Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Imppaava hevonen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   14.9.24 10:31:25

Onko imppauksesta käytännössä jotain haittaa hevoselle? Tai onko sen taustalla jotain terveysongelmia? Tarttuuko muihin hevosiin, ts alkavatko matkia tapaa?

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: tiki 
Päivämäärä:   14.9.24 10:43:49

Tästä on jotain ihan oikeitakin tutkimustuloksia, en heti löytänyt Googlesta, mutta toivottavasti joku nohevampi vinkkaa ja linkkaa tähän.

Omasta kokemuksesta sanoisin, että periytyy helposti - eli emän puolelta voi tulla useammalle jälkeläiselle, ja voi alkaa vasta ratsutusiässä, eli ei vielä varsana.
Mutun perusteella ei muut matki, mikäli ei ole taipumusta ko asiaan - eli hevoset voivat asua vuosia naapureina ja tarhakavereina impparin kanssa, eivätkä kiinnitä asiaan miyään huomiota.

Meillä on ollut yksi, jota on tähysytetty ja hampaita seurattu, mutta mitään fyysistä haittaa ei ole pystytty todentamaan. Ihan hyvä kilpahevonen ja hyvän uran tehnyt. Imppaa erityisesti ruoka-aikana.
On orpovarsa, emänsä ainoa enkä tunne emää, joten en tiedä sen käytöksestä.
Tämän taustalla en tiedä aiemmista terveyshaasteista - ollut meillä kohta viisi vuotta.
Ruokinnalla ei voi vaikuttaa, voi impata myös laitumella puihin / tolppiin /katokseen. Liikunnalla ja treenillä ei vaikutusta meidän tallin hevosen kohdalla, ehkä vieraassa paikassa imppaa aluksi jopa vähemmän.

Olen ollut hoitajana kv-kisoissa, ja varmaan kolmannes hevosista imppasi.

ELL mukaan enemmän stressiä aiheuttaa jos hevonen ei saa toteuttaa häiriökäytöstä vaan se estetään poistamalla kaikki mahdollisuudet, tästä olen lukenutkin jotain.

Kuten sanoin, tieteellistä tutkimusta en nyt löytänyt vaan ym. perustuu omaan kokemukseen ja muistin varassa olevaan luettuun tietoon.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   14.9.24 10:53:40

Kiitos kokemusten jakamisesta. Onko totta että näillä esiintyy ähkyjä enemmän?

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   14.9.24 10:57:36

Imppaamiseen on geneettinen taipumus. Se ei "tartu", mutta jos hevosella on siiven taipumus ja olosuhteet otolliset, se voi hoksata aloittaa imppaamisen mallista. Olisi tässä tapauksessa todennäköisesti oppinut imppaamaan ilman malliakin ennemmin tai myöhemmin.

Pannasta ei ole olemassa tutkimuksia, jossa sen käytöstä olisi todettu haittaa hyvinvoinnille. Ainoa minkä itse olen löytänyt on se, että pannan poisottamisen jälkeen imppsaminen voi tilapäisesti kiihtyä. Hevonen pystyy nielemään normaalisti ja syömään normaalisti. Jos hevonen ei ole ähkyherkkä, anna sen impata, äläkä käytä pantaa. Imppaus on kuitenkin hevosen tapa lievittää stressiä, joten sitä ei pidä estää, ellei siitä aiheudu esim ähkyn vaaraa. Ja yritä parantaa sen olosuhteita.

Olisi tietysti parempi pystyä ennaltaehkäisemään, mutta ei se käytännössä läheskään aina onnistu. Pihattokaan ei ole ratkaisu, joka yksiselitteisesti toimii. Yleensä nämä hevoset ovat luonteeltaan aktiivisia ja paras ehkäisy on ollut ihmisen toimesta tapahtuva aktiivinen, rankka muttei liian rankka ja vaihteleva liikunta.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   14.9.24 11:02:28

Lähettäjä: ?
Päivämäärä: 14.9.24 10:53:40

Kiitos kokemusten jakamisesta. Onko totta että näillä esiintyy ähkyjä enemmän?

Minulla oli 14 vuotta hevonen, joka imppasi jo meille tullessa. Imppausta ei lopettanut koskaan, eikä ollut ähkyssä koskaan.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.9.24 11:18:36

Minkä ikäisenä yleensä alkavat imppaamaan? Miksiköhän imppaamisesta ylipäänsä on niin vähän tutkimustietoa

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   14.9.24 11:21:57

Yksi konkreettinen haitta, jonka unohdin mainita on hampaiden kuluminen. Tätä voi ehkäistä esim. asentamalla kumimattoa kohtiin, joista kiinni pitäen hevonen imppaa.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   14.9.24 11:24:49

Yhteyttä ei ole saatu näytettyä tutkimuksilla toteen. Mutta tätä on myös äärimmäisen vaikea tutkia muutoin kuin retrospektiivisesti. Monien omistajien käytännön kokemus väittäisi toisin, mutta tutkimuksia ei ole.
---
Lähettäjä: ?
Päivämäärä: 14.9.24 11:02:28

Lähettäjä: ?
Päivämäärä: 14.9.24 10:53:40

Kiitos kokemusten jakamisesta. Onko totta että näillä esiintyy ähkyjä enemmän?

Minulla oli 14 vuotta hevonen, joka imppasi jo meille tullessa. Imppausta ei lopettanut koskaan, eikä ollut ähkyssä koskaan.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   14.9.24 11:29:12

Väittäisin, että alle vuotiaana hevoset eivät imppaa, mutta perustuu ainoastaan omaan kokemukseen. Aktiivinen nuori ori voi aloittaa imppaamisen ruunaamisen jälkeen, se on aika tyypillistä.

En osaa sanoa, miksi tutkimusta on vähän. Kyllä sitä löytyy, mutta omasta mielestäni tutkimukset ovat aika alkeellisia, eikä niillä ole oikein pystytty todistamaan, että pannasta olisi muuta haittaa, kuin että hevonen ei saa toteuttaa käyttäytymistään, jolla se pyrkii lievittämään stressiä, mikä aiheuttaa stressiä. Tämäkin johtopäätelmä on lähinnä arvailua, joka perustuu siihen, että imppaaminen lisääntyy hetkellisesti, kun panta otetaan pois. Tätä mantraa toistetaan tutkimuksesta toiseen ja kun katsoo tutkimusten viitteitä, ne kaikki vievät jonnekin 30 vuoden päähän tehtyyn tutkimukseen, jossa joku on esittänyt arvelun.

--

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 14.9.24 11:18:36

Minkä ikäisenä yleensä alkavat imppaamaan? Miksiköhän imppaamisesta ylipäänsä on niin vähän tutkimustietoa

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Jurre 
Päivämäärä:   14.9.24 11:32:49

Jos tämä kysymys sai alkunsa SEY:n markkinointimateriaalista, niin niihin kannattaa suhtautua varauksella. Niitä piirroksia voisi käyttää Hesarin sunnuntainumeron tehtäväosiossa, jossa pitää etsiä kuvista viisi virhettä. Esim. hevosen ruokatorvi on kuvissa laitettu lähes harjamartoon kiinni. Lähteinä käytetyissä tutkimuksissa ei näytetä väitteitä toteen, vaan kuten sanottu, ne lähinnä toistavat samaa mantraa, joka perustuu jonkun tekemään johtopäätelmään, ei tutkimukseen. Tutkimuksia ei todennäköisesti ole itse edes luettu, vaan ne on vaan poimittu jostain muusta yhteydestä ja on luultu, että ne tukevat väitteitä. Eivät tue.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   14.9.24 11:56:54

Mulla on ollut kaksi imppaavaa hevosta, joista toinen siitostamma. Tunsin hevosen vuosien ajalta ennen kuin sen ostin ja oli aloittanut imppaamisen täysin olosuhteiden johdosta edellisenä talvena. Varsa oli vieroitettu ja tamma seisoi mitään tekemättömänä tallissa, jossa tarhausaika 2h. Ei impannut tukea vasten, vaan ilman ja hyvin huomaamattomasti. Meillä tarhasi koko päivän ja tapa hävisi lähes kokonaan. En käyttänyt pantaa, eikä ollut yhtään ähkyä. Eikä impanneet varsatkaan.
Toinen oli nuori hevonen, jonka tausta oli vähintäänkin traumaattinen. Tälläkin helpotti, kun sai riittävästi ruokaa, liikuntaa ja kokopäivätarhauksen. Ei myöskään ähkyjä.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   14.9.24 12:05:16

Oma kokemus on se, että imppaavilla hevosilla on usein mahan kanssa ongelmia eli imppaaminen on ehkä aloitettu viemään ajatuksia pois kivusta? Oma imppaava hevonen on myös ähkyherkkä, mutta minusta ähkyily ei johdu imppaamisesta (tällä myös ollut mahahaava ja oireet viittaavat myös IBD:hen). Sopiva ruokinta ja pihattoasuminen on vähentänyt imppaamista, mutta edelleen imppaa ruokinnan yhteydessä. Pantaa ei käytetä. Nyt ei ole ollut ähkyilyä tai muitakaan mahaongelmia vuoteen :)

Nuorin näkemäni imppaava hevonen oli vuotias ja sillä oli pahoja ongelmia mahassa.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.9.24 15:00:14

Ei se välttämättä ole ollenkaan niin että imppaavalle hevoselle tulee ähkyjä vaan vatsavaivainen hevonen voi lievittää kipujaan imppaamalla. Miksi kukaan tekisi tutkimusta, jolla ei saavuta kaupallisesti yhtään mitään? Yleensä tehdään tutkimusta paljon sellaista aiheesta, jossa on ansaintamahdollisuuksia. No se tiedetään, että taipumus on ilmeisesti vahvasti synnynnäinen (/perinnöllinen).

Ennen imppareita oli oikeasti aika paljonkin, nykyään tosi harvoin näkee. Olosuhteet, ruokinta ja pito on varmaan paremmat kun harvempi aloittaa. Ne jotka aloittavat, harvemmin taas koskaan kokonaan lopettavat. Imppauspannalla tai ilman.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Anne 
Päivämäärä:   14.9.24 15:40:25

Toivottavasti eräs tuntee piston sydämessään kun lukee tätä. Huonolla hoidolla ja olosuhteilla saa nuorenkin hevosen imppaamaan.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.9.24 15:56:18

Tuskin sen kaikilla tarvitsee olla isokaan psyykkinen rasitus, jos hevosella on heikot hermot ja taipumus imppaamiseen. Se on käytöshäiriö, ja jollakulla muulla nuorella saattaa sitten taas esiintyä joku muu käytöshäiriö. Imppaaminen vaan tahtoo olla sellainen, että se jää päälle ja esiintyy sitten myös olosuhteet korjattuna. En ihan ensimmäiseksi näistä syyttäisi omistajaa.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: ;; 
Päivämäärä:   14.9.24 19:57:45

Se imppaaminen vapauttaa samoja hyvänolon hormoneja, kun esim liikunta. Siks siihen jää "koukkuun". Stressi, tai ahneella ruoka voi laukasta, ja ruuan tuomaa hyvänolon tunnetta koitetaan jatkaa, on mun mutu. Stressiä vähentää jne.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   19.9.24 14:24:51

Vielä kokemuksia, onko kellään tarhakaveri matkinut tapaa? Nettiartikkeleissa kerrotaan, että helposti tapahtuu matkimista.
Ostaisitteko itse imppaavan hevosen?

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: kc 
Päivämäärä:   19.9.24 15:19:15

Imppaaminen ei tartu, mutta jos kahdella hevosella on taipumus siihen ja elää samanlaista, stressaavaa elämää, niin molemmat saattaa aloittaa imppaamisen. Se voi vaikuttaa siltä että toinen oppi sen toiselta vaikka näin ei ole.
Kun se kerran alkaa se ei yleensä lopu, niin imppaaminen itsessään ei kerro mitään hevosen elämänlaadusta tai sen omistajasta. Ainoa ongelma taitaa olla että se voi vaikuttaa hampaisiin.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.9.24 15:35:01

Meillä on yksi, muut ei ole matkinut. Tämä ei tarvi laitumella mitään tolppia tai muuta sellaista, heilauttaa turvan nopeaan ryntäisiin ja korahtaa siinä.
Asuu pihatossa, hehtaarin talviaitaus, muutakin liikuntaa säännöllisesti, maha tutkittu ja ok. Ei ole ähkyjä ollut.

Tällä ollut aikanaan varsoja, varsa-ajan ollut panta niin ei ole ainakaan mallia näyttänyt ja yksikään niistä ei ole alkanut imppaamaan.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Mokkula 
Päivämäärä:   19.9.24 16:00:41

Meillä hevonen alkoi impata kivusta. Etsittiin yli puoli vuotta vikaa ja hoidettiin vatsahaavaa kolme pitkää kuuria. Lopulta syy oli si nivel alueella vaurio. Piikitettiin kortisonilla ja kaikki oireet lähti. Nyt jos alkaa impata niin lisää kortisonia

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   19.9.24 19:20:16

Ostettiin imppaava hevonen aikanaan, kun sopi muutoin täydellisesti meidän tarkoitukseen ja ammattilaiset neuvoivat että senkun ostat. On toiminut kisahevosena erinomaisesti yli 10 v, imppaaminen ei aiheuta ähkyjä eikä muutakaan ongelmaa. En voisi kuvitellakaan hirttäväni muuten mukavaa ja iloista hevostani pannalla, senkun imppaa jos siltä tuntuu. Hevosella on tarha-ja tallikavereita, yksikään niistä ei ole tapaa oppinut.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: sanni 
Päivämäärä:   19.9.24 19:50:20

kyllä imppaaminen lisää ähkyjä!

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: Taas 
Päivämäärä:   19.9.24 20:39:25

On tutkittu ettei impattu ilma mene vatsaan asti. Eli ei aiheuta ähkyjä, mutta asia, miksi imppaa, voi aiheuttaa ähkyä.

  Re: Imppaava hevonen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.9.24 13:37:40

Haittana että hampaat kuluu ja joudut kuuntelemaan ihmisten valitusta tallilla

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.