Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Sahaava oppilas

Lähettäjä: :( 
Päivämäärä:   30.11.22 04:25:13

Miksei opettaja puutu oppilaan sahaamiseen? Oppilas tuijottaa hevosen niskaa ja kädet menee eestaas, ja kun hevonen laittaa pään nyökkyyn niin kädet yhtäkkiä hiljenee, eli ei voi olla mikään motorinen ongelma. Opettaja joskus huomauttaa asiasta, mutta sanoo hellästi ”Vähemmän liikettä hevosen pään kanssa” ja silti oppilas jatkaa. Tunnin jälkeen kehutaan kuinka oppilas sai jäykän hevosen ”liikkumaan oikeinpäin” vaikka ainut asia oli pään asento ja askel tönkköä, takajalat tallissa. Miksi asioista ei voi sanoa suoraan, vaan pitää sulkea silmänsä tälläiseltä käytökseltä ja olla niinkuin sitä ei olisi olemassa?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.22 04:38:27

Miksi et sano asiasta suoraan opettajalle?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: :( 
Päivämäärä:   30.11.22 04:41:34

”Miksi et sano asiasta suoraan opettajalle?”

Hänen mielipiteen asiasta näkee jo tuossa että ei sitä kiinnosta. En käy tallilla enää mutta sama käytös jatkuu. Onko muillekin opettajille yhtä vaikeaa ottaa asiaa puheeksi?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Hyppyri 
Päivämäärä:   30.11.22 05:32:12

:( Ei kaikille ole, yhden opettajan olen kuullut ihan suoraan sanovan että älä sahaa. Mutta tämä on harvinaista, eikä tuon oppilaan kädet edes olleet pahimmasta päästä. Joitakinhan ihan opetetaan ottamaan pieniä puolipidätteitä. Olen nähnyt monta muuta tapausta joille ei olla sanottu yhtään mitään vaikka käsillä veivaaminen ollut todella huomattavaa. Tässä toki eri opet kyseessä.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: lola 
Päivämäärä:   30.11.22 06:31:33

Niin, tuntihevoset usein ovat niin hitaiksia ratsastettuja ja jäykkiä että kuolainta on pakko liikutella jotta saat edes jonkinlaisen tuntuman aikaiseksi.
Näkisin tämän niin että opettajan tulisi itse ratsastaa ne hevoset jotka menee osaavampien tunneilla sellaisiksi että niitä ei tarvitse kauheesti vempata.
Ja toki opettajan tulee neuvoa oikea rytmi ja eteenpäinpyrkimys mutta kyllä, välillä on turhauttavaa ratsastaa hevosella joka on mennyt vain aloittelijoilla ilman tuntumaa ja tahtia. IMO

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Mimmi 
Päivämäärä:   30.11.22 06:37:10

Entäs sitten tapauksessa, kun ope ite käskee nyppimään eestä; "vasen, oikea, vasen, oikea".....

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Ööö 
Päivämäärä:   30.11.22 06:52:24

Onko kyse ihan sahauksesta, jossa siis kova ote ja koko käsi sahaa ees takaisin, vai kuolaimen liikuttelusta sormin? Ne ovat eri asia.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: skskks 
Päivämäärä:   30.11.22 07:15:03

Nyt heppatyttö98 alkaa keskittymään omaan tekemiseen ja oppimiseen.

Opettaja tekee työtään ja aivan varmasti puuttuisi hevosen sopimattomaan käsittelyyn ja ratsastamiseen.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   30.11.22 07:26:11

Lähettäjä: Ööö
Päivämäärä: 30.11.22 06:52:24

Onko kyse ihan sahauksesta, jossa siis kova ote ja koko käsi sahaa ees takaisin, vai kuolaimen liikuttelusta sormin? Ne ovat eri asia.

Ihan sun mielikuvituksessasi ne ovat eri asia. Ne ovat tasan sama asia. Kuolainta EI TARVITSE EIKÄ PIDÄ mitenkään erikseen "liikutella". Jos hevonen ei ole kuulolla, vika on siinä, että se on pohkeen takana. Peräänanto tulee vain hyvän ratsastuksen tuloksena eikä vemputtamalla kuolainta eestaas.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: # 
Päivämäärä:   30.11.22 07:50:39

Mulle yksi opettaja sanoi suoraan "älä sahaa", vaikka en tarkoituksellisesti edes liikuttanut kuolainta. Oli ilmeisesti vain niin epävakaa käsi, vaikka yritin pitää hiljaa, että open silmään se näytti sahaukselta.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Tupu 
Päivämäärä:   30.11.22 08:03:08

Kyllä mäkin muistan jo nuorena, kun tunnilla toinen likka vemputti hevosen pään nyökkyyn. Yllättäin tykkkäsi vain siitä hevosesta, joka sieti tämän ja ne herkemmät, jotka päinvastoin nostivan nokan taivaaseen, eivät olleetkaan kivoja... ihmettelin jo silloin,miksi opettaja ei sano mitään ainakaan kunnolla, joskus vähän jotain kommentoi. Näitä vemppaajia näkee välillä edelleen ja pahimmassa tapauksessa sitä opetetaan "opettajan" toimesta (minä en tuollaista opettajaa pidä minään). Luulisi opettajien ajattelevan hevosia eikä antaisi tuollaista tehdä! Eikä se todellakaan ole mitään "vähän kuolaimen liikuttelua", kun hevosen pää heiluu puolelta toiselle. Sahaamista taas käytetään voimalla tilanteissa, joissa hevonen ryöstää. Fiksut erottaa myös sen,,että onko käsi epävakaa noin ylipäätänsä, ei silloinkaan kyse ole tästä kaulan kaarelle vemputtamisesta.

Olisi kiva kuulla oikeiden opettajien kommentteja, miksi et sano tai miksi et sano niin, että menee perille? Tai sanooko joku oikeasti kunnolla? Mielenkiintoista olisi kuulla myös "opettajien" kommentteja, että miksi opetat vemputtamaan?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Piu 
Päivämäärä:   30.11.22 08:47:57

Aloittajan kysymykseen: opettaja ei kehtaa sanoa, koska A) ajattelee (virheellisesti) että pää nyökyssä kulkemisesta olisi jotain hyötyä hevoselle ja B) koska asiakas saattaa tulla tyytymättömäksi ja lähteä. Ja vanhan sanonnan mukaan tyytyväinen asiakas kertoo kokemuksestaan viidelle tutulleen, tyytymätön viidellekymmenelle.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   30.11.22 08:54:09

Usein käsien liike on tahatonta: kun rentouttaa kädet, liike tulee osittain ulos käsistä. Sitä ei korjata käsiä paikoilleen jäykistämällä.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: hh 
Päivämäärä:   30.11.22 08:56:26

Lähettäjä: skskks
Päivämäärä: 30.11.22 07:15:03

Nyt heppatyttö98 alkaa keskittymään omaan tekemiseen ja oppimiseen.

tämä

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.22 09:05:40

Meidän ratsastuskoululla varmaan 1/3 "paremmista" ratsastajista tekee tätä. Aivan karmeaa katsottavaa hepparaukkojen suut, silmiä särkee. En tiedä miten puuttuisin. Haluaisin itse oppia paremmaksi ratsastajaksi, jotta olisi auktoriteetti sanoa asiasta.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.22 09:44:20

Se on vaihe. Ensin näyttää rumalta, sitten vähitellen oppii pienieleisemmäksi ja elegantimmaksi.

Veikkaan, että aloittaja on niitä, joilla hevonen ei kulje lainkaan nyökyssä, ja nyt kadeksuttaa, kun toinen pääsee siihen ”väärin keinoin”. Juttu on vaan niin, että pitää nöyrtyä opettelemaan ennen kuin voi oppia.

Ope varmaankin yrittää ohjata käden liikettä pienemmäksi vähän kerrallaan ja neuvoa sitä kuolaimen liikuttamisen ajoitusta oikeassa suhteessa pohkeen käytön kanssa. Sehän on se tie huomaamattomaan käden käyttöön ja sormien liikuttamista kohti käden liikuttamisen sijaan. Huono ope kieltäisi koko yrittämisen, silloin oppilas ei sahaa, mutta ei kyllä myöskään kehity.

Jos katsoja ei ymmärrä, mitä tapahtuu, hänestä voi tuntua kummalliselta, että ope neuvoo pohkeen käyttöä, kun ”virhe” jonka katsoja näkee on kädessä. Oikeasti kumminkin juuri se oikea-aikainen pohje sen käden parina tuo niskaan nyökkyä, jolloin käsi kyllä rauhoittuu. Ja jos ope puhuu vain kädestä ja vain kieltää ”virheen”, ei homma etene toivottuun suuntaan ollenkaan, vaan tuloksena on rivi hirvenä jolkottavia heppoja, joiden selässä on passiivisia keventelijöitä.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: dinky 
Päivämäärä:   30.11.22 10:11:01

meillä toinen opettaja (vielä se, joka pitää koulutunnit ja kisaa koulua omalla) opettaa melkein pelkkiä ohjan puolipidätteitä. Ei ole yksi tai kaksikaan tuntia, kun kaikki ohjeet mitä olen saanut, ovat olleet puolipidätteitä puolipidätteiden perään, sormien liikuttelua, suupielten pehmentämistä... kun olen yrittänyt saada hevosta edes liikkumaan pohkeesta eteen ja omaa istuntaa suoraksi. Tämä sama opettaja myös kehuu ja suosii niitä oppilaita, jotka vemputtavat hevoset suurin piirtein alkukäynneissä jo nyökkyyn.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Sad 
Päivämäärä:   30.11.22 10:33:27

Antakaa ihmisten opetella! Alkeiskurssilta huipuksi ei vaan kukaan hyppää, armoa siis kanssaopettelijoille :)

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Tupu 
Päivämäärä:   30.11.22 12:39:12

No ei kyllä todellakaan ole mikään tavoiteltu tai tarpeellinen vaihe vemputtaa päätä edes takaisin! Huh huh sentään. On taas eroa vemputtamisella ja paikoilleen jäykistetyn käden välilläkin.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.22 12:50:28

Hmm. Kyllä sitä kuolainta liikutella saa, ja usein melkein pitääkin. Sahaamisella ei varmasti tarkoiteta, tai ainakaan pitäisi tarkoittaa kaikkea ohjilla tehtävää, vaan sahaaminen on vastustelevan hevosen voimalla vetämistä vuorottain ohjista niin että se antaa periksi ja menee nippuun.

Ja sinänsä sen kyllä kuuluu ollakin niin että kun hevonen tekee mitä pyydetään, räplääminen loppuu. Puolipidetteitä voi tehdä ja tehdäänkin välillä ohjillakin, jos ne on kevyitä ei siinä kummempaa ole vaikka pääasiassa puolipidätteet tulee istunnasta. Parhaimmillaan ne on vain sormia puristamalla tuotettuja pieniä merkkejä suuhun, ja voi aivan hyvin vuorottainkin tehdä. Ohjista vetäminen on sitten eri juttu.

Harvempi oikeasti taitava ratsastaja ratsastaa "ilman käsiä", vaikka aika moni näyttä niin luulevan. Kommunikointi on sitten vaan paljon hienovaraisempaa.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Hyppyri 
Päivämäärä:   30.11.22 14:27:43

Jep, ei käsi nyt sentään kuollut saa olla. Mutta ei nyt herranjumala lähdetä siitä sahaamisesta liikkeelle! Vaan mieluummin olemattomista avuista oikeisiin puolipidätteisiin. Ja ne ovat eri asia kuin se että hevosen päätä nysvätään puolelta toiselle.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: v 
Päivämäärä:   30.11.22 16:58:50

Ei ole kovin montaa vuotta, kun erään ratsastuskoulun pitäjä piti meille demon miten hevonen laitetaan muotoon. Ensin sahasi hevosen edestä lyhyeksi ja pirusti pohjetta perään, jotta sai selän ylös. Sitten perään puhe siitä miten tärkeää on laittaa hevoset muotoon, jotta niiden selkä ei kipeydy. Sitten oli meidän oppilaiden vuoro laittaa ratsumme muotoon, osa ei onnistunut vaikka kuinka repi ja potki.
Maneesi oli jaettu kahtia ja toisella puolella oli valmennus, olisitte nähneet sen valmentajan ilmeen, kun katsoi meidän opetusta ja tallinpitäjän demoa.. Hyvä, ettei leuka pudonnut hiekkaan asti.
Tallinpitäjä, koulutukseltaan ohjaaja, piti ennen noin puolet tallin tunneista, enää pitää kuulemma satunnaisesti. En siis itse enää ratsasta tuolla. Hänen ohjeisiin kuului usein myös sanat nykäise ja nyppäse, hoki siis ohjeiksi "nykäise ja nyppäse" kuin jotain mantraa, vieläkin kaikuu korvissa.

Joten älkää aina tuomitko niitä oppilaita, ovat voineet saada yhtä surkeaa opetusta kuten minä ennen. Open tehtävä on tietysti puuttua rumaan ratsastukseen ja ohjata parempaan suuntaan.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   30.11.22 22:28:56

Mutta dinky, entä jos ongelmasi ON se, ettet osaa ottaa pohjetta vastaan ohjalla? Ei mikään määrä pohkeen eteen ratsastamista saa hevosta myötäämään niskasta, jos ei osaa yhtään sillä ohjalla antaa hevoselle raameja. Ja suorana istuminen tulee aika itsestään sitten, jos saa hevosen liikkumaan oikeasti oikeinpäin. Turha siihen on tuhlata tuntejaan, jos voisi ensin opetella laittamaan hevosen liikkumaan oikein.

On helppo arvostella niitä, jotka harjoittelevat pohkeen j ohjan yhteistyötä, koska aluksi aloittelija on, noh, alkeellinen. Silti ne, jotka eivät edes opettele, eivät kyllä ainakaan opi.

Omakin opettajani välillä turhautumisen partaalla käskee tehdä lyhyitä asetuksia ulos lavan saamiseksi hallintaan, tai käyttää lyhyesti selvemmin suoristavaa ulko-ohjaa, tai ulko-ohjan puolipidätteitä, ettei jää kiinni sisäohjaan. Turhautumisen partaalla, koska minä noudatan noita neuvoja huonosti, kun en halua ”sahata”. Neuvot ovat silti hyviä, ja yleensä kun nöyrryn vaan tekemään just kuten neuvotaan ja päätän unohtaa omat viisastelut ja oman ylpeyden, voin viisi minuuttia myöhemmin jo ratsastellakin elegantisti suoralla tai aidosti taipuneella ja kunnolla työskentelevällä hevosella, sen sijaan että räpeltäisin vastustelevan, lapa ulkona vinksottavan elukan kanssa sitä ”sahaamista” pyhästi vastustaen :’D

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   30.11.22 22:39:38

Nyt oikeasti, keskitytäänkös omiin asioihin ja annetaan jokaisen taistella omien haasteidensa kanssa.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: **** 
Päivämäärä:   30.11.22 23:01:52

Miten tämä vaikuttaa aloittajan tekemiseen? Eikö ole parempi että opettaja neuvoo vaikka juuri sinua eikä puutu sellaiseen mille ehkä ei katso voivansa mitään.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: jane 
Päivämäärä:   30.11.22 23:16:40

"Ei ole yksi tai kaksikaan tuntia, kun kaikki ohjeet mitä olen saanut, ovat olleet puolipidätteitä puolipidätteiden perään, sormien liikuttelua, suupielten pehmentämistä... "

Niinpä. Kyra muuten neuvoo ihan samoin. Yhden maneesikierroksen aikana kun taitava ratsastaja tekee varmaan 20-30 puolipidätettä. Ja asettelee ja taivuttelee hevosta puolelta toiselle. Mutta toki taitava ratsastaja tietää tarkkaan mitä tekee, joka ainoalla puolipidätteellä, asettamisella ja ylipäätään avulla on joku tarkoitus ja päämäärä. Ja nämä tietty aina yhdistettynä pohje- ja istunta-apuihin.

Mutta juu, perusuntilainen on vielä hirveän kaukana siitä, että itse ymmärtäisi mitä tehdään, miksi tehdään ja milloin tehdään.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Minä 
Päivämäärä:   1.12.22 06:38:00

Siksi ope ei puutu, koska 1. ei jaksa/viitsi, 2. ei halua menettää maksavaa asiakasta, 3. ei näe ongelmana/ratsastaa itsekin niin

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 08:33:29

Jane on jäljillä. Moni tuntuu kumminkin ajattelevan, että paljon puolipidätteitä, vasta-asetuksia yms. tehdä vasta sitten, jos osaa jo saavuttaa niillä tavoiteltavan päämäärän (tai on jo saavuttanut hyvän peräänannon ainakin).

Sellaista asennetta on ratsastuksessa muutenkin paljon - ainakin kerran kuussa täälläkin joku valopää esittää, ettei harjoitusravissa saisi istua lainkaan alas ennen kuin osaa mukautua hevosen liikkeisiin (milloin tämä opitaan harjoittelematta?) tai ettei pidä hypätä edes pikkuristikoita ennen kuin osaa ratsastaa hevosen esteelle hyvässä laukassa hyvälle paikalle (sama kysymys).

Ei mikään ihme, että moni jumittaa heC-tasolle. Kun ei saa ooetella, jos ei osaa jo.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: ponityttö 
Päivämäärä:   1.12.22 10:41:15

Nämä sahaavia oppilaita ja ohjien puolipidätteitä puolustelevat henkilöt eivät taida itse ratsastaa hevosia istunnalla lainkaan... Eikö oikeasti taitava ratsastaja kykene pitämään tuntuman nimenomaan tasaisena ja käden hiljaa (ja ehkä jopa kevyenä sen 15kg tuntuman sijaan), ja kommunikoimaan hevosen kanssa nimenomaan sillä istunnalla?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   1.12.22 10:53:35

Pitää osata ratsastaa, mutta ei saa opetella saati tehdä virheitä. Kas siinäpä meillä pulma

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 11:59:47

Eihän ohjien puolipidätteet ja asettamiset millään lailla sulje pois istunnalla ratsastamista! Tää on juuri niin tätä, kun ihmiset yrittää velvoittaa toiset kiipeämään suoraan latvasta päin puuhun.

Sehän siis on toki totta, että sitten KUN hevonen on hyvin läpi ja avuilla, sitä pärjää lähes pelkällä istunnalla, hiukan pohjetta ehkä merkin omaisesti joihinkin kohtiin, ja kädellä ei omasta mielestä tehdä niinku yhtään mitään.

Paitsi että. Oikeasti sillä kädellä tehdään silloinkin paljon, se vaan tulee selkäytimestä suoraan, kuten tasapainon säilyttäminen kävellessä. Ja on samalla tavalla hienovaraista, ulkopuolinen ei välttämättä näe mitään eikä ratsastaja itsekään huomaa tekevänsä.

Parhaimmillaanhan se istunta ja pohjekin menee niin automaattisesti ja niin hyvin läpi, että fiilis on ikään kuin vain istuisi ja ajattelisi eri asioita, ja sitten ne vaan maagisesti tapahtuvat. Mansikkahilloa.

Mutta siihen ei pääse, jos ei saa opetella. Yhtä lailla kuin taapero kävelee ensin huojuen ja sitten taapertaen, ihan samoin on ratsastajan opeteltava kaikkien apujen käyttö. Ei voi päättää aloittaa vain istunnasta ja skipata koko ohjat ja pohkeet. Siitä ei hyödy kuin liinatunteja tai ympyrällä keventelyä myyvä yrittäjä.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Oh 
Päivämäärä:   1.12.22 12:15:32

. Niin hyvin sanottu!

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Tupu 
Päivämäärä:   1.12.22 13:35:39

Edelleenkään se ohjalla ratsastaminen tai sen opettelu ei vaadi pään vemputtamista puolelta toiselle.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 14:27:31

Hmmm. Missä kohtaa kutsut asiaa vemputtamiseksi, ja milloin on kyse jostain muusta, kuten vaikka asetuksesta? Usein kateellinen tai pahantahtoinen katsoja näkee ”vemputtamista” siellä, missä ratsastaja ihan aidosti vaan yrittää saada jotain ratsastuksellista asiaa läpi.

Sitten on tämäkin: Kävelemään oppiminen ei vaadi horjahtelua, eikä ratsastamaan oppiminen vaadi putoamisia. Kuitenkin käytännössä näitä silti tapahtuu. Mistäköhän se johtuu?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: limsaa 
Päivämäärä:   1.12.22 15:59:43

eikö asetus tule asettavasta pohkeesta? eikä ohjasta?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Tupu 
Päivämäärä:   1.12.22 16:52:58

Asetuksen opettelu ei tosiaan vaadi vemputtamista :D Vemputuksessa hevosen pää heiluu jatkuvasti puolelta toiselle, eli vedetään vasen,oikea,vasen,oikea vaihtuu reippaaseen tahtiin.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 17:32:15

”Hmmm. Missä kohtaa kutsut asiaa vemputtamiseksi, ja milloin on kyse jostain muusta, kuten vaikka asetuksesta? Usein kateellinen tai pahantahtoinen katsoja näkee ”vemputtamista” siellä, missä ratsastaja ihan aidosti vaan yrittää saada jotain ratsastuksellista asiaa läpi. ”

Tämä. Niiden ratsastuskouluhevosten kanssa kun mikään nyrkinpuristelu ei alussa toimi. Ne vaatii alkuun vähän ronskimpaa irroittelua.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   1.12.22 20:18:44

Mulle on neuvottu ettei käsi saa koskaan olla ihan paikallaan ku silloin se on hiukan kova ja hidas. Liike jota kädellä tehdään on ehkä se milli mutta hevoselle mukavampi niin kuin ensin kuollut kuolain ja sitten siihen tuleekin yht äkkiä pidäte tms.
Neuvot antoi kouluratsastaja jolla startteja gpstä
Ratsut oli toki tosi hyvin ratsastettuja ja mä olin se tollukka joka ei osannut pitää käsiä riittävän hiljaa. Liike ei saanut näkyä vaikka olisi koittanut katsoa kättä/ohjaa/suuta.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: × 
Päivämäärä:   1.12.22 20:33:42

"Mutta siihen ei pääse, jos ei saa opetella. Yhtä lailla kuin taapero kävelee ensin huojuen ja sitten taapertaen, ihan samoin on ratsastajan opeteltava kaikkien apujen käyttö. Ei voi päättää aloittaa vain istunnasta ja skipata koko ohjat ja pohkeet. Siitä ei hyödy kuin liinatunteja tai ympyrällä keventelyä myyvä yrittäjä."

Erona esimerkissäsi se, että taapero tuskin satuttaa muita opetellessaan. Ratsastaja saa helposti aiheutettua hevoselle vähintään epämukavuutta, mutta myös kipua.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 21:22:24

X, jos ratsastaja ei opettele, hän ei sitten koskaan opi. Sekö on parempi? Ei siinä ikuisessa heC-tasossa ole mitään ihailtavaa. Käsi paikallaan, koska ei osaa, ei ole sama asia kuin osaavan käsi, joka _näyttää_ olevan paikallaan. Jälkimmäisessä on kyse vähän samasta ilmiöstä kuin siinä, että taitavan voimistelijan liikkeet eivät _näytä_ vaativan yhtään voimaa.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Tupu 
Päivämäärä:   1.12.22 21:45:05

Opettelu ei vaadi vemputtamista, mitä te ette ymmärrä?? Oikeasti kaikki pään vispaajat liikkeellä.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   1.12.22 21:47:12

Oispa hienoa nähdä Tupu ratsastamassa kaikki Suomen ratsastuskouluhevoset täydelliseen peräänantoon liikauttamatta kättä tippaakaan. Tuu ihmeessä koeilemaan! ;9

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 21:52:18

Jos heti alusta asti opetettaisiin, että ei saa vemputtaa, niin kukaan ei sitä tekisi. Mutta kun ei, alusta asti opetetaan liikaa käyttämään sitä ohjaa puolelta toiselle ja siitä tavasta on ihan hemmetin vaikeaa opetella pois!
Minä opettelen vieläkin tavasta irti, kiitos vaan niille kaikille huonoille opettajille, jotka ovat minun kohdallani osuneet, kun opettelin ratsastuskoulussa ratsastamaan.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   1.12.22 22:02:42

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos oppilas ei "tottele", eikä edes yritä ottaa neuvoja vastaan ja korjata virheitään?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 22:06:02

Piste, jos homma onnistuisi ilman jonkinlaista molempien puolien ohjan aktiivisuutta helposti, kai sinäkin olisit ihan vaan lopettanut huonon tapasi? Turhaan siitä opettajia syytät.

Mutta kun nyt eletään tässä maailmassa missä eletään, sinullakin tie ulos vemputtamusesta menee sitä kautta, että opettelet pikku hiljaa hienovaraisemmaksi ja opettelet erottamaan sen, mikä on tarpeen, ja jättämään turhan pois. Niin me muutkin joudutaan tekemään. Siinähän voi mennä vuosia, koska se ei ole helppoa. Mutta ei ole olemassa sellaista oikotietä onneen, että pidetään vaan se käsi paikallaan eikä ikinä tehdä mitään.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Ooo 
Päivämäärä:   1.12.22 22:54:53

Olisiko Pekalla tähän näkemystä?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   1.12.22 23:16:17

Jälkimmäinen piste, voitko yhtään enemmän väärin ymmärtää mitä kirjoitin?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.12.22 13:30:09

Enpä usko. Sinä syytät aiempia opettajiasi siitä, että ratsastat nyt tavalla, jota et itse hyväksy. Minusta se on uskomatonta. Itsehän sinä niitä ohjia pitelet.

Olet myös ehkä liian ankara itsellesi. On ihan yleinen virhe (jopa joidenkin opettajien keskuudessa) ajatella, että jos joku ope neuvoo oppilaansa istumaan samassa asennossa kuin Kyra ja näyttämään yhtä eleettömältä kuin Kyra, niin oppilas silloin kohta ratsastaa kuin Kyra. Joo ei. Oikeasti pitää ensin oppia edes jossain määrin tekemään samoja asioita kuin Kyra, vaikkei se näytä samalta, ja vasta sitten voi päästä kohti toimivaa eleettömyyttä. Se toimiva eleettömyys on nimittäin eleiden täsmälleen oikeaa mikroajoitusta ja vaistonvaraista korjailua jo ennen kuin ongelmia edes näkyy. Sen sijaan se opettajan käskemä eleettömyys on keinottomuutta ja passiivisuutta, mikä ei tietenkään voi toimia oikeasti.

Toki osalle on paikallaan painottaa, että vähän hillitymmin noita apuja, jookos kiitos. Sitten kun on itse tajunnut ongelman olevan tässä, vastuu ei oikeastaan ole kyllä opettajalla.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   2.12.22 13:36:44

Limsaa: mikä mahtaa olla ”asettava pohje”?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.12.22 13:40:25

Viimeisin piste, no kyllä syytän, kun he sen tavan opettivat. Nykyinen valmentaja opettaa minua tavasta pois ja on kumonnut hyvin perustellen kaikki ne opit mitä ennen sain ja selkärankaani juurrutin. Ihme vänkääjä olet.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.12.22 14:17:16

Itsekö et pysty mitään tekemään? Valmentaja opettaa ja opettaja opettaa ja sinä passiivisena heidän armoillaan siellä teet mitä milloinkin käsketään?

Valmentajaasi en tietystikään tunne, mutta osalla heistä on paljon vähemmän koulutusta kuin opettajilla, ovat ehkä enemmän kokemusasiantuntijoina liikkeellä. Silloin on usein iso tarve mainostaa jotain ”omaa juttua” ja haukkua muut opet ja valmentajat vääräoppisina. Se vanhojen opettajien haukkuminen ja syyttely ei siis lähtökohtaisesti ole mikään hyvä merkki.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.12.22 15:25:33

No tietysti pystyn tekemään!! Missä kohtaa sanoin että en pysty? Paljon olen edistynytkin, enkä päinvastaista väittänytkään, mutta edelleen tulee puoli huomaamattomasti liikutettua kuolainta silloin, kun tilanne kaipaa pohjetta. Kun pitkään on opetettu väärin, niin uuden oppiminen on kuule vaikeampaa kuin puhtaalle paperille piirtäminen.

Mahtavaa piste, että sinulla ei ole tällaisia huonoja pinttyneitä tapoja ja ratsastat aina täydellisesti ja olet saanut lapsesta asti hyvää opetusta etkä ikinä tee virheitä. Wau! Kisaat varmasti kvtasolla GP luokkia aina voittaen!

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Räpsä 
Päivämäärä:   2.12.22 15:29:35

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 2.12.22 14:17:16

Itsekö et pysty mitään tekemään? Valmentaja opettaa ja opettaja opettaa ja sinä passiivisena heidän armoillaan siellä teet mitä milloinkin käsketään?

No eiköhän tunneilla/valmennuksissa yleensä ole lähtökohtana, että oppilas tekee kuten neuvotaan. Opettajilla ja valmentajilla on yleensä myös perustelut sille, miksi he käskevät tehdä kuten käskevät. Ratsastus on vaikea laji, jossa on pakko voida luottaa opettajaan/valmentajaan.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.12.22 16:10:00

Räpsä lue minun vastaukseni tuohon typerään minulle osoitettuun kysymykseen tuossa sinun kommenttisi yläpuolella.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: jihihjhj 
Päivämäärä:   2.12.22 16:16:51

Kuten Ruostekin klinikalla sanoi "minä teen näin, joku muu tekee toisella tavalla, tavoitteeseen voi päästä montaa eri reittiä, ei näissä ole ehdotunta oikeaa tai väärää. Jos saa hevosen koulutettua GP tasolle, silloin on tehnyt oikein, vaikka tekee eri tavalla kuin naapuritallin tyyppi."

Jotenkin tonnepäin hän sanoi.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Tupu 
Päivämäärä:   2.12.22 17:39:06

! Opettelepa lukemaan, en ole väittänyt että ei saa liikuttaa kättä tai tulee olla passiivinen käsi vaan, että vemputtaminen puolelta toiselle on aivan perseestä ja sitä ei kyllä tarvitse yksikään hevonen.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   4.12.22 13:17:19

"Olisiko Pekalla tähän näkemystä?"

Onpa hyvinkin. Vika ei suinkaan ole suussa, vaan siellä hevosen toisessa päässä: talliin jääneet takajalat! Vaikka kuinka vemputtaisi ja sahaisi, eivät ne takajalat tule yhtään sen lähemmäksi - pikemminkin päinvastoin...

(Tarkoitus lienee ratsastaa koko hevosta, eikä vain sen suuta ja kaulaa!)

:))

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Dressage 
Päivämäärä:   4.12.22 14:07:29

Tiesittekö, että jos hevonen jännittää kaulaansa, koko ylälinja jännittyy ja takajalat eivät toimi. Asettelu ja taivuttelu rentouttaa koko hevosen ja erityisesti ylälinjan, mikä mahdollistaa takaosan alletulon ja etuosan nousemisen. Kun hevonen on rento ja kantaa itsensä, ylimääräistä asettelua ei tarvi, mutta niin kauan kun selkä tai kaula jännittyy, on asettelu ja taivuttelu tarpeen.

Termit kuntoon kiitos: sahaaminen taas tarkoittaa pelkän kuolaimen liikuttamista hevosen suussa, mikä taas saa ennemminkin hevosen kaulasta ja ylälinjasta jännittyneeksi ja vastustelemaan. Sahaus on hätäjarru, mitä käytetään jos hevosta ei muuten saa pysähtymään. Asettelussa ja taivuttelussa taas hevosta pyydetään seuraamaan ohjaa ja kuolain pysyy suussa paikallaan ja nämä taas saavat aikaan hevosen rentoutumista.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Ope 100 
Päivämäärä:   4.12.22 14:22:00

Mikä ihmeen yhteys on kuolaimen vemputtamisella ja puolidätteillä?
Ja miten teette puolipidätteitä pelkällä ohjailla?

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   4.12.22 15:43:26

Valitettavasti niitäkin on, jotka tekevät tätä ihan tietoisena siitä että se on väärin. Yksi aikuinen sankari sahata vemputti minkä kerkesi että sai hevosen kaulan rullalle, lopetti siksi aikaa kun ratsasti opettajan näkökenttään tai suoraan yleisön eteen ja jatkoi sitten kun "kukaan ei näe." Joopajoo, ei tarvinnut ihan olla parin metrin päässä nähdäkseen kuinka hevonen aukoo suuta ja pää heiluu puolelta toiselle ratsastajan käsien tahdissa. En tiedä mitä nämä ihmiset uskottelevat itselleen, mutta tämä ei kyllä ole "vain erilainen tapa päästä eteenpäin." Päinvastoin, kuin nokka osoittaisi määränpäähän mutta peruutusvaihde on päällä... jos ihan joka sekunti on tarve "asettaa, taivuttaa ja tehdä puolipidätteitä" ja vieläpä vuorotellen eri puolille, ei kyllä hevonen rentoudu saati sitten tiedä minne "seurata ohjaa" vaan pakenee turpa rullalle ryntäisiin.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: miu 
Päivämäärä:   4.12.22 16:40:42

"jos ihan joka sekunti on tarve "asettaa, taivuttaa ja tehdä puolipidätteitä" ja vieläpä vuorotellen eri puolille, ei kyllä hevonen rentoudu saati sitten tiedä minne "seurata ohjaa" vaan pakenee turpa rullalle ryntäisiin."

Kyllä. Ei joka sekunti mutta aika usein, ainakin ratsastuksen alussa. JOS on taitava ja osaava ratsastaja joka tietää täsmälleen mitä ja miksi tekee.
Perustuntilainen ei kannata tätä harrastaa, hänellä kun ei ole vielä hajuakaan oikeasta ratsastuksesta.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.12.22 19:14:27

Tuo miun asenne on juuri se, mikä saa monet jämähtämään heC-tasolle kymmeneksi tai viideksitoista vuodeksikin. Semmoinen autoritaarinen ”sinä olet niin huono, ettei sinun kannata eikä pidä edes yrittää opetella oikeaa ratsastusta”. Sitä tapahtuu sekä ylhäältä päin, opettajien ja edistyneempien toimesta, että alhaalta päin, kateellisten kanssaratsastajien pahan puhumisena.

Nöyrästi pitää sinun hirvellä jolkottaman, kurja ratsastuskoulun oppilas.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Ou! 
Päivämäärä:   4.12.22 19:41:59

Miten mahtava keskustelu ja eri näkökulmat!

Itse olen aikuisena lajin pariin palannut aikuinen, ja ratsastin pari ekaa vuotta nyt aikuisena sellaisen open opissa, joka vaati staattista kättä, nyrkkejä pystyyn eli peukalot ylöspäin vaikka ranne menisi mutkalle ja motkotti c-tasolle jämähtämisestä ja siitä että "teidänkin pitäisi saada ne hevoset peräänantoon" (miten?). Alla oli ohjaa vasten nojaavia alta juoksevia hirviä, joita ei saanut ottaa yhtään ohjalla, eikä ne kuunnelleet istuntaa pätkääkään.

Pari vuotta jaksoin tätä ja mietin miksen kehity.

Vaihdoin saman tallin eri opelle, joka opetti tätä parjattua vemputtamista, mitä aluksi kauhistelin. Joskaan ei kovaa, mutta pienesti vuorotellen. Jännästi ne alta juoksevat hirvet alkoivat kaartaa kaulaa SEKÄ ottaa takasia alle, kun ohjattiin siihen että ohjilla ja pohkeilla voi ja pitää työskennellä yhtäaikaa. Itsellekin avautui ihan uusi maailma, että tälleenkin voi tehdä ja tämä tuntuu aivan täysin erilaiselta kuin ennen.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.12.22 22:04:09

Niinpä. Hassuinta tässä on se, että kun Ou! käy pari kolme vuotta tuon uuden open tunneilla ja oppii tekemään sen pohkeen ja ohjan yhteistyön riittävän hyvin, hevonen menee kauniisti jo heti alkuverryttelystä lähtien eikä kädessä enää näy juurikaan liikettä. Silloin Ou! saa kyllä sen vanhankin open tunneilla jatkaa niitä puolipidätteitä tarvittavassa määrin myös ohjalla, koska hän OSAA JO. Saattaapa vanha ope kiitelläkin, että no nyt olet edistynyt, tuota minä juuri sinulle opetin, hevonen on pohkeen edessä ja sinulla on nyt noin vakaa ja hyvin toimiva käsi! Vaikka ei se vanha ope sitä opettanut, ei ollenkaan. Päin vastoin kielsi harjoittelemasta.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: miu 
Päivämäärä:   4.12.22 22:32:08

"Tuo miun asenne on juuri se, mikä saa monet jämähtämään heC-tasolle kymmeneksi tai viideksitoista vuodeksikin. Semmoinen autoritaarinen ”sinä olet niin huono, ettei sinun kannata eikä pidä edes yrittää opetella oikeaa ratsastusta”.

Ei, ei ja ei. Siitä ei ole kyse. Vaan siitä, että ratsastus on niin älyttömän vaikea laji, että sitä ei KUKAAN opi käymällä tunneilla kerran vkossa. Sula mahdottomuus, silla ei ole mitään tekemistä tuntilaisen lahjakkuuden tms kanssa. Joka ainoa tuntilainen, joka saisi ratsastaa hyvällä hevosella 4-5 kertaa vkossa hyvän valkun silmän alla kehittyisi takuulla upeasti.

Kyse on lajista ja sen haasteista, ihan pelkästään ratsastuksen määrästä, ei siitä, ootko tuntilainen, vuokraaja, omistaja vai mitä.

Miettikää nyt, mitä muuta urheilulajia oppii jos treenaa sitä yhden tunnin viikossa?? Yhden tunnin? Ja koska ratsastuksessa on vielä se toinen elävä osapuoli, se on paljon vaikeampaa oppia kuin lajit joissa vain ihminen.

Siitä on kyse.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.12.22 23:14:01

Mistä sinä miu sen yhden tunnin tähän kiskaisit? Tiesitkö, että ratsastuskoulussakin voi ihan hyvin käydä useamman kerran viikossa? Silloin yleensä edistyy pitkän päälle paremminkin kuin vaikka vuokrahevosella, tai monessa tapauksessa omalla hevosellakaan, koska joka tunnilla on opetus ja ammattilaisen miettimä tehtävä.

Ratsastuskouluissa on nykyään pienryhmiä ja valmennuksia aika hyvin, etenkin niille, jotka käyvät enemmän kuin kerran viikossa. Toki hevosten työn määrä ja luonne asettavat rajoja esimerkiksi estekorkeudelle ja sille, millaisen kilpatasoissa mitattavan tason voi koulupuolella saavuttaa. Hevostaito on kuitenkin muutakin, ja hevostaitoa voi kertyä, vaikkei tähtäisi kilpailuihin missään relevantissa mielessä (tallikisathan ovat harjoittelutapahtumia siinä missä tunnitkin). Oikeasti erilaisia rajoituksia on myös isolla osalla yksityishevosista.

Itse olen käynyt viimeiset kuutisen vuotta ratsastuskoulussa 2-4 kertaa viikossa, ennen sitä minulla oli vuokrahevosia tai muu mahdollisuus ratsastaa itsenäisesti ja kävin vain 1-2 tunnilla viikossa valmennukset mukaan lukien. Olen kehittynyt huomattavasti nyt, kun opetusta on ollut enemmän, vaikka ratsastuksen määrä on ollut sama. Toki täytyy sanoa, että se pohja, minkä saa kaikenlaisesta itsenäisestä touhuilusta, auttaa ihan olennaisesti myös sitä ratsastuksen taidollista kehittymistä. En siis väheksy mitenkään puskaratsastustakaan, siinäkin tarvitaan oma taitonsa ja vankka käytännön osaaminen.

Mutta edelleen, jos menen uuteen paikkaan ja kerron harrastavani ratsastuskoulussa, minua ällistyttävän usein heti kielletään käyttämästä apuja. Lopputunnista on sitten kyllä useinkin eri ääni kellossa.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: nnnn 
Päivämäärä:   4.12.22 23:22:56

No ratsastus on sellainen laji jossa ihan konkreettisesti merkkaa se satulassa vietettyjän tuntien määrä. Jos ajatellaan, että kisaava ammattilainen tai puoliammattilainen ratsastaa 3-4 hevosta päivässä Suomessa (maailmalla 10-12 hevosta päivässä)
siitä tulee Suomessa semmoinen 1400-1500 tuntia satulassa vuodessa.

Jos ratsastuskoululainen ratsastaa 2x vkossa, hän ridaa about 100 tuntia vuodessa, ja jos 3x, niin ehkä 140-150h vuodessa.

Siis kymmenen kertaa vähemmän kuin ihan perus ratsastusurheilija. Ja verrattuna lajin parhaisiin jotka istuu satulass 4000-5000 tuntia vuodessa - no joo.

Ja nämä yli 1000 tuntia ridaavatkin treenaavat todella paljon ja eivät välttämättä ole vielä lähelläkään huippuratsastajia.

Laji vaan on niin hemmetin vaikea.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   4.12.22 23:27:43

No tässä nyt ei puhuta mistään maailman huipuksi kehittymisestä, vaan ihan perus hevosen ratsastamisesta oikeinpäin. Eli puhe on heC -> heB siirtymästä, kun valitus nyt kohdistuu siihen, että hevosen niskaan saatiin jotakin myötäystä, mutta käden liikettä näkyi liikaa.

Eiköhän nuo 3-4 hevosta päivässä ratsastavien ongelmat ja tavoitteet ole jo vähän muualla. Vaikka nyt kun tuli puheeksi, kyllä moni heistäkin ”sahaa” niin, että sen huomaa, jos hevonen ei ota kulkeakseen oikein.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.12.22 00:42:29

Tämä ratsastuksen kulttuuri on kyllä kummallista. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä, eikä siellä kukaan sano, ettei sinun kannata harjoitella koukkulyöntejä, suorat riittävät sinulle, koska Amin Asikainen treenaa enemmän. Ja pianonsoittoa, eikä kukaan sanonut, että älä sinä edes yritä mitään nyansseja, Paavali Jumppanen kuule soittaa ainakin kahdeksan tuntia päivässä.

Mutta ratsastuksessa tämä perusasia, että pääsisi helppo B tasolle - haloo helppo B! - juueiiii älä yritäkään opetella, koska tiesitkö, että ammattilaiset treenaavat paljon enemmän.

Ja siinähän on ihan turha nyt vedota hevosen hyvinvointiin, ettei saisi yrittää oppia, kun ei se väärinpäin liikuttaminen niitäkään kohtaan mikään kauhean hieno terveysteko ole.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: Xz 
Päivämäärä:   6.12.22 15:43:47

Valitettavasti oppilaat tekee sitä kun silmä välttää, eli kun olet selkä oppilaaseen päin.

  Re: Sahaava oppilas

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   6.12.22 19:00:19

Xz, kannattaisi ehkä antaa sen verran neuvoja, että olisi jotain tehtävää silloinkin, kun satut olemaan selin. Aika onnetonta on mennä jumputella, jos oletus on, että vain open katsoessa saa tehdä mitään.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.