Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: jep 
Päivämäärä:   26.5.22 18:58:40

Jatkuvasti hevosihmiset vähättelevät näitä kahta ryhmää, eivät muka osaa ratsastaa, ovat vain tiellä ja vielä köyhiäkin! Läheisellä ratsastuskoululla on tosi taitavia oppilaita, menestyvät ulkopuolisissakin kisoissa kun taas tallin yksärit ovat tasoltaan huonompia. Että sillä tavalla :)

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 19:00:03

1/5

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: ninnu 
Päivämäärä:   26.5.22 19:04:54

vaikka tämä on provo niin tottahan aloittaja puhuu. täällä tulee jatkuvaa lokaa tuntiratsastajille vaikka keskiverto hevosenomistajan taso ei ole sen kummempi. suomessa ihan 120-tason kilparatsastajatkin ovat lähes alkeistasolla.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Suide 
Päivämäärä:   26.5.22 19:30:26

Jos jokainen kyttäisi sitä omaa ratsastustaan yhtä huolella kuin toisten ratsastusta niin ties mitä parannusta yleisessä tasossa tapahtuisikaan. Tai sitten ei.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: NB 
Päivämäärä:   26.5.22 20:12:50

Jos nyt yleistetään rankasti, niin "perus" tuntiratsastaja ratsastaa vain 1-3 krt viikossa (toki poikkeuksiakin on) ja tästä johtuen on yksinkertaisesti mahdottomuus kehittyä taitavaksi ratsastajaksi. Hevosten omistajilla on yleensä ainakin teoriassa mahdollisuus kehittyä suht taitavaksi. Tässä on se ero ja tämän takia yleisesti ottaen ajatellaan, että tuntiratsastajat ovat huonoja ratsastajia. Ja totta se onkin, vain muutama prosentti tuntiratsastajista on taitavia. Terveisin ratsastuskoululainen, joka edelleen 10 vuoden jälkeenkin on rehelliseltä tasoltaan hec (vaikka ratsastaa "hea" ryhmässä).

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: lmzmklflmflmk 
Päivämäärä:   26.5.22 20:29:30

Ei kukaan vähättele. Fakta vaan on, että ratsastus in niin älyttömän vaikea laji, ettei sitä oikein opi kerran vkossa ratsastamalla. Ihan sama kuin että käyt balettitunnilla kerran vkossa, verrattuna niihin jotka treenaa monta tuntia joka päivä. tms. Ei se ole kyse paremmuudesta tai huonommuudesta, vaan harjoittelutuntien määrästä.

Ja kyllä, tuntilaisissa on joskus sellaisia jotka ovat esim omalla hevosella oppineet taitaviksi, ja siirtyneet jostain syystä ratsastuskouluun.

Ja toisaalta, hevosenomistajissa on myöstodella huonoja ratsastajia. Koska huono tai olematon perusopetus, ei käydä valkun silmän alla lainkaan, on ostettu epäsopiva hevonen, vanha lv tai joku. Meno on monasti vielä karmeampaa kuin tuntilaisilla ikinä, tuntilaiset sentään ratsastavat ammattilaisen silmän alla.

Mutta pääsääntöisesti hevosenomistaja jolla on koulutettu ratsuhevonen, joka ridaa 5-7 kertaa viikossa ja käy säännöllisessä valmennuksessa ratsastaa paremmin kuin ratsastuskoululainen.

Ratsastus on laji jossa hevosen selässä vietettyjen tuntien määrä todella merkkaa!

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 20:58:37

Jos haluaa oikeasti taitavaksi ei riitä yksi tai kaksikaan hevosta, tämän takia Suomessa on niin vähän hyviä, rikkaita ei vaan ole tarpeeksi.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Tuntilainen 
Päivämäärä:   26.5.22 21:18:54

Vähättely ja yleistäminen on turhaa.
Mutta tänään just mietin parikymmentä vuotta ratsastuskoulun asiakkaana hommaa seuranneena, että tämän pienehkön koulun ratsastajista ehkä 3-4 % voi sanoa olevan taitavia heA-tasolle asti.
Nämä tyypit ratsastavat useamman kerran viikossa ja ovat ilmeisesti muutenkin lahjakkaita ja tavoitteellisia (on tyyppejä jotka ovat ratsastaneet sen parikymmentä vuotta edistymättä heC - tasolta mihinkään). Sit onkin aika hankkia oma hevonen.

Muut ratsastavat huvikseen ja harrastuksekseen ja se on ihan ok!

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:09:47

Mitä nyt katselen meidän ratsastuskoululaisia, ei he ole 20 vuoden ratsastuksen jälkeenkään likimainkaan, ei lähellekään samalla tasolla kuin yksäripuolen ratsastajat, joilla on edes jokusen vuoden ollut oma. Yksäripuolen hevoset toki on myös toisenlaisia, ja omistajat pääosin valmentautuvat, kilpailevat ja kilpailuttavat muidenkin ratsuja. Se on se määrä (/laatu, paljonko on mahdollista valmentautua).

Jos ratsastuskoulussa kerran viikossa käyvä harjoittelee 40-45 tuntia vuodessa, aktiivinen omistaja satoja tunteja, niin viikkotuntilaisella ei vaan ikinä ole mahdollista ohi siitä mennä.

Toki on niitäkin omistajia jotka käy joskus ja jouluna tai jopa eivät ratsasta. Mutta jos verrataan perus tunnilla kävijää ja perusaktiivista omistajaa niin on ihan selvä ero.

Ratsastuskoulussa ei voi kehittyä määräänsä pidemmälle. Vuokraajissa on vähän enemmän variaatiota, riippuen harrastusvuosista, tunneilla/valmennuksissa käynneistä, viikkotuntimäärästä ym. Yleensä tosin vuokraajista tulee sitten vuokraa maksamattomia liikuttajia kun oikeasti ovat taitavia. Vuosien jälkeen.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   26.5.22 22:28:54

Vähättely buustaa omaa egoa. Siis HEVOSTENOMISTAJIEN!

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: kss 
Päivämäärä:   26.5.22 22:35:07

Ei ole minkään maailman syytä buustata egoa tai mitään muutakaan. Eikä faktojen toteaminen ole vähättelyä. Moni tuntilainen, jos alkaisi ratsastaa 6-8 tuntia viikossa, hyvällä hevosella ja hyvän valkun silmän alla kehittyisi varmasti ja oppisi ratsastamaan. Ei se siitä ole kiinni vaan just ratsastusmääristä.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   26.5.22 22:39:38

Ei ratsastaamaan opikaan kerran viikossa. Mutta on mahdollista että kerran viikossa ratsastava vuokraaaja on lahjakkaampi kun se hevosen omistaja. Näin se vaan on, vaikka toisella ei olekaan mahdollisuutta siihen omaan hevoseen.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:40:06

Tämä on jännä ajatus, että omalla hevosella kehittyminen olisi jokseenkin aina paljon nopeampaa kuin ratsastuskoulussa. Joo, varmasti verrattuna siihen ratsastuskoululaiseen, joka ratsastaa kerran viikossa isossa ryhmässä, mutta monet ratsastuskoululaiset ratsastavat monia viikkotunteja ja pienissä ryhmissä. Esim. itse ratsastan pienryhmätunnilla (3-4 ratsukkoa) kolme kertaa viikossa ja viikottain yksityis- tai paritunnilla. Lisäksi satunnaisia maastoiluja joko ohjattuna tai tuttujen hevosilla. En väitä olevani hyvä, mutta ihan oikeastiko kehitykseni on merkittävästi hitaampaa kuin hevosenomistajalla, joka saattaa ratsastaa pari tuntia enemmän viikossa, mutta vain sillä yhdellä hevosella eikä todennäköisesti yhtä paljon ohjauksessa? Ihan tosissani pohdin tätä, koska haluan kehittyä ja tällä rahalla, mitä käytän tunteihin, pystyisin pitämään omaa hevosta vähän edullisemmalla maneesitallilla.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: wiu 
Päivämäärä:   26.5.22 22:41:39

Ilman muuta se on mahdollista, eihän kukaan ole muuta väittänyt. Mun vuokraaja kisaa mun hevosella VaB tasolla, mä pääsen just ja just läpi HeB radan. Sehän on ihan huippua että vuokraaja on osaava, hevonen kiittää!

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: .- 
Päivämäärä:   26.5.22 22:46:39

Mun mielestä ongelma ei ole siinä, että kuka on milläkin tasolla, vaan siinä, että hevosmaailmassa on luotu sellainen ilmapiiri, jossa täytyy olla korkealla tasolla, tai edes osata ratsastaa tuntsareita hyvin ja saavuttaa korkea status ollakseen edes moikkaamisen arvoinen monilla talleilla. Hierarkia pitää edelleen pintaansa, vaikka todellisuudessa kaikki me ollaan harrastamassa samaa lajia ja meidän pitäisi puhaltaa yhteen hiileen.

Koska ilmapiiri on niin toksinen edelleen hyvin suurella osalla talleista, vastareaktio on usein liiotella omaa osaamistaan saavuttaakseen mitään arvostusta. Ratsastajia ei tarvitse "tuoda takaisin maanpinnalle", vaikka joskus jotakuta ärsyttäisikin se, että joku ylpeilee hyvin normaalillakin asialla, vaan antaa iloita onnistumisista, kannustaa ja parhaimmillaan tarjota mahdollisuus esimerkiksi erilaisten valmentajien valmennuksiin tai tapahtumiin. Kritiikkiä pitää olla, että kehittyy, mutta se kritiikki ei ole toisen tallilaisen tehtävä ratsastuskoulussa, vaan opettajan, joka on opetettu niin ratsastuksessa kuin opettamaan pedagogisesti järkevästi.

Ratsastuskoulutoimintaakin on viety paljon eteenpäin viime vuosikymmeninä ja monissa paikoissa on mukana osaavia ratsuja, joiden kanssa pääsee harjoittelemaan paljon kaikenlaista. Itselläni pahin tauko ratsastuksesta oli silloin, kun oma hevonen sairasti eikä mulla ollut aikaa juurikaan mennä ratsastamaan kavereiden hevosia tai tunneille. Silloin mietin, että ratsastuskoulussa olisi voinut edes ylläpitää taitoja tuon puolen vuoden ajan, jos ei olisi sitä omaa syömässä aikaa ja kuluja. :D Mutta antoihan se myös paljon sinä aikana, kun ratsastettiin, vaikka kisoihin en koskaan lopulta oman kanssa päässytkään.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:47:38

Jos haluat kehittyä oikein paljon, niin ehdottomasti osta hyvä oma. Kyllä se vaan sillä tavalla on. Toki sen kanssa pitää sitten valmentautua ja parasta on, jos silti jaksaa ja pääsee välillä myös vieraiden hevosten selkään liiluttajaksi.

Mutta kaikki mahdollisuudet on tietenkin kehittyä oikein hyväksi myös ratsastamalla 5 kertaa viikossa muiden hevosilla, joista osa silmän alla. Jotenkin vaan omistaminen vastuineen tuo ratsastamiseen hyvin paljon toisenlaista näkökulmaa. Sekä erittäin paljon syvällisemmän suhteen etenkin vuosien saatossa.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:53:16

Minusta tuntuu että tuo hierarkia on vaan teidän omassa päässä. Ratsastus on sellainen laiji, että alemmuudentunteita kyllä saa kokea vaikka lopun ikää, jos haluaa, oli oma tainei tai osasi ratsastaa hyvin tai ei. "Hierarkia" on jotain, mitä en ole koskaan tunnistanut ainakaan niissä piireissä missä olen harrastanut tai hevosta pitänyt. Päinvastoin, mitä kauemmin ratsastaa sen paremmin ymmärtää, että niitä kilometrejä vaan tarvitsee hevosen selässä. Ei taitoja tarvitse liioitella, se näkyy heti kuitenkin. Pääasia on että sekä hevonen että ratsastaja on omalla tasollaan tyytyväisiä ja harrastus hauskaa. Suurimmalle osalle ratsastus on pelkkä harrastus joka ei tapahdu keskimäärin edes joka viikko. Ja joillekin se taas on asia, joka haukkaa vapaa-ajan ja rahat lähes kokonaan. Oispa se nyt pieni ihme, jos ei siinä mitään edistystä tapahtuisi verrattuna ihmiseen, joka ainoastaan ratsastaa ja paljon harvemmin.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: luumu 
Päivämäärä:   27.5.22 00:50:01

"Mun mielestä ongelma ei ole siinä, että kuka on milläkin tasolla, vaan siinä, että hevosmaailmassa on luotu sellainen ilmapiiri, jossa täytyy olla korkealla tasolla, tai edes osata ratsastaa tuntsareita hyvin ja saavuttaa korkea status ollakseen edes moikkaamisen arvoinen monilla talleilla. Hierarkia pitää edelleen pintaansa, vaikka todellisuudessa kaikki me ollaan harrastamassa samaa lajia ja meidän pitäisi puhaltaa yhteen hiileen."

Parillakin tallilla olen ollut vuosikymmenen mittaan enkä todella tunnista mitään toksista ilmapiiriä. Päin vastoin. Meidän tullilla kyllä kaikki Suomen ihan kärjessä kisaavat kyllä moikkaavat ja ovat tosi ystävällisiä ihan kaikille, siellä pienimmälle alkeistuntilaisellekin.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Ååå 
Päivämäärä:   27.5.22 00:56:02

Tiedän yhden hevosen omistajan, joka ei uskalla edes laukata omalla hevosellaan. Meno on muutenkin tasoa puska ö.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Diiim 
Päivämäärä:   27.5.22 01:29:45

Vaikka omalla ratsastaa sen 5 kertaa viikossa niin enemmistö siitä on huonosti ratsastamista. Kerran viikossa perusvalkussa ei kehity. Monta omaa ja vähintään 3 valmennusta oikeasti osaavalta valmentajalta niin ratsastamaan oppii jokainen.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: höpsistä 
Päivämäärä:   27.5.22 05:56:21

On monia ihmisiä jotka omistavat ex-ravurin ja puskailevat, ratsastuskoululainen on opettajan (valmentajan) valvovan silmän alla oppimassa hevosella joka ratsastukseen sopivampi kuin LV. Silti nostetaan ex-ravurin omistaja korokkeelle kun hän kehittyy puskapollellaan kun ratsastaa metsässä sen 4-5 kertaa kuin se elastinen ja notkea myös muuta liikuntaa harrastava ratsastuskoululainen.. Oon niin samaa mieltä kuin aloittaja

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Pipa 
Päivämäärä:   27.5.22 07:16:13

Se on jännä että ne usein ne tuntiratsastajat ja vuokraajat ovat sitä alinta pohjasakkaa mutta mistäs sitä hevosmaailmaa voisi muuten oppia? Ei hevosen omistajilta ainakaan kun he haluavat täysin kokeneen vuokraajan.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Mira 
Päivämäärä:   27.5.22 07:31:13

Minusta joskus huvittaa tämä hyvän ratsastajan määrittäminen. Ymmärrän kyllä että kilpailu ja sieltä saatu pisteytys ovat yksi tapa määrittämiseen mutta onko se ainoa tapa.
Toinen mitä ihmettelen on vertailu eri tyyppisten harrastajien välillä. Osa harrastajista ratsastaa sillä omallaan vain puskaillen. Näistäkin moni ymmärtää hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeäksi hyvän ratsastustaidon ja siksi käyvät joko tunneilla tai valmennuksessa. Eikä tässäkään harrastustavassa ole mitään vikaa vaikkeivät koskaan saavuta muiden hyväksyntää ratsastustaitokisailussa.
Moni tuntiratsastaja haluaa ratsastaa hyvillä mielin ilman tavoitteita. Tämäkin on sallittua vaikka suotavaa olisi että oppivat ratsastamaan hevosystävällisesti.
Itse arvostan ratsastajien taidoissa niitä jotka opettelevat ratsastamaan hevosta kuunnellen ja etenevät seuraavalle tasolle hyvällä ratsastuksella. Monilla yksärillä perusratsastuksessa on puutteita eikä tätä tiedosteta kun tavoitellaan kuuta taivaalta.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   27.5.22 08:30:08

Aloitus oli varmaan provo.

Hevosenomistajat eivät uskoakseni *vähättele* tuntiratsastajia ja vuokraajia. Realistista on kuitenkin puolin ja toisin ymmärtää, että ratsastuskoulussa ei kehity sellaisia tietoja ja taitoja, joita itsenäisesti ratsastaessa tarvitaan, ja joita hevosenomistajat yleensä arvostavat.

On eri asia tehdä tunti asioita opettajan ohjauksessa ryhmässä (jossa kaikki tekevät samoja harjoituksia) kuin itsenäisesti tehdä oikein ja oikeita harjoituksia, jotka juuri sinä päivänä sille hevoselle sopivat, ja samalla ottaa huomioon myös muut ratsukot..

Uuden vuokraajan kannattaa opetella kentän väistämissäännöt ja muutkin tallin tavat. Tosiasia on, että usein juuri uudet vuokraajat unohtavat kerätä lannat kentältä tai ratsastavat häiritsevän lähellä muita. (Kun ei tallin hevosia tunne, ei voi tietää, miten ne suhtautuvat toisiinsa.)

Sekin on nähty, että sinänsä taitava uusi vuokraaja ei sittenkään hallitse hevosta / osaa ennakoida tilannetta oikein ja laukkaa suoraan toista päin.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: (()) 
Päivämäärä:   27.5.22 09:28:54

Hevoset ovat myös ratsastuskoulussa helpompia. Jo lähtökohtaisesti ei osteta liian virkeää, reaktiivista tai muuten vähemmän helppoa hevosta. Ne rutinoituvat pian siihen toimintaan ja tietävät mitä niiltä odotetaan, mitä pitää tehdä että pääsee mahdollisimman helpolla tunnista ohi.

Yksäri jolla harrastetaan tavoitteellisesti on ihan eri asia. Tuttuni jolla oli yksäri ratsastuskoulussa yritti etsiä tilapäistä loma-ajan liikuttajaa hevoselleen ratsastuskoulun oppilaista ja tuskastui siihen kun taitavimman tasonkaan oppilaat eivät saaneet hevosta toimimaan. Pyysi sitten minua käymään, että onko tämä oikeasti niin hankala. Eihän se ollut, normaali hevonen jolla ei ollut selässään juuri muita käynyt kuin omistajansa ja pari valkkua. Ei osannut ennakoida mitään vaan vaati ratsastajan kertovan selvästi mitä haluaa. Kyllä siinä tuli todettua, että ratsastuskoulun helppo A taso on yksityishevosella jotain muuta.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: .- 
Päivämäärä:   27.5.22 09:44:32

"Parillakin tallilla olen ollut vuosikymmenen mittaan enkä todella tunnista mitään toksista ilmapiiriä. Päin vastoin. Meidän tullilla kyllä kaikki Suomen ihan kärjessä kisaavat kyllä moikkaavat ja ovat tosi ystävällisiä ihan kaikille, siellä pienimmälle alkeistuntilaisellekin."

Oon muuttanut paljon, joten laskin nyt, että oon ratsastanut Suomessa melkein 20 ratsastuskouluissa pelkästään viiden vuoden sisällä ja seurannut ihmisten toimintaa.

Puhuin tässä enemmänkin ratsastuskoulujen asiakkaista, niin yksäripuolella kuin tuntilaistenkin suhteen. Suomen kärjessä kisaavat ovat eri asia kuin ratsastuskoulujen asiakkaat (vaikka näitä tuttuja kasvoja ratsastuskouluissa on usein), heillä ei oikein ole yleensä mitään tarvetta korostaa itseään ja osaamistaan, kun toiminta puhuu puolestaan. Lisäksi he tietyllä tavalla edustavat itseään myös ammattilaisina, joten heitä ei voi laskea tähän porukkaan, vaikka olisi hienoa, että muut ottaisivat tästä hyvän esimerkin mallin.

Kuitenkin samat asiakkaat taas saattavat olla hirmu ystävällisiä näille huipuille ja sitten muille asiakkaille täysiä painajaisia, koska ovat itse sen verran epävarmoja itsestään. On surullista, että vaikka huipulla on paljon hyvää porukkaa hyvillä talleilla, harrastelijoiden piireissä tunnelma on välillä hyvin jännittynyt. Tämäkin on mennyt eteenpäin siis 2000-luvun alusta, mutta vielä on parannettava, niin kuin näkyy näistä HT.netin keskusteluista.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: -*- 
Päivämäärä:   27.5.22 09:51:15

Haha, te hierarkiasta puhuvat junnut ette edes tiedä, mitä on todellinen tallihierarkia. Olisitte olleet talleilla vaikka 70- tai 80-luvuilla, niin teillä olisi joku käry asiasta. Nykymeno on hyvinkin tasa-arvoista siihen verrattuna. Silloin jo peruspuskapollen omistajakin oli ratsastuskoululaiseen verrattuna hierarkiassa niin korkealla, ettei tullut mieleenkään, että sellaista olisi lapsena uskaltanut tervehtiä - ja sitä pidettiin aivan normaalina. Myös ratsastuskouluhevosten hoitajat olivat tavistuntilaisia huomattavasti "ylempänä", yksäreitten hoitajista tai parempien yksäreitten omistajista puhumattakaan.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: .- 
Päivämäärä:   27.5.22 10:00:56

"Yksäri jolla harrastetaan tavoitteellisesti on ihan eri asia. Tuttuni jolla oli yksäri ratsastuskoulussa yritti etsiä tilapäistä loma-ajan liikuttajaa hevoselleen ratsastuskoulun oppilaista ja tuskastui siihen kun taitavimman tasonkaan oppilaat eivät saaneet hevosta toimimaan."

Se on totta, että hea-tasona tuntikuvauksissa ei kerro vielä juuri mitään. Mullakin on ollut tilanteita, joissa on tarvinnut hevoselle liikuttajaa ja vuokraajakokelaissa on ollut paljon näitä, jotka eivät ole saaneet herkkää hevosta edes pidettyä käynnissä, vaikka ratsastavat hea-ryhmässä. Sitten on ollut niitä, jotka ovat oppineet hyvinkin nopeasti, vaikka hevonen olisi ensin poikittanut tai nostanut laukkaa ravin nostamisen yrityksestä. On vaatinut vain ohjeisiin keskittyvän ratsastajan ja aikaa. Vieras hevonen on aina vieras hevonen. Se ei tarkoita, etteikö ratsastaja kykenisi tekemään tehtäviä hyvinkin, kun saa aikaa totutella uudenlaiseen ratsuun. Tuskastuminen ei kuvaa sopivaa mielentilaa ratsastajan auttamiseksi.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: .- 
Päivämäärä:   27.5.22 10:11:23

_*_, kiitos, kun avasin historiaa sille, mistä nämä pölyttyneet tavat tulevat. Ihan junnuna en itseäni pidä yli 30-vuotiaana, mutta ehkä sen verran nuorena kuitenkin, etten vielä ala tähän "kun minä olin nuori, hiihdimme 30 kilometriä kouluun säässä kuin säässä" -kilpailuun.

Koen hedelmällisemmäksi sen, että tiedostamme, missä voidaan vielä parantaa. Kuten kirjoitin, hevosalan on mennyt paljon eteenpäin 20 vuodessa. Vielä omassa nuoruudessani hoitajat tekivät itse ties mitä sääntöjä muille nuorille tallilaisille (esim. lämpimiin tiloihin ei saanut edes palkasella mennä kuin hotajat). Yksäreiden omistajat myös saivat huutaa mielin määrin tuntilaisille ja yksäreitä piti aina väistää. Silti edelleen näen aikuisen tarkkaavaisena silmällä niin nuorten kuin aikuisten välistä kiusaamista ja kilpailua siellä, missä sitä ei saisi jo turvallisuussyistä olla.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: (()) 
Päivämäärä:   27.5.22 10:23:52

"Vieras hevonen on aina vieras hevonen. Se ei tarkoita, etteikö ratsastaja kykenisi tekemään tehtäviä hyvinkin, kun saa aikaa totutella uudenlaiseen ratsuun. Tuskastuminen ei kuvaa sopivaa mielentilaa ratsastajan auttamiseksi."

Ei ole kyse pelkästään siitä, että menee vieraan hevosen selkään. Tuntihevonen on tottunut tilanteeseen missä selässä on aina uusi ihminen ja oppii siihen. Se oppii tulkitsemaan epäselviä ja huonoja apuja, tyyliin "aa, se selässä oleva varmaan tarkoittaa nyt väistöä eikä laukkaa kun muutkin meni näköjään väistöä eikä tässä vaiheessa vielä laukata". Eli niillä pärjää huonommalla ratsastustaidollakin koska hevonen kompensoi.

Mainitsemassani tapauksessa oli kyseessä kahden viikon lomamatka. Tuntilaisten mielestä hevonen oli huonosti opetettu / hankala tms kun ei toiminut vaikka he ovat jo HeA tasolla. Tuttuni maksoi sitten valkulle liikuttamisesta...

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: belle 
Päivämäärä:   27.5.22 22:04:14

Eikö kaikissa lajeissa ole niin että aloitteleijat kunnioittavat kokeneita ja osaavia?
Teinien keskeiset kähintät, takana puhumiset ja kiusaamiset tallilla on ihan sitä samaa mitä teinit tekee kaikkialla. Ei ne tallilla ole erilaisia.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Hahhah 
Päivämäärä:   27.5.22 22:26:40

En sanoisi, että ratsastuskouluhevoset on yksäreitä helpompia. Mä nostan hattua niille muutamalle tuntilaisille jotka omalta tallilta löytyy. Saavat paatuneimmankin vinon tuntiratsun kulkemaan niin ettei niitä hevosia aina meinaa edes tunnistaa.
Veikkaan että moni yksärikuski ei pystyisi samaan.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   28.5.22 07:26:08

Voi,voi täällä haukutaan kaikkia hevosalan ihmisiä, valitettavasti.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   28.5.22 09:16:44

”Tuttuni jolla oli yksäri ratsastuskoulussa – – normaali hevonen jolla ei ollut selässään juuri muita käynyt kuin omistajansa ja pari valkkua.”

Sori, en ymmärtänyt tätä konseptia. Miten tuttusi hevonen oli ratsastuskoulussa ilman, että sillä oli ratsastanut kukaan ratsastuskoululainen?

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   28.5.22 09:32:04

Yksäritallilla pääosin tuntiratsastajina olleet vuokraajat ovat usein järkyttävä riesa, heillä ei ole riittävästi kokemusta itsenäisesti toimimisesta eikä ymmärretä että he ei ole tallin asiakkaita, perehdyttäminen ja auttaminen kuuluu vuokrahevosen omistajalle, ei tallille. Ei ole mitään motivaatiota nähdä vaivaa jonkun satunnaisen tyypin takia, jolla on kovat luulot osaamisestaan. Kokenut, usein omia ennen omistanut vuokraaja/liikuttaja taas on yleensä hyvin mukava kävijä, osaa ratkoa tilanteet itsenäisesti, muistaa siivota jälkensä, osaa hoitaa hevosen.

Tuntilaisille vuokrailevat tyypit on hirveä riesa eikä lainkaan toivottuja asiakkaita meillä. On laitettu rajoituksia vuokraajien määrään ja säännöt perehdyttämisestä on selkeät, mutta jotkut vaan ovat liian osaamattomia. Vaarantavat hevosen, itsensä, sivulliset, sotkevat, lainaavat milloin mitäkin ja ovat ärsyttäviä.
Tasapuolisuuden nimissä on sanottava että on myös joitakin hevosen omistajia jotka on lähes samanlaisia, oppimisessa ja vihjeiden tajuamisessa vaikeutta ja suoraan sanomista ei kestetä.

Ratsastustaito on vain yksi osa hevostaitoa. Taitavimmat ovat aika poikkeuksetta hevosia pitempään omistaneita ihmisiä, tärkeintä kuitenkin on se, että ymmärtää taitonsa, lukee ja ennakoi tilanteet, ei yritä vaarallisia asioita. Pahinta on liikoja itsestään luulevat, harhaisen hyvän itsetunnon omaavat tyypit, jotka joko ei koskaan ole saaneet rehellistä palautetta tai eivät alkuunkaan kestä sitä. Näitä on myös hevosen omistajissa, useimmiten juuri niissä joilla on äiti "tiimissä" sekoilemassa. Saattavat keksiä myös vähä-älyisiä ideoita hevosenpidossa, äidin mielestä se oma tytär on maailman taitavin ja tietäväisin, hevonen kärsii kun osaamattomat hullut raahaa sitä tallista toiseen kun aina puututaan heidän huonoon hevosenpitoon. Eli yritetään neuvoa miten hevonen ei kärsisi niin paljon.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Toinen täti 
Päivämäärä:   28.5.22 10:17:34

Piste varsin hyvin tiivisti, mistä on kyse. Olennaisinta loppujen lopuksi ei ole se, onko omistaja, vuokraaja vai tuntiratsastaja vaan se, että osaa toimia tavalla, joka ei aiheuta haittaa saati suoranaista vaaraa muille.

Normaalit käytöstavat, järjenkäyttö ja muiden huomioiminen riittävät pitkälle. Kokemuksen myötä yleensä ennakointikyky paranee ja ymmärrys kehittyy.

”Ratsastustaito on vain yksi osa hevostaitoa. Taitavimmat ovat aika poikkeuksetta hevosia pitempään omistaneita ihmisiä, tärkeintä kuitenkin on se, että ymmärtää taitonsa, lukee ja ennakoi tilanteet, ei yritä vaarallisia asioita.”

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Ina 
Päivämäärä:   28.5.22 11:10:52

Olen nähnyt hyviä tuntiratsastajia EM kisoissakin.
Mutta He A tai 120 cm tai alle kisaava ei ole taitava ellei sitten ole kyse ikäluokkakisasta.

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: bek 
Päivämäärä:   28.5.22 11:22:11

Tuntiratsastajia EM kisoissa? kerro lisää!

  Re: Tuntiratsastajien ja vuokraajien vähättely

Lähettäjä: Ritva 
Päivämäärä:   28.5.22 23:29:15

” Vaarantavat hevosen, itsensä, sivulliset, sotkevat, lainaavat milloin mitäkin ja ovat ärsyttäviä.
Tasapuolisuuden nimissä on sanottava että on myös joitakin hevosen omistajia jotka on lähes samanlaisia, oppimisessa ja vihjeiden tajuamisessa vaikeutta ja suoraan sanomista ei kestetä.”

Suoraan sanottuna annat nyt lähinnä itsestäsi ärsyttävän kuvan. :)

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.