Lähettäjä: pipariina
Päivämäärä: 9.3.14 22:30:30
Mietin pitkään, avaanko tämän keskustelun uudelleen vai jätänkö tuohon, mitä sanoin tuolla aiemmassa topicissa. Päädyin kuitenkin avaamaan, koska sanottavaa on tässä päivän aikana muodostunut itseasiassa aika paljonkin.
Itse nimisääntöskandaalista
Itse en ennättänyt lukea tuota skandaalitopicia, jossa siis ilmeisesti oli kyseessä hevosrekisterin toiminta samannimisten hevosten tullessa vastaan rekisterihakemuksissa. Tällaisen käsityksen sain, mutta pahoittelen jos en ole ihan ajan tasalla, koska olen kuullut asiasta vaan toisen käden tietoa.
Ensinnäkin voin vastata omasta puolestani, että käsittääkseni tämä sääntö, että täsmälleen samannimisiä, samanrotuisia hevosia ei hyväksytä rekisteriin, on ollut voimassa jo ennen kuin olen VRL:n puikkoihin vuonna 2011 astunut vähän vahingossa. Leandra edellisessä topicissa kuitenkin kyseli tekstilähdettä tähän; sitä minulla ei ole, eli täyttä varmuutta asiasta tuskin saadaan - kyseessä on voinut olla vuonna 2011 muodostunut informaatiokatkos (ettei asiaa ole laitettu rekisterisääntöihin) tai se on voinut aikojen saatossa uudistusten tullessa tippua pois. VRL:n työntekijän ohjeistukset ovat otettu käyttöön vasta vuonna 2012 omasta aloitteestani. Itse olen kuitenkin tällaisen ohjeistuksen asiaan saanut Feanarolta hyväksyessäni hevosia ensimmäisiä kertoja rekisteriin ja Feanaro on tehnyt myös siis hevosrekisterin hyväksyntään tarkastuksen samannimisyydestä juuri tätä silmällä pitäen. Tämän pohjalta on siis kuviteltu, että asia on ihan selkeä kaikille ja jostain syystä se puuttuu ohjeistuksesta. Tämä tuskin on ensimmäinen hevonen, joka on tuolla hylkäyssyyllä hylätty, mutta ensimmäinen joka nosti asian julkisuuteen.
Taustalla säännössä tässä on varmasti ollut se, että samannimiset, samanrotuiset hevoset menevät useilla ihmisillä sekaisin. Tätä on tapahtunut ennen jo esimerkiksi suomenhevosten ja puoliveristen suvuissa ja itsekin pitkäsukuisia sukuselvitelleenä olen törmännyt useaan epäselvään tapaukseen, kun hevosesta ei voi nimen ja rodun perusteella päätellä onko kyseessä esim. suvullinen vai suvuton, koska molempia tuon nimisiä löytyy kyseisestä rodusta. Tässä kannattaa muistaa nyt se, että nimestähän tulee periaatteessa eri nimi, jos siihen laittaa kasvattajaliitteen; esimerkiksi gotlanninruss-orit Dahlgårds Joakim ja Karkurannan Joakim voidaan tietenkin hyväksyä rekisteriin, vaikka nimiosa on käytännössä sama. Kuitenkin gotlanninrussori Joakim menee helposti toisen gotlanninrussori Joakimin kanssa sekaisin, joista toinen voi olla suvullinen (mutta ei vaan kenenkään kasvattajanimellä kasvatettu) ja toinen suvuton tuonti. Kun Joakim löytyy suvusta esimerkiksi neljännestä polvesta ja tietoa on kadonnut välistä, on mahdollisuus valita väärä Joakim esimerkiksi nimen perusteella hakemalla VRL:n rekisteristä ja näin ollen sukuun tulee vääriä hevosia. Haitta voi vaikuttaa vain yhteen poniin tai kymmeniin virheellisen suvun omaavan ponin jälkeläisiin.
Tiedossa on jo ollut pitkään, etteivät VRL:n työntekijöiden ohjeistukset ole menneet täysin yksiin julkisen ohjeistuksen kanssa varsinkin pienemmistä jutuista - esimerkiksi sen osalta, mikä ei kuulu rekisterille tarkastettavaksi. Myös väärintulkintoja on ollut ja rekisteriohjeet työntekijöille eivät ole olleet aukottomia vaan nimenomaan antaneet varaa tulkinnalle. Tästä käytiin syksymmällä paljon keskustelua myös Hevostalli.netissä ja esimerkiksi joulukuulla saimme myös eräältä hyväksyjältä konkreettisia ehdotuksia muutoksiksi. Muutoksien rattaat on pistetty pyörimään jo silloin. Viimeksi viime viikolla on puhuttu VRL:n vastuutyöntekijöiden kesken siitä, että miten ohjeistukset pitää saada tehtyä uudelleen vastaamaan toisiaan. Asiaa ei ole siis millään tavalla unohdettu ja muutoksia pyritään valmistelemaan hyvin ja myös pitkillä varoitusajoilla. Nimiasiastakin voimme tietenkin avata keskustelun uudelleen, miten se kannattaisi tehdä, mikäli asia haittaa useitakin harrastajia.
Virheellisistä rekisterihylkäyksistä
Näistä puhuttiin täällä foorumilla jo viime syksynä, sitä ennen kesällä, sitä ennen keväällä, toissa vuonna... Tämä ei ole missään nimessä ensimmäinen tapaus. Rekisteriohjestuksia on moneen otteeseen tarkennettu kaikkiin rekistereihin, käytäntöjä on muutettu ja myös nimihyväksyntäpolitiikkaa pohdittu uudelleen. Asioille on aina pyritty tekemään jotain, eikä vain kohautettu olkia. Mutta miten voimme tietää virheistä rekistereissä, mikäli kukaan ei niistä meille ilmoita? Käytännössä sillä vauhdilla, mitä hevosrekisteriin tulee hevosia viikossakin, on lähes mahdotonta moderoida kaikkia hylkäyksiä. Vaikka keskustelu on aina toivottavaa, on kohtuutonta olettaa että VRL:n ylläpito jatkuvasti päivystää Hevostalli.netin Virtuaalitallit-foorumilla.
Kanavia näille palautteille on jo tehty! Miksi niitä ei käytetä? Aiheettomia hylkäyksiä voi raportoida tukeen tai vaikka ihan sähköpostitse osoitteeseen yllapito@virtuaalihevoset.net tai tyovoima@virtuaalihevoset.net. En ole itse saanut ainuttakaan, mutta ilmeisesti yleinen käsitys on silti se, että rekisterityöntekijät eivät osaa asiaansa. Miten voimme tarjota tukea tähän hommaan, jos ei ole edes tiedossa että siinä on jotain vikaa?
Rekisterityöntekijät ja nimetyt vastuuhenkilöt edustavat Virtuaalista ratsastajainliittoa ja tietenkin heiltä odotetaan sen mukaista käytöstä. Jos hylkäyssyyt ovat asiattomia, tietenkin niistä tulee ilmoittaa meille. Siksi meillä on vastuuhenkilöt sitä asiaa varten, että pystymme puuttumaan tähän! Aiheesta voi avata topicin foorumille, mutta valitettavasti se ei välttämättä vie asiaa eteenpäin. Usein VRL-aiheiset topicit syystä tai toisesta saavat härötuskohtalon ja itse en ole ennättänyt lukea puoliakaan, koska en ole juuri sillä siunaamalla sattunut foorumilla pyörimään.
Aina ei mene putkeen
Asioista ollaan aina monta mieltä, kun puhutaan näinkin laajalle levinneestä harrastuksesta. Ylläpidon vastuulla on toiminnan suunnittelu ja myös se, että se vastaa monenlaiseen tarpeeseen. Usein asioista neuvotellaan monelta kantilta ennen kuin niitä päätetään, vaikka kaikkia aktiivisia ja epäaktiivisia harrastajia ei kuultaisikaan esimerkiksi rekisteröintisääntöjä muutettaessa - yleensä byrokratian vähentämiseksi. Esimerkiksi rekisteröintisäännöistä olen jo antanut ohjeeksi vastuuhenkilöille, että niitä tulee selkeyttää, mutta myös vähentää rekisterityöntekijöiden taakkaa - eli toisin sanoen vähentämään tarkastettavia asioita. Asioiden tulee olla helpompia ja yksiselitteisempiä ennemmin, kuin että lähdemme valmistelemaan lakitekstin tyylistä monimutkaista sääntöviidakkoa.
Vaikka VRL palvelee satoja aktiivisia harrastajia, toiminnasta vastuussa on kourallinen vastuuhenkilöitä. Viime kädessä vastuussa olen minä - niin palvelimen maksusta vuosittain, kuin myös toiminnan tarjoamisesta, toimintojen ohjelmoinnista ja myös rekistereiden toiminnasta. Se on valtava vastuu yhdelle ihmiselle, joskin olen ollut hyvin tyytyväinen delegointikykyyni ja avun hankkimiseen. Yleensä VRL:n toiminnasta puhuessa vedotaan kuitenkin virtuaalimaailman yhteiseen omaisuuteen - kaikki jaokset ja rekisterit ovat aina harrastajien yhteistä omaisuutta niin kauan, kun jokin ei toimi ja johonkin pitäisi saada muutosta, mutta oikeastaan vapaaehtoisia avustajia ei löydy edes kiven alta, kun tarvittaisiin.
VRL on tehty palvelemaan harrastajiaan, mutta en silti koe että se olisi universaalisti virtuaalitallilaisten yhteistä omaisuutta. Tietenkin tehtävämme on palvella virtuaaliharrastajia parhaalla mahdollisella tavalla ja esimerkiksi säännöt tulee muotoilla hyvin laajalle harrastajaryhmälle sopivaksi, mutta viimekädessä toiminnasta vastuussaoleva on myös se, joka päättää niistä vaikeista asioista, jotka jakavat mielipiteitä paljon - apunaan ehkä työryhmä tai kysely käyttäjien kesken. Hän myös on se, joka ottaa vastuun virhearvioinneista. VRL ei ole rekisteröity yhdistys, vaan se on sivusto, jota ylläpitää yksittäinen henkilö ja apukädet. VRL:llä ei ole hallitusta, vaikka tietenkin kuuntelemme ja haluamme harrastajat sekä jäsenet mukaan toiminnan suunnitteluun. Tulevaisuudessa haluaisinkin linjata, että yhä useammassa päätöksessä ovat tavalliset harrastajat mukana, että voimme palvella paremmin virtuaalimaailmaa - loppuviimeksi kuitenkin, vaikka päätös tehtäisiin harrastajien avulla, on ylläpitäjä vastuussa toiminnasta ja päätöksistä edelleen. Toivottavasti tulemme löytämään kultaisen keskitien.
Julkinen lynkkaus
Olen niitä ihmisiä, joka henkilökohtaisesti toivoo myös julkista keskustelua asioista. Vain julkisen keskustelun kautta asioita saadaan eteenpäin, koska toivottavasti ihmisillä on myös uusia ideoita toimintaan. Julkinen lynkkaus on kuitenkin eri asia - se, että foorumilla kauhistellaan kuinka rekisterityöntekijät jälleen munasivat tai että VRL on huono laitos, jonka toimintaan ei kenenkään kannattaisi lähteä, laskee hyvin paljon motivaatiota tehdä yhteiseksi hyväksi jotain. Kun vuonna 2011 vähän vahingossa ajauduin tilanteeseen, että olin itse päättämässä VRL:n asioista, olin innoissani päästessäni kehittämään toimintaa paremmaksi ja järjestelmällisemmäksi. Nykyään joka kerta kun avaan tämän foorumin, pelkään uutta "skandaalia" tai raivoa, millä harrastajat hyökkäävät päättäjien tai vapaaehtoistyöntekijöiden kimppuun - usein jopa väärinkäsitysten johdosta. VRL-negatiivinen mieliala on edelleen tällä foorumilla voittoisa, vaikka varmasti jokainen lafkan eteen jotain tekevä tekee parhaansa ja pyrkii ajattelemaan ajamillaan muutoksilla yhteistä hyvää, ei omaa etuaan. Usein ainoa "kiitos", jota nämä henkilöt saavat, on foorumilla negatiivinen suhtautuminen ja nimetön kiusaaminen. Itse olen saanut ohjelmointihommista paljon kiitosta, mutta mielestäni myös tulisi osata kiittää niitä muita aikaansa meille muille lahjoittavia henkilöitä ja mikäli kritiikkiä on, osata sanoa se asiallisesti henkilökohtaisuuksiin menemättä! Oli se sitten omalla nimimerkillä tai ei.
VRL työllistää kymmeniä vapaaehtoistyöntekijöitä ja on kohtuutonta olettaa, ettemme tekisi virheitä. Näitä virheitä korjataan heti kun pystytään, vaikka emme voisikaan reagoida asiaan juuri sillä sekunnilla. Jotkin asiat ovat pitkässä liemessä ja koettelevat harrastajien kärsivällisyyttä, mutta se ei ole syy hyökätä tiettyjen henkilöiden niskaan nimettömästi foorumilla.Ei ole mielestäni kohtuutonta toivoa, että asioista suurin osa hoidettaisiin sen tuen kautta, jolloin pääsisimme niihin kiinni mahdollisesti nopeammin. Julkiset topicit, joissa suorastaan haukutaan VRL:n toimintaa, aika nopeasti tappavat asiasta innostuneiden innostuksen ja myös vaikuttavat siihen, saammeko uusia vastuuhenkilöitä, rekisterityöntekijöitä ja näin välikätenä myös rekistereiden toimintaan sekä muuhun toimintaan.
Loppukaneetti
Tämä vastine on nyt ehkä tehty enemmän juuri tuohon nimisääntöskandaaliin liittyen, mutta jo useita kuukausia olen miettinyt pääni sisällä, maksaako tämä stressi oikeasti itseään ikinä takaisin. Toivon, että tämä saa ihmiset miettimään asioita myös syvemmin ja pohtimaan, voisiko omaa apuaan kuitenkin tarjota tämän lafkan pyörittämiseen, mikäli toiminnassa on jotain kehitettävää. Otamme aina mielellämme vastaan ihmisiä, jotka ovat innostuneita tekemään yhteisen hyvän eteen jotain.
VRL on tehty säilyttämään tietoa ja palvelemaan näin myös virtuaaliharrastajia. Pyrimme jatkuvasti parantamaan toimintatapojamme ja vähentämään byrokratiaa, mutta myös tavallisen harrastajan tulee ymmärtää, että ihmeisiin emme vapaaehtoishommissa pysty. Pikkuhiljaa hyvä tulee.
pipariina VRL-00050
VRL:n ylläpito
|