Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Satulan sovitus

Lähettäjä: No-No Bell 
Päivämäärä:   19.1.22 23:03:45

Sovittaja tulossa, mutta ehtii tänne syrjäkylälle vasta helmikuun loppupuolella. Siihen asti pitäisi pärjäillä ja etsiä mahdollisesti sopivia satuloita sovitettavaksi. En saanut sovittajalta oikein mitään ohjeita, joten yritin netistä etsiä. Kysymys: miten voi tarkistaa osuuko satulan paneelit tasaisesti selkään koko matkalta eli pitäisikö käsi saada jostain mahtumaan sinne alle vai miten? Ja joo, en käytä satulaa ennenkuin ammattilainen käynyt, mutta tietäisi jo vähän näitä sovitettavaksi saatuja kärsiä ja palauttaa ne, mitkä ei ainakaan sovi...

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   20.1.22 08:30:45

Oletko kahlannut Youtuben? Siellä useampikin hyvä video, en nyt äkkiseltään löytänyt sellaista lontoonkielistä jossa käydään tosi selkeästi läpi pääkohdat. Eikä tarvitse niin ymmärtää kieltä, havainnollistavat hyvin videolla.. Linkkaan jos löydän!

Paneelien pitäisi levätä tasaisesti selkää vasten, ei saa siis jäädä takaa irti mutta ei myöskään tietenkään niin että kaarevaan selkään laitetaan suora satula jolloin jää "keskeltä ilmaan". Etukaari ei tietenkään saa painaa säkään (painuu kiinni jos satula liian leveä) tai jäädä liian ylös jolloin satula voi olla liian kapea. Kättä pitäisi mahtua liuúttamaan hevosen ja etukaaren välistä, siitä ei saa siis painua liikaa hevoseen kiinni.

Tuossa nyt jotain, ei mitenkään tyhjentävä vastaus mutta varmaan valtakunnan tunnetuimman satunlansovittajan sanoin "Sopivan satulan kanssa vyö on vaan koriste."

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   20.1.22 08:44:57

Jos on suoraselkäinen hevonen, niin sellaisten kanssa on helppo, kun laitat satulan selkään, ratsastat sopivaan hikeen (ei litimäräksi siis) ja tsekkaat huovasta hikijäljet. Jos ne on tasaiset ja keskeltä myös hikijäljet, niin toppaukset osuu tasaisesti selkään.
Jos on notkoselkäinen, niin voi tehdä saman, mutta tietenkin kannattaa ensin valita sellainen satula joka lähtökohtaisesti on kaarevampi rungoltaan. Näillehän se on hankalampi kattoa, kun sinne alle ei saa kättä ja näennäisesti voi olla edestä ja takaa sopivan näköinen. Suoraan jos koitat kaarevaa satulaa laittaa, niin sehän ei sinne sovi ollenkaan.

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: hmm 
Päivämäärä:   20.1.22 21:05:05

Koeratsastaa voi sellaisen satulan joka selkään laitettaessa istuu siihen ja solahtaa paikalleen kuin hanska, ei keiku jos sitä keikuttaa etu-takakaarien suunnassa, eikä luisu jos heiluttaa kevyesti sivusuunnassa, hevonen näyttää tyytyväiseltä ja käsi mahtuu hyvin etukaaren alle silloin kun satulan päällä on painoa. samoin kun satulassa on vähän painoa (voi painaa kädellä) vedät kädellä lapojen ja satulan välistä, että satula ottaa tasaisella paineella kiinni. Eli ei niin että vain satulan yläosa ottaa kiinni ja alaosa osoittaa kaakkoon, tai toisinpäin, että satula ottaa niin tiukasti alempaa kiinni että yläosa jää irti. sivusta katsottuna satulan keskikohdan pitää olla alimpana niin, että jos kuvittelet siihen pienen pallon, se pysähtyisi juuri satulan istuimen keskikohtaan. etummainen vastinhihna saisi osoittaa pystysuoraan maata kohti. Ja ehkä se tärkein: satulan paneelien väliseen selkärangan tilaan pitää mahtua mielellään kolme-neljä sormea vierekkäin kapeimmassakin kohdassa. Muutoin on suuri riski että hevosen selkä kipeytyy eikä sillä sitten enää tarvitse kyllä ratsastaa.

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   21.1.22 09:01:44

Laita alle talkkia, sen avulla näkee istuuko satula kaikkialta.

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   21.1.22 22:34:54

^ no ei kyllä näe, ihan kaikkia tyhmyyksiä ei tarvitse täällä tuoda julki. Eikä myöskään hikijäljet kerro satulan sopivuudesta.

Nimimerkillä hmm, oikein hyviä pointteja! Ja joskus voi toki saada hyvällä geelillä / romaanilla satulan paremmaksi (tai ainakin mukavammaksi) hevoselle. Oletettavasti kuitenkin ravipalstalla kyselijän hevonen on ammatiltaan enemmän ajohevonen kuin ratsu niin sillä ei joka päivä hinkata tuntia satula selässä joten annettakoon kuitenkin anteeksi se ettei heti hankita 4000€ mittatilausBrunoa.

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: well 
Päivämäärä:   22.1.22 10:58:46

Ensimmäisenä katso, onko hevosen selkä suora vai kaareva. Suomenhevoset usein suoria. Satulan pitäisi asettua n 2 sormenleveyttä lavan taakse, jolloin se on oikealla paikalla. Etukaaren alle pitäisi mahtua 2-3 sormenleveyttä kun satulavyö on kiinni. Lopuksi katso suoraan takaa, että hevosen selkäranka mahtuu sinne paneelien väliin, eli että rangan tila on riittävä. Samalla katsot, että paneelit ovat hevosen selän muotoiset. Leveäselkäiselle matalat toppaukset , enemmän harjalla olevaan selkään sitten pyöreämpi toppausmalli. Huom! Mieti missä asennossa hevosen pää tulee olemaan, kun sillä ratsastat. Käyttääkö se vatsalihaksiaan nostamaan selän ylös? Jos kyllä, niin tällöin selkä voi muuttua radikaalistikin.

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   22.1.22 20:38:12

Selkä voi myös olla suora mutta takaa nouseva (monella puttella näin on) eli silloin siihen ei tietenkään käy rungoltaan suora satula. Ei ole satulahommat simppeleitä ei. Ja omallakin tuntuu että joinain päivinä sillä on ihan nappi satula (ammattilainen sovittanut) ja joinain päivinä sama satula kinnaa lapoja tai valuu tai jotain muuta mitä ei tokikaan saisi tehdä. Oleellista on myös sopivan vyön löytäminen.. On suoraa ja mutkavyötä jne.

Ravurille satulan löytyminen voi kuitenkin olla astetta helpompi kun pullealle pihankoristeelle, lähtökohtaisesti satulat ja vyöt istuvat paremmin sportille kuin pallomahalle : )

  Re: Satulan sovitus

Lähettäjä: eeva 
Päivämäärä:   23.1.22 00:29:04

Satula sovitetaan aina ratsastajan alla liikkeessä. Nämä tallikäytävällä sovitukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Jutun ydin on siinä, miten hyvin ja halposti ja tyytyväisenä hevonen liikkuu ko satulan alla ratsastaja selässä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.