Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 18:25:15

botit

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 18:25:30

Olen ottanut talliarvostelun kokonaan vastuulleni ja olekin pisteytystä jo useamman kuukauden ajan koittanut saada kuntoon. Nyt tulinkin tänne kysymään, että mitä toiveita teillä on arvostelun suhteen? Minkälaisen te talliarvostelusta haluatte? Nyt, jos koskaan on oikea aika tuoda omat mielipiteensä ja ideansa esille (ettei sitten jälkeenpäin tarvitse tulla itkemään, miten kaikki on ihan p*rseestä ja miljoonaa asiaa pitäisi muuttaa ja mikään ei toimi)! Teidän ehdottamistanne asioista pyrin mahdollisimman montaa hyödyntämään pisteytystä eteenpäin kehittäessäni.

Se mitä talliarvostelusta nyt voisin tällä hetkellä kertoa on, että arvostelu toimii siis VRL:än alaisena. Arvosteltavaksi pääsemiseen tarvitset VRL-tunnuksen ja arvosteltava talli on täytynyt myös rekisteröidä VRL:än tallirekisteriin. Talliarvostelussa ei tulisi olemaan säännöllisiä tilaisuuksia, vaan tallit arvosteltaisiin jono systeemillä - ilmoitat tallisi arvosteluun ja tallisi tulee meille normaalisti suoraan arvosteltavaksi. Jos joku on kuitenkin lähettänyt tallinsa arvosteltavaksi ennen sinua, niin tallisi menee jonossa seuraavaksi ja arvostelemme siis tämän ensin ilmoittautuneen ensimmäiseksi ja sinun tallisi sitten seuraavaksi. Voit siis lähettää tallisi arvosteltavaksi koska tahansa. Sinulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, kuin osallistua arvosteluun yhden tallin kanssa kerran, sekä uusia kerran. Palkinto on ulkoasukohtainen, joten aina ulkoasua vaihtaessasi voit ilmoittaa tallisi uudestaan arvioitavaksi. Tällöin arvioimme kuitenkin uudestaan ainoastaan ulkoasu -osion.

Talliarvostelussa tulee olemaan oma pisteytyksensä jokaiselle eri tallikategorialle. Omat pisteytyksensä saavat siis: ratsastuskoulu, siittola, kilpailukeskus, kilpatalli (laji /laukka, ravi, western, valjakko), myynti ja tuonti talli, ori ja tamma-asema, sekä yksityistalli. Näiden kaikkien eri tallikategorioiden pisteytykseen saa ja pitää siis ehdottaa ideoita, joita voin käyttää pisteytystä kehittäessäni hyväksi!

Talliarvostelussa palkintona toimii tähdet, jotka ovat näkyvissä tallin VRL-sivulla. Palkinnot tulevat näkyviin siis tällä tavalla. Palkinnon lisäksi jaetaan pisteet - tietty pistemäärä arvostelusta takaa tallillesi tietyn määrän tähtiä. En ole tästä aivan varma, mutta käsittääkseni siis 5 tähteä on paras ja 1 tähti huonoin saatava palkinto.

Tämän hetkinen pisteytys on vielä keskeneräinen, mutta näyttää tällä hetkellä siis tältä. Pisteytyksessä olen aloittanut ratsastuskoulun pisteytystä ja siittolan pisteytys on tehty jo aika valmiiksi. Mitä te haluaisitte pisteytyksessä muuttaa ja minkä takia? Mikä pisteytyksessä on hyvää ja mitä pisteytykseen voisi vielä lisätä? Entä ravi, laukka, western ja valjakkotallit? Näistä, kun minulla ei itselläni ole ollenkaan tietoa, niin mitä näitä lajeja harrastavat pisteytykseltä toivoisivat? Mitä minun täytyisi näiden lajien pisteytykseen laittaa? Kaikkea saa pisteytyksessä kommentoida, kertoa parannosehdotuksia, uusia ideoita, ihan mitä vaan talliarvostelua koskien. Tehdään tallirvostelusta yhdessä arvostelu, joka voisi sopia mahdollisimman monelle erilaiselle harrastajalle, jotta tällöin voisi jokaisella olla se oma tapansa harrastaa! Ja tähän mä tarvitsen nimenomaan teidän apuanne, teidän mielipiteitä ja toiveita.

Pysykää mahtavina! 8)
t. Nella VRL-13817

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjäsparrow-mind 
Päivämäärä:   19.9.15 19:02:22

Kommentoin lähinnä ulkoasua koskevaa pisteytystä. Minusta ulkoasun pisteytyskaava asettaa aivan liian tiukan muotin millaisen ulkoasun kuuluisi olla, ja antaa aivan liian paljon tilaa arvostelijan omille mielipiteille. Kommentit ei ole tarkoitettu vittuilevaan sävyyn, jos joku saa sellaisen kuvan! :-)

1. Ulkoasuun nähty vaiva
- Ulkoasuun nähty vaiva riippuu paljolti sen tekijän osaamistaidoista; jollekin nätin perusulkoasun tekeminen kestää alle tunnin, toiselle kuusikin. Joillakin on graafista silmää, joillan ei.

2. Template-ulkoasut / valmiit ulkosut
- Monet käyttävät vain ulkoasun koodipohjaa ja muokkaavat siitä paljon omanlaisensa, en ymmärrä miksi tälläinen ulkoasu olisi vain 8 pisteen arvoinen. Yhtä hyvin voitaisiin rokottaa ulkoasuista jotka eivät ole tallin omistajan tekemiä. Entäpä valmiiksi koodatut elementit ulkoasuissa, eikö näistäkin tulisi rokottaa pisteitä?

3. Toimivuus, käyttäjäystävällisyys ja luettavuus?
Eikö olisi järkevämpää painottaa ulkoasun toimivuutta vaikkapa eri selaimilla. Jos ulkoasu näyttää kivalta tuomarin selaimella ja resoluutiolla, ei se tarkoita, että jokainen muu käyttää samaa resoluutiota ja selainta. Puhumattakaan mobiililaitteista. Nykyisellään arvostelu painottaa graafista osaamista/näyttävyyttä ja yksityiskohtia; entäpä vaikkapa luettavuus?

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: Leandra 
Päivämäärä:   19.9.15 19:09:14

Ainakin se toive, että arvostelijan oma maku ei vaikuta lopputulokseen. En siis tarkoita, etteikö ulkoasua etc. saa arvostella oman maun mukaan (muutenhan ei koko arvostelua olisi mahdollista toteuttaa), vaan sitä, ettei viimeinen sana ole tuomarilla. Lopputulokseen siis ehdottomasti läpinäkyvyyttä, jos joku pistemäärä tarkoittaa tietyn luokan tallia, arvostelija ei siihen voisi vaikuttaa.

Edelleen (näin niinkuin yli 5 vuotta myöhemmin :D) kaivelee Dein aikanaan saama neljä tähteä. Pisteitä oli yhtä paljon kuin parilla silloisella, samoihin aikaan arvostelluilla viiden tähden tallilla, mutta arvostelija ei antanut viittä koska "ei _mun_ mielestä ollut viiden tähden arvoinen". Pisteet olisivat riittäneet, mutta yhden ihmisen mielipide vaikutti. Ai että miten ketuttaa. :D

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjäsparrow-mind 
Päivämäärä:   19.9.15 19:35:14

Okei, jatkan vielä ininääni, tässä vielä muutama ajatus:

- Siittolan hevoset: painotetaan taas tietyn tyyppistä harrastustapaa - tekstejä ja laatuarvostelupalkintoja. Musta on hassua että joutuisin vaatimaan myös kasvattajien omistajia kirjoittamaan hevosilleen tekstejä (/tai kirjoittamaan ne omistajille mukaan) ihan vain siksi, että saan siitä talliarvostelussa pisteitä. Eikö olisi järkevämpää vain painottaa hevosen sopivuutta jalostukseen (vaikka siten, että se on oikean ikäinen, sille on merkattu sukutaulu ja se on rotumääritelmä x mukainen?). Tiputtaisin tekstipakot pois kokoaan; eikö jälkeläisille olisi riittävää, että niillä on toimivat sivut, sukutaulu merkattuna ja vaikkapa se kuva?

- Pistekaavaa voisi olla selkeämpi ja yksinkertaisempi; kuvittelisin tuomaroinnin olevan turhan aikavievää ja hankalaa?

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   19.9.15 19:58:13

sparrow-mindin kanssa samaa mieltä: Eikö siittolan tarkoitus ole kasvattaa hevosia? Miksi kaikkien pitää haluta kirjoittaa tekstejä ja saada laatispalkintoja ym? Esimerkkinä eräs v-maailman suurimmista ja pitkäikäisimmistä siittoloista, jossa ei kisata tai tekstejä kirjoitella. Heidän 10-polvisten hevosten kasvatustyönsä on siis "arvotonta" näin kärjistetysti? Ei hyvä ollenkaan, nyt arvostelu suosii röyhkeästi niitä 10 hevosen siittoloita. Ei niillä siitostammoilla reaalimailmassa välttämättä kisata lähtöäkään.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 20:38:10

Kiitos kummallekin! Juuri tällaista palautetta mä kaipasin! :)

sparrow-mind: Tosiaan tuota template juttua mietin sillä tavalla, että ulkoasu on kuitenkin valmiiksi kopioitava/ilmainen, mitä nämä normaalisti ovat. Samalla tavalla, kun muut virtuaalimaailmassa käytettävät valmisulkoasut. Tällöin ei siihen ulkoasuun olla nähty mitään vaivaa - vaan tallennettu koneelle se tiedosto, joka ollaan sen jälkeen siirretty nettisivulle ja lisätty sisältö sivulle. Kuitenkin tähän voisi joo kehittää jonkun systeemin, että suoraan netistä kopioinut voisi saada ainoastaan sen 8p., mutta ihminen joka olisi ainoastaan käyttänyt ulkoasun pohjaa apuna muokaten tätä voisi saada enemmän pisteitä. Tällöin, kun on luonnollisestikin nähty vaivaa sen ulkoasun eteen.

Ja miksi sitten ei toisen tekijän ulkoasusta kuuluisi rokottaa? Koska ulkoasua käyttävä on maksanut tästä normaalisti oikeaa rahaa, tai virtuaalipalkkaa. Tähän on ulkoasua käyttävä siis joutunut (esimerkiksi mulle tehdään ulkoasua, josta maksan 50 euroa) käyttämään paljon rahaa, tai vaihtoehtoisesti niitä tekstejä palkkana. Tämä on siis aivan eri asia, kun kopioida se ilmainen juttu maksamatta mitään / näkemättä sen eteen ollenkaan vaivaa. Ja sama ilmainen juttu joka samanlaisena voi löytyä usealta eri tallilta.

Mutta sulla oli paljon hyviä pointteja, joita mun täytyykin miettiä. Kiitos! :) Ehdottomasti tuota ulkoasupisteytystä täytyy muuttaa - ehkä aika radikaalistikin.

Ja mitä vielä tuohon sun toiseen kommenttiin, niin uskon joo että tuomarointi tulee olemaan aika aikaavievää, mutta kun miettii kuinka monta arvosteltavaa tallia on (ei kovinkaan montaa), joten työmäärää ei loppupeleissä tulisi varmastikaan olemaan yhtään kuukausittain järjestettäviä ERJ, KRJ, YLA yms. laatuarvosteluja enempää.

Ja se mitä noihin kasvatteihin tulee: pisteytys on alunperin ollut paljon vieläkin haastavampi, mutta oon sitä helpottanut just sen takia ettei kasvattajien tarvitse vaatia ihan älyttömiä. Kuitenkin kasvattien kohdalla täysiin pisteisiin vaaditaan 10 kappaletta 2p. arvoista kasvattia, joten ei tämä ole liikaa? Muutenkin pitäisi painottaa siihen, ettei kasvattaja vaan kasvattaisi läjäpäin hevosia - vaan kasvattaisi ennemmin vähemmän, mutta tasokkaampia hevosia. Hevosia, jotka saisivat oikeasti hyvän kodin (ettei kukaan vaan ostaisi ajatuksella "no pakko kai, kun tää on tällä foorumilla pyörinyt jo kuukauden", vaan ostaisi koska hevonen oikeasti miellyttää ja sen kanssa haluaa tehdä jotain. Kasvattajia siis painotettaisiin harkitsemaan hieman tarkemmin, että minkälaisen varsan he tekevät ja mihin kotiin varsan myyvät - hyvä koti takaa myös sen, ettei yhtäkkiä ole taas kasapäin kadonneita hevosten sivuja hevosten sukutauluissa, kun virtuaaliharrastaja on vaan yhtäkkiä hävinnyt). Tottakai voisi tätäkin ehkä hieman vielä helpottaa, mut jos kokonaan jättäisi - ei vaatisi muuta, kun sen perustiedot, suvun ja kuvan, niin olisi palkinto myös aivan liian helposti saatavissa ja menettäisi näin kokonaan merkityksensä. Jokaisella tallilla, kun se palkinto olisi ja se olisi saatavissa ilman minkäänlaista vaivaa niiden hevosten ja kasvattien eteen.

Leandra: Tämän johdosta mä eismerkiksi ulkoasupisteytyksenkin jaottelin noin tarkasti, että mitä vaaditaan mihinkin pistemäärään. Todellakaan ei tuomari saisi itse päättää, että talli ei saa jotain pistemäärää, koska tuomaria ei miellytä esim. keltainen väri jota tallin ulkoasussa on, tai joku vastaava seikka. Ja tämän johdosta myös laitoin pisteytykseen pakolliseksi tuomarin kommentin siitä, että miksi on antanut sen tietyn pistemäärän. Tämä juuri siksi, että tuomari ei voi tehdä mitään omien mielipiteitensä johdosta, vaan täytyy seurata pisteytystä ja sen mukaan pisteytytää talli. Talliarvostelussa, kun pyrimme tottakai olemaan reiluja ja rehellisiä jokaista arvosteluun tulevaa tallia kohtaan! Yksikään talli, oli sitten arvostelijan suosikki, tai inhokki ei saa olla mitenkään paremmassa tai huonommassa asemassa, kuin kukaan muukaan arvosteltava talli.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 20:42:47

Voisin ottaa nuo miinus pisteet kokonaan pois etenkin tallin hevosten kohdalta! Ehkä se on joo vähän liikaa. Voisin muuttaa tuon niin, että niistä tekstittömistä hevosista, joilla ei ole yhtäkään sijaa saisi 0 pistettä, tällöin myös tällaiset tallit voisivat pärjätä - tarvitsisivat ainoastaan 10 kappaletta 2p. hevosia talliinsa.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   19.9.15 20:44:35

Kuka määrittelee sen tasokkaan hevosen? Toiselle tasokas hevonen on itse kasvatettu 10-polvisen suvun omaava, vaikkei sillä ikinä olisi kilpailtu. Toiselle tasokas hevonen on sellainen jolla on ne 50 sijaa sivuilla. Kolmannelle tasokas hevonen voi olla sellainen, joka on tarinakäytössä, muttei kilpailla. Tässä taas ollaan rajaamassa harrastaminen siihen yhteen kapeaan uraan: hyvällä hevosella on laatispalkinnot. Mutta kun toisille niillä laatispalkinnoilla ei ole mitään merkitystä, eivätkä ne ole sama asia kuin hyvä hevonen/hyvä kasvattaja.

Siittoloiden tulisi ennemmin saada pisteitä kasvattien määrästä, aktiivisuudesta ja pitkäjänteisestä työstä, ei hevosten sivuilla olevien tekstien määrästä!

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäHelo 
Päivämäärä:   19.9.15 20:45:42

"Ja miksi sitten ei toisen tekijän ulkoasusta kuuluisi rokottaa? Koska ulkoasua käyttävä on maksanut tästä normaalisti oikeaa rahaa, tai virtuaalipalkkaa. Tähän on ulkoasua käyttävä siis joutunut (esimerkiksi mulle tehdään ulkoasua, josta maksan 50 euroa) käyttämään paljon rahaa, tai vaihtoehtoisesti niitä tekstejä palkkana. Tämä on siis aivan eri asia, kun kopioida se ilmainen juttu maksamatta mitään / näkemättä sen eteen ollenkaan vaivaa. Ja sama ilmainen juttu joka samanlaisena voi löytyä usealta eri tallilta."

Tämä ei pidä paikkaansa. Kaikki eivät joudu maksamaan niistä ulkoasuista yhtää mitään vaikka tekijä onkin ulkopuolinen. Kaikki eivät siis täällä pyöri euron kuvat silmissä ja tekevät rahaa vastaan ulkoasuja. Tai sitten ota edes sitä virtuaalipalkkaa. Pitäisikö tämä siis tuoda aina ilmossa jotenkin esiin? "Hei btw sain tämän ulkoasun ilmaiseksi niin tämä kuuluu tuohon 8p kategoriaan." En jaksa uskoa, että kukaan tekisi näin ja kertoisi, minnekään kuinka paljon ja mitä palkkaa on ulkoasusta maksanut vai onko maksannut yhtää mitää.

Tuun varmaan kommentoimaan tättä pisteytystä yleisesti myöhemmin kunhan saan ensiksi ajatukset puettua sanoiksi.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: yersinio 
Päivämäärä:   19.9.15 20:45:59

Nohjaa. Itse en nyt jaksanut innostua tästä yhtään jos siittolan hevosten pisteet esitellään heti alkuun niin, että mistä voi antaa miinuspisteitä ja milloin pääsee syyttämään ketäkin vilpillisestä(?) toiminnasta. Siitostamma nyt voi olla siitostamma jo ihan pelkän sukunsa puolesta vaikka ihanne olisikin, että ne olisivat jotain tehneet.

Tekstejä taas yliarvostetaan liikaa. Jos tallin toiminta pyörii siitostoiminnan/kilpatoiminnan ympärillä niin on typerää, että tekstiosuus on samassa skaalassa tarinapainotteisen tallin kanssa. Sama kuin antaisi tarinatallille miinusta siitä, että siellä ei synny saman verran varsoja kuin siittolassa ja ole saman verran kisoja kuin kisakeskuksessa.

Myös sääntö, että "Kasvatit arvioidaan edellisen vuoden kasvateista" on tylsä ja toimimaton. Miksei voi katsoa kokonaisuutta? Etenkin harvinaisia kasvattaville tämä kohta on todella hankala kun suurin osa kasvateista jää muutenkin kotiin / ei ole samaa määrää harrastajia joille myydä omaa rotuaan.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: sippe puh 
Päivämäärä:   19.9.15 20:52:26

Ite en tykkää pisteytyksestä tällasenaan yhtään. Hevospisteytyksessä pitäisi mun mielestä arvostella kokonaisuutena, ei niinkään laatispalkintoja, tarpeeksi pitkiä tekstejä ja sijoja tuijotellen.

Myös tämä kohta arvostelussa hämmentää: "Talliarvostelussa tulee olemaan oma pisteytyksensä jokaiselle eri tallikategorialle. Omat pisteytyksensä saavat siis: ratsastuskoulu, siittola, kilpailukeskus, kilpatalli (laji /laukka, ravi, western, valjakko), myynti ja tuonti talli, ori ja tamma-asema, sekä yksityistalli."

Mites siis esimerkiksi harrastetallit, joilla painotetaan tarinoihin?

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 20:56:51

Ja sen verran haluan vielä sanoa, että talliarvostelun on tarkoitus miellyttää mahdollisimman useaa erilaista harrastajaa, jotta jokaisella voisi olla se oma tyylinsä harrastaa. Kuitenkaan ei talliarvostelu voi mitenkään miellyttää aivan jokaikistä harrastajaa - ei mitenkään. Aina on se muutaka ihminen, oli asia mikä tahansa, jotka ovat tyytymättömiä johonkin. Niin tulee myös talliarvostelun osalta olemaan. Vaikka tietenkin parhaani yritän, että saisin miellytettyä arvostelulla mahdollisimman montaa harrastajaa, mut kuitenkin mulla on se ajatus, että palkinnolla pitäisi olla jokin merkitys, eihän tässä hommassa olisi muuten mitään ideaa. Siksi siis pakko vaan joidenkin asioiden kohdalla pitää tietty linja- jotta palkinnolla tulisi olemaan merkitys, täytyy tietenkin sen eteen vaatia talleja tekemään asioita. Ei palkinnolla nimenomaan tulisi olemaan mitään merkitystä, jos sen voisi vaan saada ihan tyhjästä.

Ja tuo 6 -polven kasvatustyö, että onko se sitten ihan turhaa, niin tottakai me voisimme arvioida myös sen hevosen suvun, jos se olisi mahdollista. Mutta, kun se ei ole. Jokaisella ihmisellä on oma mieltymyksensä havosen sukua koskien, toinen tykkää vanhasta, toinen palkitusta, toinen uudesta. Tämän johdosta valitetavasti jokaisen kasvattajan kasvatustyö tulisi olemaan ns "turhaa" talliarvostelun osalta. Sitä sukua, kun ei pystyisi arvioimaan. Ja tämän johdosta ei oikeen muita vaihtoehtoja ole. Joko tekee arvostelusta sen helpon, että vaatii vaan kuvan ja petustiedot ja suvun sukutaulussa, niin että jokainen sen palkinnon voi saada. Tai sitten vaatii jotain enemmän. Ja mitä enemmän virtuaalihevoselta voi vaatia? Ei sen suvun nimien lisäksi (mitä ei voi arvioida) muuta, kun tekstejä, kisoja ja laatuarvostelupalkintoja. Mun ei siis ole tarkoitus suosia laatuarvosteluissa käyviä siittoloita millään tavalla - tämä vaan nyt sattuu olemaan se ainoa keino saada vaikeutettua pisteytystä. Olen pahoillani.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 21:00:15

Näköjään todella moni on tätä pisteytystä vastaan. Ja mä haluankin nyt kuulla, että mitä sitten muuttaisitte - miten saisitte pisteytykseen sitä vaikeutta, ettei kuka tahansa voisi sitä palkintoa vaan heti helposti saada? Koska jos olisi jokin muu keino, niin tottakai hyödyntäisin sitä, ennemmin kuin pakollisia teksti ja sijoitusmääriä.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäMette 
Päivämäärä:   19.9.15 21:03:33

PS: Onko tämä: <http://vf.marsupieni.net/viewtopic.php?f=3&t=1173&p=9690&hilit=talliarvostelu#p9690> ihan kokonaan unohdettu ja kuopattu? Tuolla ois ihan kivoja ideoita :)

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   19.9.15 21:12:06

Joo-o, pisteytyksessä järjen hiventä. Olisiko nyt kuitenkin parempi käydä jokainen arviointikohta läpi isommalla porukalla? Nyt tuo on aivan järjetön. Esimerkiksi siitostalli, joka kasvattaa paljon varsoja, ei voi mitenkään saada täysiä pisteitä hevosista, koska vielä mitään tekemättömistä varsoista tulee väistämättä miinusta. Sekö todella on tarkoitus?

Muutenkin siitostallin pisteytys tuntuu olevan kaavailtu vain ja ainoastaan keskisuuria siitostalleja varten. Pienet ja isot on unohdettu kokonaan (pienten mahdoton saada hyviä pisteitä, isot taas saavat ne automaattisesti, mutta miinusten vuoksi eivät voi saada täysiä pisteitä). Kai tämä nyt pisteytyksen tekijänkin mielestä kuulostaa ihan pöhköltä?

Ulkoasun arviointi nyt oli jo niin huono, että siitä en edes kommentoi - muut tekivät sen jo.

Missä se marsupienen sivuilla oleva (ja suunnittelema?) keskeneräinen pisteytys on? Siinä oli jo ihan todella ideaa, jos kannattaisi lähteä jatkamaan ja hiomaan.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: HM 
Päivämäärä:   19.9.15 21:13:15

". Kuitenkin kasvattien kohdalla täysiin pisteisiin vaaditaan 10 kappaletta 2p. arvoista kasvattia, joten ei tämä ole liikaa? Muutenkin pitäisi painottaa siihen, ettei kasvattaja vaan kasvattaisi läjäpäin hevosia - vaan kasvattaisi ennemmin vähemmän, mutta tasokkaampia hevosia. "

Särähti pahasti. Vaaditaanko tätä "samaa tasokasta kasvattamista" sitten myös niillä harvinaisimmilla roduiila, joiden kasvattajat ovat laskettavissa yhden käden sormilla? Entäpä jos kasvattajan tavoitteena on tuoda rotua tunnetummaksi virtuaalimaailmassa ja samalla luoda mahdollisimman paljon laajia, erilaisia sukulinjoja. Näkökantasi ehkä toimii yleisimmillä roduilla, joiden kasvatuksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Suurtallien kanssa ei sitten pahemmin talliarvosteluun osallistuta, vaikka olisi kaikki muut osiot kunnossa? Koko arvostelu on muutenkin kovin tiukka ja tuntuu tunkevan kaikki tallit samaan muottiin.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäInna05322 
Päivämäärä:   19.9.15 21:28:57

Itse olen kanssa samaa mieltä sparrow'n kanssa tuosta ulkoasuasiasta. Itse käytän valmisulkoasua tallilla, enkä näe asiaa niin, ettei siihen olisi kuitenkaan panostettu. Monet muokkaavat valmisulkoasuja mieleisekseen vaihtelemalla värejä, otsikkokuvia yms, jolloin myös niihin näkee vaivaa. Usein täällä ohjataan uudet (ja vanhatkin) harrastajat valmisulkoasujen pariin, koska tekijöitä ei edes löydy hirveästi! Tai löytyy, mutta topia saa upitella sen satakertaa, eikä kukaan ole valmis sitä tekemään, oli ohjeet minkälaiset tahansa. Parhaiten sitä saa näitä muiden tekemiä ulkoasuja huutokaupoista. Itse olen sitä mieltä, että ei pitäisi sakottaa valmisulkoasusta ollenkaan vaan katsoa tallin ulkonäköä vain arvioiden. Tuolla pisteytyksellä ei varmasti saisi kovin hyviä ulkoasupisteitä ulkoasua ensimmäistä kertaa tekevät, joilla ei ehkä taito ole ihan hallussa vielä.

Siittolan jälkeläispisteytys taas tukee mun mielestä todella paljon semmoisia siittoloita, jotka ovat pyörineet viisi vuotta ja saaneet jo miljoonia kasvatteja ulkomaailmaan. Minusta on myös hieman tökeröä antaa miinuspisteitä siitä, että kasvatin sivuilla ei ole mitään. Mitä jos varsa ei ole kerinnyt vielä tekemään mitään? Miksei näistä voi vain antaa enemmin 0 pistettä? Sehän vielä puuttuisi, että kasvattajien pitäisi vuoden 2015 kasvattien omistajia mennä vaatimaan kirjoittamaan rutosti tekstejä, kilpailemaan ja hankkimaan kuvat vain, jotta ei saisi miinuspisteitä talliarvosteluun.

Joku sen sanoikin, että tällä pisteytyksellä katsotaan hyvällä vain niitä harrastajia, jotka tavoittelevat pelkästään laatuarvosteluita. Mielestäni siis pisteytys kaipaa vielä rutkasti enemmän selvyyttä ja kehittelyä. Lisäksi olisi hienoa, jos jokaisella tallikategorialla olisi ensin yhteinen pisteytys ja siitä voisi sitten lisäpisteitä jaella eri kategoriin soveltuville talleille tuon tyylisesti kuin pisteitä jaellaan nyt. Toivottavasti en nyt puhunut kauheasti ohi aiheen :D

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjädani 
Päivämäärä:   19.9.15 21:38:41

Hajanaisia ajatuksia, en jaksanut nyt valitettavasti lukea tätä topikkia enkä edes koko arvostelua:

Miksi ulkoasusta arvostellaan kaikki erikseen? Linkkipalkille on kokonaan oma pisteytys, miksi..? Esim. mun tallilla ei oo mitään otsikkokuvaa ollenkaan :DD
Eikö kokonaisuus, käyttäjäystävällisyys ja tarkoituksenmukaisuus (jota onneksi olikin painotettu, eli esim. ei kouluponitallille ulkkaa missä on täysiverisiä laukkahevosia) tulisi olla ykkösiä ja jättää loput tulkinnanvaraisiksi? Ei ohjata ulkoasun tekijöitä vain tiettyyn "otsikkokuva jonka alla linkit ja jonka alla tekstilaatikko" -malliin vaan annetaan vapaat kädet toteuttaa mitä tahansa ulkoasuratkaisuja. Esim "paljojen yksityiskohtien" korostaminen voi johtaa tosi sekaviin ulkoasuihin, joihin tungetaan mitä sattuu koska yksityiskohdat on parhaita ja toimiva yksinkertaisuus tylsää.

Valmisulkista sakottaminen asettamalla niille maksimipisteraja on musta huono idea. Toki valmisulkka ei voi yltää vaikka samaan persoonallisuuteen kuin itse tehty ulkka, mutta jos se on toimiva ja vaikka kuvilla somistettu hyvin tallille sopivaksi, niin miksei voisi antaa lisääkin pisteitä.

Hevosista (eikä muustakaan) ei mitään miinuspisteitä pliis. Tällöinhän olisi teoriassa mahdollista, että esim. siittola ilman yhtäkään hevosta saisi paremmat pisteet kuin siittola, jossa on hevosia (luonnollisesti sitä siitostoimintaa varten....), mutta jotka eivät täytä kriteereitä...

Musta arvostelu on aika sekava, varsinkin kun laskeskellaan jotain sanoja ja sijoituksia. Ja miksi juuri sijoituksia, miksei kisastartteja? Mites porrastetut? Onko näyttelyt minkään arvoisia? Jos hevosella on vaikka sertejä, muttei näyttelyarvonimeä tai ktk-palkintoa?

Arvostelu voisi olla musta paljon selkeämpi. Lähteä vaikka siitä, että esim 1p. hevosesta jonka sivuilla on perustiedot + suku, ei muuta. 2p. hevosesta, jolla on näiden lisäksi kuvia/tekstiä. 3p. hevosesta, jolla on tallin tarkoituksen mukaista toimintaa, eli siittolan hevosella varsoja, kisatallin hevosella kisoja, ratsastuskouluhevosella tarinoita ja hoitaja jne. Tätä vaadittavan aktiivisuuden määrää (oli se sitten varsoja, kisoja, tekstejä) per hevonen voisi sitten muokata tallin mukaan.

Mun mielestä arvostelussa painotetaan liikaa kisoja, tekstejä ja palkintoja, jotka ei siittolan toiminnan kannalta oo lainkaan oleellisia. Tuskin joltain ratsastuskoulultakaan vaaditaan joka hevoselta hirmu määrää jälkeläisiä, koska varsojen kasvattaminen ei kuulu ratsastuskoulun toimintaan? Siittolalta tulee mun mielestä vaatia ensisijaisesti paljon varsoja ja siitoskäyttöä. Kisatallilta voidaan sit vaatia kisoja ja sijoituksia paljon.

"Tämän hevospisteytyksen olen kehittänyt sen vuoksi, jotta ihmiset eivät vaan hankkisi talleihinsa kasapäin hevosia, joiden eteen eivät jaksa tehdä mitään. Hevosen, kun pitää inspiroida" Mut kun esim siittoloihin voi olla pakko haalia hirmu määrät hevosia, joihin ei vaan kaikkiin voi panostaa, vaikka haluaisikin :D

Tästä tulikin mieleeni, että tuomari varmaan arvostelee hevoset niin, että käy jokaisen hevosen järjestyksessä läpi ja lopettaa sitten, kun hevoset loppuu tai maksimipistemäärä on saavutettu? Koska käytännössähän missään tallilla ei tule olemaan tasan 20 kpl yhden pisteen arvoisia hevosia tai 10 kpl 2 pisteen arvoisia hevosia jne.

Mielestäni tuomarille saa jättää oikeuden antaa makunsa mukaan lisäpisteitäkin (vaikka joku maksimimäärä, vaikka 3p.), mutta miinustaa ei saa. Palkintoa ei voisi siis pudottaa.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäMette 
Päivämäärä:   19.9.15 21:47:12

Löysin sen mitä alunperin etsinkin: http://www.virtuaalihevoset.net/?tallit/talliarvostelu.html TÄMÄ! Tossa on mun mielestä jo tosi hyvää pohjaa, tosta kannattaa ruveta jalostaan kun on kaikki arviointitaulukot ym valmiina :)

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: sippe puh 
Päivämäärä:   19.9.15 22:12:23

Munkin mielestä tuossa Meten linkkaamassa on tosi selkeä ja hyvä pisteytys, jos ton pohjalta pystyis jatkamaan? :)

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 22:23:09

Otsikon mukaan "talliarvostelu valmistuu vihdoin", niin tällä hetkellä nyt vaikuttaa pahasti siltä, että arvostelu ei tulekkaan valmistumaan. Ihmiset haluavat arvostelulta aivan eri asioita, joita minä toteuttajana haluan. Minulla ei siis tulisi olemaan ollenkaan inspiraatiota toteuttaa talliarvostelua, joka teitä kiinnostaisi.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäNella/Filmür 
Päivämäärä:   19.9.15 22:25:58

Inspiraatio talliarvostelua kohtaan on, mutta ei arvostelua minkälaisen kaikki muur siitä haluavat. Olikin hyvä, että tulin kyselemään muilta mielipiteitä ennen, kun olisin lähtenyt viemään projektia yhtään pidemmälle! :) Ajattelin nimittäin, että voisin muutoksia tehdä pisteytykseen, jonka luomiseen olen nähnyt erittäin paljon vaivaa. Mutta se, kun ihmisille ei luonami pisteytys kelpaa - itseäni taas ei vanhat pisteytykset inspiroi, niin taitaa tosiaan tämä projekti jäädä taas odottamaan jotakin innokasta ihmistä joka jaksaisi tämän eteen jotain tehdä. No ainakin yritin.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: ---- 
Päivämäärä:   19.9.15 22:27:07

"Arvosteltavaksi tullessaan täytyy jokainen tallin hevonen olla merkittynä hevoslistaukseen, tai listattuna erikseen jollekin toiselle sivulle. Jokainen pisteytetty hevonen merkitään ylös tuomareiden toimesta (hevosen linkki ja nimi vaan ylös aina tuomaroidessa ja niiden lähetys mulle), minä taas pidän huolen siitä, että saan listattua jokaisen tuomaroidun hevosen kys. tallin talliarvostelusivulle. Tämä tehdään siitä syystä, että muut virtuaalihevostelijat voivat ilmoittaa vilpistä. (Muutenhan voisi tallin omistaja pitää hevoslistauksessa vaan ne 2p oikeuttavat hevoset, sekä jättää merkitsemättä jokaisen joka ei saisi pisteitä, tai saisi miinus pisteitä. Ja tämähän on vilppiä, sekä saattaa parantaa tallin pisteitä huomattavasti."

Ai siis mitä? :) Ihan todellako Nella on listaamassa ylös esimerkiksi kaikkien Ionicin sivuilla olevien hevosten nimet ja linkit? Ja sitten sakotetaan vilpistä, jos jostain selviää, että hevosia olikin 1189, eikä 1188, kuten listaus antoi ymmärtää? Siis onko tuo joku vitsi vai ymmärsinkö jotain todella väärin?

(Enkä siis todellakaan tiedä Ionicin hevosmäärää, kunhan heitin hatusta jonkun luvun!)

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäTaciturn 
Päivämäärä:   19.9.15 22:35:09

Muuten en nyt pisteytystä lähde kommentoimaan, mutta siittolan pisteytys ei kyllä vaikuttanut mitenkään kivalta ainakaan omaan kasvatustyöhöni ja sen periaatteisiin verraten. Siksi onkin pakko hieman älähtää niistä:

En todellakaan tahdo miinuspisteitä hevosista, joilla ei ole sivuillaan mitään: minulla on 20 laatispalkittua hevosta, ja 150 sellaista joiden sivuilla ei ole oikeasti muuta kuin perustiedot, sukutaulu ja kuva. Nykyisen pisteytyksen perusteella saisin siis 0 pistettä hevososiosta miinuspisteiden takia?

Kasvateissa sama homma: muutama laatispalkittu kasvatti ei paljoa hetkauta kun on taas sitten yli sata kasvattia joiden sivuilla ei ole yhtään mitään perustietojen lisäksi... Tämä kyllä sotii omia kasvatusperiaatteita vastaan melkoisesti. Jos siis tahdon tallini pärjäävän talliarvostelussa, pitäisi minun jättää noin 90% kasvateistani tekemättä, ja panostaa vain niihin muutamaan. Joo, kyllä sillä saa aikaan huippuhevosia, mutta sillä taktiikalla kyllä myös kusee kaikki sukulinjat. Varsinkin harvinaisten (tai no oikeastaan kaikkien) rotujen kanssa kun niitä meriittejä tärkeämpää on suuren suuri määrä hevosia, joista kaikki ei vaan voi olla laatispalkittuja. Jos jäädään junnaamaan vaan niihin tiettyihin hevosiin, huomataan pian että uutta jalostusmateriaalia ei vaan ole. Siksi tahtoisinkin painottaa tuossa jälkeläispistekohdassa mieluummin kasvattien määrään kuin laatuun.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjäsparrow-mind 
Päivämäärä:   19.9.15 22:58:46

" Tehdään tallirvostelusta yhdessä arvostelu, joka voisi sopia mahdollisimman monelle erilaiselle harrastajalle, jotta tällöin voisi jokaisella olla se oma tapansa harrastaa! "

Ei kannata heti heittää kirvestä kaivoon.

Suunnittelemasi arvostelukaavake kuitenkin tuki pitkälti yhdenlaista harrastustapaa; VRL on kuitenkin monen harrastajan liitto, ja tulisi tukea montaa erilaista tapaa harrastaa. Tottakai sitä kritisoidaan, koska tämä kaava ei vastannut sitä joka "sopi mahdollisimman monelle erilaiselle harrastajalle". Laatuarvostelumenestyksen ei tulisi mitata varsan arvoa, nyt on jo tarpeeksi hankala saada hevosia kaupaksi - saati sitten saada niitä laatispakotteisiin koteihin. Tämä jatkaa vaan sitä samaa laatuarvostelujen symbioosia, varsat on pakko jättää kotia kasvamaan ja kilpailemaan jos mielii hyvää palkintoa (tai näin ainakin meillä) :-)

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   19.9.15 23:06:15

Mä tykkään kovasti tosta vanhasta rakenteesta, toki siinäkin on vielä paljon kehitettävää :) jos ottaa hommakseen jonkun VRLn homman niin täytyy olla valmis ottamaan laaja harrastajapiiri huomioon ja ehkä vähän nöyrtymään omien ideoiden kustannuksella valtavirran ideoiden takia. Kaikki VRLän liittyvä saa paljon huomiota ja arvostelua osakseen koska kyseessä on kuitenkin harrastuksen kattoliitto.

Mun ehdotus arvostelun kokoamiselle on rakentaa yhtenäinen arvostelukehikko kaikille kategorioille. Ulkoasu/yleisilme, hevoset, toiminta ja aktiivisuus tms. Noille arvostelualueille sitten maximi pisteet jotka on hyvässä suhteessa toisiinsa ja sitten suunnittelemaan kategoriakohtaisia vaatimuksia :)

Tekstipainotteisuutta on mun mielestä turha alkaa vaatimaan muilta kuin tarinatalleilta/ratsastuskouluilta. Valtavirralle kolme kaikki tekstit ja laatispalkinnon omaavaa kasvattia ei ole läheskään yhtä arvokas kasvatustulos kuin 15 syntynyttä kasvattia joilla on sivut ja vaikkapa 1-2 jälkeläistä.

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

Lähettäjä:  
Päivämäärä:   19.9.15 23:19:58

täyttä shaibaa koko pisteytys :DDD

  Re: Talliarvostelu valmistuu vihoin: mitä toiveita?

LähettäjäTroya (eo) 
Päivämäärä:   19.9.15 23:58:41

Hei vaan, rakas virtuaaliväki! Muistuttaisin kaikkia siitä, että positiivisuudella pärjätään pitkälle! Talliarvostelu on selvästi kovasti tunteita herättävä asia, jonka monet (itseni mukaanlukien) haluaisivat nähdä toteutuvan, ja tietysti mielellään haluamallaan tavalla. Nella kuitenkin on ainoa, joka on tähän mennessä ollut oikeasti kiinnostunut talliarvostelun toteuttamisesta, ja vaikka hänen alkuperäinen pisteytysideansa ei ollutkaan ehkä kaikkien mieleen, on tärkeä taito antaa kritiikkiä sekä rakentavasti että mukavasti samaan aikaan.

Kiitoksia kaikille keskusteluun asiallisesti osallistuneille, ja Nellalle itselleen erityisen suuri kiitos kun halusi lähteä talliarvostelua rakentamaan. On harmittavaa, jos inspiraatio loppuu kesken kun oma visio ei kohtaa kohdeyleisön visiota, mutta siinä olet oikeassa, että turha on lähteä rakentamaan sellaista arvostelua jota ei koe itse haluavansa ylläpitää. Loppujen lopuksi talliarvostelun pitää palvella harrastajakuntaa kokonaisuutena, kuten myös oikein sanoit, ja jos omat halut eivät kohtaa muun harrastajakunnan haluja, uskon että on vaikeaa innostua projektista samalla tavalla. Kiitos kuitenkin yrityksestä ja mielenkiinnosta!

Talliarvostelun pitäjän paikka on siis ilmeisesti edelleen auki, ja tämän topikin myötä voinkin ehkä vetää siihen pitkästä aikaa rekryn lähipäivinä. Siihen asti otan myös vastaan vapaamuotoisia hakemuksia osoitteeseen tyovoima@virtuaalihevoset.net, jos jollain heräsi innostus lähteä suunnittelemaan ja oikeasti toteuttamaan. Ikärajoitusta ei ole, mutta toivoisimme tietynlaista tekemisen meininkiä ja luotettavuutta, sekä kanttia vastaanottaa kritiikkiä ja rakentaa arvostelua myös muiden harrastajien toivomukset mielessä pitäen.

Talliarvostelua ei ole tulossa ellei siihen löydy tämänhetkisen VRL-tiimin ulkopuolelta pitäjää, sillä meillä ei riitä intoa tai resursseja rakentaa sitä muun VRL-toiminnan ohella. Jos siis haluatte nähdä talliarvostelun toimivan, tarttukaa toimeen! Arvostelun suhteen ovat kaikki ovet vielä avoinna, joten nyt jos koska on tilaisuus päästä vaikuttamaan.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.