Lähettäjä: ...
Päivämäärä: 24.11.20 09:21:52
Jäin miettimään. Minäpä yritän selittääesimerkin kautta hieman realiteetteja.
Terveille aikaansaaville henkilöille missä on kylmäsäilytystilaa ja kunnon hella ja uuni, normaali korjea jääviileä sekä pakastin on paras viedä aineksia ja sanoa siinäpä on. Paras hinta-hyötysuhde.
Jos vie vanhoille, sairaille tai muutoin syystä toisesta huonosti kykeneville ja jaksaville,
tai johonkin paikkaan missä ei ole juuri säilytystiloja, viileäkaapin tyylistä, mutta pakastin on, eikä edes kunnon uunia välttämättä jossain kämäisessä vuokra-asunnossa - on järkevin viedä laatikot valmiina. Myös kannattaa kysyä, onko teidän uuni niin hyvä, sillä paistaa kinkun tyyppisen vaikeuksitta.
Minullakin on huono uuni. Yhtern nurkkaan en voi pistää mitään pellille. Ajatelkaapa paistaa kinkkua ja laatikoita vastaavalla! Se on aivan sama onko työtön tai muutoin kotona ja "aikaa", tuollaisellakaan ei aivan kaikenlaista ala tekemään. Vieraille en kehtaisi edes kertoa jollei kysyttäisi suoraan. Ei tulisi edes mieleen.
Minullakin on vain jääpakastin ja arkku. Ei jääviileää eikä mitään ruokakaappia, saati vanhanajan viileäko eroa tai kuistia tai kellaria.
Jos nyt teoriassa joku tonttu kiikuttelisi minulle mitään kysymättä kokonaista ilmaista kinkkua suurena lahjana, mihinkä minä sen lykkäisin? Mitä minä sen raa'an tai edes paistetun hienon uoean ison kinkun tekisin?
Keskivertohenkilönä jolla pakastin ja käsissä kypsä kinkku jota perhe söisi ja vailla viileätä tilaa sille, alkaisin mielettömään savottaan teurastamaan pilkkomaan hätäpäissäni sitä jäähän - jos se olisi paistettu jo.
Jos se olisi paistamaton kinkku, jota en voisi edes paistaa, koska on niin paska uuni - joutuisin kieltäytymään ja kertomaan että paras viedä se jollekulle muulle. Sille ei olisi mihin se laittaa.
Jos minusta kyse, en päästäisi ovea pidemmälle: meillä ei ole ketään syömään kinkkua. Meillä ei vuosikymmeniin syöty perheenpään teiden erottua lopusta perheestä eikä ole ollut jouluusta, kuusen jalkaa eikä koristeitakaan.Se kinkku oli meillä tasan perheenpään oma, emme me muut oppineet sellaisiin. Se on sitäpaitsi niin äärettömän suolainen juttu, esimerkiksi minä en saa edes ajatella sellaiseen suuntaankaan. En ole ainoa suimalainen jolla on jokin mieletön turvotusvaiva ts nesteen poistumisessa sydänvian, syövän seurausten tai munuaisten vuojsi tajuttomat ongelnat. Minulla on näistä kahta, enkä ole kuin keski-iässä.
Yksinäisen jolla huonot puitteet tai suolaa pakosta karttavien on aika vaikea arvostaa syliin tömäytettyjä kokonaisia kinkkuja. Tiedän sattumoisin ne joudutaan lahjoittamaan pois. Aina törmää lappuihin ilmoitustaululla "huolisiko joku kinkun"..
Te jotka olette terveitä ja hyvät jääviileäkaapit ja okt:n kellarit ja viileäkonttuurit, ette mistään tietenkään voi tajuta miten rajoitettua ja vaikeaa voi olla esimerkiksi jossain vuokra-asunnossa kaupungissa. Ei pysty niin kuin okt:ssa ja maalla. Jollekin yksinäiselle mummolle tai papalle viemisissä pitää käyttää jotain järkeä. Kukaan 1 ihminen jaksa pupeltaa rasvaista suolaista lihaa kuin lehmä ruohoa eikä ole terveellistä mättää kaksin käsin "jotta ei mene hukkaan" ja "jotta ei pilaannu".
Tai sellaisia kuten etteivät kaikki täällä
A.syö kinkkua edes ilmaista
B.jotkut eivät voi eivätkä saa syödä kinkkuja ja vastaavia suolattuja ainakaan sellaisia määriä kuin keskiverrot pyhinä syövät.
Joululaatikoiden tekoon tarvitaan todellakin muutakin kuin ne perunat tai porkkanat. Voita maitoa kermaa siirappia korppujauhoja mausteita kananmunia sekä isot riisipuurot porkkanalaatikkoon ja maksalaatikkoon. Siihen vielä hyvää jauhettua naudanmaksaa reilu määrä päälle. Lisäksi pitää olla joko reilusti isoja pakastusta kestäviä vuokia tai kertakäyttövuokia. Jollei ole tilpehööreihin varaa eikä niitä ole, pelkällä lantulla perunalla ja porkkanalla ei vielä tehdä laatikkoja on miten innokas ja motivoitunut laittaja onkin.
Jos tahdot viedä valmiit laatikot, se on ihan sinun asiasi teetkö ne itse vai ostatko marketista. Mikään ei toisaalta pakota voemään juuri laatikoita tai laatikkotarpeita ylipäätään. Ei niitä ole pakko olla edes. Ihminen voi syödä jouluna vaikkapa hyvä karjalanpaistia, pihvejä, palapaistia, kalaa, kalaa, riistaa tai poronkäristystä, perunoita, kastiketta, klassisia etikkasäilykkeitä, karpalo- tai puolukkahilloa, lasimestarinsilliä, klassisia lisäkesalaatteja kaupasta tai itse tehtyinä kuten sieni-, italian-, punajuuri-omenaraaste ym. sekä hedelmiä tai jälkiruokaa, paistoksia, ohra- tai riisipuuroa joko luumu-, rusina- tai sekahedelmäkeitolla, jollain kiisselillä, marjasopalla, tai raparperi- tai omenariisipuuroa tai marjapuuroa maidolla. Eihän sillä ole mitään rajaa eikä siihen ole mitään lakia.
Jouluna voi syödä mitä tahansa mihin on varaa, mitä saa ja mitä huvittaa jos terveys ei estä.
Jos saa arkena ruoan saa jouluksikin. Ei "jouluruoka" ole kallista. On vaikea ymmärtää mistä moinen "jouluruokaan apua" kulttuuri on edes lähtenyt. Ellei jouluna ole varaa ruokaan sitä tarvitsee jo ihan arjessa sitä apua. Jos on varaa muulloin on joulunakin. En ole koskaan ollut niin köyhä kuin nyt vaikka köyhästä perheestä olen mutta etenkkn jos on köyhä, ei ole eikä pidä olla ihan hullu ja tyhmä. Ei mitään överiä eikä itseään ruoalla sovi tappaa jonkin parin juhlapyhän vuoksi ollakseen loppukuun vielä enemmän nälässä. Se mitä nyt huudetaan jouluruokana oli meillä maalla ihan tavallista koko talven ruokaa ja köyhinä ihmisinä siellä kaikki itseään suurin osa piti ja oltiin. Meillä oli kuitenkin perheenisillä kinkut jo aikaisin ja useampi per talvi. Laatikoita tehtiin jo syyskuussa pakastaaksi ja syötiin sieltä lämmittäen. Riisi- ja ohrapuurot mannaryynipuurot luumusopat marjasopat marjapuurot leivonnaiset aivan perussettiä. Suolaiset laitetut kalat etikkasäilykkeet yn.
Sehän on ihan tavallista suomalaista maalaisruokaa köyhistä taloista missä pari vaivaista lehmänkantturaa ja vihannes- ja juurikasmaa, marjapuskat, perunamaa, omenapuut, pellot. Takana metsä mistä riista ja marjat.
Mihin kaupungissa / nykyaikana raha pistetään jos siihen ei enää vara? Mitä ihmettä ihmesotkuja väki muka sitten syö? No, oi aikoja oi tapoja.
Minä leivon tällä viikolla omilla resepteilläni hyviä meheviä kuivakakkuja pakastimeen annettavaksi joululahjoiksi. Mulla ei ole muuta antaa, mutta leipoa osaan niille joilla kiiruumpi. Kovin kelpaa.
Tietty jos aletaan mennä nöihin hanhenmaksapateita ja graavilohia ja mätiäja samppanja - piireihin muttamielestäni on aika irvokastaja kornia koettaa hieroa tuollaisten tarpeita köyhien kasvoihin koettaen elvistellen kiusalla esittää sellaiset muka itsestäänselviksi suomalaisiksi klassisiksi jouluruoiksi. Tehdä ihmisille pahaa mieltä. Ihan sama kuin rikkaiden pikkumuksuille lyöden käteen alakouluun yonnin uusimpia iphoneja elvistellä siellä sitten tavallisten perheiden ja köyhien perheiden koulukavereille ja luoda heille paineita.
|