Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.4.17 16:29:44

Kaippa jotkut hermostuivat siihen, että vaikka kuinka kerrottiin faktoja tallin puolelta, ainoa vastaus ratsastajilta oli että lisää joustoa.

Tehdäänpä vuosikatsaus, esimerkkitallit A ja B:

Talli A myy 80 kausikorttia keväälle ja syksylle (yhteensä 42 viikkoa, tuntihinta 25 e). Talli saa korteista rahaa 84.000. Kesällä on lomaa (myös hevosilla lomat) ja lähes kaikki ihmiset katoavat, vain 30 % ratsastajista jää, joten siltä ajalta (4 viikkoa) tuloja on 3.000 e kaikkiaan vuoden tulot ovat 87.000 e. Tämä tarkoittaa sitä että sillä on 7.250 e/kk käytettävissä olevaa rahaa.
Talli ottaa tunneille 7 ratsastajaa, joten tunteja on viikossa 12 kpl ja pari paikkaa jää vapaaksi. Hevosia on 10 kpl, niiden kulut ovat 2.000 e/kk jos mitään yllättävää ei satu. Jää 5.250 e. Tästä maksetaan vakuutusmaksut, polttoaineet (traktoriin, kentän lanaus yms), sähkö, vesi, kiinteistövero, jätehuolto yms n. 2.750 e, jää 2500 e. Velatonta tallia ei ole ja yrityslainat ovat yleensä aika kovia, joten lainaa menee 500 e ( jos olisi maneesi, lyhennys olisi 3.000). Menot siis yhteensä 5.250 e. Joten tästä suht velattomasta tallista jää vielä 2.000 palkkaan ja sivukuluihin. Näillä tuloilla yrittäjälle jää palkaksi n. 1.180 e/kk.

Talli B myy 80 kpl 10-korttia (voimassaoloaika 12 viikkoa), tuntihinta sama 25 e. 90 % (hyvin optimistinen luku) asiakkaista käyttää kortin 10 viikossa, 4 korttia vuodessa ja ostaa heti uuden tilalle, heidän tulot vuodessa 72.000 e. 10 % asiakkaista käyttää 12 viikon aikana ja jättää 1-2 kertaa korttien välissä käymättä, he siis ostavat 3 korttia ja tulot ovat 6.000 e. Yhteensä 78.000 e.
Myös tällä tallilla käy kesäkato, mutta korttien vuoksi heidän kesäkautensa on 2 viikkoa pidempi (6 viikkoa), joten heidän korteistaan tuloja tulee 3.600 e (nämä käyvät kaikki kerrat ilman taukoja). Tulot vuodelta yhteensä 81.600 e, kuukaudelle 6.800 e - kulut 5.250 e, jää 1.550 e eli yrittäjän palkka on 910 e/kk.

Jotta talli B pääsisi samoihin tuloihin kuin talli A, sen pitäisi saada vähintään 22 korttia lisää myytyä. Jos nuo kortit ostaisi joka viikko käyvä (hyvin epätodennäköistä), viikkotunneilla olisi 5-6 kävijää enemmän. Koska tunti paikkoja oli vai 84 (7 kävijää, 12 h viikossa) tallin on joko pidettävä yksi tunti enemmän (lisää kuluja) tai selvittävä 4 lisäkävijällä, jolloin se saa 1500 e vähemmän kuin talli A.

Nyt koska kaikkien mielestä aiemmassa tuli hyviä ideoita, ottaisin niitä mielelläni lisää vastaan. Miten saada joustava talli B kannattavaksi?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: 123 
Päivämäärä:   25.4.17 17:32:41

Kyllähän se kannattavuusongelma voi tulla eteen kumman vaihtoehdon kanssa tahansa, koska yrittäjän pitää saada myös ne asiakkaat talliinsa. Tuo on siis vain teoreettinen laskelma eli ei voi olla varma onko todellisuudessa toteutunut myynti molemmilla tavoilla se 80 korttia vai toisella kenties enemmän ja toisella vähemmän. Ja mitä sitten tapahtuu kummallekin tallivaihtoehdolle esim. siinä kohdin, kun laskusuhdanne iskee.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Kausimaksu 
Päivämäärä:   25.4.17 18:09:02

En tunne tuota korttisysteemiä, mutta meillä toimii mielestäni aika joustavasti. Vakiotunnit maksetaan kausi kerrallaan (syyskausi ja kevätkausi, molemmat +/-21 tuntia, kesällä on leirejä yms. sekä osan ajasta talli kiinni ja hepat lomilla). Kausi maksetaan muodossa varausmaksu + 1-3 maksuerää asiakkaan valinnan mukaan.

Rästitunnin saa, jos peruu tunnin viimeistään klo 13 mennessä edellisenä päivänä puhelimitse tai tekstiviestillä. Sairastapauksissa saman päivän peruutuksestakin saa tunnin lääkärintodistusta vastaan. Rästit pitää ratsastaa 2 kk kuluessa, mutta käytännössä tästä on joustettu. Käsittääkseni sääntö perustuu lähinnä siihen, että muuten kauden lopussa niin moni kyselee rästien perään, ei niinkään rahan tuloon – tunnithan on joka tapauksessa jo maksettu.

Erikoistilanteissa rästejä on saanut myös korvata seuraavalla kaudella tai kesätunneilla. Nettisivujen mukaan maksuhyvityksistäkin voidaan neuvotella esim. tapaturman tai pitkän sairauden yhteydessä, ei ole onneksi tarvinnut kokeilla.

Rästit ratsastetaan pääasiassa normitunneilla sen mukaan, missä on tilaa sopivalla tasolla. Loppukaudesta on rästiryhmiä, jotka ovat saman kokoisia kuin tavallisetkin. Suositellaan, että rästejä tehdään etukäteen, varsinkin, jos on vaikka matka tulossa. Muistaakseni joku tuttuni teki niinkin, että ratsasti rästejä etukäteen ja maksoi kauden lopussa ylimääräisenä tuntina jonkun rästin, jolle ei tullutkaan tarvetta. Omia rästejään voi myös myydä muille, eli esim. taannoin samassa ryhmässä ratsastava kaverini osti minulta rästin ja varausvaiheessa sitten vaan merkattiin, että ratsastamaan en tule minä vaan kaverini.

Itselläni on tällä kaudella aika paljon rästejä työmatkojen takia, mutta kaikki olen saanut tehtyä ongelmitta. Toki voin tason puolesta käydä melkein kaikilla tunneilla ja työaikani on erittäin joustava, joten pystyn itsekin ottamaan rästejä joustavasti.

Itse olen siinä käsityksessä, että peruutuksista on harmia lähinnä hevosten työmäärän suunnittelun kannalta. Ainakin talli on jo muutaman vuosikymmenen pyörinyt joustavuudesta huolimatta…

Ei myöskään näytä siltä, että tallilla olisi valtavaa kesäkatoa, vaikka yhtä täyttä ei ole kuin taloudellisesti parempina aikoina. Kursseja ja leirejä on silti paljon koko sille ajalle, kun talli ylipäätään on auki. Moni kurssi täyttyy hetkessä ja osa vakioratsastajista varaa omalle ryhmälleen räätälöidyn kurssin. Tässäkin talli muuten joustaa kivasti, kun kursseja saa räätälöityä asiakkaiden toiveiden mukaan.

Jos korttisysteemiin ei kerran saa joustavia korvausmahdollisuuksia, niin voisiko talli muuttaa laskutussysteemiään?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.4.17 18:10:38

Talli A on toteutunut ja talli B on siihen suoraan tehty vertailu (koska jouston piti olla tallin pelastava asia). Talli B on myös ollut olemassa n. 5 vuotta sitten ja sitten siitä kehittyi talli A (ja tästä syystä talli on nykyään pystyssä, B-malilla se olisi pitänyt lopettaa, ei elättänyt yrittäjää).

Jos tulee laskusuhdanne, talli A kestää sen pidempään kuin talli B:

Jos talli A menettää 11 % tuloistaan, se saa saman verran kuin talli B nyt.
Jos talli B menettää 11 % tuloistaan, se saa kuukaudessa kulujen jälkeen enää 500 e (palkka silloin 295 e).

Toki voi olla että talli B pystyisi nyt myymään enemmän, mutta silloin sen myös pitäisi pitää lisää tunteja (lisää kuluja). Tuossahan on laskettu kuinka monta korttia tarvitaan tasoittamaan nykyinen tilanne (22 vuodessa eli vähintään 5-6 säännöllisesti käyvää ratsastajaa viikossa). Joustava talli siis tarvitsee vähintään 85 ratsastajaa kun kausikorttitallille riittää 80 ratsastajaa samoihin tuloihin.

Talli A voi myös huoletta tarvittaessa myydä pari hevosta, koska se tietää kuinka monta se tarvitsee (myynnistä tuottoa ja kuluja pois 200 e/hevonen/kk).

Talli B:kin voi toki myydä, mutta sitten sillä ei ole edes teoreettista mahdollisuutta tienata enempää.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Vertailu 
Päivämäärä:   25.4.17 18:46:52

Omalla tallilla on 9-10 tuntihevosta, ja n 120 paikkaa viikossa (5/8 ratsastajan ryhmät) 17:llä tunnilla. Tunteja joka viikonpäivä, helpottaa myös rästimistä.

Tähän verraten sanoisin, että *:n esimerkissä hevosten käyttöaste jää liian matalaksi, 7:n ratsastajan tunnit pyörisivät 9:lläkin hevosella. Siinä säästyisi heti 200e/kk, mikä on jo prosentuaalisesti paljon kun tulot ovat noin tiukilla.

Saisiko kannattavuutta paremmaksi esim pienryhmätunneilla? Parempi kannattavuus mahdollistaa joustamisenkin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: N2 
Päivämäärä:   25.4.17 18:47:03

Meidän ratsastuskoulullamme on 10-korttisysteemi eikä kesätaukoa. Olen saanut sen verran joustoa että oman kesälomani (4 viikkoa reissussa) olen saanut pitää kesken korttia. Fiksumpaahan se mielestäni yrittäjälle on. Muuten saattaisin olla vielä pidempään pois ja näin rahat saa etukäteen.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.4.17 19:18:34

Vertailu: juu, tiedossa on. Tilanne on tällä hetkellä sellainen että yksi vanha on lähdössä pois, mutta uutta opetetaan vasta tavoille. Haluan että asiakkailla on varmat ja toimivat hevoset, siksi tällainen tilanne nyt (ja aina kun hevonen menee vaihtoon).

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Aurinko 
Päivämäärä:   25.4.17 19:52:01

Onpa mahtavat palkat sekä tallissa A että B. Yrittäjä tekee 7 päivää viikossa aamusta iltaan ilman lomia ja polttaa itsenä loppuun muutamassa vuodessa. Kannattavaa? Järkevää? Molempien volyymi on liian pieni, jotta homma voisi toimia kunnolla.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Ritu 
Päivämäärä:   25.4.17 20:16:46

Sama pisti silmään. Kuka tekisi töitä tuolla rahalla 7pvää/vkossa??

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Llll 
Päivämäärä:   25.4.17 20:50:02

Nyt vielä lomitusoikeuskin lähtee pois 2019.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: @@ 
Päivämäärä:   25.4.17 21:05:15

En ymmärrä tuota *:n tallin logiikkaa. Jos oppilaita on 14 kpl / päivä, niin saman homman voisi pyörittää 3 tunnilla 5 hengen pienryhmissä ja tuohon riittäisi 6-7 hevosta. Etenkin, jos kesällä ei ratsastajia riitä. Joo, opettajalta menee 6h / vko enemmän aikaa, mutta hevoskuluja säästyy 3 hevosta * 200 €/kk eli "tuntipalkaksi" tulisi yli 20€ tuolle päivän kolmannen tunnin pidolle... Asiakkaatkin arvostaa pienryhmiä enemmän. Ja eikö tuota uutta hevosta voisi ottaa kesällä, kun tuntien kysyntä on joka tapauksessa pienempää?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: No nyt 
Päivämäärä:   25.4.17 21:05:56

Ensimmäinen kerta koko ht netin historiassa täällä on näin älyllistä keskustelu! Wau.
Hälvetin hyvät vertailut on nimimerkin * takana. Kiitos, jatkan lukemista tämä on mielenkiintoista ja opettavaista. Aihe kiinnostaa muttei ole asiaa ottaa kantaa.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.4.17 21:43:05

No niin, pitihän se arvata, että enää ei keskustella siitä että miten saada se asiakkaille mukava talli joustamaan vaan takerrutaan hevosmäärään :)

Kyllä, hevosia on liikaa kannattavuuden kannalta. Useampi niistä on siitostamma (tosin vain yksi nyt tiineenä) jotta saisin lomituksen. Ja sitten se yksi vanha, joka on lähdössä pois (tosin sen tilalla on syksyllä varsa, jota ei luultavasti saa myytyä kuin tappiolla). Ja se tiineenä oleva on luonnollisesti se syy siihen, että uusi hevonen on tarvittu jo nyt.
Illalle ei tällä hetkellä voi ottaa kolmatta tuntia, koska en saa lasten hoitoa järjestymään (tunnit alkaa kun mies tulee töistä). Tämä asia saadaan muutettua kun lapset kasvavat siihen ikään, että pärjäävät pari tuntia itsekseen.
Nyt ei kuitenkaan tarvitse puuttua siihen miten minä pärjään rahallisesti, vaan esimerkki on laitettu sitä varten tänne että edellisessä keskustelussa oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi annettiin se, että talli joustaa. Tuosta esimerkistä kuitenkin näkee sen, että talli on alkanut elättää minua juuri sen joustamattoman kausikortin ansiosta.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.4.17 22:03:16

Minun mielestäni tuosta *:n esimerkistä näkee sen tavallisen tarinan, että tallin kannattavuutta ei haettu tehokkuuden (pienemmän hevosmäärän) kautta, vaan asiakkaan ehtoja huonontamalla. Eikä siinä mitään, niin kauan kuin asiakkaita riittää.

Itse en ratskoulun asiakkaana halua maksaa siitostammojen ylläpitoa tms.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   25.4.17 22:34:01

Siitostammat ovat osan vuotta tuntikäytössä, jotkut koko vuoden (kaikkia ei astuteta joka vuosi). Lisäksi on halvempaa pitää siitostamma ja saada lomittaja kun sairastuu, kouluttautuu tai pitää lomaa. Ammattitaitoiset tuuraajat kun ottavat vähintään 20 e/h+alv. Vuodessa saa siitostamman kuluilla tuuraajan 15 päiväksi, lomitusta on sentään vähän enemmän. Tosin ei välttämättä kauan, sitten täytyy tuuraajienkin hinta siirtää tuntihintoihin :(

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: nuu 
Päivämäärä:   25.4.17 22:51:39

"No niin, pitihän se arvata, että enää ei keskustella siitä että miten saada se asiakkaille mukava talli joustamaan vaan takerrutaan hevosmäärään :)"

Niin no, ei tuo sinunkaan kirjoituksesi ja laskelmasi tainnut ihan vastaus olla siihen kysymykseen ja aiheeseen, mistä alkuperäinen aloittaja tämän otsikon alla keskustelun avasi - eli kadonneet asiakkaat. Että on tässä sen jälkeen takerruttu aiheeseen jos toiseenkin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Kausimaksu 
Päivämäärä:   25.4.17 23:51:45

Mutta siis edelleen: miksi jousto muka tarkoittaisi vain sitä, että on 10 kerran kortti, joka on voimassa 12 viikkoa? Voi kausimaksullakin olla suht joustavat mahdollisuudet ratsastaa rästitunteja.

Esim. 1) ratsastaja ostaa 10 viikkoa voimassa olevan 10 kerran kortin. Puolivälissä hän on reilun viikon vähän ärhäkämmässä flunssassa ja kaksi kertaa jää väliin. Tämän jälkeen hänellä on noin 3 viikkoa aikaa ratsastaa väliin jääneet tunnit, jos tilaa sattuu juuri silloin olemaan sopivassa ryhmässä.

2) Ratsastaja ostaa kauden, noin 21-22 viikkoa. Puolivälissä kautta hän sairastuu ja 2 kertaa jää väliin. Hänellä on pari-kolme kuukautta aikaa hoitaa rästiin jääneet kerrat. Musta tämä on joustavampaa ratsastajalle kuin vaihtoehto 1. Lisäksi yrittäjän ei tarvitse miettiä, ostaako ratsastaja 10 viikon jälkeen uuden kortin vai ei.

Joustoa voi tarjota muillakin tavoilla, esim. mainitsemani rästien myyminen on musta kätevämpää kuin oman vakiotunnin myyminen, koska rästiä myydessä ostajan voi löytää omalta tunnilta tai kokemattomampien ryhmästä, ja ostajalla on enemmän valinnanvaraa sen suhteen, milloin tunnin käyttää.

Sellaistakin meillä tehdään, että kaksi ratsastajaa ratsastaa kauden puoliksi, vaikka joka toinen viikko. Esim. jos toisella on tilapäinen tarve säästää ja toinen haluaa lisätunteja, muttei ole varaa kahteen viikkotuntiin.

Kannattavuuteen vaikuttaa kyllä moni muukin asia kuin joustavuus yksin. Esim. hinta. Täältä katsottuna 25 € / tunti kuulostaa todella halvalta. Oma ihan perustuntini maneesitallilla (iso mutta jaettu ponitunnin kanssa, 8 ratsukkoa) on 39 €, paljous/perhealennuksella 37 €. Toisaalta koen saavani rahoilleni vastinetta ja osansa siinä tekee se, että talli on suht joustava.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.4.17 00:24:29

Ei olekaan vastaus alkuperäiseen, vaan jatkoa siihen keskusteluun. Sen mukaan lähes ainoa keino lisätä asiakkaita on lisätä joustoa.
Ja parhaani mukaan koitin siinä keskustelussa selittää, että vaikka haluaisin joustaa enemmän, se ei ole taloudellisesti mahdollista. ja koska keskustelu tuli täyteen, joudin laittamaan esimerkkilaskelman uuteen aloitukseen.

Asiakkaiden on ehkä vaikea uskoa, mutta en itsekään pidä tiukoista ehdoista. Niihin on päädytty siitä syystä, että ne ovat olleet ainoa keino taata tasainen rahantulo, koska menot eivät hupene vaikka tuloa ei olisikaan.
Kausikorttiin päädyin alunperin osin siksi, ettei tarvitsi korottaa hintoja (eikä tarvinnut koska tulot kasvoivat).

Olisikin kiinnostavaa kuulla, että olisiko mukavampi saada joustoa ja maksaa korkeampaa korttihintaa, esim. 10-kortti maksaisi 300 e? Kortti olisi voimassa sen 12 viikkoa. Vai olisiko kivampi maksaa 25 e/h ja kausikortti on voimassa 20 viikkoa?
Molemmilla tavoilla yrittäjä saisi 12 viikon aikana saman summan, ensimmäisessä vaihtoehdossa yrittäjällä on mahdollisuus saada ahkerilta kävijöiltä jopa 50 e enemmän.
Ja juuri tuo ajatus sai minut päätymään kausikorttiin. Halusin että ahkerat kävijät eivät kärsisi, vaan heillä pysyisivät hinnat samoina. Harvoin käyvät voivat maksaa tunnin irtona tai sitten koittaa korvata jos ottavat kausikortin.

Sanottakoon vielä, että olen joustanut kausikortissa kun on esim. murtunut kylkikuita tai kun on muutettu toiselle paikkakunnalle tai jos on kauden viimeisellä viikolla tullut flunssa. Mutta jos on kauden alussa oltu poissa ja sitä ei ole korvattu kauden aikana niin en anna alennusta seuraavalle kaudelle.
Peruutukset on tehtävä edellisenä päivänä klo 13 mennessä jos haluaa korvata. Sairastumisissa olen myös joustanut jos on peruutettu ennen tuntien alkua. Kausikortin ansiosta jousto on ollut mahdollista, koska silloin ei ole tullut rahan menetystä, vain ratsastusajan siirto (paitsi noissa ensimmäisissä, mutta niitä on ollut todella vähän).

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Kivalla tallilla 
Päivämäärä:   26.4.17 11:30:43

Ei voi muuta kuin sanoa, että onneksi en käy *:n tallilla tai jos olisin käynyt niin olisin jo lähtenyt pois. Muutenkin tuollaiset yhden yrittäjän yksityiskohtaiset laskelmat olisi voinut laittaa ihan omaan otsikkoonsa. Ei kai tämä yleinen pohdinta ollut tarkoitettu yhden yrittäjän henkilökohtaiseksi tilitykseksi. Siinä alkuperäisessähän yrittäjä ihmetteli mistä johtuu, että tunneilla käydään vähemmän kuin ennen ja monet todella pitkään käyneet ovat joutuneet lopettamaan. Se keskustelu oli mielenkiintoista.

Eri yrittäjien kannattavuuslaskelmat eivät kiinnosta tipan tippaa (harvaa asiakasta lopulta kiinnostaa, se on yrittäjän tehtävä ja asiakas sitten valitsee tallin jossa on paras hinta-laatu -suhde ja itselleni ainakin hevosten olot, hoito ja kohtulliset tuntimäärät ovat tosi tärkeitä asioita) ja hevosten määräähän ei täysin voi laskea mitenkään kun niitä hevosia sairastaakin välillä. Murtuma- tai jännevammahevoselle voi hyvin tulla yli puolen vuoden sairausloma, impparit, kaviopaiseet, silmätulehdukset, haavat ja kaikenlaiset hiertymät ja kolhut voivat osua monelle hevoselle samaan aikaan. Tallilla jossa viimeksi kävin oli kymmenestä hevosesta 4 samaan aikaan pois yli kuukauden, ihan huonoa tuuria mutta meni silläkin yrittäjällä laskelmat uusiksi ja sekä häneltä, että meiltä tuntilaisilta vaadittiin joustoa. Ja sitä on hyvin löytynytkin puolin ja toisin.

Oma elämä on niin hektistä ja epävarmaa kaikin puolin, etten sitoutuisi kokonaiseen kauteen missään tapauksessa. Kymppikortti on kaikin puolin toimiva ja hyvä systeemi ja siihen saa 12 viikkoa käyttöaikaa. Toki pyritään käyttämään (tyttäreni ratsastaa myös) kymmenessä viikossa, mutta on kiva tietää ettei kivasta harrastuksesta tule stressiä tai paineita, eikä ole koskaan sairaana tunnetta, että olisi pakko mennä harrastamaan taudin pahenemisen tai muiden tartuttamisen uhalla, vaan tunnin voi peruuttaa sairastapauksessa vielä samanakin päivänä. Maksaa pitää, jos ei peruuta lainkaan. Mitään sairaustodistusta ei tietenkään vaadita, tuskin sellaista terveyskeskuksessa ratsastusta varten kirjoitettaisiin ja joka tapauksessa se maksaisi melkein saman tai enemmän kuin ratsastustunti. Töistä meillä saa olla 3 päivää pois omalla ilmoituksella.

Eli omalla kohdalleni on osunut ymmärtäväinen ja empaattinen tallinpitäjä ja hyvä systeemi. Silti moni pitkään (yli 20 vuotta) ratsastuskoulussa käynyt on joutunut lopettamaan. Rahan ja erilaisten vaivojen takia. Eräs tuttuni taas oli vaihtanut maneesittomalta maneesilliselle tallille vain huomatakseen että siellä oli ratsastettu jo maaliskuusta asti ulkona vaikka maneesi oli tyhjänä ja hyväpohjaisena siinä parin sadan metrin päässä. Kuulemma hevoset tykkää olla ulkona. Olisi mukava tietää kuka niiltä on kysynyt ja missä muodossa saanut vastauksen. No, jokaisella on ongelmansa ja Suomeen mahtuu niin monenkokoista ja monenlaista ratsastuskoulua, että yleispätevää ohjetta väkimäärän lisäämiselle on vaikea sanoa. Monessa paikkaa on suuri haaste saada vanhatkin oppilaat pysymään.

Sitä jäin pohtimaan, että onko aika muuttunut vai johtuuko se vaan siitä että täällä voi tuntemattomana lausua mielipiteitään, mutta tuntuu siltä että yleinen asenne mihin tahansa harrastamiseen ja tekemiseen on sellainen "köyhät ja sairaat älkää vaivautuko". Ei edes yritetä ymmärtää, että meitä on monenlaisia ja monissa erilaisissa elämäntilanteissa olevia. Ja kuitenkin yhdistää rakkaus hevosiin.

Jos on nuori, terve, energinen ja pirteä, ei ole vielä lapsia ja jos on, niin tukijoukot asuvat lähellä tai mies on illat kotona, on omistusasunto, pysyvä työpaikka jossa työt ovat vain ma-pe välillä 8.00 - 16.00 ja auto käytössä + vielä hyvät tulot niin mikäpäs ongelma se on maksaa vaikka monta kautta kerralla ja korvata tuntinsa heti samalla tai viimeistään seuraavalla viikolla.

Asenteet pienituloisempia, enemmän sairastavia tai vain vähemmän jaksavia kohtaan ovat heti tätä "vaihtakaa harrastusta tai pysykää kotona" -luokkaa. Ja taito asettua toisen ihmisen asemaan puuttuu kokonaan. Ei siis oikeasti ymmärretä, että kaikki ihmiset eivät voi korvata tuntejaan samalla viikolla aina ihan valtavan monista erilaisista syistä johtuen.

Mutta onneksi talleja ja yrittäjiä on erilaisia, oma toimeentulo on saatava, mutta löytyy myös aitoa asiakaspalveluhenkisyyttä ja kykyä kuulla ja ymmärtää toisen ihmisen tilannetta.

Jos näitä ht-netin kirjoituksia kartoittaisi tarkemmin, niin löytyy valtava määrä ihmisiä joiden mielestä (joko oikeasti, joka on pelottavaa tai provosoivasti) kenenkään lihavan, iäkkään, pelokkaan, huonokuntoisen, köyhän, sairastelevan, pikkulasten äidin tai varsinkaan tumpelon ja huonotasapainoisen ei pitäisi ratsastaa. Laji pitäisi rajata nuorille, urheilullisille, rohkeille, hoikille ja osaaville, joilla on auto käytössä ja loputon sietokyky pakkaselle, tuulelle ja tuiskulle.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: ABCDEFG 
Päivämäärä:   26.4.17 11:46:09

En myöskään kävisi tallilla jossa yrittäjä pitää itseään suorastaan hyväntekijänä jos joustaa kausikortista kun jollain on murtuneita kylkiluita :D Ei millään pahalla, jokainen tavallaan ja hyvä jos kaikille riittää tyytyväisiä asiakkaita.

Meidän tallilla saa joustoa paljon pienemmistäkin vaivoista ja se on yksi syy miksi olen samassa paikkaa käynyt vakiotunnilla ennen lapsia 10v, sitten lasten syntymän aikaan oli muutaman vuoden tauko kunnes aloitin uudelleen ja nyt on samalla tallilla tullut vuosia 6 lisää. Tiedän että voisi olla vähän halvempaa muualla tai paremmat hevoset tai muuta, mutta juuri ihanan lämminhenkinen ja ymmärtäväinen opettaja saa pysymään samalla tallilla. Ystäväni käy samalla tallilla ja joutui todella lyhyellä varoitusajalla ulkomaan komennukselle yli vuodeksi, hän sai käyttää kymppikortistaan jääneet tunnit palattuaan Suomeen. Ihanaa asiakaspalvelua.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Heli 
Päivämäärä:   26.4.17 11:49:10

Minä taasen olin hyvinkin kiinnostunut lukemaan laskelmat nimimerkiltä: *

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Pasoja. 
Päivämäärä:   26.4.17 12:27:44

Kyllä on. Mutta sitten kaadetaan metsää.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.4.17 12:29:19

Ei laskelma ole mikään tilitys (olen tämän hetkisen tilanteeseen oikein tyytyväinen ja parin vuoden päästä pystyy lisäämään tunteja, jolloin tulot paranevat) vaan ihan esimerkki elävästä elämästä.

Pidän asiakkaistani ja he nähtävästi kokevat tallini toimivaksi koska paikkoja ei pahemmin ole vapaana.
Hyväntekijäksi en itseäni koe, mutta näillä tuloilla tekee tiukkaa palauttaa puolet kausikortin summasta ihmisen poismuuton vuoksi. Palautin silti, koska asiakas ei niitä olisi voinut käyttää ja hänen muuttonsa johtui yllättävästä elämäntilanteesta. Sama pätee kylkiluihin ja siihen viimeisen viikon flunssaan.

Laskelman halusin tehdä siksi, että ihmiset ymmärtäisivät että se joustaminen maksaa. Ja se maksaa joka tapauksessa, vaikka olisi sopivampi määrä hevosia ja useampi tunti päivässä.

Ja edelleen haluaisin saada tähän kysymykseen vastauksen:
Olisikin kiinnostavaa kuulla, että olisiko mukavampi saada joustoa ja maksaa korkeampaa korttihintaa, esim. 10-kortti maksaisi 300 e? Kortti olisi voimassa sen 12 viikkoa. Vai olisiko kivampi maksaa 25 e/h ja kausikortti on voimassa 20 viikkoa?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: kuu 
Päivämäärä:   26.4.17 13:21:20

Eikö se ole ihan normaali käytäntö, että jos ostaa enemmän tunteja kerralla, niin hinta/tunti on silloin edullisempi? Kausikortissa on enemmän tunteja kuin kymppikortissa, joten miksi näissä vaihtoehdoissa tuntihinnan tulisi edes olla sama 25 e/h, kuten sinun esimerkissäsi. Sillä tallilla missä minä käyn, ei ole kausikorttia käytössä vaan kymmenen ja viiden kerran kortit, eikä viiden kerran kortin hinta suinkaan ole puolet kymppikortista vaan enemmän. Ja irtotunti sitten vasta maksaakin. Kymppikortti on siis suositumpi, mutta jos esim. ei ole varaa maksaa niin paljon yhdellä kertaa, ei tiedä jatkaako tai joku muu syy, niin kyllä jotkut kävijöistä ostavat myös viiden kerran kortteja ja "kärsivät" sitten sen, että tunneista tulee kalliimpia.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: kuu 
Päivämäärä:   26.4.17 13:24:28

Ja tätä sinun ehkä kannattaisi kysyä nimenomaan omilta asiakkailtasi: "Olisikin kiinnostavaa kuulla, että olisiko mukavampi saada joustoa ja maksaa korkeampaa korttihintaa, esim. 10-kortti maksaisi 300 e? Kortti olisi voimassa sen 12 viikkoa. Vai olisiko kivampi maksaa 25 e/h ja kausikortti on voimassa 20 viikkoa?" Sillä ei nimittäin paljoakaan merkitystä ole, mitä esim. minä asiasta olen, koska mitä ilmeisimmin minusta ei koskaan tule sinun tallisi asiakasta.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.4.17 13:42:11

Mistä tiedät etten ole kysynyt?

Toivoisin aitoa keskustelua asiasta, mutta nyt useampi ottaa jo asiakseen ilmoittaa että ei missään nimessä olisi minun asiakkaani :) Ei tarvitsekaan enkä ole täällä hankkimassa uusia asiakkaita.

Asiakaskato on nähtävästi yleistä monilla talleilla. Ymmärrän ratsastajien syyt ja ymmärrän yrittäjien syyt.

Haluaisin yleisesti tietää, mikä toisi asiakkaita enemmän tallille (tähän on tarjottu sitä joustoa) ja miten se olisi toteutettavissa niin että ratsastuskoulu elättäisi hevosensa ja yrittäjänsä?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: N2 
Päivämäärä:   26.4.17 13:45:25

Miksi tuon pitää olla joko tai? Miksei asiakkaille voi tarjota sekä kausikorttia että kymppikorttia? Tällaisiakin talleja on.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: kuu 
Päivämäärä:   26.4.17 14:01:23

No minulta ei ainakaan ollut mikään kannanotto tuo, ettei minusta tule sinun tallisi asiakasta. Epäilin vain, että tallisi tuskin sijaitsee minun asuinpaikkakunnallani, jo hinnoista päätellen. (Ja toiseksi, ei edes ole tarvetta vaihtaa uuteen talliin.)

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   26.4.17 14:20:16

Minä sain tallini kannattavaksi sillä, että tuli korvausvelvollisuus vakiotunneille.
Aikaisemmin asiakkaat peruivat tuntejaan jos jonkinlaisten kissanristiäisten takia, ja jäi raha saamatta kokonaan.
Nyt kun on korvausvelvollisuus, niin pysyy tulomäärä vakiona. Toki irtotuntilaiset sitten tuovat lisärahaa taloon.
Itse en ole uskaltautunut kausikorttilaskutukseen siirtyä, koska pelkään sen karkoittavan osan asiakkaista, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen systeemiin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Hero ja Devil 
Päivämäärä:   26.4.17 15:25:37

Nimimerkki * olisi tosiaan voinut tehdä ihan oman otsikon tälle pohdiskelulleen tai vielä parempi olisi tehdä asiakaskysely omalla asuinseudullaan tai omille oppilailleen. Kuten joku jo mainitsi niin ratsastuskouluja on aivan erilaisia eri puolella maata, pieniä ja suuria, erilaiset omistus- ja rahoituskuviot, erilaiset, puitteet, tavoitteet ja tarjonta pienten lasten ponikouluista kilpailemaan tähtääville ratsastajille tarkoitettuihin. Eri seuduilla kannattavuus on erilaista ja siihen vaikuttaa miljoona asiaa aina heinän itse teosta kentän talviratsastettavuuteen.

Mutta ensimmäinen otsikko tästä aiheesta oli todella mielenkiintoinen ja kattoi erilaisten asiakkaiden ja yrittäjien huomioita ja ideana oli tarjota ratkaisuehdoituksia ja pohtia yleisesti mistä asiakaskato johtuu.

Kun muutama oli ehtinyt kertoa näkemyksensä, omasta ja ehkä tuttujensa lopettamisen syistä ja miettiä miten asiakkaat säilytetään niin tulee tämä yksi yrittäjä kertomaan miksi juuri HÄN ei voi toteuttaa mitään ehdotetuista joustoideoista. Eihän eka otsikko ollut kysely hänen tallistaan ja joustamattomuustarpeistaan. Sitten keskustelu menikin jo jossain vaiheessa älyttömäksi kun ratkaisuksi tarjottiin että kaikki työn, lasten, sairastuneiden ja muiden syiden takia peruuttavien pitäisi lopettaa. Vaikka päinvastaisesta oli kyse, piti miettiä miten juuri nämä saataisiin jäämään!

Kivoja ideoita ja miellyttäviä ihmisiä oli siellä ekassa topikissa, pikkutallin pitäjä joka antaa pitkään käyneiden vakioihmisten ratsastaa joskus jopa ilmaiseksi tai kympin tarjoustunnit kuulostavat ihanalle (tähän ei kannata tulla vastaamaan ettei se isoilla talleilla ole mahdollista, ei tietenkään) samoin ajatus, että tunteja veloitettaisiinkin jälkikäteen sen mukaan paljonko on käynyt. Useammin käydessä tuntien hinta laskisi. Tämäkään ei ole kaikkialla mahdollista, mutta innovatiivista ja ajatuksena mielenkiintoinen. Onhan myös ratsastuskouluja joille jokainen flunssassa väkisin tunnilleen raahautuva oppilas ei ole välttämättömyys vaan opettaja ajattelee, että yksi hevonen tekee tunnin vähemmän mikä on varmasti hevoselle ihan mukavaa tai vaihtoehtoisesti joku ehtii tulla peruutuspaikalle. Ja flunssainen tulee sitten jonkun toisen peruuttaneen tilalle jollekin tunnille kun hän paranee.

Tämänkin joku taisi jo kirjoittaa mutta lopulta kysymys on tosi paljon siitä että onko tulijoita jonoksi asti. Jos tuntipaikkaa jonottaa 25 ihmistä, jotka ovat ehkä valmiita maksamaan silloinkin kun eivät pääse tunnille ja ainakin hyvin sitoutuneita käymään säännöllisesti kerran tai kaksi viikossa (ei lastenhoitopulmia, ei vuorotyötä, ei iltapalavereja) niin paine niiden harvoin tunneilleen pääsevien vaihtamiseksi näihin takuuvarmasti käyviin nousee.

Kauhean vähän tässä otsikossa on otettu myöskään hevosia huomioon, niille tekee ihan hyvää kun välillä on keveitä päiviä, ehkä jopa ylimääräinen vapaapäivä tai kokonaan kevyempi viikko. Ei ole mitenkään hyvä asia että hevoset menevät aina tasaisen paljon.

Kuulostaa jotenkin kamalalle, että muutama flunssainen tai lastenhoitajaa vailla oleva peruuttanut ratsastaja vaikuttaa jotenkin siihen saako niille kaikille hevosille kengät jalkaan tai joutuu edes laskeskelemaan moisia juttua.

Monella yrittäjällä on tiukkaa, mutta se yrittäjyys on oma valinta ja toistan vielä alussa sanomani, että tässä otsikossa olevan taloudellisesti tiukilla olevan yrittäjän kannattaisi keskustella asiasta oman viiteryhmänsä kanssa. Monella tallilla ei ole mitään väliä onko henkilö X viikkotuntinsa viikoilla 9-12 poissa olettaen että hänellä on siihen joku syy tai vaikkei olisikaan ja käy sitten ehkä jo maksamansa tunnit myöhemmin kun tunneilla kerran on tilaa ja hevosten tuntimäärät joka tapauksessa vaihtelevat jonkun verran viikoittain. Jos hevosten määrää suhteessa oletettuihin ratsastajamääriin aletaan kamalan tarkkaan laskemaan herää pelko, että menevätkö ne vähän jäykästi liikkuvat tai väliaikaisesti pikkuvikaisetkin tunteja vaikkei ehkä pitäisi. Jos asiakkaiden tarpeista ei pystytä joustamaan niin ei kai sitten tingitä myös opetushevosten tarpeista.

Ja epäilen, että kausikorttisysteemiin siirtyminen karkottaisi monessa paikkaa paljon asiakkaita ja jos tunnit eivät ole nytkään täynnä niin sehän ei olisi kannattavaa. Käyn itse nyt väliaikaisesti vain yhdellä viikkotunnilla, ryhmässämme on kahdeksan 40-60-vuotiasta, jotka olemme kaikki ratsastaneet vähintään 20 vuotta. Joskus puhuttiin, että mitä jos tulisi kausikorttisysteemi ja kukaan meistä ei ollut sen kannalla, ei vaikka tunti olisikin vähän halvempi kuin kymmenen kerran kortilla.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: ???? 
Päivämäärä:   26.4.17 15:30:08

Käyn tallilla, jossa kymppikortin voimassaolo muutettiin kolmesta kuukaudesta kymmeneen viikkoon ja vanhoja vakiokävijöitä lopetti tämän takia. Vielä lisää lopettaisi jos siirryttäisiin kausimaksuun. Sellaista kokeiltiin yhtenä vuotena mutta asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä. Nyt on kymmenen ja viiden kerran kortteja. Ja sen viiden kerran kortin hinta ei tosiaankaan ole puolta kymmenestä vaan vähän enemmän. Irtotunti on sitten selvästi kalliimpi.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Happy 
Päivämäärä:   26.4.17 16:44:43

Ratsastuskoulu, jossa käyn, ei ole iso mutta silti asiakas voi valita
- yksityistunnit
- irtotunnit
- 10-kortti
- kausikortti

Ja kaikilla eri hinta tuntia kohden, kausikortilla halvinta. Lisäalennuksia saa toisesta ja kolmannesta kausikortista. Kausikortit myydään ensin, muita siten miten on tilaa.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: wanha 
Päivämäärä:   26.4.17 18:17:58

Asiakaskatoa on havaittavissa ratsastuskoulussa jossa käyn. Arvelen että johtuu osittain siitä että korttien voimassaoloaikaa lyhennetty siten että 10h kortti voimassa 10 viikkoa ja 5h kortti 5 viikkoa. Aiemmin 12 viikkoa/6 viikkoa. Osaltaan ehkä vaikuttaa että tämän hetken tuntihevoset ei läheskään niin kivoja kuin muutama vuosi sitten. Enkä nyt tarkoita että pitäisi olla HeA tason liitokavioita vaan edes sellaisia joilla olisi kiva mennä 1-tason kisoissa HeC. Ehkä jotkut muut ovat samaa mieltä kun viime koulukisoihin (1-taso) osallistui 2 tuntiratsastajaa, pari vuotta sitten vielä paljon enemmän.Sama juttu koulukursseilla, kato melkoinen. Jos olisin tallinpitäjä, teettäisin asiakastyytyväisyyskyselyn ko. paikassa.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   26.4.17 18:38:18

Minä en osaa ottaa kannattavuuteen mitään kantaa, mutta hyvin vakituisesti vuosikymmenen ratsastaneena ratsastuskoululaisena haluaisin sanoa sen, että minua rasittavat peruutuspaikkalaiset, joiden osaaminen on mitä sattuu tuntitasoon verrattuna. Siinä sitten vakilaiset väistelevät helpotettujen harjoitusten lomassa. Toisaalta ymmärrän kyllä miksi peruutuspaikkoja myydään.

Peruutuspaikkalaisten kalastelukin joskus nyppii: heitä houkutellaan tunnille ja luvataan juuri sen tietty hevonen, jota joku vakipaikkalainen on saattanut venttailla jo pitkänkin tovin. Meidän tallilla kun on niin reilu systeemi, että joillekin ratsastajille on vakkarihevoset ja jotkut kiertävät vuodesta toiseen.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Mui 
Päivämäärä:   26.4.17 20:06:54

Mä olen jo vuosia kisannut HeA tasolla hyvin tuloksin, muttei mua yhtään häiritse käydä vaikka HeC tunneilla. Jokainen tekee omaa suoritustaan, ja sitä voi ratsastaa tehokkaasti ja hevosen kuulolle ja pehmeäksi vaikka koko tunti mentäisiin vain käyntiä. Joka muuten on todella vaikea askellaji.
En ymmärrä näitä "meidän tunnille tulee joku osaamaton" valittajia. Kertoo vain typeryydestä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   26.4.17 20:24:03

Voi se olla vaikka sitten typeryyttäkin, mutta nyppii silti. Minullekin se oma ratsastustunti on tärkeä satsaus monellakin tapaa. Ja se ei ole ongelma, että tunnille tulee tunnin tasoa parempi ratsastaja vaan se, että harjoitusten rytmi katoaa toistuvasti äkkipysäyksiin tms. Asiakastyytyväisyyteen kuuluva asia tämäkin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tuntilainen 
Päivämäärä:   26.4.17 20:24:04

Mui: ei se noinpäin haittaakaan. Mutta toisinpäin kyllä. Ymmärrän +:n pointin hyvin, sillä parisen viikkoa sitten omalla tunnilla oli pari jatkokurssitasoista rästijää jotka eivät saaneet edes laukkaa nostettua. Ja olivat sitten uralla muiden tukkeena. Kyse siis siitä, että häiritsevätkö rästiläiset vakkarilaisia.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.4.17 08:19:20

Rästijän/peruutuspaikkalaisen taso menee "omalla tallilla" niin, että jos osaa laukata ympyrällä muiden mukana, voi tarvittaessa tulla mille tunnille vain mukaan. Opettaja sitten suhteuttaa tämän mukaan. Mielestäni toimiva sääntö, sillä jos tuon osaa, niin osaa kaikki askellajit ja siirtymät niiden välillä sekä ohjata & kääntää hevosen. Ja se riittää. Tätä heikompitasoinen ei kyllä pärjää isolla ryhmätunnilla kokeneempien mukana (kaksarilla tms erikoisjärjestelyillä kyllä).

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Malla 
Päivämäärä:   27.4.17 10:49:14

Olen itse ratsastanut kymmenkunta vuotta. Viime tunnilla meitä oli neljä saman tasoista ja kaksi juuri alkeiskurssin käynyttä lasta. Kuulostaa kauhealta, mutta toimi erittäin hyvin. Ei me mitään piaffeja tehty, mutta sellaista perusjuttuja, kuten avoja ja laukkaympyröitä. Lapset teki vähän helpompia juttuja. Minä otin haasteena sen, että ennakoin tilanteita väistämällä ajoissa. Kertaakaan laukkaosuuteni eivät häiriintyneet lapsista. Lapset saivat kokeneemmista vetoapua, kun harjoittelivat laukannostoja. Toki tällaisen tunnin pitäminen vaatii opettajalta ammattitaitoa, mutta minulla ei ollut mitään valittamista.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: öäå 
Päivämäärä:   27.4.17 11:26:42

Nuo edellä esiintulleet asiat ovat paljon myös tallin hevoskannasta kiinni. On helppoja ja tasavauhtisia hevosia, joilla ne vähemmän ratsastaneet pärjäävät aika kivasti mukana kokeneiden ryhmässäkin ja jos sellainen on itsellä niin voi ennakoida ja väistellä.
Mutta sitten on myös nuorempia, uusia, ex-ravureita, kuumenevia, potkivia, todella reippaita ja isoliikkeisiä ja myös erityisen tahmeita hevosia, joilla tulee niitä ongelmia. Kokeneetkin vaativat usein niiden kanssa enemmän tilaa ja muiden väistely on vaikeampaa, vähän ratsastaneet taas eivät saa näitä vaativampia hevosia ehkä nostamaan laukkaa ollenkaan tai sitten kaahottavat holtittomasti.
Vakioratsastajien kanssa myös osataan väistämissäännöt ja jos tehdään vuorotellen jotain tehtävää niin kukaan ei änkeä joka kierroksella tehtävään vaan osaa katsella että vasta kun kaikki ovat päässeet kertaalleen tekemään tullaan toiseen kertaan.
Käyn tallilla, jossa tunteja on 2-3 illassa, osa tietysti esteitä tai puomeja ja osa on erityisiä pienryhmiä. On siis ymmärrettävää, että vähemmänkin ratsastaneen on käytännössä pakko tulla välillä paljon kokeneempien tunnille jos ei pääse omalle vakiotunnilleen tai haluaa ratsastaa extraa. Mutta kyllä välillä harmittaa, varsinkin jos opettaja ei tunnu yhtään huomaavan esimerkiksi näitä joka kierroksella toisten eteen kiilaavia.
Isompi ongelma asiakaskadossa tuntuu kuitenkin olevan yleisesti raha ja aika, työ asettaa kovia vaatimuksia ja meidän aikuistallilla on ainakin paljon äitejä ja lastenhoidosta ja heidän harrastuksistaan johtuvia menoja. Tänä talvena tuntui myös olevan tosi paljon tautiepidemioita, flunssaa ja mahatautia. Ja samaa toivoisin kun joku tuolla yllä, että väkisin sairaana ei tultaisi ratsastamaan. Ihmisten terveydellä leikkiminen sillä, että jos ei sairaana tule (ei ehdi peruuttaa ajoissa tai korvata kortin aikana) menettää koko tuntihinnan tai osankin on väärin.
Tämä sääntö, että pitää peruuttaa jo edellisenä päivänä viimeistään on ihan looginen, mutta sen ei pitäisi koskea sairaustapauksia. Se on laadittu sitä murto-osaa tuntilaisista silmälläpitäen, jotka oikeasti unohtavat perua tuntejaan tai päättävät viime tipassa mennäkin mieluummin vaikka opiskelijabileisiin tai ties mihin illanviettoon mieluummin kuin ratsastustunnille. Näistä huithapeleista kärsivät sitten kaikki muut. Sama tuon kortin voimassaolon kanssa, 12 viikkoa tai kalenterista helpommin katsottava 3 kuukautta olisi pidemmän päälle järkevämpää kuin tiukka 10 viikkoa. Parempi 10 kertaa kahdessatoista viikossa käyvä asiakas kuin ei asiakasta ollenkaan.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Pampula 
Päivämäärä:   27.4.17 12:37:54

Hassua, että kausikortit ovat joillekin tuollainen tabu! Itse olen aina ratsastanut tallilla, jolla käytössä kausikortit. Kortit maksetaan kahdessa erässä, kauden alussa ja puolivälissä.

Meillä rästin saa, jos peruu tunnin viimeistään edellisiltana, ja sen voi ratsastaa millä tahansa oman tasoisella tai helpommalla tunnilla (ei nyt toki alkeistunnilla). Vapaat tuntipaikat näkee tallin kalenterista, niitä voi kysyä opeilta tekstiviestillä, ja meillä on ryhmä jossa vapaista paikoista ilmoitellaan. Rästiminen ei ole ikinä ollut itselleni ongelma, eikä rästitunneista peritä mitään erillistä rästimaksua. Kun muutin muutamaksi kuukaudeksi töihin muualle, möin pari kauden aikana ylijäänyttä tuntia tallikaverilleni.

Kyllä meiltä saa kymppikortinkin, mutta silloin tuntihinta on selvästi kalliimpi. Kymppikortteja ostavatkin lähinnä ne, jotka säästön vuoksi tai mukavuussyistä(?) lopettavat harrastamisen talven ajaksi. Myös irtotunteja saa tietysti. Toisen ja kolmannen viikkotunnin saa halvemmalla. Olen kuullut, että esim. leikkaukseen joutunut ratsastaja sai siirtää käyttämättä jääneet tuntinsa seuraavalle kaudelle, samoin kuin kätensä murtanut. He olivatkin jo vuosia säännöllisesti käyneitä asiakkaita, jotka eivät edes keksineet vaatia mitään rahojen palautusta.

Pääosin meillä vaikuttaisi olevan tosi sitoutuneita ratsastajia, toki näkyy tämä huono taloustilanne, ja rahan takia osa on joutunut lopettamaan tai tiputtamaan esim. toisen viikkotunnin pois. Tällä hetkellä tallin taloutta taitaa rasittaa oppilaiden määrään nähden hieman liian suuri hevosmäärä, mutta ongelmana on se, että alkeistunneilla pomminvarmasti toimivat hevoset alkavat olla jo vanhoja, eikä niitä voi alkeistuntien lisäksi enää samana päivänä juoksuttaa kovin monella vaativammalla tunnilla, kun taas hieman nuoremmat ja vaativampaan makuun käyvät ratsut ovat vähän liian isoliikkeisiä ihan aloittelijoille.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Papiljotti 
Päivämäärä:   27.4.17 13:46:21

Eilen juuri pohdimme oman vakiotuntiryhmämme kanssa mihin niin monet meidän tunnilta ja muiltakin ovat kadonneet. Syksyllä ryhmät olivat ihan täynnä, nyt eivät ole olleet enää aikoihin. Tämän otsikon alta löytyy tosi monta syytä, joita olen kuullut. Yleisesti raha, joko työttömyyden, opiskelun tai muuten pienien tulojen takia ja siihen liittyen korttien voimassaoloajan lyhennys. Meillä ennen oli 3kk aikaa käyttää 10 kertaa mutta nyt enää 10 viikkoa. Se tarkoittaa myös tuota jo aiemmin mainittua, että meidänkin HeA -tasoiseen ryhmään tulee välillä jatkokurssitasoisia ratsastajia. Tehtävästä riippuen tunti tällaisessa sekaryhmässä sujuu joskus paremmin ja joskus huonommin. Yleensä huonommin.
Täällä joku mainitsi jo hevosten laadun heikkenemisen, sama on meidän koululla. Monta vanhaa hevosta on jouduttu myymään tai päästämään eläkkeelle ja tilalle tulleet ovat olleet mikä milläkin tapaa omituinen. Koulukisoihin en menisi niistä millään, pienillä esteillä muutama on ihan kiva. Mutta kokonaisuutena laatu on paljon huonompi kuin vaikka kymmenisen vuotta sitten kun aloitin nykyisellä tallillani (yhteensä ratsastuskouluaikaa takana jo 25 vuotta). Koululle on ostettu kaksi entistä ravuria kun opettajan mielestä piti saada suomenhevosia ja ratsusuomenhevoset ovat liian kalliita, on pukittelevia ja sinne tänne säntäileviä puoliverisiä mutta myös varmoja tätiratsuja, jotka puolestaan eivät myötää niskastaan, ei sitten millään. Viimeksi opettaja sanoi, ettei kannata yrittäkään, mikä ei ollut kovin rohkaisevaa. Kyseinen hevonen kunnon ohjastuntumalla vain peruutteli ja potki seiniä. A-tason tunnilla en nää mitään järkeä ratsastaa puolilöysin ohjin hevosen pää kameliasennossa.
Tuntilaisilla tuntuu olevan myös monenlaista vaivaa, selkäkipuisia on vaikka millä mitalla. Hevosten huonot satulat ja liikkuminen jäykästi selkä ylhäällä ei takuulla ainakaan helpota kenenkään selkä/hartia/niskakipuja.
Ja vielä yksi tärkeä asia selittämään oppilaiden vähenemistä. Täälläpäin on runsaasti tallivaihtoehtoa, sekä maneesillisia että ilman maneesia. Ja moni on valinnut maneesitallin juuri mukavuussyistä. Ollaan valmiita maksamaan vähän enemmän siitä, ettei tarvitse kastua tai palella ja talvenkin voi ratsastaa tosissaan. Nyt kuitenkin uusi opettaja kuuluu tähän koulukuntaan, joka halusi ulos heti kun kentältä pahin jää suli ja koko tämän kylmän ja tuulisen kevään olemme siis ratsastaneet ulkona. Opettajan ääni ei kuulu, hevoset eivät pidä tuulesta, iäkäs vakioratsuni pyrkii aina kääntämään häntänsä tuulta kohti, tämä tekee pysähdysten tekemisistä todella haastavaa. Tekee pahaa rangaista tai komentaa hevosta kun se selvästi vaan vihaa kovaa tuulta. Maneesi olisi ihan vieressä, sitä käyttää korkeintaan pari lähiseudun yksityishevosta. Mutta kun opettaja on sitä tyyppiä, jolle ei yhtään sanota vastaan ja hän on täysin ehdoton tämän ulkonaolon suhteen niin asiakkaat "äänestävät jaloillaan" ja menevät tallille jossa kylmällä, tuulella ja sateella saa olla sisällä ja voi pukea vähän vähemmän vaatettakin ylle.
On ikävää, ettei tuntilaisten mielipidettä kysytä missään asiassa, eikä mitään tyytyväisyyskyselyjä ole ikinä järjestetty. Opettajalla olisi peiliin katsomisen paikka. Vaikka hän itse tykkäisi ratsastaa ulkona säällä kuin säällä, niin olisi hyvä kuitenkin ymmärtää, etteivät oppilaat halua ratsastaa räntäsateessa. Tai siis valtaosa, kyllä jotkut voivat halutakin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Kari K 
Päivämäärä:   28.4.17 09:22:09

Ratsastuskoulujen kannatais myös teettää asiakastyytyväisyys kyselyitä jokaisen kauden lopussa. Esim satulahuoneeseen pino lomakkeita ja palaute laatikko.
Asiakkaat on kuitenkin se joka hommaa pyörittää ja tuo leivän taloon, joten heidän mielipiteitään kannattaa ehdottomasti kuunnella!
Näin toimintaa pystytään kehittämään oikeaan suuntaan.
Hullu on se yrittäjä joka ei toimintaansa halua kehittää!

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Iiiiii 
Päivämäärä:   28.4.17 09:46:45

Miksi kukaan ostaisi 10-korttia, joka on voimassa 10vkoa, jos tarjolla on kausikortti, jolla saa kuitenkin ratsastaa kauden aikana rästit? (Tai vaikka rästioikeuden kestoa olisi hieman rajoitettu)
En tajua, mikä ongelma kausikorttijärjestelmä on, jos tunnit voi rästiä tai myydä eteenpäin. Toki vuorotyöläiselle vakioviikkotunti voi olla hankala, mutta jos asiakaskunnassa on, tai halutaan sinne houkutella paljon vuorotyöläisiä, niin ehkä heille voi sitten kehittää omia tuntivarausvaihtoehtojaan tai esim. kimppakausikortteja/erillisiä ryhmiä joiden tuntiajat voi olla myös aamulla tai päivällä.

Itse olen aina ratsastanut talleilla, joissa on kausikorttijärjestelmä ja ajoissa peruutetut tunnit saa rästiä kauden aikana. Vaihtoehtoisesti on voinut ostaa 10-kortin, joka voimassa koko kauden ajan, mutta korkeampi tuntihinta ja jokainen tunti täytyy erikseen varata. Itselleni sopii paremmin kausikortti. Lisäksi toisella tallilla jossa käyn nykyään, vakituntilaiset voivat ottaa lisätunteja erikseen vakiotunnin hinnalla, mikäli tunneilla on tilaa.

Asiakaskato voi varmaan johtua niin monesta eri syystä: rahanpuute, ajanpuute, tyytymättömyys opetukseen, hevosiin tai puitteisiin, tyytymättömyys tuntivaihtoehtoihin ja maksutapoihin. Itse olen vaihtanut tallia kerran ihan vain tyytymättömyydestä hevosten tarhausoloihin. Lisäksi olen harkinnut vaihtoa pitkän tallimatkan vuoksi (mutten pystynyt, tykkäsin tallista liikaa) toisessa tapauksessa taas turhautumisesta siihen, kun liian usein ollut hevosen loimi/suojat/suitset hukassa eli väärässä paikassa (onneksi talli tsemppasi ja ongelmatapauksille annettiin kurinpalautusta)

Sellainen juttu, jolla tunnit saisi varmaan paremmin täyteen joka viikko, olisi ajantasainen tuntikalenteri nettiin. Vähintään siis niin, että sieltä näkisi, millä tunneilla on tilaa, jos mahdollista niin vakiokävijöille tunnukset, joilla suoraan itse varata tunti. Sinne puhelinpäivystykseen soittaminen oikeaan aikaan on monelle työssäkäyvälle välillä hankalaa. Lisäisi omia lisätuntejani, jos olisi mahdolliset lisätuntiajat enemmän tyrkyllä: houkutus poimia ne pois saatttaisi kasvaa liian suureksi ;)

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Jenna 
Päivämäärä:   28.4.17 09:47:20

Olen vuorotyöläinen ja olen lopettanut ratsasastuskoulussa ratsastamisen joustamattoman kortti järjestelmän takia, ja siirtynyt yksityiselle vuokraamaan hevosta. Tämä sopii mainiosti työkuvioihini. Hevonen on tosi kiva, sekä vuokranantaja lisäksi ihana ihminen, on myös erittäin joustava vuokrausaikojen suhteen. Hän taitavana ratsastajana pitää välillä myös yksityistunteja + että on moninkertaisesti edullisempaa kuin ratsastuskoulussa.
Myös työtoverini tyttärineen siirtyi samalle yksäritallille ratsastamaan täysin samoista syistä.
Toinen työtoverini lapsineen vuokraavat hevosta ja ponia taas toiselta yksäritallilta.
Eli ei pelkästään vuorotyöläisen ole vaikea sovittautua ratsastuskoulujen suppeisiin muotteihin, vaan sama asia heidän lasten ratsastamisen kanssa. Eli paljon menetetään tässäkin asiakkaita.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: 30 & risat 
Päivämäärä:   28.4.17 09:57:55

liiiii kuulostaapa hyvältä tuo talli jossa 10 kortti voimassa koko kauden ajan :) Olisko tässä mahdollisesti ideaa muillekkin?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Mon Cheri 
Päivämäärä:   28.4.17 10:35:24

Olen itse sitä mieltä, että sen normaalin kymppikortin pitäisi olla voimassa 12 viikkoa tai 3 kuukautta, tällä vältettäisiin turha säätäminen kun hyvin todennäköisesti lähes aina ratsastaja joutuu ainakin kertaalleen perumaan kymmenen viikon aikana vakiotuntinsa. Toisilla kouluilla korvaavan tunnin saaminen on helpompaa, toisilla on tarjolla vain ihan väärän tasoisia ryhmiä, esteitä niille jotka eivät hyppää tai lisämaksulla pienryhmiä. Tämä pienemmillä talleilla jossa tunteja on vain pari illassa eikä tunteja ole kuin arkisin ja ehkä lauantaisin. Se säästö, mikä koululle tulee, kun jokainen epätoivoisesti koittaa käyttää korttinsa ajoissa ja tulee sairaanakin ratsastamaan, lienee aika vähäinen. Vastapainona on oppilaan kiukku ja pettymys mahdollisesti ratsastamatta jääneistä tunneista.

Jos kaikki elämässä on pysyvää, on vakituinen asunto, työ, lapset jo hankittuina tai eivät edes suunnitelmissa, terveys- ja rahatilanne hyvä ja autokin käytössä niin miksipä ei sitoutuisi koko kauteen jos sen vieläpä saa edullisesti. Mutta kun meitä vuorotyöläisiä, osa-aikatyöttömiä, selkäsairaita ja muita, joilla elämäntilanne voi vaihdella ihan parin viikon sisällä on aika monia. Jo kymmeneen viikkoon sitoutuminen kun kortti pitää maksaa kerralla ja etukäteen tuntuu paljolta.

Lasten hankkimisen lisäsin siksi, että omasta tuntiryhmästäni kaksi naista on nyt tauolla raskauden vuoksi. Käsittääkseni saavat ratsastaa jo maksetut tuntinsa kun palaavat äitiyslomalta aikanaan. Raskauskaan ei aina ole suunniteltua, kyllä sekin harmittaisi jos tunteja ei saisi ratsastaa myöhemmin. Hyvätuloiselle yhden tunnin hinta on mitätön. Opiskelijalle tunnin hinta on sama kun ruokabudjetti koko viikolle. Tässäkin keskustelussa huomaa hyvin hyvätuloisten ymmärtämättömyyden ja empatian puutteen köyhempiä kohtaan.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Liisi 
Päivämäärä:   28.4.17 12:32:23

Moni miettii vuokraamista, mutta 99%:ssa tapauksista ratsastajan taso laskee kuin lehmän häntä. Aloitteleva ratsastaja - ja niitähän suurin osa tuntilaisista on jos ollaan rehellisiä - joka omin nokkineen ratsastaa vuokrahevosellaan, menettää kyllä kaiken vähänkin osaavansa. Ja lapselle se on vielä pahempi vaihtoehto, sillä ilman kunnon perusopetusta ei lapsi opi ratsastamaan kuin todella väärin ja huonosti. Ja niiden virheiden korjaaminen on todella vaikeaa.
Jos vuokraatte, niin oikean valmentajan silmän alla vähintään kerran viikossa! Ja oikea valkku tarkoittaa ammattilaista eikä esim hevosen omistajaa, jos hän ei ole tyyppiä vähintään Vaativan tasoinen.
Näin se vaan nyt on.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Pirke 
Päivämäärä:   28.4.17 13:42:22

Tuosta, että tuntihevoset ovat muuttuneet huonompaan suuntaan, sanoisin itsekin jotakin.
80- ja 90-luvuilla sai vielä Suomessa ostaa hyviä tanskalaisia puoliverisiä, jotka sopuvat tunneille oikein hyvin. Samoin oli tuontia englannista ja irlannista, oikein laadukkaita poneja esim.ja hyvällä hinta-lastusuhteella.
Omia kriteerejäni hyvistä tuntihevosista eivät nämä nykyiset idäntuonnit oikein täytä. Hankalan rakenteisia, arvaamattomia luonteeltaan tai viallisia on sattunut omalle kohdalle.
Suomenhevoset ovat monikäyttöisiä, eipä juuri ole eroa onko ratsusuku vai ravisuku, ratsujalostus on niin nuorta, että ratsuiltakin löytyy läheltä ravuri.
Samoin olen ostanut Saksasta muutaman, mutta ne ovat kalliimpia kuin idäntuonnit. Tuntihevosten hankinta on nykyään vaikeaa ja itse saa käyttää paljon aikaa kouluttamiseen.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: yksi 
Päivämäärä:   28.4.17 20:17:19

Minustakin hevoset ovat kyllä yksi vaikuttava tekijä. Ihmiset häipyvät, kun hevoset ovat hankalia luonteeltaan, huonosti koulutettuja, kankeita ja/tai läpiratsastamattomia. Kyllähän ratsastaja etsii toisen tallin, jos hevoset yrittävät syödä suuhunsa jo harjaillessa. Tai vievät pitkin kenttää ja purevat kuolaimeen kiinni. Tai pomppaavat joka risahdusta tai varjoa. Ei ole ok, että ratsastajat opetellessaan jotakin opettavat asiaa samalla hevoselle, joka "on juuri siirtynyt ravihevosesta ratsuksi opettelemaan". Lisäksi ei riitä, että "paremmat" ratsastuskoululaiset "läpiratsastavat" tunneilla, eikä muuta läpiratsastusta ole. Lisäksi täytyy olla hyviä opettajia, oikeasti hyviä, eikä vain mukavia. Hevosista ja opettajista säästäminen näkyy kyllä pitkällä aikavälillä. Jos tunnin hinta - sisällön laatu eivät kohtaa, ihmiset lähtevät etsimään sellaista muualta tai säästävät rahansa johonkin muuhun.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Hyppyri 
Päivämäärä:   28.4.17 21:35:42

Liisi: Aivan totta. Siksi käynkin kahdesti viikossa tunneilla ridauskoulussa ja maastohumputtelut tekemässä halvalla vuokriksella. Vuokris tulee meinaan usein kalliimmaksi jos ottaa vielä valmennukset päälle.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Ida-Sofia 
Päivämäärä:   28.4.17 23:30:01

Kyllä yksärin vuokraus tulee halvemmaksi. Oma kokemus: yksityistunti yksärillä 25€, ridakoulussa 70€.
Itsenäinen ratsastus 1 tuntia yksärillä 15€, ridakoulun hevosella 30€. Opiskelijana talous tiukilla, joten yksäri heppa ainoa vaintoehto jos haluaa ratsastaa.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Hyppyri 
Päivämäärä:   29.4.17 07:40:39

Ida-Sofia: riippuu tietysti, missäpäin. Yleensä semmoset vuokrikset joilla viittis valmentautuakin (eli oikeasti osaavat) saattavat maksaa täälläpäin jopa 35€. Ota siihen vielä valkut päälle joo. Eikä täällä kyllä saa kympillä keneltäkään yksäriä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Ni 
Päivämäärä:   29.4.17 07:47:46

Liisi: Yhtä lailla tuo kirjoituksesi pätee niihin hevosenomistajiinkin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Ida-Sofia 
Päivämäärä:   29.4.17 08:42:30

Ihan etelässä ollaan. Hevonen isohko vanhempi tamma jolla omistaja kisannu hec-heb luokissa koulua.
Liikkuu ihan nätisti oikeinpäin.Muutenkin kiva ja kuuliainen hevonen.
Tallilla ei maneesia, mutta talvisin kenttä hoidettu hyvin. Kelien takia ei jäänyt menneenä talvena kertaakaan ratsastamatta, lisäksi autottomat loistavat maastot.
Omistaja pitää halutessa yksäri tunteja, eikä ne huoja ole todellakaan. Omistaja itse valmentautuu säännöllisesti nuoremmalla hepallaan. Elämäntilanteeni huomioiden ihan loisto hinnat ja paikka!

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: h 
Päivämäärä:   29.4.17 12:57:49

Komppaan Pirkeä.
"Lähettäjä: Pirke
Päivämäärä: 28.4.17 13:42:22

Tuosta, että tuntihevoset ovat muuttuneet huonompaan suuntaan, sanoisin itsekin jotakin.
80- ja 90-luvuilla sai vielä Suomessa ostaa hyviä tanskalaisia puoliverisiä, jotka sopuvat tunneille oikein hyvin. Samoin oli tuontia englannista ja irlannista, oikein laadukkaita poneja esim.ja hyvällä hinta-lastusuhteella.
Omia kriteerejäni hyvistä tuntihevosista eivät nämä nykyiset idäntuonnit oikein täytä. Hankalan rakenteisia, arvaamattomia luonteeltaan tai viallisia on sattunut omalle kohdalle.
Suomenhevoset ovat monikäyttöisiä, eipä juuri ole eroa onko ratsusuku vai ravisuku, ratsujalostus on niin nuorta, että ratsuiltakin löytyy läheltä ravuri.
Samoin olen ostanut Saksasta muutaman, mutta ne ovat kalliimpia kuin idäntuonnit. Tuntihevosten hankinta on nykyään vaikeaa ja itse saa käyttää paljon aikaa kouluttamiseen."

Tuntihevosten rakenne, laatu ja toimivuus on huonontunut myös täälläpäin radikaalisti. Kaiholla muistelen 80 - 90 luvun laadukkaita hevosia; oli ne länsituonteja (Tanska on oikeasti tuntihevosten ja ponien aarreaitta), suomenhevosia silloin niitä oli tosi vähän (pidän suomenhevosista: se on positiivista, että suomenhevosia on tullut nyt lisää, monet ratsusukuisia (yhtään ravisukuisia väheksymättä - sieltä tulee myös erittäin hyvää terävyyttä ja suorituskykyä) ja niiden koulutustaso on usein hyvä) taikka fwb:ta, jotka siihen aikaan meilläpäin oli puoliksi arabeja tai puoliksi englannintäysverisiä - joka tapauksessa, niiden ratsastettavuus oli hyvä, vaikka välillä olivatkin temperamenttisempia, silti kilttejä.

Nyt hevosten laatu (rakenneominaisuudet/peruskoulutus) on monissa koulussa pudonnut ja niiden ratsastettavuus on vaikeaa. Kielii usein siitä, että on taustalla terveysongelmia. Toki hurja ero on pohjakoulutuksessa - lännessä ratsutetaan ja idässä osin pistetään satulaan ja ratsastellaan/hypätään.. Väärä rakenne, sopimattomat satulat/selkävaivat tai huono ratsastus (veivataan kädellä), jolloin hevonen 90 % katselee sinua yläkautta silmiin. Kisaaminen olisi kiva, mutta ei edes harkkakisoihin kehtaa lähteä, jos hevonen ei toimi edes helppo B-tasolla. Huonot ajat näkyvät tuntihevosten hankinnassa – ei ole rahaa.

Toinen merkittävä tekijä voi olla tuntien taso. Onko tasokkaita tunteja tarjolla riittävästi ja myös viikonloppuisin vai ovatko tunnit sekaryhmiä? Tuntien määrittelemätön taso voi karkottaa kokeneet ratsastajat. Edellisessä keskustelussa käsittelin asiakaskadon syynä tämän hetkistä jo vuosia jatkunutta taloudellista taantumaa, tuntien hinnoittelua ja hinnankorotuksia ja varsinkin kausikorttien sekä peruutusehtojen joustamattomuutta asiakkaan näkökulmasta.

Edellisten mainitsemat kymppikorttien voimassaoloajan lyhentäminen 10 viikkoon, tai itselle tuttu kausikorttia tiukennettiin, että peruutus on ratsastettava kahden viikon sisään lisää painetta etsiä korvaustunteja. Ongelma on sitä suurempi, mitä enemmän sinulla on viikkotunteja. Asiaanhan kuuluu, että joka viikkotunnille on hankittava oma kymppikortti tai kausikortti. Tule sitten sairaana/vahvasti toipilaana tai edelleen kovilla pakkasilla ratsastamaan 4 – 6 tuntia (tuplaten normi viikkotunnit) viikossa.

Ratsastuskoulu saa asiakkaansa tunnille ja tasaisen tulon, mutta asiakkaan näkökulmasta tuossa on pakkoa, pakkoratsastaa, olet sitten sairas, paukkuu pakkanen -20 :ssa jne edelleen. Jos et ehdi ratsastaa, niin menetät tuntihinnat. Joku menettää useammasta kymppikortista monta tuntia, kun joka tunnille on hankittava oma kortti. Kymppikorteissa ei ole alennusta, vaikka kävisi 2 – 3 tunnilla. Kymppikortti astuu myös voimaan heti edellisen päätyttyä, vaikka olisit viikon matkoilla. Joku ketjussa sanoi, että hyvätuloiselle voi olla samantekevää meneekö 25 e, 50 e tai 150 e Kankkulan kaivoon, mutta hieman yli keskituloisena sanon, että ei ole – asiakkuus päättyy silloin.

Tiukennetut korvaussäännöt lisäävät tunnin eritasoisuutta. Vähemmän ratsastanut/joskus alkeistuntilainen tulee kokeneeseen ryhmään. Tai päinvastoin, varsinkin, jos on erilliset rästitunnit. Ratsastat tieskö, kuinka monetta kertaa pikkuponien ja poniratsastajien seassa. Hevosen kanssa ei mahdu ratsastamaan oikealla tempolla, yllätyksiä tuovat täysin äkkiarvaamattomia teitä ratsastavat poniratsastajat tai vähän ratsastaneet. Tuntiohjelma on jatkokurssitasoinen, normi vakio helppo B-A tunnin sijaan. Koulupainotteisena ratsatajana joudut korvaamaan estetunnit ”sekoryhmässä”, miettien onko tässä harrastuksessa mitään järkeä maksaa, kunnes tajuat, että et ole sopiva asiakas tämän ratsastuskoulun profiiliin.

Kiva talli, iiii ja åäö listasi hyvin asoita samoin miettein. Åäö käsitteli hevosia ja niiden vaikutusta tuntiin. Silloin kun sulla on alla helppo B/A tasoinen toimiva hevonen, niin on ihan sama, mitä harjoitusta tehdään tai joutuuko hieman väistelemään muita. Mutta jos alla on hevostyyppi jarrut hukassa tai moottori kateissa (vaikkapa iso yli 172 hevonen, jolla pitää päästä kaasuttelemaan eteenpäin keskivertoa reippaammin, että sen saa käynnistymään, potkuri ja muille kiukutteleva hevonen tai vaikka hevonen, jota pitäisi päästä ratsastamaan äärettömän tasaisesti ilman eteentulevia yllätyksiä tai hidasteita, niin tuntilaisten eri tasoisuus, joskus tunti ohjelma, tai tilanpuute tekee ratsastuksesta epämukavaa hevoselle ja ratsastajalle.

Hei, laittakaa meidät laukkaamaan eri ympyröille! Itse vihaan ympyrätyöskentelyä ratsastuskouluissa - ratsastajana en todellakaan välitä siitä, näkeekö opettaja mut joka sekunti, tiedän, kuitenkin, miten ratsastan ja mitä korjata, mutta ympyrätyöskentely ruuhkassa on ärsyttävintä, mitä tiedän, varsinkin, jos hevonen ei ole keskiverto.Jos sulla on se helppo A-tasoinen alla, niin silloinhan on sekä ravia ja laukkaa helppo koota ja lisätä - no problems), mutta isoliikkeisellä/isolla Ei pääse ratsastamaan eteen, hitaalla olet tien tukkeena, potkurilla saa olla silmät selässäkin (yhtenä kautena mun hevonen potkaisi kaksi kertaa takaa tulijaa(onneksi osumatta), vaikka olin alinomaa varoittelemassa liian lähelle tulijoit taikka, kun pidät ympyrän jämptilleen 20 metrisenä, takana tulijat (tai ennemmin niiden hevoset) oikovat, ja kuuluu, oikaise ympyrän poikki, vaikka tilaa voisi ottaa aina avoimella sivulla ratsastamalla hieman isompana. Please, laittakaa meidät niin monelle eri ympyrälle kuin on tilaa ja alkuverryttelyssä pisteestä tehdyt tehtävät tai itsenäisesti tehtävät laukkapätkät ovat hyviä. Mielummin ympyrälle 2 - 3 kuin 5 - 6.

Joku tuossa hyvin listasi toiveasiakkaat ja ei-toiveasiakkaat (ketjuissa useampi maininta, millaisia ei haluta ratsastuskouluihin), sovin hyvin jälkimmäiseen luokitukseen. Tätiratsastaja, luulee osaavansa ratsastaa, ei halua/ei uskalla mennä joillakin talleilla kaikilla hevosilla, hieman läskikin - pitäisi ryhdistäytyä, haluaa mennä vain koulua ja mieluiten helppo B- A tunneilla, maastossakin voin käydä – turvallisilla hevosilla ei vauhtikaan pelota, löytää aina itsensä vauhdikkaimmasta maastosta paikassa x), ei hyppää (ainakaan tällä hetkellä) –periaatteessa maaston pienet epätasaisuudet ei haittaa, mutta haluaisi mennä erittäin teknisiä puomiharjoituksia, tykkää kisoista, haluaa laadukkaan ja toimivan hevosen (voi olla nuorikin tai vaikka yli kaksikymppinen) + hyvän satulan, pienehköt ryhmät, eikä halua ratsastaa kovilla pakkasilla ja haluaa joustoa kortteihin.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Hhhh 
Päivämäärä:   29.4.17 14:45:00

Missäköhän kouluissa ootte käyneet 80-luvulla... silloin koko Suomessa ei montaa ratsikoulua ollut, suurin osa tuntsareista lämppäreitä, suokkeja ja yksityisten kilpailijoiden vanhoja hulluja kisahevosia. Sitten kun kouluun tuotiin nuoria, ne oli Puolasta ja Tanskasta, 3 kk aikaisemmin satulaan laitettuja 4-5 vuotiaita, sinne vaan 12-vuotiaat selkään.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: joku 
Päivämäärä:   29.4.17 16:47:54

Hhhh: 80-luvulla Kotkassa Petäjäsuolla Erjan tallilla. Oli Englannista tuodut ponit ja pari hevosta. Todella hyviä. Useimmat niistä pärjäsivät hienosti piirikunnallisen tason kisoissa (vastaa nykyistä aluetasoa) ja sijoituksia tuli niillä myös kansallisella tasolla. Tuntiponi Carnaby Street osallistui kenttä-EM:iin Ranskassa. Ja jos oikein muistan Regency Texan sijoittui hyvin ponien este-PM:ssä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Sirpa 
Päivämäärä:   29.4.17 21:11:56

Hevosmateriaali on toden totta heikentynyt. Ihmettelen miksi ratsastuskouluissa on nykyään niin vähän lapsille sopivan kokoisia poneja? Vielä 5-10v sitten tilanne oli toinen. Olen nyt lähiaikoina käynyt eri talleilla seuraamassa veljen lasten että kummityttöni ratsastusta, ja sama juttu kaikissa. Ei ole kiva että lapset joutuu menemään isoilla hevosilla, avut eivät mene oikeaan paikkaan, istunta kärsii liian suuressa satulassa. Tai kun ratsastamaan opetteleva lapsi jonka taidot ja tasapaino eivät ole vielä kehittyneet tipahtaa ison selästä, niin yleensä sattuu pahemmin kuin matalemmalta tippuessa. Yleensä näistä tilanteista syntyy kammoja joista kestää päästä pitkään yli, jopa koko harrastus saattaa lolahtaa. En edes uskalla ajatella tilannetta että tämmöinen iso lähtee käsistä, säikähtää esim jotain..

Oma tytär aloitti ratsastuksen kymmenisen vuotta sitten ja sai ensimmäiset vuodet mennä omaan kokoonsa sopivilla shettiksillä. Selästä tiputtiin vähän väliä, koskaan ei kuitenkaan käynyt säikähtämistä kummempaa kun tultiin matalalta alas. Tämän jälkeen kun kasvoi shettiksistä ulos, ratsasti Welsheillä useita vuosia, ja taidot karttuivat huimasti.
Kun siirtyi isoihin hevosiin olivat taidot jo sen verra hyvät että selässä pysyi, säpsyi heppa tms.
Silloin 5-10 v sitten oli lapsille paljon parempi ponitarjonta!

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Liima 
Päivämäärä:   29.4.17 23:10:32

Kun mä aloitin ratsastuksen 70-80 luvun vaihteessa, ei Suomessa oikeastaan ollut poneja. 10-11 vuotiaat laitettiin suoraan hevosten selkään ja hyvin pärjättiin. Näin elämäni ensimmäisen ponin livenä 16-vuotiaana. Mutta me opittiinkin ratsastamaan, poneillahan sitä ei opi. Jos rehellisiä ollaan!

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   30.4.17 08:28:31

Aloittaja on pihalla kuin lumiukko.
Ensinnäkin noissa tuntihinnoissa on alv, joka ei suinkaan jää tallin käytettäväksi.
Toinen epäkohta on nuo viikot. 42 viikon kausikortit ja neljän viikon loma tekevät 46 viikkoa. Mitä ne ylijääneet kuusi viikkoa ovat? Vuodessa kun on 52 viikkoa.
Kolmas epäkohta on se, että kesäleirit (+mahdolliset muut leirit) tuovat useille ratsastuskouluille tuloa yhtä paljon kuin koko muun vuoden viikkotunnit yhteensä. Ei ehkä suurilla kaupunkitalleilla, joissa on muutenkin tunkua, mutta ennen kaikkea juuri noilla pienemmillä maaseututalleilla.

Meilläkin voisi laskutus olla siis tuota aloittajan luokkaa (poislukien sen kesän 3000e) + leiritulot, jotka ovat huomattavan suuri osa. Jos kaikki leiripaikat menisivät, tulisi rahaa 3500e/viikko. Eli 35 000e kesältä. Käytännössä olemme yltäneet n. 25 000e leirituloihin viime vuosina. Sitten tietysti ympäri vuotta järjestettävät viikonloppu-, hiihtoloma- yms. leirit.

Pelkällä ympärivuotisella ratsastustuntitoiminnalla emme pärjäisi ainakaan me.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   30.4.17 08:52:02

"Mutta sitten on myös nuorempia, uusia, ex-ravureita, kuumenevia, potkivia, todella reippaita ja isoliikkeisiä ja myös erityisen tahmeita hevosia, joilla tulee niitä ongelmia. Kokeneetkin vaativat usein niiden kanssa enemmän tilaa ja muiden väistely on vaikeampaa, vähän ratsastaneet taas eivät saa näitä vaativampia hevosia ehkä nostamaan laukkaa ollenkaan tai sitten kaahottavat holtittomasti."

Tässäkin moni ratsastuskoulun pitäjä tekee sen ison virheen, että ostaa toimimattomia hevosia, kun ei viitsi sijoittaa siihen osaavampaan. 1000e enemmän siihen hevosen ostoon maksaisi itsensä moninkertaisena takaisin. Jos poni pitää saada 2000e ja hevonen 3000e, niin valitettavasti sillä rahalla ei pääsääntöisesti saa tervettä, koulutettua ja toimivaa tuntihevosta. Nostakaa sitä budjettia, niin saatte toimivia ja hyviä hevosia, joilla asiakkaatkin tykkäävät ratsastaa. Tottakai se kirpaisee maksaa vaikkapa 7000e ratsastuskouluhevosesta, mutta pitkässä juoksussa kuitenkin paljon kannattavampaa kuin ostaa se puolet halvempi ex-ravuri tai joku pikkuvikainen tai muutoin osaamaton raakile. Ex-ravureista harvoin koskaan tulee hyviä opetushevosia, ja jos sille ratsutukselle laskee hinnan, niin se hevonenkin tulee paljon kalliimmaksi. Tottakai välillä näkyy myynnissä 4000e ihan hyviäkin hevosia, mutta liian pieni budjetti ei saisi määrittää hevosten ostoa, vaan pitäisi olla realisti ja ostaa vain sellaisia hevosia, joilla asiakaat tykkäävät ratsastaa. Se halpa hinta ei saisi olla se tärkein kriteeri. Miksi ostaa 2500e ex-ravuri, jolle on kaksi ratsastajaa viikossa, ja hekin suunnittelevat jo tallin vaihtoa huonon hevoskannan vuoksi, kun 6000e saa hyvän hevosen, jolle riittää ratsastajia 2-3h joka päivä (tai vaikka 5-6 kertaa viikossa, jos vapaita annetaan väliin). Pitäisi tallinpitäjienkin ymmärtää, että hyvä hevonen maksaa itsensä takaisin nopeasti, kun taas huonompi vahingoittaa koko yritystoimintaa.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   30.4.17 08:59:36

Mielestäni ja oman kokemukseni perusteella ei pidä haukkua idäntuonteja. Se on suomalaisten varattomien ostajien oma vika, jos ostavat niitä 2000e raatoja. 7000e budjetti, niin jo löytyy Viro/Latvia/Liettua alueelta oikeasti opetettuja ja toimivia hevosia. Niitä vain ei myydä kahdella tonnilla.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: N 
Päivämäärä:   30.4.17 09:05:32

Joku: Erjan tallilla oltiin aikaansa edellä ja ollaan yhä vieläkin. Koskee hevosten tasoa, hoitoa, opetusta, asiakaspalvelua, tuntikorttien ja maksutapojen vaihtoehtoja, you name it.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   30.4.17 09:26:18

tallinpitäjä: itseasiassa hinnoissa ei yhdessäkään kohtaa ole alvia mukana vaan kaikki on ilmoitettu ilman alvia.
Ne ylimääriset viikot ovat kesäaikaa, jolloin tulot ovat n. 3000 e, silloin pidetään kursseja ja tunteja. Meillä ei ole majoitustiloja joten leirejä ei voi pitää.
Lisäksi leiriläisten ruokailu ja majoittaminen maksaa, vaikka saatkin 25.000 e kesältä, mitkä ovat kulut?
Hevosista olen samaa mieltä, huonoja ei kannata hankkia.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Okseri 
Päivämäärä:   30.4.17 09:54:06

Voi Liima, 70-80 luvuilla ei Suomessa ollut ratsastuskouluja nimeksikään, joten luonnollisesti hevoskantakin suppeampaa.
Nykyään ratsastuskouluja jokalähtöön, ja hyviä pienhevosia että poneja saatavilla, ihmettelen samaa kuin nimimerkki Sirpa ja täysin samaamieltä kuin nimimerkki tallinpitäjä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: täh 
Päivämäärä:   30.4.17 10:34:38

Aloittaja eli *, aika jännä, että nyt vastaat näin: "itseasiassa hinnoissa ei yhdessäkään kohtaa ole alvia mukana vaan kaikki on ilmoitettu ilman alvia".

Sitten tuolla yllä jossain välissä kysyt kuitenkin näin: "Olisikin kiinnostavaa kuulla, että olisiko mukavampi saada joustoa ja maksaa korkeampaa korttihintaa, esim. 10-kortti maksaisi 300 e? Kortti olisi voimassa sen 12 viikkoa. Vai olisiko kivampi maksaa 25 e/h ja kausikortti on voimassa 20 viikkoa?"

Se 10-korttihan maksaa siis todellisuudessa jo 300 euroa vai veloitatko tuntiratsastajiltakin alvittoman hinnan!?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Pirke 
Päivämäärä:   30.4.17 11:43:42

Aloitin itse ratsastuskoulun pidon 90-luvulla. Aluksi löytyi aivan ihania tasokkaita tuntihevosia ja - poneja. Angloarabeja, tanskalaisia puoliverisiä, nf-poneja, ja irlantilaisia poneja. Hinnat siinä 5000 €: n paikkeilla. Näitä löytyi helposti suomalaisilta hevoskauppiailta
Nykyään on todella vaikeaa löytää hyvää opetushevosta. 5000-6000 €:n sijoitus idäntuontiin, joka ei välttämättä edes ole se, jonka paperit annetaan mukana, on aika riskisijoitus. Olen menettänyt pari kertaa tuntuvasti rahaa näissä kaupoissa, en enää tähän lähde.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Ikuisuuden 
Päivämäärä:   30.4.17 12:28:00

h kirjoittaa erinomaisesti asiaa, voisin lähes sanasta sanaan omia tekstin itselleni. Olen eri ratsastuskouluissa viettänyt jo yli 35 vuotta eli alkaa olla runsaasti kokemusta asiasta, vakiotunteja parhaimmillaan viisi viikossa. Joskus vielä paljon ratsastamalla sai alennustakin, nykyään ei. Kaikki tunnit pitäisi myös tietää etukäteen ja maksaa myös, joillakin talleilla joustetaan, toisilla ei. Todettakoon vielä että ratsastusurani aikana on myös ollut oma poni ja oma hevonen ja kaksi vuokrahevosta ja olen kilpaillut melkoisesti.
Olen juuri näitä ei-toivottuja-asiakkaita kun joudun usein perumaan tuntini ja kaipaan suhteellisen laadukkaita ja turvallisia hevosia, joilla on kiva ratsastaa. Mikä vaan ex-ravurisuokki ei käy, en myös jaksa enää tässä vaiheessa elämää hevosta, joka säntää kentän toiseen päähän pienestäkin rasahduksesta ja toisinaan ilman sitä rasahdustakin. En myös jaksa tuijotella hevosta yläkautta silmiin tai turhaa tappelua muutenkaan. Kun hevonen ei kertakaikkiaan halua/osaa/kykene tai viitsi niin sitä saa sittten joku muu ratsastaa ja maksaa siitä. En myöskään kaipaa parikymppistä "ratsastuksenopettajaa" neuvomaan missä kohtaa kättä pidetään satulaan noustessa tai huutamaan, että turvallisuussyistä hevonen on aina pidettävä kiinni satuloitaessa. Seuraavan saman tallin hevosen laitoin kiinni ja se veti itsensä paniikissa irti. Kukaan ei huomannut kertoa, että tätä nimenomaista hevosta ei olisi saanut sitoa kiinni. Se talli meni nopeasti vaihtoon.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Ooooh 
Päivämäärä:   30.4.17 12:29:29

Tossa alla vielä kopioitu teksti.

Kunnan rakennusjärjestys
Elinkeinon harjoittamiseen käytettävän hevostallin tai maneesin saa rakentaa yli viiden (5) hehtaarin (1 ha = 10 000 m2) suu- ruiselle tilalle. Tilalla tulee osoittaa hevosille riittävät ulkotarha- ja laidunalueet, jotka tulee sijoittaa riittävän etäälle vesistöstä sekä kiinteistön omasta ja naapureiden talousvesikaivoista, ku- ten myös hevostalli ja maneesi (Luvussa ulkoilualueet on tar- kemmin riittävistä tarha- ja laidunalueista sekä suojaetäisyyk- sistä vesistöihin ym.). Hevostalli ja maneesi, hevosten ulkotar- ha- ja laidunalueet, ratsastuskentät sekä pysäköintialueet tulee sijoittaa tilan alueelle siten, että naapurien asuinrakennuksiin ja oleskelupihoihin jää riittävä, kuitenkin vähintään 300 m suoja- etäisyys (Nurmijärven kunnan rakennusjärjestys).

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   30.4.17 13:36:32

*: Leiritilat on, joten ei nyt lasketa niitä (eihän tässä laskettu tallin rakentamistakaan). Tietenkään tuo 25 000e ei ole puhdasta voittoa, vaan leirimaksujen tulot. Pysyn itse muonituksen puolella, opettaja vastaa opetuksesta. Opettajalle pitää tietenkin maksaa palkka (5 päivää 4h, 20e (+alv) tunnilta), ruokailuihin menee toki myös rahaa (olisko samaiset 80e/päivä), mutta näistä samoista ruuista riittää sitten myös perheelleni useimmiten myös viikonlopuksi leiriruokien jämät. Kesäaikana ei ole hevosista kuluja juurikaan, koska ne ovat laitumella. Puoliveriset saavat väkirehuja, muut eivät tarvitse niitäkään. Suolakivi maksaa 5e ja niitä menee muutama kesässä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Autoilija 
Päivämäärä:   30.4.17 14:28:31

Onpa kiva, että jollakin tallin pitäjällä laitumet eivät aiheuta kuluja. Niitä ei varmaan myöskään uudisteta, lannoiteta eikä aidata. Kun mitään ei tehdä niin ei tarvita tietenkään koneita. Eikä koneiden käyttäminenkään ja huoltaminen maksa juuri mitään. Suolakivien hinta on tärkeimpiä kuluja yrityksessä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: xx 
Päivämäärä:   30.4.17 15:17:31

Autoilijan kanssa mietin ihan samaa. Laitumista ainakin meidän taloudessa on ihan törkeän isot kulut. Vaikka meillä on traktori, ei ole kuitenkaan mukkaus, lannansiirto ja kylvökoneita, urakkahinnat on ihan kohtuulliset PUHUMATTAKAAN järkyttävistä kalkitsemis, rikkakasvintorjunta- ja siemenhinnoista. Hiton paljon kalliimpaa hevosia on laitumella pitää kun tallissa, tallin investointikulut juoksee joka tapauksessa rinnalla laitumen kulujen lisäksi. Ei paljon suolakivikulut kiinnosta, vaikka menisi 100 suolakiveä kuukaudessa..

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: voiko 
Päivämäärä:   30.4.17 16:36:36

voiko joku linkittää alkuperäisen? en puhelimen haulla nyt löytänyt :(

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   30.4.17 16:38:46

Tässä laskettiin tuloja, ei kuluja.

Laidunten aidat on tehty vuosia sitten. Hyvin tehdyt aidat kestää. Luonnonheinää kasvaa, sitä voi syödä ponitkin paremmin. Ei shettiksiä edes voisi viljeltyyn peltoon laittaa, joten laitumille ei tosiaan ole tehty vuosikymmeneen mitään. Hyvin ovat riittäneet ja kestäneet silti. Hevoset lannoittavat sen minkä sontivat ja sillä hyvä.

Isoin säästö on työvoimassa. Hevosia ei tarvitse ruokkia neljästi vuorokaudessa, kuljetella tarhaan ja talliin, siivota karsinoita ja laitella vesiä tarhoihin, siivoilla tarhoja jne. Puoliveriset ruokitaan ratsastuksen yhteydessä, kummallakin laitumella on isot vesipöntöt, toisessa amme ja toisessa vastaava, jotka täytetään (ja pestään) 1-2 päivän välein, tarpeesta riippuen. Yhden pöntön pesu + täyttö vie 20min aikaa, joten emme tarvitse kesäkautena (oikeastaan touko-syyskuu) lainkaan lisätyövoimaa, vaan pärjäämme perheen kesken.

Loka-huhtikuun ajan meillä on vähintään osa-aikainen työntekijä, välillä toki harjoittelijoitakin auttamassa, mutta se työvoima on melkein isoin kustannus! Talli on ostettu ja maksettu, joten sen hintaan ei enää vaikuta, onko hevosia vai ei, sitä ei siis tarvitse laskea. Ainoastaan kunnossapitokustannukset sekä hevosten suoranaiset kulut.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   30.4.17 16:42:21

"Olen juuri näitä ei-toivottuja-asiakkaita kun joudun usein perumaan tuntini"

Tämä lienee nykyään kohtalaisen yleinen ongelma. Asiakkaat eivät osaa/pysty/halua sitoutua harrastukseen, vaan kaikki perutaan viimetingassa.

"Joskus vielä paljon ratsastamalla sai alennustakin, nykyään ei. Kaikki tunnit pitäisi myös tietää etukäteen ja maksaa myös."

Kyllä edelleen usein toinen viikkotunti on edullisempi. Tietenkin tunnit pitää tietää etukäteen, että saadaan hevoset jaettua. Ei voi edes tänä päivänä olla liian vaikeata suunnitella elämää hieman eteenpäin. Maksu ei yleensä ole pakollinen etukäteen suorittaa, mutta yleinen käytäntö (kuten meilläkin) on, että etukäteen kausikortilla maksettuna (tai vaikka sillä 10 kerran kortilla) tunnit tulevat edullisemmiksi. Toki sitoutumiskyvytön nirppanokka voi ostaa aina irtotunteja, kun sattuu huvittamaan lähteä tallille.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   30.4.17 17:11:31

Näin asiakkaana olen pysynyt todella kaukana kaikenlaisista kausihinnoitteluista, rästituntikäytännöistä ja korvausvelvollusuuksista. Puistattaa koki ajatuskin!! Käyn tallilla, jossa myynnissä viiden, kymmenen ja 20 ratsastuslipun paketteja. Vakiotunti on ja jos tuolle ei pääse, Se pitää perua viimeistään samana päivänä. Rästikäytäntöä ei ole, vaan tunti siirtyy sitten seuraavaan viikkoon. Ihanan joustavaa ja toimivaa! Tuolta hyvin harvoin ihmiset pois, arvostavat käytäntöä. Tunteja joka päivä, opetushevosia yli 20, hevoset menevät 1, maksimissaan 2 h päivässä. Ihanan hyvinvoivia hevosia, ihan luksuspaikka!

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Yyt 
Päivämäärä:   30.4.17 17:32:03

Miksi tyydytte siihen et kesällä on kato. Leirejä kursseja ym. koko kesän. Hevoset voi olla laitsalla vuorotellen. Tallinpitäjävoi hankkia lomittajia ja kesätyöläisiä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: 345876 
Päivämäärä:   30.4.17 18:00:11

Jos tietäisin, että sen ratsastuskoulun opettaja tai omistaja, jolla käyn nimittelee irtotunteja varaavia "sitoutumiskyvyttömiksi nirppanokiksi" niin vaihtaisin välittömästi koulua vaikka muuten olisi kuinka hyvät puitteet. Kertoo niin paljon ihmisestä itsestään ja koko asenteestaan lajiin ja omaan työhönsä ja muihin ihmisiin, että puistattaa suorastaan.

Olen itse käynyt 13 vuotta samalla ratsastuskoululla, edellisellä 8 kunnes se valitettavasti lopetti. Sitoutumista on siis, silti en voi tietää työvuorojani kuin max viikon etukäteen työn luonteesta johtuen. En myös tiedä milloin itse tai lapseni sairastavat kun en omista kristallipalloa. En myöskään osaa sanoa kovin paljon etukäteen milloin on kovia pakkasia (rasitusastmaa sairastavana liikunta kielletty kovalla pakkasella enkä pystyisikään tukehtumatta) ja jopa selkävika on siitä inhottava, ettei se ole merkinnyt kalenteriini milloin aikoo äityä todella pahaksi.

Kausikorttia en ole koskaan ostanut, enkä menisi sellaiselle koululle jossa se on vaatimus. Rahaa ei ole hukattavaksi ja en voi varmuudella sanoa, että voisin vuoden tai edes puoli vuotta varmasti ratsastaa kaikki tuntini.

Nimimerkki "joo"n käymälle tallille menisin taas sitoutumaan riemumielin, jos sellainen täälläpäin olisi ja puitteet muunkin kuin maksusysteemien kannalta miellyttävät. Mukavaa että kaikilla talleilla asiakkaat eivät ole nirppanokiksi nimiteltäviä pakollisia pahoja ja pelkkiä rahanlähteitä.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Äly hoi!! 
Päivämäärä:   30.4.17 22:19:01

Nimimerkki tallinpitäjä osoittaa suurta epäkypsyyttä nimittäessä irtotuntilaisia "sitoutumiskyvyttömiksi nirppanokiksi", ja vielä suurempaa epäkypsyyttä lauseellaan" ei voi edes tänäpäivänä olla liian vaikeata suunnitella elämää hieman eteenpäin"...whaaaat!!! Nimenomaan kyse ei ole siitä etteivätkö ihmiset osaisi suunnitella elämäänsä eteenpäin, vaan siitä että maailma on nykyään kovin erilainen paikka kuin vielä 10 vuotta sitten, ja varsinkin TYÖELÄMÄ! Työelämä määrittelee hyvinpitkälti ihmisten ajankäytön. Kovin harva tänäpäivänä saa enää tehdä työtä 8-16 työajalla, vaan nimenomaan työajat ovat kärsineet muutosten kourissa. Töihin ei enää mennä automaattina klo 8 ja päästä kotiin klo 16! Vaan töihin mennään silloin kun työnantaja tarvitsee! Käsky voi käydä lyhyelläkin varoitusajalla. On pätkätyötä vuorotyötä yms. Työ sanelee sen ettei kertakaikkiaan pysty suunnittelemaan elämäänsä viikkoa paljoo pidemmälle, kun ei työvuoroista ole tietoa! Huh, minkälaista älynköyhyyttä voi ratsastuskoulujen yrittäjistäkin löytyä!

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.5.17 08:11:04

Joon tallille 10+! Meilläpäin aikaisemmin kaikki tallit toimivat tuolla periaatteella. Ensimmäisen kerran kausikorttitalliin törmäsin n. 2010 - onneksi ne on täällä pieni vähemmistö. Kausikortille ei kiitos ja korvauskäytännöille!

Nirppanokille tallinpitäjä tarjoaa irtotunteja. Monilla talleilla irtotuntien hinnoittelu karkoittaa kokeilijatkin. Kuka oikeasti haluaa maksaa 5 - 10 euroa enemmän irtotunnista?

Tähti on ketjussa kysellyt, kumpi olisi parempi kausikortti 25 e tunti vai kymppikortti 30 e tunti? Sanoisin, että tuolla hintaerolla kymppikortit jää myymättä. Kukaan maksa kymppikortista 5 euroa enemmän tuntia kohden kuin kausikortista.

Jos on asiakaskatoa tallissa, niin helpoin tapa saada asiakkaita on joustavuus, kuten joonkin tallissa, jos opetus, hevoset, ryhmäkoot ja erilaisten ryhmien tarjonta on kohdallaan.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   1.5.17 19:42:26

tallinpitäjä: et sitten saa eu-tukia pelloista? Jos pellot on 10 vuotta koskematta, ei tukia tule. Aitoja saa joka vuosi olla vähä korjaamassa, kokonaan n uusittu n. 10 vuoden välein.
Ja miten leiriläiset muuten, opettaja on heidän kanssaan 5 h, muun ajan ovat sitten itsekseen ilman valvontaa/ohjelmaa vai? Vai etkö laske itsellesi palkkaa lasten kanssa olemisesta?

täh: alkulaskelma on ilman alveja. Myöhemmin tehdyssä kysymyksessä oli vain esimerkkisummat, joilla oli helppo verrata tuntihintoja ja kausikortissa ja 10 kortissa.

Monet ovat myös kehuneet talleja joissa on vieläkin joustava käytäntö ja olleet harmissaan talleista jotka ovat lyhentäneet korttien voimassaoloaikaa.
Voisiko olla mahdollista että ne tallit jossa on vielä sitoutuneita asiakkaita ovat edelleen joustavia kun taas ne tallit joiden asiakkaat eivät ole sitoutuneet niin paljon, ovat joutuneet lyhentämään kortin voimassaoloaikaa?
Meillä kävi näin, pikku hiljaa vuosien saatossa ihmisten sitoutuminen väheni ja ehdot kiristyivät sitten vähän jälkijunassa.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   1.5.17 22:16:59

*: En saa enkä nosta tukia. Miksi pilaisin hyvät ja hevosilleni sopivat pellot pienten tukien takia? Muutamasta hehtaarista ei montaa satasta saisi. Pitäisi hankkia kalustoa tai teettää hommat muilla, joten lopputulos olisi todennäköisesti negatiivinen.

Mistä keksit, etten laske itselleni palkkaa? Se palkka on se, mikä noista rahoista muiden maksujen jälkeen jää. Ei suinkaan niin päin, että ensin vähennän oman palkkani. Jonakin kuukautena palkkani on hyvä, jonakin sitä ei ole, jos on tullut esim. ell-kuluja tai pitänyt ostaa uusi hevonen.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.5.17 00:14:06

tallinpitäjä: palkka on kulu, olit jättänyt sen pois kun kysyin niistä.
Montako hevosta sinulla on? Tai kuinka monta hehtaaria laidunta? Jos hevosesi ovat koko kesän laitumella ilman kuluja, niin muutama hehtaari ei riitä laitumeksi kovinkaan isolle määrälle varsinkaan jos peltoja ei ole uudistettu yli 10 vuoteen.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: tallinpitäjä 
Päivämäärä:   2.5.17 09:10:22

*: Yrittäjän oma palkka ei ole kulu, joka ensimmäiseksi lasketaan, vaan yrittäjän palkka on se, mitä viivan alle jää. Syksyllä, kun kausikortit maksetaan ja hevosia myydään leirien jäljiltä pois, on palkka useita tuhansia. Silloin, kun tarvitaan ell tai uusia hevosia, on palkka nolla. Palkka (yrittäjän oma) ei ole vakio. Vain opettajan palkka on vakio, joka lasketaan ensin.
Hevosia on talvikaudella 10-12. Kesällä 16-20. Laitumia on 6-7 hehtaaria, joka on ainakin viimeiset 16 vuotta riittäneet hyvin. Osa hevosista toki on poneja, joukossa myös niitä shettiksiä. Touko- ja syyskuussa on lisäruokinta laitumelle. Työvoimakulut (ulkopuoliset) silti nolla (opettajaa lukuunottamatta) ja itselläkin vähän työtunteja. Ei ole karsinansiivousta tms.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   2.5.17 09:50:10

tallinpitäjä: tietysti yrittäjän palkka on viimeinen mitä saadaan, mutta jos sanot saavasi 25.000 e, niin olettaisin sinun myös kertovan mitä siitä sinulle todellisuudessa jää tuntipalkaksi.

Aika hyvin sinulla sitten laitumet kestää. Meillä on peltoa 8 ha ja hevosia 10 (enimmillään ollut 15) ja meillä pellot uusitaan ja lannoitetaan säännöllisesti eikä silti tahdo riittää koko kesäksi kaikille, varsinkaan nykyään kun kelit on mitä sattuu (heinän kasvu pysähtyy kun öisin on niin kylmää).
Taidat olla aika etelässä kun voit hevoset laittaa laitumelle jo toukokuuksi? Meillä päin aikaisin laitumella pääsy on ollut toukokuun puolessa välissä, sitä ennen ei voi päästää kun ei pelloilla kasva mitään, yleisimmin vasta kesäkuun alussa. Ja kaviokuumeisia sinulla ei sitten varmaankaan ole yhtään?
Onko sinulla laitumilla sitten katokset kaikille? Meillä on laidunkausi useimmiten katkennut sateisiin, ei ole voinut pitää kun ei ole katoksia ja lisäksi pellot ovat tallaantuneet pahasti varsinkin lisäruokintapisteiden kohdalta niin etteivät seuraavana vuonna kasva yhtään.
Laitumen laskennallinen riittävyys on 0,25-0,5 ha/hevonen, joten en tosiaan käsitä miten 16 v vanha pelto voi riittää noin monelle.

Ja meillä laidunkaudella on kyllä töitä, talli tyhjennetään ja pestään ja kaikki paikat (satulahuoneet, taukotupa) siivotaan tiptop kuntoon kun hevoset eivät ole sisällä. Teillä ei sitten ilmeisesti tehdä näitä vuosittain?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Kardas 
Päivämäärä:   2.5.17 14:03:27

Suurin osa tallinpitäjistä on työnarkomaaneja. Pesevät ja puunaavat. Kierrän työni takia talleja jonkin verran, joskus kysyn mitä teette tallille. Suurinosa pesee talli kun talli ns. lomalla.Paitsi pari tallinomistajaa jotka lomailee. Kuitenkin niidenkin talli on siisti.
Mielestäni kaikkein tärkein asia on sijainti.
Muulla ei oikeastaan ole väliä. Toki maneesi yms.
Siinä se menee tunneilla 3000 e poni kuin 6000 e poni.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: // 
Päivämäärä:   2.5.17 17:02:55

"Yrittäjän palkka on se, mikä viivan alle jää" "Palkka ei ole vakio"

... kuulostaa likviditeettiongelmalta ja kannattamattomalta liiketoiminnalta. Jos liiketoiminta kannattaa, niin rahallista puskuria on sen verran, että yrittäjä pystyy maksamaan itselleenkin kuukausittain palkan.

Jos yrittäjä ottaa palkkana kaiken, mikä viivan alle jää, niin se tarkoittaa että investointeja ei tehdä koskaan. Kun sitä rahaa ei jää. Vaikea kuvitella, etteikö hevostilalla mitään investointitarvetta olisi, esim. niitä uusia hevosia tai maneesin rakentamista ym.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Stop 
Päivämäärä:   3.5.17 17:10:19

Kaikki ratsastuskoulut pitäisi lopettaa. Isot yksiköt ovat kannattavia, mutta hevosten tekemä työmäärä kestämätön. Pieniä kouluja ei saa kannattavaksi millään ja niinpä kenenkään ei pitäisi repiä omasta selkänahasta jotta muut saa ratsastaa. :(
Hullu ala koko hevosala.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Bob 
Päivämäärä:   3.5.17 19:12:13

Hevosten tekemä työmäärä kestämätön??? 1-2 tuntia hölkyttelyä päivässä?

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Dahlia 
Päivämäärä:   26.5.17 06:34:29

Muutamia kokemuksella hankittuja vinkkejä aloittajalle:
- tunteja vähintään 4/ilta
- lapsille hoitaja kotiin muutamaksi tunniksi että pääset aloittamaan ajoissa
- tunnit alkamaan puolelta tasatuntien sijaan, jotta ensimmäisten tuntien ratsastajat ehtivät paikalle eikä viimeiset mene liian myöhään
- tunnit ikäjärjestyksessä, jotta nuoremmat ratsastajat pääsevät ajoissa nukkumaan ja vanhempien ratsastajien koulut/työt ehtivät päättyä. Tämä helpottaa myös korvaustunneissa kun samantasoiset ryhmät suurin piirtein samaan kellonaikaan eri päivinä
- kesälle eri toimintaa: Päiväleirejä, leirejä, maastoilua, vuokrausta jne omien tilojesi mukaan
-

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: Unohdatte 
Päivämäärä:   27.5.17 19:37:31

maataloustuet joita yrittäjä saattaa saada.

  Re: ONKO ASIAKASKATOA RATSASTUSKOULUISSA2

Lähettäjä: ** 
Päivämäärä:   27.5.17 21:37:16

Ratsastuskoulut eivät saa maataloustukia. Kasvattaja voi saada, mutta vain siitostammoista (tämäkin taisi loppua) ja pelloista. Pelloissakin on tietyt ehdot, ainakin pitää olla yli 5 ha. Eli jos tallilla ei ole peltoa, niin ei tule tukiakaan.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.