Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Aloittaja 
Päivämäärä:   25.5.22 19:27:04

Kukaan huomannut tälläistä sivustoa? Itseä yllätti sivuilla esitetyt tutkimukset, koska olivat aika korkealukuiset. Tietysti 5 vuotta on pitkä aika. Itse taidan onneksi liikkua sivistyneessä hevosyhteisössä kun väkivaltaa ei ole näkynyt vuosiin..

Pitäisikö olla huolissaan?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.5.22 19:31:06

Lukematta paskaa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   25.5.22 19:37:45

Mahtavaa että näistä puhutaan ja voidaan sitten korjata.

"Lukematta paskaa."

Tällä asenteella saa hevosurheilun kielletyksi hyvin pian :) Kun lykätään vaan sormet korviin ja ajatellaan että hyssyttelemällä totuus muuttuu. Tämän lajin pitää muuttua sisältäpäin, koska ulkopuolinen maailma muuttuu. Jos emme muutu vaan jatkamme kivikautisilla tavoilla, koko laji vielä kielletään rääkkäyksenä. Silloin ei auta se, että itse harrastaa kivasti.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Riku 
Päivämäärä:   25.5.22 20:24:43

Nämä pisteet eivät taida tajuta millaisen murroksen edessä hevosala tulee vielä olemaan kun aletaan puuttua hevosten elinoloihin ja väkivaltaan, jota ei nämä pisteet kykene näkemään.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Pöl 
Päivämäärä:   25.5.22 20:52:34

Ootteko lukeneet ton sivun tekstejä? Olen ehdottomasti hevosten kuritusta ja väkivaltaa vastaan, mutta tuo kyseinen sivu vetää heti ekoissa postauksissa mutkat ihan suoriksi ja väittää ettei hevoselle saa olla edes johtaja.

Omasta mielestäni ihmisen KUULUU olla hevoselle väkivallaton, mutta määrätietoinen, rauhallinen, ystävällinen ja reilu johtaja, joka kertoo, mitä tilanteissa hevoselta odotetaan ja hevonen voi rauhallisin mielin luottaa johtajaan/pomoon. Jos hevosen antaa pöhöttää omiaan, kyllä laumaeläin herkästi stressaantuu ja hätääntyy.

Tämän sivun kaltainen syyllistäminen ja toiseen ääripäähän asioiden vetäminen ei varmasti muuta mitään.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: juu 
Päivämäärä:   25.5.22 21:13:05

Riku, kerro ihmeessä millaiset on hevosten elinolot ja millaista väkivaltaa?
Itse kun näen hyvin hoidettuja ja johdonmukaisesti käsiteltyjä hevosia.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Hmm? 
Päivämäärä:   25.5.22 22:14:18

” Olen ehdottomasti hevosten kuritusta ja väkivaltaa vastaan, mutta tuo kyseinen sivu vetää heti ekoissa postauksissa mutkat ihan suoriksi ja väittää ettei hevoselle saa olla edes johtaja.

Omasta mielestäni ihmisen KUULUU olla hevoselle väkivallaton, mutta määrätietoinen, rauhallinen, ystävällinen ja reilu johtaja, joka kertoo, mitä tilanteissa hevoselta odotetaan ja hevonen voi rauhallisin mielin luottaa johtajaan/pomoon. ”

Vuosikymmeniä ihmiset on perustellut johtajuuden tai kunnoituksen ottamista väkivallalla, koska hevoset on niin isoja eläimiä että niille ”täytyy näyttää”. Uskon että tuolla johtajalla/pomolla tarkoitetaan tätä käytöstä.
Tiedän muutamia ihmisiä jotka tukee tätä hevosväkivallankumoista (en tiedä onko tiimissä mukanakin?), ja he osaavat olla johdonmukaisia, mutta ystävällisiä hevosille. Eivät käytä väkivaltaa, muttei myöskään anna aina hevosen päättää kaikesta. Käyttävät positiivista vahvistetta järkevästi, ei siis namita. Pos. vahviste on erittäin hyvä tapa kouluttaa, kunhan sen hallitsee ja hevonen ei ehkä ole paras tapa harjoittelua aloittaa. Ihan siis näin sivuhuomautuksena kun pian varmaan tännekin ketjuun tulee jotain namituskommentteja. :)
Olisi tärkeää, että ihmiset ottaisivat aiheen vakavasti - pian voi oikeasti käydä niin että hevosharrastus kielletään eläinrääkkäyksenä. Jos muutos ei tapahdu sisältä käsin, niin sitten ulkoa. Hyvä että tällainen on nyt perustettu, yhtäkään hevosta ei tulisi kohdella väkivalloin - ei henkisesti eikä fyysisesti. Kunhan vielä ihmiset ottaisi tämän tosissaan eikä vaan tuomitsisi heti ensikättelyssä.
Ja ei, en itsekään ole pyhimys - enkä usko että tämän asian ”tiimikään” väittää olevansa. Yritän olla parempi hevosille, yritän etten ratsastaessa vedä ohjista turhaan tai potki kyljille mutta joskus niinkin on käynyt. Jokaisen pitäisi osata katsoa peiliin ja edes yrittää. Miettiä, voisiko hevosille olla empaattisempi, oliko ehkä vika minussa ja omien tunteideni hallinnassa?
Kukaan ei ole sanonut, että hevonen saisi aina päättää tai että sille annettaisiin kokonaan ”ohjat käsiin”, tässä on välissä paljon vaihtoehtoja. Voidaan olla johdonmukaisia, mutta hevosystävällisiä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   25.5.22 22:16:38

Lähettäjä: .
Päivämäärä: 25.5.22 19:31:06

Lukematta paskaa.

^samaa mieltä kun tietää keitä häärii tuossa

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Pöl 
Päivämäärä:   25.5.22 22:24:48

En ihan ymmärrä, miksi aina sitten tähän hevosystävällisyyteen liitetään tuo positiivinen vahvistaminen. Temppuja opettaessa se varmasti on hyvä, ja traileriin hevosen motivointiin, mutta ratsastuksessa ja perusarkikäsittelyssä ”on pärjätty aina ennenkin” ilman ja hevoset on tyytyväisiä, rauhallisia ja niille on selkeää mitä saa tehdä ja mitä ei. Toooosi harvoin näkee muilla kuin oikeilla ”temppuguruilla” rauhallisia ruokapalkattuja hevosia. Amatöörien käsissä namien kanssa paras ohje on, että anna kupista. Koska muuten voi käydä jopa huonosti, kun lapset tai kokemattomat ”kouluttaa” isoa eläintä ilman rajoja herkkujen kanssa, ja eläin ryysää päälle tai jopa suuttuu kun ei saa herkkuaan jota nenän edessä pyöritellään.

Siksi ärsyttää, että nostetaan positiivisen vahvisteen käyttö jotenkin ”normaalin peruskäsittelyn” yläpuolelle ja ollaan sitten Parempia Uudenajan hevosihmisiä. Kun omasta mielestäni hevosystävällisintä on opettaa asia hevoselle siten, kuin se helpoiten ja vähimmällä stressillä sen oppii. Yleensä paine on oikein luonnollinen tapa opettaa, kun hevoset reagoi siihen suoraan oikein, ja paineen poisto on riittävä palkka. Turha yrittää keksiä pyörää uudelleen tai muuttaa ns globaaleja käsittelytapoja huvin vuoksi, esim en pidä järkevänä opettaa hevosta väistämään peräpäällään koskaan ihmistä PÄIN.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: hh 
Päivämäärä:   25.5.22 22:50:45

Riku, kerro ihmeessä millaiset on hevosten elinolot ja millaista väkivaltaa?

En ole Riku, mutta tässä vähän ajateltavaa

Eläimen lukitseminen paikoilleen miltei koko vuorokaudeksi. Koira häkitys kielletty, kissa samoin, hevonen ihan ok. Parsinavetassa lehmä ok, kunhan pääsee laitumelle kesällä 60 päivän ajaksi. Emakkoa saa pitää häkissä, turksieläintä saa pitää häkissa. Kuinka monen mielestä emakkojen pitäminen häkissä makaamassa tai turkiseläinteollisuus on ihan fine? Tänä päivänä monen mielestä tämä on todella epäeettistä, niikui se onkin, mutta hevosillekkin ihan arkipäivää.

Nahkaremmillä suun sitominen kiinni. Koira, kissa, lehmä, possu, turkiseläin eläinrääkkäystä ja kiellettyä. Hevosilla ihan ok, vaikka suussa lisäksi rautaa. Viedään mahdollisuus paeta kun sitä rautaa kiskotaan miten tahdotaan sekä mahdollisuus haukotella ja syödä kunnolla. Muilla lajeilla eläinrääkkäystä, hevosten kohdalla onkin ihan fine.

Eläimen raipattaminen ja potkiminen rautakannuksilla. Koira, kissa, lehmä, possu, turkiseläin eläinrääkkäystä ja kiellettyä. Hevosilla ihan ok. 5 ottelussa nähtiinkin mikä on yleisön mielipide kyseisiin toimenpiteisiin, eläinrääkkäystä. Paitsi että kohde oli hevonen, niin sehän on ihan ok.

Laumaeläimelle on taattava lauma. Lehmiä pitää olla aina vähintää kaksi, lampaita kolme, mutta hevosen pitäminen yksin onkin ihan sallittua, vaikkei suositeltua. Ja hevonen on ihan yhtälailla laumaeläin.

Jos lapsi hyppii ison koiran selkään kun se makaa, somessa kuohuu kuinka eläinrääkkäystä antaa lapsen tehdä niin. Mutta 120kg voi kuitenkin ratsastaa hevosella, koska ratsastus on kaikkien etuoikeus eikä sitä saa läskiltä kieltää, koska se olisi ilkeää. Ihan sama vaikka se aiheuttaisi liikaa rasitusta ja vammoja hevoselle, niin se on ihan ok kun se on vaan hevonen.

Jos koiralajissa koiraa hakataan, saat lähtöpassit kentältä. Jos hevosta taas hakataan kilpailuissa, niin välttämättä et saa edes sanktiota tai varoituksen. Saat jatkaa kisaamista iloisesti silti, ihan sama vaikka juuri hakkasit sitä eläintä kiukuspäissäsi. Hevosihmisille tämä on ihan normi, mutta muiden silmään ei, eikä sen pitäisi hevosihmiselle olla normi. Kun suojelukoirien väkivaltainen kohtelu nousi esiin, niin tuli kamala haloo. Samanlaisen saisi hevosista tehtyä välittömästi ja varmaan pitäisikin.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mepsu 
Päivämäärä:   25.5.22 22:52:42

”Lukematta paskaa.”

Lyhyestä virsi kaunis. Olen samaa mieltä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Pöl 
Päivämäärä:   25.5.22 23:10:22

hh, muista kohdista samaa mieltä, mutta ei rauta itsessään hevosen suussa ole paha. Muilla eläimillä on, koska niillä rauta osuisi hampaisiin. Hevosella on hammasloma. Ei voi siis verrata. Rauta on liukas eli kitkaton materiaali, ja turvallinen, koska ei pureskeltunakaan ole terävä tai mene poikki. Kuolain myös tulee hevosen joustavia limakalvoja vasten, ja hevonen voi ilmaista epämukavuutta esim aukomalla suutaan. Kuolaimettomalla kiskoessa mitään ei välttämättä näy ulospäin, vaikka hevosen pää/nenä on herkempi tai yhtä herkkä kuin suukin.

Mitä tulee kohtaan ”viedään mahdollisuus paeta”, niin valitettavasti ihmisen keskuudessa elävät eläimet ei saa paeta eli juosta oman päänsä mukaan ympäriinsä, koska se on vaarallista.

Ihmisen kanssa elävät eläimet on hallittava, kuolain on hevoselle ihan hyvä varuste siinä. Koirille hihna. Jne.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   25.5.22 23:13:58

"Mitä tulee kohtaan ”viedään mahdollisuus paeta”, niin valitettavasti ihmisen keskuudessa elävät eläimet ei saa paeta eli juosta oman päänsä mukaan ympäriinsä, koska se on vaarallista."

Ymmärsin niin, että turparemmillä viedään mahdollisuus paeta kuolaimen aiheuttamaa kipua.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: hh 
Päivämäärä:   25.5.22 23:20:14

"Kuolain myös tulee hevosen joustavia limakalvoja vasten, ja hevonen voi ilmaista epämukavuutta esim aukomalla suutaan."

Joo ei se kuolain ole paha, sopiva kuolainhan ei mitenkään hevosta satuta, mutta siinä kohtaa kun lisäturpahihnalla kiskotaan suu kiinni, niin eipä siinä enää suuta auota ja tehdä mahdolliseksi sitä, että hevonen voisi paeta esimerkiksi ratsastajan kovaa tai epäoikeuden mukaista kättä. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun olen nähnyt eritttäin rumaa riuhtomista kun hevonen kieltää esimerkiksi esteelle.

Olen myös ihan kansallisen tason kilpailuissa nähnyt kun stewardi "tarkastaa turpahihnan kireyttä" ja kokeilee sen sieraimen kohdalta ja no siitähän hulahtaa vaikka koko kämmen alle kevyesti, vaikka nenäpiin päältä ei menisi ohut pahviliuskaan alle. Mielestäni koulukilpailuissa turpahihnan kireys pitäisi aina mitata radan jälkeen nenäpiin päältä ja jos on liian kireä, niin suoritus hylätty. Ulkomaillahan tähän on kehitetty ihan väline mikä vastaa sitä 2x sormen paksuutta, mutta en tiedä onko se käytössä. Mielumminhan sitä hyväksytään väkivalta kuin yritetään päästä siitä eroon.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Pöl 
Päivämäärä:   25.5.22 23:21:47

Se on totta.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.5.22 23:26:07

Itsekin katselen kauhulla ratsastuskouluissa kuolainta venkslaavia ratsastajia ja hevonen senkun aukoo suutaan ja opettaja ei puutu. Miksi ratsastajat ei tajua, että miltähän se liikkuva metallipalanen tuntuu siellä suussa. Sitä pitäisi liikuttaa mahdollisimman vähän, ei hevone än uskalla luottaa kuolaimen jos se liikkuu koko ajan! Opettajuen pitäisi AINA puuttua tähäb

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: 5346 
Päivämäärä:   26.5.22 00:56:32

Niin mitä väkivaltaa hevospiireissä?

Eiku...
http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=6385187&t=6385187

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   26.5.22 01:10:39

On kyllä surullista että hyvän ratsastuksen sijaan tälläinen soopa saa näkyvyyttä ja aletaan mieltää valtavirraksi.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.5.22 01:18:52

"LähettäjäH

Päivämäärä26.5.22 01:10:39

On kyllä surullista että hyvän ratsastuksen sijaan tälläinen soopa saa näkyvyyttä ja aletaan mieltää valtavirraksi."

Miksi te hyvät ratsastajat ette ole puuttuneet väkivaltasoopaan ja lopettaneet sitä jo alkuunsa?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Juu 
Päivämäärä:   26.5.22 02:02:27

”Lukematta paskaa” - eli siis väkivalta hevosia kohtaan on oikein mielestäsi? Toivottavasti sulla ei ole omaa hevosta etkä muutenkaan toimi hevosten tai muidenkaan eläinten kanssa.
Toivon todella, että hevosten kisakäyttö kieletään sekä kuolaimet, ehkä jopa ratsastus. Tiedän, että on paljon ihmisiä jotka välittää hevosistaan eikä kohtele niitä väärin vaikka tekisi mainitsemiani asioita, mutta koska mukana on näitä idiootteja jotka hakkaa, potkii, repii jne. hevosia ja kertoo kuinka tällainen tietoisuuden lisääminen ja yrittäminen saada väkivalta pois hevosharrastuksesta on ”paskaa”, niin ei tässä voi muutakaan enää ajatella.
Ne jotka ajattelee että tämä on paskaa, voitteko kertoa minkä vuoksi? Miksi koet oikeudeksesi käyttää väkivaltaa hevosta kohtaan? Tekisitkö samoja asioita koiralle tai ihmiselle? Jos et, miten hevonen on eri asia? Hevosen koko ei ole sitten mikään perustelu.
Ymmärrän kyllä jos hevonen on vaikkapa rynnimässä päällesi, potkaisemassa tai puremassa, että silloin pitää se säikäyttää tai ehkä jopa käyttää voimaakin, muuten en. Kuitenkin pitää myös osaa lukea hevosta, jos sitä ei osaa tehdä ei ole ihme jos hevonen käyttäytyy agressiivisesti.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: jörö 
Päivämäärä:   26.5.22 07:09:46

Juu, ottamatta muuten viestiisi kantaa, mieti minkälainen määrä hevosia menisi lahtiin jos kilpaurheilu ja ratsastus kiellettäisiin. Minun mielestäni näissä pitäisi kehittyä kohti hevosystävällisempiä tapoja tehdä ja lisätä tietoa hevosen hyvinvoinnista, mutta totaalikieltäminen ei ole se oikea reitti. Lajin tulisi kehittyä eettisempään suuntaan, uskon että ratsastustakin voidaan harrastaa eettisesti jos ollaan valmiita oppimaan ja kuuntelemaan hevosta.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 08:06:48

Kielletään saman tien kaikki! Hevosen pitää elää pellossa ympäri vuoden, ja sitä saa korkeintaan käydä katselemassa pienen hetken kerran päivässä, koska stressi on väärin ja pellossa elämään se hevonen on luotu.

Tai ehkä ei sittenkään. Hevosta ihminen on jalostanut tuhansien vuosien ajan vastaamaan omia tarpeitaan. Ihan samalla tavalla kuin koiriakin. Tuhansien vuosien jalostustyön seurauksena meillä on eläimiä, joille ihmisen kanssa mielellään toimiminen ja ratsastettavuus ovat ominaisuuksia, joita me ihmiset olemme jalostusvalinnoilla eläimelle vahvistaneet. Vähän niin kuin vaikkapa koiran koulutettavuus. Stressikin on hyväksi, sitä ei vain saa olla liikaa, lyhytaikaista stressiä liittyy muun muassa oppimiseen ja innostumiseen.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   26.5.22 08:07:31

Juu, ottamatta muuten viestiisi kantaa, mieti minkälainen määrä hevosia menisi lahtiin jos kilpaurheilu ja ratsastus kiellettäisiin. Minun mielestäni näissä pitäisi kehittyä kohti hevosystävällisempiä tapoja tehdä ja lisätä tietoa hevosen hyvinvoinnista, mutta totaalikieltäminen ei ole se oikea reitti. Lajin tulisi kehittyä eettisempään suuntaan, uskon että ratsastustakin voidaan harrastaa eettisesti jos ollaan valmiita oppimaan ja kuuntelemaan hevosta.

Tämäpä juuri. Vähiin menevät hevoset jos niitä ei saa käyttää kuin puutarhatonttuina..

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 08:31:19

Turha yrittää keksiä pyörää uudelleen tai muuttaa ns globaaleja käsittelytapoja huvin vuoksi, esim en pidä järkevänä opettaa hevosta väistämään peräpäällään koskaan ihmistä PÄIN

Tämä. Kun opetetaan hevosta lähestymään jotain hemmetin vessaharjaa ja namutetaan siitä niin onnea vaan kun seuraavassa kodissa hevonen kääntyy ihmistä kohti nähdessään jonkin vastaavan muoviesineen ja saa selkäänsä. Tosin tätä harrastavien hevoset näyttävät menevän monttuun omalla pihalla parissa vuodessa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Pöl 
Päivämäärä:   26.5.22 09:26:45

Ei ole hyödyllistä niputtaa koko kilpaurheilua samaan ja vaatia kaiken kieltämistä. Kun löytyy niitä oikein tekeviä ja väärin tekeviä.

Jos haluaa samalla tavalla lisätä hyödytöntä kinaa ja vastakkainasettelua, sama olisi kun kilpailevat vaatisi pihattojen kieltämistä, koska OSA pihattohevosista on sairaanloisen lihavia, eivät koe liikunnan iloa, niitä ei hoideta klinikalla kunnolla ja niitä simputetaan maastakäsittelemällä päivästä toiseen samoja peruutuksia ja ne ärsyyntyvät epäloogisesta namikoulutuksesta. Osa jopa käyttää uskomushoitoja/homeopatiaa hevosen sairauksien hoitoon ja hevoset ei esim lastaudu, koska hevosta ei saa komentaa. Ei tunnisteta perus sairauksia, koska hevoset on omassa pihassa eikä hevosalan ammattilaisella täysihoidossa.

Eli kielletään pihatot, koska se on eläinrääkkäystä!!!1 Eiku? Oisko kuitenkin vain, että yritetään vähentää sitä hevosten huonoa kohtelua, olipa se osaamattoman namitusta tai kilpailija joka kirii turparemmin tiukalle ja potkii kannuksella?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Riku 
Päivämäärä:   26.5.22 09:34:22

Mielenkiintoista ja surullistakin, on seurata ihmisten suhtautumista. Miksi hevosten väkivallaton käsittely koetaan uhkaksi? Luulisi, että kaikki hevosia rakastavat haluaisivat hevosten voivan hyvin. Rankaisu, seisottaminen tallissa, kilpaileminen, kovat kuolaimet, jatkuva eristäminen lajitovereista ym. on yleisesti niin hyväksyttyä ettei sitä nähdä väkivallaksi. Ihan sama on koirien kouluttamisessa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Anna 
Päivämäärä:   26.5.22 10:24:18

Kävin tutkimassa sivuja ja kyllähän se kieltämättä aika kurvit suoraksi menoa osin on.

Kyllä itse hevosalalla ratsastuskoulussa työskentelevänä koen, että eettisyydestä pitää puhua enemmän ja esimerkiksi painorajat ratsastuskouluissa ovat hyvä asia, ratsastajien kehonhallintaan pitää keskittyä entistä enemmän. Ratsastuksen opettamisen pitäisi mennä enemmän ratsastajan vartalonhallinnan kautta, kylmää kun aina pitää edetä niin vauhdilla, päästä laukkaamaan ja ties mitä, vaikka ratsastajat ovat löysiä, ylipainoisia ja kömpelöitä.

Ennemmin kuin kisaaminen tai muukaan hevosen kanssa toimiminen kielletään, niin ensinnäkin hevosen (ja minkä tahansa eläimen) omistamista varten pitäisi olla "ajokortti"/kurssi, joka pitää läpäistä ennen eläimen omistamista. Jo tämä varmasti valmistelisi hevosen omistajaa siihen millainen eläin hevonen on, mitä se tarvitsee voidakseen hyvin ja millaisia kuluja sen pitoon liittyy ja mihin omistajan tulee sitoutua.
Lisäksi yhtenäinen rekisteri, tuotantoeläimillä tämä toimii hyvin. Jos ostat lehmän, niin saat tietoosi kaikki lääkitykset ja toimenpiteet mitä sille on tehty. Hevosilla tätähän ei mitenkään voi todentaa, epärehellinen myyjä myy risaa ehjänä ja hoidettua hoitamattomana.
Myös tietyt säännökset hevosen oston jälkeen. Harraste/lemmikkihevonen kävisi vaikka kerran vuodessa peruseläinlääkäritarkistuksen, kisahevonen kahdesti tai useammin. Eläinlääkäritarkistus ei autuaaksi tee, mutta tätä voisi kehittää ja varmasti auttaisi säännöllisten rokotusten, loishäädön, kavionhuollon ja lihavuuskunnon kanssa edes johonkin. Ja jos haluat kisata, niin sinun pitäisi silloin sitoutua kisatason mukaan valmentautumaan/käymään tunneilla koulutetun ohjaajan/opettajan/valmentajan luona, määrä riippuisi vaikka kilpailutasosta, minimi 1 kerta kuussa. Tämä tietty edellyttää että me ammattilaiset myös olisimme kaikki koulututettuja/lisensioituja ja se aiheuttaa aina soraääniä "koulutus ei tuo osaamista!", "minun puskavalmentajani on paras koska ei valita epäpuhtaasti liikkuvasta hevosestani" tai kuinka hevoskoulut Suomessa ovat pelkkää kuraa ja niiden tutkinnoilla ei tee mitään, mutta kyllä se virallinen koulutus luo jotain yhteistä pohjaa ja tietoisuutta, lisäksi sitä koulutusta sitten voitaisiin kehittää, kun se olisi nykyistä tilannetta suurempi "vaade".

Näen paljon ympärillä "puskavalmentajien" toimintaa, jota tehdään pimeästi ja hevosen hyvinvoinnista tinkien, koska tuloksia ehkä syntyy ja hinta on rahallisesti pienempi, vaikka kaikki on hevosen selkänahasta pois. Ulkomailla tähän valmentamisen ammattimaisuuteen on kiinnitetty ihan eri tavoin huomiota, esimerkiksi Ranskassa ei saa opettaa ollenkaan (ohjata/neuvoa) ilman virallista tutkintoa.

Harmittaa, että tämä kaikki on niin vastakkainaseteltua tässä lajissa. Vaikka kotipihatossa ilman kenkiä hevosia pitävällä ihmisellä voi olla hyviä ajatuksia ja myyvä some, ei se tee henkilöstä ammattilaista tai asiantuntijaa. Miksi ratsastuskoulun pitäjän, ammattilaisen pitää myydä kankitunteja ylipainoisille ratsastajille, jotka eivät hallitse kehoansa auttavasti edes harjoitusravissa ja siten aiheuttavat epämukavuutta hevosille, kun varsin hyvin voisi opetella ratsastamaan ihan perusasioita koska niidenkin hyvässä hallinnassa on paljon tekemistä?

Paljon ajatuksia, vähän huono ulosanti.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   26.5.22 10:37:23

Jokaisen hevosia käsittelevän kannattaisi osallistua hevoslauman laitumelle laskuun ja sen jälkeen vaikka viikon ajan istuskella laitumen reunalla ja seurata miten hevoset kommunikoi keskenään. Tai seurata vaikka muutaman tamman ja varsan keskinäistä kommunikointia.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 10:42:47

"Tosin tätä harrastavien hevoset näyttävät menevän monttuun omalla pihalla parissa vuodessa."

:')

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: pig 
Päivämäärä:   26.5.22 10:46:02

Toivottavasti kampanjan otsikko ei käänny itseään vastaan eikä asia lokeroidu kukkahattutätien hömpötykseksi. Harrastaminen ja kilpaileminen eläinten kanssa on tullut käännekohtaan ja hyvä niin. En toivo kilpailuiden loppumista, mutta epäkohtien korjaamista kyllä ja niihin tarttumista. Tässä taannoin koirapuolella suojelukoirien koulutus kohahdutti ja asia oli helppo tuomita. Samat metodit olivat kuitenkin olleet käytössä ammattipuolella aiemmin, kunnes saatiin uutta tietoa ja tuloksia siitä, että koira oppii ilman sähköä ja piikkipantaa. Onneksi meillä on rohkeita ihmisiä, jotka nostavat asioita esille. Ja ehkä se hevonenkin oppii vielä juoksemaan ilman piiskaa, kannuksia tai suu täynnä rautaa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: LP 
Päivämäärä:   26.5.22 10:59:39

Muutama vuosi sitten kävin Uudellamaalla ratsastuskoulussa, jossa opettaja kehotti lyömään hevosia raipalla ja potkimaan kannuksilla. Joskus hevosilla oli kyljet rikki pahasti. Tätä tapahtui useilla tunneilla, minua kehotettiin ja myös muita tuntilaisia. Myös jopa ala-asteikäisille lapsille lykätään kannukset jalkaan ja niillä naputetaan menemään somessa. Kisareissuille lähdettäessä hevoset hakattiin traikkuihin talikoilla, luudalla, milloin milläkin. Opettaja myös erittäin väkivaltainen, kun antoi hevosille välillä kesken tunnin kurinpalautusta, niin sahasi kunnolla suusta, potki minkä jaloista lähti ja raipatti ihan huolella. Oppilaat ottavat tietysti mallia ja toteuttavat samaa myöhemmin omien hevostensa kanssa. Millaistakohan open touhu on silloin, kun kukaan ei ollut näkemässä... Asiakkaita tämä ei häiritse, kiva kun pääsee hyppäämään paljon rataa ja isoja esteitä. Myös opettajan auktoriteetti vaikuttaa paljon. Somessa talli hehkuttaa hevosten hyvää kohtelua ja kiillottaa imagoaan, ihmiset kommentoivat näihin sydämillä, vaikka varmasti nähneet mitä meno on. Yököttävää kaksinaismoralismia.

Eli todellakin hyvä, että näitä tuodaan mahdollisimman paljon esille, jotta oppilaat oppivat kyseenalaistamaan myös väkivaltaisia opettajia.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.5.22 11:32:33

"Lähettäjäjörö

Päivämäärä26.5.22 07:09:46

Juu, ottamatta muuten viestiisi kantaa, mieti minkälainen määrä hevosia menisi lahtiin jos kilpaurheilu ja ratsastus kiellettäisiin."

Tuota, tiedättekö kuinka paljon hevosia lahdataan nimenomaan kilpaurheiluhevostuotannon sivujätteenä?! Suomessakin on pienimuotoinen ongelma lämminverisistä, jotka eivät pärjää radalla, saati sitten maailmalla, jossa varsoja teetetään suoraan tapettaviksi, jotta saadaan vain maitoa tuottavia keinoemoja kilpahevosten varsoille.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 11:36:52

Se ei ole kilpaurheilun vika, että hevosia pidetään kaikissa pusikoissa huonosti. Teurastus ei ole eläinrääkkäystä, vaan se, että niitä hevosia ei viedä teuraaksi tai lopeteta vaikka pitäisi.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: RR 
Päivämäärä:   26.5.22 11:56:20

Hevosten pariin näyttää jostain syystä hakeutuvan ihmisiä, jotka ovat jo lähtökohtaisesti aggressiivisia ja käyttävät eläimiä "nyrkkeilysäkkeinä" aggressiivisuutensa purkamiseen. Koirapuolella samaa touhua näkee suojeluharrastajien parissa. Missä vika?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: juu 
Päivämäärä:   26.5.22 12:00:39

hh, voisit ottaa esim. emakoista selvää ne eivät ole kokoajan häkissä niinkuin vegaanien häkkilemmikit.
Kaikki parsinavetat mitkä tiedän ulkoiluttavat lehmiä ympäri vuoden ja niille lehmille tulee varmasti yhtä paljon liikuntaa kuin pihatossa liikkujille.
Lehmä kun käyttää tuntitolkulla aikaa märhtimiseen ja se silloin makaa ja on aivan sama onko se silloin jossain kiinni vai ei.
Nämä " väkivallanvastustajat" pitävät itse eläimiä pikku aitauksissa ilman liikuntaa ja lihottavat ne sairaiksi.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Heppa 
Päivämäärä:   26.5.22 12:12:31

juu // eli kohtelemme hevosia jopa vielä huonommin kuin mitä tuotantoeläimiä. Hevoset taitaakin elää yhtä hyvää elämää kuin turkistarhan ketut. Mitä parsinavettoihin tulee niin minä taas tiedän vain navetoita missä lehmät ulkoilee ainoastaan kesällä ja kyllähän sen liikkessä näkee kuinka jäykkiä ne on puolet elämästä makaa paikoillaan. Lehmän elämä sentään nyt muutenkin on pitkälti syömistä ja makoilua, eli se paressa tai pihatossa, mutta hevonen on taas erittäin liikunnallinen eläin niin sen pitäminen 20h karsinassa ja loput tarhassa missä ei mahdu juoksemaan on ihan puhtaasti sitä ettei eläimet tarpeet kiinnosta.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Myssykkä 
Päivämäärä:   26.5.22 12:13:29

Ideana hieno, mutta kun mutkat suoriksi yleistäen vedetään menemään niin ei kyllä rakentavaa keskustelua saada aikaiseksi.
Perusihmisistä kun 90% lukee tutkimuksista pelkät otsikot ja ehkä sen tiivistelmän (hyvänä esimerkkinä tämä ravihevosten kuolaintutkimus, jota otsikoitiin "hevosen suu kuin jauhelihaa" ja mediamylläkkä oli valmis).

Nykypäivänä kun tutkimustietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan, mutta ei silti pidä unohtaa vuosikymmenten/satojen kokemusta ja niitä hyväksi havaittuja taitoja/keinoja sekä yksilöä itseään (on se sitten ihminen tai hevonen).

Hevonen voi olla onnellinen kilpaurheilussa kuin siellä puskatallissa tai pihatossa. Kuten meitä ihmisiäkin on monenlaista harrastajaa. Itse pidän hyvänä asiana, että vanhat opit saavat kritiikkiä osakseen -muuten ei kehitystä tule tai sitä vanhaa tapaa voi todeta toimivaksi edelleen.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 12:22:05

Näissä hevoscurlaajien väkivallattomuuksissa on se ongelma, että asioissa ei nähdä niiden konteksteja, vaan kaikki niputetaan aina samaan. Ei nähdä eroa raipaniskulla ja raipaniskulla, vaan se on aina pahaa ja väkivaltaa. Samaan aikaan kun hevosten oma elekieli on vähän toisenlaista. Siinä sitten jos siihen lähdetään, että ihminen on alennettava hevosten suhteen maantasalle, niin hevostenpidosta tulee vain tikittävä aikapommi, jolloin odotetaan milloin keltäkin "hevostenkouluttajalta" lähtee, jos ei henki, niin hampaat suusta. Se ei ole oikein suositeltava asioiden kehityssuunta.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: luimu 
Päivämäärä:   26.5.22 13:37:15

Onneksi näitä hörhöjä on oikeesti tosi vähän, pitävät vain suurta melua. 98% hevosihmisistä on täysin tolkun ihmisiä jotka todellakaan ei kannata näitä höpinöitä.

Eri asia on, että sekä hevosen pidossa että hoidossa on kehittämisen varaa joissain kohdissa, ja järkevät hevosihmiset tekevätkin työtä epäkohtien korjaamiseksi.

Ja totta on, että hevosihmisissä on joskus ihmisiä, jotka kohtelevat hevosia väärin. Joko osaamattomuuttaan, tietämättömyyttään, on mt ongelmaisia jne. Niihin asioihin pitää pystyä puuttumaan.

Mutta kun katsoo kokonaiskuvaa ktasoo, niin hevoset voivat Suomessa pääsääntöisesti hyvin, ja niistä tykätään ja niistä pidetään hyvää huolta.

Nämä "hevosväki"-porukat aiheuttavat vain pahaa alalle. Koskaan ei syyllistämien, "ainoan oikean totuuden" julistaminen ja muiden haukkuminen ole johtanut mihinkään hyvään. Päinvastoin, omalla asialleen tekevät vain hallaa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: F 
Päivämäärä:   26.5.22 13:55:55

Asia on tärkeä mutta valitettavaati töksähtää omalla kohdalla ihan henkilökemioihin tämä homma. Toivottavasti maailma kwhittyy kuitenkin oikeaan suuntaan.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: mmm 
Päivämäärä:   26.5.22 13:58:09

Ketkä urpot on tässä takana sitten?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Hevosen suu 
Päivämäärä:   26.5.22 14:06:09

Hammasloman limakalvossa ei ole joustovaraa, ohuenohuen limakalvon alla on terävä luu. Hevosen suun limakalvoissa on enemmän hermopäätteitä kuin sinulla missään. Kitalaki on matala, siellä ei ole tilaa kuolaimelle. Kaikki selitykset kuolainten puolesta ovat vain väkivallan puolustelua ja kertoo tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä hevosen hyvinvointia kohtaan.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: lmzmklflmflmk 
Päivämäärä:   26.5.22 14:14:50

Nää taitaa olla samaa porukkaa kuin rokotevastaiset. Usko omaan huuhaaseen on luja ja sitä ei mikään todiste horjuta. "Ratsastus on eläinkidutusta". Piste.
No, kuten joku tuolla totesi aiemmin, onneksi tätä porukkaa on todella vähän. Sen verran sekojengiä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Hmmps 
Päivämäärä:   26.5.22 14:23:28

Kyllä on nyt pakko ihmetellä, miten tähän asiaan saadaan yhtäkkiä vedettyä namitukset ja se ettei hevosta liikuteta. Kyse on nyt siitä, ettei hevosia tule potkia, lyödä, pelotella jne. Ratsastusta kukaan ei halua kieltää, väkivaltaisen sellaisen kyllä.
Minkä vuoksi koette että jos joku ei tahdo kohdella hevosia välivalloin ja/tai seisottaa niitä monia tunteja päivässä pienessä tilassa ym., he ovat samantien kukkahattutätejä joiden hevoset seisovat isossa tarhassa ”hylättyinä” ja namittavat hevoset pilalle? Väkivaltaisen kohtelun ja namittaja kukkahattujen välille mahtuu muutakin. Suosittelen ihan tutustumaan näiden ihmisten someihin ja ajatusmalleihin, koska tuo nyt on ihan paskaa mitä täällä selitetään heistä ja heidän ajattelutavoistaan. Moni näistä ei ole edes vaikkapa niitä kuolaimia vastaan, kun niitä käytetään oikein. Nämä ihmiset seuraavat tutkimustietoja ja muuttavat omaa käytöstään sen mukaan.
Olen siitä samaa mieltä, että myös tarhassa seisottaminen ilman muuta liikuntaa ja virikkeitä pitäisi kieltää.
Tiedän ihmisiä jotka lyö ja potkii hevosia, tiedän myös ihmisiä jotka laittavat hevosensa isoon tarhaan eikä liikuta niitä ainakaan kunnolla. Kumpikaan ei ole hyvä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 14:31:58

Suurempi ihmetys on se, että mistä nämä kukkahattuilijat keksivät sen valtavan väkivallan, joka hevosia uhkaa, jos se ei ole tuota kaiken kieltämistä? Ei sitä ainakaan juuri missään näe.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Nnnnn 
Päivämäärä:   26.5.22 14:37:26

. Kyllä näkee, kisoissa ja ratsastuskouluissa ainakin.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 14:51:04

No eikä näe yhtään edes säännöllisessä mitassa. Jos näkee, niin voi vetää suoran johtopäätöksen, että näkijä on juurikin noita kaikenkieltäviä kukkahattuja.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 14:57:31

Oletko sä hmmps kuunnellut Hevonen opettajani -podcastia, jonka pitäjä on tuossa takana? Siinä käytännössä tuomitaan kaikki liikutus ja jumppaaminen.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Riitta 
Päivämäärä:   26.5.22 15:02:16

Paljon hyviä kannanottoja mm. PP:ltä. Asiat joko halutaan nähdä tai ei. Jossain vaiheessa hevosalan on pakko katsoa peiliin. Naurettavaa myös puolustella, että ”kuinkahan monta hevosta menisi lahtiin ellei olisi kilpailutoimintaa”, sekä oikeuttaa kilpailemisen?? Totuus on, että kuollut hevonen ei kärsi, joten moni varmasti olisi onnellisempi kuolleena kuin jatkuvassa stressissä, suusta repimistä, kuljetusmatkoja, kannuksilla potkimista, yksin tarhaamista, ei laiduntamista tms.
En myöskään tajua sitä että puolustellaan raipan käyttöä ettei kaikki lyönnit satuta. Siis mitä v…?!! Ihan sama kuin lievä raiskaus tai raiskaus, miten raiskaus voi olla lievä? Raipan käyttö perustuu kivun tuottamiseen. Voi olla, että kun hevonen tarpeeksi kunnioittaa (siis pelkää) raippaa, riittää sen pelkkä läsnäolo. Mutta yksikään hevonen ei pelkäisi raippaa ellei tietäisi mitä se tekee.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Minerva 
Päivämäärä:   26.5.22 15:03:39

.: No ei tuomita. Podcastin tekijä valmentaa itse ratsastajia ja haastatteli hiljattain mm. Nina Könöstä, joka on myös ratsastusvalmentaja ja ihan hyvässä hengessä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mm 
Päivämäärä:   26.5.22 15:33:29

hh puhut asiaa. Hitaasti kääntyy pyörät ja ilman provokaatiota vain kohautetaan olkapäitä. Kyllä kaikissa hevosharrastelun tasoissa (kuten muidenkin eläinten) on aika tulla 2000-luvulle. Niin paljon tietoa meillä on.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 15:35:21

"En myöskään tajua sitä että puolustellaan raipan käyttöä ettei kaikki lyönnit satuta. Siis mitä v…?!! Ihan sama kuin lievä raiskaus tai raiskaus, miten raiskaus voi olla lievä?"

Siinä on taas sellaista tekstiä, mistä juuri kirjoitin, että ei vaan kyetä näkemään asioissa niiden konteksteja, vaan kaikki muu kuin curling on pahaa. Tajuamisen ihmetys enemmän siinä, että mitä tämän kaltaiset ihmiset tekevät hevospalstalla tai yleensäkään ovat missään tekemisissä hevosten kanssa. Ihan oman turvallisuuden takia kannattaisi harkita ennemmin vaikka kissanpentuja.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mm 
Päivämäärä:   26.5.22 15:45:52

Raippa on kylläkin merkinanto väline jolla kuuluisi koskettaa hevosta. Missä ihmeen pimennossa ne ihmiset elävät jotka näkevät kaiken raipan käytön väkivaltana?? Ja kuvitellaan tilanne jossa hevonen hampaat irvessä hyökkää ihmisen päälle..vaikka väkivaltaa eläimiä kohtaan vastustan niin todellakin tuon kaltaisessa vaarallisessa tilanteessa huitaisen hevosta enemmin raipalla, talikolla tai millä vaan mikä sattuu olemaan kädessä kuin että annan hevosen tulla itseni päälle. (Ja nyt tarkoita että pelkästä irvistyksestä hevoselle köniin vain tilanteessa joka on oikeasti vaarallinen)

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Nnnnn 
Päivämäärä:   26.5.22 15:48:44

. Onko sun mielestä se mitä pohjoisen kenttäkisoissa tapahtui ja josta kilpailukieltoakin tuli, vain pelkkää kukkahattuilua? Ettäkö ihan ok pari tuntia hakata hevosta traikkuun? Olet lajin mätäpaise.
Kun tuollaista tapahtuu ihmisten edessä, niin jokainen voi kuvitella mitä tapahtuu silloin kun kukaan ei näe.
Eiku aivan, pisteen mielestä se mitä ei itse näe, ei voi tapahtua!

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.5.22 15:50:31

Aiemmin ketjussa nimimerkki hh listasi hevosen oloja ja kohtelua, ja joka kohdassa mainitsi, että hevosten kohdalla tällaista pidetään hyvänä ja normaalina, mutta muiden eläinten kohdalla ei. Sehän ei pidä paikkaansa. Itse ammattilaisena en pidä yhtäkään kohtaa hyväksyttävänä, eikä pidä kyllä suuri osa muistakaan.

Olen minä nähnyt väkivaltaa kyllä. Mutta jatkuvasti vähenemässä määrin, ja suurin osa siitä on aina ollut samantyyppistä kuin väkivalta yleensäkin eli joku ihminen ei ole tasapainossa ja riehuu. Sellaista ei valitettavasti oikein voi erilaisilla kielloilla kitkeä, muutenhan olisi jo varmaan kielletty esim lasten tekeminen (lapsia kun hakataan Suomessakin yhä)… Yleinen yhteiskunnallinen hyvinvointi sen sijaan kyllä auttaa, myös eläinten kohteluun.

Omasta mielestäni nämä erilaiset aktivistit ovat ihan hyvällä asialla ja olen monesta heidän kanssaan täysin samaa mieltä, mutta he saavat enemmän pahaa kuin hyvää aikaan mustavalkoisella vihaisella kärjistämisellään. Lähtökohtaisesti hevosten parissa työskentelee ihmisiä, jotka pitävät hevosista, ja juuri heillä on iso intressi pitää hevosia niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Ammattilaiset ovat järjestään hyvin kiinnostuneita kaikesta hyvinvointitutkimuksesta yms. Toki mätiä omenoita aina löytyy, kuten kaikilla aloilla. Mutta aktivistit haluavat uskoa, että ammattilaiset ovat pahiksia, joita vastaan pitää taistella, ja että kaikki paha mitä tapahtuu, on varmasti ammattilaisten syytä tai ainakin heidän mielestään täysin ok. Näinhän se ei ole, mutta ihmistyypin kanssa ei oikein voi keskustella, koska he ovat varmoja siitä, että minä olen hevosammattilaisena automaattisesti hirveä rääkkääjä, joka vain koittaa puolustella paskoja käytäntöjä ja selittää mustaa valkoiseksi. Itsehän he haluavat nähdä mustaa ihan joka paikassa, vaikka oikeasti suurimman osan oma kokemus on sen verran ohut ja kapea-alainen, että eivät he ole nähneet koko kuvasta kuin yhden pienen läntin ylipäätään. Jos se on sattunut olemaan musta, niin sehän todistaa, että kaikki muukin on… Tällainen ei ole rakentavaa toimintaa eikä millään tavalla edistä hevosten hyvinvointia.

Se saattaa kyllä pitkällä aikavälillä johtaa kaiken eläintenpidon loppumiseen, ja siihenhän osa porukasta tähtääkin. Itse pidän sitä typeränä ideana ylipäätään, mutta lisäksi ajattelen, että siihen tähtäävistä aktivisteista on haittaa eläimille tässä ja nyt. Se riehuminen ja ”totaalisen ratkaisun” hakeminen kun vaikeuttaa niitä todellisia parannuksia eläinten hyväksi, joita yhteistyöllä voitaisiin saada aikaan, ja aika monta sukupolvea hevosia (puhumattakaan muista eläimistä) tulee joka tapauksessa vielä elämään ennen kuin nämä aktivistit saavuttavat päämääränsä. On ikävää, jos ihmiset, jotka oikeasti haluavat pitää hevosia hyvin liittyvät ääripään tyyppien kanssa samaan rintamaan. Sellainen vihaan perustuva radikalismi ei ole juuri koskaan johtanut hyviin tuloksiin yhtään missään asiassa.

Hh:n väitteet ovat vähän samaa kamaa kuin esimerkiksi viime kesänä muistaakseni Oikeutta eläimille -järjestön somepostaus SM-kisoissa kuolleesta hevosesta, joka oli käytännössä kokonaan valetta. Sellainen ei tuo eläinsuojelutyölle yhtään mitään hyvää, koska se vieraannuttaa kaikki ne ihmiset, jotka oikeasti ovat eläinten kanssa tekemisissä ja voisivat konkreettisesti parantaa asioita.

Omasta puolestani näen, että tehokkain tapa edistää hyvää hevostenpitoa henkilökohtaisesti on opettaa sitä oppilailleni ja toimia yhteistyössä vain sellaisten ammattilaisten (esim kengittäjät) kanssa, joiden tapaa toimia arvostan. Heitä on onneksi vaikka kuinka paljon, vaikka kaikki eivät seulaa läpäisekään. Sen sijaan täytyy sanoa, että en ole vielä koskaan törmännyt yhteenkään esim positiivisesta vahvistamisesta (jota siis itsekin käytän siihen sopivissa tilanteissa) ja hevosalan järkyttävästä väkivallasta vaahtoavaan henkilöön, joka olisi käytännössä osannut käsitellä, ratsastaa ja muuten pitää omia hevosiaan niin, että homma oikeasti sujuu ja kaikilla on kivaa. Joka ikinen heistä olisi hyötynyt suuresti halveksimiensa ammattilaisten opeista, jos olisi ollut kiinnostunut oppimaan. Heidän ajatuksissaan tuntuu usein olevan kyse lähinnä siitä, että muiden haukkuminen saa heidät tuntemaan olonsa paremmiksi ihmisiksi. Sillä, perustuvatko ne haukut todellisuuteen ei tunnu olevan merkitystä. En tietenkään ole tavannut maan kaikkia tällaisia ihmisiä, joten ehkä siellä on joukossa joku oikeasti hyvä hevosihminenkin. Ammattilaisten joukossa heitä kuitenkin on paljon.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 15:56:55

Niin, että kun yhdessä kilpailussa joku mätämuna on käyttäytynyt sopimattomasti, niin sitä voi pitää yleisenä käytäntönä koskien kaikkia. Oletko Nnnnn oikeasti noin tyhmä, vai onko siihen tarvinnut ottaa jotain oppitunteja?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Muutosvastarintaa 
Päivämäärä:   26.5.22 16:08:11

Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

Kampanja ei syllistä, mutta selkeästi saa osan ihmisistä puolustuskannalle ja hyökkäämään leimaamalla kaiken paskaksi. Tyypillistä muutosvastarintaa. Hevosala on murroksessa ja hyvä näin. Me emme enää polta tupakkaa toimistoissa, kirjoita kirjoituskoneilla, lähetä fakseja, tukista ja läpsi lapsia, opettajat eivät lyö kepillä sormille jne. Asiat muuttuvat vastuullisempaan ja tutkitun tiedon pohjalta. Hyvä näin. Sosiaalinen paine esineellistää ja alistaa eläimiä alkaa käydä vaikeaksi vaikka miten sitä yrittää sepitellä satuja.
Vastuullisempaa toimintaa ei muutosvastarinta kaada vaikka kuinka räksyttää, haukkuu ja nurisee. Hienoa että sivistyneesti nostetaan hankalia teemoja keskusteluun!

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: lara 
Päivämäärä:   26.5.22 16:19:47

En lukenut näitä kaikkia kommentteja enkä ole perehtynyt tähän kampanjaan mutta ensimmäisenä väkivallasta tulee mieleen tietämättömyys, luullaan että hevoselle tulee olla kova tai pakottaa, onhan kyseessä iso ja voimakas eläin. Tai sitten omaa pahaa oloa halutaan purkaa väärällä tavalla, saman voi yhdistää parisuhdeväkivaltaan tai mihin tahansa kiusaamiseen. Toivottavasti tämä kampanja ei syyllistä ketään vaan tukee tunnistamaan väkivallan oikeat syyt.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: L 
Päivämäärä:   26.5.22 16:34:25

Lähettäjä: Muutosvastarintaa
Päivämäärä: 26.5.22 16:08:11

Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

Kampanja ei syllistä, mutta selkeästi saa osan ihmisistä puolustuskannalle ja hyökkäämään leimaamalla kaiken paskaksi. Tyypillistä muutosvastarintaa. Hevosala on murroksessa ja hyvä näin. Me emme enää polta tupakkaa toimistoissa, kirjoita kirjoituskoneilla, lähetä fakseja, tukista ja läpsi lapsia, opettajat eivät lyö kepillä sormille jne. Asiat muuttuvat vastuullisempaan ja tutkitun tiedon pohjalta. Hyvä näin. Sosiaalinen paine esineellistää ja alistaa eläimiä alkaa käydä vaikeaksi vaikka miten sitä yrittää sepitellä satuja.
Vastuullisempaa toimintaa ei muutosvastarinta kaada vaikka kuinka räksyttää, haukkuu ja nurisee. Hienoa että sivistyneesti nostetaan hankalia teemoja keskusteluun!

Pakko tarttua tähän tukista tai läpsi lapsia lauseeseen. Kyllä perheissä väkivaltaa tapahtuu. Turha väittää ettei sitä kukaan tee. Kouluissa meno on kääntynyt jo siihen pisteeseen että oppilaat voivat olla valtiaita, koska kotikasvatus mennyt pahasti pieleen. Käsitystä omasta vastuusta ei ole. Opettajien on vaikeaa puuttua yhtään mihinkään kun saavat syytteen, jo pelkästään sanallisesta palautteesta. Puhumattakaan koulukiusaamisesta. Ja nämä itsevaltiaat näkyvät myös talleilla, vanhempineen. Muut ovat heitä varten.

Ja en ole puolustamassa sitä karttakepillä hakkaamista, mutta eipä tämä nykyinenkään tilanne kovin tervettä ole.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 16:37:48

Miten niin kampanja ei syyllistä? Sitähän se tekee ja oikein huolella, että kaikki hevosen käyttö muuhun kuin kirmailemaan vapaana luonnossa on väkivaltaa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Klf 
Päivämäärä:   26.5.22 16:37:59

Tietenkin väkivalta on väärin. Mutta kysymys kuuluu, onko aina kovempi kohtelu väkivaltaista? Vai voiko se olla hevoselle helpotus, kun tietyt asiat on mustavalkoisia, eikä niistä tarvitse "keskustella", kuin sen muutaman kerran. Versus että joka päivä vähän yritetään opettaa positiivisella vahvistamisella, mutta hevonen ei ymmärrä, koska kaikissa tilanteissa et voi sitä käyttää.Tämän varmaan moni haluaa ymmärtää väärin, mutta yritän antaa esimerkkejä.
Reaktiivinen suuren pakoreaktion omaava iso hevonen, jonka reaktio narussa säikähtäessään on juosta ihmisen yli. Voit opettaa hevosta väistämään sinua, kun sen mieli on rauhallinen ja palkita sitä siitä, silloin se osaa sen kun mieli on rauhallinen, mutta kun pakoreaktio tulee ja se meinaa jyrätä, on typerää väistää sitä ja antaa rauhoittumista signaaleja ja palkita, kun se minuutin päästä laskee pään. Tässä se jo juoksi sinun yli tod.näk useampaan kertaan, ja oppi vain että se on ok. Mutta jos kerran tai kaksi pysäyttää pakoreaktion esim. naruriimun avulla ja tekee isoilla eleillä selväksi, että säikähtäessä, ihmiset suunta on väärä. (Isot eleet= nostaa kädet ja ehkä raippa kädessä ja vain jos hevonen tulee päälle käyttää niitä, ei hakaten, mutta niin ettei se halua jatkaa matkaa ihmisen päälle). Kun hevonen ymmärtää, että suunta on väärä se yleensä pysähtyy tai väistää mielellään vähän ihmisestä pois päin. Sitten voi antaa rauhoittavan signaalin ja vaikka palkata jos siitä tulee itselle parempi olo, kun hevosen kierrokset on laskeneet (harva oikeasti tunnistaa tätä, jos palkitset kiihtynyttä hevosta, joka laskee päätä, se pysyy kiihtyneenä).Tässä tilanteessa olet joutunut käyttää voimaa ja fyysistä painetta naruriimuun ja jos hevonen ei ole sitä uskonut, niin vielä siihen että se ei kuvittele että ihmisen yli voi juosta. En silti sanoisi että se on väkivaltaa. Vaan koska meillä ei ole kavioita ja hampaita, nämä ovat ne apuvälineet joilla kerrotaan hevoselle, että päälle ei tulla.

Jos äskeisessä tilanteessa hakataan säikähtänyt eläin, joka on jo juossut ihmisen yli, siinä ei ole eläimelle mitään järkeä, eikä siitä seuraa vapautusta oikeasta käytöksestä. Vaan säikähtämisestä seuraa lisää pelkoa..

Seuraavassa esimerkissä voisi kiistellä siitä tarviiko hevosta kouluttaa pitemmälle, mutta siihen on turha mennä, koska se on kuitenkin monen hevosharrastuksen suola.
Mutta usein ratsastuskoulutuksessa tulee jossain kohtaa se piste, jolloin hevonen tuntee tehtävän hankalaksi ja ei haluaisi suorittaa sitä syystä x. Syy voi olla kipu, mutta se kipu voi johtua vähän kipeistä lihaksista tai vakavammasta. Syy kannattaa tottakai selvittää, mutta jos nopeasti oppivan yksilön kohdalla annat periksi siinä, kun se jarruttaa/pysähtyy/purkittaa, kun pyydät sitä ylittämään mukavuusalueen, se oppii että tällä toiminnalla sen ei tarvitse tehdä epämiellyttävää asiaa. Aina syynä ei edes ole kipu, vaan se että mukavuudenhaluinen eläin, ei haluaisi ponnistella. Voit lopettaa siihen, kun hevonen pysähtyy kaksi kertaa kun pyydät sille hankalaa asiaa, tutkia sitä 2000e ja todeta että mitään vikaa ei ole. Tai Voit vaatia sen pohkeilla (kannukset ei välttämättömät, jos jalka on opetettu oikein, jalan opettaminen oikein, on myös aika kova koulu) ja tarvittaessa raipalla tilanteesta yli pari kertaa ja lopettaa onnistumisen. Seuraavalla kerralla ongelmaa ei todennäköisesti ole, mutta jos ongelma toistuu esim 1-2viikkoa, vaikka ratkaiset sen onnistumiseen, sitten hevonen pitää tutkia.

Tästä kampanjasta saa semmoisen kuvan että hevosta ei saisi komentaa fyysisesti, tai ratsastaa niin, että se oppisi jalan oikean merkityksen (tämän jälkeen kevyt jalka riittää). Mielestäni epäjohdonmukaisuus on väkivaltaa, oli kyse fyysisestä tai nameista. Se sekoittaa hevosta, eikä se tiedä miten toimitaan. Johdonmukainen ja reilu omistaja on hevosen mieleen.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.5.22 17:15:19

"Lähettäjä...

Päivämäärä26.5.22 12:22:05

Näissä hevoscurlaajien väkivallattomuuksissa on se ongelma, että asioissa ei nähdä niiden konteksteja, vaan kaikki niputetaan aina samaan. Ei nähdä eroa raipaniskulla ja raipaniskulla, vaan se on aina pahaa ja väkivaltaa. Samaan aikaan kun hevosten oma elekieli on vähän toisenlaista. Siinä sitten jos siihen lähdetään, että ihminen on alennettava hevosten suhteen maantasalle, niin hevostenpidosta tulee vain tikittävä aikapommi, jolloin odotetaan milloin keltäkin "hevostenkouluttajalta" lähtee, jos ei henki, niin hampaat suusta. Se ei ole oikein suositeltava asioiden kehityssuunta."

Jos haastattelisi yhdysvaltalaista lemmikkitiikerien pitäjää, niin varmaan hän voisi kertoa, että tiikerin kaltaista eläintä ei vain voi pitää lemmikkinä turvallisesti ilman sähköpiiskaa ja kettinkikaulapantaa. Suomessa on todettu, että jos eläintä ei voi pitää eettisesti, sitä ei saa pitää lemmikkinä ollenkaan. Näin on jo käynyt esim. tiikerien osalta, miksi ei voisi käydä myös hevosten?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 17:26:07

”Tietenkin väkivalta on väärin. Mutta kysymys kuuluu, onko aina kovempi kohtelu väkivaltaista? Vai voiko se olla hevoselle helpotus, kun tietyt asiat on mustavalkoisia, eikä niistä tarvitse "keskustella", kuin sen muutaman kerran. Versus että joka päivä vähän yritetään opettaa positiivisella vahvistamisella, mutta hevonen ei ymmärrä, koska kaikissa tilanteissa et voi sitä käyttää.Tämän varmaan moni haluaa ymmärtää väärin, mutta yritän antaa esimerkkejä.”

TÄMÄ!! Hyvä ja selkeä esimerkki tuo ihmisen päälle säilähtäminen. Asiasta voi tehdä hevoselle hyvin nopeasti mustavalkoisen ilman nameja, ilman väkivaltaa mutta voi sanoa vaikka sen ”päälle ei tulla @!#$!” siinä samalla, eikä se ole mitenkään kamalaa, jos tämmösiä tilanteita ei tule sitten päivittäin.

”Kyllä on nyt pakko ihmetellä, miten tähän asiaan saadaan yhtäkkiä vedettyä namitukset ja se ettei hevosta liikuteta”
Siten että miksei kyseinen tili vedä kuin oman ideologiansa vastaisia esimerkkejä hevosen kaltoinkohtelusta postauksiinsa? Tili vetää asiat mustavalkoiksiksi, vaikka kumpikaan ääripää ei ole parempi.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Riitta 
Päivämäärä:   26.5.22 17:26:09

Hevosten pitoon pitäiskin säätää eettiset säännöt. Jokaisen joka käsittelee hevosta pitäisi sitoutua noudattamaan hevosystävällistä tapaa käsitellä. Kaikelle väkivallalle nollatoleranssi. Kokopäivätarhaus. Tarhojen minimikoot isommiksi. Jokaiselle hevoselle mahdollisuus laumaan tai vähintään mahdollisuus koskettaa toista hevosta (ei koske oreja). Varsojen vieroitus kielletty alle 6 kk.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Hmmps 
Päivämäärä:   26.5.22 17:31:28

Lähettäjä.
Päivämäärä26.5.22 14:57:31

Oletko sä hmmps kuunnellut Hevonen opettajani -podcastia, jonka pitäjä on tuossa takana? Siinä käytännössä tuomitaan kaikki liikutus ja jumppaaminen.
———

Olen, ja ei kyllä tuomita. :D oletko itse kuunnellut kaikki (tai edes lähes kaikki) jaksot, ajatuksella?
Onhan hän itsekin ratsastanut juuri vähän aika sitten, entisen hevosensa kanssa jolla oli traumoja ratsastuksesta (väkivaltaisesta sellaisesta ;) ) lähinnä maastakäsin mutta kovemmassa vauhdissa myös oli selässä. En ole kertaakaan kuullut, että Katariina sanoisi ettei hevosten kanssa saisi tehdä hänen mielestään tehdä mitään tai ettei niitä pitäisi liikuttaa, päinvastoin. On myös maininnut useampaan otteeseen, ettei tuomitse sitä jos joku haluaa ratsastaa vaikka hän ei itse enää siitä nauti samalla tavoin kuin joskus aiemmin. Toimi myös muutama vuosi sitten vielä istuntaopettajana, nykyään taitaa vaan opettaa uusia ihmisiä istuntaopettajiksi.
Uusimmassa jaksossa toi kyllä aika räikeästi mm. olympiatason kisaamisesta mielipiteensä esille, mutta tuskin kellekkään tulee yllätyksenä ettei sillä(kään) tasolla kaikki kohtele hevosia kovin hyvin.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Outoa 
Päivämäärä:   26.5.22 17:39:40

Riitta miksi oreilta pitäisi kieltää muiden hevosten kanssa kosketuksissa oleminen? Nekin ovat laumaeläimiä siinä missä tammat ja ruunat. Oritkin kaipaavat lajitovereitaan. Ja joo enkä nyt tarkoita orin lyömistä tammojen sekaan, mutta ori elää toisten orien tai ruunien kanssa laumassa siinä kuin muutkin hevoset.

Muista olen täysin samaa mieltä. Tamma vieroittaa itse varsansa 9-10 kk vaiheilla, ei ihmisen pidä mennä tuohon puuttumaan.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   26.5.22 18:15:25

”Rankaisu, seisottaminen tallissa, kilpaileminen, kovat kuolaimet, jatkuva eristäminen lajitovereista ym. on yleisesti niin hyväksyttyä ettei sitä nähdä väkivallaksi.”

Kilpaileminen? Eli on ok, jos Pirjo tekee pohkeenväistöä tunnilla. Mutta jos siitä annetaan pisteitä, ei ole. Koska hevonenhan tuntee käsitteen kilpailu ja ahdistuu siitä, vai?

”Raipan käyttö perustuu kivun tuottamiseen.”

Niin… samalla lailla myös pohkeen käyttö perustuu epämukavuuteen, josta pääsee eroon, kun pistää enemmän kaviota toisen eteen. Miten niitä hevosia pitäisi hallita? Sanomalla ”eksä viitsis, viitsisitsä, etsä viitsitsä”?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Hmmps 
Päivämäärä:   26.5.22 18:20:01

”Kyllä on nyt pakko ihmetellä, miten tähän asiaan saadaan yhtäkkiä vedettyä namitukset ja se ettei hevosta liikuteta”
Siten että miksei kyseinen tili vedä kuin oman ideologiansa vastaisia esimerkkejä hevosen kaltoinkohtelusta postauksiinsa? Tili vetää asiat mustavalkoiksiksi, vaikka kumpikaan ääripää ei ole parempi.
———

Kävin äsken lukemassa vielä ajatuksella ig tilin postaukset läpi varmistaakseni, etten ole ymmärtänyt jotain väärin.
Siis kampanjan ideahan on yrittää lopettaa voimakeinojen käyttö hevosharrastuksessa. Ei se, että kielletään ratsastus, vaaditaan kaikki hevoset pihattoon, vaaditaan että käytetään vain positiivista vahvistetta jne., vaan se ettei hevosia kohdella väkivalloin - eli potkita, lyödä ym.
Sen pitäisi olla ihan sama kuka kampanjan takana on, miten itse toimivat tai millainen on heidän ajatusmallinsa, kun kyse ei ole tuoda sitä esille tai vaatia kaikkia toimimaan kuten he. Toistan, kampanjan idea on lopettaa väkivalta, ei muuta.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.5.22 18:21:11

"Niin… samalla lailla myös pohkeen käyttö perustuu epämukavuuteen, josta pääsee eroon, kun pistää enemmän kaviota toisen eteen. Miten niitä hevosia pitäisi hallita? Sanomalla ”eksä viitsis, viitsisitsä, etsä viitsitsä”?"

Miksi niitä pitäisi hallita? Usassa tiikeritarhaa pitävä paikallinen hötöleidi varmaan naureskelisi samoin, että tiikerit eivät ole mitään kissanpentuja, vaan isoja ihmisille vaarallisia eläimiä vaistoineen, joten ei niitä vain voi hallita aiheuttamatta kipua ja epämukavuutta. Suomalainen hötöleidi varmaan sanoisi tähän, että miksi ylipäätään siis pitää tiikeritarhaa ja vaatia tiikeriä tekemään ihmisen huvitukseksi temppuja. Miksi hevoset ja ratsastaminen on eri asia?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Papu 
Päivämäärä:   26.5.22 18:34:40

Missä tuo kyselytutkimus on tehty? En muista nähneeni sitä missään, vastauksiinhan vaikuttaa valtavasti se millaisille ihmisille sitä on jaettu.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Lillan 
Päivämäärä:   26.5.22 18:37:12

" ... vihaan perustuva radikalismi ei ole juuri koskaan johtanut hyviin tuloksiin yhtään missään asiassa." Tuosta olen * kanssa aivan samaa mieltä. Primitiivireaktioiden (ja / tai ylikierroksilla käyvän mantelitumakkeen) inspiroimat höyryäjät voivat saada (ja ovat ihmiskunnan historian eri vaiheissa jo saaneet) aikaiseksi monenlaista pahaa ja ikävää - vaikka tavoittelevat tietenkin vain hyvää ja kaunista tai vaikkapa sitä parempaa maailmaa myös eläimille.

Mitähän kaikkea sitä ehtii näkemään ja kokemaan ennen omaa ja kaviokamunsa eläkeikää? Jokunen melko nuori aikuinen sekä kenties pari vähän varttuneempaa tähän keskusteluun mitä todennäköisemmin on osallistunut. Ihan mielenkiintoista seurattavaa. Peace and harmony sisters and brothers!

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: lmzmklflmflmk 
Päivämäärä:   26.5.22 20:40:30

Mikä "väkivalta"??? Vasta 25 vuotta on aktiivista hevostelua takana, ja yhden käden sormilla voin laskea ne kerran kun olen nähnyt hevoseen kohdistuvaa epäasiallaista väkivaltaa. Ja puuttunut siihen.

Tämä "hevosväki" pyrkii syyllistämään suurimman osan hevosenomistajia - voin kertoa että se ei ole oikea tapa edistää heidän asiaa. Vaikutus on nimittäin päinvastainen. Kukaan ei syyllisty, koska tietää kohtelevansa omaa hevostaan hyvin ja asiallisesti, mutta tää huuhaa porukka saa entistä huonomman maineen.

Ja kuulkaa lapset, hevosala on niin iso ja globaali, eikä ratsastus ja kilpaileminen todellakaan ole loppumassa, päinvastoin. Yhä uusia maita liittyy mukaan kilpailuskeneen.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 20:48:21

Huuhaaporukan tavoite on kääntää yleinen mielipide hevosten pidon vastaiseksi. Niiden silmissä ketkä eivät ole hevosten kanssa missään tekemisissä. Tarpeeksi kun tuutataan, että hevosten pito on väkivaltaa ja rääkkäystä, niin ihmiset alkavat uskoa niin, kun ei ole parempaa tietoa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Nnnnn 
Päivämäärä:   26.5.22 20:57:50

Piste, itse olet tyhmä, kun et tajua edes mitä kirjoitat. Väkivaltaa on ja siitä pitää päästä eroon. Miksi piste olet tätä asiaa vastaan? Miksi hyväksyt väkivallan?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 21:00:04

Sori, mutta en jaksa jankata typerysten kanssa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   26.5.22 21:12:52

”Miksi niitä pitäisi hallita?”
Niin, miksi mitään eläintä pitää hallita. Koiralla on panta. Jos se yrittää juosta hihnan pituutta pidemmälle, panta puristaa sen kaulaa. Koiraa ei pitäisi hallita vaan antaa sen juosta minne tykkää, niinkö? Nämä argumentit ovat nyt samaa tasoa kuin ”miksei vain päätetä, että taotaan kaikki miekat auroiksi”. Fanaatikkojen kanssa ei voi väitellä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   26.5.22 21:22:42

Huh huh, onneksi paine muutokselle tulee jo ulkoapäin niin saadaan nämä ”98% tolkun hevosihmiset” = mädät omenat vastuuseen ja ulos.

Kyllä sääliksi käy hevosia, jos ette huutamatta ja lyömättä pysty niitä käsittelemään.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 21:30:26

Hevonen ei ensinnäkään ole petoeläin. Se ei halua ihmiselle lähtökohtaisesti pahaa. Ongelmat alkaa siitä kun ihminen vaatii hrvoselta jotain itsekkäin perustein.
Tämän sitten voi tehdäkin monella eri tavalla. Me tiedämme jo että on olemassa herkulla kouluttamista, hyvin vanha tapa kouluttaa eläimiä, jos vähäkään ymmärtää mitään vaikka pavlovin koirakokeista. Eläimet ehdollistuu hevoset jopa todella nopeasti.
Sitten on ihmisen päätettävä käyttääkö hän merkkejä vai voimaa. Pohjekin on oikeasti MERKIN ANTOVÄLINE. Hevonen tietää mitä merkistä pitää tapahtua. Eli voima ei missään vaiheessa ole se idea mitem hevosta koulutetaan vaan merkkien avulla. Ja hevonen on niin herkkä että se kuulee kyllä hieboisetkin merkit, JOS se haluaa.
Jos se ei halua, pitää miettiä miksi hevonen ei halua tehdä yhteistyötä meidän kanssa?? Monet hevoset haluaa, siksi pitääkin miettiä miksi juuri se yksilö wi halua.
Ratsastuksen ainakin pitää olla kivutonta

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 21:32:58

Jotta hevonen sitä haluaisi. En usko että oikein ratsastettu hevonen kärsii ratsastuksesra, mutta siihen oikein ratsastukseen kuuluu se, että hevoseen ei satu, se saaliikkua biomekaanisesti oikein. Ei ratsasteta hevosella vaan YHTEISTYÖSSÄ HEVOSEN KANSSA!! sitä on klassinen ratsastus

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   26.5.22 21:48:34

”Pohjekin on oikeasti MERKIN ANTOVÄLINE. Hevonen tietää mitä merkistä pitää tapahtua. Eli voima ei missään vaiheessa ole se idea mitem hevosta koulutetaan vaan merkkien avulla.”

Kyllä. Mutta se merkki perustuu paineeseen ja sen poistoon. Pohje on se paine, jonka poiston hevonen saa palkinnoksi, kun tekee halutun asian. Eli täsmälleen sama negatiivisen vahvisteen periaate kuin raipalla tai kannuksilla. Kun hevonen on hyvin koulutettu ja motivoitunut, merkit ovat hyvin hienovaraisia, mutta kyllä niiden taustalla on koulutusvaiheen hieman tomerammat merkit.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.5.22 22:16:44

”Miksi niitä pitäisi hallita? Usassa tiikeritarhaa pitävä paikallinen hötöleidi varmaan naureskelisi samoin, että tiikerit eivät ole mitään kissanpentuja, vaan isoja ihmisille vaarallisia eläimiä vaistoineen, joten ei niitä vain voi hallita aiheuttamatta kipua ja epämukavuutta. Suomalainen hötöleidi varmaan sanoisi tähän, että miksi ylipäätään siis pitää tiikeritarhaa ja vaatia tiikeriä tekemään ihmisen huvitukseksi temppuja. Miksi hevoset ja ratsastaminen on eri asia?”

Ihminen hallitsee myös koiria mm. valjailla. Pitäisikö sekin kieltää, sekin perustuu epämukavuuteen?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:27:03

Ihan tosi, tosi vähän näkee asiatonta hevosenkohtelua. En näe mitään isoa ongelmaa. Jokaisen eläinharrastuksen pariin eksyy kyllä joskus ihmisiä, joiden kannattaisi pysyä kaukana kaikista eläimistä ja varmaan ihmisistäkin. Mutta ei se nyt mikään sääntö ole.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: tiu 
Päivämäärä:   26.5.22 22:31:22

Tää on vähän niinkuin Elokapina. Periaatteessa ovat joissain asioissa oikeassa, mutta keinot ja viestit ovat niin syvältä että saavat "suuren yleisön" vaan inhoamaan itseään, ja myös niitä asioita joita ajavat. sama kuin kettutytöt, tekivät suurta hallaa vakavastiotettavalle eläinsuojelulle, kun kaikki eläinsuojelijat leimattiin kettutytöiksi ja heitä alettiin vihata.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   26.5.22 22:32:22

Tulin ratsastamasta, ja ajattelin kirjoittaa vähän lisää, jos vaikka jotakuta sattuisi kiinnostamaan :D (Sen enempää tämä kuin edellinenkään ei muuten suoraan liity otsikon kampanjaan, vaan enempi yleiseen keskusteluun aihepiiristä.)

En millään tavalla vastusta väkivallan vähentämistä — tai mielellään tietysti poistamista — päin vastoin. Mutta vastustan kyllä ihmisiä, joiden mielestä kaikki komentaminen ja/tai grammaa suurempi paine on automaattisesti väkivaltaa. Ja vastustan sitä vastakkainasettelua, jossa on olemassa vain ”hyviksiä”, jotka ovat ajan tasalla ja kohtelevat hevosiaan kauniisti ja uusimpien tutkimusten terminologiaa käyttäen, ja sitten vanhakantaisia väkivallan kannattajia. Vastustan mustavalkoista ajattelua ja viholliskuvien luomista.

Kohtaan työssäni talleilla nykyään aika usein ihmisiä, jotka eivät halua käyttää minun palveluitani, koska olen ns perinteinen opettaja ja ratsuttaja, ja siis heidän mielestään lähtökohtaisesti väkivaltainen @!#$. Tämä päätös tehdään näkemättä sen enempää opetustani kuin ratsastustani. Minulla on kyllä asiakkaita muutenkin, joten en sinänsä jää heitä kaipaamaan. Olen myös välillä ihan suositellut jotakuta muuta ammattilaista, jos minusta tuntuu, etten itse ole se paras saatavilla oleva valinta tiettyyn hommaan. Mutta pidän vähän loukkaavana, että minut luokitellaan tällä tavalla vain siksi, että en kutsu itseäni jonkin uusimman gurun ideoiden mukaan. Ja olen ihmetellyt sitäkin, miksi näitä guruja opetuslapsineen ei kyseenalaisteta edes silloin, kun homma selkeästi menee pieleen — eli hevonen ei opi mitään/oppii vääriä asioita/kipeytyy/muuttuu vaaralliseksi. Olen nähnyt jopa tapauksen, jossa nuori hevonen lopulta lopetettiin siinä vaiheessa, kun se oli niin sekaisin, että oli hengenvaarallinen jopa taluttaa tarhaan. Missään kohtaa sen omistajalle ei tullut mieleen, että ehkä se ”positiivista vahvistusta” käyttänyt kouluttaja ei ollutkaan kaikessa oikeassa, koska hänhän oli hyvien puolella ja siis luotettava tyyppi, tai ainakin taatusti parempi kuin kukaan perinteinen. Sellainen on turhauttavaa katseltavaa, ja nimenomaan hevosten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Olen itse tehnyt paljon virheitä niin omien kuin muidenkin hevosten kanssa, ja varmasti tulen tekemään niitä vielä lisää. Mutta yritän parhaani mukaan sekä viedä sukupolvelta toiselle periytynyttä taitoa eteen päin että soveltaa käyttöön kaikkea uutta, jota tulee vastaan. Ei meillä hakata hevosia, ne eivät tarhaa ikinä yksin ja kaikki saavat reilusti heinää. Ns normaaleiden varusteiden lisäksi löytyy mm naruriimu, akateeminen kapsoni, useammat erimalliset kuolaimettomat suitset ja bootsit kengättömän hevosen maastoretkiä varten. On kisattu kaikkia perinteisiä lajeja ja treenattu paria muutakin, on hypelty kotona kaulanarulla ilman satulaa, maastaratsastettu, lastattu lähettämällä, treenattu kankisuitsituksella, käyty rankoissa valmennuksissa ja ihan vaan maastakäsin metsäkävelyillä hevosen kanssa. Muun muassa. Ikinä ei ole vaihdettu hevosta siksi, ettei homma suju, vaan on yritetty ratsastaa paremmin, kuntouttaa hevonen ja/tai siirtyä tekemään jotain sellaista, joka sopii sille hevoselle paremmin tavoitteena hyvä yhteistyö. Kaikesta on yritetty ottaa opiksi. Kuten myös erilaisista kursseista ja klinikoista laidasta laitaan, kuten vaikka Hess, Carde, Morris ja molemmat McLeanit. Ja tietysti suomalaiset oman alansa osaajat, kuten Kyra, Nina Fagerström ja Heli Hyytiäinen. Kaikilta oppii jotakin vaikkei aina olisikaan kaikesta samaa mieltä. Olen ollut myös ns kanakurssilla eläinkoulutuksen yleistä teoriaa ja käytäntöä hiomassa.

Pointtini tässä kaikessa on, että minä en ole mikään poikkeuksellinen avarakatseinen yksisarvinen hevosammattilaisten keskuudessa niin kuin voisi kuvitella, kun kuuntelee tiettyjä ihmisiä. Meitä on vaikka kuinka, eikä ole mitään tarvetta räjäyttää kaikkea vanhaa, jotta hevosten oloja voidaan viedä koko ajan parempaan suuntaan. Jostain syystä jotkut ihmiset vain haluavat tehdä kaikesta mustavalkoista vääntöä. Andrew McLeanin kurssilta jäi mieleen eräs nainen yleisössä, joka kysyi häneltä eikö olekin niin, että ruokapalkka on aina paras tapa kouluttaa hevosia? Ja kun McLean ei ollut oman kokemuksensa ja tieteellisen tutkimuksensa perusteella samaa mieltä, tämä kyselijä ryhtyi jankkaamaan asiasta ja yritti väkisin saada luennoitsijan sanomaan sen, minkä hän itse halusi kuulla. Sellainen ei ole rakentavaa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: bee 
Päivämäärä:   26.5.22 22:37:55

Suomalaiset vihaa kaikkia fanaatikkoja. Myös hevosasioissa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:43:25

Ei tunnu ihan hirveän luotettavalta muuten tuo "tutkimustulos". Kun kysytään, todennäköisesti viestin ottaa vastaan juurikin tietyllä tavalla asennoitunut porukka, ja juuri he vastaavat. Missään vastaavissa tutkimuksissa ei myöskään ikinä käytetä viiden vuoden haarukkaa! Vaan tyypillisesti yhden vuoden. On tosin ole mitenkään mahdotonta uskoa, että varsin moni on nähnyt asiatonta kohtelua viiden vuoden sisään. Osa näistä on kukkahattuja osa tavallisia harrastajia ja todennäköisesti melko moni on nähnyt saman asiattoman kohtelun/kohtelian. Jokainen kerta on liikaa kyllä, mutta raportointitulos todennäköisesti on vähän värittynyt.

En oikein myöskään hahmottanut, mitä tarkalleen tarkoitetaan voimankäytöllä. Jos hevonen kiskoo ruoholle niin saatko vetää sen pois vaikka käytät siinä voimaa, vai miten oli ajatus saada ahmatti ruoholta pois? Saako hevosta ihan reippain ottein työntää pois liian läheltä vai pitääkö tämä tehdä pyytämällä ja porkkanalla? Saatko nykäistä mustelmille nyppivää nuorta hevosta riimusta vai onko se väkivaltaa?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 23:09:51

Jäin miettimään tuota 59% jotka ovat käyttäneet voimakeinoja hevosen hallitsemiseen 5 vuoden aikana. Niin luultavasti tämä todellisuudessa on 100% niistä, jotka aktiivisesti harrastaa. Tilanteita on esimerkiksi juuri se, että hevonen jyrää syömään, tai vaikka se, että hevonen säikähtää ja pakenee ja olet selässä - kyllä sun käytännössä on yleensä ihan täysin pakko se pysäyttää. On myös joskus voimalla pidäteltävä sitä viimeistä tarhasta tuotavaa hevosta, kun on kireä pakkanen tai ukonilma iski päälle ja hevoset on saatava sisään.

Eli jos ihan kaikki voimankäyttö lasketaan, niin ei taida kukaan ihan ilman selvitä, jos yhtään pidempään hevosia käsittelee, ellei nyt sitten ihan vaan pelkästään ratsasta puolikuolleilla ratsastuskouluponeilla possujonossa. Valitan.

Koiriakin joskus joutuu turvallisuussyistä pitelemään pannasta. Joskus ne pitää myös nostaa autoon pakosta vaikka eläinlääkärireissua varten, vaikkeivät ne haluaisi. Vertaisin näitä tilanteita voimankäyttöön hevosen kanssa. Se voima on vaan vähän eri, jos kyseessä on 15 kilon helposti hallittava koira, kuin 500 kilon hevonen.

Ihan kaikissa tilanteissa ei vaan porkkanat riitä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 23:34:13

Lisäksi vielä ajattelin, että toimintaohjeet ongelmatilanteisiin olisi sisältänyt toimintaohjeita ongelmatilanteisiin. Eli siis mitä voin tehdä ilman voimankäyttöä, jos se ruohojyrä kiskoo minut tieltä. Mutta vastauksena oli kooste jossa kehotettiin miettimään, pelkääkö hevonen jotain, tunnistamaan oma tunnetila, onko hevonen kipeä tms. No ei, kun sellainen hevonen on normaali ahne hevonen, joka haluaa syödä vähän ruohoa. Toki voitaisiin miettiä se ympäristö ja lajityypillistä tarpeet. Mutta entä jos se kiskoo laitumelta tuotaessa syömään ne paremman näköistä ojaheinät, tai pitäisikö ympäristö järjestää niin, että hevonen ei näe missään vihreää?

Tai jos hevonen säikähtää yllättävää pyrähtävää lintua tai maneesinkatolta tippuvaa lunta ja vetää kiitopukkisarjan, niin mitä pitää tehdä? Olla ratsastamatta talvella maneesissa ja kesällä kentällä? Ihan pulloon ei voi hevostakaan sulkea, ja terveeseen hevoseen kuuluu kaikki ne muutkin muodot, kuin levollinen läsnäolo. Tämä usein unohtuu. Terve ja virkeä hevonen on useinkin aktiivinen, se voi olla vauhdikas, se voi ja saa jännittää joskus, se voi olla varsin ahne ruoan perään. Se voi riekkua ihan vaan riekkumisen innosta ja onnesta. Se voi myös käyttää ihan hyvin tilannetta hyväkseen, koska tyhmä hevonen ei ainakaan ole, vaan perin viisas.

Joihinkin ongelmiin en ole vielä tähän päivään mennessä löytänyt hevosystävällistä järkiratkaisua. Hakkaaminen se ei kyllä ikinä ole, mutta jään odottelemaan jos tuo lista joskus vaikka täydentyisi ihan oikeilla toimivilla ohjeilla...

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.5.22 23:39:47

Se on juuri noin. Ilman minkäälaista voimankäyttöä ei hevosten kanssa voi loputtomiin pärjätä. Jos ei ole koskaan tullut vastaan tilannetta, että tarvitaan jotain voimaa, kuolaimia tai ketjua kuonon ympärillä tai vastaavaa, niin on yksinkertaisesti joko ihan pihalla siitä mitä hevoset on, tai ei vaan ole niiden kanssa tarpeeksi tekemisissä ollut. Se on vähän huono lähtökohta alkaa siitä maailmaa siltä osin parantamaan.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.5.22 23:52:57

"LähettäjäMieshevonen

Päivämäärä26.5.22 21:12:52

”Miksi niitä pitäisi hallita?”
Niin, miksi mitään eläintä pitää hallita. Koiralla on panta. Jos se yrittää juosta hihnan pituutta pidemmälle, panta puristaa sen kaulaa. Koiraa ei pitäisi hallita vaan antaa sen juosta minne tykkää, niinkö? Nämä argumentit ovat nyt samaa tasoa kuin ”miksei vain päätetä, että taotaan kaikki miekat auroiksi”. Fanaatikkojen kanssa ei voi väitellä.

Lähettäjä*

Päivämäärä26.5.22 22:16:44

”Miksi niitä pitäisi hallita? Usassa tiikeritarhaa pitävä paikallinen hötöleidi varmaan naureskelisi samoin, että tiikerit eivät ole mitään kissanpentuja, vaan isoja ihmisille vaarallisia eläimiä vaistoineen, joten ei niitä vain voi hallita aiheuttamatta kipua ja epämukavuutta. Suomalainen hötöleidi varmaan sanoisi tähän, että miksi ylipäätään siis pitää tiikeritarhaa ja vaatia tiikeriä tekemään ihmisen huvitukseksi temppuja. Miksi hevoset ja ratsastaminen on eri asia?”

Ihminen hallitsee myös koiria mm. valjailla. Pitäisikö sekin kieltää, sekin perustuu epämukavuuteen?"

Eli tiikereitä tai norsuja ei saa hallita, mutta hevosia ja koiria saa? Mikä on se ero? Johtuuko tämä vain kulttuuriympäristöstä, jossa olette kasvaneet? Ennen vanhaan lapsiakin sai hallita väkivallalla ja sitomalla, miksei enää?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Just 
Päivämäärä:   26.5.22 23:55:59

"Lähettäjä...

Päivämäärä26.5.22 23:39:47

Se on juuri noin. Ilman minkäälaista voimankäyttöä ei hevosten kanssa voi loputtomiin pärjätä. Jos ei ole koskaan tullut vastaan tilannetta, että tarvitaan jotain voimaa, kuolaimia tai ketjua kuonon ympärillä tai vastaavaa, niin on yksinkertaisesti joko ihan pihalla siitä mitä hevoset on, tai ei vaan ole niiden kanssa tarpeeksi tekemisissä ollut. Se on vähän huono lähtökohta alkaa siitä maailmaa siltä osin parantamaan."

Jos hevonen vaatii tällaista käsittelyä käyttäytyäkseen ihmistä tyydyttävällä tavalla, niin onko eettistä pitää hevosia ihmisten huvitukseksi? Ratsastuksella ja hevosenpidolla ei ole nyky-yhteiskunnassa mitään muuta tarkoitusta kuin mielihyvän tuottaminen ihmiselle. Luuletteko, että ei-hevosihmisten mielestä tuo on tarpeeksi suuri syy aiheuttaa epämukavuutta eläimelle?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 23:58:39

Villieläimiä ei tarvitse hallita. Sellainen eläin taas joka on muuta kuin villieläin ei ole oikein turvallista pitää hallitsemattomana.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.5.22 00:19:34

"Jos hevonen vaatii tällaista käsittelyä käyttäytyäkseen ihmistä tyydyttävällä tavalla, niin onko eettistä pitää hevosia ihmisten huvitukseksi?"

Tuo on sitten toinen kysymys, että onko eettistä pitää hevosia ollenkaan, mutta jos on, niin yleisesti ottaen ne hevoset vaan eivät ole kaikki niitä ratsastuskoulun pystyynkuolleita luottoponeja. Ne kaikessa toimivat hevoset on koulutuksen lopputulos, ei lähtökohta. Niiden lisäksi on myös hankalia hevosia, nuoria, oreja ja vaikka mitä, joita ei vaan voi pitää kaikissa tilanteissa ilman minkäänlaista voimaan liittyvää hallintaa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: wiu 
Päivämäärä:   27.5.22 00:39:47

"niin on yksinkertaisesti joko ihan pihalla siitä mitä hevoset on, tai ei vaan ole niiden kanssa tarpeeksi tekemisissä ollut. Se on vähän huono lähtökohta alkaa siitä maailmaa siltä osin parantamaan."

TÄMÄ!

Ja kyllä, voi olla sitä mieltä, että kaikkien eläinten pito on niin väärin ja niiden pitäisi vain olla vapaana. Sitten on vaan niin että olet kyllä aika tosi pienessä porukassa sen ajatuksesi kanssa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.5.22 01:48:36

Paitsi kun noin ajattelevat tulevat hevosharrastuksen ulkopuolelt ja laittavat tälle hevosten hyväksikäytölle stopin. Lisää uutisia jauhelihasuista niin ei kauaa kestä tämä harrastus päivänvaloa.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Ruppis 
Päivämäärä:   27.5.22 01:53:33

Tässä keskustelussa kulminoituu täydellisesti se että minkä vuoksi tälläisiä kampanjoita todella tarvitaan.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.5.22 06:10:54

Mä kallistun myös sen kannalle, että tälläisten tarkemmin erittelemättömien kampanjoiden kannattajat eivät ole hirveästi kyllä hevosia käsitelleet. Jos oma kokemus pohjautuu pelkästään muiden valmiiksi kouluttamien ja vaikka ammattilaisten jatkuvasti käsittelemien hevosten kanssa toimimiseen, niin on helppo varauksettomasti olla sitä mieltä, että minkäänlaista voimankäyttöä ei pidä sallia.

Tämä on varmaan vähän sama paradoksi, kuin että lasten kanssa pitäisi pystyä toimimaan pysyen vain henkisellä tasolla, ja siinäkin riitelemättä. On selvää, että lasta ei lyödä, ikinä, mutta kyllä suurin osa vanhemmista vaan joutuu nappaamaan tuolloin tällöin kirkuvan uhmaikäisen tiukkaan syliotteeseen ja kantamaan väkipakolla pois karkkihyllyltä. Kaikkia tilanteita ei voi välttää.

Jonkinlainen pelote tai voimankäyttö kai aina on kuulunut myös hevosen pitoon. Kyllä varmaan on niitä hevosia, jotka voit laskea kotitallilla pihaan irti ja olla käyttämättä koskaan mitään väkivaltaan viittaavaakaan, mutta harvassa ne on. Ja yhtään mitään niiden kanssa ei välttämättä tehdä.

Riippuu siis, mitä väkivallaksi käsitetään, se ei käynyt sivustolta ilmi. Aika yhteneväisesti lähes jokainen tuomitsee hevosen hakkaamisen, minäkin, en muista että koskaan olisi tarvinnut maastakäsin raipalla räimiä (ja selästäkin sen käyttö on tietysti rajattua, ilmankin voi usein mennä). Mutta on paljon hevosia, joille et pysty edes aamukauroja kuppiin laittamaan ennenkuin on pari kertaa kerrottu, että ihmisen läpi on ei voi syödä.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: Mieshevonen 
Päivämäärä:   27.5.22 06:26:47

^ Juuri näin. Tässä keskustelussa riehuvien Petan fanaatikkojen mielestä mitään tai ketään ei saisi hallita, ja he käyttävät esimerkkinä lapsia. Jos lapsi lähtee juoksemaan kohti valtatietä, aikuinen HALLITSEE lasta tarttumalla kädestä kiinni ja pitämällä kiinni niin suurella voimalla, ettei lapsi pääse valtatielle. Ei se ole väkivaltaa vaan vastuullisuutta. Jos lapsen paikalle vaihtaa hevosen, se pitäminen tapahtuu apuvälineellä eli suitsilla. Aikuinen ihminen on maailman elollosista olennoista ainoa, joka osaa rationaalisella ajattelulla miltei täysin tukahduttaa vietit ja vaistot. Siksi kun aikuinen ihminen on yhteistoiminnassa jonkin muun olennon, eläimen tai lapsen, kanssa, aikusen kuuluu olla se, joka määrittelee, kuinka paljon vapautta annetaan ja milloin on aika hallita ja tehdä päätökset. Mikäli näin ei ole, KAIKKI eläintenpito pitää lopettaa, samoin laaten hankkiminen. Sillä menolla tosin fanaatikotkaan eivät ehdi kovin kauaa nauttia täydellisestä maailmastaan, mutta kait heidän mielestään pahasta ihmiskunnasta pitääkin päästä eroon.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   27.5.22 07:58:17

Oikeasti luonnontilassa oleva hevonen juoksee ja liikkuu laumassa päivittäin kymmeniä kilometreja suurella alueella. Hevonen tarvitsee luontaisesti liikuntaa PALJON. Joku laitumen pikkumetsään itse tehty temppurata ei korvaa tätä tarvetta ja silloin on luonnollista että ihminen teettää hevosella töitä jolloin sen luontainen liikunnan ja tekemisen tarve tyydyttyy eikä aiheudu häiriökäyttäytymistä. Suurin osa häiriökäyttytymisestä johtuu vähästä liikunnasta ja siitä aiheutuneesta turhautumisesta. Tähän jos lisätään osaamaton, ja anteeksi vaan usein liian lepsu käsittely, niin ongelmissa ollaan. Sekin, että hevonen ei saa täyttää luontaista liikkumisen tarvettaan, on minusta väkivallan teko eläintä kohtaan.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   27.5.22 08:01:34

Ja jatkan vielä hieman väkivallasta ja kivuista. Eikös Monty Roberts ole sanonut että ympyrällä juoksuttaminen on hevoselle tosi huono juttu; vinouttaa ja kipeyttää hevosen? Kuitenkin moni ”väkivallaton” ihminen juoksuttaa tosi paljon ainakin somen perusteella, ilmeisesti kun ei uskalla ratsastaa. Miksi?

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.5.22 08:22:28

En minäkään uskaltaisi ratsastaa hevosella, jota ei saa hallita.

  Re: Hevosväkivallankumous

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   27.5.22 08:27:46

Hevosihminen löytää nähtävästi ihmeen monta syytä kohdella hevosiaan väkivaltaisesti. Minusta on mahtavaa, että asia puhuttaa ja kuohuttaa nyt, ja ihan syystä.

Tässä ei nyt ole kyse siitä että kaikkien hevosten liikuttaminen ja hevostenpito pitäisi kieltää eikä hevosta saisi koskaan komentaa, vaan siitä että hevosurheilu tälläisenään ei kestä päivänvaloa eikä julkisuutta. Järkyttävää että juuri hevosihmiset näyttävät olevan takajaloillaan ja vastarinnassa kun hevosten hyvinvoinnista puhutaan.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.