Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: dpla 
Päivämäärä:   16.11.19 18:03:25

Vai onko se aina rikki/sairas/kipeä tai ratsastajasta johtuva ratsastusvirhe?

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Ei 
Päivämäärä:   16.11.19 18:14:48

Voi. Kyllä hevoset voi oppia käyttäytymään huonosti ja silloin jotkut voivat sanoa sitä possuiluksi. Mutta hevoset eivät tietenkään osaa ajatella että ”häähää minäpäs nyt possuilen”

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: y 
Päivämäärä:   16.11.19 20:41:42

Kait se nyt vähän riippuu siitä, minkä tulkitsee possuiluksi. Esim. meidän ratsastuskoulussa on tuntihevonen, joka joskus ottaa sivuloikkia ja pukittelee. Toisten mielestä se on ikävää tai pelottavaa, mun mielestä hevonen käyttäytyy noin ollessaan tietyssä mielentilassa. Mä en yleensä tee tuossa tilanteessa muuta kuin ohjaan hevosen jatkamaan tehtävää, mutta jos ratsastaja on epävarma ja pelkää, hevonen saattaa jatkaa sitä käytöstä. En sitten osaa sanoa, onko se nyt possuilua, mutta kyllä siinä on hevosen ja ihmisen kemiasta kyse.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: XX 
Päivämäärä:   16.11.19 21:06:18

Possuilu on vain termi, samoin kuin kusettaminen tai vastaavat. Ne vastaavat hevosen käytöstä silloin kun se dominoi ihmistä koska tämä ei kykene asettamaan selviä rajoja ja olemaan selkeä ja luotettava johtaja hevoselle, antamaan sille selviä ohjeita jne. Ylivirtaisuus myös saa hevosen olemaan herkemmin kuuntelematta ihmistä vaikka tämä olisikin hyvä johtaja sille.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Sennu 
Päivämäärä:   16.11.19 21:10:12

Hevonen ei suunnittele etukäteen possuilevansa, se elää hetkessä ja reagoi ärsykkeisiin tai toimii oppimallaan tavalla. Temperamentista riippuu kuinka voimakkaasti se reagoi.

Kokemattomat hevosenkäsittelijät puhuvat usein possuilusta tai auktoriteettiongelmista. Vaikka hevonen vaihtuisi ongelmat jatkuvat.
Sivullisen on kuitenkin helppo huomata todellinen syy (esim. hevosen kipuilmeet/-eleet, käsittelijän väärät viestit, järjetön tapa ratsastaa jne.) Mutta ei niistä kannata sanoa, tällaiset ihmiset uskovat mieluummin hevosen yhtäkkiä muuttuneen kusipääksi kuin olevan kipeä.

Jokainen varmaan on täältäkin lukenut vastaukset "hevoseni ei voi olla kipeä". Eiväthän ne koskaan ole koska eläinlääkäri on kallis. Sitten kun vammat ovat jo pahoja ja hevonen ratsastuskelvoton itketään ja ihmetellään.
Mikä sille nyt yhtäkkiä tuli kun on laukattu jäisellä pohjalla muutama tunti eilenkin ja aina se on raipasta uskonut!
Ja on jaksanut puoli vuotta pelkkää laukkaa joka päivä tunnin pari päivässä. Vanha jännevamma ja hevosen ikä ei saa omistajia varomaan yhtään.

Jotkut hehkuttavat miten hevonen aina tietyissä olosuhteissa muuttuu ja alkaa sikailla. Ei ole hevosmiestaitoa ymmärtää että siihen on syynsä. Syksyisin se voi olla vaikka vatsavaivat kun hevoset vähentävät juomista tai syövät hiekkaa hoitaakseen vatsan nipistelyä...

Minulle tuo possuilu on niin vieras sana, satoja hevosia työkseni hoitaneena en ole tavannut sikailevaa hevosta (joka ei siis vain peilaisi käsittelijäänså, reagoisi tunnetiloihin kuten pelko tai kipu tai itseasiassa tekisi juuri niin kuin se on opetettu tai käsittelijä tiedostamattaan viestii).

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Ei 
Päivämäärä:   16.11.19 21:13:13

Hevonen reagoi saamiinsa ärsykkeisiin.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Jes 
Päivämäärä:   16.11.19 21:37:11

Meidän tallilla(ratsastuskoulu) on yksi hevonen jota eräs arempi tätiratsastaja vuokraa. Hänen käsittelyllään hevonen on aika ketku, suitsia laittaessa lähtee vaeltamaan ja hoitaessa muutenkin vain kuopii ja pyörii ja järsii mitä hampaisiinsa saa. Kerran se odotteli käytävällä ja kuopi lattiaa ja kattelin sitä hetken ja ääneen tokaisin että mitähän sinä oot vailla jolloin täti tuli kasan porkkanoiden kanssa varustehuoneesta ja sanoi että hevonen haluaa herkkuja. Totesin vaan että palkitset sen siis siitä että se kuopii ja pyörii. Hän siis namittaa hevosta aivan käsittämättömiä määriä koska niin rakas mussukka. Näitä tyypillisiä hevosihmisiä jotka luulee että hevoset tykkäävät heistä enemmän jos antavat herkkuja.

Enivei kun tämä täti ratsastaa hevonen on hidas avuille, ei kovin viitseliäs ja kun hirveällä hytkymisellä täti saa hevosen raviin raikuu maneesissa 'HIENO poika!!!'- huuto. Siis siitä että hevonen siirtyi raviin. Aloittelijoiden kanssa tämä hevonen sillon tällön kääntyilee kohti maneesin ovea koska alottelijat eivät ole kyllin vahvoja pyytämään eteenpäin. Mutta sitten taas kokeneiden ratsastajien kanssa hevonen on älyttömän kuuliainen, eteenpäinpyrkivä ja mukava ratsastaa. Heti tarhasta otettaessa huomaa että ei edes yritä mitään hölmöö kun taas tämä täti hakee hevosen avustajan kanssa koska pelkää että hevonen ottaa hatkat. Joten sanoisin että joidenkin hevosten kohdalla 'vika' on käsittelijässä joka ei huomaa asettaa rajoja mitä hevonen saa ja mitä ei saa tehdä. Tässä tapauksessa hevonen vaan tietää pääseväsä vähän helpommalla jos laiskottelee ja mitä tahansa se keksikään niin herkkuja tulee. Tämä myös rikkoo aidat että pääsee laitumelle. Kai sitä voi fiksuksi hevoseksi kuvailla vaikka aitoja korjatessa tekisi mieli kuvailla vähän muilla nimityksillä :D

Mutta toki on sitten kipeät hevoset erikseen jotka yrittää paeta kipua temppuilemalla mutta tämä nyt oli vaan tällänen esimerkki.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: sissi 
Päivämäärä:   16.11.19 23:19:15

Huono ratsastaja ja huono hevosenkäsittelijä saa hevosen "possuilemaan": Syy on aina ihmisessä. Ja sen lisäksi 95% huonosti käyttäytyvistä tai vihaisista hevosista on oikeasti kipeitä jostain. Mutta ai niin, se ell maksaa...
Köyhien hevoset possuilee usein...

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   16.11.19 23:34:43

Possuilusta paljon puhutaan mutta käytännössä se yleensä tarkoittaa, että ratsastaja/käsittelijä on tahtomattaan opettanut hevoselle ei-toivotun käytösmallin. Toki jotkut hevoset on kipeitäkin, mutta ei kipeä hevonen kuskia (tai käsittelijää) vaihtamalla parane. Usein nämä "possuilijat" toimivat jollain muulla ihan mainiosti. Joistakin myös selvästi näkee, missä on menty vikaan.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: & 
Päivämäärä:   17.11.19 01:11:33

Samalla tallilla missä omani on löytyy kyLlä semmoista porukkaa joille ei hevonen sovi... hevonen vie ihan kuusnolla omistajaa ja kun on yritetty auttaa vinkit menee kuuroille korville. Eli omasta mielestä kyllä hevonen voi possuilla! Omani oli ennen näykkijä ja teki ihan mitä lystäs mutta heti herkkujen annon lopettamisen jälkeen + selkeät rajat heppa on kuin unelma käsitellä. Voi jättää vapaaksi käytävälle jos hakee esim raipan ja muutenkin luotto pelaa.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: vvv 
Päivämäärä:   17.11.19 16:09:07

Nimenomaan, aina ihmisen osaamattomuuden syy. Toki näiden samojen ihmisten hevoset ovat usein kipeitä, kun omistaja ei edes erota kipeää hevosta terveestä...

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: + 
Päivämäärä:   17.11.19 16:20:28

Vuokraajalle possuilee, mulle joskus yrittää mutta paluu ruotuun koittaa heti. On voimakastahtoinen pomotyyppi, siis mun hevonen.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: mä 
Päivämäärä:   17.11.19 16:54:45

Jos löperö käsittelijä ei ohjaa hevosta oikeanlaiseen käytökseen, hevonen tekee ratkaisut itse. Se on ajatteleva ja elävä eläin.

Ette usko kuinka ärsyttää kuunnella täysihoitotallilla tallivuoroja tekevien nuorten puheita. Joka omistajalle tullaan kertomaan miten "Hevosesi on täysi sika, se karkaa karsinasta kun oven jättää auki".
Samat taluttavat hevoset päin ovenpieliä (ne siat rikkovat siihen loimensa, joskus itsensäkin).

Ei löydy niin vanhaa ja elämään kyllästynyttä (kärjistetysti sanoen) pollea ettei se karkaisi näiltä talliin hakiessa, koska tyttö ei pysty edes pitelemään narua niin ettei se valahda käsistä matkalla.
Taas on hevosesta tullut sika, vaikka se käveleekin ihan itse talliin kun taluttaja ei näköjään pysy mukana.

Hevosenomistajina tai ylläpitäjinä (ne ilmaiset lämppärit...) nämä ovat pahimpia.
Se miten niitä hevosia rassataan on jotain aivan käsittämätöntä.
Nöyryyttään ne jaksavat nelistää ja hypätä harjanvarsia jalat ruhjeilla, mutta jos ne pakenevat epäsopivan satulan ja jumiin menneiden lihasten aiheuttamaa kipua tai korjaavat ratsulihasten puuttuessa tasapainoaan kaahaamalla, ne ovat tolkuttomia sikoja. Apuun kaivetaa kovemmat kuolaimet ja gramaanit, jopa olympiat ja gramaanit samaan aikaan.

Ei ole mitään määrää sillä miten paljon hevosia kiusataan että niistä saadaan sikoja.
Olen lopen kyllästynyt katsomaan tätä episodia, mutta neuvoja ei kuunnella, joten keskityn huolehtimaan omista hevosistani ja koitan ottaa ne itse sisälle ettei tule ovenkarmit mukana... Kilttejähän ne ovat, mutta jos montaa hevosta koittaa survoa sisään ahtaasta ovesta samaan aikaan voi käydä pahastikin.

Voitte varmaan arvata miksi termi "Se hevone possuilee" on korvissani kirosana. Siitä tulee heti mieleen kokematon teini joka uskoo olevansa aivan pro hevosenkouluttaja. Niitä on niiiin paljon...

On niitä muutamissa tädeissäkin, mutta he eivät sentään laukkaa asfaltilla/kivikossa/hyppää ravurilla romukasoja/leiki miten heppa seuraa vapaana (no ei seuraa, menee vaan talliin jos ovi on auki) ja rällää ontuvilla hevosilla.
Hevoselleen pärjäämättömät tädit puhuvat mieluummin hevosensa auktoriteettiongelmista ja pyörittävät narua loputtomiin, koska polle on näyttänyt hapanta naamaa.

MITEN hevoset ovatkin niin nöyriä etteivät tallaa jalkoihinsa mokomia hyppynarutätejä, kun nämä räpsivät turpaan siksi että polle luimisti? Saattoi kuunnella takaa kuuluvia ääniä, tai osoittaa että maha on kipeä läskisoosipuuron (tai hiekansyönnin) jälkeen tai vaikka kinnerpatit vaivaavat. :(

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: pepperoni 
Päivämäärä:   17.11.19 21:44:50

Aloitin ratsastuksen Ruskeasuolla noin -60. Siellä oli kyllä muutama hevonen, jotka possuilivat. Kuullessaan komennon valmistautukaa laukannostoon ne kääntyivät keskelle: me ei osallistuta tähän harjoitukseen. Eivät ne sitä tehneet osaaville, mutta kyllä vasta-alkajille.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.11.19 21:55:55

Pepperoni, tuo nimenomaan ei ole possuilua, vaan viisaita hevosia ja huonoja ratsastajia.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: pepperoni 
Päivämäärä:   17.11.19 22:43:14

Totta kai ne olivat fiksuja hevosia ja osasivat kieltäytyä hommasta, kun tiesivät, etteivät aloittalevat ratsastajat pysty niitä pakottamaan. Ne ihan hyvin tiesivät, mitä niiden olisi pitänyt tehdä. Minusta se on possuilua.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   18.11.19 07:18:32

Pepperoni, onpa ahdistava ajatus. Hevonen tekee kyllä, kun sitä oikein pyydetään, mutta jos ei pyydetä niin ei voi possuksi sanoa. Oikeastaan tekee vain kuten on koulutettu, tuossa kohtaa voi mennä keskelle koska ei tule muuta.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Ilmankin pärjää 
Päivämäärä:   18.11.19 07:23:47

Kyllä minä ainakin nauroin hevoseni käytöstä, kun se lainaratsastajalle esitti, ettei käännykään kentälle käynnistä. Samaiselle ratsastajalle vakuutti, etteii voi tulla vesilätäkön läpi tietä pitkin. Possuilua jos mikä, kävelee kentällä normaalisti pitkällä ohjalla ilman mitään mutinoita ja isossa vesilätäkössä alkaa leikkiä ja läträtä vedellä.

Possuilu/perseily/pelleily on ehkä termeinä huonoja, mutta minä ainakin tunnistan näissä tilanteissa koulutetun hevosen tekevän päätökset ratsastajan puolesta, koska ratsastaja on joko ristiriitainen avuissaan ja/tai hevonen vain yksinkertaisesti tietää, että tämän tyypin kanssa pääsee vähemmälläkin.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Pata 
Päivämäärä:   18.11.19 07:42:30

Kylläpä ne fiksuimmat yksilöt osaavat kokeilla missä kohtaa aita on matalin :) Ei se ehkä possuilua tosin ole, ennemminkin viisasta laiskuutta...

Eli ei kannatta niiltä sijoilta hälyyttää sitä eläinlääkäriä paikalle, jos hevonen ei joka hetkessä toimi kuin kone. Eikä kannata itseäkään piestä, koska on mukamas niin huono ratsastaja. Joskus se hevonen vaan onnistuu vetämään sen pidemmän korren :)

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   19.11.19 01:05:07

Hevonen voi kyllä testata tarvitseeko oikeasti tehdä jotain vai voiko mennä siitä mistä aita on matalin. Hevonen on mukavuudenhaluinen siinä missä ihminenkin ja päätyy pyrkimään ratkaisuun joka on sille mieluisin ja helpoin. Sen sijaan hevonen ei osaa vittuilla, juonia tai suunnitella tulevaisuutta vaan se toimii hetkessä.

Ratsastuskouluhevoset usein oppivat pelottelemaan lapset pois vaikka eivät olisi oikeasti vihaisia lainkaan, onhan se kivempaa kun levottomat kersat ei pyöri ympärillä vaan lähtevät heti kun hampaita näyttää. Muistan kerrankin kun alle 10-vuotias tyttö tuli hädissään pyytämään apua, ei kuulemma saanut kiinnisidotulta hevoselta suojia pois koska se pyöri, yritti näykkiä ja nosteli jalkojaan. Kävelin karsinaan huomioimatta hevosta mitenkään ja otin suojat pois, kopukka notkui silmät puolitangossa korvaa lotkauttamatta - ei sitä rennot sennut haitanneet, lapsille näytti heti rumaa naamaa. "Possuilu" on opittua huonoa käytöstä josta on saatu tarpeeksi monta kertaa palkinto, joten sitä usein tarjotaan kaikille ja jatko riippuu käsittelijän reaktiosta. Kipuoireet ilmenevät käsittelijästä riippumatta eivätkä lopu asianmukaisella käsittelyllä.

Sen sijaan on kyllä oikeasti hevosia joilla ei ole kaikki ruuvit tallessa. Ei niistäkään oikein voi sanoa että ne possuilevat, ne eivät vain oikein tunnu tajuavan mikä on niille parhaaksi tai edes helpointa vaan ovat ihan "tuulen vietävissä." Monesti tällaiset kopukat eivät tule toimeen edes lajitovereidensa kanssa kovin hyvin - saattavat yhtäkkiä vaikka änkeä kokonaisen lauman läpi vesisaaville ja sitten muljauttelevat silmiään aivan ihmeissään kun ylempiarvoisilta tulee monoa. Joka kerta. Ihmisen kanssa sitten saattavat olla ihan käsiteltävissä, kunnes eivät yhtäkkiä olekaan vaan päättävät kävellä talliin kahdella jalalla tai muuta vastaavaa, käsittelijästä riippumatta.

Lähtökohtaisesti kuitenkin kannattaa lähteä liikkeelle siitä että jos hevonen "possuilee" niin käsittelijä tekee jotain väärin tai jättää tekemättä. Jos homma alkaa yllättäen ja sama toistuu joka käsittelijällä on syytä epäillä kipua. Jos hevonen on tutkittu päästä häntään mutta hevonen "possuilee" erilaisissa tilanteissa tai voi olla possuilematta, riippuen tähtien asennosta, voidaan puhua luonnekysymyksestä.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: kisaissikka 
Päivämäärä:   19.11.19 02:34:25

Tietoisesti "Nyt possuilen"? En usko.

Dominoiva luonne kysymässä haastaen kuka päättää? Kyllä.

Käyttäen kaikkia mahdollsisa toimintamalleja joilla on aikaisemmin saanut ratsastajan menettämään kontrollin? Kyllä.
- Mitä enempi on ehtinyt oppia sitä enemmän on poisopetettavaa.

Vähän turhan älykäs myös koko ajan vahtien ratsastajan istuntaa löytääkseen hetken jolloin ei olla ihan skarppina mukana? Kyllä.
- Ei oikeastaan missään tilanteessa koskaan voi vain "matkustella" vaikka olisi korjannut ihan kaiken perin juurin.

Tekeekö hyvin ratsastettuna enemmän kuin voisi toivoa? Kyllä.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Liisa 
Päivämäärä:   19.11.19 09:38:36

Kyllä minun hevonen possuilee. Mutta näihin on tietenkin aina joku syy. Se yrittää syödä maasta ruohon eli tasapainottaa vatsaansa eli voi olla nälkäinen tai vatsaa vaivaa. Voisin ratkaista tämän niin että en anna sen koskaan syödä kun talutan. En tee kuitenkaan niin koska syöttelen narussa. Hevonen ei voi tietää saako tänään syödä ja toki tarjoaa mukavampaa vaihtoehtoa eli syömistä.

Hevonen ei halua lisätä vauhtia epätasaisella pohjalla. Mutta koska minä määrään vauhdin niin vauhtia lisätään. Hevosella on oikeus ja hyvä syy kyseenalaistaa käskyä. Kuuntelen hevosta varsinkin maastossa ja näin me ei olla koskaan liukastuttu eikä kuljettu varomattomasti upottavissa maastoissa. Maastossa kulkeminen on rentoa. Tässä on monta monessa ja voisitte lopettaa sen muiden tekemisten arvostelun ja keskittyä itseenne. Minua ärsyttää näissä talliporukoissa toistensa kyttääminen ja arvostelu. Jokainen tyylillään.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.11.19 10:02:58

Nuoret hevoset ja varsat, joita käsitelty heidän koko ikänsä ja jotka yllättäen sitten kyseenalaistavat kaiken; hakevat paikkaansa laumasta ja kokeilevat johtajaansa (niin hevosten kuin ihmisten keskuudessa), niin minusta sitä voi kutsua possuiluksi. Laumassa tietävät tasantarkkaan paikkansa ja tietävät pomonsa. Yllättäen kaikki tämä onkin unohtunut ja sitten kokeillaan omia rahkeita. Ja yleensä huonostihan siinä käy sille nuorelle, joka "ottaa turpiin" joko toiselta hevoselta tai ihmiseltä.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Ennea 
Päivämäärä:   19.11.19 10:44:49

Miäpä miettii tallin ruuna; tietää että latoon pysähdytään kun lägdetään lenkille, mennään tarhaan ja loimitetaan. Joskus pysähtyy, joskus kävelee suoraan pihalle viis siitä mitä ihminen tekee. Ei lähde karkuun, pyri irti tai mitään,vain kävelee. Näissä tilanteissa käydään lenkki karsinassa uudestaan ja kokeillaan miten nyt. Kolmas lenkki riittää aina, jolloin jää seisomaan ylähuuli mutrulla. Ihan silkkaa possuilua, minua testaa kun vaistoaa että tekisi mieli lisauttaa ja lujaa mutta sitä voittoa en anna että aletaan voimilla mitteleen.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: kenkä 
Päivämäärä:   19.11.19 18:28:18

Kyllä voi testata, possuilla, kaikenlaista. Kutsuu sitä käytöstä millä sanalla tahansa, ei hevoset ihan oikeasti ole mitään tahdottomia ja aivottomia lihaskoneita jotka vain kaavamaisesti toteuttavat koneeseen kerran ohjelmoituja käskyjä (koulutus). Hevosillakin tilanteet muuttuu, fiilikset vaihtelee, ja joskus pitää miettiä sitä motivaatiota uudelleen, jos esim. käsittelevä ihminenkin vaihtuu eikä ole kovin uskottava edes.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   19.11.19 18:33:38

Ei ne possuile ilkeyttään tai muuta, mutta hevonen on mukavuudenhaluinen eläin ja oppia että toimimalla tietyllä tavalla se saa lepoa tai muuta hyötyä, jolloin se tietenkin pyrkii toimimaan tällä tavalla. Samaan ominaisuuteen tietenkin perustuu myös kaikki muukin hevosen koulutus ja käsittely.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: Voi 
Päivämäärä:   19.11.19 21:59:56

Hevonen ei "testaa". Vain osaamattomat hevosihmiset luulevat niin.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   21.11.19 01:12:50

"Lähettäjä: Voi
Päivämäärä: 19.11.19 21:59:56

Hevonen ei "testaa". Vain osaamattomat hevosihmiset luulevat niin."

Vain osaamaton hevosihminen luulee hevosta niin tyhmäksi, ettei se koskaan saisi päähänsä kyseenalaistaa ihmistä siinä missä ne voivat kyseenalaistaa lajitoverinsakin. Juuri niin laumahierarkia toimii, testaamalla kenen tahtipuikon mukaan mennään ja kenen ei. Jos hevonen ei olisi koskaan "testannut" mitään, se olisi kuollut sukupuuttoon jo pienenä ja nelivarpaisena Eohippuksena. Jos ihminen ei olisi koskaan testannut mitään, istuttaisiin vieläkin luolassa eikä saataisi edes nuotiota aikaan. Tai oltaisiin samassa sukupuuttohaudassa Eohippuksen kanssa.

  Re: Voiko hevonen possuilla?

Lähettäjä: XX 
Päivämäärä:   21.11.19 02:50:27

Mun vanhalla ratsastuskoululla oli hevonen, joka aina aloittelijoiden tunneilla alkoi suoraan sanottuna perseilemään eikä aloittelijat koskaan halunneet ratsastaa kyseisellä hevosella vaikka oli muuten todella kiltti ja hoitaessa kaikkien lemppari. Oli ollut koululla jo kauan, ongelma oli alkanut viimeiset 3 vuoden sisällä ja paheni vain.

Loppujen lopuksi koulun omistaja päätti, että hevonen otetaan pois tunneilta ainakin kuukaudeksi ja tuli mulle ns. ylläpitoon. Olin hevosen hoitaja ollut jo monta vuotta ja mun kanssa toimi kaikista parhaiten, joten siksi tämä ratkaisu. Kuukauden jälkeen kun palas tuntsari hommiin niin ongelma oli tiessään, tästä pääteltiin että hevoselle tekee hyvää kerran parissa kuukaudessa olla vaan mun ratsastettavana viikon verran.

Hevonen ei enää koskaan perseillyt aloittelijoiden kanssa ja siitä tuli sitten monen lempiratsu. Kun sitten itse jouduin lopettamaan ratsastuksen muutama vuosi myöhemmin, niin eräs aloittelija joka oli aloittanut niihin aikoihin kun hevonen tuli mulle ratsastettavaksi ja oli ollut muistaakseni siinä vaiheessa 2 vuotta hevosen hoitajana, alkoi sitten hevosen lomaliikuttajaksi. En ois voinu olla onnellisempi, koska tyttö osasi käsitellä hevosta ja olin hänelle monta yksityistuntiakin pitänyt että miten hevosta oli parasta ratsastaa, jotta sai kuulolle.

Onko tähän vaan selitys että hevonen oli niin kyrpiintynyt tuntsarin hommiin, että alkoi sitten aloittelijoiden/epävarmojen ratsastajien kanssa perseilemään? Olen tätä pitkään pohtinut kun en keksinyt selitykselle oikeestaan mitään ratkaisua. Tottakai hevonen oli oppinut siihen että aloittelijoita voi viedä kuusnolla, mutta miksi se sitten lopetti tapansa, kun sai lomailla.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.