Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   19.1.22 22:42:15

Kysyn nyt anonyyminä kun en kehtaa muualla. Ensikertalainen olen varsahommissa ja tämä on yllätysvarsa joten ei ollut suunniteltu juttu. En saa nyt tähän hätään neuvoja muualta joten kysyn täällä, toivottavasti joku osaa neuvoa vähän.

8kk orivarsa. Luonteeltaan aika tomera, määrätietoinen, rohkea, itsevarma jopa aikuisia hevosia kohtaan. Ei väistä laumassa esim. hieman itseään isompaa hevosta joka yritti varsaa laumaan yhdistäessä ajaa varsaa takaa tai pois heinäkasalta jne. Ihmistäkin kohtaan aika itsetietoinen, ei siis västä tai varo mutta tähän saakka nätisti ollut kuitenkin.

Nyt alkanut esitellä sellaisia elkeitä, että esim. heinäkasalla tai ruokakupilla ollessa kääntää takapään ihmistä kohti ja yrittää oikeasti potkaista /potkaisee kohti. Samoin jos pyytää väistämään takapäätä sivummalle kääntää heti kohti takapään ja potkua ilmaan.

En nyt muuta keksinyt kuin pyöritin "ympärilläni" useamman kerran takapäätä väistättäen kun ensimmäisen kerran tämän teki. Ettei oppisi, että saa tahtonsa läpi ihmistä pomottamalla. Mutta sanokaa viisaammat miten tulee toimia jatkossa? Ruuat vain ihmisen kädessä oleavasta sankosta jotta ei pääse ihmiseltä omimaan resurssia? Muuta?
Ja juu, pyydän kyllä koulutusapua jatkossa mutta asumme syrjässä korvessa ja nyt ei heti löydy.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Kkk 
Päivämäärä:   20.1.22 02:02:53

No ihan ensiksi kannattaa välttää kyseisiä tilanteita, ettei kerkeä mitään edes tapahtua, ettei tule tapa.. onko vierotettu emästä? Ressihän voi tehdä mahahaavan ja sitä kautta käyttäytyä noin.. ( jos siis ollu suuria muutoksia viime aikoina) . Ja kaikki on sallittua, että sulla turvallisuus säilyy. Mutta siihen asti pyri, et ei tuu noita tilanteita, ennen kuin saat ammattiapua . :)

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   20.1.22 09:01:01

Anna ruokarauha kuitenkin sille, äläkä hääräile takana kun syö. Muulloin jos potkii päin, karjaiset ja huitaiset vaikka riimunnarulla. Mutta tosiaan, vältä tilanteit joissa provosoituu. Oriporukkaan painimaan?

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: marjaana 
Päivämäärä:   20.1.22 09:06:01

Ja ruunaus ensitilassa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Sintti 
Päivämäärä:   20.1.22 11:25:24

Anna sille ruokarauha ja pyri muutenkin ennakoimaan/välttämään tilanteita jossa se kääntää perseen päin ja potkii.
Ruunaa mahdollisimman heti.
Palkitse aina hyvästä käytöksestä (sanoin, palkitsevalta kuulostava ääni, rapsutuksia).
Meidänkin ylläriorivarsa teki tuota nuorempana. Jos rupesi näyttämään persettä tai muuten käyttäytymään huonosti jätettiin huomiotta/siirettiin kauemmaksi ja rapsuteltiin muita hevosia. Heti kun osasi olla siivosti sai taas olla mukana ja sai positiivista huomiota. Emme myöskään touhuneet sen kanssa "liikaa" (päivittäin kyllä) jottei se "kyllästyisi". Nyt meillä on pian 9-kuinen ystävällinen, sosiaalinen, utelis ja hyvinkäyttäytyvä pikkupoika.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   20.1.22 11:40:22

"Ihmistäkin kohtaan aika itsetietoinen, ei siis västä tai varo"

Eihän varsa lähtökohtaisesti väistä ihmistä. Ihmisen tehtävä on opettaa varsalle pienestä pitäen miten sen kuuluu toimia eli se väistäminen pitää opettaa.

Uhittelijavarsat ovat yleensä saaneet käytöksellä toiset hevoset siirtymään tai väistämään ja tottakai sitä käytöstä kokeillaan sitten joka tilanteessa milloin joku on tiellä.

Lähde siitä oletuksesta että varsa ei pomota, vaan tuo käytös on ollut kannattavaa jonka vuoksi se on sen oppinut. Sinun työ on tehdä väistämisestä kannattavampaa ja mielekkäämpää uhittelun sijaan.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   20.1.22 11:48:01

Kiitos vastauksista!

” Lähde siitä oletuksesta että varsa ei pomota, vaan tuo käytös on ollut kannattavaa jonka vuoksi se on sen oppinut. Sinun työ on tehdä väistämisestä kannattavampaa ja mielekkäämpää uhittelun sijaan.”

Kyllä, mutta kaipaisin konkreettisia neuvoja tällaisiin tilanteisiin. Tuon tiedän jo.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   20.1.22 12:42:33

Varsallakin pitää olla ruokarauha. Sinne ei mennä väliin väistättämään ja simputtamaan.
Jos tilanne tulee eteen muussa tilanteessa, niin heität vaikka sen riimunnarun/harjan kohti varsan takapäätä. Ja heti kun on jo persettä kääntämässä, eikä vasta sitten kun on jo potkaissut(ja sinä jo väistänyt). Tarkoitus ei ole, että varsaan sattuu, vaan saada se hätkähtämään, että "täältäkin pesee" jos epätoivottu käytös jatkuu.
Tuon ikäinen orivarsa kyllä tarvitsisi jo ikäisiään painikavereita.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   20.1.22 12:47:10

Ja pienemmillä varsoilla tasapainon horjuttaminen ihan kyljestä/lautasilta kädellä työntämällä saa saman hämmennyksen aikaan. Kannattaa opettaa poikimiset heti pois, ennen kuin osumatarkkuus, VOIMA ja koko kehittyy.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   20.1.22 12:48:48

Poikimiset =potkimiset ja takapään pomputtamiset ihmistä päin.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   20.1.22 14:25:53

En mene tietenkään tarkoituksella syömistä häiritsemään, mutta joskus nyt on tilanne, että esim karsinaan pitää laittaa vettä sankoon tmv enkä voi juuri silloin odotella 20min että syönyt.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Noh. 
Päivämäärä:   20.1.22 14:41:32

Varsa opetetaan jo pienenä, ettei ihmisen väistäminen pyynnöstä ole mielipidekysymys. Tuon ikäiselle ottaisin jo mukaan kättä pitempää, ja perseen kääntämisestä saati potkimisesta seuraisi varsalle todella vauhdikas paikalta poistuminen. Ämpäri on erittäin kätevä myös, sillä voi heittää persuksille kauempaakin ja ääni on niin vaikuttava, yhdistettynä omaan karjaisuun että taatusti pänkkäpäisempikin varsa uskoo parin kerran jälkeen mitä EI kannata tehdä.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   20.1.22 14:50:58

Kiitos, juuri tällaiset aivan konkreettiset toimintaohjeet ovat tarpeen! Kun ei ole kokemusta entuudestaan.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   21.1.22 12:36:49

Ämpäri on minunkin konsti. Ääni on vahviste myös. Eihän kukaan voi todellakaan antaa varsan määrätä milloinka viedään heinää lisää tai lähdetään kasalta talliin. Eikös tuon ikäinen varsa ole heinillä lähes 24/7.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Jasmin 
Päivämäärä:   21.1.22 13:52:20

Kuulostaa jo siltä että pian on varsa niskan päällä. Vaikka nuo varsat on ihania ja hellusia niin rajat ja käytöstavat on kaikilla ja mitä nopeammin opetat että sun tilaan ei tulla kuin vasta luvan saaneena niin homma on selkeästi helpompaa. Tuttu opettanut kaikki hevoset joita pitäny, hoitanu ja kasvattanu että kun ruokaa tuodaan niin se ruokinta alue on vain ja ainoastaan hänen aluetta joten kun poistuu paikalta niin hevosilla on lupa tulla syömään. Sama pätee myös karsinassa ja hienon näköistä onkin kun hevoset tyyneen rauhallisesti vetäytyy ruokintakipon lähettyviltä veke kun ruokaa tuodaan, usein myös katsovat pois päin ennenkuin saavat tulla syömään. Ei ainakaan satu ruokinnan aikana haavereita kun laumalle viedään ruokaa mikä on sinänsä oman turvallisuuden kannalta hyväkin asia. Kannattaa opettaa jo varsasta asti että osaavat "luopua" ruuasta jolloin ei ole kuppiin ryntääviä hevosia kun olet vasta ruokaa sinne kaatamassa, sama asia heinienkin kanssa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Maasta käsittely 
Päivämäärä:   21.1.22 16:51:08

Konkreettinen neuvo joka opettaa varsaa kommunikoimaan ihmisen kanssa : varsa semmoiseen tilaan jossa pääsee väistämään, mutta ei pääse yli 15m päähän. Jos varsa ihmisen lähestyessä kääntää perseen kohti - pistä painetta varsaan esim läpsyttämällä kättä äänekkäästi isossa kaaressä omaan reiteen tms. Paine pidetään ns päällä niin kauan kun varsa on perse ihmiseen päin/ pyrkii poispäin, kun varsa pysähtyy ja kääntää päätä ihmiseen päin niin välittömästi paine pois ja kävelet kauemmas. Kävellään taas kohti rauhassa ja jos varsa pyrkii pois/ kääntää perseen niin taas painetta. Kun varsa hiffaa jutun niin todennäköisesti jatkossa alkaa tulla ihmisen luo korvat hörössä ja jää odottamaan pikkumatkan päähän. Eli opetetaan varsa siihen että se pystyy omalla toiminnalla poistamaan ihmisen antaman paineen. Varsa oppii että ihminen kannattaa kohdata naamatusten ja kohteliaasti ihmiseen suhtautuen/odottaen toimintaohjeita. Eikä tarvii nakella ämpäreillä varsaa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   22.1.22 09:47:27

Ei kaikille varsoille riitä joku käden reiteen läpsyttäminen, ärsyyntyvät ja provosoituvat vaan lisää. Itse en tunne sääliä potkivat hevosta kohtaan vaan oli varsa tai aikuinen, saa saman tien lähdöt niin että karvat pölisee, jos erehtyy potkimaan tai potkimisella uhkaamaan. Oma turvallisuus pitää tietysti huomioida, ettei mene liian lähelle vaan esim juoksutuspiiskan kanssa komentaa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Maasta käsittely 
Päivämäärä:   22.1.22 11:11:36

Niin kokeilitko sinä aloittaja tuota kikkaa? Vai onko aloittaja yhtä kuin ämpärillä viskomista ehdottava? Joka toki tuurillaan voi sekin tepsiä jos ajoitus osuu oikeaan, tai sitten ei ja aiheuttaa jatkossa jännitteitä varsan ja ihmisen välille. Tuo käden heilutus jatkossa olisi se merkki jolla varsa esim kääntyy kohtaamaan ihmisen naamatusten vaikkapa sieltä heinäkasalta, kun on oppinut että perseen kääntö ei ole kannattavaa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Eikä 
Päivämäärä:   22.1.22 11:20:56

Tosiaan, helpoimmalla pääsee kun opettaa sille varsalle miten sen kuuluu toimia missäkin tilanteessa. Ämpärit, piiskat jne pitäisi olla vain hätätilanteessa käytössä, ei opetushetkiä.

Sama asia kuin menisit uuteen työhön ilman perehdytystä. Teet asiat kuten olet ne oppinut tekemään ja työnantaja räimäisee piiskalla tai heittää ämpärillä silloin tällöin. Hieman on siinä hankala ymmärtää mitä ja miksi tapahtui. Ehkä useamman piiskan iskun ja mustelman jälkeen olet oppinut yhdistämään missä tilanteissa piiskaa ja ämpäriä tulee niskaan, tai sitten et.
Ja jossain vaiheessa jos homma ei ala selkenemään, tulee varmasti mitta täyteen ja pelottaakin tuollainen sekoilu. Tekee mieli vaihtaa maisemaa ja vältellä tätä työnantajaa.

Olisiko ollut alunperin toimivampi tapa työnantajan kertoa mitä ja miten tehdään ja kun tästä olisi saanut vielä positiivista palautetta ja ehkä bonusta palkkaan niin voi pojat että onkin kiva työpaikka!

Jokainen sitten voi päättää kummanlainen työnantaja haluaa olla. Jos vaan tajuaa pointin.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   22.1.22 13:51:03

Kaikkia tilanteita ei voi etukäteen hevoselle opettaa. Niitä vaan tulee eteen, varsinkin varsojen kanssa. Hevosten keskinäiseen kieleen kuuluu myös potkiminen. Parempi tehdä kunnolla selväksi, ettei ihmistä päin potkita. Kyllä se varsa osaa yhdistää persuksen kääntämisen ja potkimisen siihen ihmisen välittömään vahvaan reaktioon.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   22.1.22 14:30:56

Ottaisin myös piiskan käteen ja pyydän väistämään kupilta. Jos yhtään osoittaa uhittelua pölläyttäysin samantien piiskalla persuksille kerran niin että menee perille se ettei ihmistä kohti käännellä takapuolta saatikka potkita. Oikealla hetkellä tarpeeksi kovan komennuksen kun antaa niin tuskin enää ikinä tarvitsee toistaa. Ruunaisin myös jo, tuskin tekee munillaan mitään.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Sinttu 
Päivämäärä:   22.1.22 18:02:34

"Ei kaikille varsoille riitä joku käden reiteen läpsyttäminen, ärsyyntyvät ja provosoituvat vaan lisää. Itse en tunne sääliä potkivat hevosta kohtaan vaan oli varsa tai aikuinen, saa saman tien lähdöt niin että karvat pölisee, jos erehtyy potkimaan tai potkimisella uhkaamaan. Oma turvallisuus pitää tietysti huomioida, ettei mene liian lähelle vaan esim juoksutuspiiskan kanssa komentaa."

Haluan vain kertoa aloittajalle, että tällaisesta varsasta löytyy omakohtaista kokemusta, joten pidä vain se juoksutuspiiska varalta mukana, ettet satuta itseäsi.
Nimittäin minulla oli niin voimakas luontoinen varsa, että se vaan provosoitui ja ärsyyntyi pelkästä nahkahanskojen läpyttelystä ja yritti tulla päälle. Jouduin väistämään etten jää alle ja hevonen osu minua. Sen jälkeen vein kaikki ruuat kuukauden ajan juoksutuspiiskan kanssa johon sidoin oikein pussin päähän, että varmasti hevonen näkee missä piiska menee. Hevosen sai häätää pois ruokia viedessä ensimmäiset 5 kertaa ihan todella kovalla paineella. Mutta "harjoitus" tuotti tulosta ja nyt yli kuukauden jälkeen hevonen joutuu väistämään edelleen kun vien ruokia, mutta nyt en tarvitse sitä piiskaa enää mukanani vaan pelkkä käden nostaminen ilmaan on merkki lähteä lätkimään minun tieltä / luotani.
Kai yritän vain sanoa, että kaikille hevosille ei riitä se pienin mahdollinen paine ymmärtämään, että ihminen on tosissaan kun pyytää väistämään. Varsinkaan nuorelle varsalle, jolla ei ole vielä paljon kokemusta ihmisten seurasta. Painetta pystyy kyllä pienentämään ajan kanssa kun hevonen ymmärtää sen merkityksen ja tietää, että ihminen on tosissaan.

Ruoka on muutenkin asia, joka aiheuttaa voimakkaitakin tunteita hevosten keskuudessa. Etenkin ahneilla ja jyräämiseen taipuvilla hevosilla. Kun sinä omit ruuat hetkeksi etkä päästä hevosta syömään se vahvistaa sen hevosen yleistä käsitystä siitä, että sinä olet johtaja.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Huhhuh 
Päivämäärä:   22.1.22 18:10:57

On täällä taas kyllä semmosta neuvoa että hohhoijaa. Jos ei ole taitoa opettaa normaaleja asioita varsalle ilman piiskoja ja pelottelua niin jättäkää oikeasti ne varsat hommaamatta.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: määki 
Päivämäärä:   22.1.22 21:35:16

Kerropa Huhhuh oma tapasi menetellä, jos 8 kk:n ikäinen itsetuntoinen orivarsa kääntää ruokaa viedessäsi peräpäänsä sinua kohti ja potkii.
Ihmisen henki ja terveys ovat sen verran arvokkaita asioita, että tuollaisessa tapauksessa on mielestäni pakko tehdä varsalle selväksi, että tuollainen menettely ei käy. Ei tarvitse eikä saa pahoinpidellä, mutta sen verran on syytä varustautua, ettei jää tilanteessa toiseksi. Muuten sinulla on äkkiä vaarallinen varsa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Hohhoh 
Päivämäärä:   22.1.22 21:39:16

Huhhuh painuu nyt mulkoilemasta siitä.

Aloittaja sai yllärivarsan jota ei suunniteltu ja on aloittelija, ainakin varsojen kanssa.

Varsat ovat yleensä ihan helppoja opettaa mutta täytyy kehdata komentaa niitä myös.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Oripoika 
Päivämäärä:   22.1.22 22:17:41

Omat varsat olleet usein kilttejä mutta edellinen olikin sen verran herkkä ekat kaks viikkoa että kun vaihtoehto oli joko poistua paikalta tai puolustaa itseään niin oripoika päätti tehdä tuon viimeisen vaihtoehdon. Itse en antanut edes aihetta monottaa kun olin tamman paarman puremia rasvaamassa niin varsa päätti et nyt oli aika ihmisen poistua. Tuli niin kipakka takapotku että sehän sattu niin perkuleesti mutta muistan vain kun sekunnin murto osassa nousi oma jalka varsan persaukseen, eikä muuten sen jälkeen oo enää ikinä edes kääntänyt persettä ihmisille. Ikää jo on ja on kuin ihmisen mieli joten ei sille mitään traumoja jääny, tajus vain silloin et "toihan potkasee takas".

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Huhhuh 
Päivämäärä:   23.1.22 11:22:27

Niin, pointti oli se että opettaa ne varsat pienestä pitäen niin ei tule näitä tilanteita. Vaikka kuin koettaa selittää, että oli hankala varsa tai teki yllättäen niin faktahan on se, että opetus on silloin mennyt joko pieleen tai se on jäänyt vaiheeseen.
Joka ikinen kerta kun pitää tarttua siihen piiskaan tai harjanvarteen että selviää hengissä niin pitää myös olla sen verran rohkeutta ja nöyryyttä miettiä mitä tein väärin tai mitä olen jättänyt opettamatta että kävi näin.

Pienet varsat on söpöjä, niiltä sallitaan asioita joita ikikuunapäivänä ei sallittaisi aikuisilta hevosilta. Sitten ihmetellään että miten se nyt potkimaan alkoi kun yhtäkkiä pyydetäänkin vaikka väistämään emän viereltä, kun aiemmin siinä on saanut olla tekemässä just sitä mitä haluaa.

Tietysti luonteita on erilaisia. Sitä suuremmalla syyllä pitäisi tiedostaa kuinka tärkeä vaihe on opettaa varsa toimimaan ihmisen kanssa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Oripoika 
Päivämäärä:   23.1.22 13:26:18

Itellä ei oo ikinä ollut tyyli että varsa saa käyttäytyä miten sattuu ihmisten kanssa, edellinen varsa sattui olemaan kaikista omista kasvateista herkin. Muut varsat oppineet jo maitovarsoista asti käyttäytymään asiallisesti kuin aikuiset hevoset, ikinä tarvinnut väkipakoin opettaa asioita. Raippaa tai ämpäriä ei oo kyllä ite tarvinnut mihinkään tilanteeseen muutakuin oman kintun käyttö. On sitä nähny kun emäkin monottaa varsaansa takas jos varsa tykkää potkia, ei kaikkea tarvitse kestää ja katsoa.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   23.1.22 15:24:26

Varsoja on niin erilaisia. Eri rotuiset varsat ovat keskenään erilaisia ja saman rotuisissakin syntymässä saatu perusluonne on kovin erilainen.
Läheskään kaikkien kanssa ei pikkusievä menettely riitä. Kun varsan hankkii, pitää pystyä käsittelemään se myös silloin, kun se sattuu olemaan voimakkaampi luonne.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: Sipe 
Päivämäärä:   24.1.22 11:48:44

Huhhuh nimimerkillä on tietenkin ihan oikea pointti siinä, että opettaa ne varsat kunnioittamaan ihmistä jo ihan ensi päivistä lähtien, mutta mielestäni tässä on tullut ihan oikeita ja hyviä neuvoja korjaamaan nyt syntynyttä tilannetta tuon 8 kk ikäisen varsan kanssa.

Onhan se selvää, että jos varsalle on ehtinyt kasvaa jo liian suuret luulot itsestään ja dominoi ihmistä noin voimakkaasti niin ei jäljellä ole enää muita vaihtoehtoja kun ottaa itsekin sellaiset otteet ja "aseet" käyttöön, että sen kunnioituksen saa palautettua.

Se juoksutuspiiska on hyvä ja sillä saa pidettyä kyllä oman tilan vapaana. Eihän sillä ole tarkoitus sitä varsaa lähteä ajamaan takaa ja räiskiä päin näköä mutta jos se itse niin iholle haluaa tulla että osumaa ottaa niin sehän on sen varsan oma valinta.

  Re: Varsa yrittää potkaista/uhkailee

Lähettäjä: … 
Päivämäärä:   26.1.22 18:23:05

Isot kiitokset kaikille asiallisesti vastanneille!
Yhden kerran yritti varsa vielä samaa uhkailua, mutta riitti se, että kertaalleen sai näpäytyksen toiminnasta. Olen myös nyt ollut tarkkana, että annan ruokakupin vain silloin kun varsa on mahdollista jättää rauhassa syömään. Toivotaan, että ei tarvitsisi asiasta enää neuvotella. Kiva ja suloinen, reipas varsa muutoin :).

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.