ilman mitään muuta on siemen ollut joko liian vanhaa tai kylvetty ihan liian syvälle. Tai kylvetty liian myöhään syksyllä, että kasvusto ollut hentoa ja paleltunut.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: se.pienitalli 
Päivämäärä:   21.5.20 17:57:37

Lähettäjä: OhShit Näyttääkö se heinä lähtevän kasvuun? Vai pitääkö se nurmi kylvää uudestaan?

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: OhShit 
Päivämäärä:   16.6.20 16:13:55

Kiitos kysymästä se.pienitalli, ei ole itänyt. En tiedä viljan viljelystä mitään, mutta ehkä esimerkiksi ohra itää hyvin vaikka ei plkea korjaisi pois. Tämä on ollut se ilmeine ongelma, että peltoo oli jäänyt runsaasti vanhaa olkea tukahduttamaan heinänsiemenen itämisen. Eikä tämä kuivuuskaan edesauta asiaa.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: jp 
Päivämäärä:   18.6.20 07:44:44

Viljasadon korjuusta jääneen oljen ei pitäisi estää itämistä ainakaan kokonaan. Mitenkähän kylvö oikein on tehty – jos se olisi tehty normaalilla tavalla, niin pelto olisi sen viljan korjuun jälkeen muokattu joko kyntämällä, äestämällä, kylvämällä ja jyräämällä tai edes äestämällä, kylvämällä ja jyräämällä. Maan muokkaaminen edellä mainituilla tavoilla sotkevat sen vanhan oljen hyvin sinne maan sekaan, jolloin olki ei estä itämistä.

Vaikka siemen olisi heitetty maahan millä systeemillä tahansa, niin jotain kasvustoa pitäisi kyllä tässä vaiheessa näkyä, jos siemen olisi ollut itämiskelpoista, siis se ei olisi ollut vanhentunutta.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: se.pienitalli 
Päivämäärä:   10.7.20 18:01:25

Eikö pellolla oo vieläkään nurmikasvustoa?
En oikein jaksa uskoa nurmisiemenen olevan vanhaa, ja sen takia täysin itämätöntä.
Kostumaan päässyt siemen menetää kyllä itävyytensä.

Pelto kannattaa nyt varmaan muokata ja kylvää uudelleen.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: OhShit 
Päivämäärä:   12.7.20 23:04:55

Noh, ihan on sellaista "sokean-parturi-kisällin-kädenjälkeä". Eli usean kymmenen neliömetrin kasvuttomia laikkuja täynnä. Ne harvat laikut joissa kasvaa, kasvaa ihan erinomaisen hyvin.

Ja vähän on myös vaikea tämän kylvön tehnyttä vuokraviljelijää kovistella, kun sattui heittämään henkensä tuossa keväällä. Eli kovin arvailluksi nämä hehtaarit jäävät. Onneksi on pari hehtaaria siinä vieressä, johon tämä edesmennyt viljelijä ei ollut koskenut. Siellä kasvaa ihan normaalisti, vaikka tokihan nuo kärsivät jonkin verran ensin kylmästä ja sitten kuivasta alkukesästä, mutta sateiden tultua on päässyt oikeuksiinsa. Nämä hehtaarit tuli runsas 10 vuotta takaperin muutettua viljapellosta laidunruoholle ilman mitään ongelmia. Olivat jatkuvassa laidunkäytössä yli 5 vuotta, jonka jälkeen ovat olleet koskemattomia kunnes palasin kotiin takaisin. Hyvä sentään tämä.

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: 565 
Päivämäärä:   1.8.20 14:27:58

Ei meilläkään ja soitin viime viikolla urakoitsijalle. Hän meinasi, että vielä pari viikkoa voisi odottaa, eenenkuin päättää jatkosta. Keski-Uusimaalla ollaan

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.8.20 06:29:34

Miten kannattaisi tehdä uusi heinäpelto. Ollut heinällä 6v ja nyt myrkytettiin kun kasvoi enempi leinikkiä sun muuta kuin heinää. Kuukauden päästä kyntö? Ehtiikö vielä kylvää?
Ei tarviitaisi viljaa eikä olkea että turha olisi keväällä kauran sekaan laittaa. Mutta keväällä tuskin pelkkä heinä lähtisi kasvuun?

  Re: Laidunsiemen ei itänyt?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   18.8.20 18:50:58

Pelkkä kyntökin olisi riittänyt leinikkipulman ratkaisemiseksi. Toivoisin, että varottaisiin maatalouskemikaaleja. Ne ovat hurjia myrkkyjä luonnossa ja ravintoketjuissa.

Yleensä Etelä-Suomessa syksyllä voi nurmen kylvää vielä elokuun lopulla. Eli jos nyt on viimeksi myrkytetty, niin sen jälkeen kyntö, äestys, kylvö ja jyräys. Kynnön jälkeen odotellaan yleensä muutama päivä, jotta maa kuivahtaa pinnasta, eikä äkeestä katkeile liikaa piikkejä.

(Leinikkiä tulee yleensä väistämättä laidunmaihin. Se johtuu maan tallautumisesta. Kannattaa niittää leinikkiä ajoissa, koska se hidastaa leinikin leviämistä. Leinikki leviää sekä rönsyistä että siemenistä.)

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.