Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: gee 
Päivämäärä:   18.10.18 14:42:05

Uusi kengittäjä lyhensi kavioa reilusti, oli päässyt turhan pitkäksi hänen mielestään. Onko kokemusta, onko ohimenevä vaihe, että jalat keräävät nestettä kun kaviokulmaa muutetaan/kavioa lyhennetään kerralla enemmän?
Liikkuu normaalisti ja mielellään, jalat eivät ole lämpimät ja sulavat vähän liikutuksessa. Kylmätään joka ratsastuksen jälkeen.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: D 
Päivämäärä:   18.10.18 15:19:47

Ootko milloin viimeksi ottanut rtg-kuvat kavioista, että näkisi niiden todellisen asennon? Suosittelen. Uusi kengittäjä ei voi ilman rtg-kuvia tehdä optimaalista kengitystä. Rtg-kuvat tulee paljon halvemmaksi kuin se että laitetaan hevonen liikkumaan kavioilla jotka ei mahdollisesti ole optimaaliset. Kyllä toi nesteen kertyminen kertoo jostain, ja toki yleensä neste aina sulaa liikutuksessa, että se ei tee siitä vaaratonta nestekertymää....

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: Minä 
Päivämäärä:   18.10.18 15:55:54

Ei kai kukaan ota rtg kuvia kaviosta kengittäjää varten!!!
Isot muutokset olisi hyvä tehdä asteittain. Kuten arvelitkin jalassa (nivelessä) reagointia kulman muutoksen takia. Omalla kokemuksella ohimenevää. Kauanko kengityksestä on?

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: gee 
Päivämäärä:   18.10.18 16:10:20

En ole nähnyt tarvetta kuvata kavioita, kun hevonen liikkuu nyt mielellään ja hyvin kengittäjän korjausten jälkeen. Lämpiminä päivinä (kuten viime viikko) ollut enemmän nestettä, viileämpinä lähes sulat.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: gee 
Päivämäärä:   18.10.18 16:11:30

Tätä itsekin ihmettelin, että kuinkahan moni IHAN OIKEASTI niitä röntgenkuvia kavioista ottaa joka kengitysmuutoksen yhteydessä, jos hevonen ei oirehdi muuten? Kaviokuumeriskin, ontuman tai aristuksen vuoksi kuvaamisen ymmärrän kyllä, mutta tämä tapaus ei mielestäni kuulu tällä hetkellä röntgenkuvauksen tarpeen piiriin.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: gee 
Päivämäärä:   18.10.18 16:15:10

Muutoksia on tehty nyt kahden kengityskerran yhteydessä, 5 vk välein, viime kerralla enemmän. Kengityksestä on nyt kaksi viikkoa.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: Minnatje 
Päivämäärä:   18.10.18 17:57:27

Ei varmaan jokaisen kengitysmuutoksen yhteydessä kannatakaan ottaa röntgenkuvia, mutta jos turvottelu jatkuu niin onhan se oire jostain.

Osaako uusi kengittäjä varmasti vuolla rakenteen mukaisesti eikä vain yritä saada kavioita näyttämään nätiltä? Omalle ponilleni tulee aina jännetuppeihin nestettä, jos kengittäjä ei ole saanut kaviobalanssia kohdalleen.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: gee 
Päivämäärä:   18.10.18 18:29:04

En ole ammattilainen, ymmärrän asiasta sen, että hevosella korjattiin alle kasvaneita kantoja ja pitkää varvasta, kaikista kavioista. Ne ei ainakaan ole kenenkään rakenteen mukaisia ominaisuuksia. Kaviotasapaino ei ainakaan omaan silmään äkkiseltään näytä olevan pielessä, mutta oma arviointikyky ei ole ammattilaisen tasoa, kuten jo sanoin.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: Minnatje 
Päivämäärä:   18.10.18 18:42:46

Ei kaikille hevosille voi myöskään vuolla oppikirjakaviota. Joillekin ideaali kavionpituus on vähän pidempi kuin mikä näyttää omistajan silmään kauniilta.

Tietenkin näin netin välityksellä on mahdoton sanoa, onko sinun hevosesi kavio ollut aiemmin liian pitkä vai nyt liian lyhyt. Enkä kyllä minäkään ole ammattilainen eli en ottaisi siihen kantaa vaikka näkisinkin.

Mutta siis itselläni on kokemusta kengittäjästä, joka lähti korjailemaan meidän tallilla useankin hevosen kengitystä lyhyemmäksi ja kaikille hevosille tuli jalkavaivoja. Päällepäin oli nätin näköistä, mutta vuolu ei sopinut näille hevosille.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: x rei 
Päivämäärä:   18.10.18 19:51:05

Mistä tämä " ottakaa röntgen-kuvia " jauhaminen on tullut? Toki sehän se olisi oikein perusteellista kavionhuoltoa, mutta kuinkahan moni alkaa otattamaan niitä kuvia kengitystä varten.

Painostavatko muuten jotkut kengittäjät ottamaan niitä kuvia vai onko omistajapuolelta tullut tuo toive että kengitetään kuvien kanssa, siis jos kyseessä ei ole ns kipeä hevonen? Ja jos kengittäjä myymällä myy jotain röntgenkuvakengitystä niin kyllä sekin vähän haiskahtaa. Varsinkin jos kyseessä on joku tuoreempi kengittäjä. Niin monella niistä on ihan perusasiatkin vielä hakusessa. Juuri katsastin tällaisen jäljiltä hänen takomansa kengät ja niistä vain yksi oli sellainen että olisin itse lyönyt sellaisenaan jalkaan. Muuten oli plaanailtu miten sattuu. Kengät niin hyvässä kunnossa vielä ettei niiden irrottaminenkaan ole voinut vääntää niitä.

Kun ei se niiden kuvien kanssa mene niinkään, että otetaan kuvat ja kengitetään. Pitää ottaa ne kuvat sitten sen kengityksen jälkeenkin?? Miten se muuten ajaa asiansa, koska täydellistä kengitystähän siinä ollaan hakemassa.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: D 
Päivämäärä:   19.10.18 01:07:15

X-rei: itsellä useampi hevonen ja otatutan kyllä aika herkästi rtg-kuvia kavioista jos vähänkään siltä tuntuu ettei kengitys ois ok. Eipä ole koskaan ollut jännevammoja, ei ole tarvinnut piikittää jne. ennaltaehkäisty tehokkaasti. Lisäksi tietty pohjat kunnossa jne. Nykyään on niin helppo saada kotitallille kannettavalla rtg kuvaan ell eikä tarvi raahaa klinikalle.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   19.10.18 07:37:03

Hienoa että D: llä on siihen mahdollisuus kaikin tavoin. Tämmöinen tavallinen hevostenomistaja on otattanut kuvat ainoastaan kaviokuumeen jälkeen kengityksen tueksi, onneksi ei muuhun ole ollut tarvetta. Yhdellä omista on kavio matalaholvinen, kannat helposti katoavat ja kärki pitkulainen, varsinkin etusissa. Nuorempana sitä koitettiin muuttaa mutta ei tällä toiminut.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: Hehe 
Päivämäärä:   19.10.18 09:11:36

Kun miettii miten monta starttia joku ravuri saattaa suorittaa hyvin korkeintaan keskinkertaisella kengityksellä niin D:n hyvä tuuri voi selittyä myös sillä hyvällä tuurilla kun ei ole ongelmia ollut.. Olen kyllä siinä samaa mieltä että hän on toiminut oikeaoppisesti ja yrittänyt resurssien puitteissa ennaltaehkäistä. Röntgenkuvat, hyvä kengittäjä, hyvät treenipohjat.. siinä asioita joilla oikeasti on merkitystä. Kuvien otto on periaatteessa turhaa silloin kun hevonen menee hyvin mutta jos rahaa on niin en tosiaan tuomitse. Etenkin jos samalla käytetään ajatusta valmennuksessa ja tavoitteitakin on, niin anti mennä. Liikaa on niitäkin joilla hevosen kengittää hyvä laittaja, mutta kaikki muu kusee hevosen edistyksen tai jo normaalin hyvinvoinnin kannalta.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: M 
Päivämäärä:   19.10.18 15:09:42

Hevoseni oli hiljattain "rutiinitarkastuksessa" jossa otettiin rtg-kuvia ja todettiin päällepäin ihan nättien kavioiden olevan silti pielessä, takajaloissa kavioluun kulma väärä. Hevosella aina ollut enemmän tai vähemmän taipumusta nesteiden kertymiseen jalkoihin, mutta liikkunut hyvin ja ollut muutenkin tyytyväinen niin en ollut osannut huolestua. Nyt kun rtg-kuvien perusteella lähdettiin korjaamaan kavioluun kulmaa, niin jo ensimmäisen korjauskengityksen jälkeen (vaikka kulmaa ei täysin saatu yhdellä kerralla vielä korjattua) hevosen jalat ovat täysin kuivat. Joten minun mielestäni rtg-kuvien ottaminen ei ole mitenkään turha idea.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: Minnatje 
Päivämäärä:   19.10.18 16:51:14

Nykyinen kengittäjämme puhui juuri tuosta, että on nähnyt tapauksia, joissa kavio on päällepäin näyttänyt hyvältä, mutta kavioluu kuitenkin väärässä asennossa. Sanoi sen johtuvan siitä, että ei ole vuoltu kunnolla vaan vain hiottu kavio nätin näköiseksi.

Nesteen kertyminen kengitysmuutoksen jälkeen on hälytysmerkki, johon kannattaa tarttua. Ei nyt välttämättä välittömästi, mutta kuitenkin ennen seuraavaa kengitystä. Aikaisella puuttumisella voi estää varsinaisten liikkumiseen vaikuttavien ongelmien puhkeamisen.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   19.10.18 17:47:34

Osaakohan kengittäjä oikeasti tulkita rtg kuvia?
Ja tehdä kuvien mukaan korjaukset? Varmaan ne jotka on oikeasti kiinnostuneita asiasta mutta eipä taida kouluissa, saati elämänkouluissa rtg tulkinta opetusta ollut...

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: P 
Päivämäärä:   19.10.18 22:03:41

Yleensä se kulma on vääntynyt taaksepäin ja se kyllä suht helposti näkyy päälle päin ja on ehdottomasti korjattava.

Sivusta kun katsoo paikoillaan kovalla pohjalla suorin jaloin seisovaa hevosta näkee varvasakselin josta voi päätellä kavion oikeaa anatoomista asentoa. Jonka mukaan olisi kaviot laitettava.. röntgenillä tähän saa toki varman tiedon ja kuvien tulkintaa kyllä varmasti perehdytään ainakin kiuruvedellä.

Liian usein tehdään kaviosta kannaton pitkävarvas, jolloin kaikki nivelet on taipuneena taakse ja pitkässä juoksussa alkaa tulla nivelrikkoa ja vähintään niveltulehdusta.

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: gee 
Päivämäärä:   20.10.18 00:12:11

Tätä uusi kengittäjä minulle selittikin, että on pakko korjata pystymmäksi tai tulee ongelmia, sen verran virheasentoon kengitetty aiemmin. Eihän sitä nyt turvotusta ole tarkoitus katsoa kuukausikaupalla, mutta kaipailin kokemuksia, minkä aikaa jalat saattavat reagoida lievillä nestekertymillä uuteen asentoon totutellessa, että osaan puuttua tilanteeseen hyvissä ajoin ja vaikkapa sitten viedä kuvattavaksi asian tarkistaakseni. Klinikkaa ei tässä paria sataa km lähempänä ole, joten sinne ei ihan hetken mielijohteesta lähdetä. Oikeilla jäljillä, että yhdessä kengitysvälissä pitäisi jo alkaa helpottaa, eikä ainakaan saisi pahentua nestekertymät?

  Re: Kengitystä muutettiin, jalkojen turvotus?

Lähettäjä: Rautias 
Päivämäärä:   20.10.18 12:32:06

Kun vuolu muuttuu vähän radikaalimmin, koko luuston ja pehmykudosten mekaniikka muuttuu samoin hieman. Kyllä se voi aiheuttaa nesteen kertymistä ilman, että hevonen ontuu tai osoittaa kipua. Tätä nestettä voi olla jopa kk ajan ennen kuin tilanne tasaantuu, ts. kudokset sopeutuvat. Jalan alaosassa on aika hienosäätömekaniikka, tottakai jos rasitusta tulee johonkin kohti uudella lailla, kudos reagoi siihen.

Tämä näkyi aikoinaan vanhoissa navetoissa, kun parrenpituuksia muutettiin: pienille suomenkarjanlehmille rakennetuja parsia pidennettin isoille nykyroduille sopivammiksi. Kun isojen ay- ja friisiläisten lehmien jalkojen kulmaus muuttui, vaikkakin siis muuttui luontevammaksi, niillä tuli ongelmia ja niitä laitettiin teuraaksi. Isäni oli eläinlääkäri ja sanoi, että jos malttavat odottaa 2-3 kk, niin lehmien jalat sopeutuvat. Ja malttavilla tiloilla näin kävikin. Tämä on vanha tarina, mutta soveltuu hyvin myös hevospuolelle. Kun jalan painopisteet tai pyörähdyskulma muuttuu voimakkaasti, joku kohta saa uutta rasitusta ja pehmykudos toki siihen reagoi. Pitää malttaa.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.