Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Toistuvasti 
Päivämäärä:   23.11.23 23:18:14

Huoh. 4v hevonen.. madotetaan lantanäytteen mukaan, TOISTUVASTI 500-700 epg pieniä sukkulamatoja. Mitä avuksi?? Saanut matolääkkeen ell määräyksestä heinä-,elo- ja syyskuussa.. eilen otin näytteen varmuuden vuoksi ja TAAS 700 epg madonmunia. Kontrollinäytteet 0.
Saanut varsasta asti matolääkkeen ell ohjeiden mukaisesti, siis Axilurit jne..
Karsina desinfioitu viimeksi elokuussa 0 näytteen jälkeen. Tarha siivottu. Tarhaa yksin. Onko "normaalia" näin nuorelle, lisääkö tieto (= säännölliset lantanäytteet) tuskaa vai reagoinko aiheesta?

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Toistuvasti 
Päivämäärä:   24.11.23 19:59:34

Vinkkejä anyone?

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Mammukka 
Päivämäärä:   24.11.23 20:43:31

Ei vinkkejä, mutta sentään se hyvä, että on madotuksen jälkeen 0, eli sulla ei ole resistenttiä kantaa siellä. Voiko vastustuskyky madoille kehittyä vielä vanhempana vai onkohan se niitä hevosia joilla on aina matoja? Joskus kuulin, että 80 prosenttia madoista on 20 prosentilla hevosista.
Onko sillä oireita madoista? Mitä ell sanoo tilanteesta?

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Sumutar 
Päivämäärä:   24.11.23 21:49:16

Onko tarhakaverit tutkittu, madotettu ja tutkittu?
Millainen loispaine teillä muuten on? Madotetaanko uudet hevoset ennen tarhoihin pääsyä?
Miten usein tarha siivotaan? Onko tarhan pinta uusittu milloin viimeksi? Entä laidun, onko hylkykohdat niitetty ja lannat kerätty?

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Toistuvasti 
Päivämäärä:   25.11.23 13:06:15

Mammukka: Ei oireile, ell mukaan nuorille hevosille tyypillistä, vissiin näitä pieniä sukkulamatoja löytyy kaikkien hevosten suolistosta.

Sumutar: Tarhaa yksin. Täysihoitotalli missä tarhat siivotaan keväisin ja syksyisin. Pohja uusittu kesällä. Itse siivoan tämän yksilön tarhan kerran viikossa, voisin siis siivota useammin. Lannat ei kerätä laitumilta :(

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   25.11.23 13:26:11

Siivoaisin tarhan ainakin päivittäin varsinkin nyt kun pohja uusittu.
Ei se auta kuin madottaa, siivota ja madottaa kunnes helpottaa.

Meillä tallissa yksi 6v jolla vähän sama homma, ahkeralla madotuksella ja siivouksella viime näytteessä enää 200.

Meillä siivotaan laitumetkin päivittäin (pienempiä lohkoja joissa yksi hevonen)

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Sumutar 
Päivämäärä:   25.11.23 14:32:13

Kannattaa siivota tarha nyt päivittäin ja jatkossakin vähintään joka toinen päivä.

Jos ongelma jatkuu, pyydä parasitologiaan perehtyneeltä eläinlääkäriltä madotusohje.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: strongylus 
Päivämäärä:   25.11.23 16:23:18

Pienet sukkulamadot kylläkin tarvitsevat laidunolosuhteet tarttuakseen hevosesta toiseen. Suolinkaiset - jotka nekin kyllä ovat sukkulamatoja - tarttuvat tarhaolosuhteissa ja tallissa ja jopa vaikka likaisista kumisaappaista. Kannattaa lukea Elinympäristönä hevonen. Ilmaiseksi netistä ladattavissa ja suomeksi.

Tarvinnee useamman madotuksen perätysten.

Madot yleensäkin ovat joillain yksilöillä. Isoa tallia madottaneena ja madonmunanäytteitä keräilleenä olen sen itsekin todennut. Madot aina samoilla yksilöillä.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: strongylus 
Päivämäärä:   25.11.23 18:19:33

Ja se pienten sukkulamatojen uusiutuminen johtuu siitä, että lepoasteisia toukkamuotoja on limakalvoijen alla/limakalvoissa. Leposasteisiin ei matolääkkeet oikein vaikuta. Kun aikuiset, munivat madot on lääkitty pois, kuoriutuu lepoasteisista toukkamuodoista uusia matoja suolistoon, ne aikuistuvat ja alkavat munia. Tätä tapahtuu etenkin kevättalvella. Hevonen ei siis tarvitse madotusten välissä uutta tartuntaa, vaan edellisenä kesänä tai jopa pari kesää sitten laitumelta heinän mukana syödyt ja suoliston limakalvoihin lepoasteina asettuneet toukkamuodot vain aktivoituvat. Mun järkeni sanoo, että sellaiset hevoset, joilta pienten sukkulamatojen munia löytyy, kannattaa kevättalvella ja keväällä madotella useamman kerran. Kirja kertoo, että pienillä sukkulamadoilla esiintyy resistenssiä
bentsidimatsolille ja pyranteelisuoloille. Milbemysiineille tai ivermektiinille resistessä ei oltu 2006 vielä havaittu. Nyt toki voi jo siis olla näillekin resistenttejä kantoja.

Suosittelen lataamaan tuon kirjan omalle koneelle!

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: strongylus 
Päivämäärä:   25.11.23 18:21:40

Ja näiden pienten sukkulamatojen kanssa pitää siis pitää laitumet puhtaana. Tarhasta niitä ei saa, ellei tarhoissa ole nurmea. Tarhoista voi saada suolinkaisia.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   25.11.23 19:32:56

Sinuna lakkaisin näytteiden otot ja madottasin vanhojen ohjeiden mukaan. Katsoisin omin silmin, että miltä se hevonen näyttää.Mitään hyvää en ole näistä madonmunamäärityksistä kuullut tähän asti...ja varsojen kanssa nämä ovat pa#kaa muutoinkin.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Strongylus 
Päivämäärä:   25.11.23 22:02:55

”Just”. Jos kolmestakymmenestä hevosesta vain kahdelta löytyy madonmunia testissä, niin madotatko silti kaikki kolmekymmentä? Mieti sitä myrkyn määrää ympäristössä!

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Toistuvasti 
Päivämäärä:   25.11.23 23:26:47

Kiitos vastauksista ! Arvasin että täältä voi saada hyviä vinkkejä jatkoa ajatellen

Just : jos vain tuijottaisin sitä miltä hevonen näyttää ja antaisin matolääkkeen "normaalisti" tästä hevosesta ei olis mitään jäljellä. Orilaitumen jälkeen oli luukasa, madonmunat yli 2000 epg. Helpompi siis ottaa säännölliset (vaikka ehkä "turhat" ) lantanäytteet vaikka hevonen ulkoapäin näyttää upealta ja ei oireile. Paska ei myöskään ulkonäöltään ole eri, oli sitten epg 0 tai 700...

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   26.11.23 10:50:31

Upea luukasa???

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Toistuvasti 
Päivämäärä:   26.11.23 12:02:14

? Et vissiin ymmärtänyt. Tällä hetkellä upean näköinen mutta silti 700 epg madonmunia. Jos olisin madottamatta ulkonäön perusteella olisi herkästi madonmunat sen 2000 ja hevonen hirveä luukasa.. Meille nämä lantanäytteet pitkin vuotta kullan arvoiset vaikka nyt tieto lisääkin tuskaa. Sain täältä vinkkejä miten kannattaisi jatkaa, kiitos siis niistä.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.11.23 21:07:41

"Strongylus", kyllä, meillä madotetaan kaikki hevoset kerralla. Poikkeuksena varsat saavat tiheämmin matolääkkeitä suolinkaisten varalta. Ja jokaisella tallilla, missä hevosia ollut useampi vuosi, suolinkaistartunnat ovat ihan selviö. Ihan sama, mitä siitä varsan parista paskapallosta juuri näytteenottopäivänä löytyy.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: strongylus 
Päivämäärä:   29.11.23 18:05:30

Toki varsat pitää madottaa suolinkaisten takia. Ja kaikki hevoset madotetaan laidunkauden jälkeen heisimatotartuntojen varalta laajakirjoisella matolääkkeellä, koska heisimadon munat eivät välttämättä näy paskanäytteissä. Mutta pieniä pyörömatoja on turha madottaa silloin, kun munia ei ole. Silloin ei ole munivia aikuisiakaan ja lepoasteisiin matolääkkeet eivät tehoa. Siksi on turhaa madottaa kaikkia hevosia.

Kannattaa ihan oikeasti lukea tuo Elinympäristönä Hevonen -kirja.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: strongylus 
Päivämäärä:   29.11.23 18:12:09

Ja talliolosuhteissa, tarhoissa ja talvisaikaan ne pienet pyörömadot (=pienet sukkulamadot) eivät pysty tarttumaan hevosesta toiseen. Ne tarttuvat tietynlaisena toukkamuotona syödyn ruohon mukana kesällä laitumella. Siksikin on siis turhaa madottaa silloin, kun munia ei ole.

Tietenkin silläkin hevosella, jolla ei juuri tietyllä hetkellä munia ole, voi olla pienten sukkulamatojen toukkamuotoja lepoasteina limakalvoissa/limakalvojen alla odottamassa, mutta koska matolääke ei niihin tehoa, madottaminen on turhaa.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.23 09:48:04

mullakin on tamma jolla nuorena oli kokoajan pieniä sukkulamatoja mut ei ne kuitenkaan ulkonäkössä näkyny eikä käyttöä haitannu. varmuudeksi madottelin sitä kyllä aika usein.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Siivoa tarha 
Päivämäärä:   2.12.23 09:27:12

Siivoa tarha - vähintään 2 kertaa viikossa.

On tutkittu, että kahden viikon välein tarhan siivous vastaa teholtaan madotusta.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: juumutta 
Päivämäärä:   2.12.23 11:57:53

"Siivoa tarha - vähintään 2 kertaa viikossa.

On tutkittu, että kahden viikon välein tarhan siivous vastaa teholtaan madotusta."

Pätee suolinkaisiin. Ne tarttuvat myös tarhaolosuhteissa. Pieniin sukkulamatoihin tällä ei ole mitään taikaa.

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: Essi 
Päivämäärä:   3.12.23 00:10:34

Laidunten uusinta säännöllisesti, siivoaminen ja vesipisteiden pitäminen kaukana kakkapaikoista laitumella ennaltaehkäisynä ensi kesänä. Jos on pitkään laitumella madottaisin myös keskivaiheilla vielä, niin eivät ehdi kertymään niin isoksi määrät. Tarha hyvä myös sulan kauden aikaan siivota vähintään joka toinen päivä, vaikkei sieltä sukkuloita saakaan. Jollain hevosilla niitä vaan tuntuu aina olevan, meillä madotus kaikilla laidunkauden jälkeen ja sen lisäksi joulukuussa erikseen ne kenellä matoja (ei ole kyllä ollut kuin yhdellä näiden vuosien aikana).

  Re: Pienet sukkulamadot

Lähettäjä: l 
Päivämäärä:   3.12.23 14:12:50

Jos lukisitte pienten sukkulamatojen elinkaaresta, toteaisitte, että niitä kannttaa tutkia ja madottaa kevättalvella. Ne joilla madonmunia on, kannattaa tutkia ja madottaa useamman kerran. Madotettujen aikuisten tilalle kun sieltä suolen limakalvoilta kuoriutuu uusia matoja. Lepoasteisiin kun matolääkkeet eivät vaikuta. Kevättalvella siksi, että silloin lepoasteet aktivoituvat. Ja ne lepoasteet voivat lepäillä parikin vuotta siellä limakalvoilla.

Laitumista oikeasti kannattaa pitää huolta! Madottaa ne hevoset niin, ettei sinne laitumelle kovin paljon toukkamuotoja kerry.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.