Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: = 
Päivämäärä:   17.10.24 20:54:31

Hevostalouden ja -harrastamisen merkitys ympäristön kestävälle käytölle tiedetään: hevosten pitäminen (elättäminen) eivät ole ympäristöteko. Hevonen ei edistä luonnonympäristön selviytymistä ilmastonmuutoksesta.

Miten koet hevosten kasvattamisen ympäristöasioiden näkökulmasta?

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: Katriina 
Päivämäärä:   17.10.24 21:17:51

Hyvä aihe!

Kasvatan ratsuhevosia pienimuotoisesti. Kasvatuksessa pyrin panostamaan laatuun, en määrään. Eli enemmän jalostusta, vähemmän kasvatusta. Välillä tämä edellyttää kipeitäkin päätöksiä. Esim. juuri laitoin yhden tamman pois, koska ensimmäiset varsat eivät olleet sitä mitä odotettiin. Kaikenkaikkiaan pyrin pitämään hevosmäärän maltillisena, jolloin mm. peltoja ei ylilaidunneta ja valumat vesistöihin olisivat pienemmät. Pienempi hevosmäärä on myös sekä ihmisten että ennenkaikkea hevosten elämänlaadun kannalta parempi. Pystyn tarjoamaan hevosille lajinmukaisemmat ja mielekkäämmät olosuhteet ja yksilöllisemmän hoidon.

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.10.24 22:43:54

Meillä taas hevoset lämmittävät tallin (vesikiertolämmitys lantalan avulla), lannasta tulee satokauden ruuat (turvelannassa + mullassa kasvaa erittäin hyvin esim. kesäkurpitsa), meillä on myös kasvihuone jotta saadaan koko kasvukausi hyödynnettyä.

Mekin mennään laatu, ei määrä edellä. Hevosen pitää olla kestävä ja hyvämahainen. Heinä tulee alle 20km päästä ja kerralla tilataan vuoden heinät. Samoin kuivikkeet tilataan kerralla, ollaan siirrytty olkipellettiin. Hevoset on myös paljon ulkona.

Meillä on luonnonlaitumia ja pari viljeltyä pientä peltoa. Luonnonlaitumilla biodiversiteetti on kasvanut hevosten myötä -> on tullut uusia lajeja ja ötökkä- tai lintukadosta ei voi puhua. Pikkulinnut viihtyvät hevostallien lähellä. Laidunkausi on mahdollisimman pitkä, mutta ei ylilaidunneta.

Ei tilata turhia varusteita vaan pidetään huoli ja huolletaan vanhoja.

Tallin roskat kierrätetään. Paalimuovia ei harmiksi vielä voi kierrättää.

Kuljetaan kisoihin mahdollisimman lähelle ja valikoidusti. Ei käydä ulkomaanmatkoilla lentäen. :) Ollaan hyödynnetty etävalmennusta kasvavissa määrin.

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: n 
Päivämäärä:   18.10.24 10:15:16

Erikoinen näkemys. Oletko koskaan tutustunut Hippoliksen sivuihin?

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: Ajatuskatko 
Päivämäärä:   18.10.24 10:21:40

Yhtenä tärkeänä osana näkisin hevosten terveyden. Hevosten lääkityksestä päätyy aina osa luontoon virtsan ja ulosteen kautta, eikö niitä jäämiä saada mitenkään pois. Samoin suojien, ihottumaloimien sun muiden valmistus kuluttaa luonnonvaroja. Perinnöllisesti sairaiden hevosten jalostaminen ei ole myöskään eettistä.

Eli kun käytetään ihottumaisia, irtopalaisia, herkkämahaisia, stressiherkkiä, lasijalkaisia jne. hevosia jalostukseen, tehdään enemmän hallaa ympäristölle kuin jos asetettaisiin hevosten terveys oikeasti etusijalle.

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.10.24 10:51:18

Tuokin totta. Lisäksi joka pikku naarmuun ja imppariin ei tarvitse syöttää antibiootteja eikä haavoihin läträtä ties mitä. Itse nykyään harvoin edes vedellä huutelen haavoja. Paranee parhaiten kun ei tee mitään.

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   18.10.24 17:43:22

Jospa nyt ensin puututtaisiin vaikka jätevesilaitosten päästöihin hyvänä esimerkkinä viimeisin tapaus Tuusulan järveen päästetyt likavedet unohtamatta Tornionjokeen jatkuvasti tapahtuvat päästöt.

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: rilla 
Päivämäärä:   18.10.24 18:16:01

Tuontiin turvatkaamme!

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: D 
Päivämäärä:   18.10.24 18:29:17

Suomenhevosta ei voi tuoda.

  Re: Kasvatus ja kestävä kehitys

Lähettäjä: Justiinsa 
Päivämäärä:   18.10.24 18:41:21

Miten ihmeessä tämmöiseen johtopäätökseen on tultu. Päinvastoin. Hevosten kasvatus edistää lähialueiden alkutuotantoa. Ei kasvattajat työnnä hevosiin mitään ekstraa. Ei nimittäin ole mahdollista ellei rahaa tule tukottain muualta. Yhteistyötä tehdään viljelijöiden kesken. Lannat vähentää keinolannoitteiden käyttöä. Laiduntaminen edistää ympäristön biodiversiteettiä.
Ainut mikä tökkää on se ettei hevosen lihaa saada tehokkaasti käyttöön. Eli hävitys on ravintokelpoisesta lihasta synti.
Päästöt joita syntyy on luonnontuotteita ja käytettävissä monin tavoin. Järjestelmä ei vaan ole suosinut tätä vaan eläinten jätökset on myrkkyä mutta tehtaissa tuotetut myrkyt ja lannoitteet tuodaan ties mistä hirveillä kuljetuskustannuksilla.
Meillä hävisi kaikkien hevosten vatsaongelmat kun heinät alettiin tuottaa omilta luomupelloilta. Heinä kasvaa hullun lailla jos vaan tulee vettä riittävästi. Samoin peltojen ravinnetasapaino muuttui jopa vastoin ennakko-odotuksia.
Luonto on kummallinen ja osaa korjata itseään kun sitä ei liikaa sorki.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.