Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Tepa 
Päivämäärä:   20.1.22 20:26:51

Täällä jatkuvasti valitetaan pienistä tarhoista, mutta miten niihin aina vaan riittää asiakkaita. Yksikin mainosti puolipäivä tarhausta sellasessa pikkuruisrssa postimerkkitarhassa. Mikä hevosenomistajia oikein vaivaa kun suostuu tälläseen paikkaan viemään?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.1.22 20:30:38

Jos ei ole parempia vaihtoehtoja? Jos haluaa harrastaa laadukkaasti ja tarvitsee esimerkiksi sen maneesin niin ainakin pääkaupunkiseudulla se tarkoittaa sitä että monessa paikassa joutuu siitä tarhan koossa ja joissain paikoissa jopa tarhausajassa tinkimään.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.1.22 21:02:46

Olen pitänyt hevosia kotona ja seurannut paljon niiden tekemisiä valvontakameroiden avulla. Meidän vanha ruuna käveleskelee todella paljon. Ei neuroottista ramppaamista mutta sellaista rentoa kuljeskelua. Sama karsinassa, sillä on 7m pitkä karsina, jossa se tallustaa ajoittain hissuksiin. Hevonen on liikkuva eläin. Hirvittää ajatus viedä tuollainen hevonen seisomaan 9m2 karsinassa paikallaan 17t/vrk ja seisottaa pienessä tarhassa se vähäinen tarha-aika.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Simo 
Päivämäärä:   20.1.22 22:03:52

Koska ihminen on itsekäs. Mielummin tingitään hevosen hyvinvoinnista kuin harrastamisen "hyvistä puitteista", joissa poikkeuksetta on kyse ihmisen mukavuudesta, ei hevosen.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.1.22 22:39:24

Kyllä minustakin ne pienimmät tarhat mitä täälläpäin on lähinnä ulkokarsinoita eikä kahta niihin mene millään. Meidän tallilla on keskisuuret tarhat mihin menee kaksi ja mahtuu vähän liikkumaan ja maneesi, eli kompromissiratkaisu.

Jos hevonen on puolipäivätarhassa joka on pieni, se pitäisi oikeasti liikuttaa kahdesti päivässä, toinen ratsain ja lisäksi puolen tunnin kävelytys. Aikanaan oli tavallista, kun hevoset ei välttämättä tarhanneet oikeastaan ollenkaan, ratsastaa aamuin illoin tai kävelyttää toinen kieppi. Pienimmät tarhat ei paljon karsinasta tosiaan eroa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Cc 
Päivämäärä:   20.1.22 22:40:21

Oikeat hevosmiestaidot ovat kadonneet ja eläimiä inhimillistetään. Mukavuudenhalua ja sitä että oma harrastaminen tai kilpailu menee hevosen tarpeiden edelle. Pitäisi olla tiukat ja oikeasti valvotut esim. turvaamaan liikunnantarve, ulkoilu ja laiduntamismahdollisuus. Moni elää kaupunkitalleilla kuin häkkieläin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   20.1.22 22:46:20

Kyllä. Itsekästä touhua pitää hevosia pienessä tarhassa. Kunhan itsellä on kivaa ja on kiva paikka harrastaa, ei sillä väliä että hevonen saa olla ulkona 4 tuntia, tunnin- pari liikutusta / seurustelua ihmisen kanssa ja loppuvuorokausi pönötttää karsinassa.
"Ei se meidän heppa edes aktiivisesti tarhassa liiku, möllöttää vaan paikallaan ja mielellään tulee talliin". Tottakai se tulee kun tietää että siellä yleensä odottaa se ruoka.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.1.22 22:56:33

Juu en tykkää yhtään. Meillä on tallilla isot tarhat jossa mahtuu rallittamaan enkä missään nimessä veisi paikkaan missä on postimerkkitarhat. Tietty ihan joku ns. luonnonmukainen iso tarha olisi paras mutta sellasia harvoin tarjolla.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Rl 
Päivämäärä:   20.1.22 23:35:40

Omistajat vaativat yksintarhausta, siksi postimerkkitarhat

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 06:51:23

Kyllä se varmaan on juuri omistajista lähtöisin. Jos useamman saisi samaan tarhaan, voisi tarhoja yhdistää isoksi. Jos ala jaetaan joka hevoselle erikseen, ei tilaa jää kovin paljon. Meilläkin on lähes kaikki yksärit yksin.

Oikeasti vakavia tapaturmia hevosten välillä tapahtuu tosi vähän. Mun hevonenkin on tarhannut aika monien kanssa ja revenneet loimet on oikeastaan ainoa mitä on seurannut.

Kun ne tarhat on rakennettu, ehkä kiinteilläkin aidoilla kerran omistajien vuoksi yksittäistarhoiksi, niitä ei edes kannata jo oikun takia purkaa ja rakentaa uusiksi kun parin päivän jälkeen ne pitää taas vaihtaa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: S1pul1 
Päivämäärä:   21.1.22 07:54:48

Sen takia rinnalla on hyvä ja ammattimainen ratsastus. Ulkomailla käydessäni hevoset ei ulkoile. Silti tekevät nappi suorituksia, näyttävät terveiltä ja päässäkään ei viiraa. Hevonen voi siis tehdä muutakin kun möllöttää 16 h tarhassa ihmiset :)

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 08:15:35

Terveys, elämänlaatu, elinikä menee "nappisuoritusten" edelle. Jos jossakin hevoset möllöttää karsinassa 22 t :) niin ei siitä kannata kyllä mallia ottaa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   21.1.22 08:25:52

No. Meillä on isot tarhat ja näin talvella näkee hyvin mitä siellä pääosin tehdään: syödään ja paskannetaan. Oikeasti ne eivät juurikaan liiku; niillä on tietyt lumeen tallatut polut mitä pitkin ne kuljeskelevat torkkupaikasta toiseen, mutta pääosin ne olla möllöttävät.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 08:39:08

Kyllä se vaan aika paljon elämänlaatua parantaa, ku näkee muutakin kuin karsinan kalterit. Tunnin "ammattimainen" ratsastus ei mitenkään kuittaa 23 t karsinassa seisomista. Todella epäeettinen ajattelumalli.

Minäkään en kuvittele että hevonen hankkii oman liikutansa tarhaamalla, mutta osan siitä kyllä. Lisäksi ratsastetaan. 16 tunnin tarhaus ei ole tarpeen käyttöhevosella, 6-10 tuntia kaverin kanssa on ihan hyvä.

Täällä Suomessa karsinoiden koko on lähes aina 9 neliötä, mikä on ihan surkean vähän, se ei riitä edes piehtarointiin. Talven vuoksi talli-ilma on pääasiassa aika huono, eikä ulosavoimia karsinoita ole, harvoin näkee edes käytävälle kalterien yli.

Sellainen elämä, jossa hevonen seisoo yksin 9 neliön karsinassa pa*koissaan ympäri vuorokauden vuodesta toiseen on kyllä niin surkeaa elämää, että nappi ennemmin otsaan.

Hevonen tarvitsee lajitoverin seuraa ja mahdollisuuden liikkua itsekin, ihan joka päivä. Lisäksi hengitysteiden kunnolle tervettä ilmaa, auringosta d-vitamiinit ja virikkeitä ulkoympäristöstä. Näitä ei voi "ammattimainen ratsastus" korvata mitenkään. Häiriökäyttäytyminen vähenee merkittävästi kun hevonen saa tarhata sille sopivan määrän.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: S1pul1 
Päivämäärä:   21.1.22 09:16:45

^ tämä niin tyyppillinen suomalaisen "hevosihmisten" näkemys. Piste, miksi ihmeessä ajattelet että ne tuijottaa kaltereita 23h. Tämän takia Suomessa erittäin pinnallinen osaamista! Hevonen ei siis voi tehdä muuta kun olla karsinassa ja tarhassa:')

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 09:23:29

No siksi, että hevonen on suurimman osan päivästä karsinassa tai tarhassa - niin ulkomailla, kuin Suomessa. Vai missä se on? Voihan se käytävälläkin seisoa vaikka sen ajan kun siivotaan karsina tai varustetaan mutta eipä se asiaa miksikään muuta.

Missään, ei Suomessa eikä ulkomailla, ratsasteta hevosta tunteja päivässä, kun puhutaan ihan normaaleista harraste- tai kilparatsuista. Vaikka sen liikuttaisi kahdesti päivässä, se silti seisoo suunnilleen 22 tuntia karsinassa, jos se ei ole tarhassa. Ihan perusmatematiikkaa, ei mitään pinnallisuutta.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Epätoivo 
Päivämäärä:   21.1.22 09:32:59

Ei siis ole olemassa kävelykoneita tai ihmisen jalkoja jolla käydään käsi kävelemässä? Kilpahevoset myöskin viettää paljon aikaa reissun päällä, miten kuvittelet niiden sopeutuvan sinne jos viettävät kotona aikaa ulkona 24h?

Kaiken pää minun tekstissä on että hevonen on hyvinvoiva ihman päivittäistä tarhausta. Mikään Suomalaisen harrastelijan tiede ei riitä kertomaan ettäkö ulkoilu olisi hevosen hyvinvoinnille ja mielenterveydelle pakollinen. Se on vaan faktaa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 09:50:51

No se nyt on vaan faktaa, että valtaosa Suomen, ulkomaiden tai koko maailman hevosista ei ole kilpahevosia, joilla on meksikolaiset hevosenhoitajat taluttelemassa ja viemässä käväriin 4 kertaa päivässä. Tuohan nyt on aivan outo oletus. Kilpahevosia on edes niissä suurissa kilpailumaissa tosi pieni vähemmistö. Ei siellä joka koni liiku viikoittain heppa-autolla ympäri maata, valoja päälle. Kalliit kilpakoneet erikseen kilpailu-uransa ajan ja sitten ihan normaalit tavalliset hevoset erikseen.

Melkoista järjenköyhyyttä kuvitella, että tässä maassa tallityöntekijät taluttelee joka hevosta tunnin aamulla, tunnin päivällä, kolmannen tunnin pitää kävärissä ja omistaja tulee illalla sitten "ammattimaisesti" ratsastamaan, viikonlopuksi viedään hevonen autolla vähän kiertelemään maata. Kuulostaako miten realistiselta?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   21.1.22 10:56:02

Ja se reissaaminen ja kilpailu ympäriinsä lisää hevosen hyvinvointia miten? Lajitoveria pääsee nuuskimaan kaltereiden välistä, tarhassa yksin. Mutta hei, ei se mitään kunhan itsellä on hyvät puitteet harrastaa, ei sen väliä miten paljon hevonen saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Paljon olen nähnyt näitä hevosia jotka seisoo karsinassa suurimman osan päivästä, omistaja käy ratsastamassa ja tarhassa sen muutaman hassun tunnin, ei mitään kosketusta hevoskaveriin. Päällisin puolin hevonen näyttää terveeltä ja varmasti sitä fyysisesti onkin. Entä sitten se hevosen psyykkinen hyvinvointi?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: lennu 
Päivämäärä:   21.1.22 11:29:56

Lähettäjä: ***
Päivämäärä: 21.1.22 08:25:52

No. Meillä on isot tarhat ja näin talvella näkee hyvin mitä siellä pääosin tehdään: syödään ja paskannetaan. Oikeasti ne eivät juurikaan liiku; niillä on tietyt lumeen tallatut polut mitä pitkin ne kuljeskelevat torkkupaikasta toiseen, mutta pääosin ne olla möllöttävät.

Hevoset eivät liiku kohottaakseen kuntoaan tai ylläpitääkseen kuntoaan. Lauma liikuttelee yksilöitä enemmän kuin yksin tarhaus, joillekkin se sopii ja jotkut taasen stressaantuu tästä ja viihtyvät paremmin yksintarhauksessa. Hevosetkin ovat yksilöitä.
Talvella on todellakin hauska seurata lumisia jälkiä tarhoissa. Selkeästi ne jotka ovat kaverin kanssa, liikkuvat hieman laajemmalla alueella ja enemmän. Muutama yksin tarhaava kulkevat vain heinäkasalle ja "kakka alueelle", yhdellä on ns. tarkistus reitti mitä kulkee muutaman kerran päivässä ja siitä heinäpaikalle sekä päikkäri paikalle. Ja yksi nuori, joka haahuilee hieman sinne sun tänne, mutta pääasiallinen reitti on heinäkasa ja päikkäripaikka.
Nämä on niitä ihan parhauksia siinä että hevoset ovat kotona, aivan erilailla oppinut hevosten elämästä kun joka päivä pääsee seuraa niiden touhuja.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: minä 
Päivämäärä:   21.1.22 11:41:23

Laskekaapa mitä tulee maksamaan kun jokaiselle tehdään kentän kokoinen tarha :D Paljonko maa maksaa, pohjien teko maksaa, aidat maksaa ja ylläpito. Ikävä kyllä moni ei ole valmis maksamaan sitä korotusta mikä tästä aiheutuu. Omat hevoseni tarhaavat laumassa ja laumallekin tuo kentän kokonen tarha on ok, voivat juosta, mahtuvat väistämään, voivat liikkua, mutta enimmäkseen seisovat paalilla. Muutama asiakas, joka vaatii hevosiaan yksintarhattaviksi, vaatii myös isoimpia tarhoja. Tallinpitäjä sanoi, että onnistuu jos tallivuokra on sitten näiltä pari sataa kuussa enemmän, 200 neliöiset 10*20m tarhat olikin ihan ok...

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   21.1.22 12:44:28

Jos vaaditaan hiekkapohjaisia yksittäistarhoja, niin eipä siinä tallinpitäjän kukkaro kovin isoja tarhoja kestä.
Meillä iso mutapohjatarha laumalle. Kyllä siellä juostaan, leikitään, rapsutellaan. Märkä kausi on syvältä, mutta en vaihtais hiekkapostimerkkiin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: NN 
Päivämäärä:   21.1.22 12:48:27

Mikä on riittävä minimi, että hevonen voi revitellä? Mutta myös helppo putsata tarhat.. Voisko ajatella 2-4 hevosta 40x20 kokoiseen tarhaan?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Mur 
Päivämäärä:   21.1.22 13:05:09

Jokainen varmasti tekee PARHAANSA hevosen hyvinvoinnin eteen. Ja mahdollisuudet sen parhaan tekemiseen poikkeavat varmasti hyvin paljon asuinpaikan, harrastustavan ja monen muun suhteen.
Tällainen sormella osoittelu ja muiden toiminnan kyttääminen on todella kurjaa. Jos puhallettaisi yhteen hiileen ja hyväksyttäisi muiden tavat toimia, laji saattaisi vaikka kehittyä täällä meilläkin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Unpopular opinion 
Päivämäärä:   21.1.22 13:08:44

Realiteetit vaivaa. Talli, jossa muuten olisi puitteet kohdillaan kykenee tarjoamaan isot tarhat ainoastaan luonnon omilla pohjilla, mikä tarkoittaa maan ollessa sulana liukkautta ja mutaa näillä leveysasteilla. En kuitenkaan ole hankkinut hevosta ensisijaisesti seisomaan tarhassa, vaan ennen kaikkea ratsastukseen - tavoitteelliseen harrasteratsastukseen, joten kengät tarvitaan ja yhtään liukastumisvammaa en pohjan takia halua ottaa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Minni 
Päivämäärä:   21.1.22 13:20:28

Noh. Itse jouduin vuosi sitten tekemään vaikean päätöksen muuton suhteen. Uudessa paikassa tarha noin 25x50, mutta siellä hevosen terveyden kannalta parempi ruokinta. Vanhassa paikassa hehtaarin tarha, mutta siitäkin suuri osa käyttökelvotonta puolet vuodesta. Päätettiin muuttaa, vaikka tuo tarhan koko harmittaakin, mutta hevonen on nykyään jälleen oma itsensä. Kahdestaan tuo tarhan koko on vielä siedettävä. Jostain oli pakko tinkiä ja tämä oli vaihtoehdoista pienin jousto. Mikä ihmisille edes on pieni tarha? Tuota pienempään en ikimaailmassa omaani laittaisi

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 18:25:09

2-4 hevosta 40x20 kokoiseen tarhaan?
Rauhallisella hevosilla tuo onnistuu.

Ja suuri kuiva hiekkapohjainen kuivana pysyvä tarha on järjettömän kallis. Eli kuka
maksaa Isosta tarhasta reilun tonnin kuussa normaali tarha suuremman hinnan.

Jos myö pistetään sinne hehtaarin tarhaan 6 hevosta. niin parista hehtaarin tarhasta pitäis saada yhteensä 150 000 euroa vuodessa tarhalisää, normaalin karsinapaikan
vuokran lisäksi.

Mut nuo laskelmat pitäis vielä tarkistaa, ja selvittää mitä ympäristövaatimuksia tuollainen hevosen pito vaatii ?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: nsnkdfnkfd 
Päivämäärä:   21.1.22 20:29:15

No aloittajan ajatuksen mukaan jos mennään hevosia saa Suomessa pitää jossain Kainuun perukoilla ja ehkä Lapissa. Koska muualla maa on niin kallista että isoja tarhoja esim 40-50 hevoselle ei kenelläkään ole varaa järjestää ja ostaa niin paljon maata, ja vielä pitää tarhat ja niiden pohjat hyvässä kunnossa.

Mutta juu, hevosia koko Suomessa vain max tuhat ja niitä saa pitää vain Kainuussa. Se on näköjään monen tavoitteena täällä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Jepu 
Päivämäärä:   21.1.22 21:21:05

Kilpahevoset evät kyllä saa mitään lisäarvoa, kun seisovat ihan minkä kokoisessa tarhassa helvetillisessä tuulessa ja pakkasessa takapuoli tuuleen päin ja yrittävät pysyä lämpiminä. Lihakset jäykistyy eikä varmasti auta suorituskykyyn. Jos tarhassa on katos, johon pääsee tuulelta suojaan, niin kokopäivätahaus on jotenkin perusteltavaa. Paras olisi, jos hevonen pääsisi suoraa karsinasta tarhaan ja saisi valita missä aikansa viettää. Kilpahevoset Euroopassa eivät tarhaa kuin muutamia tunteja, koska muuta aktiviteettia riittää koko päivälle. Ja ne eivät kärsi siitä, vaan suorittavat hyvin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: ojsojgfjof 
Päivämäärä:   21.1.22 21:27:09

Suomi on about ainut maa missä on näitä tarhausfanaatikkoja. Pieni määrä mutta sitä äänekkäämpi.
Keskieuroopassa jokainen hoitaa hevosensa miten parhaaksi näkee, tarhaa tai on kokonaan tarhaamatta, tarhaa 2 tuntia tai 6 tuntia. Ei tulis mieleenkään mennä kenenkään neuvomaan naapuria miten hoitaa hevosiaan.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Diidu 
Päivämäärä:   21.1.22 22:07:58

20x100m on tarha, jossa yksi hevonen pystyy pätkän laukkaamaan. Se on kahden normaalikokoisen maneesin pinta-ala.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Mimmu 
Päivämäärä:   21.1.22 22:40:18

"Kilpahevoset Euroopassa eivät tarhaa kuin muutamia tunteja, koska muuta aktiviteettia riittää koko päivälle. Ja ne eivät kärsi siitä, vaan suorittavat hyvin."

Suomessahan näitä kilpahevosian on tallit pullollaan ja niillä on monta tuntia erilaisia aktiviteettejä päivässään. Not.
Suurin osa suomalaisista hevosista on harraste ratsuja, jotka liikkuvat 30min-1.5h päivässä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Hipsu 
Päivämäärä:   21.1.22 22:44:53

Mikä on pieni tarha yhdelle hevoselle? Tsrkoitetaanko laukkaamisella sitä, että pääsee laukkaamaan kunnon pätkän? Osaahan nämä rallitella vaikka pienellä laukka ympyrällä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.1.22 22:53:35


"Ei siis ole olemassa kävelykoneita tai ihmisen jalkoja jolla käydään käsi kävelemässä? Kilpahevoset myöskin viettää paljon aikaa reissun päällä, miten kuvittelet niiden sopeutuvan sinne jos viettävät kotona aikaa ulkona 24h?"

Hyvin sopeutuu. Olen ollut töissä groomina WC-tason estehevosille, jotka kotona tarhasivat 24/7 isoilla laitumilla. Kisoissa niitä sai kävelyttää useamman kerran päivässä, kun seisoivat muuten karsinoissa kisasuorituksia lukuunottamatta.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.1.22 06:52:28

Meillä siirtyi pienempään tarhaan kun isommassa ollessaan oli jatkuvasti saikulla aiheuttamiensa vammojen takia.
On sen verran kallis harrastus jo ilman saikutteluakin. Nyt saa purkaa energiaansa hyvien verryytelyiden jälkeen valvotusti ja turvallisesti. Paljon mukavampi harrastaa meillä kummallakin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Ei 
Päivämäärä:   22.1.22 08:13:44

Tilanne nyt vaan on se että isot tarhat tarkoittaa täällä väistämättä pskoja pohjia. Olen ollut talleilla missä on pskat pohjat ja hevosilla oli jatkuvasti irtokebkiä, kaviopaiseita, jännevamloja ja lihasjumeja. Ne kun harvat on niin fiksuja että eivät teloisinitdeään. Pahin repi hokeilla itseltänsä kaikki jalat auki mutatarhassq jossa osittain jäätynyttä mutaa niin että teuraaksi meni. Hieno kisahevonen. Sitten löysin paikan missä oli tarhat siedettävän kokoisia ja hyväpohjaisia. Siellä sitten itse tehty heinä joka aiheutti monille allergiaoireita ja mahavaivija, iltaheinät saattoi tulla jo kuuden jälkeen. Yhdessä oli muutama hyväpohj hiekkatarha, muutama mutatarha. Mutta karsinoissa mm rikkoutuneet ikkunalasit törrötti ilman suojaa, reittejä maneesille ja kentälle ei hiekotettu, loimia ei saanut kuivaksi eikä supistamaan haavoista informoitu omistajaa. Listaa voisi jatkaa. Alueella on n isoa tallia joissa kaikissa on joku isohko vika. Valitsin kuitenkin jonkauan aikaa näiden muiden jälkeen nykyisen. Tarhat on pienet, tarhausaika lyhyt. Mutta hoito ammattimaista, pohjat erinomaiset niin tarhat, kenttä, maneesi. On maastoja, kävis, valmentajis, hyvä tallihenki, hyvä heinä, siistiä, paikat kunnossa jne. Hevoset voi hyvin ja ne ovat rauhallisia. Ei ole häiriökäyttäytymistä. Haavoista ilmoitetaan, Ell käynnit hoidetaan jne. Kaikkea ei voi saada. En voi valita tallia juuri omien taikka hevosten mieltymysten mukaan vaan kokonaisuus katsoen. Hevonen ei automaattisesti voi hyvin jos se saa tarhasta 24/7 jos muut mättää ja sillä on vaikka maha kipeä huonosta heinätstä tai sitä ei voinliikuttaa koska siltä puuttuu puoli kaviota mutatarhojen imiessä kengät irti toistuvasti kavionpalasia mukanaan vieden. Tai se saa haavoja ja pääsee karkuun huonosti kunkostettujen tarhojen takia. Ns managementissä on monta palasta. Pk seudulla maa maksaa, hyvän tarhan tekeminen maksaa paljon. Näissä olosuhteissa Suomessa tilanne on tämä. Hevoseni ovat olleet terveitä ja pyrin pitämään ne mahd tyytyväisinä. Jos lyhyt tarhaus ja pieni tarha alkaisi aiheuttaa suuria ongelmia toki pitäisi lähteä etsimään muita paikkoja mutta toistaiseksi paikan hyödyt ovat paljon suuremmat kun huonot puolet. En myöskään halua maksaa 900 eur kk siitä että hoidan saikkuhevosta jatkuvasti vai isojen tarhojen takia. Nämä krotisoiat voisivat paljastaa Uudeltamaalta kaikki nämä täydelliset paikat missä on isot hybäpohjaiseyt tarhat mutta myös hyvät pohjat treenille, maastot, ruokinta, hoito jne. Sisäilmaa unohtamatta ja järkeviä omistajia ja kivaa talliporukkaa. En aio viettää vapaa-aikaani kaikenmaailman hullujen keskellä myöskään koska se vaikuttaa omaan jaksamiseen. Hulluja tallinomistajia on myös ja toksisia talliporukoita joissa haukutaan ja puhutaan pahaa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Unpopular opinion 
Päivämäärä:   22.1.22 08:36:31

Minulle riittää, että hevonen voi ravata ja laukata tarhassa- ei se mitään baanaa tarvitse, mutta jos on virtaa niin pystyy siellä jonkun juoksuaskeleen ottamaan ja purkamaan paineitaan. Tarhojen koko n,12x15 meillä jos yksin tarhaus, näyttää riittävän spurttailuun jos sen tarvetta on. Kesällä isot laitumet n. Kesäkuun alusta syyskuun loppuun (joskus jopa touko-lokakuu, riippuu miten säät suosii).

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   22.1.22 10:25:58

Hevosen pitää pystyä liikkumaan kaikissa askellalajeissa ja ottamaan spurttia. Se riittää, koska liikutetaan joka päivä ja saa tarhata kaverin kanssa. Muu ei ole hevosenelämää, vaan eläin on väline. Sitä ei pysty perustelemaan millään järkevällä tavalla.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   22.1.22 10:58:25

"Ulkomailla käydessäni hevoset ei ulkoile. Silti tekevät nappi suorituksia, näyttävät terveiltä ja päässäkään ei viiraa."

No mutta eihän barraamisessakaan ole sitten mitään ongelmaa. Hevoset suht terveitä, tulosta tulee ja nuppikin pysyy riittävästi kasassa.

"Laskekaapa mitä tulee maksamaan kun jokaiselle tehdään kentän kokoinen tarha :D"
Ei hätää, kyllä eläin ymmärtää ettei omistajalla nyt fyffe riitä. Jokaisellahan on kansalaisoikeus omaan hevoseen (laadukasta harrastamista!) joten...

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   22.1.22 11:12:04

., sun ruunaöalsi toi karsina toimii. Jollain muulla hevosella ei, vana johtaisi siihen että se ottaisi siellä hwpuleita ja voisi loukkaantua ja villitä muutkin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: / 
Päivämäärä:   22.1.22 11:13:01

Jos puitteet omat muuten todella hyvät ja sijainti lähellä, mikä mahdollistaa useamman liikutuksen päivässä, olen valmis tinkimään tarhan koosta. Oria kun en jokatapauksessa voi laittaa muiden kanssa samaan tarhaan, niin kunhan on yhdelle hevoselle tilaa käyskennellä, se riittää.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: se.pienitalli. 
Päivämäärä:   22.1.22 11:39:02

Näin maatilalla olis maata josta tehdä jättikokoset tarhat mut niistä maksavaa 6 - 10 asiakasta maalta ei löydy.
Nuo jättitarhat vois löytää asiakkaita Pk. seudulta Tai jonkun isomman kaupungin
lähellä.

Mut väki ei uskalla hakea hevosta edes laitumelta. Eli hevosen haku suuresta
tarhasta ei välttämättä onnistu kaikilta, jos laumassa on 6 tai enemmän hevosia.

Ja hevoset ei lumisena talvena välttämättä liiku koko aidatulla alalla. Joku laiska
Suomi putte tallaa isoon tarhaan vain polun.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: ,, 
Päivämäärä:   22.1.22 11:57:32

On kyllä uskomatonta, että joku voi tosissaan ajatella, että kävelykone tai taluttelu korvaisi mahdollisuuden tarhata asiallisissa oloissa. Tai että lajitoverin seura ei olisi tärkeää. Hevonen ei voi valita. Nöyränä sopeutuu ja jopa oppii sietämään olosuhteita, jotka eivät täytä edes perustarpeita. Mutta kun lämmitetty maneesi on tärkeämpi kuin mahdollisuus ulkoilla asiallisesti… Loimia voi mennä rikki tai kaivata kaveria, jos tarhaa kaverin kanssa jne.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Unpopular opinion 
Päivämäärä:   22.1.22 12:11:51

,,: lämmitettyä maneesia ole nähtykään tällä tarhan koolla ja ajalla (11h) eikä tarvitse katuvalojen perään haikailla.. 60km Hki keskustasta saa taittaa, että saa hevoselle edes tämän…

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: S1pul1 
Päivämäärä:   22.1.22 12:36:25

,, oletko varma että se sinun hevonen välttämättää valitsisi tuulessa ja myräkässä kököttämisen :') Henkilökohtainen näkemys vaan että hevonen ei tarvitse isoa tarhaa eikä varsinkaan kokopäivän tarhausta. Nimenomaan hevoset noyränä tekee miten ihminen päättää, mutta mikään tutkimus ei kerro että hevonen joka on 24h ulkona olisi onnellisempi kun hevonen joka kävisi esim aamulla muutaman tunnin tarhassa ja myöhemmin jokin muu aktiivinen liikunnan muoto.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: ! 
Päivämäärä:   22.1.22 12:57:21

S1pul1, no mun he one ainakin valitsee. Asuu pihatossa, missä pihatto on kunnollinen ja pihatto tarha iso ja metsäinen. Tarvittaessa voisi asustaa karsinassakin, eilen tuuli ja tuli lunta niin siellä se kökötti tyytyväisenä ulkona pylly tuulta päin.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: S1pul1 
Päivämäärä:   22.1.22 13:13:40

,, Hienoa, koska itselläni nuori jonka ostin ja vein Pihattoon nuoren iän vuoksi. Loppu tulema oli se että hevonen viettää kaikki ajan sisällä paitsi söi heinät ulkona koska työntekijät laittoivat heinät ulos. Eli tästä voidaan päätellä että hevosiakin on erilaisia. Itse en koe tarpeelliseksi omaa hevostani pitävän pihatossa koska se ei selkeästi siellä viihtynyt. Tämä aikaisemmin mainitsevan versio ulkona aamulla ja illalla muu aktiviteetti toimii tälle. Hevonen näyttää hyvinvoivalta, karva kiiltää ja päästään todella järkevä ja ei huonoja tapoja.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Flamingo 
Päivämäärä:   22.1.22 14:56:36

”S1pul1, no mun he one ainakin valitsee. Asuu pihatossa, missä pihatto on kunnollinen ja pihatto tarha iso ja metsäinen. Tarvittaessa voisi asustaa karsinassakin, eilen tuuli ja tuli lunta niin siellä se kökötti tyytyväisenä ulkona pylly tuulta päin.”
Sama meillä, sää oli aika kauhea, laitoin hyvät loimet päälle ja seisoivat ulkona nurkalla, kameroista katsoin että normaalisti menivät sitten illalla sisälle nukkumaan. Heinättimet on ulkona. Söivät ulkona ja torkkuivat pylly tuuleen ja sitten menivät sisälle nukkumaan pitkälleen. Mutta fullneck toppikset tosiaa päällä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: määki 
Päivämäärä:   22.1.22 15:09:54

Tarhasin hevostani kohtuullisen kokoisessa hyväpohjaisessa tarhassa kaverin kanssa 12 h/pv, mitä nyt välillä kävi ratsastuksessa. Kaveri oli hevoselleni mieluinen ja omani oli näistä kahdesta se ylempiarvoinen, joten ei sitä kaveri ainakaan kiusannut. Vapaata heinää tälle ei voi antaa, se lihoo äkkiä (kokeiltu on ja useampi kerta). Hevonen alkoi syödä hiekkaa ja sairastui sen vuoksi vakavasti.
Sen jälkeen olen tarhannut hevostani vain puoli päivää, mikään muu ei ole hevoseni elämässä muuttunut. Hevonen on pysynyt kunnossa. En voinut tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen, että kaverin kanssa tarhassakin oli pitkien tarhavuorojen aikana niin tylsää, että hevonen kehitteli sijaistoimintoja.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Viilaaja 
Päivämäärä:   22.1.22 16:44:37

’Meillä on tarhan koko 25X60 ja todellakin siellä
mahtuu kolme hyvinkin liikkumaan ihan kaikissa askellajeissa :)
Ovat yöt sisällä n.8h
karsinoissa joiden koko on n.18m2
Joskus tuntuu, että ihmisillä ei ole oikein todellista käsitystä tarhan koosta
+kuinka hevoset siellä liikkuu…

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Ajatuskatko 
Päivämäärä:   22.1.22 19:54:43

LähettäjäS1pul1

Päivämäärä21.1.22 07:54:48

Sen takia rinnalla on hyvä ja ammattimainen ratsastus. Ulkomailla käydessäni hevoset ei ulkoile. Silti tekevät nappi suorituksia, näyttävät terveiltä ja päässäkään ei viiraa. Hevonen voi siis tehdä muutakin kun möllöttää 16 h tarhassa ihmiset :)
-----

Et ole sitten monessakaan paikassa käynyt, sillä monet kilpahevoset kyllä tarhaavat - ihan siellä ulkomaillakin. Esimerkiksi Jessica won Bredow-Werndlin, Peder Fredricsonin, Luca Maria Monetan, Charlotte Dujardin ja suomalaisratsastajista Mikaela Soratien hevoset tarhaavat, osa ihan reilun kokoisilla alueilla. Jos olympiatasolla voittavat hevoset voivat ulkoilla niin eiköhän kaikki suomalaisetkin kilpahevoset siihen kykene ilman että suoritustaan olennaisesti kärsii.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: & 
Päivämäärä:   22.1.22 21:29:08

Minulla on hevoset kotona pihatossa ja niillä on iso tarha jossa osa metsää ja kyllä nyt talvellakin näkyy olevan ihan koko alue käytössä, metsä myös täynnä polkuja. Liikkuvat laumassa paljon. En kyllä enää pitäisikään hevosta jos se pitäisi johonkin kaltereihin ja postimerkkiin pistää asumaan.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Niilo 
Päivämäärä:   22.1.22 23:00:34

Yksittäistarhausta vaativille on postimerkkitarhat sorapohjalla. Laumalle on 3ha alue luonnonpohjilla ja muutama pienempi, noin kentän kokoinen. Olen jättänyt pari auton kokoista kiveä tms luonnonestettä näihin; pääsevät sen taakse väistämään toista tarvittaessa, näyttää toimivan laumahierarkiassa hyvin. Kurakelien ajaksi suljetaan iso alue käytöstä, niin sen pohja ei ole ihan mutavellinä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: ojsojgfjof 
Päivämäärä:   22.1.22 23:35:28

"Esimerkiksi Jessica won Bredow-Werndlin, Peder Fredricsonin, Luca Maria Monetan, Charlotte Dujardin ja suomalaisratsastajista Mikaela Soratien hevoset tarhaavat,"

Kyllä, 2-4 tuntia päivässä, alkuviikosta kun loppuviikosta ke-su ollaan kisoissa. Kun huiput kertovat että hevoset tarhaa, niin se todellakin tarkoittaa muutamaa tuntia päivässä, erona moneen huippuun jonka hevoset eivät ikinä tarhaa minuuttiakaan.

Pari viikkoa vuodessa kun kisakausi on tauolla saattavat olla tarhassa pidempää päivää.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Joku 
Päivämäärä:   23.1.22 06:12:42

Pidän hevosia vain ja ainoastaan ratsastusta varten. En säilö niitä vaan niillä ratsastetaan joka päivä. Hevoseni ovat ruokittuja energisiä ja valppaita. Niillä on eritasoisia terveydellisiä ongelmia, jotka syntyneet jo varsana tai nuorena juuri laiduntamisen ja yhteistarhausten yhteydessä isoilla alueilla temmeltäessä. Esim valtaosa si vaivoista ja rankavioista syntyvät kaatumisten ja pahojen revähdysten seurauksena.
Ne pidetään kunnossa liikunnalla enkä ota riskejä holtittomasta keikkumisesta tarhassa. Tarhaan maks 6 tuntia, koska harvoin on sääolosuhteet jotka nirsoille hevosilleni kelpaa. Liian pitkään tarhaukseen seurauksena menee hevosillani hermot.
Osa hevosistani tulee toimeen keskenään. Osa kuitenkin tylsistyessään kiusaa toisia hevosia. Eli tuo sosiaalinen puolikaan hevosten kesken on vähän niin ja näin. Hevoseni ovat onnellisia jos kuka vaan ihmisistä jaksaa niitä hoitaa.
On eroa hevosella kuin hevosella. Jos rotu on kompakti rajatuilla liikkeillä, on loukkaantumiset harvinaisempia. Pidän idiootteina näitä yhteen käytäntöön uskovia. Ymmärtämättömyys hevosiin johtaa eläimen kiusaamiseen ja se on pahinta eläinrääkkäystä ihmisen puolelta.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: F 
Päivämäärä:   23.1.22 09:34:45

Tässä keskustelussa yksinkertaistetaan asioita, jotta voidaan puolustaa ajatusta, ettei se ulkona viihdy. Lisäksi on muita vaihtoehtoja kuin 2 h ja 24 h. Jos hevonen on tottunut olemaan sisällä tai tarhaamaan hyvin vähän, niin eikai se heti sopeudu uusiin olosuhteisiin, vaikka ne olisivat paremmat. Jos häkkieläimen vapauttaa, niin eihän se tiedä mitä tehdä. Ulkona oleiluun kuuluu myös perä tuuleen päin seisominen, se on eläin, ei ihminen. Ja pitää olla asialliset loimet ja pohjat eivät saisi olla mahdottomia. Monella hevosella on kuuma, koska ne on puettu liikaa, koska omistajaa palelee. Tulkinta in, että sehän vain seisoo tympääntyneenä, otetaan sisään. Postimerkkitarhassa ei mahdu liikkumaan, eikä ole kaveria ja sisällä on heinää, siksi haluaa sinne. Se ei kuitenkaan kerro, että sisällä elävä ja vähän tarhaava hevonen olisi hyvinvoivampi. Ja kohtuus kaikessa, jollekin tosiaan sopii vähän lyhyempi tarhaus, hyvä liikutus ja sitten lepoa karsinassa. Ainakin niissä olosuhteissa, joissa kyseinen hevonen elää. Olisi kuitenkin kriittisesti miettiä mistä se johtuu ja onko eläimen hyvinvointi riittävä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: liima 
Päivämäärä:   23.1.22 11:55:05

Voi kun nää tarhausfanaatikto, jotka huutaa hevosen hyvinvoinnista, huutais yhtä kovaa niista kymmenistä muista asioista jotka vaikuttaa hevosen hyvinvointiin, osa paljon enemmn kuin tarhassa vietetyt tunnit.

- hyvä ratsastus. Ihan ydinasia. Iso osa tarhausfanaatikoista ei jaksa/viitsi oetella ratsastamaan hyvin, vaikka hyvä, oikein päin ratsastus on tunnetusti ihan keskeinen asia hevosen terveenä pysysmisen kannalta. Ei auta vaikka se seisoisi isossa tarhassa 24/, jos sitä ratsastetaan huonostai ja väärin!

- oikea ruokinta. Suurin osa harrastehevosista on aivan liian lihavia. Tämä on ell mielestä suurin ongelma Suomessa hevosilla. Liikaa ruokaa sille päivät pitkät tarhassa seisovalle hevoselle.

- liikunnan puute. Tarhassa seisominen ei ole liikuntaa. Erityisesti vanhenevat hevoset tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ihan joka päivä. Ei riitä tarhaus ja se että omistaja ratsastaa maastossa kerran pari vkossa. Tämä todettu kaikissa tutkimuksissa.

- huonot/väärät varusteet. rungottomat satulat on perkeleestä hevosen hyvinvointia ajatellen. Ja satula pitää tsekata hevosen alla, kun sitä ratsastetaan. Tallinkäytävällä sovitus ei riitä. Laadukkaat, kestävät hevosystävälliset satulat on kalliita. Mutta ei hyvää satulaa ikinä korvaa se että "se tarhaa 20h vrk!"

- asiallinen talli tai pihatto. Paino sanalla asiallinen. En ole nähnyt ikinä Suomessa hyvää pihattoa. Huonoja sen sijaan kymmeniä. Ehkä hyviä on jossain, en tiedä.
Tallissa talli-ilma on ihan äärettömän tärkeää, sen täytyy olla hyvää ja ilmanvaihto kunnossa. Auki oleva ovi ei ole ilmanvaihtoa.

Voi kun näistä asioista vouhkattas yhtä innolla kuin tarhauksesta! Erityisesti tosta ratsastustaidosta. Mun mielestä JOKAINEN, joka vähääkää välittää hevosista, käy valkussa jonkun osaavan silmän alla. Vaikkei aio kisata ikinä. Koska suurin osa meistä ratsastaa huonosti, ja jos ei saa opetusta, se huono ratsastus muuttuu vielä huonommaksi. Ja huono ratsastus on äärettömän epäreilua hevosta kohtaan, ihan myrkkyä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: HOO 
Päivämäärä:   23.1.22 12:11:48

Pitää myös muistaa se, että esimerkiksi kaikki hevoset eivät tule toimeen tiettyjen hevosten kanssa ja täten tietty lauma ei välttämättä sovi hevoselle, varsinkin jos tilaa ei ole paljon. Se ei kuitenkaan tarkoita ettei hevonen voisi viihtyä pihatossa tai vastaavassa. Jos vain lauma/ tarhakaveri olisi oikea.... Ei mikään hevonen ole syntynyt seisomaan suurimpaa osaa päivästä karsinassa, vaan mielestäni hevoselle pitäisi olla sellaiset puitteet jossa sillä on mahdollisuus liikkua pitkin päivää käyskentelemällä ja hevosekaverin seurassa /laumassa ja halutessaan pääsisi suojaisaan paikkaan. Valitettavasti se ei vain ole joka paikassa mahdollista ja tilat on kuitenkin rajalliset.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: huuma 
Päivämäärä:   23.1.22 12:15:58

Voisko tän 25. topan tästä aiheesta lopettaa jo! Jengi tarhaa hevosiaa 0,2,4, 6,8...24 tuntia. Deal with it, ei kuulu teille tippaakaan.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: = 
Päivämäärä:   23.1.22 12:17:44

huuma = Miksei asiasta saisi keskustella? Tämähän on todella tärkeä aihe ja näkökulmia asiaan on erilaisia

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: huuma 
Päivämäärä:   23.1.22 12:19:57

No kun näitä näkökulmia on tuotu jo tuhat kertaa ainakin viimeisen vuoden aikana. Yhä uudelleen ja uudelleen aloitetaan sama tota samasta aiheesta. Eiköhän ihan kaikki näkökulmat ole kerrottu täällä jo sata kertaa.
Siksi. Move on!

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: = 
Päivämäärä:   23.1.22 12:29:59

huuma = Eli tuolla perusteella mistään jo aiemmin keskustellusta asiasta ei saisi keskustella uudestaan? Itse en ole vielä tästä asiasta suuremmin täällä keskustellut ja mielestäni hyviä pointteja kummaltakin "puolelta" on tullut. Eihän tätä ole pakko lukea jos ei halua, kuten ei muutakaan keskustelua

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: helmiina 
Päivämäärä:   23.1.22 12:38:47

No kyllä tästä asiasat on täällä keskusteltu jo vuosia. Mutta ei siinä ole mitään "puolia", jankkausta sitäkin enemmän.

liiman kommentti tossa ylempänä on ainut joka vihdoin toi vähän uutta "näkökulmaa" tähän kesksueluun.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: < 
Päivämäärä:   23.1.22 13:17:08

Liima =Yksi "tarhausfanaatikko" (ompa muuten negatiivinen sana) täällä hei! Mainitsemasi asiat joista kirjoitat on ainakin itselle myös tosi tärkeitä. Jännä että kirjoitat siitä että ihmiset jotka ovat huolissaan siitä miten hevoset saavat olla liian vähä tarhoissa, eivät muka näistä sinun mainitsemistasi asioista olisi huolissaan, tai että nämä asiat eivät olisi tärkeitä. Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi, mukaanlukien ruokinnat, liikunnan tarve/lihavuuskunto jne kulkevat ainakin käsikädessä myös sen asian kanssa, että hevosen ei kuuluisi isoa osaa päivästä seisoa karsinassa. Hevonen voi hyvin silloin kun se on fyysisesti terve (monipuolinen liikunta; ehkäisee myös monia sairauksia aivan kuten ihmiselläkin!) sekä psyykkisesti terve.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   23.1.22 13:19:45

Ikävä kyllä suurimmalle osalle ihmisistä hevonen on vain harrasteväline eikä elävä eläin, kuten tästäkin ketjusta näkee.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: S1pul1 
Päivämäärä:   23.1.22 14:32:53

Nimenomaan liiman sanoissa on pointtia.

Heh, en usko että kukaan normaali ihminen tarttuisi tälläseen p*skaan tietääkseen että ne on eläimiä millä leikitään. Kukaan ei maksa Harrastevälineestä näin paljoa mitä me jotka rakastamme niitä eläiminä. Rakkaus rahan edellä. Jos joku ostaa hevosen vain välineeksi niin max vuosi niin se loppuu siihen... Kukaan ei maksa tästä lajista jos ei oikeasti tykkää hevosista, varsinkaan Suomessa, koska maksamme tästä huvista aivan liian paljon.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: H 
Päivämäärä:   23.1.22 16:38:13

Suomi on täynnä isoja tarhoja. Helsingin kaupungin omistamalla maalla sen sijaan hevosia pidetään joko tallissa tai liian pienissä tarhoissa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: = 
Päivämäärä:   23.1.22 20:23:37

Tätä aihetta sivuten: kuinka yleistä on talleilla irtojuoksutuksen salliminen maneesissa talviaikaan, kun tarhat on enemmän ja vähemmän jäässä? Mitä eri talleilla syitä on sen kieltämiselle?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   23.1.22 20:38:52

Eräässä pyörömaneesissa ei saa juoksuttaa ilman liinaa, koska pohja menee pilalle :D

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: = 
Päivämäärä:   23.1.22 22:22:56

Hevosten talvikauden riittävän liikunnan saamiseksi tuntuisi järkevältä hyödyntää maneesien turvallisia pohjia. Täälläkin usein keskustelu hevosten "pöllöilyenergia" saattaisi myös vähentyä, jos hevoset pääsisivät talvellakin säännöllisesti purkamaan ylimääräistä energiaansa vapaana.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Weirdo 
Päivämäärä:   23.1.22 22:29:28

Maastoilisitte niiden hevostenne kanssa, niin ei tulisi pöllöenergiaa. Ihmiset on nykyään niin pelkureita, ettei uskalleta antaa hevosen juosta kovaa. Nyhvytetään vaan ympyrää vartin verran ja viedään takaisin talliin, missä annetaan elektrolyyttejä ja superrehuja, kun kyllähän se nyt niin ankarasti teki töitä.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Unpopular opinion 
Päivämäärä:   24.1.22 06:57:31

Weirdo: Meillä landella pääsee maastoon "aina", mutta nyt pelloilla ja teillä jääpolanne, jonka päällä irtolunta. Painata siinä sitten saparo suorana, lähtee henki kaikilta...

Meillä on myös irtojuoksutus sallittua, mutta maneesin pohja pitää tasata jos hevonen vetää sinne hullut kuopat.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Figaro 
Päivämäärä:   24.1.22 08:41:28

Joo, tuo on totta. Ei uskalleta maastoilla, ei välttämättä edes mennä kentällä! Ei myöskään mennä, vaikka reipasta rentoa laukkaa, puomeista nyt puhumattakaan. Ja sitten ihmetellään, miksi hevosilla on kaikenlaista vaivaa ja viiraa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Epätoivo tosiaan 
Päivämäärä:   24.1.22 09:02:43

"LähettäjäEpätoivo

Kaiken pää minun tekstissä on että hevonen on hyvinvoiva ihman päivittäistä tarhausta. Mikään Suomalaisen harrastelijan tiede ei riitä kertomaan ettäkö ulkoilu olisi hevosen hyvinvoinnille ja mielenterveydelle pakollinen. Se on vaan faktaa."

Iskee kyllä kertakaikkiaan epätoivo kun lukee tämmöstä p**kaa. Toivottavasti tämä vastaus oli provo. Tai sitten Epätoivolla on kyllä hyvinvoinnista aika erikoinen käsitys. Voisitko vielä mahdollisesti linkittää jotain lähteitä tälle sun "faktatiedolle", että lajityypillisesti valtavankokoisilla alueilla vaeltava laumaeläimelle olisi ihan ok elää ilman vapaata liikkumista?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: F 
Päivämäärä:   24.1.22 09:40:20

Kaikki hevoset eivät tosiaankaan liiku tarhassa vaan lumijäljiltä päätellen nuokkuvat jossain kulmassa. Tai syövät. Omani tulee erittäin mielellään sisään puolipäivätarhasta ja kaikki hevoset eivät ole mitää ulkonakiikkujia tosiaankaan. Hevoset ovat yksilöitä.

Kaipaan niin menneitä aikoja ennen nettiä. Kun ihmiset keskittyivät hoitamaan omat asiansa kunnolla, eivätkä puuttuneet toisten tekemisiin.

Ja vielä, kaupunkitalleilla on tosi vähän tilaa, joten tarhat eivät voi olla isoja. Se on tilakysymyskin. Jos siis asut isossa kaupungissa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.1.22 10:13:46

Weirdo on asian ytimessä. Kaikenlaiset aineenvaihduntasairaudet lisääntyvät hälyttävää vauhtia, kun hevosten ei uskalleta antaa enää juosta kovaa.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: viva 
Päivämäärä:   24.1.22 12:29:52

" Voisitko vielä mahdollisesti linkittää jotain lähteitä tälle sun "faktatiedolle", että lajityypillisesti valtavankokoisilla alueilla vaeltava laumaeläimelle olisi ihan ok elää ilman vapaata liikkumista?"

Entä koirat? Onko sullakin koira? Ihmiset "pelastaa" esim rescue-koiria niiden täysin lajinmukaisista oloista, joissa ne elävät vapaana laumoissa, hankkivat itse ruokansa ja pariutuvat vapaastu. Sitten ne "pelastetaan" kerrostalokaksioon joss ne pääsee narun päässä ulos 3x päivässä ja tuskin haistelemaan lajitoveria.

Miksi tämä on ok mutta hevosten pito tallissa ei ole?

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   24.1.22 13:10:13

F: mutta tässäkin sun tarinassa tulee taas se tosiasia esille että minkälaiset ne tarhat on. Edelleen hevonen tuskin jaksaa kiinnostua liikkumaan postimerkissä yksinään. Mutta näistä on jo miljoonasti täällä väitelty etten jaksa..

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: F 
Päivämäärä:   24.1.22 17:29:57

Ei ole pieni tarha. Aika iso ja metsääkin löytyy.

  Re: Pienet tarhat hevosilla

Lähettäjä: Viilaaja 
Päivämäärä:   24.1.22 19:52:24

Weirdo: olosuhteita on monenlaisia ja välillä tiuhasti vaihtuvia.
Tänä talvena on ollut ihan hemmetin liukasta, että eipä
sitä viitsi ehdoin tahdoin kaivamaan verta nenästään ja rilluttelemaan jään päälle.
Varovaisuus ehkä korostuu, kun on muutaman kerran hevonen liukastelu hokeista huolimatta, ja saikut on venynyt suht pitkiksi.
Olisipa kunnolla lunta, ja pitävä pohja niin voisi hyvin mennä
hankitreeniä, mutta mikään päätön kaahailu ei kyllä kiinnosta/innosta.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.