Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: varsottamassa? 
Päivämäärä:   29.12.24 23:04:50

Hevoskasvatuksen alkumetreillä kyselen: mitä pitäisi tietää tai mihin pitäisi varautua, jos on teettämässä elämänsä ensimmäistä varsaa?
Perusteita on opiskeltu, mitä nyt netistä ja esim. oriasemien sivuilta löytyy. Tamma on kunnossa, sopivan ikäinen ja varsonut edellisellä omistajalla. Tukijoukkojakin on ja raha-asiat kunnossa, nämä voi siis ohittaa.
Mutta mitä muuta? Mitä tietoa, hiljaista tai näkyvää, olisit itse kaivannut ensimmäisen kohdalla tiineysajasta tai ensimmäisistä vuosista? Mitkä asiat tulivat suurimpina yllätyksinä?
Kaipaan ajatuksia, kokemuksia tai järjen ääntä nyt kun on vielä muutama kuukausi aikaa pohtia.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: x 
Päivämäärä:   30.12.24 01:06:08

Miten v***un vaikeaa on saada oikeasti osaava kengittäjä sitoutumaan varsan kavio-ongelmaan. Hyviä on tosi vaikea säännöllisesti saada käymään, huonolla ei tee mitään. Varmista, että sinulla on hyvä kengittäjä olemassa ja tulemassa jos vaaditaan liimakenkää tai jotain muuta spesiaalia ja myös apujoukkoja jos niitä tarvitaan. Siinä on liian myöhäistä alkaa solmimaan hyviä suhteita kysyttyyn kenkääjään kun varsa tarvitsee apua tässä ja nyt, silloin kannatta mielummin ajella klinikalle kuin odotella. Ja varsan jalkaongelmissa ei todellakaan kannata jäädä odottelemaan ja kattelemaan, se mikä olisi nyt helposti korjattavissa, saattaa viikon päästä vaatia leikkauksen ja voi olla että ennustekin on olematon. Hevonen tarvitsee kaikki neljä jalkaa alleen ja kasvuiässä jalat on se heikoin lenkki joista on pidettävä extrahyvää huolta, muuten muustakaan kropasta ei saa kuin koiranruokaa.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   30.12.24 07:06:01

Oikeastaan tuo yllä oleva aika hyvin kuvasi ongelmia. Pitäisi opetella tekemään itse monia asioita koska avun saaminen voi olla tosi hankalaa ja kallista.
Itselle on ollut iso apu muista kasvattajista joita olen konsultoinut monissa itseä askarruttavissa tilanteissa. Näistä mm jälkeisten kiinni jääminen, heikon varsan kanssa toimiminen, äkäinen emä, maidon heikko nousu utareisiin, jalka-asennot useamman kohdalla, varsallisen tamman ulkoilu alkuun jne.
Selvitä myös lähialueen muut äskettäin varsoneet tammat siltä varalta että emä menehtyy.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 10:16:05

Itse kannattaa osata mahdollisimman paljon. Kaikki eläinlääkäritkään eivät ole kovin osaavia, esimerkiksi arvioimaan milloin siemen kannattaa tilata tai milloin tamma ovuloi. Kiimoja kannattaa seurata itse tarkasti jo paljon ennen astutusta ja oppia ultraamatta arvioimaan siemennys päivä. Näin säästyy rahaa kun ei välttämättä tarvitse kuin yhden ultran.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 10:21:05

Älä yritä saada mahdollisimman aikaista varsaa, vaan tähtää varsominen jonnekin touko- kesäkuun vaihteeseen. Silloin on jo keinoemoja helpommin saatavilla, jos tulee sellainen tilanne. Myös mahdollisesti heikon varsan hoitaminen on huomattavasti mukavampaa sulilla ja lämpimillä keleillä kuin huhtikuussa kun voi olla vielä monta kymmentä senttiä lunta maassa ja pakkasta läpi vuorokauden.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   30.12.24 12:06:23

Voi olla että yritykseen menee paljon rahaa ja lopulta kuolee sekä tamma että varsa.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   30.12.24 14:21:45

"Kiimoja kannattaa seurata itse tarkasti jo paljon ennen astutusta ja oppia ultraamatta arvioimaan siemennys päivä. Näin säästyy rahaa kun ei välttämättä tarvitse kuin yhden ultran."

Yhden? Mihin ajankohtaan ajoitat tämän?

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 16:27:12

Tosiaan jo muutaman kokemuksella, vaikka kuulostaa kamalalta, mutta kannattaa henkisesti varautua siihen että rahaa voi mennä tuhansia ja silti lopputuloksena voi olla kuollut tamma ja varsa.

Kiinnittäisin huomiota turvaverkkoihin ongelmien varalta lähtien liikkeelle varsomishetkestä. Selvitä etukäteen miten alueellasi saa hätätapauksessa eläinlääkärin kiinni (numerot pikavalintaan). En tiedä mikä suunnitelmasi on, mutta suosittelen lämpimästi harkitsemaan varsomispaikaksi sellaista tallia jossa varsomisista pitkä kokemus, sekä valmiudet auttaa hätätapauksessa. Vaikka varsomiskomplikaatiot on super harvinaisia, on itselle osunut jo useampi, joista yksi päättyi tällaiseen tragediaan missä meni molemmat. Ja niissä on sitä vaikeampi toimia oikein mitä kokemattomampi itse on ja mitä vähemmän asiansa osaavaa apua on välittömästi paikalla. Joskus mikään apu ei riitä pelastamaan molempia, mutta ongelman tullen sitä on todella kiitollinen osaavista käsistä ympärillä.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 22:26:03

"Yhden? Mihin ajankohtaan ajoitat tämän?"
Jotain 3-5 päivää kiiman alusta. Riippuen tammasta ja tuleeko siemen suomesta vai ulkomailta. Tai sitten siemennyksen kanssa samalle käynnille.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.12.24 22:31:16

Joskus myös vaan 15 päivää siemennyksestä

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: o 
Päivämäärä:   30.12.24 23:14:26

Hyvä eläinlääkäri, jonka saa kiinni tarvittaessa. Joku jolta kysyä, jos yhtään mietityttää varsominen tai varsan kanssa.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   30.12.24 23:19:30

Johan on logiikka. Ultrautat siis joko ennen siemennystä, siemennyksen yhteydessä tai 15 pv siemennyksestä. Yksi olennaisimmista eli ovulaation varmistaminen siemennyksen jälkeen jää ilmeisesti pois? No ei siinä mitään, kukin tyylillään ja tuurilla ne laivatkin seilaa.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: _ 
Päivämäärä:   31.12.24 18:28:22

Jälkeiset jää-> Oksitosiinia
Maitoa ei tule->Oksitosiinia.
Emä voi olla siksi myös kiukkuinen.
Näissä soitetaan HETI eläinlääkärille!

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   31.12.24 18:35:35

Ei oksitosiinilla maitoa tehdä jos sitä ei ole tuloillansa. Siihen tarvitaan sitten Motiliumia tai vastaavaa lääkitystä, ja aikanaan olivat erityisluvallisia eli joka ell ei pysty määräämään.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: _ 
Päivämäärä:   31.12.24 19:34:38

Viime kesänä oksitosiini ainakin auttoi ja maitoa alkoi tulemaan.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   31.12.24 19:57:37

Motiliumia saa apteekista ilman reseptiä.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.12.24 20:14:14

"Johan on logiikka. Ultrautat siis joko ennen siemennystä, siemennyksen yhteydessä tai 15 pv siemennyksestä. Yksi olennaisimmista eli ovulaation varmistaminen siemennyksen jälkeen jää ilmeisesti pois? No ei siinä mitään, kukin tyylillään ja tuurilla ne laivatkin seilaa."

Kyllä. Riippuen tilanteesta. Siementäessä pakasteella esim. tamma oli jo ovuloinut. Ei siinä ollut enää tarvetta katsoa ovuloiko kun se oli jo ekan ultran kohdalla ovuloinut. Viime kesänä katsottiin 2 päivää ennen siemennystä ja kun kaksosriskiä ei ollut niin tilattiin siemen, siemennettiin ja laitettiin katkaisu varmuudeksi. Ei tullut enää kiimaan niin tiine on.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä~*~ 
Päivämäärä:   31.12.24 21:05:05

Juu, ja htnetti tai FB ohjeistaa myös Motiliumin annostuksessa ja neuvoo miten laitetaan teuraskielto passiin.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: Parivarsaa 
Päivämäärä:   1.1.25 04:58:11

Tärkeintä on edes yksi tukihenkilö, jolle voit soittaa vaikka yöllä sitten kun varsoo.
Mä yllätyin siitä kuinka aikaavievää aikaisin keväällä syntyneen ulkoilutus oli ennen kuin kelit lämpeni ja pystyi jättämään pidemmäksi aikaa ulos.

Samoin sitten jäätikkökeleillä siitä ajan ja rahan määrästä mikä menee hiekottamiseen ja miten se ei silti aina edes auta, kun hiekat valuu sulavan jään läpi. Kannattaa jättää monta (edes pientä) tarhaa käyttämättä, ne ei niin jäädy kun ei tamppaannu.

Kaveriasiat kannattaa miettiä ajoissa valmiiksi myös.

Yllätyin myös siitä, miten tärkeitä varsoista mulle tuli, ihan eri suhde niihin kuin muihin hevosiin.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.1.25 10:50:27

"Kannattaa jättää monta (edes pientä) tarhaa käyttämättä, ne ei niin jäädy kun ei tamppaannu."

Veikkaan, että aika harvalla varsottajalla on mahdollisuuksia tähän.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: Parivarsaa 
Päivämäärä:   1.1.25 11:50:53

Voihan aloittajalla olla vaikka oma talli tai tallinpitäjä, joka huomioi asian.
Mä oon viime viikkoina ollut onnellinen pienistä lähteistä pitkin pihaa, kun laitoin syksyllä tolppia maahan että saa hätätilassa edes pieneen länttiin turvallisesti hengittään ulkoilmaa ja vähän käppäileen. 24 syntyneitä siis, kakskolmoset sai jo kengät kelin takia.
Ylipäätään tää on usein tämmöistä että valitsee pienimmän pahan terveenä (tai hengissä) pysymisen kannalta, kun täydellisyys on niim vaikeaa tai mahdotonta

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   2.1.25 08:29:14

Oriasemilla ja kasvatustalleilla on varsotuspalvelu. Sinne veisin niin säästyy kuukauden valvotut yöt ja työkyky (jos sellaista tarvitaan). On hintansa arvoista etkä joudu miettimään yksityiskohtia. Eläinlääkärin käsiin kun varsoo niin riskit on minimoitu. Jotkut tuovat tammansa 800km:n päästäkin tällaisen palvelun ääreen.

Jos komplikaatio tapahtuu ponnistusvaiheessa, on 20 min aikaa saada varsa elävänä ulos ja siihen ei moni päivystäjä pysty. Jos et halua viedä tammaa vieraalle, niin majoita edes lypsykarjaa työkseen poi'ittava tilallinen teille kuukaudeksi :D Tamman synnytysapu ei olikein ole maallikkojen toteutettavissa. Usein oman kohdalla ja ensikertalaisena menee niin regressioon, että toimintakyky alenee. Lisäksi ihmiset häiritsevät tammaa ja varsaa kamalasti eka vuorokauden aikana ja tamma joutuu ärhentelemään tungettelijoita pois. Jatka seurantaa kamerasta, älä karsinasta.

Varsan jalat kannattaa näyttää ell:lle myös. Sepät vähättelevät vikoja, kun ajattelevat, että ratsu siitä vain tulee. Syynä on se, ettei heitä huvita ajella työn ohessa vaikka 100km/pv fiksailemaan liimakenkiä tai Robert-Jonesin siteitä. Nyt kun et enää voi valita oria tamman jalkaheikkouksia parantamaan, niin vältä tamman syöttämistä läskiksi. Asentoviat ovat lisääntyneet, kun tamman viskeraalirasva estää varsaa kasvamasta sikiöasennossa normaalisti ja se joutuu olemaan tiukasti vänkyrässä. Ennenaikaiset painuvat vinoon lihasväsymisen takia jos eivät saa maata kylliksi tai toisaalta ovat pehmeällä upoksissa. Rustoiset, luutumattomat kintereet ennenaikaisella vaativat ehdotonta lepoa. Näitä ennenkaikaisiksi luokiteltavia ovat myös vuoden kantoajan jälkeen vanhalle emälle syntyneet varsat, koska kasvuolot eivät ole olleet normaalit. Harvoin harrastajat tunnistavat jalkojen riskitekijöitä, ja peli on menetetty jo, mikäli toimitaan väärin aluksi. Varaa tuhatlappunen varsan jalkaprojekteihin, niin ilman kirurgiaa se riittää minkä vain homman budjetointiin. Ravihevosten oriasemilla on automaattinen jalkatsekkaus ja sepän palvelut, joska hommassa liikkuu isot rahat. Sellainen paikka on jalkajuttujen kannalta paras valinta.

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   2.1.25 08:42:59

Ei herranjumala sentään. Hevonen on voittopuolisesti hyvä synnyttäjä. Valvo varsomista ja usko tulevaisuuteen! Varsominen on ihmeellinen ja ainutlaatuinen tapahtuma ja upea kokemus seurata!

  Re: Mihin kaikkeen varautua, jos on

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.1.25 19:21:59

Oksitosiini antaa maidon utareesta jos sitä maitoa kuitenkin utareessa on mutta ei tee maitoa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.