Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: eivät tiedä mitään 
Päivämäärä:   23.1.21 16:45:15

Jokin aikaa sitten oli töissä puhetta nykyään niin yleisistä lasten kirjainyhdistelmä-ongelmista, siis adhd ja vastaavat. Siinä sitten joku sanoi, että ei niitä ennen yhtä paljon ollut eikä niille ollut mitään erityisopetusta koulussa kuten nykyään. Sanoin siihen, että joo ei ollut noita kirjainyhdistelmiä käytössä, mutta oppimisvaikeudet ja häiriökäyttäytyminen olivat kyllä ennenkin tunnettuja ja sellaisille oppilaille oli peruskoulussa tukiopetukset, omat apukoulut ja tarkkailuokat -80-luvullakin vielä, joissa opiskelivat omina luokkinaan. Ei kuulemma ollut "erityistarpeiden" huomiointia perusopetuksessa kuin vasta nyt ja vänkytivänkyti.

Tämä oppimisvaikeus-aihe ei siis ole tässä se tärkeä, joten ei kannata siitä alkaa mouhota, vaan se että miksi joillakin (nuorilla/nuorehkoilla) ihmisillä on koulutuksesta ja netistä huolimatta "juntin" tietotaso, jolla tarkoitan sitä että a) vain ne asiat ovat faktaa ja tapahtunutta, jonka itse on kokenut, b) historia tarkoittaa ajanjaksoa, jonka itse muistaa ja c) omaa mutua vängätään, vaikka se olisi osoitettu vääräksi moneen kertaan?

Yhtä hyvin voidaan ottaa aiheeksi liikenteen nopeusrajoitukset. Tästäkin muistan samantyylisen keskustelun kun joku mouhosi, kuinka Suomessa on AINA ollut liian alhaiset nopeusrajoitukset. Sanoin siihen, että ei ollut ennenkuin -70-luvulla, sitä ennen sai ajaa kaikilla teillä niin paljon kuin kantti kesti ja autolla pääsi. Ei ole ollut sellaista aikaa KOSKAAN kuulemma, että AINA on ollut ne alhaiset nopeusrajoitukset.

Kannattaisiko olla sanomatta mitään jos vaihtoehtona on toitottaa omaa tietämättömyyttään? Tyhmä ei yleensä ole se, joka ei sano mitään, vaan se joka on jatkuvasti suuna päänä vaikkei edes tiedä aiheesta mitään.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   23.1.21 16:53:48

Nykyään tuo on todella noloa erityisesti siksi, että lähestulkoon kaiken voi tarkistaa netistä. Ei keskustelupalstojen toisilta mutuilijoilta, vaan asiallisilta sivustoilta.

Usein nämä ihmiset ovat niitä, jotka osaavat luetella jonkun kumihuulijulkkiksen kaikki aviomiehet ja -liitot vuosilukuineen, mutta eivät tiedä mitä eroa on brutolla ja netolla tai miten tarkistaa oma verotus.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: Siti 
Päivämäärä:   23.1.21 17:34:05

Jotkut ihmiset vaan eivät voi myöntää olleensa väärässä, vaan yrittävät jankuttamalla peittää omaa tietämättömyyttään. Ihan kuin olisi aivan hirveää, ettei tiennyt jotain asiaa.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: :D 
Päivämäärä:   23.1.21 17:54:40

Muistan joskus täällä tai jossakin muulla keskustelupalstalla keskustelun, joka liittyi vanhojenpäivään. Joku äippä kauhisteli, kuinka paljon rahaa vanhojenpäivään menee ja siihen joku toinen kommentoi, että toista se oli hänen vanhojenpäiväaikanaan (olikohan nyt -80-luvun lopulla tjsp) kun vanhojenpäivänä pukeuduttiin vielä perinteiden mukaisesti oikeasti vanhoihin vaatteisiin ja kuinka heilläkin oli ollut tyyliin mummon vintiltä vanhat mekot. Tähän useampikin teini capslockeilla kommentoimaan, että ei ole koskaan ollut noin vaan aina on pukeuduttu hörselöiltapukuun, siskokin 5 vuotta sitten. Siis aina. Koska siskokin. 5 vuotta sitten. Joten aina.

Ehhehh.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: Hö 
Päivämäärä:   23.1.21 17:57:11

Meillä oli töissä tällainen. Onneksi tajusi itse irtisanoutua.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: V 
Päivämäärä:   23.1.21 18:40:17

Niitä sanotaan pätijöiksi. Valtaosa pätijöistä ei tiedä vaikka pätee. Hyvää viihdettä sinänsä.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   23.1.21 18:42:34

Off topic, siitä vanhojenpäivästä. Kyllä oli 80-luvulla jo vanhojentansseissa tytöillä hienot kalliit mekot, ostetut tai teetetyt, eikä mitään mummon vanhoja. Oma vanhojenpäivä -86, eteläsuomalaisessa pikkukaupungissa. Että onpa tuo vanhempi juttu kuin 5 vuotta, vaikkei teinit voi tietää.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: Sivusta 
Päivämäärä:   23.1.21 18:47:41

"(olikohan nyt -80-luvun lopulla tjsp) kun vanhojenpäivänä pukeuduttiin vielä perinteiden mukaisesti oikeasti vanhoihin vaatteisiin ja kuinka heilläkin oli ollut tyyliin mummon vintiltä vanhat mekot"

"Kyllä oli 80-luvulla jo vanhojentansseissa tytöillä hienot kalliit mekot, ostetut tai teetetyt, eikä mitään mummon vanhoja."

Omasta lukiosta löytyy kuviakin juurikin -80-luvun lopulta, joissa tytöillä ei todellakaan ole mitään hörselöitä nykytyyliin vaan ihan oikeita vanhoja asuja, esim. muistan sellaisen charleston-tyylisen asun kuvan ja jackie o-tyylisen puvun.

Liekö ollut koulukohtaistakin sitten. Oma lukioni ei ollut mikään takahikiän rupulukio, jos sillä nyt on mitään merkitystä.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.1.21 18:54:01

Joillain ihmisillä on niin vahva oma näkemys maailmasta että se ajaa tutkitun tiedon ohi. Eli vaikka nämä ihmiset kävisivät kouluja, oppisivat asioita niin ei se auta mitään.

Mulle sanoi yksi luokanopettaja kerran ettei mitään teinien hyväksikäyttöä ole olemassa, kyllä ne tietää mitä tekevät aikuisten miesten kanssa. Että sellainen pedagogi.
Luulen että tuo keskittymishäiriö mielipide aloittajan esimerkissä on juuri tällainen pinttynyt ajatus.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: pepperoni 
Päivämäärä:   23.1.21 19:16:37

Meidän luokkamme vuokrasi kansallisteatterista pukuja vanhojen tansseja varten 1966. Ei meillä olisi ollut varaa ostaa tai teettää mitään juhlapukuja.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: sennu 
Päivämäärä:   23.1.21 19:29:19

Ei todellakaan ollut kasarina mitään tekokuitu-halpis-kiinahörhelöitä.

"Lukiolaisia vieraili MTV: n puvustossa lainaamassa vanhojen päivän vaatteita vuonna 1986. Juhlapuvun piti olla ennen vanhaan kirjaimellisesti vanha." mtvuutiset.fi (vanhojen tanssien...)

"Anna-Liisa Sillanpää kertoo, että Pohjanmaalla maalaispitäjän lukiossa vanhojenpäivänä pukeuduttiin vanhoihin vaatteisiin, ja kiusoiteltiin sekä alempien luokkien oppilaita että opettajia vuonna 1986.

–Olin ylpeä omista vaatteistani: mummulan vintiltä oli löytynyt upeat 1950-luvun tummansiniset hiihtohousut ja -paita - kellään muulla ei ollut sellaisia. Ei ollut tansseja eikä tanssipukuja, itse asiassa en edes tiennyt sellaisia olevankaan." https://www.aamulehti.fi/ihmiset/art-2000007453785.html

"Ennen oli tapana pukeutua vanhahtavaan tyyliin, näyttää vanhukselta ja esittää tanssiaistansseja harjoitellun koreografian mukaan." https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Vanhojenp%C3%A4iv%C3%A4

Tuossa linkissä kuvia, joiden ajankohdista voi selvästi huomata, että vasta 2000-luvun tienoilla on tullut nykyinen hörhelötyyli. https://www.is.fi/menaiset/tyyli/art-2000005092041.html

Vanhojen päivien idea alunalkaen oli se, että pukeuduttiin VANHOIKSI, ei se että pukeudutaan hörhelöihin leikkimään barbieta tai highschoolpromia. Mutta ei siinä mitään, keskustelun aiheeseenhan tuo vänkäys olennaisesti liittyykin. Ja tokihan se oma lukioaika = aina.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   23.1.21 21:00:38

Tässä on nyt alettu jankata jostakin vanhojenpäivästä, joka ei ollut aloittajan aiheena mitenkään, mutta kommentoidaan nyt silti sitä. Vanhojenpäivää alettiin viettää 1920-luvulla ja vasta 1990-luvulla alettiin pukeutua karseisiin hörhelöpukuihin. Joten todenmukaisempaa on sanoa, että "aina" on pukeuduttu vanhoihin vaatteisiin (90 vuotta vanhoja vaatteita - 30 vuotta hörhelöitä).

Se, että joku käyttää sanaa "aina" puhuessaan oman aikansa tapahtumista, tarkoittaa vain sitä että puhujalla ei ole kovin hyvä yleissivistys. Kuuluu samaan sarjaan kuin se, että väitetään että aina on päässyt yliopistoon olematta ylioppilas. No ei ole päässyt, eikä siitä ole edes kovin kauaa. Mutta ei, eiväthän ne tietenkään tiedä, jotka ovat yliopistoon aikanaan hakeneet ja siellä opiskelleet, heille toki kannattaa vänkyttää että on päässyt, et ole oikeassa, et nyt kyllä tiedä. Kumpikohan tietää, se joka ei ole ollut syntynytkään silloin toinen on kyseisessä paikassa opiskellut vai se entinen opiskelija.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   23.1.21 21:34:50

No tää keskustelupalstaan pyörii vain ja ainoastaan sellaisten ihmisten varassa. Mitä useampi sanoo asioita "varmana faktana" sitä paremman kuvan maailmasta saa. Jos kukaan ei väitä koskaan mitään, niin minkäänlaista kokonaiskuvaa ei koskaan muodostu.

Todennäköisesti tämä jankkaaja muuttaa mielipidettä seuraavassa keskustelussa. Itellä on aika usein tapana olla aina eri mieltä keskustelijan kanssa ihan periaatteesta, jotta syntyisi spekulaatioita ja eri näkökantojen vertailua ja tutkimista. Jos aina on vaan heti samaa mieltä jonkun kans niin tulee vaan sellanen joo joo kerho missä ei synny mitään uusia ajatuksia.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   23.1.21 21:36:39

Ehkä et saanut häntä vakuuttumaan tai sit jos myöntää toisen olevan oikeassa, niin sittenhän se keskustelu loppuu siihen ja tulee vaan hiljasuuus. Tylsää kun jotkut haluaa aina et ollaan vaan samaa mieltä

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: Tuota 
Päivämäärä:   23.1.21 21:44:03

"Tylsää kun jotkut haluaa aina et ollaan vaan samaa mieltä"

Fakta ei ole mielipidekysymys.

Se ei ole mielipidekysymys, että (ap:n esimerkistä lainaten) ennen 70-lukua Suomessa ei ole ollut minkäänlaisia nopeusrajoituksia tieliikenteessä. Se on fakta, ei ole ollut. Mielipidekysymys on taas se, onko se hyvä asia vai ei. Koska se on tosiasia, ei ole kyse mielipiteestä jos väittää, että on aina ollut nopeusrajoitus, vaan ainoastaan siitä että ei tiedä ja vänkää nolosti vastaan.

Ymmärrätkö eron?

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   23.1.21 22:58:56

Mä olen lasten parissa työskentelevä psykologi ja olen sitä mieltä, että omassa lapsuudessa häiriökäyttäytymistä oli vähemmän. Oppimisvaikeuksia ja erilaisia nepsy-lapsia toki oli ja suurin osa oli diagnosoimattomia. Meillä oli opettajana todella kireä wanhan ajan kansankynttilä ja me todellakin oltiin kurissa ja nuhteessa. Luokassa ei suvaittu yhtään mitään perseilyä ja kaikesta tahallisesta häirinnästä ja ilkivallasta tuli välitön rangaistus.

Mulla on aika paljon kokemusta tämän päivän koulumaailmasta ja yleisopetuksen luokilla on yllättävän paljon melko vakavasti käytöshäiriöisiä oppilaita. Erityisluokilla olevat taas ovat yleensä paremmin hallinnassa. Koulussa näkee aika useinkin sellaista käytöstä, jota omassa lapsuudessani ei oltaisi katseltu hetkeäkään. Esimerkiksi oppilas kaataa toisen oppilaan ja menee makaamaan tämän päälle. Ei suostu nousemaan ylös ja mitään ei voi tehdä kun tähän päällämakaajaan ei saa koskea.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   23.1.21 23:34:57

"Oppimisvaikeuksia ja erilaisia nepsy-lapsia toki oli"

Niin oli ja kummasti ne kuitenkin siellä luokassa osasivat käyttäytyä eikä luokallejäämisiäkään ollut kuin todella harvoin kun oli olemassa kuri ja auktoriteetit eikä sallittu kaikenlaista "koska on erityinen".

Ehkä siinä oli ennen sekin, että sen enempää lapset itse kuin vanhemmatkaan eivät halunneet olla niitä, jotka ovat tai joiden lapsi on jollakin tarkkiksella tai apukoulussa, joten tavallisessa koulussa oleminen motivoi hillitsemään sitä "erityistä" käytöstä, kun sai olla kavereiden kanssa samalla luokalla.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   24.1.21 01:52:56

Eräs sukulainen väitti minulle 90-luvun lopulla ettei ennen vanhaan (hänen nuoruudessaan 60-luvulla) ollut vanhojen tansseja vaan ne ovat myöhemmin Suomeen rantautunutta Ameriikan hömpötystä :)

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.1.21 08:17:27

Tiedän koulun 60 luvulta jossa todellakaan ei ollut mitään kaikkien oppilaiden tanssiasia, oli vanhojentanssiesitys,jossa oli mukana ehkä neljä paria.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: Sisi 
Päivämäärä:   24.1.21 11:27:34

Sori, että jatkan vielä vanhojentanssiaiheesta.

Kun äitini tanssi (70-luvun alussa), ainakin hänen koulussaan vanhojentansseihin kaivettiin joku mummon vanha mekko vintiltä.

Kun itse tanssin (90-luvun lopussa) niin meillä oli kaikilla jotkut muka-historialliset (tyyliin rokokoo-henkiset) mekot. Tanssit olivat myös pääosin vanhoja hovitansseja. Osa teetätti mekon, osa osti käytettynä, osa vuokrasi jostain teatterin tai telkkarin puvustamosta. Pojilla oli suurimmalla osalla frakki. Tämä siis helsingissä.

Nykyään teineillä taitaa olla sellaset prom-henkiset, näyttävät, modernit juhlapuvut.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: @@ 
Päivämäärä:   24.1.21 11:31:21

Mitä enemmän opiskelee ja tekee töitä, tajuaa kuinka vähän asioista tietää. Siksi on raskasta, kun elämämkoululaiset lyttäävät tieteellistä tutkimustietoa.

  Re: Ihmiset, jotka ovat tietävinään kaikesta vaikka

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.1.21 11:34:21

”Kun äitini tanssi (70-luvun alussa), ainakin hänen koulussaan vanhojentansseihin kaivettiin joku mummon vanha mekko vintiltä.

Kun itse tanssin (90-luvun lopussa) niin meillä oli kaikilla jotkut muka-historialliset (tyyliin rokokoo-henkiset) mekot. Tanssit olivat myös pääosin vanhoja hovitansseja. Osa teetätti mekon, osa osti käytettynä, osa vuokrasi jostain teatterin tai telkkarin puvustamosta.”

Sama!

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.