Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Vertaistukea 
Päivämäärä:   30.6.22 13:55:00

Synnytin esikoiseni reilu viikko sitten. Raskausaikaa varjosti hieman pelko vauvan menettämisestä.
Minulla ei maitoa tule tarpeeksi, joten imettämisen ohella vauva saa myös korviketta. Eilen noin tunti korvikkeen syönnin jälkeen, kun vauva makasi unipesässä vieressäni hän kaaressa oksensi korvikkeet niin että sitä oli myös nenässä. Vauva oli hyvin tuskaisen oloinen kun yritti ryystää sitä maitoa/limaa nenästään ja samalla suusta tuli hieman kuplien maitoa. Olin jo soittamassa 112 kun tilanne vihdoin raukesi. Tämän jälkeen vauva oli taas normaalin oloinen. Säikähdin tilannetta todella paljon, olin koko loppu päivän jotenkin aivan lamaantunut. Luulin oikeasti, että vauva kuolee käsiini.

Seuraava yö meni kokonaan valvoessa, en uskaltanut sulkea silmiäni hetkeksikään kun pelkäsin saman tapahtuvan uudestaan. Selvästi siitä joku trauma jäi ja nyt pelottaa aivan kamalasti hänelle pullosta korviketta antaa.. vaikka en edes tiedä johtuiko korvikkeesta vai oliko sattumaa. Selvennän nyt vielä, ettei kyse ollut normi palautuksesta vaan oksennuksesta ja vaikutti että vauva tukehtuu. Miten tästä eteenpäin? Miten uskallan nukkua, syöttää korviketta..? Vertaistukea ja fiksuja sanoja kaipaisin.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   30.6.22 13:57:47

En osaa sanoa muuta kun että seuraa onko korvike vauvalle sopivaa. Jos oli oksentamisesta kyse, niin kyseinen korvike ei sovi vauvallesi, siinä on jotain allergisoivaa ja se aiheuttaa oksennuksen

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: hi 
Päivämäärä:   30.6.22 14:15:34

syötä useammin ja vähemmän kerralla

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: B 
Päivämäärä:   30.6.22 14:15:53

Kaarimainen oksennus ruokailun jälkeen noin pienellä voi viitata mahanportin ahtaumaan. Varsinkin jos tapahtuu nyt vielä uudestaan, niin lääkäriin.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: .k 
Päivämäärä:   30.6.22 14:16:52

Vauvat palauttelee, ihan normaalia että tulee kaaressa ja myös nenästä. Kannattaa röyhtäyttää pulloruokinnan jälkeen, sillä silloin vauva nielee helposti ilmaa. Jos vauva alkaa selkeästi reagoimaan nimenomaan korvikkeeseen, niin kannattaa kokeilla jotain toista valmistetta.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 14:22:13

Mistä on päätelty ettei omaa maitoa tule tarpeeksi? Ylensyöttöönhän oksentelu myös liittyy joten onko korvikkeen anto todella tarpeellista?

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: hummaniheippaa 
Päivämäärä:   30.6.22 15:11:21

Ensisynnyttäjällä ei ole helppoa, kun äidit ja mummot ei ole lähettyvillä neuvomassa.Myös maidon tulo vaikeutuu jos stresaa paljon. Lepää ja juo paljon esim. kaljaa siideriä, jotta maidontulo jatkuisi.Kaikkea hyvää sinulle ja pienokaiselle!

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: 19 
Päivämäärä:   30.6.22 15:15:42

Kannattaa juoda ja syödä itse paljon ja kokeilla vielä juoda olutta joka usein rentouttaa jotta maitoa alkaa tulla enemmän. Vauva vaan tiheästi rinnalle ja lisänä pumppausta jotta maitomäärä alkaa kasvamaan.

Jos kuitenkin jatkat korvikkeella niin muista röyhtäyttää vauva ja pitää sitä pullon jälkeen pystyasennossa 20min ennenkuin lasket selälleen. Helpottaa refluksia.

Minäkin säikähdin ja olin myös soittamassa 112 kun pieni vauvani yhtäkkiä oksensi maidot. Onneksi jäi vaan siihen yhteen kertaan.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Eh 
Päivämäärä:   30.6.22 16:34:35

Ensihoitajan näkökulmasta:

Soittakaa häkeen, jos tulee tunne/tälläinen tilanne, että vauvalla on ollut riski tukehtua. Mielummin sitä tekee turhan keikan kuin, että vauvalle kehittyy joku aspiraatiopneumonia.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   30.6.22 17:30:03

Mistä päättelet ettei omaa maitoa tule tarpeeksi? Kun jo tuossa tärkeässä maidon nostatusvaiheessa syötät korviketta, ei vauvan maitotilaus tiheällä imulla ikinä mene perille ja maidon tulo vähenee. Kaaripulauttauttelu viittaa ylensyöttöön, joten korvike taitaa olla teillä ihan tarpeeton juttu.

On ihan normaalia, että ekat 6 viikkoa istut nojatuolissa ja imetät koko päivän. Se ei tarkoita, että maitoa ei riitä.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Klo 
Päivämäärä:   30.6.22 17:37:03

Ennen neuvottiin vauvaa röyhtäyttämään eli pitämään pystyssä kunnes ilma nousi yös ja maito painui vatsaan asti.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   30.6.22 17:46:21

Vauvasi on vielä aivan pieni ja maitomääräsi vasta nousemassa. Kuinka paljon lisämaitoja teille on määrätty ja miten ne on suunniteltu purettavaksi? Saisitko omaa maitoasi pumpattua sen verran, että saat annettua kaikki lisämaidot omana maitona? Tällöin voisi ainakin poissulkea epäsopivan korvikkeen oksentelun aiheuttajana. Muista tahdistettu pulloruokinta kun annat vauvalle maitoa pullosta. Vastasyntyneellä imu on refleksi eikä vauva pysty itse säätelemään pullosta syömäänsä määrää, minkä vuoksi pikkuvauva on helppo ylensyöttää. Jos lisämaitoja ei ole terveydenhuollosta määrätty, kannustaisin jättämään pullosta syöttämisen kokonaan pois. Rinnat tuottavat sitä enemmän maitoa, mitä useammin vauva niitä tyhjentää ja jokainen korvikesyöttö on siten omasta maidontuotannosta pois. Maitomäärän riittävyyden kertoo vauvan riittävä pissaaminen, kakkaaminen ja painon nousu.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Emilia 
Päivämäärä:   30.6.22 17:58:43

Ainakin sen puoli tuntia syötön jälkeen pystyasennossa ennen nukkumaanmenoa, auttaa maitoa pysymään sisällä. Jos toistuvasti tekee korvikkeen jälkeen, mutta ei rintasyötön vähemmän kerralla ja jos sekään ei auta niin merkin vaihto kokeiluun. Ja mieluummin tosiaan yksi kerta häkeen liikaa soittoa kuin liian vähän..

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   30.6.22 17:59:35

"Lepää ja juo paljon esim. kaljaa siideriä"

No ei mitään laimeita vaan kunnon kossua!

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: hummaniheippaa 
Päivämäärä:   30.6.22 20:21:29

Alkoholittomatkin on keksitty

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   30.6.22 20:26:19

"Alkoholittomatkin on keksitty"

Ne ei poista pelkoa

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   30.6.22 20:28:01

Osta sellainen nenäniistin millä saa räät mutta myös mahdolliset maidot imettyä nenästä. On kätevä kun/jos on tukkoinen nenä.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.6.22 20:36:04

Tuo loppuu kun vauva kasvaa.

- Pidä vauvaa pystyasennossa syötön jälkeen.
- Nukuta kyljelleen ja käännä selälleen myöhemmin.
- Nuku vauvan kanssa samassa sängyssä. Vastasyntyneen äitinä nukut koiranunta joten heräät jos vauvalla on joku hätä. Kunhan vauva vain on lähelläsi.

Muistan itsekin säikähtäneeni todella paljon kun oma vauva oksensi ensimmäisen kerran. Olin onneksi vieressä ja sain käännettyä heti kyljelleen. Omani oli refluksivauva joten nukutin aika paljon myös kyljellään siihen asti, että vauva oppi itse kääntymään.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Tdup 
Päivämäärä:   30.6.22 21:11:01

? Eli imuniistin ;)

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   30.6.22 21:40:37

Tdup, ei mitään naurettavaa imuniistintä, vaan BabyVac nenäimuri apteekista.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   30.6.22 21:58:14

Meillä ei korvike sopinut, aina kun joutui antamaan, tuli masu kipeäksi ja huuto. Jos se ei sovi vauvalle tässäkään. En tiedä olisiko tottunut siihen, mutta ainakin ne harvat kerrat, kun annettiin, päätyiväy yölliseen mahakipuun. Ehkä kannattaa koittaa muuta merkkiä.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Minä vaan 
Päivämäärä:   30.6.22 22:25:12

Kaljaa ja siideriä että maitoa tulee ? Siis kotikaljaa vanha kansa sanoo että lisää maidontuloa. Ei alkoholi siinä se idea ole vaan mallas.
Maitoa ei tule usein heti tarpeeksi vaan se lisääntyy ja voi vaikka alkaa riittämäänkin. Syötä vaan usein tissillä ja yritä itse rentoutua ja syö ja juo hyvin niin ehkä se siitä alkaa vielä riittämään.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   30.6.22 23:14:05

Muista röyhtäyttää KUNNOLLA joka syötön jälkeen! Pidä vauvaa pystyasennossa joka syötön jälkeen 30 min ennen makuulle laskua. Nosta vauvan sängynpäätyä esim. kirjojen avulla ylös. Älä nukuta mahallaan (varmaan tiesitkin).

Ymmärrän täysin tunteesi ja olet tietty alkuun herkillä, mutta selviätte tästä vaiheesta kyllä. Aika menee nopeasti ja vauva on pian 3kk jolloin yleensä helpottaa moni asia.

Itselläni nyt pian 2v. tyttö ja alkuun ensimmäiset viikot ja kuukaudet pelkäsin välillä menettäväni hänet milloin mitenkin ja valvoin öisin ja tarkistelin hengitystä (normaali, terve lapsi). Hän alkoi oireilemaan 5viikon iässä refluksia, mutta yllämainituin keinoin ja apteekista reseptivapain lääkkein (Cuplaton ja se mikä tekee ikäänkuin tyynyn mahalaukkuun ettei ruoka lähde ylöspäin) asia korjaantui nopeasti.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: BB 
Päivämäärä:   30.6.22 23:43:32

Nukuta kyljelleen, niin oksu tulee paremmin ulos, ei jää henkitorveen. Kiilaa vauva esim.tiiviisti rullatuiden pyyhkeiden avulla.

Omalla lapsella oli samanlaista alussa, ja mietinkin miten kukaan uskaltaa nukkua eri huoneessa kuin vauva.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: y 
Päivämäärä:   30.6.22 23:52:49

Samaa ihmettelen minäkin, että miten niin maitoa ei tule tarpeeksi sinulta itseltäsi? Mistä tällaista voi päätellä? Pikkuvauvan vatsalaukku on viinirypäleen kokoinen, ei sitä maitoa paljoa tarvitse vielä tullakaan. Eikä sitä ala tullakaan jos vauva ei ole tarpeeksi rinnalla vaan häntä ruokitaan korvikkeella. Joten mitenkä jos jättäisitte korvikkeen kokonaan pois ja imetät vaan, voit samalla vaikka pumpata toista rintaa. Ja ihmeessä juo sitä kotikaljaakin. Oma maito on vauvalle ylivoimaisesti paras!

Oma vauvani tuossa iässä nukkui mahallaan päälläni niin että sai yölläkin otettua maitoa. Pääsääntöisesti nukkui pää rintani päällä ja suu ihan nännin vieressä. :D Siinä asennossa ei helposti oksennukseenkaan tukehdu.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: y 
Päivämäärä:   30.6.22 23:53:32

Ja muun ajan nukkui kantorepussa pystyasennossa niin siinäkään ei oksuun olisi tukehtunut.

Kyllä ne puklutkin monesti lensi kaaressa.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: täti 
Päivämäärä:   1.7.22 00:13:44

Viikko sitten synnytit ja nyt kuvittelet ettei maitoa tule tarpeeksi?? Mistäs tämmöinen väärä ajatus on peräisin? Maitoa tulee kun imettää! Alkuaikoina varmaan parin tunnin, tai jopa tunnin välein. Maidontuotanto tehostuu, mitä enemmän vauva imee. Ja alkupäivinä kestää vähän, että maito vasta nousee kunnolla.
Kaikki menee hyvin, nyt vaan rohkeasti imettämään. Sun maito on sun vauvalle sitä ylivoimaisesti parasta ravintoa!

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.7.22 00:24:18

Mulla oli paljon pelkoja johtuen aiemmasta kohtukuolemasta ja lapsettomuudesta. Ostin Owlet -älysukan seuraamaan vauvan unta ja sain sen avulla nukuttua itse, koska joku muu (eli laite) seurasi vauvan hengitystä ja sykettä.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Kikka 
Päivämäärä:   1.7.22 08:52:11

Jos vauva alkaa pulauttelemaan kaaressa niin silloin pitää ihan ensimmäiseksi poissulkea maha portin ahtauma. Ei ole todellakaan normaalia, että vauva pulauttelee kaaressa niin, että sitä tulee myös nenästä. Kun tämä on pois suljettu niin sen jälkeen epäillään refluksia.

Meidän esikoisella oli refluksi ja tosiaan ensiksi poissuljettiin tuo ahtauma. Refluksin sitten auttaa oikeastaan vain paljon pystyasennossa pitäminen. Meillä ei todellakaan röyhtöytetty esikoista, sillä se sai vain aikaan, että ne maidot lensi heti ulos sen sijaan, että osa ehti imeytyä ja sitten vauva oksensi kaaressa eli itse en todellakaan röyhtäyttäisi refluksi vauvaa.

Esikoinen nukkui paljon sylissä. Sängyssä jos nukkui päätykohotettuna ja kyljellään. Esikoinen ei osannut monista väitteitä huolimatta kääntää päätä ja sitten herättiin siihen että vauva kakoo kun yhtäkkiä alkoi yöllä oksentamaan ja jouduttiin kääntämään pää alas jotta kaikki lima, nesteet yms. Tuli ulos hengitys teistä jne. Kylkiasennossa oksensi helpommin, mutta siitä huolimatta välillä joutui kääntämään päätä alas päin jotta sai helpommin kaikki ulos. Meillä ei kyllä nukuttu kunnolla ensimmäiseen vuoteen. Refluksi helpotti vasta joskus vuoden iän jälkeen.

Ja tosiaan cuplatonia kannattaa kokeilla. Meille ei ollut apua ja D-vitamiini tipoissa jouduttiin pitämään taukoa, koska mikään ei sopinut ja pahensivat refluksia. Alkoi sietämään vasta joskus 5 kk iässä.

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Minttu 
Päivämäärä:   2.7.22 20:32:13

Jos olet itse keksinyt antaa korviketta, niin soitapa heti neuvolaan ja pyydä vinkkejä. Vielä useita viikkoja voit tehdä toimenpiteitä sen eteen että oma maitosi riittäisi. Se on vauvalle parasta ravintoa!

Meidän vauvaa punnittiin pienenä viikoittain, jotta nähtiin että kasvoi riittävästi. Alkuun sai vähän korvikettakin, mutta ammattilaisten opastuksella se jätettiin pois ja vauva siirtyi täysimetykseen.

Syöttöpunnitukset olivat minulle silmiä avaava kokemus. Luulin ettei vauva saa rinnasta mitään, mutta vaaka sanoi toista. Imetykseen on saatavilla apua, sitä kannattaa hyödyntää!

  Re: Pelkään, että vauva tukehtuu

Lähettäjä: Il 
Päivämäärä:   3.7.22 09:11:43

Hei, tää jäi pyörimään mun mieleen kun kuulosti niin tutulta kun sain esikoisen.
Neuvona voin sanoa ihan pienet vauvat ekat 2-3kk voi asua rinnalla monta tuntiakin putkeen, nukkua sylissä rinta suussa eikä niillä nälkä ole vaan haluavat turvaa ja lämpöä äidiltä.
Kuulostaa siltä että lapsi saa liikaa korviketta eli aina ensin imetä kummastakin rinnasta, anna aikaa voi mennä tuntikin tai kaksi niin kauan kuin vauva vaan haluaa ja on tyytyväinen rinnalla.
Jos huutaa tämänkin jälkeen nälkää niin sitten vähän korviketta.
Muista juoda ihan vettä runsaasti, ota vaikka kaksi tyhjää 1,5l pulloon vettä/mehua ja juo ne päivän aikana tasaisesti, näillä keleillä kun on lämmintä saa juoda vielä enemmänkin.
Itsellä toimii maidon nousuun myös suklaa eli lupa herkutella.
Syö lempiruokiasi, lepää sohvalla, sängyssä tai ihan missä vaan. Teet vauvalle ja sulle pesän missä vaan olla ja nauttia.
Kaikki muu voi odottaa tai kysyä jotain muuta hoitamaan.
Kyllä se siitä


Tuohon pulautteluun niin jos toistuu soita neuvolaan ja kysy, ne auttaa kyllä siellä kun selität rauhassa oireet.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.