Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: Juuriharja 
Päivämäärä:   25.5.22 10:20:07

Olisi hauska kuulla kokemuksia erilaisista kylmäverisistä, muistakin kuin suokeista ja tinkereistä. Millaisia esim. pohjoisruotsinhevoset, norjalaiset ja ruotsalaiset kylmäveriravurit, clydesdalet, shiret ja percheronit ovat noin yleisesti luonteeltaan ja ratsuina? Ainakin näiden rotujen edustajia Suomessa on, ja jos on muitakin rotuja niin kuulisin mielelläni niistäkin. :) T. Omasta kylmäverisestä haaveileva. Pitkänä ja pitkäjalkaisena ihmisenä moni niistä vain tuntuu vähän pieneltä allani.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: Xx 
Päivämäärä:   25.5.22 10:31:27

Norjalaiset ainakin aika pieniä pitkäjalkaiselle. Oman kokemuksen mukaan suokkeja kuumempia mutta todella oppivaisia. Vähän hankala puoli sellainen, että toisin kuin raveissa kylmäverilähdöt ovat avoimia kaikille pohjoismaisille roduille, ratsastuskisoissa suokkiluokkiin "kylmillä" ei ole asiaa eli avoimissa on kisattava.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: T 
Päivämäärä:   25.5.22 15:58:17

Ruotsalaisilla ja norjalaisilla kylmäveriravureilla on pääsääntöisesti parempi laukka kuin ravisukuisilla suokeilla. Tämä liittyy jotenkin DMRT3-geenin erilaiseen käyttäytymiseen.
Osa näiden rotujen edustajista on varsin pieniä, mutta esimerkiksi meiltä löytyy iso (melkein 170cm) norjalaisruuna, eli rodun sisällä on myös paljon vaihtelua.
Kylmäveriravureista saa tosi hienoja ratsuja. Instagramissa löytyy esimerkiksi Sterk Odd ja Klack Kungen.
Omaa silmääni miellyttää ruotsalaisten ja norjalaisten "urheilullisuus" verrattuna suokkiin.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: d 
Päivämäärä:   25.5.22 16:04:57

Saksassa on monta kylväverirotua jotka ovat oikein hyvärakenteisia myös ratsuksi. Ihan toinen käyttöarvo kun näillä pohjolan töpökauloilla. Samoin Ranskassa.
Paljon olen nähnyt todella hyvin ja oikein liikkuvia shirejä ja clydesdaleja.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: Riepu 
Päivämäärä:   25.5.22 18:09:49

d, laittaisitko muutaman rodun ihan nimeltä? Itseänikin kiinnostaisi tutustua "ratsurakenteisiin" kylmäverirotuihin.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: Poni 
Päivämäärä:   25.5.22 18:31:37

Haflingerit nyt ainakin on rakenteeltaan hyvinkin ratsuiksi sopivia.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   25.5.22 18:44:24

Onko joku ratsastanut jyllanninjytkyllä?

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: Jj 
Päivämäärä:   26.5.22 22:04:17

Oon melkee kymmenen vuotta vuokrannu shireä. Shiret on vielä mielestäni sporttisia muihin draft rotuisiin verratuna, ainakin jotkut yksilöt. Ratsastaessa on herkkä ja ajoittain ihan vauhdikaskin. Tai ehkä oon vaan tottunut hitaaseen valtamerilaivaan ja "normaalille" ratsastajalle se olis ihan pystyynkuollut:D Onhan kyseessä iso hevonen, niin liike on isompaa ja hitaampaa. Lonkkavikaisena on lonkat kovilla kun ratsastaa, on sen verran leveä.

Mut luonteeltaan täyttä kultaa, aivan ihana, kiltti kaikkikäy heppa. Ja henkilökohtaisesti oon käsitellyt vain kahta shire yksilöä, mut molemmat on ollut luonteen puolesta ihan täys kymppi.

  Re: Eri kylmäveriset ratsuina

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.5.22 22:17:12

Draft-tyyppiset hevoset ovat raskaita ja lahjattomia ratsastaa. Sanon näin itsekin pari omistaneena. Mukava niillä on mennä kopsuttaa, eivätkä kaikki ole mitenkään rauhallisia ja lupsakoita, mikä tuntuu olevan yleinen käsitys vaan ihan aktiivisiakin on.

Mutta ratsuja raskaat kylmäveriset eivät ole. Voi niillä ratsastaa mutta samaa ei saa irti, kuin ratsuhevosesta. Niillä on jo sitä omaa massaa niin paljon, että vauhdikkaammassa menossa menee melkein väkisin rymistelyksi. Raskaat hevoset on jalostettu vetämään isoja kuormia käynnissä, ei liitelemään laukassa. Kunnon koulutetun ratsun suoritus on yhtä kaukana, kuin amerikanravurilla - siis keskimäärin.

Mutta en ole hevosia vaihtamassa, pidän näistä. Näissä on vaan rajoitteensa, eli helpoissa koululuokissa voi ehkä pyörähtää ja hypätä ihan pientä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.