Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Kalle 
Päivämäärä:   1.7.22 09:19:09

Viime viikonloppuna useampi lähialueen maatilallisen kanssa juttelin. Eläintilallisista lähes jokainen sanoi että menee huonosti eikä rahat riitä välttämättömien laskujen maksuun. Oli jouduttu jättää jopa rahapulan takia eläinlääkärin palvelut väliin. Yksi nuori isäntä muutama vuosi sitten aloittanut sanoi että on tehnyt elämänsä suurimman virheen lähtiessään alalle ja nyt loppu elämä pilalla. Ruokakriisi ja nälkä uhkaa ja maatalous ajetaan Suomessa alas. Minulla menee jo yöunet koska pelkään ettei lapsille ole ruokaa kohta kaupasta kantaa. Pelottaako sinua ettei kaupassa ole kohta oikeasti ruokaa, kun ei ole sen viljelijöitä?
Anteeksi huono Suomi koska olen ruotsinkielinen.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.7.22 09:26:47

Tässä toteutuu 1930-luvun pula-aika ja maatilojen konkurssit.
Siitäkin selvittiin ja tästäkin selvitään!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Juu tuota 
Päivämäärä:   1.7.22 09:27:00

Ei, koska se tarkoittaa jatkossa tilakokojen kasvua ja sitä myöten taas ruuan hinnan laskua.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 09:31:43

Täytyy varmaankin itse alkaa viljelemään ruokansa. Tietysti, jos pölyttäjät häviää kohta kokonaan, niin sekään ei onnistu.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä. 
Päivämäärä:   1.7.22 09:58:27

Nuku rauhassa ruoka ei lopu Suomesta.

Mut lähivuosina maatilan tai paljon peltoa ja kallita koneita ostaneet sekä suuria kotieläin rakennuksia rakentaneet tilat ovat tiukoilla.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 10:01:07

Sääli että ajavat suomen maaseudun alas..lisää työttömiä kortistoon ja henkistä pahaa oloa

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Anticis 
Päivämäärä:   1.7.22 10:09:26

Ei pelota, parempi että tehokkuus kasvaa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   1.7.22 10:25:56

Se tehokkuus tuo kaikkea muuta mukanaan. Minusta pienet perhetilat (20-30 lehmää, laitumella kesät, oma lanta riittää pelloille, syötetään omaa ohraa ja nurmirehua) joita Suomessa on aina ollut olisivat monella tavalla kestävä tapa tuottaa ruokaa. Harmi ettei se riitä.
Liekö edullisempaa tukea tällaisia tiloja maataloustuilla, kuin maksaa tilallisille työttömyystukia ikänsä?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   1.7.22 10:35:01

Maaseutua ei ole kukaan "ajamassa alas"! Taas ihan valheellinen väite, jota on turha jankata.
Ala muuttuu, ja ammattimaisemmaksi. Sellaista on elämä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Huoh 
Päivämäärä:   1.7.22 10:38:59

"Sääli että ajavat suomen maaseudun alas."

Siis KETKÄ?!

Jos yritystoiminta on kannattamatonta, sen toimintasuuntaa tai liiketoimintasuunnitelmaa vaihdetaan, tai yritys lakkautetaan. Niin se on kaikilla aloilla, eikä siitä tehdä numeroa. Muutoksiin sopeudutaan ja ne nähdään mahdollisuutena.
Aloittaja vie mansikit teuraaksi ja alkaa kasvattaa jotain muuta, tai vuokraa pellot pois. Menee itse muualle töihin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   1.7.22 10:40:01

Suomea ei nälkä tai ruokakriisi uhkaa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.7.22 10:43:16

Meidän kylällä on neljä lehmätilaa, kolme lopettaa tänä vuonna ja yksi on kokoajan vähentänyt, nuorimmat lehmät 5 vuotiaita uusia ei jätetä. Loppuu heilläkin lähiaikoina.

Eläimettömien tilojen pellot nurmella, niittävät syksyllä maahan ja ottavat pienet tuet niistä.

Apulanta, paalaus ja kaikki muu turhan kallista jos meinasi myydä heinää. Viljanviljely on vain rikkaiden hommaa tai konkurssiin itseään viemistä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Jatta 
Päivämäärä:   1.7.22 10:48:50

Eläintilojen kokoluokka kasvaa entisestään. Ne isommat pärjää jotenkin. Pienet loppuu kokonaan.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.7.22 10:52:00

Huoh, muilla aloilla yrittäjä saa itse määrittää laskutushintansa. Alkutuotannossa ostaja sanelee hinnan, eikä tuottajalla ole muuta mahdollisuutta kuin myydä sillä hinnalla, mitä ostaja suvaitsee maksaa. Tässä on siis ihan vissi ero muuhun yritystoimintaan ja mahdollisuuteen vaikuttaa toiminnan kannattavuuteen.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   1.7.22 10:52:45

"Jos yritystoiminta on kannattamatonta, sen toimintasuuntaa tai liiketoimintasuunnitelmaa vaihdetaan, tai yritys lakkautetaan. Niin se on kaikilla aloilla, eikä siitä tehdä numeroa. Muutoksiin sopeudutaan ja ne nähdään mahdollisuutena."

Ihanan naiivia.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: In vino veritas 
Päivämäärä:   1.7.22 10:59:50

Myönnän etten juurikaan tiedä maataloudesta mitään. En silti oikein ymmärrä tuota ajatusta että on pakko myydä ostajan sanelemalla hinnalla. Miksi? Mikseivät myyjät kilpailuta ostajia?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: lo 
Päivämäärä:   1.7.22 11:13:23

Minkä hemmetin takia tuottajahintoja ei voi nostaa? Aivan käsittämätöntä että suomalainen maatalous halutaan lopettaa. Mistähän sitä ruokaa sitten aletaan tuoda kun on tulossa maailmanlaajuinen ruokapula?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ööö 
Päivämäärä:   1.7.22 11:17:45

Sitten, kun tuottaja saa määritellä oman tuotteensa hinnan, niin voidaan alkaa vertailla muihin yrityksiin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   1.7.22 11:17:52

"muilla aloilla yrittäjä saa itse määrittää laskutushintansa."

^
ei saa. Hinnat määräytyvät aina markkinoiden mukaan. Myös maataloudessa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ----- 
Päivämäärä:   1.7.22 11:18:37

Vapaa kilpailu ja normaalit yrittämiseen liittyvät lainalaisuudet eivät oikein toimi sellaisessa bisneksessä, joka tarvitaan huoltovarmuuden takia tänne Suomeen ehdottomasti, ja jonka pyörittäminen ei kuitenkaan ole kovin kannattavaa nimenomaan täällä Suomen olosuhteissa (vahvasti tuettu ala). Kyllä minäkin voisin laittaa pystyyn päivässä uuden it-alan firman ja lopettaa melko helposti edellisen kannattamattomana, mutta ruoantuotannon suhteen homma on ihan hieman eri kaliiberissa.

"En silti oikein ymmärrä tuota ajatusta että on pakko myydä ostajan sanelemalla hinnalla. Miksi? Mikseivät myyjät kilpailuta ostajia?"

Koska niitä ostajia ei kertakaikkiaan ole kovin montaa? Ja niissäkin on sopimukset ja säännökset.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Lillerolallero 
Päivämäärä:   1.7.22 11:21:01

400 mansikkia ja näillä näkymin pankkiin saa avaimet kiikuttaa vuoden vaihteessa viimeistään. Ei tänne mitään isoja tiloja jää tai tilakoko kasva. Herrat on unohtaneet heidänkin syövän talonpojan kädestä. Ei ole jatkossa mitä syödä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: kosa 
Päivämäärä:   1.7.22 11:34:46

"Mikseivät myyjät kilpailuta ostajia?"

^
Ehkäpä siksi, että kilpailuttaminen veisi liikaa aikaa ja vaatisi enemmän osaamista (lainsäädäntö, kielitaito, neuvottelutaidot, logistiikka ja varastointi, jne kaupallisen puolen osaaminen). Viljelijä osaa viljellä, mutta osaaminen ja aika ei riitä bisnesmaailman tehtäviin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Moona 
Päivämäärä:   1.7.22 11:43:15

Mua huolestuttaa tää kyllä kovasti, vaikka yöunet ei onneksi ole vielä menneet. Kaikkien täytyy yrittää tästä pitää meteliä niin paljon kuin mahdollista. Ja kun on siellä ruokakaupassa, niin ostaa aina suomalaista, vaikka se ulkomainen liha/maito/juusto olisi halvempaa. Tämä ei toki yksin ratkaise ongelmaa, koska niistä suomalaisista tuotteista maksetaan liian huonosti. Ainakin kuulin, että kauppojen omat merkit polkevat tuottajahintoja, niin itse ostan jatkossa "alkuperäistä" merkkiä kaupan merkin sijaan. Onko muilla tietoa, mikä muu varmistaisi tuottajalle parhaan mahdollisen hinnan?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Mia 
Päivämäärä:   1.7.22 11:44:51

Surullista mutta totta. Pitäisi kyetä pyörittämään kannattavaa yritystä alalla, jolla yhä on liikatuottajia verrattuna kysyntään. Osalle ostajista hinta on ratkaisevaa, joten kaupat ostavat halvempaa tuotetta ulkomailta. Siksi ei nosteta tuottajien hintoja. Taitaa pitää odottaa tilannetta että ne jotka ei saa yritystään kannattamaan , lopettavat ja kun kotimainen tuotanto vastaa kotimaisen tuotteen kysyntää, niiden hintojakin voi nostaa. Tietty nyt hirveä kustannusten nousu tuottaa ongelmia kaikille, joilla isot juoksevat kulut.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 11:48:31

anteeks nyt vain henkilö kosa!!! sinä et ainakaan ole pätkääkään perillä maanviljelyksestä ja maataloudesta :)) viljelijät ovat nykypäivänä hyvinkin koulutettuja ja osaavia. Se on vain näin että tuotteiden kilpailutus ei maataloudessa ole sama asia kuin bisnesmaailmassa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ööö 
Päivämäärä:   1.7.22 11:51:51

Pitäisi kieltää ulkomailta ruuan tuonti.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 11:52:09

Maatalouden alasajo päätettiin jo EUn liittymisen yhteydessä. Suomalainen viljelijä pantiin samalle viivalle keski- ja eteläeurooppalaisten kanssa. Maatalous saa kotimaista tukea eu-tukien lisäksi. Sen merkitys on kuitenkin ajan saatossa vähentynyt hintojen nousun myötä.

Potin korjaa K ja S. Ne tuovat halpoja elintarvikkeita ja pitävät sillä tuottajahinnat nälkärajalla ja tilojen kannattavuuden nollilla. Kauppa pistää päälle muhevat katteet. Monet maatalousministerit ovat yrittäneet tilanteeseen korjausta. Mitään ei ole tapahtunut. Nin kauan, kun olemme EUn yhteisessä maatalouspolitiikassa, suomalaisen elintarviketuotannon alamäki jatkuu. Kohta vain ei ole ketään siinä alamäessä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Juu tuota 
Päivämäärä:   1.7.22 11:53:58

Suomalainen elintarviketuotanto on kannattamatonta juuri pienten tilakokojen takia. Pitää saada harrastella maanviljelyä päätoimen ohella. Tilakoot suuremmiksi ja tehokkaammiksi, niin ruuan hintakin laskee.

Ja ihan kaikilla muillakin aloilla hinnat määrää markkinat, ei yrittäjät.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: mä 
Päivämäärä:   1.7.22 11:56:15

Ei ihan noinkaan. Monilla tiloilla löytyy kyllä puskuria, eikä eläinlääkäriä jätetä kutsumatta. Huonoja johtajia on kaikilla aloilla, myös maatiloilla. Ruuantuotanto on maailman tärkein ammatti. Tosin se on kyseenalaistettava asia tarvitseeko lihaa syödä niin paljon kuin suomessa syödään -ehkä vaikka vähemmän ja paremmin tuotettua. Myös maitoa pitäisi viedä ulkomaille sen sijaan että tehdään miljoona eri maitotuotetta kauppaan

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 11:58:38

Kyllä markkinatalous hoitaa tämänkin asian. Jälki ei välttämättä ole kaunista yksittäisten ihmisten ja erityisesti pientilallisten kohdalta, mutta älkää huoliko, ei ruoka täältä lopu, kallistuu vain.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Näkymätön 
Päivämäärä:   1.7.22 11:58:49

Osuuskunnat perustettiin alunperin tuottajien tarpeeseen. Nyt kun osuuskunnat on pistänyt puukolla selkään niin uutta järjestäytymistä peliin. Eikö joku 400 lehmän maitotila pysty järjestämään omaa meijeritoimintaa ja tuottaa jotain marginaalituotteita vapaasti myyntiin. Esim joku tietty rahka/jogurtti/viili/juusto ja vain sille tuotteelle tuotantotilat. Miksi se maito pitää rahdata isoon meijeriin joka sitten tekee tuhansia eri tuotteita. Samoin lihalle pienteurastamo ja savustamo eläintilojen läheisyyteen. Mielikuvitusta peliin. Vanha osuuskuntaidea ei toimi enää kun ne on ottaneet ruokakartellin roolin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 12:00:55

"
Se tehokkuus tuo kaikkea muuta mukanaan. Minusta pienet perhetilat (20-30 lehmää, laitumella kesät, oma lanta riittää pelloille, syötetään omaa ohraa ja nurmirehua) joita Suomessa on aina ollut olisivat monella tavalla kestävä tapa tuottaa ruokaa. Harmi ettei se riitä.
Liekö edullisempaa tukea tällaisia tiloja maataloustuilla, kuin maksaa tilallisille työttömyystukia ikänsä?"

Vai aina ollut. No ei enää moneen kymmeneen vuoteen. Pääluku lasketaan sadoissa samoin hehtaarit, jotta tilalla ollut viime vuodet edes jokin mahdollisuus säilyä ja tila on yhä olemassa.

Vastaus typerään kysymykseen: euromääräisesti työttömyystukien maksaminen olisi varmasti halvempaa, tuottajia Suomessa on enää pieni kourallinen. Kyse onkin huoltovarmuudesta kriisin tullen, ruuan hinnasta ja mahdollisuudesta kilpailuttaa tuontiruoan hintaa omalla tuotannolla sekä tietenkin puhtaasta ruuasta jota ei saa pohjoismaiden ulkopuolelta.

Todella toivon että tämä ruokakriisi herättää ja pelastaa maatalouden, emme saa lopettaa tuotantoa ja jäädä tuonnin varaan, varsinkaan kun tuontireittimme kriisin tullen on täysin olemattomat!

Jälleen muistutan kuinka koronan alussa kaupat tyhjeni, kuljetukset lyötiin jäihin, ruotsi panikoitui ja pyysi ruoka-apua suomelta. Parissa viikossa oltiin tilanteessa jossa omavaraisuuden alas ajanut naapurivaltio pelästyi ettei heillä olekaan mitään varastoja jos tuonti loppuu. Jos tulee oikeasti aito kriisi me olemme ruokkimassa myös ruotsalaisia.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Muari 
Päivämäärä:   1.7.22 12:03:38

Lähettäjä: ---
Päivämäärä: 1.7.22 10:52:45

"Jos yritystoiminta on kannattamatonta, sen toimintasuuntaa tai liiketoimintasuunnitelmaa vaihdetaan, tai yritys lakkautetaan. Niin se on kaikilla aloilla, eikä siitä tehdä numeroa. Muutoksiin sopeudutaan ja ne nähdään mahdollisuutena."

Ihanan naiivia.

Samaa lueskellut silmät pyöreinä. Kyllä on sokeaa kansaa..
No, nälkä opettaa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: In vino veritas 
Päivämäärä:   1.7.22 12:10:09

En missään tapauksessa halua tai kannata maatalouden alasajoa Suomessa. Silti olen sitä mieltä, että alaa pitäisi 'ammattilaistaa' enemmön. Okei, viljelöillä ei ehkä ole aikaa tai taitoa muudä muualle kuin K:lle tai S:lle näiden ilmoittamaan hintaan. Mikseivät siis lyöyttäydy yhteen ja palkka ammattimaista myyjää myymään paremmalla hinnalla eniten tarjoavalle?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   1.7.22 12:12:00

vuosia sitten oli bisnesideana perustaa oma itsenäinen meijeri pientilallisille ja erikoistua erilaisiin maitojalosteisiin , myös niihin erikoisruokavaliota noudattavien ihmisten tarpeisiin. oli jo katsotuu paikat, asiakkaat, markkinat , periaatteessa kaikki piti olla selvää rahoituista myöten. erään lopettaneen meijerin tilat katsottiin soveltuvan hyvin tuotteiden jalostamiseen.

mutta sitten, kiitos suomen yliäärimmäiseten terveysviranomaisten. paikat eivät vastanneet nykysuosituksia, mitä käsittelyn ja valmistuksen tekoon olisi paperilla vaadittu. sinänsä toimivat paikat mutta ei. olisi vaatintu kalliit investoinnit ja mahdottomat alan erikoisosaajien palkkaamista.

samoin jakeluketjun kanssa oli epäselvyyttä. ja koska tuotetta ei alkanut ilmaantu apäivään x mennessä kaupat peruuttivat sopimuksensa ja homma tyssäsi siihen. suunnitelma kaivettiin hiljaa maan alle.

tässä olis ollut pienen meijerin ja lähiruokaetujen mukainen toiminta joka olisi työllistänyt ja pitänyt pystyssä monta tilaa.

kyllä se jatkojalostus tuotanto on noiden monopoliyhtiöiden hallussa, pienellä ei ole resursseja lähteä kehittämään omaa ideaansa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 12:28:01

"Okei, viljelöillä ei ehkä ole aikaa tai taitoa muudä muualle kuin K:lle tai S:lle näiden ilmoittamaan hintaan. Mikseivät siis lyöyttäydy yhteen ja palkka ammattimaista myyjää myymään paremmalla hinnalla eniten tarjoavalle?"

Eihän se näin mene. Esimerkiksi valio on viljelijöiden meijeri. Kuten s-ketju on asiakasomistajien kauppa. Emme me vihreän kortin omistajat silti pääse määrittämään mitä ruoka maksaa vaikka olemme asiakasomistajia. Markkina sen hinnan määrittää. Jos valio päättää tuplata tuottajahinnan, se raha pitää ottaa jostain, kun kuljetuskustannukset, energia ja palkat nousevat, ainoa josta voisi nipistääon kaupan kate. Kuinka käy jos valio(tai mikä tahansa meijeri/lihatalo/mylly) ilmoittaa tuplaavansa tuottajahinnan ja ottavansa rahan kaupan katteesta? Kauppa ilmoittaa ettei oikeastaan tarvitse tuoda lainkaan niitä valion tölkkejä tänne hyllyyn.
Hinnan määrittää ihan aidosti Kauppa ja valtion verotus.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 12:31:15

Jatkan edelliseen, jos kauppa ilmoittaa ettei tarvitse tuoda niitä ylihintaisia valion maitoja hyllyyn lainkaan, kauppa löytää kyllä hyllyyn tilalle ulkomaisen vastineen alkuperäiseen hintaan. Valion maito katoaa hyllystä, asiakkaalle hinta pysyy samana, kaupalla vain nousee kate.....
Osa ihmistä alkaa boikotoida kauppaa mutta se on pieni osa, syödä pitää ja on kallista ajaa kauemmas toiseen kauppaan.lopulta tyydytään ostamaan se hyllyyn tullut ulkolainen tuote.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 12:33:46

In Vino veritas...oikein naurattaa :)) miksei viljelijä myy muulle ku K tai S?? kerro nyt ihmeessä mikä se vaihtoehto on..eihän meillä ole muita kauppoja kuin k ja s..voi herttinen sentään miten jotkut ovat pihalla

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: In vino veritas 
Päivämäärä:   1.7.22 12:40:39

Hanna, kuten viestissäni kerroin en edes yritä esiintyä alan asiantuntijana. Tiedän kuitenkin muusta kaupankäynnistä yhtä sun toista ja ihmettelen miksei markkinatalous toimi maataloudessa?
Joo, Suomessa ei ehkä ole kuin K ja S. Kuka käskee että olisi myytävä Suomeen jos muualta saisi paremman hinnan?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: wanha kurppa 
Päivämäärä:   1.7.22 12:45:15

"Eikö joku 400 lehmän maitotila pysty järjestämään omaa meijeritoimintaa ja tuottaa jotain marginaalituotteita vapaasti myyntiin. Esim joku tietty rahka/jogurtti/viili/juusto ja vain sille tuotteelle tuotantotilat."

Paljonko tuottaa maitoa 400 otusta vuodessa? Taitaa olla joku 6-7 miljoonaa litraa. Siitä saa ilmeisesti jonkun noin 700 000 kiloa juustoa. Ei ole ihan helppo tai halpa rasti lähteä nollasta kehittämään sellaista tuotantoa ja ennen kaikkea menekkiä vielä järkevällä hinnalla.

Kasvanut tilakoko on omalta osaltaan myös osa ongelmaa, ei niille myyntimäärille ole kuin pari ostajaa ja ne ei tietenkään viitsi kauheasti keskenään kilpailla nostamalla omia kustannuksiaan.

"Samoin lihalle pienteurastamo ja savustamo eläintilojen läheisyyteen"

Tämän suuntaisia toimijoita on jo tullut ja tulee varmaan lisääkin mutta toimii vain pienessä mittakaavassa. Tunnen (lihapuolelta) paikkakunnalta yhden tällaisen pientoimijan, joka keskittyy vähän erikoisempaan lihaan. Sillä menee ihan hyvin, tuotteita pitää asiakkaiden jopa varata etukäteen, koska osa on lähes aina loppuunmyyty. Siinä markkinatalous toimii tällä hetkellä hyvin, kun ei kilpailla määrällä vaan laadulla ja paikallisuudella eikä kilpailijoita juuri ole

Toisella tutulla on suurempi yksikkö satoine elukoineen. Tuotetut kilomäärät on pakko myydä jollekin, joka sellaisia määriä ostaa. Tuotanto vaatii myös melkoisesti konevoimaa ja viljelyä. Tuolla tilalla pelkät polttoainekustannukset ovat tänä vuonna 30 000 euroa enämmän kuin viimevuonna. Siihen kun lisätään apulannan ja kaiken muun hinnan (paitsi myyntihinnan) nousu niin aikamoisessa kushessa on. Puskurit tulee syödyksi tänä vuonna ja jos/kun asiat ei pahemmin muutu, se on ensi vuonna tekemätön paikka.

Maatalous on kaikkinensa niin monimutkainen kuvio (huoltovarmuus ja EU:n sisämarkkinat mukaan lukien), että ei siihen helppoa ratkaisua ole.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Onko haluja auttaa 
Päivämäärä:   1.7.22 12:47:31

On niin peevelin komeat viljat meidän nuorella viljatilan jatkajalla että en allekirjoita vielä konkurssia...

Onhan se kovaa joillakin mutta heikot sortuu
Ehdottomasti jokaiselle halukkaalle pitäisi saada tuo sukupolvenvaihdos huojennus vaikka ei menisikään sukulaiselle tila jotta tiloilla olisi jatkajia.
Monta halukasta viljelyyn taipuvaista nuorta miestä tiedän ja surettaa kun heille ei ole mahdollisuutta viljellä!
Ja täälläkin palstalla tullut vastaan sellainen ihmeellinen juttu että ei muka ostettaisi kotimaista lihaa. Kysytään miksi pitäisi tukea lihantuottajaa.Omituista sanon minä. Viljatilat tarvitsevat karjatiloja ja päin vastoin.
Tuosta suomalaisesta sianlihan tuotannosta olen ollut huolissani.
Esimerkiksi Suomen puolustusvoimat voisi tukea sitä ja näyttää esimerkkiä. Nuoriso kyllä tykkää syödä armeijassa kunnon lihaa eikä mitään epämääräisiä soijamykykastikkeita.
Konkreettisia toimia voisi valtiokin tehdä asian eteen vielä helpostikin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Mää 
Päivämäärä:   1.7.22 12:49:00

Mää en tierä, miten noi kauppojen suuret ketjut sais kuriin!
Voisko niitä jo kohta päästä syyttämään markkina-aseman väärinkäytöstä tai jotain??

Nää Isoilla Kirjaimilla olevat ketjut mahtailevat, kuinka paljon ovat jakaneet bo... rahaa sinne tänne ja tonne. Bonuksia, Plussia, HyvänMiehenLisiä ja mitä kaikkia nämä ovatkaan!
Eli saavat voittoa valtavat määrät!

He ilmoittavat julkisesti, että tekevät kaikkensa tuottajien eteen.

Myyntineuvotteluissa he sanelevat kuitenkin hinnan, jolla esim. maidon meijeriltä ostavat, sen saman pienen hinnan, ku ennenkin!! Eivät suostu jakamaan alkutuottajien suuntaan valtavista voitoistaan MITÄÄN!!!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.7.22 12:59:17

Mun tuntemista neljästä maatalosyrittäjästä kolme lopettaa tänä vuonna. Yhdellä heistä ollut nimenomaan omaa myyntiä suoraan tilalta, mutta sekään ei ole kannattavaa niillä hinnoilla mitä ihmiset suostuvat maksamaan. Surullista, koska siellä mm. possut pääsevät aina halutessaan ulkoilemaan, samanlaisia mukavuuksia on harvoin tarjolla isommilla tiloilla.

Yksi jatkaa, mutta hän sai juuri suuren perinnön ja selviää pitkään vaikkei saisi tuloja ollenkaan.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ahnerikas 
Päivämäärä:   1.7.22 13:39:09

Joo saattaahan sitä huonosti mennä, mutta sekin voi johtua muutamista asioista. Nimittäin omista kulutustottumuksista. onko sitä pakko isännällä ja emännällä ja kahdella täysikäsellä lapsella olla uuden karheat mersut ( tai no uuet ja uuet. Kuitenkin minimissään 20th) ? Tarviiko olla kelkat, mönkijät, vesijetit lapsilla? Tarviiko oikeesti olla sitä sun tätä, ei se ihme ettei rahat riitä pakollisiin menoihin, jotka kuitenkin jokainen luokittelee itse itselleen. Monen auton vakuutukset ym tm ym. Sekä tiedän monta, joilla on kuitenkin säästötileillään rahaa, mutta valitetaan ettei sitä ole.... Onko tää vain rikkaiden ahneutta?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: kosa 
Päivämäärä:   1.7.22 13:44:19

hanna; oletkohan sä vähän kapeakatseinen ihminen?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 14:05:11

kosa: en lainkaan :) mutta olen maatilalta kotoisin ja tiedän miten se toimii

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.7.22 14:29:33

"Jos yritystoiminta on kannattamatonta, sen toimintasuuntaa tai liiketoimintasuunnitelmaa vaihdetaan, tai yritys lakkautetaan. Niin se on kaikilla aloilla, eikä siitä tehdä numeroa. Muutoksiin sopeudutaan ja ne nähdään mahdollisuutena."

Tää maatalous on siitä jännä yritystoiminta että ulkoa sanellaan suoraan että mitä tuotteesta maksetaan (vähän). Lopun saat erilaisina tukina.

Eli ainoa tapa on karsia kuluja. Mutta tietynlainen infra ja laitteet on kuitenkin oltava olemassa.

Oikeassa terveessä yritysmuodossa se maajussi saisi sanoa tuotteiden hinnan ja alalla olisi tervettä kilpailua. Nythän hinnat tulee tosiaan aivan muualta. Eli maidosta ja lihasta saa saman kuin ennenkin tai jopa vähemmän mutta samalla polttoaineet ym ovat kallistuneet.

Eli mistä kohtaa se maajussi voisi nyt tinkiä?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: tilallisen tytär 
Päivämäärä:   1.7.22 14:37:28

Meidän kylällä on ollut kymmenkunta maanviljelijää ja näistä tiloista vain yksi jatkaa. Sama juttu naapurikylissä. Menestyäkseen maatila tarvitsee tänä päivänä rahoituksen jostain muualta teki mitä hyvänsä. Tuottajahinnat ovat järjettömän pienet kasvaneisiin kuluihin nähden ja viljelijä itse voi vain haaveilla maksavansa itselleen palkkaa vaikka tekisi töitä vuorokauden ympäri, kuten moni tekeekin.
On surullista miten maanviljelijöiden (ja sitä mukaan pian koko suomen) ahdinkoa vähätellään!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ?? 
Päivämäärä:   1.7.22 14:47:03

"Okei, viljelöillä ei ehkä ole aikaa tai taitoa muudä muualle kuin K:lle tai S:lle näiden ilmoittamaan hintaan. Mikseivät siis lyöyttäydy yhteen ja palkka ammattimaista myyjää myymään paremmalla hinnalla eniten tarjoavalle?"

Tämä?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.7.22 14:49:07

^ Mitäpä lottootte, mistä K ja S ostaa tuotteensa jollei Suomesta? No sieltä ulkomailta mistä sen saa halvemmalla!!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ulkopuolinen 
Päivämäärä:   1.7.22 14:51:20

Tähän ei oikeasti ole lyhyen tähtäimen ratkaisuna mikään muu kuin valtion ylimääräinen tuki suoraan viljelijöille. Koska ruoantuotanto on pakko pitää Suomessa huoltovarmuuden takia, tuohon pitäisi kehitellä joku systeemi, joka takaisi "huoltovarmuus"tuottajille edes jonkinlaisen varman elannon, jolla kulut tulevat kuitattua ja palkka itselle maksettua. En tiedä, mikä olisi järkevää. Joku valtion hallinnoima välikäsi, jolle nämä nimetyt tuottajat myyvät kaiken tuotantonsa aina tiettyyn hintaan, ja hintaa säädellään inflaation mukaan? Maksimihinta/maksimivoittoprosentti minkä voi vetää välistä suomalaiselle elintarvikkeelle? En tosiaankaan tiedä, mutta jotain pitää tehdä.

Nyt ei todellakaan puhuta normaalista liiketoiminnasta, vaan valtion omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta, ja sitä ei saavuteta, jos Suomessa ei ole toimivia tiloja. Ruokaa ei voi varastoida, vaan sitä on pakko tuottaa vuosikausia normaaliin tarpeeseen, jotta sitten hätätilanteessa sitä riittää kaikille. Tilojen perustaminen tyhjästäkään ei hätätilanteessa onnistu, sitäkin on joku valopää toki ehdottanut.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Klo 
Päivämäärä:   1.7.22 15:20:49

"Lähettäjä: joo
Päivämäärä: 1.7.22 12:12:00

vuosia sitten oli bisnesideana perustaa oma itsenäinen meijeri pientilallisille ja erikoistua erilaisiin maitojalosteisiin ....mutta sitten, kiitos suomen yliäärimmäiseten terveysviranomaisten. paikat eivät vastanneet nykysuosituksia, mitä käsittelyn ja valmistuksen tekoon olisi paperilla vaadittu...."

Bisnesidea on vasta idea ja vaatii jonkun joka toteuttaa. Noista vanhoista meijereistä on sittemmin tehty pienpanimoita yms. elintarviketehtaita, bisnesideoita, joita on viety loppuun asti myöskin tyydyttämään terveysviranomaisia. Maatiloilla saatetaan investoida satoja tuhansia koneisiin mutta jatkojalostus pitäisi sitten tehdä pelkällä ämpärillä ja soppakauhalla. Verkostoituminen, sijoittajat, konsultit ....majussi osaa oman roolinsa mutta jatkojalostukseen vaaditaan ulkopuolista rahaa ja osaamista. Viranomaisia ja EUta on hyvä syyttää jos puhti loppuu kesken projektin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Wanha kurppa 
Päivämäärä:   1.7.22 15:29:08

"Lähettäjä??

Päivämäärä1.7.22 14:47:03

"Okei, viljelöillä ei ehkä ole aikaa tai taitoa muudä muualle kuin K:lle tai S:lle näiden ilmoittamaan hintaan. Mikseivät siis lyöyttäydy yhteen ja palkka ammattimaista myyjää myymään paremmalla hinnalla eniten tarjoavalle?"

Tämä?"

Mistähän se myyntitykki keksii asiakkaan, joka ostaa paremmalla hinnalla vaikka 50 miljoonaa litraa maitoa vuodessa?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   1.7.22 15:33:43

Eikö ongelma nyt ole nimenomaan se että rahat loppuu? Millä ne maajussit maksaa nää uudistukset/muutokset ja niiden vaatimat investoinnit jos nytkään ei riitä rahaa laskuihin ja pankit ei anna lainaa?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Wanha kurppa 
Päivämäärä:   1.7.22 15:35:42

"Tähän ei oikeasti ole lyhyen tähtäimen ratkaisuna mikään muu kuin valtion ylimääräinen tuki suoraan viljelijöille."

Joo, ei ole helppoa ratkaisua vaikka tuet ovat myös osa ongelmaa myös nostamalla viljelymaan hintaa ja ohjaamalla tuotantoa. Uusi-Seelanti teki aikanaan räväkän ratkaisun ja nyt siellä kukaan ei haikaile menneitä. Suomessa se ei onnistuisi, koska EU:n vapaat sisämarkkinat tietysti vaikuttaisivat.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   1.7.22 15:46:06

Viljelijäthän ei myy tuotetta K:lle tai S:lle vaan mejerille, myllylle tai lihanjalostamolle.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: antsi 
Päivämäärä:   1.7.22 15:58:15

Viljelytuotannon ongelma on, että viljelijä työskentelee vain muutamana viikkona vuodessa, loput ajat lomailee.

Ei ole reilua muita työtätekeviä kohtaan, että muilla on lomaa sen verran vain mitä viljelijä tekee työtä.

Siinä on yksi syy hinnan muodostumiseen (tai siihen, että hintaa ei muodostu).

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   1.7.22 16:00:21

"Eläimettömien tilojen pellot nurmella, niittävät syksyllä maahan ja ottavat pienet tuet niistä.

Apulanta, paalaus ja kaikki muu turhan kallista jos meinasi myydä heinää. Viljanviljely on vain rikkaiden hommaa tai konkurssiin itseään viemistä."

Näinhän se usein taitaa valitettavasti olla, lihansyönnin vastustajat vaan kuvittelee että kylvetään se nyhtökaura tai härkis peltoon ja siellä ne helposti sitten itsekseen kasvavat minkälaisissa oloissa vaan ja viljeilijä senkun viheltelee matkalla pankkiin.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 16:04:24

antsille päivän naurut :))))

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: kok. 
Päivämäärä:   1.7.22 16:05:34

"Tähän ei oikeasti ole lyhyen tähtäimen ratkaisuna mikään muu kuin valtion ylimääräinen tuki suoraan viljelijöille. Koska ruoantuotanto on pakko pitää Suomessa huoltovarmuuden takia, tuohon pitäisi kehitellä joku systeemi, joka takaisi "huoltovarmuus"tuottajille edes jonkinlaisen varman elannon, jolla kulut tulevat kuitattua ja palkka itselle maksettua. En tiedä, mikä olisi järkevää. Joku valtion hallinnoima välikäsi, jolle nämä nimetyt tuottajat myyvät kaiken tuotantonsa aina tiettyyn hintaan, ja hintaa säädellään inflaation mukaan? Maksimihinta/maksimivoittoprosentti minkä voi vetää välistä suomalaiselle elintarvikkeelle? En tosiaankaan tiedä, mutta jotain pitää tehdä."

Ja hupsis vain, siinä lensi markkinatalous ikkunasta ulos, ja tuli sosialismi tilalle.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: antsi 
Päivämäärä:   1.7.22 16:17:30

No kerrohan hanna, mitä TUOTTAVAA se viljelijä tekee syys-loka-marras-joulu-tammi-helmi-maalis-huhtikuussa? Kiillottelee traktorin kylkeä, joo, se ei ole tuottavaa työtä.

Ei valtioilla ole varaa elättää herroiksi viljelijää, joka esim. makoilee Thaimaassa loka-huhtikuun, käy heittämässä myrkyt ja siemenet maahan toukokuussa, keräilee viljat elokuussa ja lähtee taas Thaimaahan syksyllä.

Ei kukaan suostu elättämään toisia, viljelijöidenkin on tehtävä työtä myös muulloin kuin kylvö- ja korjuuaikaan.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: In vino veritas 
Päivämäärä:   1.7.22 16:17:58

Maataloutta tarvitaan Suomessa, se on selvä. Asian voisi ehkä ratkaista esim niin, että valtio sitoutuisi ostamaan (varmuusvarastoon) ennalta sovittuun kohtuulliseen hintaan tietyn osan tuotannosta, oli se sitten 10, 20tai 50%, paremmin tietävät kertokoon. Loput saisi myydä markkinahintaan ja juurikin sille joka eniten maksaa, kansainvälisesti.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: muakin kiinnostaa 
Päivämäärä:   1.7.22 16:19:23

Niin, mitä se viljelijä tekee syys-huhtikuussa (=8kk)?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 16:23:58

aika monet tekee mettä töitä talvisin ja todella monet käyvät jo muutoinkin päivä töissä muualla kun maataloudesta saatu elanto ei riitä elämiseen

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: kk 
Päivämäärä:   1.7.22 16:24:07

Ensin tulee kulkutaudit, sitten sodat ja sen jälkeen nälänhätä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 16:24:44

unohdatte myös että maanviljelijällä on hyvin usein myös tuotantoeläimiä..niitä pitää ihan talvellakin hoitaa ;)

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: kok. 
Päivämäärä:   1.7.22 16:24:51

Se on kiva asia toi valtio, kun se tosta vaan ostelee varastoon ja makselee eri asioita tosta vaan, rahaa riittää aina ja mitä vaan voidaan ostaa ja maksaa kuinka paljon vaan eikä rahat lopu koskaan. Oikea runsaudensarvi. Tulee mieleen eräskin toinen valtio tästä vähän itäänpäin aikoinaan.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   1.7.22 16:35:57

Tunnen / tiedän paljon työikäisiä ja -kykyisiä maanviljelijöitä joista kukaan ei tosiaan lomaile Thaimaassa talvikautta (osa ei todellakaan edes lomaile koskaan kunnolla) vaan jos ei tuotantoeläimiä ole niin urakoivat traktoreilla, kaivureilla, metsäkoneilla jne tai käyvät ulkopuolella töissä. Ihme käsityksiä ihmisillä, huomaa että täällä ei kovin montaa maataloutta tuntevaa ole linjoilla. Ihan hyvä se Kurvisen esitys (eilen Maaseudun Tulevaisuudessa) että perusopetukseen pitäisi ottaa ohjelmaan maatilavierailut ettei maataloudesta vieraantuneet olisi pelkästään epämääräisistä lähteistä saatavan tiedon varassa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Klo 
Päivämäärä:   1.7.22 16:37:19

Eläintilalliset tekee viikonloputkin töitä ja ainakin naapurini, viljatilalliset tekevät halkoja myyntiin talvisin. Toinen naapurini viljelee sivutoimisesti.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Kukkamulta 
Päivämäärä:   1.7.22 16:46:01

Ei vielä huoleta. Tietysti toisten viljelijöiden jaksaminen huolettaa, mutta elinkeinon loppuminen Suomessa ei ole todennäköistä.

Menestyvillä tiloilla menee edelleen hyvin. Ensi vuodenkin lannoitteet on tilattu jo, investointien maksu hyvällä mallilla ja homma pyörii. Satonäkymät on ainakin vielä hyvät ja viljan ja lihan hintoihin on saatu pienet korotukset. Huonosti johdetut tilat ja olisi kaatumassa ilman kustannuskriisiäkin. Kiikunkaakun-tilat voi mennä mihin vaan suuntaan. Täysin harrastelijoiden on syytäkin lopettaa ja pellot tulisi saada niiden tuottavien viljelijöiden käyttöön, molemmille reilulla tavalla tietysti.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: hanna 
Päivämäärä:   1.7.22 16:49:25

kannatan todellakin myös Kurvisen esitystä perusopetukseen..liikaa vouhkataan kouluissa nykyään vihreää siirtymää ja pääkaupunkilaislapset ovat ihan vieraantuneet mitä ja miten täällä maalla heille ruokaa tehdään

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Jatta 
Päivämäärä:   1.7.22 16:55:39

Huvittavaa miten vähän ihmiset tietää nykyään maataloudesta. Maatalous on yksi kehittyneemmästä aloista joissa robotteja ja muita laitteita käytetään apuna.
Ne muutaman hehtaarin ja kymmenien lehmientilat alkaa olla jo loppuneet. Toki niitäkin edelleen on.
Ja se maanviljelijä on yleensä 1 henkilö, pariskunta tai nykyään jopa yhtiö jossa useampi osakas tekee duunia.
Kyllä siinä normi kuolevaisen lainan otot on tapissa, kun puhtaalta pöydältä aloitat viljelijäksi tai maidontuottajaksi.
Vai miltä kuulostaa ottaa pari milliä lainaa? Heti kättelyssä kun tilaa jatkat/kehität tai ostat?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 17:12:00

Antsit ja muut, kuvitteletteko tosissanne että viljelijä elää ainoastaan kylvämällä keväällä ja puimalla syksyllä ja siinä vuoden työ ja vuoden tienistit? Hahhah ei todellakaan.
Viljelijät tekevät lisäksi urakointia muille ympäri vuoden, talvella metsätöitä (urakointia muille), tekevät klapeja myyntiin teille metsättömille, Auraavat teitä jonkun on sekin työ tehtävä ja lunta tulee silloin kun viljaa ei puida... ja tietenkin suurella osalla on lisäksi ne eläimet hoidettavana 24/7.... jos ei ole eläimiä eikä muuta sivutoimea viljelyn lisäksi, viljelijä käy ihan päivätöissä muualla.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 17:14:30

"Niin, mitä se viljelijä tekee syys-huhtikuussa (=8kk)?"

Oletan, ettei kukaan ole sentään niin tietämätön, että kysyisi tätä karjatilallisten osalta, joten vastaan viljatilojen osalta: Ensinnäkin mistä tuo aikajänne on revitty, kun vähintäänkin huhtikuu, syyskuu ja lokakuu ovat ihan aktiivista viljelyaikaa? Huhtikuussa muokataan peltoja kylvökuntoon. Se muokkaus voi olla suuritöisempi homma kuin varsinainen kylvö. Syyskuussa on monena vuonna monella alueella Suomessa vielä ihan täysi tohina menossa puintien ja viljan kuivauksen osalta. Lokakuussa tehdään syyskyntöjä.

Marras-maaliskuussa voidaan sitten esimerkiksi kuljettaa viljaa ostajille, jos tila huolehtii rahdista itse. Silloin voidaan myös huoltaa ja korjata koneita. Tämä ei valitettavasti ole välttämättä pieni eikä nopeasti suoritettava työ, koska maatalouden pitkittyneen talousahdingon vuoksi monilla isohkoillakin tiloilla on vanhat koneet. Tämä tarkoittaa, että korjaamaan joutuu paljon.

Noin muuten marras-maaliskuussa tehdään esimerkiksi koneurakointeja eli vaikkapa lumenaurauksia tilan koneilla. Aika monet maanviljelijät tekevät talvisin myös metsätöitä. Maatilojen yhteydessä voi olla myös muunlaista yritystoimintaa, josta rahaa koetetaan repiä. Jotkut - itse asiassa aika monet - käyvät tilan ulkopuolella ihan normaalisti palkkatyössä, ja tämä palkkatyö voi olla melkein mitä vain.

Joko saitte riittävän vastauksen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen?

Paras osuus vastauksessa tulee kuitenkin tässä: usein juuri ne hommat, joita maanviljelijät tekevät talvikaudella, ovat itse asiassa niitä ainoita hommia, joista heille itselleen jää minkäänlaista palkkaa. Varsinaiset maatalouden työt menevät usein lähes palkatta tai täysin palkatta. Huonossa tapauksessa voi olla jopa niin, että maanviljelijä suoranaisesti pumppaa rahaa maatalouteen niistä muista hommista, joista hänelle jää jotain käteen. Eikö ole kiva? Maanviljelijä elättää itsensä muilla töillä tai jopa sponssaa niillä maataloutta, jotta tekin saatte syödäksenne ja jaksatte ihmetellä, mitä se maajussi oikein tekee suurimman osan vuodesta. :)

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 17:20:48

Sitten vielä tuosta ajatuksesta, että tehostaminen pelastaa kaiken, kyllä isot tilat pärjää jne. Valitettavasti olette vähän myöhässä tuon ajatuksenne kanssa. Pitkään asia onkin ehkä ollut niin, että pienten tilojen lopettaminen on vain ollut maatalouden tehostumista. Nyt viimeisimmissä mylläkässä on kuitenkin alkanut olla merkkejä siitä, että ne isot, toimintaansa paljon kehittäneet tilat ovat pahimmassa kusessa. Heillä on usein takana suurimmat investoinnit ja heillä on isoimmat velat. Kun maatalous tekee tappiota, heillä on monesti myös isoimmat tappiot.

Kun toiminta on suurta ja on investoitu paljon, kannattavuuden heikentyessä voidaan tulla todella ryminällä alas. Niin että tästä viimeisimmästä kannattavuuskriisistä voivat selvitä jopa paremmin pienemmät, vähemmän investoineet ja kehittäneet tilat.

Miettikääpä sitä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ella 
Päivämäärä:   1.7.22 17:41:52

"Niin, mitä se viljelijä tekee syys-huhtikuussa (=8kk)?"

Vastaus: käy muualla töissä tai tekee koneurakointia (maanrakennus, auraukset tms.) sekä metsätöitä. Tosi moni viljanviljelijä käy ihan kokopäivätöissä muualla myös kasvukautena, jolloin peltohommat tehdään vapaa-ajalla ja tarvittaessa öisin.

Tosin kyse on joulu-maaliskuusta. Kylvöt alkaa Etelä-Suomessa huhtikuun puolella ja sitä edeltää viljan lajittelu, koneiden huolto kylvökuntoon (ei mikään pikkuhomma, vaan helposti parin viikon urakka) sekä viljelysuunnitelmien tekeminen (sisältää paljon paperihommia). Lokakuu on vielä joidenkin kasvien sadonkorjuuaikaa (mm. peruna ja sokerijuurikas) ja sen jälkeen tehdään maanmuokkaukset (esim. kyntö), mikä tarkoittaa koko peltopinta-alan ajoa läpi traktorilla. Ei taaskaan mikään pikkuhommia, vaan vie helposti viikkoja keskimääräisen kokoisella tilalla. Maanmuokkaukset jatkuvat usein marraskuun (etelässä joillakin jopa joulukuun) puolelle, minkä jälkeen on vielä edessä koneiden pesut ja syyshuollot.

Oletan, että tässä kyselyssä ei nyt puhuttu eläintilallisista. Jokainen varmaan ymmärtää, että heillä on hommaa vuoden ympäri ihan jokaisena päivänä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   1.7.22 17:55:15

"Varsinaiset maatalouden työt menevät usein lähes palkatta tai täysin palkatta. Huonossa tapauksessa voi olla jopa niin, että maanviljelijä suoranaisesti pumppaa rahaa maatalouteen niistä muista hommista, joista hänelle jää jotain käteen."

^
miksi viljelijä tekee ilmaista työtä? Jos kerran palkkatyökin on? Mikä vitt_ teitä viljelijöitä vaivaa?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: buahhahhahaa 
Päivämäärä:   1.7.22 17:59:30

"Eikö ole kiva? Maanviljelijä elättää itsensä muilla töillä tai jopa sponssaa niillä maataloutta, jotta tekin saatte syödäksenne ja jaksatte ihmetellä, mitä se maajussi oikein tekee suurimman osan vuodesta. :)"

aikamoista kilven kiillotusta...jeesustelijat!!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 18:00:42

"miksi viljelijä tekee ilmaista työtä? Jos kerran palkkatyökin on? Mikä vitt_ teitä viljelijöitä vaivaa?"

Varmaan ihan hyvä kysymys. Moraali, perinne, tottumus, halu kaikesta huolimatta tuottaa suomalaista ruokaa? Se, että maatalouteen on tullut otettua lainaa silloin, kun tilanne ei vielä ollut yhtä lohduton?

Oli vastaus mikä hyvänsä, tärkeintä on ymmärtää, ettei kyseessä ole pelkästään maanviljelijän ongelma. Jos ymmärtää yhtään mitään, tietää, ettei yksikään suomalainen voi suhtautua suomalaiseen ruoantuotantoon ja huoltovarmuuteen kevyesti.

Ei tulisi miettiä, mikä maajussia vaivaa, kun hän tekee työtä, josta saa palkaksi känsät käsiin, vaan tulisi miettiä, mikä vaivaa yhteiskuntaa, joka kuvittelee, että maajussit tekevät työtä ikuisesti mainitulla palkalla. Tai että sillä ei ole mitään väliä, jos suomalaiset viljelijät järkiintyvät ja suomalainen ruoantuotanto loppuu.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 18:01:27

"aikamoista kilven kiillotusta...jeesustelijat!!"

Kyllä se on ihan totuus. Jos se on sinusta kiusallinen, tässä on sinulle oppimisen paikka. :)

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ella 
Päivämäärä:   1.7.22 18:02:09


"miksi viljelijä tekee ilmaista työtä? Jos kerran palkkatyökin on? Mikä vitt_ teitä viljelijöitä vaivaa?"

Viljelijällä on usein monen sukupolven paineet niskassaan. Kukaan ei halua olla se, joka lopetti viljelyn tai myi tilan. Myös elossa olevat sukulaiset saattavat luoda paineita jatkaa tilaa. Lisäksi suurin osa viljelijöistä nauttii erittäin suuresti siitä viljelystä. Se on elämäntapa, työ ja harrastus. Moni ei osaa eikä halua lopettaa, vaikka se olisi taloudellisesti järkevää. Lisäksi monella on vahva usko tulevaisuuteen, siihen että tulee paremmat ajat. Siksi moni jatkaa viljelyä ja pumppaa muualta saamaansa rahaa siihen kannattamattomaan tilaan.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: buahhahhahaa 
Päivämäärä:   1.7.22 18:03:00

No eihän tuo ole loppunut muutamaan sataan vuoteen.

Maanviljelijät ovat uhriutujien aatelia.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ella 
Päivämäärä:   1.7.22 18:04:49

Ja vielä se, että jos on usean sadantuhannen/miljoonan velat, ei pankki anna lopettaa toimintaa, jos tilalle ei ole ostajaa. Pankin kannalta on parempi antaa tilan jatkaa, jos pystyy kuitenkin jotenkin lyhentämään lainojaan tai maksamaan ainakin korkoja.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: voi luoja 
Päivämäärä:   1.7.22 18:04:50

2 suurin osa viljelijöistä nauttii erittäin suuresti siitä viljelystä. Se on elämäntapa, työ ja harrastus."

^
no sitten on turha valittaa, tonkikaa niitä peltojanne kun siitä onnelliseksi tulette...

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 18:07:02

"no sitten on turha valittaa, tonkikaa niitä peltojanne kun siitä onnelliseksi tulette..."

Ymmärsinkö oikein: sinusta Suomen ruokahuolto ei voi olla tärkeä kysymys, jos joku maajussi jossain kehtaa pitää tekemästään, taloudellisesti kannattamattomasta työstä? :)

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: voi luoja 
Päivämäärä:   1.7.22 18:07:15

"elossa olevat sukulaiset saattavat luoda paineita jatkaa tilaa."

-Ai sukuko sen päättää, mitä joku elämällään tekee? Vaikka ei pätkääkään kiinnostaisi istua hikisessä traktorissa, niin suvun takiako sitä on pakko tehdä?

Naurettavaa. Eikö viljelijöillä ole omaa tahtoa?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 18:08:16

Syksyllä kylvetään myös, syysviljaa. Lisäksi raivataan peltojen reunoilta pajukoita ja muuta ryteikköä, tätä voi toki tehdä keväälläkin. Korjataan salaojia ja avataan ojia. Naapuri on kyntänyt joku vuosi joulukuun alussakin kun oli leuto talvi. Hän tekee koneurakointia toisena työnä. Ei ne tilat ja yrittäjät ole mikään yhtenäinen massa. Eikä jokainen vuosi mene saman kaavan mukaan.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ööö 
Päivämäärä:   1.7.22 18:10:49

Täällä täytyy olla pari provoa, hyvät naurut kuitenkin saa :D toiset tuottaa ruokaa melkein hyväntekeväisyytenä ja porukka syödä mussuttaa ja samalla arvostelee ja mollaa viljelijää kun suu täynnä ruokaa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 18:13:41

Pahoin pelkään, että tyhmyys ja tietämättömyys ovat joiltain osin todellisuutta, eivät aina provoa. :) Lisäksi häpeä aiheuttaa monenlaista todellisuuden kieltämistä: kuka nyt haluaa kuulla, että hänenkin ruokansa aika todennäköisesti revitään maajussin selkänahasta, varsinkaan jos on tottunut vaalimaan sellaisia ajatuksia, että maajussit ovat porhoja, jotka eivät oikeastaan mitään teekään?

Totuus sattuu. :)

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: nah nah 
Päivämäärä:   1.7.22 18:15:22

No jos joku tykkää tehdä kannattamatonta työtä, niin eihän se muilta ole pois, mutta älköön sitten valittako. Oikeasti v_tuttaa tuo vinkuminen.

Tosiasiassa yksikään viljelijä ei ole kuolemassa Suomessa sen takia, että viljely on kannattamatonta täällä. Jos oikeasti jonkun "viljelijän" leipä loppuisi, niin kyseinen "viljelijä" ihan takuulla etsisi rahaa jostain. Kaikki viljelijöiden vinkumiset ovat silmänlumetta, kun yrittävät vain saada enemmän kupattua rahaa valtiolta.

Viljelijät saavat jo nyt paljon tukia. Viljelijöiden palkan maksaa valtio eli veronmaksajat, joten pitäisi näiltä saada jotain työpanostakin sen eteen.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   1.7.22 18:20:12

Monet viljelijät ovat alkoholisteja, joilla ei ole asiaa muihin töihin, kuin pellolle.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 18:30:23

nah nah: Suomessa ylipäätään tosi harva on kuolemassa minkään asian kannattamattomuuteen, mutta tarkoittaako se sitten, että missään ei ole mitään oikeaa eikä todellista epäkohtaa eikä mikään ole oikeasti kannattamatonta?

Sille, jos sinun kapasiteettisi ei riitä sen asian ymmärtämiseen, ettei maatalouden kannattavuusongelma ole missään määrin vain maajussin ongelma, en voi mitään. Huutele vain vitutuksistasi ja vinkumisistasi, jos ruokahuollon vaikutus koko kansaan on liian vaikea asiakokonaisuus ymmärrettäväksi.

"Viljelijät saavat jo nyt paljon tukia. Viljelijöiden palkan maksaa valtio eli veronmaksajat, joten pitäisi näiltä saada jotain työpanostakin sen eteen."

Niin että suomalaista ruokaa ei ole myynnissä eli ei ole työpanosta näkynyt, vai mitä yrität tällä kommentilla viestittää?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ,, 
Päivämäärä:   1.7.22 18:32:40

Joka päivä muutama tila lopettaa ja maajussi lähtee muihin töihin.
Maa- ja metsätalous työllistää suuren määrän ihmisiä maajussien lisäksi..Oliko se yli 200 000? Ei muuta kun työttömäksi koko sakki, vai? Alkaa hevosharrastuskin maksaa kun ei ole tuottajia omassa maassa. Vai meinaatteko että esim. Hankkija toimii täällä harrastelijoiden ja hevostelijoiden rahoilla?

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ööö 
Päivämäärä:   1.7.22 18:37:40

”Pahoin pelkään, että tyhmyys ja tietämättömyys ovat joiltain osin todellisuutta, eivät aina provoa. :)”

Näinhän se taitaa olla valitettavasti. Mutta itsestäänhän vain tyhmän tekevät.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: nah nah 
Päivämäärä:   1.7.22 18:44:29

"Joka päivä muutama tila lopettaa ja maajussi lähtee muihin töihin."

^
oikein, niin pitääkin, joillain sentään on järki päässä ja sukulaiset ei määräile

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.7.22 18:50:16

Tässä asiassa ei olisi oikeasti varaa olla tyhmä, koska jos suomalainen ruokahuolto onnistutaan ajamaan alas, se tulee osumaan kipeästi tyhmien omaankin nahkaan. En silti toivo tätä heille - toivon, että päätöksiä tekemään löytyy älykkäämpiä ihmisiä, joilla on parempi ymmärrys kokonaisuuksista ja jotka eivät ole valmiita kusemaan omaan nilkkaansa vain siksi, etteivät tykkää maajusseista. :)

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: europe4 
Päivämäärä:   1.7.22 18:52:03

"porukka syödä mussuttaa ja samalla arvostelee ja mollaa viljelijää kun suu täynnä ruokaa."

Ei ehkä kannattaisi yleistää. Kaikki eivät syö viljatuotteita, ja esim. minä en syö suomalaisten tuottamaa ruokaa lainkaan, kun en asukaan Suomessa.

Jotain mätää tuossa suomalaisessa viljelyssä kyllä vaikuttaa olevan, tämä topikki ei suinkaan ole ainoa, josta käy ilmi, että maanviljely vaikuttaa vähän hämärähommalta.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   1.7.22 18:52:25

Ei maanviljely Suomesta lopu, vaan järjestyy uudestaan! Tilakoko kasvaa, joka on oikein! Ei pientiloilla, josta yksi sisarus on maksanut miljoonan myös koneista ja laitteista toisen miljoonan, ole menestymis mahdollisuuksia!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: kellly 
Päivämäärä:   1.7.22 18:53:07

Totta tuo että kyllä ne maatalouden ongelmat koskee muitakin. Ennen täällä oli aina tiet aurattu kun piti lähteä töihin. Piti hankkia oma traktori kun ainut auraaja oli niin ylityöllistetty, että ehti meille vasta päivällä. Nyt etsitään sille traktorille korjaajaa, ei löydy sadan kilometrin säteellä.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ........ 
Päivämäärä:   1.7.22 19:03:59

! Tervetuloa nykypäivään.. Ne pientilat on kadonneet jo aikapäiviä sitten. Nyt kaatuu niitä kannattaviakin tiloja jotka ovat investoineet ja ottaneet isoja lainoja.
Vilkaiskaapa maajussien keski-ikää. Loppua kohden yleensä himmataan ja nuoria ei pahemmin kiinnosta ottaa valtavia lainoja ja olla koko kansan haukuttavana.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: Ööö 
Päivämäärä:   1.7.22 19:04:39

”Ei ehkä kannattaisi yleistää. Kaikki eivät syö viljatuotteita, ja esim. minä en syö suomalaisten tuottamaa ruokaa lainkaan, kun en asukaan Suomessa.”

Syö sinä siellä paikallista. Huoltovarmuus se on täällä Suomessakin oltava. Kannattaa tulla tänne perehtymään oikeasti ”hämärähommiin” eikä vaan lukea foorumeilta ja perustaa siihen mielipidettä. Täällä myös tuotetaan muutakin kuin viljaa.

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 19:06:45

"Ei ehkä kannattaisi yleistää. Kaikki eivät syö viljatuotteita, ja esim. minä en syö suomalaisten tuottamaa ruokaa lainkaan"

Oletko sama tyyppi joka taannoin kommentoi ettei leipominen mitenkään onnistu suomalaisista raaka-aineeista koska esim sokeria ei saa suomalaisena? :D

Maanviljely = alkutuotanto, ei ole yhtä kuin kaura,ohra,vehnä ja ruis. Suomessa kasvatetaan paljon muutakin ruokaa kuin viljaa ja vilja on monen muu tuotteen ketjussa tärkeänä osana!!!

  Re: Maatilojen konkurssi aalto

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   1.7.22 19:07:43

Jos maatalous olisi oikeasti kannattamatonta niin maa olisi paljon halvempaa kuin nyt on. Sen sijaan ollaan niin kateellisia ja nihilistisiä toisilleen, ei myydä mitään. Maan hinta vaan nousee.

Sitten kun peltohehtaari on alle 5000€, voi puhua siitä että ollaan vaikeuksissa.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.