Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Hebowski 
Päivämäärä:   19.9.20 19:36:12

Ratsastusharrastusta takana 15 vuotta mutta en tiiä miten heppa hankitaan :D kertokaa niin voin haaveilla konkreettisemmin ja järkevämmin.

Eli oletetaan että se unelmien kaviokas kopsuttelee vastaan ja kaupat tehdään.

1. Jos en tiedä koska heppa löytyy miten tallipaikan voi hankkia valmiiksi?
2. Hepan kuljetus mestoille? Itsellä ei yllättäen ole traikkua eikä rahkeet riittäisi tässä tilanteessa lähteä kokeilemaan miten tämän kanssa ajetaan..
3. Mitä on pakko osata?

Hyödyllisiä vinkkejä otetaan vastaan!!

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: c 
Päivämäärä:   19.9.20 20:37:32

1. Tästä en kyllä itekään oo varma. Pitääköhän sitten vaan maksaa tyhjästä tallipaikasta?
2. Kuljetuksia voi kyllä tilata, ei oo ite pakko ajaa.
3. Sanoisin että avun pyytämisen taito on se tärkein hevosenomistajalla. Tottakai kaikki hevosen perustarpeet pitää olla hallussa mutta kaikkea ei voi tai pidäkään osata itse.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: ö 
Päivämäärä:   19.9.20 20:56:11

Joillain talleilla voi maksaa karsinasta varausmaksua, jos ei tiedä vielä milloin heppa saapuu. Itse ostin muutama vuosi sitten aika yllättäen hevosen ja vein sen väliaikaisesti sille tallille josta tilaa löytyi ja jonotin sitten haluamalleni tallille. Tosin monet myyjät vaativat että tallipaikka on jo tiedossa.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   19.9.20 21:00:39

1. Mitään hevosta ei ostatella ennen tallipaikkaa. Se ei aina löydy tuosta vain.
Ideaali olisi, että hevosta lähdettäisiin ostamaan vasta siinä vaiheessa, kun tuttavapiiriin kuuluu jo useampia talleja ja tallinpitäjiä. Tällöin on helppoa löytää hevoselle edes väliaikainen paikka, jos kaupat syntyvät nopeasti. Jis näin ei ole, niin tallipaikka vuokrataan ennen hevosen ostoa. Niitä hevosen varailijoita, joilla ei ole mitään valmiina pidetään ostajakunnan pohjasakkana, eikä heidän aikeisiinsa suhtauduta lämpimästi. Valmistumattomuus povaa huonoa hoitoa kautta linjan.
Jos tahtoo hevosen johonkin ihan tiettyyn talliin, voi joutua jonottamaan karsinapaikkaa pitkäänkin. Tämä on hyvä ottaa huomioon.

2. Sama vastaus. Resurssit kuljettaa hevosta tavalla tai toisella pitää löytyä. Hätätilanteita voi tulla, eikä silloin kysellä vuokrafirmoja. Niitäkin toki on, mutta yksikään kuljetusyrittäjä ei lähde iltayöstä klinikalle. Siksi vähintään tallilta pitää löytyä kuljetuskalusto ja kortillinen kuski, joka lähtee maksua vastaan ajamaan.
Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin toisten armoilla olemista vastuuttomana. Kyllä hevosen omistajalta tulisi ainakin vetoon laillinen kortti, vetoauto ja taito löytyä. Nämä on hyvä hankkua kuntoon ennen hevoskaupoille lähtemistä.

3.Osaamisen on oltava sitä tasoa, ettei apua tarvitse olla kyselemässä, kun hevosella on syysvilli, jalka turvonnut tai huono päivä. Päteväkään tallinpitäjä ei auta sinua, kun olet hevosen selässä. Hevosen kahelitkin päivät, kiimaiset fiilikset ja johtajuuden kyseenalaistamiset on ihan itse osattava hoitaa. Siinä hetkessä ja siinä paikassa.
Ratsastajan ei tarvitse olla tekninen guru, mutta kyllin rutinoitunut pitää olla. Oma hevonen pitää saada liikutettua kolmessa askellajissa myös maneesin ulkopuolella. Kokemus pitää myös hankkia oikeiden hevosten parissa. Ratsastuskoulun ulkopuolella.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Hebowski 
Päivämäärä:   19.9.20 21:15:20

Kiitos vastauksista!

En ajattelekaan että ilman tallipaikkaa kaupoille lähtisin. Ilmaisin ehkä vähän huonosti lähinnä, että miten tuo virallisesti hoidetaan? Tällä hetkellä muutettuani toiselle paikkakunnalle en toki omistajia tunne vielä, mutta kun hevosenosto joskus olisi ajankohtaista verkosto varmasti on olemassa. Mietin vaan tätä et onko se tyyliin ”jos ostan ens kuussa hepan ni voiko se tulla tänne?” Tuntuu niin epävarmalta? Olen olettanut että maksetaan sitten vain tyhjästä tallipaikasta kunnes löytyy..

Tuossa olet kyllä Turre oikeassa, että kun hätä on niin vähintään sopiva kalusto on löydyttävä mihin hevosen lykkää.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.9.20 22:20:09

Tallipaikka pitää olla ensin, eli käytännössä saatat joutua maksamaan paikkaa ilman hevosta. Se on mahdollisesti vähän halvempaa, koska heinää ja kuiviketta ei kulu, mutta se on neuvottelukysymys. Samalla kun varaa paikkaa kannattaa tiedustella, onko tallilla vuokratraileria ja saako sieltä kyytiapua, maksua vastaan tietenkin.

Pakko on osata peruskäsittelytaidot ja niitä ei opi tuntipollejen kanssa. Olisi hirveän hyvä hakeutua hoitajaksi tms monenlaisiin tilanteisiin, monille hevosille. Kannattaa muistaa että tuntihevoset on keskimäärin erilaisia, kuin yksärit. Kannattaa lukea paljon kirjallisuutta hoidosta, ratsastustaito on siihen nähden melkein toissijaista. Ratsutusta ja valmennusta saa helposti, kohtuu taitavan saa ratsastamaan yleensä normaalia hevosta ilman rahanvaihtoa. Mutta kenenkään rahapussi ei kestä sitä jos ei pysty itsenäisesti ja yksin selviämään hevosen hoidosta. Nimeomaan yksin, sillä joskus paikalla ei ole ketään muuta.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   19.9.20 22:23:05

Kannattaa kysyä tallikohtaiset käytännöt. Osa ottaa täyden vuokran, osa varausmaksun. Kesäkelissä laidunkausi tietysti yksinkertaistaa asioita.
Joillakin seuduilla ei ehkä voi edes liikoja valita. Siksi seudun tallit täytyy tuntea tarkasti. Usrin vapaisiin paikkoihin voi olla vissi syy.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: heebo 
Päivämäärä:   19.9.20 23:53:19

Kaikkein tärkein: Kun lähdet ostamaan, ota mukaan joku oikeasti osaava! Esim sun oma, kokenut ratsiope, jos sulla on. Hän tuntee sut, sun tason ja osaamisen. Ja mitä haluat hevosen kanssa tehdä? Hömpsötellä maastossa vai tähdätä kilparadoille? Ja mikä on sun budjetti? 10.000 saa jo kivan pelin. Ja muutenkin laske rahasi, karkeasti voi sanoa että jos sulla on joka kk ylimääräistä 2x tallivuokran verran niin pärjäät hyvin. AINA tulee jotain, varustehankintaa, ell maksuja, kengittäjää, valmennus- ja kisakuluja. Usko pois, 2x tallivuokra menee.
Ja kun olet ostanut hevosen: heti säännölliseen valmennukseen! Minimissään kerran vkossa, mielellään 2x. Hyvälle valmentajalle. Aluksi riittää joku kokenut ratsastusope.
Eli seuraat markkinaa ja mietit mihin tarkoitukseen hevosta haluat. Sitten kartoitat alustavasti tallipaikkatilannetta. Kun löytyy sopivia heppoja lähdet niitä katsomaan sun asiantuntijan kanssa (korvaathan hänelle ihan rahalla ajan, vaivan ja asiantuntemuksen) Äkä osta ja ihastu ekaan, hevosia riittää. Sitten kun sopiva osuu kohdalle teet siitä ehdollisen tarjouksen, eli "ostan hevosen hintaan xx sillä ehdolla että se menee ostotarkastuksesta läpi" Jos myyjä ei suostu neuvottelemaan hinnasta - unohda. hevosia riittää. Koeratsasta ja pyydä että asiantuntijasi koeratsastaa vaikka montakin kertaa.
Jos pääsette kauppoiin alat säätää tallipaikkaa. Sovit myyjän kanssa että hevonen voi olla hänen tallillaan esim 1-2kk, kunnes paikka vapautuu. Maksat siellä tallipaikan. Ja viet (vuokraat traikun ja kuskin ja auton) hevosen klinikalle tarkkiin. Maksaa +/- 500e. Jos kaikki ok ja sulla on tallipaikka voit viedä hevosen vaikka suoraan uuteen talliin.
Teette myyjän kanssa kauppakirjan (pohjia löytyy SRL sivuilta) ja saat samassa yhteydessä hevosen passin. Tämä on tärkeää, passi täytyy saada samalla kun hevonen siirtyy sun omistukseen. Älä allekirjoita kauppakirjaa jos myyjä sanoo "no mä lähetän sen sitten perään" Kauppakirjassa tulee lukea "harrastekäyttöön" tai "kilpailukäyttöön". Siinä on suuri ero.
Kotona teet omistajanvaihdoksen Hippoksen järjestelmään. Jos et osaa soitat sinne, ne neuvoo.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Pii 
Päivämäärä:   20.9.20 00:10:17

Tallipaikkahomma riippuu ihan siitä missä asut. Täällä pk-seudun ympäryskunnissa on niin paljon vapaita paikkoja, ettei tarve ole maksaa mahdollisesti kuukausikaupalla varausmaksuja. Kunhan käy kattomassa sopivia paikkoja etukäteen, et on sit jonnekin mahdollista päästä, kun hevonen löytyy ja se ostotarkin läpäisee.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: muu 
Päivämäärä:   20.9.20 00:21:05

Mä ainakin vein ekaks yhteen paikkaan kun jonotin toiseen. Oltiin siellä 4kk ennenkuin päästiin sinne minne oikeesti haluttiin.
Mulla jo 4. hevonen mutta kyllä sanoisin että raha on horveen tärkeetä. Että sitä on. Ettei joku ell-keikka tai uusi satula tai erikoiskengitys tms tms olis kiinni siitä ettei sulla ole rahaa. iso osa ongelmista hevosen kanssa selviää rahalla.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: unihattu 
Päivämäärä:   20.9.20 08:29:37

Kiitos paljon jälleen.

Olen onneksi päässyt ratsastuskoulua enemmän tutustumaan hevosenpitoon vuokrahevosien avulla joita on tullut hoideltua useampia vuosia. Myös ystävillä omia hevosia ja heiltä olen saanut kultaisia neuvoja. Kokeneet hevosihmiset tulevat toki mukaan kaupoille sitten kun sen aika joskus koittaa. Puhutaan ehkä aikaisintaan kahden vuoden päästä. Pikkuhaaverit ynnä muut kiukkupäivät kyllä hoituu enkä kuvittele itsestäni liikoja vaan haluan mieluummin hankkia itseäni hitaamman ja rauhallisemman ensihevosen jolla on jo ikää ja elämänkokemusta. Lähinnä juuri tälläiset käytännön asiat kuten ostaminen, tallipaikka jne järjestelyt ovat vielä hämärän peitossa siksi kyselenkin ja avuliaita vastauksia olenkin saanut :)

Miten muuten kengitys/vuolu? Jos hypoteettisesti viette hepon uudelle paikkakunnalle uudelle tallille oletteko vain kysyneet siellä ketä heidän heppoja kengittää ja lähteneet tälle soittamaan että tuleppas tällekin sovittelemaan?

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.9.20 08:36:40

Ennen kaikkea pitää olla rahaa ja kyky erottaa, koska pärjää itse ja koska tarvitsee apua. Hevosen omistamisesta 90% on muuta kuin ratsastusta, eli pitää tietää ruokinnasta mitä, miksi ja kuinka paljon eikä mennä sen mukaan mitä tallikaverikin syöttää. Pitää osata sovittaa varusteet tai muuten myyjät vievät sinua kuin pässiä narussa - ja kyllä, esim. riimukin on sovitettava, vaikka tätä harva tietää ja sitten leikitään lampaankarvoilla ja ihmetellään miksi se riimu hankaa. Pitää osata kengityksen perusasiat ja erottaa hyvä kengitys huonosta, koska ilman jalkoja ei ole hevosta.

Jos ei ole itsellä mitään tietoa mistään, menee helposti lankaan kaikkien huijareitten ja koijareitten kanssa ja niitä hevosihmisissä riittää. Ennen kuin uskot mitään neuvoa, mieti itseksesi, kuka hyötyy. Se et välttämättä ole sinä tai hevosesi.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   20.9.20 08:43:17

Tärkein on sanomatta. Nyt jo laitat 1000 E/kk sivuun hevosta varten. Tässä vaiheessa se kartuttaa hevosen ostoon käytettävää rahaa, myöhemmin se kuluu hevosen ylläpitoon. Tätä vähemmän jos sinulla rahaa on käytettävissä, joudut tinkimään niin laadusta kuin määrästä. Niin hoidon, oman kehittymisesi, tallipakan, terveydenhoidon ym. suhteen. Ne, jotka täällä hihkuvat, että ei mene niin paljon, tekevät juuri sitä ja sitten yrittävät maalata mustaa valkoiseksi seliseli tyyliin. Eli rahaa pitää olla tuo tonni kuussa, sen jälkeen voi hevosen ostaa turvallisin mielin.

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Hebowski 
Päivämäärä:   20.9.20 09:08:28

Kiitos!

Tällä hetkellä hevosta varten menee syrjään kuukausittian 700e ja oletan palkkakehitykseni jatkuvan siihen malliin, että tuo 1000e/kk on täysin mahdollinen siinä kohtaa kun hevosen hankinta tulee ajankohtaiseksi. En halua ensimmäisen hevoseni kanssa (tai minkään..) pelätä kuukausittain, että yllätysmeno varusteiden/terveyden/yllätysmuuton vuoksi vie pohjan elämältä ja luottotiedot. Tämä on itselle pitkä ja ajan kanssa harkittava prosessi. Mielestäni tuo tallivuokra x 2 oli oikeasti myös hyödyllinen mittari. Silloin saa hevosta pitäessäänkin toivon mukaan ilman mitään yllätyksiä edes joka kolmas kuukausi säästettyä rahaa tulevaisuutta varten.

Ruokinta on hallussa, mutta juuri esimerkiksi varusteiden hankinta ja kengitystietous on vielä nollassa ja vinkkisi mukaisesti lähden näihin perehtymään seuraavaksi. Miten olette itse kartuttaneet tietoutta näistä asoista?

  Re: Ensihepukan hankinta

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   20.9.20 09:19:12

Kysele tutuilta hevosen omistajilta. Kuka heillä kengittää, ja onko seppään oltu tyytyväisiä?
Kuuntele juorujakin. Kuka ei tule kun sovitaan tai vastaavaa.
Uudella tallilla voi kysyä, onko siellä joku vakioseppä? Se on tietysti helpoin ratkaisu.

Varusteet ovat todella hevoskohtainen juttu. Niitä ei hirveästi kannata etukäteen miettiä. Paljon riippuu siitä hevosesta, johon päädyt. Siksi etukäteen ei kannata lähteä ostelemaan mitään.
Voit kysyä kauppoja tehdessä, mitä varusteita hevosella on käytetty ja miksi.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.