Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: OK 
Päivämäärä:   25.5.22 22:16:59

siis...virallisessa näyttelyssä mennäänkö ensin kehään numerojärjestyksessä vain yksitellen laatuarvostelua varten? Eli jos ei ole kehässä ekana ei tarvitse olla myöskään paikalla hirmu reilusti ennen kehän alkua?

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: s 
Päivämäärä:   25.5.22 22:18:24

Mikä laji, mikä rotu (mikä jalostussuunta)? Varsa-/ktk-näyttely vai rotunäyttely?

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: OK 
Päivämäärä:   25.5.22 22:20:54

siis nimessä tarkennus OK eli koirat kyseessä, kr

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: Juu tuota 
Päivämäärä:   25.5.22 22:41:31

Ensin kehään numerojärjestyksessä, tuomari yleensä pyörittää kaikki ensin yhdessä ympäri. Sitten järjestyksessä yksilöarvosteluun ja taas takaisin numerojärjestyksessä, kun kaikki luokan koirat on arvosteltu. Eh:n saaneet muiden perään toki, ja jos on saanut H:n tai huonomman, ei tarvitse tulla enää.

Jos et tiedä jotain kehässä, kysy kehäsihteeriltä, he kyllä neuvovat.

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: OK 
Päivämäärä:   25.5.22 22:46:04

Kiitos aivan, eli siis tosiaan oltava paikalla tikkana heti kehän alussa jos kerran kaikki menee aluksi yhdessä ja sitten vasta yksitellen. Tuon muun tuolta kennelliiton sivuilta tiedänkin mutta sekin kuvio antais ymmärtää, että ei ennen yksittäin laatuarvostelua välttämättä mentäis yhdessä ympäri käyden.

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   25.5.22 22:54:48

Ensin kehään menee kaikki kyseisen rodun tietyn luokan koirat. Esimerkiksi jos koirasi on jämtlanninpystykorva, narttu ja olet ilmoittanut sen avoimeen luokkaan, niin silloin kun rodun narttujen avoin luokka alkaa, niin kaikki luokan koirat menevät kehään. Tuomari yleensä juoksuttaa kaikki koirat yhdessä ensin (tai jos koiria on tosi paljon, niin kahdessa osassa). Sen jälkeen yksilöarvostelu, jolloin voit odottaa kehän sisällä kehän laidassa niin, että arvosteltacalla koiralla on riittävästi tilaa. Jotkut odottavat myös kehän ulkopuolella, mutta kunhan on vain riittävän lähellä että osaa mennä kun pyydetään. Kehätoimitsija huutaa numerolla kehään, mutta kannattaa pysyä kuulolla, toimitsijoilla on eri käytäntöjä ja äänenkäyttöjä.

Kun oman koirasi vuoro on, niin yleensä ensin mahd. mittaus ja hampaat, seisaallaan arvostelu, juoksutus. Järjestys vaihtelee tuomarin mukaan.

Kun sinun koirasi on arvosteltu, voit jälleen odottaa kehän laidalla. Kun koko luokka on arvosteltu, niin EH:n (erittäin hyvä) ja ERI:n (erinomainen) saaneet palaavat kehään. Koirat asetetaan paremmuusjärjestykseen. Parhaat ERI:n saaneet koirat voivat saada SA:n (sertin arvoinen, vaaleanpunainen merkki).

SA:n saaneet koirat pääsevät PU- tai PN-kehään. PU=paras uros, PN=paras narttu. Nämä arvostellaan silloin, kun kyseinen rodun sukupuoli päättyy. Esimerkiksi PN-luokka arvostellaan silloin, kun kaikki rodun nartut on arvosteltu. Tässä luokassa koko rodun SA:n saaneet urokset/nartut laitetaan paremmuusjärjestykseen. (Nartuilla PN1, PN2, PN3, PN4). Paras koira, joka voi vastaanottaa sertin, saa sertin. Seuraava (joka voi vastaanottaa) saa varasertin. PU1 ja PN1 jatkavat ROP-kehään (rotunsa paras), jossa parhaasta uroksesta ja parhaasta nartusta valitaan rodun paras koira sekä vastakkaisen sukupuolen paras koira (VSP).

Nykyisin jaossa myös juniori-sert ja veteraani-sert. Eli junioreiden ja veteraanien paras molemmista sukupuolista voi vastaanottaa ko. sertin.

ROP-koira jatkaa iltapäivän ryhmäkehiin (RYP), jossa valitaan kustakin roturyhmästä (esim. Fci5) neljä kauneinta. Roturyhmän kauneimmat eli RYP1-koirat jatkavat Best in show-kisaan (BIS), jossa valitaan näyttelyn kaunein koira.

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   25.5.22 22:55:56

Näyttelyohjeiden mukaan paikalla/ilmoittautumassa tulisi olla viimeistään tuntia ennen oman luokan alkua.

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: OK 
Päivämäärä:   25.5.22 22:57:48

kiitos. Nyt kun tietoa on linjoilla niin tuleekos se arvostelu vaan paperilla tai tuleeko se paperilla vai tyyliin näytetään jotain kylttiä? Ja jos tulee huonompi kuin EH niin sen laatuarvostelun jälkeen voi nostaa kytkintä koko hommasta?

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: Ksk 
Päivämäärä:   25.5.22 23:03:06

Kiitos -- hyvästä selityksestä! En ole aloittaja mutta tuosta on itsellenikin apua kun ensimmäiset näyttelyt tulossa.

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: , 
Päivämäärä:   25.5.22 23:33:14

Eikös EH:n saaneet palaa kehään vain jos ERI:n saaneita vain enintään kolme? Eli kun luokassa vähintään neljä koiraa on saanut ERI:n voi EH:n saaneet poistua paikalta?

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: [rose] 
Päivämäärä:   26.5.22 02:10:20

Arvostelu tulee paperille

Jos koirasi saa esim EH:n, sihteeri näyttää pahvi-tms liuskalla sen värin (EH on muistaakseni sininen) ja sanoo erittäin hyvä (tai, en tiedä miten nykyään. Ite oon käyny näyttelyissä viimeksi oisko ollu 2015)

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 07:14:46

Se, mihin arvostelu tulee riippuu näyttelystä. Jokaisessa näyttelyssä ei enää paperilappuja jaella, joskus arvostelu menee suoraan koiranettiin. Valtaosa taitaa kuitenkin edelleen sen paperilapun jakaa.

Jos tulee huonompi kuin EH niin voi lähteä paikalta. Samoin jos PU/PN kehää ei voita. Kehäsihteeriltä voi aina kysyä jos on epäselvyyksiä, ja useimmiten kehän laidaltakin löytyy ihmisiä jotka neuvovat mielellään (pl. villakoirakehä, sen laidalla ei kannata kysellä :D) jos vain uskaltaa kysyä.

  Re: näyttelyn eteneminen

Lähettäjä: N33 
Päivämäärä:   26.5.22 07:31:28

Tämä on suoraan Kennelliiton sivuilta ja siinä kerrotaan kaikki mitä olet täällä kysynyt:

"Kehätoimitsijat kutsuvat koirat kehään niiden näyttelynumeroilla. _Yleensä tuomari juoksuttaa ensin kunkin luokan koirat kaikki yhdessä kehän ympäri_. Koiria juoksutetaan kehässä vastapäivään ja koira liikkuu esittäjän vasemmalla puolella, jotta tuomari näkee koirien liikkeet paremmin. Sen jälkeen hän arvostelee yksitellen jokaisen koiran.

Arvosteluvuorossa oleva koira viedään tuomarin pöydän eteen tai muuhun osoitettuun paikkaan siten, että tuomari näkee koiran sivulta. Pienemmät rodut arvostellaan pöydällä, jonne koiran voi nostaa heti, kun se vapautuu edelliseltä. Tuomari tutkii koiran, katsoo purennan ja tunnustelee koiran rakenteen. Uroksilta tarkistetaan kivekset. Koiran tulee sallia tutkiminen. Tuomari saattaa kysyä koiran ikää. Mikäli tuomari on ulkomaalainen, kehätoimitsija auttaa vastaamisessa. Koiran arvosteluun vaikuttavat asiat, esimerkiksi lääkärintodistukset, esitetään kehätoimitsijalle.

Tämän jälkeen koiraa liikutetaan tuomarin ohjeiden mukaan. Koiran on tarkoitus ravata tasaisesti, ei hyppiä ja pomppia tai roikkua lahkeessa. Tuomari saattaa pyytää juoksuttamaan koiraa kohtisuoraan itsestään poispäin ja takaisin tai tekemään kolmion, jossa juostaan ensin kehän yhtä kulmaa kohti, sitten suoraan toista kulmaa kohden ja takaisin tuomarin luo. Näin tuomari näkee parhaiten koiran taka-, etu- ja sivuliikkeet.

Tämän jälkeen tuomari sanelee koiran arvostelun kehätoimitsijalle. Koiran pitää seistä kauniisti, kylki tuomariin päin. Koiraa ei saa seisottaa liian lähelle tuomaripöytää, koska tuomarin on vaikea nähdä se kunnolla. Koko arvostelun ajan on huolehdittava, että koira on aina ohjaajan ja tuomarin välissä.

Kehätoimitsija näyttää viuhkaa, jonka väri kertoo koiran saaman laatuarvostelun. Arvostelu perustuu rotumääritelmään, ja tuomari palkitsee koiran sen mukaan, kuinka hyvin hän katsoo sen vastaavan sitä. Punainen väri merkitsee rotunsa erinomaista edustajaa. Sininen merkitsee erittäin hyvää rotunsa edustajaa. Keltainen merkitsee hyvää ja vihreä tyydyttävää rotunsa edustajaa, tuomarin mielestä keltaisen tai vihreän nauhan saaneissa koirissa on joitain virheitä verrattuna rotumääritelmään. Näiden koirien kilpailu päättyy siinä näyttelyssä ja arvostelun voi noutaa kehätoimitsijalta.

Kun kaikki luokan koirat on yksittäisarvosteltu, vuorossa on kilpailuluokka. Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki luokassaan laatumaininnalla erinomainen (punainen) palkitut koirat. Myös laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkitut koirat osallistuvat kilpailuluokkaan mikäli erinomaisella palkittuja koiria on luokassa vähemmän kuin neljä. Tuomari voi halutessaan palkita kilpailuluokassa sijoittuneen, erinomaisella palkitun koiran laatumaininnalla SA (sertifikaatin arvoinen), joka oikeuttaa koiran osallistumaan paras uros-/paras narttu -luokassa ja kilpailemaan sertifikaatista. Luokan voi voittaa tai luokassa voi sijoittua laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkittu koira, mutta nämä eivät voi saada SA:ta eivätkä jatka paras uros/paras narttu -kilpailuun."

https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/koiranayttelyt/koiranayttelyn-kulku

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.