Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Auts 
Päivämäärä:   21.1.22 13:37:43

Mitä voin tehdä? Hevoseni inhoaa harjaamista yli kaiken. Keskikovalla harjalla (esim piikkisuka) saa tärkeimmät alueet harjattua, mutta varsinkin kumisuka tai pehmeä harja saavat aikaan erittäin negatiivisen reaktion: potkimista, näykkimistä ja levottomuutta. Ensimmäisenä mieleen tietenkin tulee esimerkiksi vatsaongelmat, mutta se ei selitä suurta vihaa esimerkiksi kaulan harjaamista kohtaan. Satulan alue, selkä kokonaan ja lautaset ovat alueet, jotka saan luottavaisin mielin harjattua. Sen sijaan kaikki muu on taistelua. Kyseessä on tamma ja ymmärrän, että nisien alueen sörkkiminen ei välttämättä ole mukavaa, mutta olisihan se kiva kurakeleillä saada esim kyljet, nälkäkuopat ja rinnankin alue harjattua. Hieroja on käynyt ja ainoat suuremmat jumit ovat olleet lavoissa. Mitä tässä kannattaa tehdä? Jos kyse olisi esimerkiksi vain vatsasta, tämä olisi huomattavasti selkeämpää. Voiko vain olla, että harjaaminen on hanurista tämän yksilön mielestä vai kannattaako hevosta lähteä tutkituttamaan korvista häntään? Olen pari vuotta hevosen omistanut ja aina ollut tällainen kanssani.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Minttu 
Päivämäärä:   21.1.22 13:39:38

Sinulla on vaan herkkä hevonen. Hommaa luonnonkuiduista tehtyjä harjoja ja älä turhaan näpelöi hevosta. Reilut harjan vedot ja turha hinkkaaminen pois.

Oma tamma samanlainen.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 13:48:48

Mahahaavalla on tietyt triggeripisteet, kaulan alaosa lähellä rintakehää, rinta, vatsan etuosa sekä kyljet alaosistaan, nälkäkuopan alue ja joskus myös lantio/ristiselkä lisäksi. Kipu heijastuu näille alueille. Sama hevonen ei usein reagoi mitenkään jalkojen, pään tai takareisien alueeseen (jos et mene lähelle nälkäkuoppia).

Siis en toki tiedä mikä teillä on kyseessä, mutta mahahaavan herkkä alue ei ole vain vatsa satulavyön kohdalta vaikka sinne usein vaikein kipu heijastuu.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   21.1.22 13:51:58

Varsinkin näin talvella kannattaa huomata, että hevonen saa helposti harjasta pieniä sähköiskuja, kun ilma on niin kuivaa ja joka paikka sähköinen. Ja herkät hevoset voi reagoida niihin aika vahvasti. Tähän yleensä auttaa kun pitää toista kättä koko ajan kiinni hevosessa.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   21.1.22 13:53:53

Purut ja muut irtonaiset harjaan omaltani sellaisella hengettömällä luonnonharjasharjalla. Myös auton lumiharja voi olla sopiva herkälle.

Ratsastusta varten pyyhin kostealla sienellä satulan alueen ja kuivaan pyyhkeellä perään.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 13:57:01

Minä tutkisin mahahaavan. Kaikki hevoset eivät pidä harjaamista, mutta isoihin reaktioihin on aina joku syy. Kuvailemasi alueet vastaavat mahahaavaa. Hevonen ei ikinä pure ja potki ihmistä vain sen takia, että se ei pidä harjaamisesta ja se on vähän epämukavaa.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   21.1.22 15:30:06

Tykkääkö edes rapsuttelusta? Jos se ei olekaan herkkä vaan liian kevyt harjaus tai vääränlainen harja kutittaa? Tuttu hevonen ei siedä tavallisia harjoja, mutta sattuman kautta selvisi, että se rakastaa kunnon hinkkausta kovapiikkisellä jouhienselvitysharjalla.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   21.1.22 15:52:07

Hei oikeasti, jos hevonen puree, potkii, koko harjaaminen on taistelua eikä hevosta saa kuin yhdellä harjalla tärkeimmistä kohdista harjattua, niin ei se ole harjan väristä ja merkistä kiinni, tai sìitä että on tamma.

Toisaalta täällä nähdä joka korvanheilautuksessa ja varsojen vesikuppileikeissä on kiputila mutta tällainen tilanne, jossa hevonen käyttäytyy hengenvaarallisesti perushoitotilanteessa, johtuukin sitten siitä että hevosella ei ole luonnonkuituharjoja??? Onko teillä noin monella mahahaavasta kärsivä hevonen jonka käytökselle keksitään vaikka ja mitä syitä ja "erityisherkkyyksiä".

Kuulostaa nimittäin aika selvältä mahahaavalta. Ihmettelen jos ei löydy. Anna kun arvaan, hevonen ei myöskään pidä loimittamisesta, eikä varsinkaan etukappaleen solkien kiinnilaitosta?

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Auts 
Päivämäärä:   21.1.22 15:55:49

Nämä kommentit on melkein kuin omat ajatukseni. Välillä tuntuu, että pakko sen on olla kipeä ja toisaalta taas tuntuu, että ei vaan tykkää. Täytyy varmaan tuo mahahaava tutkia, kun ei nyt ole mikään taloutta kaatava projekti ja saa ainakin siltä osin mielenrauhan

-, rapsuttelut kelpaavat vain silloin, kun on jokin "todellinen syy". Eli esim kesällä alueet, joista ötökät ovat syöneet niin silloin rapsutukset kelpaa. Muuten ei ole kiinnostusta. Reaktio ei ole yhtä voimakas kuin harjaukseen, mutta siltikään ei selvästi välitä. Nyt kun on karvaa ruvennut lähtemään, nyppimällä olen saanut karvaa pois, sitä sietää, mutta selvästi sekin ärsyttää

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Auts 
Päivämäärä:   21.1.22 15:57:29

..., loimittamisen kanssa ei ole ongelmaa

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   21.1.22 16:00:57

Jos se ei kahteen vuoteen ole toennut vaan on edelleen tappelua niin vie lääkäriin, vähintään saat mielenrauhan siltä osin ja luultavasti lääkityksen. Ei ole normaalia, eikä "tammamaisuutta", vaan ihan tosi vaarallista, jos hevonen potkii ja puree ku harjaat. Yksi kerta kippaa ja potkii sitten kanssa niin että osuu.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: --- 
Päivämäärä:   21.1.22 16:10:49

Niin. Ihmekö tuo jos vihaa, kun piikkisukaa ei ole tarkoitettu harjaamiseen vaan harjojen putsaamiseen. Mutta eipä junnut tätäkään tiedä. Perusasiat voi lukea vaikka täältä: https://www.hevoseni.fi/hevosen-harjaus

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Auts 
Päivämäärä:   21.1.22 16:13:31

..., parempia kausia on kyllä ollut, mutta ei sekään nyt helpota, jos vatsahaavasta kyse

---, anteeksi, jos en osaa tarpeeksi selkeästi kirjoittaa. Piikkisuka on ainoa, jota sietää. Oikeita harjoja vihaamalla vihaa. Jos on harja jota sietää, pitääkö sen käyttö nimenomaan lopettaa?

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 16:17:56

Hevosen voi harjata vaikka sähköhammasharjalla jos tykkää. Piikkisuka on monelle oikein mieluinen harjausväline. T Sennu

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 17:02:30

..., tuo luonnonharja-vinkki tuli siitä, että tekokuituisista harjoista hevonen voi saada sähköiskuja ja ihan oikeasti inhota harjaamista siksi.

Mutta toki muuten rinta ja muut aloittajan luettelemat paikat ovat nimenomaan niitä mahahaavan "kipupisteitä", joten tutkisin kyllä sen.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 17:03:40

Niin ja piinkisuastakaan ei saa sähköiskuja ja senhän hevonen sieti.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: E 
Päivämäärä:   21.1.22 17:20:46

Mulla oli tamma joka oli täynnä hiekkaa ja ilmeisesti myös mahahaava. Ei tykännyt juuri harjaamisesta noista kohdista. Ei myöskään sulattanut kun piikkisuan. Ja inhosi fleeceloimia ja yleensä edestä loimien kiinni laittoa. Yritti purra ja potkia. Välillä oli parempi ja välillä vaarallinen. Hiekkakuvat ja mahalaukun tähystys.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Miu 
Päivämäärä:   21.1.22 18:43:47

Miun hepalle piikkisuka on talvisin mitä parhain väline! Jopa jalat voi harjata sillä, kun on paksu talvikarva. Käytän kyllä myös pölyharjaa ja osin rapsuttelen käsinkin. Hei, mitenkähän aloittajan hevonen suhtautuisi näppylähanskaan tai sellaseen kumisuka räpylään? Jos käsin koskettelu olisi mieluisampaa. Joskus tätäkin harrastanut. Samalla kevyttä hierontaa, sivelyä, rapsutusta, hevosen mieltymyksen mukaan.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: :) 
Päivämäärä:   21.1.22 19:17:22

Vai ei ole piikkisukaa tarkoitettu hevosen harjaamiseen, kyllä repesin. Minkä heppakerhon on kolme viivaa käynyt. Luin myös tuon laittamasi linkin, niin missä kohtaa siinä luki, ettei saa piikkisukaa käyttää? Ihan paras harja kumisuan jälkeen.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.1.22 19:36:56

80-luvulla opetettiin, ettei sualla saa harjata. Luultavasti kyse oli väärinkäsityksestä tai käännösvirheestä ja sekoitettiin sellainen metallinen harjanputsain muovisukaan.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 19:41:16

Tuo piikkisuka-kielto juontaa juurensa 60-luvulle, jolloin piikkisuka oli metallipiikkinen karsta. Nykyiset muoviset suat ovat omiaan talvikarvaisen, hikisen hevosen harjaamiseen. Ja tylppinä sopivat myös ohuen, kesäkarvaisen hevosen pinnasta saven irrotukseen.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Neiti 
Päivämäärä:   21.1.22 21:59:26

Millähän noi mammuttikarvaiset shetut yms. pitäisi harjata, jos ei piikkisualla? :)

Mulla on ollu myös poni, jonka mielestä harjaaminen oli vähän vuodenajasta riippuen siedettävää, epämiellyttävää tai todella epämiellyttävää. Tai no, karvanlähtöaikaan saattoi tykätä kumisualla tai piikkisualla hankaamisesta, kuten myös hikilenkin jälkeen. Oli mulla ihan syntymästä 14-vuotiaaksi ja alkuvuosien "kyllähän hevonen nyt pitää harjata"-taisteluiden jälkeen totesin, että parempi harjata mahdollisimman vähän silloin kun se hänestä epämiellyttävältä tuntuu.

Hänelle puhkesi melko nuorena myös kesäihottuma, joka varmasti vaikutti ihon herkkyyteen. Pesusta hän nautti ja sitä kesäaikaan tehtiinkin usein.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: JL 
Päivämäärä:   21.1.22 22:41:41

Auts ja ...: Minulla on samaan tapaan oirehtiva ruuna. Oikea puoli hieman hankalampi kuin vasen.

On tutkittu jo: hiekka (hoidettu pois), mahahaava (ei ollut, Jonna Jokisalo tutki), suolisto ultrattu (ei vikaa). Syönyt tulehduskipulääkettä sekä neurontinia ja kortisonia kokeilumielessä, ei vaikutusta. Nyt kaularangassa yhdessä välissä
niveltuledus, hoidettu kortisonilla.

Mitäpäs sitten tutkitaan? Edelleen sama kiukuttelu harjattaessa. Muutoin ei oireita, liikkuu ontumatta (luuston/pehmytkudosten krooniset vaivat tiedossa ja rauhallisia tällä hetkellö), kaularangan oireena oli hyvin lievä asetuksen vastustelu. Ei selitä tosiaan tuota harjaamisongelmaa. Kyseessä normaalisti leppoisa kaveri.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Sessa 
Päivämäärä:   21.1.22 23:43:04

Mun edesmennyt hevonen ei sietänyt synteettisiä harjoja (muoviset harjakset). Ensin ajattelin, ettei tykkää kovista harjoista, mutta lopulta vaihto luonnonharjoihin ratkaisi ongelman, ja alkoi tosissaan nauttia harjaamisesta. Inhosi sähköiskuja, ja samasta syystä myös talvella loimittaminen oli omanlaisensa show. Tällä oli kyllä myös vatsaongelmia, jolloin ei ajoittain pitänyt vatsan takaosan harjaamisesta voimakkaasti, käsin sen sai kuitenkin putsata.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Tixu 
Päivämäärä:   21.1.22 23:51:30

Mun heppa ei myöskään tykkää harjaamisesta ennen ratsastusta, mutta jälkeen oikein nautiskelee. Oma teoriani on ollut että kylmällä iholla tuntuu epämukavalta, lämpimänä lihakset vertyneenä taas ok.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Jp 
Päivämäärä:   22.1.22 10:58:21

Mun hevonen oli ennen ok harjatessa. Sitten sai mahahaava, pahan sellaisen.Ell sanoi, että harvoin näin pahaa nähnyt. Lisäksi allergiat ja suolistotulehdus. Näiden myötä hevonen lakannut nauttimasta harjauksesta. On nöyrä ja kiltti niin ei tee mitään ilkeää, mutta on hieman levoton ja pää vispaa edestakaisin.
Onko aloittajan hevosen käytös muuttunut harjauksen tai muun suhteen? Kivut ainakin poussulkisin.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   23.1.22 02:13:31

Samaa sanon kuin moni muu:

Tutki hiekka ja mahahaava. Omani reagoi harjaukseen ja helpotti, kun ko. vaivat tutkittiin ja hoidettiin. Senkin jälkeen herkkä, pitää esim harjata luonnonmateriaaliharjoilla ja välttää sähköistymistä.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: ? :( 
Päivämäärä:   23.1.22 06:41:51

Hevoseni pelkää harjaamista. Jos on irti karsinassa niin lentää pitkin seiniä silmät pyörien, tämä voi tapahtua jos kädessäni on vaikka pöläri. Ei kuitenkaan pelkää aina. Pään koskettaminen on ollut aina vaikeaa. Käytävällä kiinni on helpompi hoitaa mutta kyllä tämä vie innon koko tekemiseen kun mikään ei koskaan ole hyvä. Asiat sujuu ja sitten yhtäkkiä taas joku piikkisuka saa paniikin päälle. Hevosta ei lyödä eikä kohdella kaltoin koskaan. Vanhempi yksilö, tuotu Latviasta. Ammattilainen on harjannut kerran ja sanoi ettei tee hänellä näin eli että olisi minun syyni. Olen hoitanut hevosia työksenikin eikä yksikään ole ennen pelännyt.

  Re: Hevonen vihaa harjaamista

Lähettäjä: ---- 
Päivämäärä:   23.1.22 10:16:16

Tutki onko hevosella hiekkaa, mahahaava tai/ja suolistotulehdus

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.