Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Moi 
Päivämäärä:   19.8.19 22:54:59

Kyseessä vanhempi ruuna jota ei ole ikinä ohjasajettu tai ajettu muutenkaan. Itsellä ei erityisesti kokemusta kummastakaan, mutta olisi kiva päästä kokeilemaan.
Opettajaa kyselty, mutta ei tunnu löytyvän.
Oisko teillä mitään käytännön vinkkejä? Mimmonen varustus? Mistä aloitetaan?
Ja sitten ihan mielenkiinnosta; miten kaikki vaikeammat liikkeet opetetaan? Esim. Pohkeenväistö, kokoaminen..?

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   19.8.19 23:10:36

Jos ei kokemusta kummallakaan niin mene nyt ihmeessä edes kuuntelemaan ja katsomaan jollekin ohjasajokurssille tmv.
Missä päin?

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Ennea 
Päivämäärä:   20.8.19 12:24:15

Eikö valjakkopiireistä kukaan joutaisi auttamaan? Ravitallit opettaa ratsujakin kunhan vie varsana, aikuisten kanssa tuskin alkavat vääntämään.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   20.8.19 12:29:42

Ennea: Takaa-ajo EI ole sama asia kuin ohjasajo. Takaa-ajo on ajamista ilman kärryjä, ohjasajo on ratsastusta maastakäsin.

Nymanin Make pitää kursseja ympäri Suomen, koita päästä niille. Tai jos olet jossain järkevän matkan päässä meiltä, tule käymään.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   20.8.19 15:03:24

Alkuun pääsee raviopeillakin...

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: once 
Päivämäärä:   20.8.19 15:05:08

Kokematon hevonen ja kokematon ohjastaja eivät ole kovin hyvä yhdistelmä. Kannattaa tosiaan osallistua johonkin kurssille vaikka ensin, niin saat vähän kiinni ideasta.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.8.19 15:23:18

* no eipä kyllä oikein pääse. Takaa-ajettavan ravihevosen koulutus on valmis kun se lähtee liikkeelle, pysähtyy ja kääntyy taluttajien kanssa. Ohjasajossa vaaditaan aika paljon muutakin kuin jotenkuten suoraan kulkemista.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Myy 
Päivämäärä:   20.8.19 15:29:23

Suosittelen myös kurssille menemistä. Make Nyman on esim. oikein hyvä. Kokematon hevonen ja kokematon ohjasajaja voivat olla hengenvaarallinen yhdistelmä. Osaavamman silmien alla ensin hommaan varmuutta, ja sitten voi opetella vaikka itsekseenkin kun saa perusasiat kuntoon.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Tamma 
Päivämäärä:   20.8.19 15:33:15

Onko muita opettajia kuin Make Nyman. Lähinnä Etelä-Suomi/Päijäthäme.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Telkku 
Päivämäärä:   20.8.19 15:39:57

Kannattaa kyllä etsiä joku ammattilainen apuun. Joku perus ratsastuksenopettaja käy, ei tarvi olla guru. Tässä kumminkin ihan oma logiikkansa mitä mahdoton selittää ja varsinkaan tuntea.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: once 
Päivämäärä:   20.8.19 15:45:06

Itse aloitin Maken kanssa aikoinaan ensimmäisen hevoseni kanssa. On ihan suht helppoa lähteä sitten itse testailemaan juttuja, kun saa kädestä pitäen oppeja siihen, mistä hommassa edes on kyse ja hevonenkin hiffaa, mitä siltä halutaan. Seuraaville hevosilleni olen opettanut itse perusasiat, tosin jos tämän nykyisen kanssa aiotaan edetä ns. nextille levelille niin pitää pyytää joku ammattilainen jeesaamaan. Make varmaan, en oikein muita hyviä tiedä täältä E-Suomesta.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: SH 
Päivämäärä:   20.8.19 15:47:59

Juu, Make. Ihan ehdoton. Osaava, hevosystävällinen ja muutenkin symppis.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   20.8.19 16:09:33

Håkan Wahlman, Ben Simonsén, Leena Vähä-Erkkilä, Charlotta Turku ja Minttu Pulliainen tulee lonkalta mieleen etelä-suomalaisista ohjas- ja/tai valjakkoajo-opettajista.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Hh 
Päivämäärä:   20.8.19 16:18:33

Kiitos edelliselle kommentoijalle avarakatseisuudesta ammattilaisia suositellessaan!

Tällä foorumilla ihme kyllä kommentoijat menee usein täysin laput silmillä ”make on niiin paras EIKÄ KUKAAN muu voi olla yhtään lähellekään hyvä että vois ees harkita”

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   20.8.19 16:44:11

Håkan Wahlmania suosittelen suuresti.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   20.8.19 16:48:55

Viiva, samasta sitä ohjasajettavienkin kanssa on lähdettävä. Hankala sitä on mitään hienompaa tehdä ennen kuin hevonen lähtee liikkeelle, pysähtyy ja kääntyy. Ensin taluttajan avustamana.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   20.8.19 16:51:52

Ratsastetulla hevosella, jollaiseksi aloittajan hevosen ymmärsin, menee yleensä noin viisi minuuttia omaksua takana kulkeva ohjasajaja ja sieltä tulevat ohjausavut. Ja sen viiden minuutin jälkeen ohjasajo-opettaja voi jo alkaa korjaamaan ohjasajajan tekemisiä.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   20.8.19 20:59:26

Ne perusteet on helppo opettaa itsekkin, jos hevonen ei ole ihan vitipää. Ensin toteutetaan niihin vehkeisiin, millä aikoo harrastaa. Ravivaljaat on siitä hyvät, että saa alkunsa ohjat aisalenkkien kautta, jolloin tottuu siihen, että sivullakin jotain on.

Alkuun paikallaan vain käytetään niitä selässä. Seuraavaksi otetaan ohjat, joita heilutellaan, avustaja kannattaa olla pääpuolessa apuna. Ne ohjat voi olla se, mikä pistää hevosen steppaamaan, joten kannattaa ihan ensin alkaa niitä kylkiä hivelemään raipalla tai narulla, myös liikkeessä, siis jo ennen kuin edes laittaa valjaat selkään. Sitten sama niillä ohjilla, myös takana seisoen.

Seuraavaksi liikkeelle ja taluttaja mukaan. Eli opetetaan liikkeelle lähtö ja pysähdys. Ääniavuilla toimiva on helppo opettaa. Kun tämä sujuu, opetetaan kääntymään.

Kaikki vaiheet tehdään rauhassa ja uutta ei tehdä, ennenkuin edellinen sujuu hevosen ollessa rento. Asiat voi pilkkoa vielä pienempiin osiin, jos on tarvetta.

Kun nämä sujuu, pyydetään se guru opettamaan lisää.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   20.8.19 21:39:32

"Ravivaljaat on siitä hyvät, että saa alkunsa ohjat aisalenkkien kautta,"

EI NÄIN. Ikinä ei opeteta ohjasajoa niin, että piuhat menee aisalenkeistä läpi, varsinkaan kokemattomalle hevoselle. Siinä tulee ruumiita äkkiä jos on yhtään reaktiivisempi hevonen.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Putte 
Päivämäärä:   20.8.19 23:15:04

Kerrotteko mitenkä ohjasajossa saa ruumiita aikaan? Ravi-ihmistä kiinnostaa oikeasti!

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: oudot 
Päivämäärä:   21.8.19 00:02:23

no jaa. Itse aloitin niin, että laitoin ratsulle ravivaljaat, talutin kentälle ja sitten rupesin ohjasajamaan. ohjasavut sekä ääniavut on ratsastuksesta tuttuja, eikä koulutetun ratsunkaan pitäisi mitään kylkiin osuvia ohjia panikoida. Ei käynyt mielessäkään että tähän pitäisi käyttää aikaa tunteja saati viedä jollekin ravimiehelle "koulutukseen" (se ravimies olisi tehnyt ihan saman ja käärinyt hyvät rahat elämänsä helpoimmalla työllä). Kärryt perässä toimiminen onkin jo vaikeampi asia, hevoselle pelottavampi ja ihmisellekin suurempi turvallisuusuhka, mutta kyllä koulutetun ratsuhevosen pitäisi ohjasajoon "ravuritasolla" kyetä ihan kylmiltään.

Eli suoraan vaan nimenomaan valjakkoajoon tai ohjasajoon perehtynyt opettaja, ei mitään ravimiestä.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   21.8.19 09:29:25

***, siksi sitä hevosta toteutetaan ihan ensimmäiseksi siihen, että niitä kylkiä sivellään ja kosketaan raipalla tai narulla. Opetetaan siihen, että se on ok, eikä tarvitse singahtaa. Tätä harjoitellaan vaikka harjatessa.

Mutta ei ole vielä ruumiita tullut, vaikka paljon on tullut opetettua ihan ratsujakin ohjasajolle ravivarsojen ohella. Sinkoileva 1v voi olla yhtä paha kuin se reaktiivinen ratsu ja homma aloitetaan aina siitä, että joka kohtaan voi koskea.

  Re: Ohjasajon aloittaminen

Lähettäjä: Hmm2 
Päivämäärä:   21.8.19 12:24:50

Takaa-ajo on jonkun pelottelua ja jahtaamista, että se juoksee edellä karkuun. Vertaa saalistaja ja saalis.

Ohjasajoa on, kun hevosen takana kävellään pitkillä ohjilla ja tehdään mitä tehdään.
Alku on sama ratsulle ja ravurille. Opetellaan kääntymään, pysähtymään, seisomaan, peruuttamaan ja menemään suoraan. Vaikeustasoa lisätään kärryillä tai pohkeenväistöllä, kumpi sattuu hevosen käyttötarkoitukseen paremmin. Hevosen historia ja käytös määrää sen, miten kauan opettelu kestää.

Mutta mitä väärää on aisalenkkien käytössä?

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.