Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: pihkura 
Päivämäärä:   23.1.21 14:41:51

Onko shetlanninponeilla minkä verran havaittu olevan suolistosairauksia tai mahahaavoja? Onko sinulla tällaista ponia tai tunnetko tällaisen ponin? Kulkeeko herkkyys suvussa?

Omalla diagnosoitu molemmat ja nyt kiinnostaa onko miten yleisiä rodussa.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Miumiu 
Päivämäärä:   23.1.21 15:09:18

Mitä olen ollut shettisten kanssa tekemisissä, niin ennemmin takapolviongelmat ja hiekansyönti ovat olleet suurimmat ongelmat. 20v aikana ei ole tullut vastaan yhtään shettistä, jolla olisi ollut mahahaava- tyyppisiä ongelmia. Yhden tiedän kyllä kuolleen voimakkaaseen akuuttiin suolistotulehdukseen, mutta sen aiheuttajaa ei hevosillakaan voida yksiselitteisesti löytää..
Veikkaisin, etteivät aloittajan ponin ongelmat ole erityisen yleisiä shettiksillä. Saatan toki olla väärässäkin.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   23.1.21 15:47:13

Shettiksillä on todella paljon ruuansulatuspuolen ongelmia. Osaa voi olla todella haastavaa pitää kunnossa.
Shettikset kärsivät tosi paljon helpon ja vaatimattoman rodun maineestaan. Niitä on myös paljon amatöörikodeissa ja lemmikkeinä ihmisillä, joiden tietotaito hevosten hyvinvoinnista on hatara. Se on pelottava combo.
Minulla ei ole shettikseni olleet edes haastavasta päästä ruuansulatuksensa suhteen, mutta silti ne ovat kaikki olleet vastivampia ruokkia kuin yksikään täysverisistäni.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Pöytä 
Päivämäärä:   23.1.21 17:09:59

Veikkaan, että ihan yhtä lailla noita ongelmia löytyy shetlanninponeilta, kuin ihan ratsuhevosiltakin.
Nämä jätetään vaan helposti tutkimatta, ei oteta oireita tosissaan. Eläinlääkäritkin helposti vähättelevät näiden vaivoja, eikä tutkita niin suurella mielenkiinnolla vrt puoliverinen.

Tämä on ehdottoman väärin, nämä ansaitsevat ihan yhtä hyvää hoitoa kuin mikä tahansa muukin eläin.

Pakko mainostaa, olin omani kanssa marraskuussa Tampereen klinikalla, siellä otettiin tämän vaivat tosissaan ja saatiin ihan mielettömän hyvää palvelua.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Irma 
Päivämäärä:   25.1.21 15:53:57

En nyt kovin syvällä rintaäänellä voi puhua, kun tallissa on ollut vain yksi shettis.

Mutta kuitenkin sanoisin, että se helpon ja vaatimattoman ponin maine kannattaa ottaa tosissaan. Ruokintaongelmat johtuvat miestäni liikaruokinnasta ja vääränlaisista rehuista. Sopiva määrä heinää ja pari desiä kauraa piti ainakin meidän shettiksen ja sen kasvattajan ponit kunnossa. Vähän kivennäistä ja suolaa lisäksi.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   25.1.21 16:16:28

Minun nykyisistäni toiselle ei voisi kuvitellakaan antavansa kahta desiä viljaa. Myös sopivan kivennäisen löytäminen on ollut haastavaa.
Shettiskin on hevonen. Jokainen on yksilönsä, ja vaatii henkilökohtaisen tarpeensa mukaisen ruokinnan. Toki ottaen huomioon kulutushuiput karvan kasvatuksen aikaan, jolloin shettiksen tarpeet voivat olla suuret. Huonosti vaihtuva tai vaatimatonbturkki liittyy olennaisesti tähän ruokinnan kautta tulevaan hyvinvointiin.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Miu 
Päivämäärä:   25.1.21 23:28:54

Meidän shettiksillä ei ole ollut muuta ongelmaa kuin ylipaino. Lihovat ruuan näkemisestäkin. Lisänä saaneet käytännössä vain kivennäisen ja suolan, hiekkakuurit syötän myös vaikkei kuvissa ole hiekkaa todettukaan.

Yhdellä vanhuksella cushing. Ei kaviokuumeita.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   26.1.21 01:12:31

Hammasongelmat. Lannerankaongelmat jne. Hienoja pikkuhevosia, ei niinkään lasten poneja. Herkkiä otuksia. Enemmänkin aikuisen harrastekavereita. Lapsille sopii paremmin russit ja ratsuponit. Raviponina shettis on mainio! En näkisi ruokintaa ongelmana. Ehkä yksilöissä on eroja, kuten kaikissa.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Hilla 
Päivämäärä:   26.1.21 06:34:32

Meillä on suurin ongelma shettisten ruokinnassa liiallinen energian saanti. Yhtäkään mahavaivaista ei ole ollut, pari kaviokuumeista kyllä (ylipainoisia). Nykyiset shettiksemme eivät pääse kesäisin laitumelle ja syövät säännöstellysti heinää + kivennäiset päälle.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Shettiskamu 
Päivämäärä:   26.1.21 09:07:41

Itselle vastaantulleita:
- Takapolvivaivat jo pienenä
- Hammaspuutokset ja purentaviat
- Vatsavaivat. On mahahaavaa, hiekkaa, IBD. Harva vaan oikeasti tutkii.
- Metabolia / kaviokuume
- Kesäihottuma

Valitettavasti suurin osa vaivoista perinnöllisiä.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: böö 
Päivämäärä:   26.1.21 09:34:20

Kaksi desiä kauraa on jo aika paljon shettikselle. Vai onko kovassa työssä...

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   26.1.21 09:48:05

2dl kauraa paljon? Kyllä siinä varsahaavaa pukkaa, jos annetaan kourallinen heinää kerralla, eikä mitään väkirehua. Meillä saa shettisvarsatkin litran päivässä väkirehua ja päivisin vapaa heinä, eivätkä ole lihavia. Ikinä ei ole ollut meidän shettiksillä vatsahaavaa.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   26.1.21 10:39:42

Litran? Jessus sentään

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   26.1.21 12:38:49

Meillä on vapaa hyvä korkea valkuaispitoinen heinä ja lisänä saavat kivennäisen. Ihan yksi tai kaksi semmosia että tarvii lisäruokkia. Pari tyhjää meinaa olla vähän pyöreitä. Imettävät vaatii välillä aika reilusti ruokaa. Nuorille annan valkuaislisän aina jotta ei tarvitse ahmia heinää liikaa. Näin menty toistakymmentä vuotta.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Ss 
Päivämäärä:   26.1.21 12:56:29

Meillä syövät 1-2 litraa väkirehuja päivässä. Heinää 5 kg. Sportti poneja. Takapolvivaivat. Saa treenata ja vuolla kaviot kunnolla.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: R 
Päivämäärä:   26.1.21 16:14:49

K itse sanoisin että shettikset on niitä parhaita pikkulasten poneja, russit ja ratsuponit vaatii usein isomman/osaavamman lapsen. Shettikset on olleet helppoja opettaa, rohkeita ja sopivan kokoisia pienille. Näin ainakin meillä. Kauraa en kyllä syötä näille, kivennäinen ja hyvä säännöstelty heinä riittäneet. Harvemmin ollut mitään vaivojakaan.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   27.1.21 10:52:48

Meillä kaksi shettistä. Ei ruokintaongelmia, kun syötämme köyhää heinää. Saavat ripauksen proteiinirehua ja kivennäiset heinän lisäksi. Eli ei ylipainoa, ei kaviokuumetta, metabolisuutta, mahahaava- oireita tms. Toisella oli varsana löysät takapolvet, eivät ole vaivanneet vanhempana. Ei hammasongelmia. Mutta hiekka on kyllä ollut näillä riesana ja psylliumia saa antaa useamman kerran vuodessa.
Väärä ruokinta on näillä yleisin syy hammas- ja muihin ongelmiin. Toki kun nykyään ihmiset eivät vaivaudu paljon katsomaan millä astuttavat, niin ylipurenta on lisääntynyt shettiksillä ( käytössä on useampikin ori joilla kantakirjalausunnossakin mainitaan ylipurenta).

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: Dd 
Päivämäärä:   29.1.21 00:22:31

Itse väittäisin että hammasongelma tulee kasvatuksessa. Jos on huono luusto ja purentaviat, niin ei paljon ruokinta auta. Säännöllinen puhdistus helpottaa. Ja karkkiahan näille ei syötetä.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.1.21 10:36:40

Täältä vikalistaa meidän ponista

-Kesäihottuma
-Purentavika
-Huonot hampaat, on kariesta ja ynnä muuta
-Takapolvivaivaa silloin tällöin
-Sairastanut ähkyn kerran lievänä. Ei voi sanoa kuitenkaan olevan erityisen herkkä maha.

  Re: Shetlanninponien sairaudet

Lähettäjä: pihkura 
Päivämäärä:   2.2.21 22:35:34

Kiitos vastauksista! Monenlaisia sairauksia vastaan näemmä tullut.

Omalla kultaisella ponilla siis nippu sairauksia diagnosoitu ja ovat hoidossa. Oli vaan yllätys, miten paljon voi ongelmia yhden pikkuisen kohdalle siunaantua. Ja samalla myös mietitytti, paljonko shettiksiltä oikeasti tutkitaan terveyttä ja paljonko vaan laitetaan esim ponien "itsepäisen" luonteen piikkiin tms..

Vielä kyselisin lisää IBD-diagnoosin saaneista shettiksistä, että ovatko olleet ylipainoisia ja miten hoidot ovat onnistuneet?

Lisäkysymyksenä vielä, onko allergisista shettiksistä kokemusta minkä verran?

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.