Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Hemuli 
Päivämäärä:   12.1.19 18:30:12

Mitäs kaikkea sopii laittoman ja hyvän hevosen pidon väliin, mihin muut on törmänneet?
Itse olen erästä tallia kauhulla katsonut, tarkastus lääkärit käy säännöllisesti ja ilmeisesti kulloiset puutteet korjataan koska samat hevoset on aina vaan tontilla. Heinä on huonoa ja sitä annetaan liian vähän, tilannetta korjataan syöttämällä jotain nappulaa, luultavasti racing prix ,kuuttakin litraa päivässä. Aamulla viedään tarhoihin vettä joka jäätyy ja hevoset on pitkän iltapäivän ja illan ilman vettä. Karsinasta siivotaan vaan paskat pois ja kerätään kusipatjaa jota korjataan jollain kuivadesinfiointi aineella.. Hevosia ei liikuteta ja tarhat on melkein puolet vuodesta märät ja likaiset. Niitä kuoritaan korkeintaan kerran vuodessa.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: '''' 
Päivämäärä:   12.1.19 18:33:19

Tuo että huonon heinän lisäksi syötetään nappulaa tuonkin verran ei kyllä ole ihan halpaa sekään.

Pitäisi itse päästä näkemään että mikä kaikki tuolla nyt niin huonoa on..

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Hemuli 
Päivämäärä:   12.1.19 18:40:35

Ei se taida raha olla isoin asia tuossa ruokinnassa vaan ettei ajoissa ollut kaupoilla heinästä ja sai ostettua pienen erän joka ei hääviä ole. Täysrehulla korvaa huonoa heinää. Ja määrät aivan liikaa hevosille jotka vain seisoo tarhassa.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   12.1.19 18:48:17

Minusta aloittajan kuvaus vaikuttaa ihan tavalliselta suomalaiselta hevosenpidolta monella tallilla...

Monella isollakin tallilla on ollut huono heinä, ja perustelu on aina ollut "muuta ei ole saatavilla", hintakin on kuulemma ollut aina pilvissä mut silti heinä on todella ala-arvoista.
Osalla talleista vettä ei ulos viedä lainkaan talvisin, koska "onhan siellä lunta". Karsinoissa juurikin kusipatjat, tai onneton määrä kuiviketta. Tarhoja ei siivota ikinä, tai korkeintaan heitetään uutta hiekkaa päälle, ja hevoset seisoo liikuttamatta.

Onneks on oma talli.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: ,,, 
Päivämäärä:   12.1.19 19:17:20

oma talli. kaksi tervettä hevosta joita nyt vaan ei huvita liikuttaa. seisköön. isot metsätarhat eli sitä pohjaa ei käännetä koskaan. vettäkin tarhassa mutta jos se jäätyy niin nuo osaavat sen pinnan rikkoa tennispallolla tai reunasta ryskäsemällä. karsinoissakin kusipatja mutta ei sitä kusta sieltä kaivamatta löydä. heinäkin huonompaa kuin yleensä eli minäkin sitten huono omistaja.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Hemuli 
Päivämäärä:   12.1.19 19:23:10

Huono hevosenpito ei ole synonyymi huonolle omistajalle. Ensimmäinen on valinta. Kääntäminen tai siivoaminen ei myöskään ole sama asia. Toki jos metsätarha siivoamatta nii tosiasiahan se on että mm. matopaine on suurempi kuin siivotussa tarhassa.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   12.1.19 19:54:43

Miksi joku pitää hevosia jos ei ratsasta/aja niillä??

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   12.1.19 20:04:50

Pitää muistaa että eläinsuojelulaki määrittää eläimenpidon minimit. Vain minimit joilla eläin säilyy elossa. Siitä on vielä pitkä matka hyvään eläimenpitoon.
Tämä on juuri se pulma huonojen tallienkin kohdalla. Hevosten olot voivat olla täysin kelvottomat, mutta silti lakisääteiset munumit täyttyvät eikä mitään voida tehdä.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: ,,, 
Päivämäärä:   12.1.19 20:49:05

kuule kun välillä elämässä on muutakin. jos ne nyt yhden kauden seisovat tai vaikka seisoisivat loppuikänsä, niin se ei kuulu kenellekkään.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Sumppi 
Päivämäärä:   12.1.19 21:06:41

Koska meillä täällä maailmalla ei noin vaan lopeteta hevosta vain, koska se on vanha ja sen vaivoja kyetään hoitamaan sen verran, että kykenee kivuttomaan laidunelämään. Välillä kulkee käyntimaastoissa mukana, mutta selkään ei ole asiaa.
Suomessa varmaan hyvin moni pitää sitä hevosta rakkaudesta eläintä kohtaan, kuten nyt kotieläintä yleensä. Eipä tulisi mieleen kysyä, miksi joku pitää koiraa, jos sillä ei ole muuta tarkoitusta kuin olla seurana...

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Salla 
Päivämäärä:   12.1.19 22:38:23

Kuulin juttua tallista, jossa ystäväni ratsastaa, ettei siellä pääse hevoset ulos tarhaan ollenkaan. Ovet vuorokaudet läpeensä siirtotalleissa, luukut kiinni. Otetaan ulos vain ratsastukseen ja silloinkin suorinta tietä maneesille.
Ovatkin sitten niin pöljiä ratsastaa, ettei siitä kyydistä moni maksa ja hevoset seisovat vielä useamman päivän viikosta pelkästään karsinassa.

Karsinat kuitenkin putsataan, syötetään hyvin, ovat hyvässä hokkikengässä ja paikalla käy säännöllisesti ell. Joten mitään ei kai ole tehtävissä..

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Hemuli 
Päivämäärä:   13.1.19 04:29:42

Turre kiteytti juuri mitä hain, näitä lain sallimia paikkoja, joissa ei kuitenkaan hyvästä pidosta voi puhua. Se seurakoira luultavasti kuitenkin käy lenkillä, eli saa sen verran liikuntaa ettei jumiudu seisomisesta/ kävelystä huonolla alustalla? Jos on oikeasti puolen hehtaarin tai isompi laidun, hyvällä pohjalla ja ideaali tilanteessa lauma, niin tuskin minä tai kukaan muukaan pitää liikuttamattomuutta huonona pitona.
Tai Sallan mainitsemat paikat.. kun hevosta liikutetaan niin laki ei vaadi tarhaamaan.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Kyllästynyt 
Päivämäärä:   13.1.19 06:30:57

Pisteet sumpille!

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: jaa 
Päivämäärä:   13.1.19 11:57:56

Minua on alkanut niin tympäistä juuri tämä hevosten huono "koska laki sallii" -hoito.

Hevosmiestaidot ovat kadonneet, talleja pitävät aivan ummikot.
Hevosten käyttöikä laskee kun ne saavat kaikenlaiset nivelrikot, ähkyt ja puhkurit paljaalla betonilla vuorokauden seisomisesta, huonosta talli-ilmasta ja paskasta heinästä jota annostellaan liian vähän ja harvoin.

Ei tunnu enää koko hevosharrastus samalta kuin ennen, ei tästä saa mitään iloa kun hevosia pidetään vain polkupyörän kaltaisena urheilu-/harrastusvälineenä jolla ajetaan se tunti jos huvittaa ja säilötään tunkkaiseen varastoon...

Hyvää hoitoa ei saa enää rahallakaan, koska talleilla menee niin huonosti.

En enää ota hevosta täysihoitopaikalle, ellen muuta maalle ja saa omaan talliin.

Mikä sitten olisi se hyvä hoito? No se normaali mitä ennen tehtiin ihan joka tallissa. Hevoset tarhasivat koko päivän, niiden karsinat siivottiin ja kuivitettiin niin ettei betoni näkynyt tai kengät lattiaa raapineet normaalissa kävelyssä.
Ne saivat hyvälaatuista korsirehua vähintään 10 kg-12 kg/pv säännöllisin väliajoin ja vettä (ja se oli kuivaheinää, ei märkää lössöä jossa puolet vettä).

Nyt on tärkeämpää että löytyy kivat sosiaalitilat tallilta ja paljon kaappeja tavaroille... :P

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: hevostelija 
Päivämäärä:   13.1.19 12:01:53

Hevosia pidetään ulkona ilman edes katoksia 24/7 kelillä kuin kelilä ja heinää annetaan vähän ja liian pitkin väliajoin.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   13.1.19 12:11:09

Milloin jaan ennen mahtoi olla? Mun ennen on 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa. Silloin puhkuri oli paljon nykyistä yleisempää, ähkyleikkauksi tehtiin vain huippuhevosille, mahahaavaa ei tutkittu, kuivaheinää syötettiin viitisen kiloa, mutta kauraa kahdeksan litraa päivässä, satulaa pidettiin sopivana, jollei se hangannut verille, jne.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Minä 
Päivämäärä:   13.1.19 13:11:06

Jaa moittii kun hevoset ei ole paljon ulkona ja hevostelija moittii kun on paljon ulkona. Hyvä hoito on toiselle toisenlaista kuin toiselle.
Joku haluaa vapaan heinän, toinen tahtoo ehdottomasti säännöstellä. Tallinomistajia pidetään idiootteina ja vain oma on oikein.
Hevosen hyvinvointi kärsii jos loimi on väärällä kireydellä ja toisen voi huonosti kun edes on loimi.
Jokainen on mielestään oikeassa, naapuri väärässä ja tallinpitäjä on edelleen idiootti.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.1.19 05:55:19

Tähän sopisi taas hyvin tämä kuva:

Se, mikä on toiselle huonoa on toiselle hyvää. Laki määrittelee minimitarpeet ja jokainen ottaa sitten omalletunnolleen noudattaako niiden lisäksi myös yksilöllisiä tarpeita enemmän. Jokaisella hevosenomistajalla tai tallinpitäjällä on varmasti jonkinlainen eläinrakkaus taustalla. Joskus väsymys ja arjen kiire haastavat eikä itsestään saa välttämättä täyttä tehoa irti. Eli jospa seuraavalla kerralla kysyisitkin, että voisinko olla jotenkin itse avuksi helpottamaan tilannetta sen sijaan että lähetellään esu-ilmoituksia (monesti turhaan).

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   14.1.19 05:58:36

Jaa, en onnistunut linkityksessä.
Mutta kyseisessä kuvassa siis vimpan päälle puunattu hevonen loimen alla vs pörröinen talvikarvaturrikka ja molemmilla omistajilla sama ajatuskupla "Oh God, poor horse"

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: n 
Päivämäärä:   14.1.19 06:58:35

Kaikenlaista hevosen pitoa on tullut nähtyä. Luksusta missä hevoset silti voi huonosti ja puskamopoja mitkä myös voivat huonosti. Sitä ihmettelen suuresti kuka pitää hevosia jos ei tee niillä mitään? Kallista ja aikaa vievää silti. Vuosikaupalla pitävät lemmikkinä. Ei se hevonen välttämättä siitä kärsi vaikka uskon kaikkien pitävän liikunnasta. Mutta mitä järkeä on silti maksaa satasia joka kuukausi paskanlappamisesta tai rapsuttamisesta. Elämäntilanteet vaihtelee kyllä sitähän ne sanoo. Mutta nyt puhun niistä jotka ei ole ehkä maksimissaan alkuhuuman jälkeen tehneet yhtään mitään jos sitäkään.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Irma 
Päivämäärä:   14.1.19 11:23:40

Miltähän ajalta nimimerkkin jaa ennen on?

Aloitin omantallin pitämisen 1984 ja sitä ennen olin ratsastanut monissa ratsatuskouluissa ja pitänyt hevosiani neljä vuotta muutamalla eri tallilla, eikä niistä yksikään ollut hänen kuvauksensa mukainen.

Missään ei tarhannut kokopäivää muut kuin varsat ja imettävät tammat. Käyttöhevosilla ratsastettiin ja tarhaaminen oli vähäisempää, ei välttämättä päässyt tarhaan edes joka päivä.

Ruokinta oli huomattavasti väkirehupainotteisempaa kuin nykyisillä harrasteratsuilla.
Minulla on vielä tallessakin tallisoppari, jonka tein erään sen ajan parhaimpiin kuuluvan kouluratsastajan kanssa. Heinät kaksi kertaa päivässä, yhteensä 7 kiloa,
kaurat kolme kertaa päivässä, yhteensä 4 kiloa. Jotakin joustoa oli, saatoi vaihtaa osan kauroista päiväheiniin. Kuivitus oli olkikuivitus ja karsinat siivottiin päivittäin.

  Re: Huonoa hevosenpitoa

Lähettäjä: Hilleri 
Päivämäärä:   15.1.19 06:55:20

Täysihoito tallissa kengitys taitoinen työntekijä näkee että kenkä on huonosti ja vie hevosen silti tarhaan ottamatta kenkää pois tai laittamatta kunnolla kiinni. Ilmoittaa kyllä omistajalle asiasta, ottaa riskin että kenkä vahingoittaa kaviota tai hevonen loukkaa itsensä pystyyn jääviin naulan päihin.

   Ylös ⇑   


 


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.