Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Maatalous ei kannata

Lähettäjä: sini 
Päivämäärä:   25.6.19 22:44:50

MTK teetti kyselyn viljelijöille maatalouden tilanteesta. 90% viljelijöistä ilmoitti että ongelma on heikko kannatavuus. Tämän olisi jokainen tiennyt ilman tutkimustakin.
Koko EU:n ajan on tuet ja tuottaja hinnat laskeneet. Kustannukset vain ovat nousseet! On suoranainen ihme , että Suomessa on edes nykyisen verran omaa tuotantoa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Plop 
Päivämäärä:   25.6.19 22:46:00

Eiköhän se lopu kymmenessä vuodessa, kun vanhat jyväjemmarit ovat kuolleet ja nuoriso muuttanut kaupunkiin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   25.6.19 22:48:32

Kaupunkiinmuuttoahan tässä toivotaankin, ja maatalouskin on varmaan yksi pahimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Mitä sitä turhaa maataloutta tukemaan kun lihat, kasvikset, maitotuotteet, viljatuotteet jne. voi käydä kaupasta!

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: xx 
Päivämäärä:   25.6.19 22:49:11

On älyttömintä ikinä ajaa maan oma ruoantuotanto alas. On ihan varmaa että (lähi)tulevaisuudessa lymyää jonkinlainen konflikti joka vaikuttaa maailmankauppaan. Siinä on maa sitten kusessa kun ei ole kansalle ruokaa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   25.6.19 22:50:53

Millä tavalla maatalous aiheuttaa ilmastonmuutosta? Hiilidioksidinielujahan ne pellot ovat. Vai juuri sekö aiheuttaa ilmastonmuutosta, kun hiilidioksidi vähenee ilmasta?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: lande 
Päivämäärä:   25.6.19 23:05:02

Kyssäri, suurimpana yksittäisenä tekijänä varmastikin lannoitteiden valmistamiseen käytettävät prosessit ja ennenkaikkea niiden vaatima energia. Maataloushan ei sinänsä aiheuta ilmastonmuutosta, perinteinen hartiavoimin tehtävä lähimaatalous varmastikin jopa hillitsee sitä, mutta nykyisenlainen tehomaatalous jossa kaikki tehdään, kasvatetaan ja kuljetetaan erilaisilla koneilla, moottoreilla ja kemikaaleilla kylläkin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Jaa 
Päivämäärä:   25.6.19 23:14:14

Eiköhän ne kasvihuoneet liene niitä pahimpia energiasyöppöjä.
Lämpimämmissä maissa keinokastelulla ja riittävän suurilla määrillä jätevedenpuhdistamo lietettä ja torjunta-aineita saa paljon tehokkaammin tuotettua monta satoa vuodessa tänne halpaa kasvisruokaa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: — 
Päivämäärä:   25.6.19 23:19:57

”Mitä sitä turhaa maataloutta tukemaan kun lihat, kasvikset, maitotuotteet, viljatuotteet jne. voi käydä kaupasta!”

Niin ja kun ostaa ulkolaista niin saadaan päästötön Suomi 2030!

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   25.6.19 23:30:05

Eikös tehomaatalous ole vielä tehokkaampi ja suuremempi hiilinielu. Isommat pinta-alat, tehokkaammat menetelmät, pienemmät kulut, suuremmat tuotot, pienemmät päästöt.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Järki 
Päivämäärä:   25.6.19 23:34:18

Suomalaisten ei kannattaisi ostaa näitä laadukkaita Suomessa tuotettuja elintarvikkeita, niin silloin ne voisi viedä vaikka Saksaan tai Kiinaan niille joilla on vara maksaa vaikka 10 kertainen hinta tuotteesta joka on tuotettu myrkyistä vapaalla peltomaalla ja ei ole käytetty eläinten kasvattamiseen rehuantibiootteja.
Suomalaisille kelpaisi se halpa muualla tuotettu ruoka aivan hyvin, niin saisi tuottajakin tuotteesta oikean hinnan.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ;;;; 
Päivämäärä:   25.6.19 23:49:16

Ratkaisunahan on laittaa lisää miljardeja maatalouteen entisten lisäksi.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: katri 
Päivämäärä:   25.6.19 23:51:45

Suomi on kuitenkin ruoan kalliudessa kärkimaita.

Miten me kuluttajat sitten voimme enää vaikuttaa, maksamme jo maltaita ruoasta. Millä tapaa se on nyt silti tavallisen tallaajan syy ettei maanviljelijän homma kannata ?

Eihän se kuluttaja sitä ruokaa hinnoittele.

Eikä kuluttaja maksa suoraan viljelijälle, vaan kauppiaalle.
Miksette itse sodi parempaa hintaa tuotteillenne ?

Silloin kun kuluttaja ostaa jotain suoraan viljelijältä, niin siinä kyllä viljelijä kehtaa pyytää mitä tahtoo.
Esim viime talvena maksoin maanviljelijälle 5 e / 10 kg heinäpaalista kappaleelta ja ALV päälle, vaikka ne oli joutomaasta paalattua eikä viljeltyä.

Ei voi olla enää minun syy, jos sekään ei silti riittänyt myyjälle, kun hän itse sen hinnan päätti.

Vähän sitten ryhtiä lisää siihen hommaan, perustelette päättäjille yksissä tuumin miksi homma ei kannata.
Faktat pöytään, eli esimerkkinä kaikkien saamiesi tukien määrä, kaikki vuoden tuotantokulut ja sitten myynnin jälkeen viivan alle jäävä ilmeinen tappio.

Kyllähän valtion tukiakin voi alkaa vaatia maatiloille lisää, kun on selvät perusteet.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: muuja 
Päivämäärä:   26.6.19 12:03:21

Ei todellakaan tuottaja (maanviljelijä) päätä millä hintaa myy tuotteensa. Kyllä se on ostajataho, joka sen hinnan määrittelee. Eikä se tuottaja voi edes myydä kelle tahansa niitä viljoja vaan ainoastaan sopimuskumppanille. Ja se sopimusostaja voi sitten todeta, että "jaahas, tuomassasi näytteessä arvo sejase ylittyy hieman. En ostakaan".

On myös tarkkaa mitä lajikkeita saa viljellä, paljonko pitää kylvää ja monelleko lohkolle. Sitten onkin huonompi homma, jos omasta takaa ei ole riittävästi siementä. Silloin voi joutua ostamaan hyvinkin kalliilla hinnalla ja pahimmassa tapauksessa voi jäädä ilmankin. Itse kun ei voi vain päättää käyttää toista lajiketta tai kylvää täysin jotain muuta tai jättää kokonaan kylvämättä. Se vaatii melkoisen paperisodan ja selvityksien teon.

Voi kun tuottajat saisivatkin sotimalla paremman hinnan tuotteillensa. Mutta kun ei ole niin yksinkertaista. Ne ostajat ostavat sitten vaikka ulkomailta.
Itse maksaisin mielelläni kotimaisesta lähiluomusta. Meilläkin on tässä lähellä pari isompaa luomutilaa ja pari lihakarjan tuottajaa, luomuja nekin.
Kyllä ne viljelijät joutuvat talvikaudet käymään muissa töissä.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.6.19 12:07:48

"Lähettäjä: Järki
Päivämäärä: 25.6.19 23:34:18

Suomalaisten ei kannattaisi ostaa näitä laadukkaita Suomessa tuotettuja elintarvikkeita, niin silloin ne voisi viedä vaikka Saksaan tai Kiinaan niille joilla on vara maksaa vaikka 10 kertainen hinta tuotteesta joka on tuotettu myrkyistä vapaalla peltomaalla ja ei ole käytetty eläinten kasvattamiseen rehuantibiootteja."

Miten joku voi olla näin sinisilmäinen ja hokea tuota mantraa. Suomalainen pelto on täynnä myrkkyjä, naapuri ajaa kokopäiväisesti viereisille pelloille ruiskulla tavaraa. Antibiottivapaa on myös sellainen hokema että nyt ladyt valot päälle....

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: **starsky* 
Päivämäärä:   26.6.19 17:52:48

Järki hoi...se antibioottivapaa tarkoittaa sitä,että meillä ei syötetä biootteja varmuuden vuoksi kuten esim.Jenkeissä.Lääkitys annetaan vain todettuun sairauteen,esim.utaretulehdukseen.Ja ketjun alussa kommentoineelle vinkkaisin,että maatalous ei suinkaan Suomesta lopu,vaan isot tilat jäävät,osaksi pienemmätkin.Esimerkiksi nyt investoineet eivät todellakaan pysty lopettamaan tuotantoa suurien velkojen vuoksi.Totaalikonkka eri asia.Lomittajana seuraan tilojen elämää lähietäisyydeltä.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   26.6.19 18:50:41

Onhän maanviljelly Suomessa pelkkää tuskaa. Mutta samalla se on sivistynyt persiinnäyttö sekä kaupungistumiselle että tuontitavaran varassa elämiselle. Omavaraisuus on ainoa tapa pitää kansa kriisitilanteessa hengissä.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Noh 
Päivämäärä:   26.6.19 20:30:04

Eikös tälläiselle tulokselle potisi olla perustelut.Jos minulta kysyttäisiin omasta työstäni niin ei minusta minun palkkani ole riittävä.mill perusteella?min haluaisin isomman asunnon,leveemmn auton ja kaukomatkalomia jne.ett perusteluja kaivattaisiin....

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Typeryys ja kateus 
Päivämäärä:   26.6.19 21:21:11

vievät kalat vedestä ja tappavat oman suomalaisen ravinnon tuotannon. Maajussit työttömyyskortistoon niin kuin mekin! Ostetaan ruokamme ja jokapäiväinen leipämme ulkomailta, mistä halvimmalla saadaan - niin kauan kuin saadaan.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Haloo 
Päivämäärä:   26.6.19 23:33:52

Suomesta loppuu puhdas ruoka jos maatalous ajetaan alas. Tajuatteko yhtään..

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   27.6.19 11:04:20

Kauppa saa suurimman siivun, tuottajalle ei jää juuri mitään?
Minä ihmettelen, miksi suoraa tuottajalta ostettu liha on jopa kolme kertaa kalliimpaa kuin kaupasta ostettu. Eikö tässä pitäisi jäädä välikäsi(ä) pois ja raha mennä suoraan tuottajalle. Jos on kolminkertainen hinta, niin tulee jo mieleen että ahneusko se on..?
Ostaisin mielellään suoraan tuottajalta, mutta en pysty kolminkertaisella hinnalla. Hieman enemmän olisin valmis maksamaan.
Ja vain suomalaista pyritään ostamaan sieltä kaupastakin, toivottavasti tuotteitalöytyy myös tulevaisuudessa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Nina 
Päivämäärä:   27.6.19 11:16:57

Tuottaja myy tuotteen oikealla hinnalla!

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Citykani 
Päivämäärä:   27.6.19 11:31:03

Lannoitteiden ja myrkkyjen hintaa kun katsoo niin on ihan utopiaa että niitä ajetaan yhtään milliä turhaan pellolle. Ihan naurettavaa väittää et naapuri ajaa kokopäiväisesti ruiskulla kasvinsuojeluaineita pellolle.

Juuri tänään Yara ilmoitti 10% lannoitteiden hinnankorotuksesta (Yara siis se norjalainen firma jolle suomalainen Kemira myytiin ja joka todellakin ottaa myyntihinnan takaisin). Marginaalit kapenee ja kapenee.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Kukas muu 
Päivämäärä:   27.6.19 12:19:36

Normaalistihan tämä toimisi niin, että ostaja ostaa siltä tuottajalta, jolla hinta-laatusuhde on paras. Maatalouden avokätiset tuet kuitenkin tekevät tuottajien keskeisen kilpailun tarpeettomaksi. En ymmärrä miksi valtion pitää tukien lisäksi ruveta auttamaan alaa vielä jollain hinnoitteluun puuttumisella, kuten ministeri Leppä nyt puuhailee.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: paskaruisku 
Päivämäärä:   27.6.19 14:43:15

Jos se naapuri ajaa pellolle lietettä - sitä ajetaan ainakin täällä pohjanmaalla pelloille urakoitsijan toimesta ihan yötä päivää. Se ei ole mikään kasvinsuojelukemikaali, vaan ehtaa paskaa. Silloin ravinteet kiertää.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Sunika 
Päivämäärä:   27.6.19 23:14:47

"Minä ihmettelen, miksi suoraa tuottajalta ostettu liha on jopa kolme kertaa kalliimpaa kuin kaupasta ostettu. Eikö tässä pitäisi jäädä välikäsi(ä) pois ja raha mennä suoraan tuottajalle. Jos on kolminkertainen hinta, niin tulee jo mieleen että ahneusko se on..?"

Eläimet täytyy lähettää teurastamolle teurastettavaksi ja tarkistettavaksi - maksaa.
Jos otat lihat sieltä valmiiksi paloiteltuna ja pakattuna - maksaa.
Jos haluat paloitella ja pakata itse, tarvitset siihen tarkoitukseen kunnon hyväksytyt tilat - maksaa.
Jos pakastat lihat tarvitset siihen paremman pakastimen kuin perus kotipakastin - maksaa.
Jos et pakasta on lihojen myyntiaika lyhyt - hävikki maksaa.
Myyntitila maksaa, myyntityö maksaa eli siihen pitää käyttää aikaansa, mainonta maksaa, tarrat ym pakkausten päällä maksaa, kassakone maksaa jne.

Myyntimäärät ovat kauppaan nähden huomattavasti pienempiä, lisätyötä valtavasti siihen nähden, että eläimet myydään teurastamolle. Kate on oltava suurempi koska sen on katettava lisäkulut jota lihan myynti tuottaa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Sunika 
Päivämäärä:   27.6.19 23:17:43

Isolla kaupalla jossa on tuhansia myyntituotteita on myytävissä tuotteissa pienemmät katteet kuin kotitilalla, josta myydään mahdollisesti yhtä tai kahta tuotetta. Asiakasmäärät ovat huomattavasti pienemmät eli myynti jää kuitenkin pieneksi. Ei ne suoramyyntitilat rahassa kylve vaikka ulosmyyntihinta on suurempi kuin kaupalla.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Gif 
Päivämäärä:   27.6.19 23:49:23

Voi kyynel, miten pihalla porukka on...

Ensinnäkin, tutkimustuloksien valossa suomalainen tehotuotettu on puhtaampaa kuin tuontiluomu. Meillä ei esimerkiksi ole sallittua pakkotuleennuttaa leipäviljaa glyfosaatilla.

Meidän possuilla on saparot. Meillä on salmonellavapaat karjat. Meillä on hyvinvointitukiehdot tiukempia kuin missään. Meillä on korkeammat kiinteät kulut kuin tuontitavaran tuottajilla (talviolosuhteet...). Ja meillä on virkamiehet, joiden pääasiallinen tarkoitus on torpata vähäkin yrittäminen; joka pykälä kytätään viivottimen kanssa ja sanktiota riittää.

Meillä on kauppaketjujen duopoli, joka määrää hinnat ja tuottajien on mahdotonta siihen vaikuttaa. Meillä on kilpailuvirasto, joka maksattaa suomalaisilla tuottajilla uhkasakkoja, minkä takia sitä maitolitran hintaa piti nostaa, mikä taas auttoi monikansallista kilpailijaa valtaamaan alaa markkinoilta.

Maajussit itse toivovat koko tukijärjestelmän lakkauttamista ja tuotteiden hinnoittelua realistisesti. Silloin ei oltaisi tilanteessa, jossa esim. tanskalaista ylituotantokinkkua (jonka tuotanto muuten nauttii paremmista tuista kuin meikäläinen) dumpataan meidän markkinoille jouluksi alle tuotantokustannusten. Samaan aikaan Yle tukee maajussia jokavuotisella eläinaktivistipropagandavideolla heti jonkun älypään lanseeraaman lihattoman lokakuun (joka sekin on ihan hyvä idea, mutta ajoitus on syvältä tuottajien näkökulmasta) jälkeen.

Hattua nostan joka ikiselle, joka vielä jaksaa meille sitä hyvää ruokaa tuottaa! Ja ostan suomalaista välttäen kauppaketjujen private label-tuotteita; nekin kun ovat olemassa tuottajahintojen polkemiseksi ja kauppojen tuoton kasvattamiseksi.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: tuottaja 
Päivämäärä:   29.6.19 17:19:15

Jengi näyttää luulevan, että ruoantuotanto on jotain huvikseen harrastelua ja puuhastelua. Ihan juu vaan omaksi iloksi ajellaan edestakaisin traktorilla ja lypsetään lehmiä - siis kaiken sen ajan, mitä rahassa kylpemiseltämme ehditään!

Jengi on kyl tosi pihalla. Jäätelö toisessa kädessä ja juustolautanen toisessa kädessä mesotaan siitä, miten naudat on kaiken pahan alku ja juuri ja ei kannata syödä lihaa eikä ostaa mitään ainakaan kotimaassa tuotettua.

Terveellisempää ja eettisempäähän se onkin kuluttaa niitä maailmalla tuotettuja soijamaitoja ja avokadoja. Soijaahan sitä vasta ruiskutetaankin. Ja kiloon avokadoa menee tuhat kiloa vettä - alueilla, jossa vedestä on huutava pula ennestään.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   29.6.19 20:39:55

Väärin. Ruotsissa on tiukin eläinsuojelulaki ja tarkimmat vaatimukset. Ostan ruotsalaista jos sitä suinkin on saatavilla. Esim parsinavetat, porsimishäkit kielletty.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Mirra 
Päivämäärä:   29.6.19 20:57:11

Mikä kauppaketju ekana ehtisi aloittaa kotimaisen ruoan Reiluutuksen?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: j 
Päivämäärä:   30.6.19 11:18:06

Muuja kertoon nyt kyllä aivan jostakin muusta kuin normiviljelystä. Itse viljelijä saa päättää, mitä viljelee ja missä, mutta toki vain hyväksytyissä rajoissa. Jos päättää viljellä heinää niin sitten viljelee sitä missä tahtoo, ja jos päättää kasvattaa kauraa, niin sitten valitset oikean lajikkeen ja kylvää sitä parhaaksi katsomalleen lohkolle.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Gaia 
Päivämäärä:   30.6.19 11:39:35

Hmm, taannoisella tuottajien reissulla vierailtiin Ruotsin puolella parsinavetassa... eikä siitä ole kuin muutama vuosi. Jännä, jos järkkäävät matkoja laittomille tiloille... Vai olisiko kuitenkin kyseessä hyvinvointituen ehdot, jotka eivät siis ole yhtä kuin laki.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjäse.pienitalli 
Päivämäärä:   30.6.19 17:09:06

Jotain maatalouden nykyisestä kannattavuudesta kertoo maatilojen konkurssien määrän.

Ja useampi maanviljelijä joutuu myymään peltoja ja metsiä veloista selvitäkseen.
Ja nää pakosta myydyt maat ym. tilan laskujen hoitamiseksi myyty muu omaisuus ei näy missään tilastoissa.

Tiloilla on myös paljon maksuajalla olevia polttoaine ja lannoitehankintoja. Sekä osamaksulla
ostettuja traktoreita ja muita kalliita koneita. Ne maksetaan syksyllä viljan myynnistä saduilla tuloilla ja tukirahoilla.

Eli maanviljelyä on rahaton polttoaine, lannoitehankintoja ja koneiden osamaksujen maksamisen
jälkeen, talvella. Kun viimevuonna kertyneet laskut on maksettu.

Ja jotain kertoo, että maatiloilta on katkaistu jopa sähköt maksamattomien sähkölaskujen takia.

Eli velkainen viljeliä on todella kusessa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Maajussi 
Päivämäärä:   30.6.19 18:21:29

Kyllähän sitä mielellään järjestäis elikoilleen vaikka hotelliolot, jos maajussien haukkujat vaan vaivautuis maksamaan siitä. Omasta kukkarosta pohja jo paistaa.

  Maatalous ei kannata

Lähettäjä: iikkoo 
Päivämäärä:   11.7.19 16:04:29

Vertailupohjaa...

https://areena.yle.fi/tv
Tiettömän taipaleen takana
Jakso 1
38 min
ke 10.7.2019
toistaiseksi
10437 katselua
Kausi 11, 1/6. Magne Sylvarnes uskoo, että hänet luotiin viljelemään maata kotiseutunsa jyrkillä rinteillä. Modernit laitteet eivät sinne sovi, vaan apuna on hevonen. Sarjassa tutustutaan syrjäseuduilla asuviin norjalaisiin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   11.7.19 17:59:58

En jaksanut lukea koko ketjua, sori jos joku oli jo kommentoinut samasta asiasta.
Sitä olen usein kuluttajana miettinyt. Jos menen vaikka prismaan ja ostan lihaa 7.5e/kg . Jos ostan suoraan tilalta miksi sama liha maksaa 13e/kg

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   11.7.19 18:36:27

Jep, tuohon oli vastaus jo aiemmin ketjussa. Jos ostat lihan suoraan tuottajalta, hän joutuu joko tekemään itse tai ostamaan palveluna kaikki ne samat hommat kuin väliportaat normaalisti tekisivät (teurastamaan, paloittelemaan, hankkimaan asialliset tilat niitä varten, säilyttämään ja myymään). On älyttömän paljon kustannustehokkaampaa ja erittäin paljon nopeampaa per tuotettu kilo tehdä nämä päivittäin tuhansille lihakiloille kuin pari kertaa kuukaudessa muutamalle sadalle kilolle.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   11.7.19 18:53:53

"MTK teetti kyselyn viljelijöille maatalouden tilanteesta. 90% viljelijöistä ilmoitti että ongelma on heikko kannatavuus."

Onpa luotettava tutkimus. Jos keneltä tahansa kysytään haluaako lisää liksaa, kaikki vastaavat että haluavat, koska nyt saavat liian vähän.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: niin 
Päivämäärä:   11.7.19 19:28:32

Pitäiskö maatalous lopettaa koko maailmasta kun se on niin epäterveellistä luonnolle?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   11.7.19 19:56:16

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.6.19 12:07:48

"Lähettäjä: Järki 
Päivämäärä: 25.6.19 23:34:18

Suomalaisten ei kannattaisi ostaa näitä laadukkaita Suomessa tuotettuja elintarvikkeita, niin silloin ne voisi viedä vaikka Saksaan tai Kiinaan niille joilla on vara maksaa vaikka 10 kertainen hinta tuotteesta joka on tuotettu myrkyistä vapaalla peltomaalla ja ei ole käytetty eläinten kasvattamiseen rehuantibiootteja."

Miten joku voi olla näin sinisilmäinen ja hokea tuota mantraa. Suomalainen pelto on täynnä myrkkyjä, naapuri ajaa kokopäiväisesti viereisille pelloille ruiskulla tavaraa. Antibiottivapaa on myös sellainen hokema että nyt ladyt valot päälle....

Se antibioottivapaa merkin alla myytävä liha on todellakin antibioottivapaata ts eläin ei ole koko elämänsä aikana saanut yhtään ainoata kuuria. Näitä valvotaan tuotannon omilla järjestelmillä (Naseva ja Sikava). Että valot päälle vaan itsellesi. Katsos, me eletään Suomessa ja täällä joka homma on pilkun tarkkaa, myös tuotantoeläinten lääkintä.

Ja sen verran voin valottaa että vaikka se naapuri työkseen ruiskulla siellä pellolla liikkuu, voidaan kasvustoon ruiskuttaa myös lehtilannotteita mikäli kasvustossa on hivenainepuutoksia. Ja nämä on myös luomussa sallittuja, osa ainakin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   13.7.19 02:08:20

Robotillinen lehmiä, investoitu ja lainaa 560.000e, kuukausimaksu 9800e. Poistopohja "kävelee käsikädessä" lainamäärän kanssa. Viime vuoden tilan verotettavatulo oli 15000e (eli minun vuoden palkka oli 7500e). Tässä on siis kaikki, tulot myös tuet ja menot.

Lopettaa ei voida, kun lainamäärä sen verran iso ja kuitenkin halu tehdä tätä työtä. Rahallisesti on tiukkaa, tästä 15000 e maksetaan kotitalousmenot, vaatteet ja henkilöauto sekä lasten harrastukset. Voin tunnustaa, että jopa tissiliivit korjaan ja paikkaan (kuka niitä navettapaidan alta näkee). Kauppa ostokset suunnitellaan ja mitään ylimääräistä ei osteta. Paljon kerään marjoja ja kasvatan kasvimaalla vihanneksia. Joka vuosi teurastetaan lehmä omaan pakastimeen, siihen saa varata n. 600e, mutta tulee kyllä lihaakin n. 150-200kg

Lapset haluaisivat johonkin huvipuistoon, mutta täytyy myöntää ettei pystytä lähtemään, ei ole varaa lähteä. Ehdotan että lähdetään laavulle grillailemaan tai jokirantaan kalastamaan ja toivon, että unohtavat huvipuiston.

Silloin kun venäjän pakotteet alkoivat ja maidon hinta tippui niin se teki meidän tilalle n. 4000e/ kk, saatiinhan sitä kriisitukea (EU silloin kovin lupasi, että menetys korvataan) siihen hinnan alennukseen, me saimme kertakorvauksena 932 e.

Mutta vielä uskon, että suomalaiset kuluttajat haluavat käyttää suomalaista maitoa ja maitotuotteita.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: qwerty 
Päivämäärä:   13.7.19 04:36:47

Suomalaisia maanviljelijöitä riistetään koska antavat riistää. Eivät uskalla osoittaa mieltään.

Moni maatila olisi menestyvä jos sitä tehokkuutta suunniteltaisi edes vähän, eikä joka aamu toisteta samaa menemään niinkun sata vuotta ennenkin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Klo 
Päivämäärä:   13.7.19 07:49:34

Voisihan palkkatyöläinenkin sijoittaa 90% tuloistaan kiinteistöön, syöttää lapsille nokkosia ja kaurapuuroa ja valittaa vähävaraisuutta. Maatilalliset eivät ilmeisesti laske tuloksi lainojen lyhennyksiä jolla omaisuus siirtyy omiin nimiin pankilta. Palkansaaja laskee ja maksaa karttuvan omaisuutensa nettotuloillaan. Kuka sen maatilan omkstaa kun lainat on maksettu. Se köyhä maanviljelijä. Naapurissani asuu eläkeläispariskinta ja kaksi aikuista poikaa ja heistä vain yksi käy tilan ulkopuolella töissä. Ostivat vastikään 200tonnilla lisää peltoa ja tarjoutuivat ostamaan metsäni joka ei edes ole myynnissä. Traktorit on uudet ja niitä on useita. Tulkitsen ettei tuon viljatilan toiminta kovin kannattamatonta ole. Toki varmastikin tekevät paljon töitä ja elävät kaupunkilaisen näkökulmasta katsoen henkilökohtaista elämää säästeliäästi. Pystyn irrottamaan myötätunnon rippeitä niille viljelijöille jotka eivät pysty investoimaan tai maksamaan lainojaan pois. Ja onhan ne tuottajahinnat tosiaan uskomattomia vähittäiskaupan hintoihin verrattuna.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: utelias 
Päivämäärä:   13.7.19 08:52:21

Klo, palkkatyöläinen ei ole sama kuin yrittäjä. Mieti vertauksesi yrittäjään niin pääset oikeampiin lukemiin.

Metallityöstofirmalla on velkaa tuotantotilasta ja laitteista puoli miljoonaa. Yritys on plussalla mutta tulot 15.000 vuodessa.

Kun sitten parin kymmenen vuoden kuluttua tuotantotila ja laitteet on maksettu niin myydäänköhän ne samalla hinnalla kuin uudet ja pistetään setelit heilumaan?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   13.7.19 11:02:11

Vielä on vapaus valita alansa mitä haluaa työkseen tehdä, meille se on maidontuotanto, vaikkakin tulot ovat tippuneet huimasti. Koitetaan pärjätä ja karsitaan menoja. Mutta edelleen uskon, että ruoka on vielä joskus arvossaan ja suomalaiset haluavat kotimaista ruokaa.

Nimimerkki utelias antoi hyvin pointin, kiitos, että selvensit ja ymmärsit. Kyllähän niitä hyvin pärjääviäkin tilallisia on, mutta miksi aina yleistetään että kaikki on?

Konekalustoon on pakko investoida, me se aikanaan ajateltiin niin, otetaan vaikka yhdistelmäpaalain esimerkiksi. Lehmillähän on tärkeä saada rehut tehtyä optimiaikaa, jotta rehu on maittavaa ja lypsättää. Paalain on oltava hyvä, hyvin huollettu ja varmatoiminen. Paalaimen rikkoutuminen rehunteon aikaan aiheuttaisi aikamoisen ongelman ja ei niiden korjaus halpaa ole, lasku voi hyvinkin olla yli 10.000e ja jos taas kääntää asian toisinpäin niin sillä 10.000 lyhentää jo kummasti lainaa sekä tällä hetkellä uudempi paalain (5v vanha) on nopeampi sekä tekee tiukempia paaleja joten muovisäästöä syntyy.

Mielestäni vastakkain asettelua ei saisi olla, miksei me suomalaiset puhalleta "yhteen hiileen", meitä eri alojen ihmisiä tarvitaan työskentelemään, jotta koko paletti pysyy pystyssä.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: sometar 
Päivämäärä:   13.7.19 11:59:13

"Eikös tehomaatalous ole vielä tehokkaampi ja suuremempi hiilinielu. Isommat pinta-alat, tehokkaammat menetelmät, pienemmät kulut, suuremmat tuotot, pienemmät päästöt."

Pienempi hiilijalanjälki ja hiilinielu ovat aivan eri asioita.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Lollero 
Päivämäärä:   14.7.19 10:04:41

Ei suomalaisten maataloustuottajien kannata suomen markkinoille tuottaa yhtään tuotetta.Suomessa ei laadusta makseta.Suomalaisille riittää kunhan hinta on halpa,kaikki muu on sivuseikkaa. Idän,erityisesti venäjän,viennissä on suomen maatalouden tulevaisuus.Siellä on oikeasti laatua arvostavia asiakkaita. Esim.Pietarin ympärillä on populaa ihan riittävästi suomalaiselle elintarviketuotannolle.Suomen maataloudelle olisi selvästi parempi mikäli tuet poistettaisiin,myös muilta, ja idänpakotteet poistuisivat.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: laatua, kiitos 
Päivämäärä:   14.7.19 12:45:21

Laadusta olen kanssasi varsin eri mieltä.

Kyllä sitä ostetaan jos vaan on saatavilla. Ihan voi aloittaa vaikka puutarhaviljelystä; kotimaiset vihannekset kyllä menevät kaupaksi jos niitä vain on tarjolla ja laatu vastaa hintaa.
En ole kertaakaan nähnyt kaupassa kotimaista parsaa. Päärynöitä? Raidallisia punajuuria? Keltajuuria? Luumuja? Pieniä pyöreitä kesäkurpitsoita?

Tuotevalikoiman pitäisi myös olla sekä laadukas että riittävän monipuolinen. Erikoistuakin pitäisi.
Ihan esimerkkinä; yksikään suomalaismeijeri ei tällä hetkellä tuota rasvaista rahkaa. Saksalaista on saatavilla.
Toisaalta suurmeijeri myy kotimaisena maitotuotteena hapankermaa johon on sotkettu tapioca-jauhoa...

Uusia perunoitakaan en ole ostanut vuosiin. En tiedä onko niiden käsittely palannut jo asialliseksi. Sitä ei ole herkän vastanostetun perunan puunaaminen kuorettomaksi ja sen jälkeen turpeessa pyörittely. Kumilaatu oli taattu, tuli ihan kouluajat niistä mieleen.

Mutta suurin ongelma meillä on kauppaketjujen suunnaton valta. Niissä keskitytään myymään niitä huonoja halpaeriä. Onneksi on satunnaisia itsenäisiä myymälöitä joissa asiansa osaava kauppias myy lähiruokaa ja sitä huippulaatuista kotimaista tuotantoa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjäse.pienitalli 
Päivämäärä:   14.7.19 17:02:05

Tästä ois 200 kilometriä Pietariin. 50 km Viipuriin.

Lähettäjä: Lollero. On oikeassa. Tuo Venäjän vienti olisi avauduttuaan mahtava mahdollisuus Suomen elintarvike viennille.

Mutta nyt ruuan vienti on pysähtynyt Mustameren rannalla tapahtuneen niemimaan miehityksen johdosta.
Ihmeitä pitää tapahtua, jos tuo miehitys loppuu talouspakotteita käyttämällä.

Nyt nuo itänaapurin elintarvike viennin pysähtyminen näky Venäläisten ostosmatkailijoiden määrässä.
Venäläiset käyvät täällä kaupassa linja-autoilla. Kaupan parkkipaikala voi seisoa 9 Venäläistä linja-autoa.

Venäläisen ostava älyttömän määrän keltaiseen muoviin käärittyjä kermajuustoja.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: öö 
Päivämäärä:   15.7.19 22:07:55

"En ole kertaakaan nähnyt kaupassa kotimaista parsaa. Päärynöitä? Raidallisia punajuuria? Keltajuuria? Luumuja? Pieniä pyöreitä kesäkurpitsoita? "

Voi olla että ymmärsin jotain väärin, mutta itse en kyllä kaipaa noista mitään enkä välitä jos niitä ei olisi saatavilla lainkaan.
Joskus ihmettelen mihin vttuun ihmiset muka tarvitsevat "ihan kaikkea".

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Mirra 
Päivämäärä:   15.7.19 22:18:59

öö: sama juttu. Kaikki mikä tulee ulkomailta on hienoa ja sitä ollaan tarvitsevinaan. Ei osata ollenkaan arvostaa sitä, mitä meillä tässä jo on, ihan lähellä, ehkä sit liiankin lähellä itsestäänselvyytenä, kunnes jonain päivänä se ei enää olekaan itsestäänselvyys.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: BonnieC 
Päivämäärä:   15.7.19 22:35:39

"Ihan esimerkkinä; yksikään suomalaismeijeri ei tällä hetkellä tuota rasvaista rahkaa. Saksalaista on saatavilla."

Tätä oon ihmetellyt. Ei löydy ns. tavallista rasvaista rahkaa! Kaikki vähärasvaisia/rasvattomia.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Aha 
Päivämäärä:   15.7.19 22:37:45

Kuinka hyvin nappi on perehtynyt yritykšensä verotukseen ja siihen mitä sinne on kirjattu? Kuinka paljon lipsahtanut ykksityistalouden kuluja firmalle? Koska tuo sun esittämä ei kerro oikeastaan mitään ennen kuin näkee verotuksen!

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   15.7.19 22:46:57

Maatalousko saastuttaa? Sitten kuitenkin kelpaa nahkakengät, matkustetaan monta kertaa vuodessa lentokoneella jne. Vaatteita ostellaan uusia viikottain. Yhtään ei välitetä minkälainen pikkuinen tyttö sen on maailmalla kasaan ommellu. Ja edelleen maatalous on se pahimmista pahin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   15.7.19 23:06:50

Teille jotka ihmettelette lihan hintaa tuottajalta, tässä esimerkkilaskelma meiltä.....

Eläimen ostohinta 500-1500e tai vaihtoehtoisesti syntyy tilalle ja elätetään 3v.

Teurastus 200-300e, lihanleikkuu 300-600e, makkaran teko 200e, kolme reissua lihan/makkaran hakua varten ja kilometrejä noin 800km, aikaa 3h/reissu.

On hankittu pakastimet, kalliit kuljetuslaatikot (laki ei kelpuuta tavallista kylmälaatikkoa vaan pitää olla elintarvikkeille sopiva), kaikki luvat, kuskataan lihaa rekoihin ja kotiinkuljetuksella, markkinointiin menee aikaa ja vaivaa.

Voittoa jää ehkä tonni per eläin jos ei laske omalle työlleen hintaa. Eikä laske eläimen elättämistä teurasikään. Teurastamo maksaa 2-3e/kg jos sinne myy eläimen suoraan. Meille taas teurastus ja lihanleikkuu maksaa sen 4-7e/kg.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: iNu 
Päivämäärä:   16.7.19 08:17:01

Olen sitä mieltä että suomalainen maatalous ei jatkossa pysty kilpailemaan hinnalla vaan pitää kilpailla ja markkinoida laatua! Se laatu vaan hukkuu sinne muovirasiamereen jonka prisman hyllyllä kohtaa. Siksi ostan itse lihani lähitilalta suoraan, kananmunat isoins erinä suoraan tuottajalta, jauhot+ hiutaleet samoin. Lihasta maksan ehkä enemmän kuin mitä ulkomainen halpaliha on automarketissa mutta syön sitä suhteessa vähemmän. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Eggspressin toimintaan.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   16.7.19 19:59:52

Aha: hyvin olen selvillä mitä kuitteja ja miten on kirjattu verotukseen, itse teen.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   16.7.19 20:06:33

Aha: yksityistalouden kuluja ei ole maatalouteen laitettu. Kotitalouden menot eivät kuulu maatalouteen ja esim sähkö on jaettu osuuksien mukaisesti (maatalous n. 60.000 kwh ja yksityistalous n. 10.000kwh). Yksityistalouden ajot ajetaan henkilöautolla ja maatalouden pakettiautolla.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   16.7.19 20:09:54

Juu possuilla on saparot mutta kivekset murskataan ja leikataan ilman kivunlievitystä ja lehmiä ei tarvitse koskaan päästää ulos. Lampaat kuolevat laitumille eikä niille suojiakaan tarvitse laittaa. Kaikenlaista se maatalous tekee.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.7.19 20:11:22

Jos se ei kannattaisi, kaikki olisivat konkurssissa. Koska kaikki eivät ole, se on riittävän kannattavaa. Kannattamattomat kuolevat pois ja ne, mitkä kannattavat jäävät henkiin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.7.19 20:24:32

"Lapset haluaisivat johonkin huvipuistoon, mutta täytyy myöntää ettei pystytä lähtemään, ei ole varaa lähteä. Ehdotan että lähdetään laavulle grillailemaan tai jokirantaan kalastamaan ja toivon, että unohtavat huvipuiston."

On se elämä surkeaa. ihan joutuu omalla joenrantatontilla kalastelemaan ja omalla maalla olevalla laavulla grillailemaan.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   16.7.19 20:28:11

omaisuus on koneissa ja tämä vuodenaika kun on rehunteko, kuivaheinänteko ja muu konetyö jossa traktori pyörii aamusta iltaan ja löpöä menee. Joka päivä menee polttoaineisiin 100- 200 e ja sitä ei saa takaisin kuin joskus ja jouluna jos silloinkaan. kierrätetään elukoiden suun kautta sonnaksi joka ajetaan takaisin peltoon. järjetöntä hommaa, mietin samaa itsekin. rahaa ei riitä itselle ruokaan loppukuuksi, kaurapuuroa syödään.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.7.19 20:31:58

Mikä pakko jokaisen on ostaa omat koneet. USA:ssa viljan korjuu on ulkoistettu. Viljelijä viljelee ja kun sato korjataan, paikalle tulee ulkopuoliset viljan korjaajat, jotka vain kiertävät tilalta tilalle, sitä mukaa kun sato kypsyy.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: laatua, kiitos 
Päivämäärä:   16.7.19 22:28:35

Yllättävän moni kaipaa perunan ja läskisoosin oheen muutakin syötävää. Kaikki luettelemani vihannekset kasvavat Suomessa siinä missä nauriskin.

Erikoistumalla on mahdollisuus saada tuotteista parempi hinta. Mansikka on hyvä esimerkki. Vielä parikymmentä vuotta takaperin naureskeltiin harson alla kasvatettuja kunnes tajuttiin että alkukauden litrahinta on vähintään tuplat pääsatokauden hintaan verrattuna.

Rymättylän varhaisperuna alkaa olla jo käsite.

Punaisten ja valkoisten porkkanoiden kilohinta on noin nelinkertainen tavalliseen oranssiin verrattuna. Violetti parsakaali on vähintään tuplahintaista. Blue kongo -perunalajike samoin paljon peruspottua arvokkaampaa. Samalla työmäärällä voi ansaita enemmän vain erikoistumalla.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   16.7.19 22:42:09

Suoramyynti ei toimi koska suurinosa tiloista on liian kaukana kasvukeskuksista....

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Nappi 
Päivämäärä:   18.7.19 20:28:56

"On se elämä surkeaa. ihan joutuu omalla joenrantatontilla kalastelemaan ja omalla maalla olevalla laavulla grillailemaan."

Mistä se piste (.) on saanut päähänsä, että meillä moisia on? Miksi tulee aina se samainen yleistäminen, jos jollakulla on niin silloin on kaikilla muillakin.
Ihan käydään serkkuni joenvarsimökillä kalastelemassa ja metsästysseuran laavulla grillailemassa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   18.7.19 20:34:10

"On se elämä surkeaa. ihan joutuu omalla joenrantatontilla kalastelemaan ja omalla maalla olevalla laavulla grillailemaan."

Lisääkö se joenrantatontti jotenkin maanviljelijän tuloja ja väentääkö se omalla laavulla grillaaminen jotenkin velkataakkaa? Pitäisikö pienten tulojen lisäksi vielä kieriä tuhkassa ja pyörittää itsensä tervassa ja höyhenissä, sen sijaan että edes kaiken vaivan palkaksi nauttisi maalaismaiseman eduista?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   18.7.19 20:44:15

Tulevaisuudessa ei taida enää Suomessa olla maanviljelijöitä.Nykyiset ovat liian katkeroituneita että lapset lähtevät suosiolla muihin hommiin.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Eko 
Päivämäärä:   18.7.19 20:47:39

Ja kun ei ole maanviljelijöitä, ei ole puhdasta maailman laadukkainta kotimaista ruokaakaan. Hävettää olla suomalainen.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ...... 
Päivämäärä:   19.7.19 09:00:01

Katkeruus on suomalaisten maanviljelijöiden pysyvä mielentila.

En kyllä tiedä mistä se juontaa juurensa, luulisi että omalla tilalla omaa työtä tehden ihminen olisi onnellinen, mutta ei se vaan ole. Mitä niiltä maalaisilta puuttuu? Järki?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   19.7.19 09:55:22

Maatilojen konkurssit ovat vähentyneet viimeisten vuosien aikana tilastojen valossa. Valitus sen sijaan ei.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Emäntä 
Päivämäärä:   19.7.19 11:54:12

Kyllä saa katsoa peiliin jos ei kerran vuodessa ole varaa käyttää lapsia huvipuistossa. Meillä on vara vaikka joka kuukausi.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Eko 
Päivämäärä:   19.7.19 11:56:20

.: luuletko, että ulkomailla niitä "lehtilannoituksia" käytetään vähemmän?

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: HP 
Päivämäärä:   19.7.19 12:08:38

Vink vink, kaupunkilaisillekin on metsähallituksen ym omistamia joenrantalaavuja käytettävissä. Noin niin kun jos se oli jollekin kateuden kohde. Turhaan.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: maajussi 
Päivämäärä:   19.7.19 12:29:32

Kyllä tämä kannattaa niin kauan kun saadaan valtiolta ilmaista tukirahaa satoja tuhansia.
Itseäkin joskus mietityttää, että ei muita yrittäjiä Suomessa tueta kuin maanviljelijöitä.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.7.19 13:34:20

Suomen talvi pelastaa sen ettei täällä tarvitse käyttää myrkkyjä samoissa määrin kuin lämpöisemmissä maissa ja siitä syystä Suomen ruokaa voi sanoa melko puhtaaksi, antibioottilistassakin ollaan hyvällä puolella. Suomalaista ruoantuotantoa pitää tukea tai kusessa ollaan ison kriisin sattuessa (sota, pandemiat, kauppapakoitteet yms.) Toisaalta tekisi ihan hyvää joskus saada kermaperseet havahtumaan niin että nostaisivat pään pois pers,eestään ja ajattelisivat asiaa muultakin kantilta kuin se että se thaikkubroileri on hyvää kun on halpaa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Eko 
Päivämäärä:   19.7.19 17:49:19

.: Mistä sinä tiedät mitä ne ruiskuttavat. Jos tiedät, että jossain ruiskutetaan glyfosaattia määräysten vastaisesti, niin tee rikosilmoitus, mutta älä heittele nimettömyyden suojasta raskaita syytöksiä ennen kuin olet osoittanut ne tosiksi. Tutkimustulosten mukaan suomalaiset tavanomaisesti viljellyt tuotteet ovat useimmiten puhtaampia kuin ulkomainen luomu. Jos muuta väität, niin näytä todisteet.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   19.7.19 17:51:20

Maatalous on tärkeä asia huoltovarmuuden ylläpitämiseksi. Siksi tietty määrä maatiloja täytyy suomessa pyrkiä aina säilyttämään.

Mutta se, että maatiloja hoidetaan perseelleen ja ylivelkaannutetaan. Sen ei pitäisi koskettaa veronmaksajia, vaan heikko yrittäjä vaihtoon ja mahdottomissa olosuhteissa väkisin tekohengitettävät tilat joutavatkin kaatumaan.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   19.7.19 17:53:22

Kotimainen tuote on kuitenkin aina myös ekoteko. Mitä lähempää tuote tulee, sitä parempi.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Lollero 
Päivämäärä:   19.7.19 20:12:58

Viimeisenä viljasta voidaan torjua punahometta.Nämä ruiskutukset tehdään kukintavaiheessa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Eko 
Päivämäärä:   19.7.19 20:54:31

.: miksi minun pitäisi ruveta sinulle viljanviljelyä opettamaan? Sinua, jota kiinnostaa vain nimimerkin takaa lähettää solvauksia, mutta jota asioista itse selvän ottaminen ei kiinnosta? Et vastannut kysymykseeni: Luuletko, että ulkomailla ruiskutetaan vähemmän? Ihmettelen tarvettasi mustamaalata kotimaista tuotantoa.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.7.19 22:05:23

up

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Koj 
Päivämäärä:   19.7.19 22:32:33

Tässä yrittäjänä, joka yrittää saada tuotteita myyntiin ketjuille, on tullut opittua kuka se ryöväri on tässä ketjussa. Ja vastaus EI ole tuottaja. Kukahan uskaltaisi kyseenalaistaa kauppojen hinnoittelut.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   19.7.19 22:46:01

Mikä ihme se on, ettei suomalaisia maataloustuotteita osata viedä sinne missä niitä puhtautensa ja turvallisuutensa vuoksi arvostetaan. Ei niitä kannata täällä myydä persaukisille purnaajille vaan Kiinaan tai Saksaan varakkaille jotka maksavat puhtaasta ja tuvallisesta ruoasta moninkertaisen hinnan Suomen markkinoihin nähden.
Tänne voisi paluukuormissa tuoda niitä antibiooteilla ja torjunta-aineilla höystettyjä elintarvikkeita halvalla myytäväksi.

Maatalouden kannattavuuteen vaikuttaa myös tuo jatkuva tilakokojen muutos ja sen takia järjettömän kalliit: uuden rakentaminen ja suurempien koneiden hankinta.

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Hip 
Päivämäärä:   19.7.19 23:40:00

Maajussi, niinpä niin. Mitään muuta toimintaahan ei tueta, eikä siitä yksien tukemisesta kukaan hyödy... eiku. Asumistuet, työttömyystuet, yritystuet, opintotuet...

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   20.7.19 06:57:54

Miksi ei siirrytä takaisin erikoistuneisiin pientiloihin? Suurtuotanto pois, pikkutilat henkiin ja uusia ideoita pöytään. Kuten muussakin yritystoiminnassa. Silloin olisi useammalle töitä, kulut pienemmät, eläinten hyvinvointi taattu, tuotteiden lajikirjo suurempi...

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: Lollero 
Päivämäärä:   20.7.19 08:39:51

Vie aikansa saada jalansijaa esim.kiinan markkinoille.Tarve tähän syntyi juurikin näistä venäjän/eu:n nokittelusta.Kiinnassa on iso keskiluokka joka arvostaa laatua,sinne siis.Siihen suuntaan atria ja valio ovatkin saaneet jo lupaavasti "päätä auki"

  Re: Maatalous ei kannata

Lähettäjä: jopas 
Päivämäärä:   20.7.19 10:17:15

Nimimerkki qwertylle: mitähän suomalaisella maatilalla nykyään toistetaan menemään samoin kuin sata vuotta sitten?

   Ylös ⇑   


 


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.