Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Xx 
Päivämäärä:   20.10.19 14:20:17

Mitä mieltä olette, onko issikasta kunnolliseksi este/koulu hevoseksi?:) Haaveena olisi islanninhevonen, että voisi harrastaa monipuolisesti kaikkea, myös askellajiratsastusta. Olen kuullut kuitenkin että issikan ”rakenne” ei kestä hyppäämistä tms?

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.10.19 17:47:27

Voi niillä hypätä.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.10.19 18:03:31

Voi sillä jonkunalaisia esteitä hypätä ja koettaa koulua vääntää, mutta ei niistä kummoisia niissä lajeissa saa

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: foody 
Päivämäärä:   20.10.19 18:05:39

ei ne esteitä osaa

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   20.10.19 18:10:31

Kunnolliseksi? Ei ole. Laukka on yleensä nelitahtinen, mikä vaikeuttaa hyppäämistä, ja puhdas ravikin on hakusessa. Askellajiratsastukseen ja maastoiluun sopivia.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Henna 
Päivämäärä:   20.10.19 18:19:04

Jaa, kyllä mun issikalla vaan on kolmitahtinen laukka ja hyvä ravi, ihan saanut koulukisoissa hyvät numerot ja kommentit askellajeistaan :D enkä kyllä oo yhdelläkään issikalla ratsastanut, jolla ei olisi puhdas ravi ja kolmitahtinen laukka.. Tosin en kyllä oo mennytkään niillä puskailuponeilla, vaan kisahevosille tai kisoihin tähtäävillä.

Esteponiksi myönnän ettei tästä ole, ei oikein riitä älyä tällä siihen hommaan :D Hyvänmielen hyppelyihin ja pikkukisoihin max 40cm riittää (toki on vain 128cm korkeakin), koulupuolella ollaan kisattu he B hyvin numeroin

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: The Cowgirl 
Päivämäärä:   20.10.19 18:45:18

M: voitkos enempää streotypioita esittää? Mut taiskin olla provo.
Omalla islanninhevosellani oli kyllä ihan moitteettomat käynti, ravi, töltti, laukka. Esteitäkin hypeltiin, tosin vain omaksi iloksi.

Selvä se, että (miten siten määritelläänkään kunnollinen) kunnolliseksi kaikessa ei mistään hevosesta välttis ole, varsinkin tiettyyn suuntaan jalostetuista.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.10.19 20:49:18

Kyllähän issikoitakin on niin montaa eri mallia. Toiset on selkeästi jo rakenteellisestikin enemmän askellajikisoihin soveltuvia, mutta on niitä muunkinlaisia. Ja askellajeistahan sen huomaa. Esimerkiksi issikat, jotka ravaa helpommin kuin tölttää, ovat usein parempia hyppääjiä kuin nää tölttääjät. Tai ainakin mitä oon itse huomannut, varmasti poikkeuksiakin on.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Grima 
Päivämäärä:   20.10.19 21:22:36

Kertokaa nyt te negatiiviset asiantuntijat, että miten se askellajien parantaminen issikalla eroaa kouluratsastuksesta kolmikäyntisillä? Kolmikäyntisillä ratsastetaan erilaisia liikkeitä tietyssä askellajissa, issikoilla ratsastetaan tiettyjä liikkeitä askellajien parantamiseksi. Mikä tekee issikasta sopimattomamman kouluratsastukseen, jos esimerkiksi tölttiä parannetaan avojen ja väistöjen kautta? Issikka ei liiku kuin puoliverinen, se on totta ja hyvä asia, islanninhevosilla on oma tapansa liikkua ja on oikeasti melkoinen taitolaji oppia kehittämään ja vahvistamaan niiden neljää tai viittä askellajia.

Monella islanninhevosella on todella hyvä laukka, jos ne on koulutettu hyvin ja niitä osataan treenata oikein. Osalle pyörivä, kolmitahtinen laukka tulee ihan luonnostaan, mutta on myös issikoita, joilla on huono laukka. Kuten on kolmikäyntisiäkin hevosia. Monella viisikäyntisellä issikalla voi olla hankala laukka esimerkiksi hyppäämistä ajatellen, jos hevonen pyrkii helposti passille, enkä valitsisi estekäyttöön ehkä ensimmäisenä viisikäyntistä, mutta en näe mitään syytä, miksi issikalla ei voisi hypätä hevosen kapasiteetin ja tasapainon sallimissa rajoissa ihan siinä missä muillakin roduilla.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Milla 
Päivämäärä:   20.10.19 21:36:48

Joka paikassa tätä negatiivisuutta issikoita kohtaan, mitähän pahaa ne on tehneet tai harrastajat. Issikat ovat mahdollisuus, eivät uhka. Eikö koko hevosurheilu voisi olla sovussa?

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: A 
Päivämäärä:   20.10.19 22:23:08

Minä taas ihmettelen että miksi ei voida hyväksyä sitä että jokaisella hevosella on rodunmukaiset käyttötarkoituksensa jotka vaikuttavat edelleen niiden ominaisuuksiin (vaikka nykyjalostuksessa on toki muutoksiakin rotuihin tapahtunut)? Issikka voi olla ihan mukava harrastuskaveri matalan tason koulu- ja estekisoihin, mutta ei niistä gp-ihmeitä tule eikä tarvitsekkaan tulla. Niiden vahvuudet ovat juurikin askellajiratsastuksessa ja maastoilussa. Miksi niitä täytyisi puristaa johonkin muottiin mihin niitä ei ole tarkoitettu? Ihan sama kuin ettei arabista tule kyntöhevosta eikä puoliverisestä taas tule askellajiratsua.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Grima 
Päivämäärä:   20.10.19 22:29:25

A, ei tässä kai GP-ratsua haettukaan? Harrastehevosena issikka on todella monipuolinen, ja esimerkiksi seuratasolla sopivalla issikalla voi kisata koulua, esteitä, askellajiratsastusta ja vaikka ratsastusjousiammuntaa. Kukaan tuskin lähtee issikalla tähtäämään kovin korkeisiin esteluokkiin tai johonkin vaativiin koululuokkiin, mutta tässä ei kysytty tasoa. Issikka sopii niin paljon muuhunkin kuin maastoon ja oman rodun kisoihin, se niissä onkin ehkä parasta.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.10.19 08:59:55

A:lla hyvä ajatus vaikka Grima takertuikin GP-sanaan. Monella muullakin rodulla olen huomannut samaa esim. shirejä hyppyytetään vaikka selkeästi niiden rakenne on luotu toisenlaiseen käyttöön. Niinkuin Henna tuolla sanoikin niin hyvänmielen 40cm hyppyihin issikka voi olla kiva kaveri, mutta korkeampien hyppääminen on niiden rakenteen ja osalla myös perusluonteen vastaista.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: billy 
Päivämäärä:   21.10.19 10:43:56

Miksi ihmeessä pitää hankkia hevonen, joka todellakaan ei sovi hommaan??? Kun hyppäämiseen ja kouluun on ihan jalostettu hevosia. Haluatko myös laukkatäykkärin auran eteen tai shire-hevosen world cup radalle?
Mistä näitä Xx:n kaltaisia tyyppejä oikein sikiää...

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   21.10.19 10:57:20

Aloittaja kun kysyi "kunnollista" koulu- tai estehevosta, niin oletin ettei se 40 cm hyppelö tai heC ole tavoitteena.

Se siinä eroaa kolmikäyntisiin verrattuna, että niillä on jo syntyessään puhdas eli kaksitahtinen, diagonaalinen ravi, sekä kolmitahtinen laukka. Anteeksi nyt vaan kauheasti mutta kumpikin on issikoilla yleensä erikseen huolellisella koulutuksella ja taitavalla ratsastuksella esiin saatavissa, jälkimmäinen tosin useille issikoille vielä vaikeampi. Melkein yhtä vaikeaa siis, kuin issikkaihmisille myöntää tämä asia, joka kolmikäyntisten harrastajilla paistaa silmiin aina kun issikoita näkee. ;)

Siis kun puhutaan koulukisoissa vaadittavasta askellajien laadusta, itse ajattelen että se "kunnollinen" koulukisaaminen alkaa aikaisintaan heA -tasolla, eikä oikeastaan vielä sittenkään. Kyllä, issikoitten ei ole tarkoitus liikkua kuin puoliverinen, eikä niitten alkuperäisessä käyttötarkoituksessa ole mitään vikaa. Mutta sitten kun ne viedään sinne kolmea selkeää askellajia ensisijaisesti edellyttävään koulukisaan, niin sieltähän ne paistaa silmiin kuten paistaisi askellajikisoissa tölttäävä tai "tölttäävä", tai peitsaava suokki tai lämppäri. Vaikka sinne päin mennään niin ei sitten kuitenkaan.

Tosin onhan niitä kolmikäynti-issikoitakin jotka eivät tölttää eivätkä mene passia, vaan puhdasta ravia ja laukkaa. Se vaan ei ole tämän rodun jalostustavoite.

Voimistelu kouluratsastusliikkeillä hevosen fysiikan rajoissa on kaikille hevosille hyväksi, monipuolinen treeni, pieni hyppääminenkin jne. Kisaaminen "kunnolla" on sitten eri asia. Ainakin minulle, ja siitä oletin aloittajankin kysyvän.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   21.10.19 12:16:14

Jotenkin käsittämätöntä, että toisessa topicissa julistettiin kiivasti, kuinka issikan rakenne EI poikkea mitenkään muista hevosista. Nyt kun kyse on hyppäämisestä, niin rakenne onkin yhtäkkiä aivan eri.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   21.10.19 12:44:26

Heh: rakenne ei eroa luoden määrässä ym oleellisissa asioissa toisista hevosista (viitaten nyt esim. satulan oikeaan sijoitteluun) mutta kyllähän eri rotujen rakenne poikkeaa koltaankin jo ja lihasmassaltaan toisista roduista. Eihän täällä tai toisessa keskustelussa kukaan ole väittänytkään että rakenne esim. issikalla, shirellä, pv:llä, suokilla, vuonolla ja shettiksellä on täysin identtinen. vaikka jalasta löytyy rakenteellisesti kaikki samat luut ja lihakset niin ei se tarkoita että issikka on yhtä hyvä hyppäämään kuin esim. pv.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   21.10.19 12:48:13

*, issikkaharrastajana ymmärrän kyllä yhtäläisyydet ja erot. Lähinnä ihmetyttää issikoihin kohdistuvat asenteet. Esim. vuonikset eivät jostain syystä herätä läheskään yhtä suuria tunteita.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.10.19 13:46:45

Harrastehepaksi aivan loistava kaveri! Oman issikkani kanssa ajetaan, mennään koulua, maastoillaa jne. esteet meillä jäi kuitenkin kaviorustojen luutumisen takia. Pääsi kyllä esteen yli mutta ei tainnut koskaan ymmärtää ideaa miksi pitää kepin yli hypätä. :D

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   21.10.19 15:29:18

Ei kyse ole rakenteesta, vaan askellajeista. Issikan askellajeja ei mahdollista se, että luuston tai pehmytkudosten rakenne olisi jotenkin erilainen, vaan geenimutaatio, joka on myös monilla muilla maailman erikoisaskellajihevosilla. Nelitahtinen laukka vaikeuttaa hyppäämistä koska laukan rytmi on erilainen, toki niitä tuskin on jalostettu mitenkään hyppykyky edellä joten kapasiteetti on varmaan senkin vuoksi aika olematon.

Päättäkää mitä haluatte tehdä, valitkaa tehtävään sopiva ja jalostettu hevonen, ja antakaa tehtävään sopimattomien hevosten tehdä sitä niitten juttua muitten kanssa. Se on hevosille reiluinta, ei se, että niiltä vaaditaan niille vaikeita tai mahdottomia asioita oman haluamisen takia.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   21.10.19 15:37:34

Lähinnä ihmetyttää issikoihin kohdistuvat asenteet. Esim. vuonikset eivät jostain syystä herätä läheskään yhtä suuria tunteita.

^ Eipä issikoihin kohdistu juuri muita asenteita, kuin usein kyllä sääliä. Issikkaihmisiin toisinaan kyllä muitakin asenteita, he kun antavat syyn siihen sääliin. Omassa kategoriassaanhan issikat ovat mainioita eläimiä, eihän se niitten syy ole, jos niillä käytetään anatomisesti sopimattomia varusteita ja selkään kapuaa aivan liian isoja ratsastajia. Vuonisporukka ei ole antanut aihetta sääliä hevosiaan, siinä kai se ero.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   21.10.19 16:29:32

M, juuri tuota yleistämistä tarkoitin. Kaikki vuonisten omistajat eivät ole hyviä hevosenomistajia eikä kaikki issikan omistajat huonoja.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   21.10.19 16:49:00

Heh, ei issikkaihmisiin kohdistetut asenteet silti ole issikoihin kohdistuvia asenteita. Tiedän minä, etteivät kaikki issikan omistajat ole huonoja, eivätkä liian isoja ratsuilleen. Mutta sinä ihmettelit miksi issikoihin kohdistuu tietynlaisia asenteita. Minä vastasin.

Jos satuloit issikkasi sille istuvalla satulalla oikealle paikalle niin ettei satula ulotu lanneselälle, olet riittävän pieni mahtuaksesi sen kokoiseen satulaan, etkä liian painava pienelle ratsulle, ja kaiken lisäksi muutenkin hoidat hevosesi hyvin, miksi ottaisit nokkiisi siitä, että jotakuta joka tekee toisin, ei kovinkaan paljoa arvosteta? Mikset ennemmin opastaisi sellaisia, että issikka ei ole mikään traktori joka voi raahata miten paljon massaa hyvänsä, miten hyvänsä satuloituna? En minäkään kiistä, etteikö harrastamaani rotua kohdella joittenkin ihmisten toimesta hyvinkin huonosti. Kyllä kohdellaan, ja toivon sellaiselle touhulle loppua enkä yleistä hyväksyntää.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Heh 
Päivämäärä:   21.10.19 17:06:41

Muotoilin kysymyksen asenteista huonosti. Tarkoitin, että lajia ja sen harrastajia laajemmin, en niinkään yksittäisiä islanninhevosia.

Oma kokemukseni on, että issikkaihmisten joukossa on ihan samaan tapaan hyviä ja huonoja hevosenomistajia kuin minkä tahansa muunkin rodun parissa.

Monet issikat elävät isoissa pihatoissa, sopuisissa laumoissa, niillä on sopivat varusteet sekä ratsastajat ja niitä hoidetaan asianmukaisesti.

Silti monesti törmää ennakkoluuloon ja yleistykseen, että kaikilla issikoilla on liian suuri satula, joka on laitettu liian taakse. Ratsastaja on liian painava. Pihatto on kylmä ja tarhassa metri mutaa. Jne.

Mielestäni tällaisiin yleistyksiin ei törmää muiden rotujen kohdalla.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: Milla 
Päivämäärä:   21.10.19 18:00:11

Jotenkin tämä ennakkokäsitys siitä, että issikat ovat huonosti hoidettuja ym on aika hassu kun ajattelee niiden hintaa, issikat ovat aika hintavia. Kuka ostaa kalliin hevosen pitääkseen sitä huonosti?

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.10.19 20:48:34

Itselleni tulee fiilis, että huonoa hoitoa ja olosuhteita perustellaan sillä että on alkuperäisrotu. Siksikö niiden kuuluu olla likaisia ja huonostihoidettuja kuten myös varusteet? Luulisi että kiinnostaisi arvokkaista hevosista pitää huolta.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.10.19 22:30:06

En ymmärrä miksi niitä issikoita pitää suosia maassa jossa on oma parempi/monipuolisempi rotu. Jos kyse värikirjosta niin huuhaata kun niitä kimoja jo nyt liikaa, mutta jos askellajista niin typerää. Taitaa olla issikan hankinta vaan muoti juttu kun ovat niin kalliitakin, vaikka olisi mitään sanomattoman näköinen.. osta suokki

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: n 
Päivämäärä:   22.10.19 10:21:19

"Itselleni tulee fiilis, että huonoa hoitoa ja olosuhteita perustellaan sillä että on alkuperäisrotu. Siksikö niiden kuuluu olla likaisia ja huonostihoidettuja kuten myös varusteet? Luulisi että kiinnostaisi arvokkaista hevosista pitää huolta."

Islannissa on tosiaan ihan tyypillistä, ettei hevosia esim. välttämättä harjata lainkaan ennen satulointia. Toisaalta on mielenkiintoista, että vaikka siellä toimitaan usein näin, että niillä hevosilla kyllä näe hiertymiä ja hyvin harva issikka reagoi negatiivisesti satulointiin - mitä taas moni suomalainen ratsastuskouluhevonen tekee.

Alkuperäisrotuisilla kasvaa tosiaan yleensä hyvä karva, joka ehkä suorittaa tehtävänsä paremmin, jos sitä ei liikaa puunata. Samoin varusteista on eri koulukuntia, osa sanoo, että nahan pahin vihollinen on liika hoitaminen.

En tosin ole nähnyt kenenkään väittävän, että issikan tai muunkaan alkuperäisrotuisen kuuluu olla huonosti hoidettu ja harvoin sellaisia edes näkee. Islannissa nyt näkee näitä mahdollisimman vähän hoidettuja tai hoitamattomia, mutta siellä issikka on vähän kuin joku poro täällä. Elävät usein säiden armoilla puolivilleinä isoissa laumoissa; silloin ei ole tarkoituksenmukaista puunailla liikoja. Toki sielläkin on sitten vielä erikseen tämä kilpahevoskulttuuri, niitä hevosia varmaan hoidetaan vähän enemmän.

"En ymmärrä miksi niitä issikoita pitää suosia maassa jossa on oma parempi/monipuolisempi rotu. Jos kyse värikirjosta niin huuhaata kun niitä kimoja jo nyt liikaa, mutta jos askellajista niin typerää. Taitaa olla issikan hankinta vaan muoti juttu kun ovat niin kalliitakin, vaikka olisi mitään sanomattoman näköinen.. osta suokki"

Islanninhevonen on luonteeltaan aika erilainen kuin suomenhevonen. Tyypillinen issikka on nöyrä, koiramainen, seurallinen, fiksu, rohkea ja ns. helppo hevonen. Kilpahevoset erikseen, niiltä löytyy sitten eri tavalla temperamenttia ja vauhtia, mutta nekin silti yleensä rohkeita ja selväpäisiä.

Suomenhevosissa on sitten aika paljon vähän jurompia, itsenäisempiä, valitettavasti myös turhan virkeitä ja viripäisiä hevosia. Monet vaellustallien pitäjät valittavat, kuinka vaikea on löytää oikeasti hyvää suomenhevosta. Kun sellaisia on, niistä ei luovuta. Islanninhevostallien pitäjillä en ole kuullut olevan samanlaisia ongelmia.

Issikoiden värikirjo käsittää aika paljon muutakin kuin kimot. Hopeavärit ovat issikoilla yleisempiä, samoin voikkovärit ja kirjavat.

Miksi askellaji kriteerinä olisi typerä? Joku tykkää rauhallisesta luonteesta, joku toinen estekapasiteetista ja joku askellajeista. Jos haluaa kilpailla askellajeissa tai on muuten kiinnostunut niistä, mitä typerää on ottaa sellaiseen käyvä hevonen? Lisäksi maastopainotteiselle ratsastajalle töltti on miellyttävä askellaji. Samoin selkävaivaiselle tasaisesti liikkuva issikka voi olla hyvä ratsu.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   22.10.19 14:10:44

Muista sitten kuitenkin se, että issikka on yleensä pieni poni. Hyppäisitkö vastaavan kokoisella muulla ponilla?

Moni issikka jaksaa juuri ja juuri kantaa aikuisen ratsastajan maastossa. Moni ei jaksa, vaan sairastuu.

Hyppääminen merkitsee mm. etujaloille ja selälle valtavaa rasitusta. Moninkertaista rasitusta verrattuna maastossa eteenpäin menemiseen, joka sekin on monessa tapauksessa aivan liikaa.

Issikoita vastaan mulla ei ole mitään tietenkään. Päinvastoin, itsellänikin oli nuorempana kaksi issikkaa.

  Re: Issikoilla hyppääminen/treenaaminen

Lähettäjä: oma issikka 
Päivämäärä:   22.10.19 22:25:40

Aika monta ihan järkevääkin pointtia tullut.
Kumminkin tässä joitain kokemukseen perustuvia ajatuksia issikkaa perinteiseen ratsastamiseen käyttävältä.
Itse tein oman noren iän ratsastusuran perinteisilla pv-eillä, ja vasta kun piti ostaa lapsien kokoon sopiva hevonen jota voisin itsekin ratsuttaa oikein kunnolla tuli ostettua se issikka.

Ekaksi, mikä on "kunnollinen" taso?
- Koulupuolella pärjää hyvällä issikalla ihan kivasti paikallisissa kisoissa heA-tasolle, ehkä myös - jos asuu vähän syrjempänä ilman paljon isolla rahalla ostettuja pv-naapureita - myös vaB. Kotona sitten voi teettää vaikka Pyhää Yrjöä, mutta on se liike niin pientä ettei ikinä tule palkintopaikoille sen tason kisoissa jos vähääkään on sellaiseen tekemiseen jalostettuja ja osaavia ratsuja mukana starttaamassa.

- Estepuolella: Kyllä issikkankin saa ymmärtämään että niiden keppien yli on tarkoitus hypätä eikä vain juosta läpi (joka todellakin on monen issikan ensiksi valtisema ratkaisu ;-). Kun esteethän vain menee helposti nurin heti kun niitä tönii, sellaisesta yli menemiseen ei tarvitse älykkään hevosen käyttää lihaksia ja energiaa). Lisäksi, ainakin oman kanssa oli ihan nähtävissä miten se lopulta oivalsi mitä esterata tarkoittaa. Yksittäiselle esteelle hevonen tiukan huolella apujen välissä halliten vietävästä eläimestä sillä oivalluksen salamana tuomalla hetkellä hevoseen joka aktiivisesti jo alastulossa hakee katseella seuraavaa estettä. Kun se silloin yhtäkkiä oivalsi että se oli hauska haaste. Hyppää nykään ongelmitta yksittäistä 1 m, rataa 80 cm, enkä koon vuoksi aio vaatia enempää. 80 cm luokat on yleensä rajoitettu ratsastajan iän mukaan poniluokiksi, niin että aikuistuvalle ja esteitä kunnolla kisaamaan haluavalle ei issikasta ole hevosesksi. Vaikka olenkin aika lailla yhtä mieltä aikaisemman estevalkkuni kanssa: metristä saa vaikka lehmän menemään yli kunhan tietää mitä tekee. Mutta ei siis välttämättä hevoselle hyväksi pitemällä tähtäimellä.

- Tarjolla olevista hevosista: -Kyllä, valitettavasti suurin osa issikoista on sitkeitä, "kyllä pärjään vinkumatta" -hevosia jotka piilottaa kivun eikä protestoi voimakkaasti vaikka ratsastaja tai varusteet olisi kuinka perseestä. Ja niinpä sitä on aika monta huonosti ratsastettua, nöyrää issikkaa retkikäytössä. Oikein pitkäänmväärin käytetyn issikan tekemisen potentiaalin esiin saaminen on sitten iso, paljon osaamista vaativa projekti.

- "Kisaissikoista ": Omani on oikein todella hyvin Islannissa kisoissa menestyneen isän jälkeläinen. Tämä kumminkin vähemmän jalostukseen käytetty kun periytti loistavan suorituskyvyn mukana myös vähän turhankin räyhää, ihmisenkin vähäisistä viesteistä välittämätöntä suurta egoa. Tämä ostamani lähti jo ekalta kasvattajalta ostaneelta nopeasti kiertoon "kun oli agressivinen ja vaarallinen". Minä taisin ostaa kahden sitä seuranneen myyntikierroksen jälkeen. En ymmärrä ollenkaan mitä tässä eläimessä olisi voinut tulkita vaaralliseksi. Pullistelee tietty kun on luonteeltaan dominoiva, mutta uskoo heti kun käskee kunnolla. Eikä lähelläkään niin käsittelyssä hienosäätöä vaativa kuin jotkut aikaisemmista kisatason isoista hevosistani. (Tässä kirjoitan jotain josta varmaan moni voi provosoitua, mutta oma käsitys on että keskiverto issinkan kanssa voi pärjätä niin paljon pienellä osaamisella että isoilla hevosilla oppineilla ei ole edes miettimistä niiden "haastavien" kisahevostenkaan kanssa)

- Askellajeista: Laadukkaalla ja hyvin ratsastetulla hevosella on aina puhtaat askellajit ihan rodusta riippumatta. Toki, kyllä minäkin tiedän ja tunnen issikoita jotka ei liiku puhtaasti yhtään mitään askellajia edes tarhaan taluttaessa. Mutta se kertoo kai eniten koulutuksen ja ratsastamisen tasosta. Askellajihevosten kanssa pitää vain käyttää pikkuisen lisää tietoista treeniä että homma onnistuu.
Puhtaiden siirtymisten treeni tärkeimpänä.
Ja sitten pitää hyväksyä että jos issikasta haluaa toimivan yleishevosen jolla myös on tasapainoinen ja säädeltävissä oleva laukka niin passia ei voi treenata. Kun koottu, tasapainoineen laukka vaatii niin erilaisia liikeratoja ja lihasten käyttöä kuin kunnollinen passi ettei sellaista voi samalta hevoselta vaatia. Myös omani on perimän puolelta passiinkin pystyvä. Kukaan aikasemmista omistajista ei ollut päässyt niin pitkälle että olisivat saaneet passin vakautettua.
Minä en edes halua. Tölttikin on vain maastossa tehtyä hupia, kentällä mennään vain perinteisiä askellajeja. Niin on hevosenkin helpointa ymmärtää mitä siltä halutaan eri tilanteissä

- maastossa liikumisesta: yksikään aikaisemista hevosistani ei ole ollut edes lähellä sitä mielenruhaa ja kykenemistä milla tämä issikka liikku vaikeassakin maastossa. Vihdoinkin hevonen jota ei tavitse ohjata askel askeleelta kun tulee vähän vaikeampaa.

Kaikenkaikkiaan loistava yleishevonen mielelkkääseen harrastamiseen normikokoiselle naisihmiselle.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.