Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Science of Motion

Lähettäjä: juusto 
Päivämäärä:   24.4.17 07:50:15

Mikä tämä mies oikein on? Osaako klinikoilla käyneet sanoa jotain järkevää tästä, nettisivut ovat aivan kaamean sekavat. Mikä on homman perusidea?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   24.4.17 08:21:00

http://www.playsson.net/mielenkiintoinen-horse-in-motion-olisi-vaatinut-rautalankaa/

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: laval 
Päivämäärä:   24.4.17 08:48:11

Tuo oli ihan järkky tapahtuma, ja ne tekstit ratsastajilta jälkikäteen, missä hel*etin pilvessä muutamat asuu? Tuosta on tiede kaukana ja ratsastajilta anatomian tuntemus hukassa. Kaksi ratsastajaa oli ihan eri linjoilla, loput pussasi gurun varpaita

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: kiva 
Päivämäärä:   24.4.17 10:21:23

Onko kukaan perillä tuosta menetelmästä? Onko luokkaa uskonlahko vai järkevää tekemistä?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: .... 
Päivämäärä:   24.4.17 11:24:12

yksi höpölöpö lisää köykäisin harrastelijaperustein

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   25.4.17 10:41:28

Kyllä Suomesta löytyy tästä jo osaamista, mutta täällä nettipalstalla aiheesta on ihan mahdotonta käydä järkevää keskustelua. Parhaiten perusidea selviää menemällä asiaan perehtyneen valmentajan tunnille.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   25.4.17 12:54:29

Muiden taitoja ja tilaisuuksia saa arvostella, mutta totuuksia omista taidoista ei saa sanoa tai iskee sensuuri. Koskien siis p

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: asiata 
Päivämäärä:   25.4.17 13:05:00

Tämä on niin suurta kusetusta, ettei mitään rajaa! Miehen meriitit ja faktat muuttaa muotoa koko ajan fb puolella, ja korjailee niitä sitä mukaa kun joku muistuttaa ettei ole tehnyt sitä ja tätä mitä väittää tehneensä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Mansikka 
Päivämäärä:   25.4.17 13:09:13

Varma tapa saada hevoset kipeiks ja työskentelemään väärin.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.4.17 13:34:56

Mitä on väittänyt tehneensä, mitä ei sitten olekaan tehnyt?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: asiata 
Päivämäärä:   25.4.17 13:46:17

Juuri oli fb kisatuloksista korjaus, kertoi mm tuloksista ja kävi ilmi että olikin pienemmän suljetun piirin kisat ja vielä eri vuonna. Paljon muitakin aukkoja koko hommassa

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ouh 
Päivämäärä:   25.4.17 13:47:51

Onko tämä herra käynyt Cadre Noirin niin kuin väittää?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Vh 
Päivämäärä:   25.4.17 19:52:20

Miten voi olla että joku yrittää tätäkin mustamaalata? Jos ymmärtää yhtään mitään hevosen anatomiasta ja biomekaniikasta, niin tajuaa nimenomaan miksi Scom toimii. Ja todella nimenomaan toimii, pidentää hevosen käyttöikää ja oman kokemuksen mukaan esim. epäpuhtaat liikeradat saatu puhtaiksi. Hevonen jossa ei ell. mukaan mitään vikaa, mutta kompuroi ja könysi. Vaan ei könyä enää, kun liike kulkee vihdoin läpi selän ja ei ole enää etupainoinen.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   25.4.17 22:55:30

Näitä som koulutettuja, joilla liike tulee selän läpi, ei vaan näe missään.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.4.17 23:00:29

Ehkä et osaa katsoa?
Mutta nimeätkö ei som kouluttajista heitä joilla liike tulee selän läpi.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   25.4.17 23:13:48

Jopa bemerin ja homeopatian puolesta olevat argumentit kuulostaa reilummalta argumentointitavalta kuin mitä nyt on tässä kuultu pari viimeistä. Eli näin nopeasti sitä mennään bemerin ja homeopatian alapuolelle uskottavuudessa jos jatketaan näin epäreilulla ja virheellisellä argumentointitavalla.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   25.4.17 23:25:36

pisteelle: Esim. suurin osa saksalaisista. Isabell Werth, Kristina Sprehe, Ingrid Klimke ja tuhansia muita. Nämä kaikki ratsastavat hevosillaan eteen alas, mikä taitaa som-ideologian mukaan olla täysin kielletty.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: & 
Päivämäärä:   25.4.17 23:26:38

mitkä kisatulokset on muuttuneet, milloin se on viimeksi kisannut?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   25.4.17 23:41:15

Saksalaiset ratsastavat hevoset ylitempossa otsa edellä etupainoisina juokseviksi.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: no 
Päivämäärä:   25.4.17 23:52:47

Siitä voin pisteen kanssa olla samaa mieltä että olemme eri mieltä hevosen terveenä pitävästä ratsastuksesta. Som on uskonto eikä uskovaisen päätä voi kääntää.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 00:05:47

"Nämä kaikki ratsastavat hevosillaan eteen alas, mikä taitaa som-ideologian mukaan olla täysin kielletty."

Ensinnäkään SOM ei ole mikään ideologia, vaan lähinnä tuotemerkki.

Ja eteen-alas-ratsastus ei tietenkään ole keneltäkään kielletty. Pitäisi vain pystyä perustelemaan sen hyödyt, kun biomekaniikkaan liittyvät haitat ovat selkeät (etupainoisuus, etujalkojen ponnistuksen häiritseminen).

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: mä 
Päivämäärä:   26.4.17 00:47:32

Oliko tästä todella poistettu kommentti, että olipa kehno blogipostaus?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Suht vanha 
Päivämäärä:   26.4.17 07:43:18

Oikeastaan Jean-Luc Cornille ei sano mitään, mitä ei ole vanhat mestarit jo tienneet. Hän painottaa vain asioita, jotka on yleensä sivuutettu nykyharratelijoiden toimesta ja siksi kuulostavat hieman eksoottisilta. Mutta tätä ei voi tietenkään ymmärtää, jos ei ole tarpeeksi tietoa jo siellä taustalla. Turpa maassa höntsääminen aiheuttaa etupainoisuutta ja on aina aiheuttanut. Sitä tarvitaan nykyään vastapainoksi, kun ratsatajat ratsastavat niin kovalla ja kuolleella kädellä koko hevosta lyttyyn, valitettavasti.... Selkärangan rotaatio on ilmiö, joka on aina ollut olemassa ja joka on nykyisin virheellinen aika monella huipullakin. Tämä näkyy erittäin hyvin sulkutaivutuksissa. Pitäähän ne etujalta saada näyttäviksi. Mutta siis, ei mitään uutta auringon alla, vaikka sitä Som:eksi nimittäisikin. Ei myöskään hitaasti ratsastaminen ole mikään uusi juttu, sen sijaan tämän päättömästi eteen usvattaminen, jotta hevosen saisi "pohkeen eteen", on. Siihen auttaisi kyllä paljon paremmin se, että ei vedettäisi niistä naruista niin helkkaristi taaksepäin koko ajan ja opeteltaisiin ihan oikeasti kommunikoimaan sen hevosen kanssa.

Mutta ne, joiden mielestä som on jotenkin väärin tai hölmöä, taitavat olla vielä aika alkutaipaleella biomekaniikan ymmärtämisen ja laadukkaan ratsastamisen tiellä. Mutta niinhän jokainen joskus on ollut. Mutta tehkää itselleen palvelus, ...älkää vielä luulko tietävänne, vaan opetelkaa lisäsä ja yrittäkää ihan oikeasti ymmärtää, mistä mikin väite kumpuaa. Siitä avautuu vähitellen aivan uusi maailma. Hevoselle paljon parempi...

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Nojaa 
Päivämäärä:   26.4.17 07:52:03

Hmph, jos Cornillen videoita katsoo niin imho, niissä ollaan hyvin kaukana vanhojen mestareiden tekemisestä ja osaamisesta.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Suht vanha 
Päivämäärä:   26.4.17 07:56:56

En puhunut videoista, vaan hänen teorioistaan. Videot eivät myöskään lel pääsääntösiesti kovin kaukana. Katsohan näitä maastakäsin työstettyjen hevosten menoa. Ja monet videot ovat korjausratsastusta, joten se on vähän erilaista, kun vaikkapa Wienin näytökset. Nyt pitäisi sinunkin Nojaa opetella näkemään asioiden taakse. Kun ei näe, pitää Anky van Grunsvenia maailman parhaana ratsastajana, kun näkee, pistää silmät kiinni, ettei oksenna.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Nojaa 
Päivämäärä:   26.4.17 08:22:21

Juu aina löytyy selitykset, mitä korkealentoisemmaksi ne kirjailee sitä uskottavampaa :D Ja kun mikään muu ei enää mene läpi niin syyllistys ja itsensä korotus. Aika perussetti jokaisessa Som topikissa nähty, varmaan se Carde topikki on vielä haulla löydettävissä, siellä lisää.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.4.17 08:38:02

Carde ei ole som, vaan hyvää ratsastusta, sitä samaa mihin som pyrkii.
miksi tähän vedetään nimiä jotka eivät kuulu tänne?
Nykyihmisen joka hyvin etupainoinen kädelläratsastaja on vaikea hyväksyä fysiikan lainalaisuuksia. Turpa maassa usvattamalla etupainoisuus ei poistu, ainoastaan lisääntyy. Tasapaino on kaiken a&o. Miettikää sitä kuuluisaa keinulautaa.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Nojaa 
Päivämäärä:   26.4.17 08:40:37

Carde topikissa oli pitkät keskustelut somista, viittasin siihen. Muutenhan nämä ovatkin valovuosien päästä toisistaan.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 08:51:37

Suht vanha, täällä ainakin eräs hevostenvalmentaja jolla hevosen ABC kirja on aika usein kädessä (sisältää aika lailla koko hevosen anatomian, luut, siteet, jänteet, lihakset ja niiden origot ja insertiot sekä funktiot. Opiskeltu lähes kannesta kanteen. Mitä enemmän hevosista oppii niin sitä enemmän ymmärtää kuinka som jutut on hevosille haitallisia. Eteen-alas ratsastuksen hyötyjä ei tarvitse paljo etsiä, ihan netistäkin löytyy satoja juttuja ja videoita. Ne ketkä työskentelee hevosten kanssa päivittäin näkevät ihan hevosesta itsestään ja siitä miten se käyttää itseään toimiiko joku juttu vai ei. Som ei toimi. Eteen asiaa toimii. Poikkeuksetta jokainen somin opein ratsastettu hevonen on ETUPAINOINEN vaikka se turpa onkin ylempänä. On naurettavaa kuinka somin puolustajat vetoavat juuri tuohon että ne ketkä eivät somista tykkää eivät ymmärrä hevosen anatomiasta ja biomekaniikasta mitään. Todellisuus on varsin päinvastainen. Ne ketkä ymmärtää hevosten päälle eivät harjoita somia. Vielä sinäkin sen joskus ymmärrät.

Olen myös melko varma että nämä som ihmiset eivät edes tiedä tai tunne milloin hevosen selkä oikeasti toimii. Katsotaan niin sokeasti jotain tutkimuksia ja teoriaa että unohdetaan se tärkein eli hevosen kuuntelu ja fiilistely. Miksi aloittaa hevosen kanssa treenaaminen sieltä mikä on hevosen selälle hankalilta, eli vaatia hitaita liikkeitä pää ylhäällä? Tämä jo itsessään vaikeuttaa hurjasti selän ylös saamista. Aloitetaan ikään kuin sieltä mikä muilla on tavoitteena vuosien päästä, siten kuin hevosen lihaksisto on rauhassa sille tasolle rakennettu. Mutta senpä takia ei varmaan yhtään esimerkkiä löydykkään jossa hevosta treenataan som oppien mukaan ja se olisi esim. oikeaoppisesti koottuna. Ihmettelen suuresti miksi kukaan on lähtenyt enempi opiskelemaan tyyliä ilman ensimmäistäkään esimerkkiä lopputuloksesta? Ja jos se lopputulos on se mitä YouTube videoilla näkee niin huhuh, on ihmiset kyllä sokeita.

Toivottavasti kukaan harrastaja ei oikeasti rupea näitä itsekseen harjoittelemaan.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.4.17 09:09:17

Toivottavasti yksikään valmentaja ei tarvitse kirjaa kouraan ymmärtääkseen hevosen biomekaniikkaa. Perusteet ja alkeet ja kirjaviisaus on opiskeltu silloin kun lajin pariin tultiin, paljon ennen kuin valmennetaan muita.

Eteen-alas ( ei alas taakse) on hyvä hevoselle jolla heikko selkälihaksisto eli nuorille hevosille, aikuinen hevonen ei tarvitse mitään urku auki eteenalas seremonioita, korkeintaan rankemman treenin jälkeen voi ylälinjaa venyttää jos kokee sen hyödylliseksi ja osaa tehdä niin että paino säilyy takaisilla.
Samoin treenin sisällä raamia vaihdellaan, mutta paino aina takaisilla.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 09:37:53

En tarvitse kirjaa ymmärtääkseeni biomekaniikkaa vaan nippelitietouteen. Harva hevosenvalmentaja oikeesti tietää ulkoa hevosen JOKAISEN osan. Puhun siis kaikista pienistäkin lihaksista ym. en perustiedosta ja alkeista. Esim. Missä sijaitsee rectus capitis lateralis. Ei taida kuulua joka hevosalalla olevan alkeisiin?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 09:41:03

Kyseinen kirja on opas myös eläinlääkäreille. Se paino voi olla takasilla vaikka turpa olisikin alempana.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   26.4.17 09:43:33

No nyt luettiin säälittävien kommenttien äiti suoraan nettivalmentajan näppikseltä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: k 
Päivämäärä:   26.4.17 09:44:35

tavoitteet saattavat tosiaan olla erilaiset: eteen-alas lapikoitsijoista en ole kuullut/nähnyt tuubivideoissa/elävässä elämässä tulevan airs above-liikkeiden suorittajia (eikös kaikkien esim GP hevosten pitäisi olla tätä, jos kerran "pitää" kilpailla turvallisesti alemmalla suoritustasolla kuin mitä oikeasti on?!).

sehän tässä on jännää, että kansainväliset klinikanpitäjät, tutkijat (ihan oikeat tiedemiehet - tosin htnetti määrittelee nykysin myös sen, miten ja missä tiedettä ja tutkimusta ylipäätään saa tehdä), eläinlääkärit ym tai hänen kanssaan treenanneet kilpailijat eivät arvostele cornillea, vaan löytävät hänen näkökulmastaan itselleen hyötyä, osaavat jotenkin sijoittaa kokemansa (aistihavaintoihin perustuenhan ratsastusta pääasiassa tehdään kaikesta tiedosta huolimatta...) siihen valtavaan määrään ratsastuksen yksityiskohtia, joilla tuntuu olevan/on merkitystä. eikä se mitenkään sulje pois sitä, etteivätkö nämä ratsastajat osaisi halutessaan tehdä toisin - ehkä ovat jo jonkin tien kokeilleet ja juuri sen rajoitteiden vuoksi tekemässä nyt muuta... eteenalas-perustelut ja kokemus ei ole riittänyt vakuuttamaan heitä tai tuonut toivottua tai mitään tulosta?

jos sattuu näkemään ennen ja jälkeen performanssin hevoselta, jonka ratsastaja pystyy toteuttamaan em cornillen eli ohjaajan ohjeet (tietty asetus, tietty tempo, tietty tie ja muutokset näiden välillä) niin aika puusilmä pitää olla, ettei muutosta ( = parannusta asennossa ja liikkumisessa) huomaa. toki saman asian kanssa painivat kaikki hyväsilmäiset valmentajat ja samaa saavat aikaan tarkoituksella, vahingossa tai muuta kautta.

enkä ole vielä nähnyt yhtään hevosta, joka toimisi täysin niinkuin paulin kirja kertoo, ehkä eivät ole sitä lukeneet. käyttävät harmikseni toiselta puolelta toisia lihaksia enemmän tai vähemmän kuin pitäisi, käyttävät omavaltaisesti juuri niitä millä pystyvät liikkeen saamaan aikaan, kun on ne rakenneominaisuudetkin siinä vielä tiellä... tässä cornille on avuksi. ja PG ei varsinaisesti eli lainkaan suosittele kirjassaan eteenalas-menetelmää tai muutakaan menetelmää, asiaan perehtymättömille muistutettakoon. vaan on kuulemma hän ollut hyvä ja tarkkasilmäinen mitä tulee ravurien treenaukseen ja huoltoon.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   26.4.17 10:05:35

Mitä tarkoittaa airs above liikkeiden suorittaja? Siis sitä etujalkojen heilautusta vai?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   26.4.17 10:30:02

Hevonen kannattaa nähdä ensisijaisesti psyykkisenä olentona, vasta toissijaisesti luiden ja lihasten muodostamana fyysesenä kokonaisuutena.

Pelkästään siksi on fiksumpaa ratsastaa eteenpäin, eikä paeta johon hörhöjen som-maailmaan, jossa hevosesta saadaan ehkä yksittäisiä kivoja kuvia tasapainossa, mutta live-kokonaisuus on hidasta ja epäluonnotonta säätämistä. Joka toki saattaa tuntua helpommalta hitaista ja kehnoista ratsastajista.

Se on katastrofi, jos SROY on laajemmin mukana tässä hömpässä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.4.17 10:49:34

Minä olen kiinnittänyt muutamaan asiaan huomiota. Esimerkiksi siihen, että usein luullaan että on hyvän lisätyn käynnin merkki, kun takajalka astuu etujalan kavionjäljen yli. Niin käy kuitenkin aina kun hevonen vedetään etupainoiseksi. Silloin etulalan nosto maasta myöhästyy jolloin takajalka astuu yli. Ja siihen, että kun opetellaan uusi liike, on kyse sitten ihmisestä tai hevosesta, pitää aloittaa hitaalla liikkeellä, ja vasta kun liikemekaniikka on hiottu oikeaski, voidaan liiketta nopeuttaa. Esimerkiksi passage saadaan aikaan hidastamalla liikettä, jolloin impulssi suuntautuu ylöspäin. Ei mätkimällä takajalkoihin raipalla. Ja selän rotaation korjaaminen edellyttää ratsastajalta hyvää istuntaa ja titoa siitä miten selkänikamat liikkuvat toisiinsa nähdenasetuksissa ja taivutuksissa.

Aika moni utkainenhan tuo JLC on selityksineen. Mutta kyllä sirltä löytyy ihan klassisia ohjeita, ja positiivinen, ystävällinen asenne hevosia kohtaan.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 11:22:38

"som jutut on hevosille haitallisia."

Siis että opetetaan hevonen liikkumaan oikein hitaammassa tempossa ja rangan rotaation estäminen haitallista? Kyse on nimenomaan biomekaniikasa.

"Eteen-alas ratsastuksen hyötyjä ei tarvitse paljo etsiä, ihan netistäkin löytyy satoja juttuja ja videoita."

No kerropa vaikka muutama hyöty alkuun ja se, mihin ne pohjaat.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   26.4.17 11:34:36

Nyt myönnän asiaan perehtymättömyyteni, mutta onko rangan rotaatio (selkänikamien kiertoliike siis) jonkun koulukunnan mielestä jotenkin väärin? Miksi? Ja miten se estetään?

Mietin vaan, että kun hevostani ajan ja sen persettä siinä tuijotan, niin esimerkiksi joka käyntiaskeleellahan sen lannerangassa tapahtuu rotaatiota, kun lantio liikkuu askelten mukana. Ellei, hevonen menee tosi lyhyellä ja jännittyneellä askeleella. Siihenkö pitää jonkun mielestä pyrkiä??

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: m 
Päivämäärä:   26.4.17 11:42:29

Minä myös mietin täällä sitä, että kun porukalla ei pääsääntöisesti ole taitoa esim. tunnistaa, milloin kannattaa istua raviin alas ja milloin jatkaa keventämistä, ei osata ratsastaa peräänantoon jne. jne. jne., niin mitenköhän hyödyllistä siinä on teoretisoida jotain rangan rotaatiota.

Hoh hoh.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.4.17 11:46:17

Miksi melkein kaikki som videot on videoteknisesti hidastettuja? Jos koko esitettävän asian eräitä pääpointteja on hevosen liikkeen hidastaminen niin miksi tämän asian tarkkailu videolta tehdään mahdottomaksi modaamalla video hidastetuksi versioksi?

Voisiko joku SOM henkilö joka kehui omaa silmäänsä ja haukkui että muut eivät osaa katsoa miten hevosen liike tulee selän läpi selittää esim minulle mikä esim seuraavalla videolla kertoo että liike tulee selän läpi oikeaoppisesti.

https://www.youtube.com/watch?v=_bq6t6DO7Q8

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.4.17 11:50:28

minä muuten aika varmasti jos koskaan joudun vastaavaan tilanteeseen kuin tuolla videolla, niin alkaisin keventää. Näyttää niin pahalta. Siis näyttää niin pahalta tällaisen täysin puusilmän mielestä joka siis ei osaa nähdä tätä oikeaoppista selän läpi liikettä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 11:50:54

"Mietin vaan, että kun hevostani ajan ja sen persettä siinä tuijotan, niin esimerkiksi joka käyntiaskeleellahan sen lannerangassa tapahtuu rotaatiota, kun lantio liikkuu askelten mukana. Ellei, hevonen menee tosi lyhyellä ja jännittyneellä askeleella. Siihenkö pitää jonkun mielestä pyrkiä??"

On vertikaalista ja horisontaalista rotaatiota. Ja on selkärankaa ja lantiota. Ja on se, että selkä jäykistyy ja on suoruutta.

"niin mitenköhän hyödyllistä siinä on teoretisoida jotain rangan rotaatiota."

No ihan sen takia, että hevoset oppivat aika helposti liikkumaan väärin. Jos ei ole minkään sortin teoriatietoa, niin on ihan täysin lähteä korjaamaan hevosen liikkumista tai opettaa sitä liikkumaan oikein. Ja jos itsellä on vielä väärää tietoa, niin silloim "korjaaminen" saattaa vain pahentaa asiaa.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 11:59:34

"Miksi melkein kaikki som videot on videoteknisesti hidastettuja?"

Ihmissilmä on hidas, jolloin hidastuksissa mm. ehtii näkemään etu-ja takajalkojen toimintaa huomattavasti paremmin

"Jos koko esitettävän asian eräitä pääpointteja on hevosen liikkeen hidastaminen niin miksi tämän asian tarkkailu videolta tehdään mahdottomaksi modaamalla video hidastetuksi versioksi?"

No ei ole, muuta kuin opetusvaiheessa. Eli että hevonen opetetaan liikkumaan oikein hitaammassa tempossa. Kun se oppii liikkumaan tasapainossa, niin vauhtia voidaan lisätä.

Tämän luulisi olevan jo sillä kuuluisalla maalaisjärjelläkin ihan selvä asia.Koska ei kai kukaan oleta, että hevonen, jonka selkään ihminen kapuaa, automaattisesti liikkuu oikein?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: eteen ja alas 
Päivämäärä:   26.4.17 12:00:13

SOM merkittävimmät annit ovat minusta vinouden tunnistaminen ja siihen liittyvät korjaukset. Jos näistä haluaa käyttää hirvittävän tieteellisiä ja hienoja termejä niin fine, mutta minusta tässä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse siitä, että kun hevonen suoristuu, se tulee tasapainoon ja tasapainossa oleva hevonen pysyy terveempänä ja on mahdollista koota.

Eteen alas ratsastus on minusta hyödyllistä koska;

- rentouttaminen; ikinä ei hevonen ole niin rento pää ylhäällä kuin alhaalla. Jos joku tämän toiseksi todistaa niin fine.

- venyttäminen kohti kuolainta parantaa tuntumaa (...kunhan "self carriagesta" eli riittävästä takaosan työskentelystä osataan huolehtia. Päin kuolainta nojailu ei kehitä mitään.)

- koordinaation & tasapainon parantaminen; Jos hevosen haluaa koota, se pitää myös pystyä ratsastamaan toiseen ääripäähän elikkä mahdollisimman pitkäksi. Mitä enemmän kootaan, sen enemmän pitäisi myös venyttää (kootut ja lisätyt askellajitkin kulkevat käsi kädessä)

- selän toiminta; kiistelty asia, en lähde tästä riitelemään yhtään enempää.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.4.17 12:02:03

somin pääpointti kai on se opetusvaihe? ja tätä opetusvaihetta kait som haluaa opettaa ihmisille miten tämä opetusvaihe tehdään somin mielestä oikein. Eikö?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: joo 
Päivämäärä:   26.4.17 12:04:04

Rotaatio = kiertoliike. Silloin selkäranka kiertyy tasoonsa nähden, eli esim. kun toinen puoli lantiosta laskee takajalan taakseviennissä, ja toinen nousee, kun sen puolen jalka siirtyy eteen. Taipuminen taas tapahtuu rangassa, kun lantio lähenee päätä sivuttaissuunnassa. Näin minä sen näen. Enkä ymmärrä, miksi pitäisi pyrkiä rotaation estämiseen (pitääkö? ja kenen mielestä?), koska se rajoittaisi rangan luonnollista liikettä. Todellakin siis vaan kysyn, mihin perustuisi se estäminen, ja haluaako sitä nyt kukaan edes estää?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 12:07:56

"- rentouttaminen; ikinä ei hevonen ole niin rento pää ylhäällä kuin alhaalla. Jos joku tämän toiseksi todistaa niin fine."

Painovoima. Hevosen pää painaa ihan yhtä paljon oli se ylempänä tai alempana ja hevonen joutuu edelleenkin sen kantamaan (kannatteleviem lihaksien toiminta vaihtelee). Ja tämä ei tarkoita sitä, että hevosen kaulan pituuden pitäisi olla koko ajan sama!

"- venyttäminen kohti kuolainta parantaa tuntumaa (...kunhan "self carriagesta" eli riittävästä takaosan työskentelystä osataan huolehtia. Päin kuolainta nojailu ei kehitä mitään.)"

Tämä nyt on vain toteamus, joka ei tarkoita mitään. Tuntuman pitäisi aina olla mahdollisimman kevyt, ea ei ole mitenkään vaatimuksena sille, että hevonen ei tunne kuolainta epämiellyttävänä.

"- koordinaation & tasapainon parantaminen; Jos hevosen haluaa koota, se pitää myös pystyä ratsastamaan toiseen ääripäähän elikkä mahdollisimman pitkäksi. Mitä enemmän kootaan, sen enemmän pitäisi myös venyttää (kootut ja lisätyt askellajitkin kulkevat käsi kädessä) "

Eli jos haluaa, että hevonen kulkee tasapainossa, nikn pitää tehdä kaikkensa, jotta se ei tasapainossa kulje? ei tuossa ole mitään järkeä. EA ei liity mitenkään askeleen venyttämiseen.

"- selän toiminta; kiistelty asia, en lähde tästä riitelemään yhtään enempää."

Niinpä, tässä asiassa on monella enemmän huuhaata kuin tietoa

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Suht vanha 
Päivämäärä:   26.4.17 12:08:01

"Lähettäjä: Hevostenvalmentaja
Päivämäärä: 26.4.17 08:51:37

Suht vanha, täällä ainakin eräs hevostenvalmentaja jolla hevosen ABC kirja on aika usein kädessä (sisältää aika lailla koko hevosen anatomian, luut, siteet, jänteet, lihakset ja niiden origot ja insertiot sekä funktiot. Opiskeltu lähes kannesta kanteen...."

Juu, kun se hevosen ABC ei taida olla se jutut, vaan Alois Podhajsky, Anja Beran, Philippe Karl, Charles de Kunffy, Sylvia Loch, General Decarpentry etc. etc. Ja lisäksi paaaaaljon valmennusta erittäin hyvien valmentajien opissa... Opiskele siis vähän muutakin kuin tuo ABC, ... Eikä sinun tarvitse kumartaa Cornillea, vaan sinun pitää opetella ymmärtämään, mistä hänen sanomisensa kumpuaa, vasta sitten voit esittää vasta-argumentteja. Tuo hevosen ABC ei taida ihan siihen riittää. Kas, se on se juju. Ei minun haukkumiseni....

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.4.17 12:11:25

Voisikko joku edelleen kertoa miten tätä videota pitäisi katsoa jotta näkee sen oikeaoppisesti selän läpi tulevan liikkeen.

https://www.youtube.com/watch?v=_bq6t6DO7Q8

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 12:12:24

"Enkä ymmärrä, miksi pitäisi pyrkiä rotaation estämiseen (pitääkö? ja kenen mielestä?), koska se rajoittaisi rangan luonnollista liikettä. Todellakin siis vaan kysyn, mihin perustuisi se estäminen, ja haluaako sitä nyt kukaan edes estää?"

Kyse on nimenomaan siitä asiasta, kun puhutaan hevosen vinoudesta (eli käytännössä okahaarakkeet ovat kippautuneet toiseen suuntaan kuin mihin ollaan menossa)

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: pekka 
Päivämäärä:   26.4.17 12:20:38

"Silloin selkäranka kiertyy tasoonsa nähden, eli esim. kun toinen puoli lantiosta laskee takajalan taakseviennissä, ja toinen nousee, kun sen puolen jalka siirtyy eteen."

Toivottavasti ei kuitenkaan!

Kun takajalka alkaa siirtyä eteen, sen puolen lantio ja selänpuolisko alkaa painua alas, ja kylki painua sisään...

:))

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Mä 
Päivämäärä:   26.4.17 12:25:38

Eihän ton videon heppa ole edes peräänannossa, eikä missään tapauksessa liike ole rentoa ja hyvää. :O

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 12:39:39

Mulla ei ole aikaa täällä vääntää rautalangasta asioita ihmiselle, käytän mieluummin aikani niissä oikeissa hevoshommissa ja opiskelemalla itse lisää. Googlaa vaikka alkuun equine streching benefits niin löytyy monen monta juttu eri paikoista. Saat varmasti ainakin tämän päivän kulumaan niitä lukemalla. Englanninkielisistä sivuilta löytyy muutenkin enemmän kuin suomenkielisistä. Englantia jos ei osaa niin ainakin Anna Kilpeläinen on blogissaan kirjoittanut aiheesta. Se selän rotaation korjaaminen on niinkin helppoa kun että ratsastat sen selän ylös. Jos tämän kanssa on ongelmaa niin tiedät että selkä ei ole ylhäällä alunperinkään. Yksi valmennettavistani on juuri tällainen hevonen joka on ihan vino mikäli selkä ei ole pyöreänä. Kaatuu sisälle kulmissa eikä pysy tahdissa. Heti kun selän ratsastaa/ohjaa maastakäsin ylös, vinous ongelmat poistuu ja tasapaino löytyy. Ei tarvitse erikseen taistella rotaatio ongelmien kanssa.

Hevosen etujalan liikkeeseen saa enemmän voimaa, … noh, ponnistamalla etujaloilla
2.15.2017
|
Laura Laakso, Ell
Selkävaivaa, jalkavaivaa, selän pyöristystä vai selän lyhennystä, pää ylös vai pää alas, liikuntaa vai lepoa.

Erilaiset neuvot ja ohjeet tuntuvat menevän ristiin rastiin ja aina tuntuu että jonkun mielestä rikot hevosesi liikuttamalla sitä tietyllä tavalla, tai jättämällä liikuttamatta. Totta on, että hevosilla on paljon liikuntaelimistön vaivoja, ja meidän on syytä kaikkien kamppailla näitä vaivoja vastaan. Paljon on jo kerätty tiedonmurusia, joiden avulla hevosten terveys on monella saralla parantunut merkittävästi. Väitän, että hevoset eivät koskaan ole olleet Suomessa terveempiä kuin nykyään. Tekemistä silti riittää, ja selkärangan osalta varmasti eniten. Horse in Motion-tapahtumassa näitä hevosen liikkumisen tiedonmurusia on kerätty iso ja suoraan käytäntöön vietävä paketti saman katon alle

Selkävaivat, liikutuskysymykset ja muna-kana-ongelma jalkavaivojen kanssa - Mitä selän liikkumisesta ja yhteydestä jalkavaivoihin tiedetään?

Hevosen selkärangassa on kaulaosa, rintaranka, lanneranka, ristiselkä ja häntä. Lantio liittyy ristiselkäliitoksen kautta kokonaisuuteen. Hevosen selkänikamat liikkuvat kolmessa eri suunnassa: ylä-alasuunnassa, sivuttain taipumalla sekä kiertymällä akselinsa ympäri. Ylä-alasuunnan liike aiheuttaa selän ojennuksen (ekstensio, ”selkä alas”) ja selän koukistamisen (fleksio ”selkä ylös)). Sivusuunnassa liikkuminen tarkoittaa samaa kuin taipuminen vasemmalle tai oikeaan. Kiertyminen akselin ympäri on nimeltään rotaatio. Rotaatio auttaa selkärankaa ottamaan tukevasti vastaan jalkojen aiheuttaman työntövoiman. Selkärangan eri osilla on eri liikkeen vaiheessa erilainen toimintamalli. Kun hevosen selkä on kipeä, se yleensä vähentää selän ylä-alaliikettä ja lisää selän sivuttaisliikettä rinta-, ja lannerangasta ja rotaatiota jompaankumpaan suuntaan. Selän ylä-ala-joustavuuden väheneminen siis johtaa sivuttaisliikkeen lisääntymiseen ja nikama-asennon muuttumiseen. Hevonen kulkee vinossa. Vaikka etujalat ja takajalat olisivat samalla uralla, nikamat voiva silti olla rotaation vuoksi vinossa, ja siten ranka ei ole suora.


Kuten muukin tuki-ja liikuntaelimistö, selkään pitää kehittää voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja lihasten ketteryyttä ja joustavuutta. Koska selkärangan erittäin suuri tehtävä on suojella sen sisällä kulkevaa hermostoa, sen stabiliteetti on ensisijaisen tärkeää.

Selän stabiliteetti, eli voima vastustaa liikettä, on paras ylä-alasuuntaan mutta huono sivusuuntaan. Jos selkälihakset eivät ole riittävästi selkärangan tukena sen taipuessa, hevonen saattaa suojella selkäänsä rotaatiolla. Rotaatio lisää selän jämäkkyyttä sen taipuessa.

Kun ranka ei ole suorassa, hevonen tahdittaa kaarteissa, käyttää itseään epäsymmetrisesti ja muuttaa jalkojen liikerataa. Pitempään jatkuessa tämä johtuu ontumaan

Ontumaa ennen ratsastaja ihmettelee miksi volteista saa tuomareilta aina vitosen kommentilla ”tahti ei säily” taikka miksi ponnistuspaikka esteelle ei löydy. Ontuman sattuessa eläinlääkäri hoitaa nivelet, mutta volttipisteet ja puomien alastulo säilyvät vakioina ja kohta taas onnutaan.
Kun hevosen etujalka on kipeä, selkäranka jäykistyy ojennukseen, ranka taipuu kipeän jalan puolelle ja kiertyy siitä poispäin. Pitempään jatkuessaan tämä johtaa selkäkipuun
Takajalan ontumassa selän liike muuttuu vastaavasti: Hevonen jäykistää selän takaosan, lantion rotaatio lisääntyy ja se pyrkii laskemaan päänsä matalalle ja pyöristämään rintarangan. Jos ei ontumaa hoideta, voidaan selkävaivojen hoitoon pistää kuinka paljon rahaa ja aikaa tahansa, mutta selän liike on ja pysyy huonona, eikä satulanvaihtokaan auta.

Ontuma ja selkävaiva voivat siis tuntua ja näyttää aika lailla tasan samalta, ja yksi johtaa toiseen. Kun ontumat ja akuutit kiputilat on tutkittu, hoidettu ja poissuljettu, on aika keskittyä pitämään ranka kunnossa.

Jo satula, mutta vielä enemmän ratsastajan paino tuo jo omat muutoksensa sekä rasitteensa selän toimintaan. Apuohjien ja muiden lisävarusteiden vaikutus kannattaa tietää tarkkaan ennen kuin niitä käyttää. Näistä luennoi Heli Hyytiäinen. Rene van Weerenin luennoilla käsitellään hevosen käyttöä ja sen rakenteen soveltuvuutta nykyelämään. Mitä pitää ottaa huomioon jotta urheilu olisi kivaa sekä hevoselle että ratsastajalle

Jean-Luc Cornille keskittyy valmennuksissaan käytännön harjoituksiin joilla rakennetaan hevosen selkälihaksia ja suoruutta, mukaan lukien nikamien rotaatio. Hevosta autetaan systemaattisella valmennusjärjestyksellä säästymään rasitusvammoilta.

Horseinmotion sivuilta "Jos hevosen selkä on huono, sitä täytyy harjoittaa ennen ratsastajan tuomaa lisärasitusta: tuoda voimaa, joustavuutta, lihasten kestävyyttä. Kaulan venytykset eteen-alas ja sivuille lisäävät selän liikkuvuutta, mutta tekisitkö sinä selän pyöristystä itsellesi puolta tuntia yhteen menoon? Tai kannattaako selkä pyöreänä tehdä salilla raskaita nostoja tai yhdistää se vauhtiin juoksumatolla? Ei. Hevosellakaan ei kannata. Entä kannattaako tehdä kovia lihasharjoituksia koskaan venyttelemättä? Ei. Hevosellakaan ei kannata. Järkevällä suunnittelulla saa lihaksikkaan, taipuisan, liikkuvan ja terveen ratsun"

Jos oikein ymmärsin, somin mukaan ei hevosta tulisi ratsastaa koko ajan selkä pyöreänä? Selän pyöristyshän on nimenomaan se joka mahdollistaa ratsastajan kantamisen ilman että hevonen rasittaa itseään väärin -> seurauksena kissing spine ym. Nuo vertaukset ovat myös naurettavia! Selkä on joko ylhäällä tai alhaalla. Kannattaako selkä notkolla tehdä raskaita nostoja? Ei. Ota kaveri reppariin, laita selkä notkolle ja katsotaan kauan jaksat juosta juoksumatolla. Sitten teet saman mutta pyöristät selän. Kumpi tuntuu paremmalta? Ensimmäinen ja viimeinen lause kuulosti järkevältä.

Tein myös testin. Menin nelinkontin ja otin 6 vuotiaan pojan selkään "ratsastamaan". Ensin liikuin selkä pyöreänä ja sitten tiputin selän notkolle. En jaksanut montaa askelta kantaa lasta selässäni notkoselällä. Pyöreänä jaksoin, ja myös hengittäminen oli helpompaa. Jos minun täytyisi kantaa lasta selässäni puoli tuntia, valitsisin ehdottomasti pyöreän selän. Sama fiilis varmasti hevosella.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: X 
Päivämäärä:   26.4.17 12:40:28

jahas, ja kukakohan tämä nimimerkki mä on joka osaa nyt kertoa kaikille miksi videon hevoset eivät ole peräänannossa ja mistä sen näkee.
Jään odottamaan.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 12:42:37

Pahoittelut! Tuohon tuli vahingossa hirmuinen pätkä sellaista mitä ei pitänyt kopioida :D Piti vaan se yksi pätkä sieltä napata :D

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 12:47:24

Ei tuossa sinun tekstissäsi muuten ollut mitään vikaa, ainoa, joka särähtää on tämä:

"Jos oikein ymmärsin, somin mukaan ei hevosta tulisi ratsastaa koko ajan selkä pyöreänä?"

Tämä nimittäin on se, jossa monet puhuvat seipäästä ja toiset aidasta. Selän pyöreyden ja sen hakemisen pitäisi kaikilla tarkoittaa sitä, että selkälihakset tekevät työtä pitääkseen rangan suorana!

Ja ihmisen fysiologia eroaa tietenkin, koska ihminen kävelee pystyasennossa. Jos haluat vertauksen, niin maastaveto painoilla: selkälihakset tekevät silloin työtä. Pitäökö selän olla a)suora b)notkolla c) pyöreänä, jotta ihminen ei riko itseään?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: haloo 
Päivämäärä:   26.4.17 12:48:44

Mut täähän on varakreivi ja mitä muuta lienee?oihan mäkin mennä, vaikka bosniaan kertomaan olevani ruhtinas se ja se, menestystä on etelä-amerikkaa myöden, ihan parguain mestaruus käsissä ja keskiamerikan hallitseva kakkonen, diplomi sieltä ja täältä, jne, jne, jne, jne..

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 12:54:12

Ja vielä, Hevosvalmentajan kopioimassa tekstissä hyvin tuodaan se esiin, että jos hevonen on lihaksistoltaan heikko, niin tietenkin se kompensoi asian jollakin tavalla, yleensä liikkumalla kestämättömästi.

Sama juttu, kun hevonen ei ole tasapainossa, se yleensä kompensoi sen (olis varmaan aika opettavaista ratsastaa hevosella, joka automaattisesti kaatuisi, jos ei liiku opyimaalisesti :D)

Mutta tämä on nimenomaan se hidastamisen pointti: opetetaan hevosta liikkumaan oikein siten, että minimoidaan horjahtelun mahdollisuus (kun hermoradatkin kehittyvät, niin vääri vuosikymmenen väärää liikkumista voi olla vaikea korjata tai siinä ainakin kestää)

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 13:08:18

P: Niin minäkin sen pyöristämisen nään, lihasten työnä. Mitä ne muut tavat on? Mietin myös ensin tuota painojen nostoa maasta, mutta totesin ettei se toimi vertauksena. Ei ratsastaja roiku hevosen etukavioissa. Siksipä juurikin tein tuon testin nelinkontin liikkumalla eteenpäin, lapsi selässä, jotta voin verrata paremmin hevosen liikkumiseen ratsastaja selässään :)

Suht vanha: Ihanko oikeesti väität tietäväsi mitä MINUN tulee ymmärtää? Et tiedä minusta yhtään mitään! Se anatomian ja biomekaniikan tuntemus on edellytys sille että ymmärrät eri valmentajien treeniperiaatteet. On todella törkeetä väittää etten tiedä mitään muuta kuin yhden kirjan sisällön. Se on vain yksi kirja jonka mainitsin. Harjotteleppa vähän käytöstapoja ennenkun tuut nettipalstoille huutelemaan!

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 13:19:24

"P: Niin minäkin sen pyöristämisen nään, lihasten työnä. Mitä ne muut tavat on? Mietin myös ensin tuota painojen nostoa maasta, mutta totesin ettei se toimi vertauksena. Ei ratsastaja roiku hevosen etukavioissa. Siksipä juurikin tein tuon testin nelinkontin liikkumalla eteenpäin, lapsi selässä, jotta voin verrata paremmin hevosen liikkumiseen ratsastaja selässään :)"

No ei tietenkään vertaus mielestäsi toimi, koska huomaat, että rangan suoruus on nimenomaan se, mihin pitää pyrkiä. Silloin ne selkälihakset tekevät sitä työtä, kun painoa laitetaan selkään.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 13:53:14

Ei, vaan se ei toimi koska liike on erilaista. Jos halutaan verrata hevoseen, täytyy vertauskin tehdä mahdollisimman liki hevosen työtä. Harva hevonen seisoo paikallaan ja nostelee painoja :D Jos yritetään ymmärtää liikettä, ei vertausta voi suorittaa paikallaan.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   26.4.17 13:59:24

Selkärangan aksiaalinen rotaatio tapahtuu/on rakenteellisesti eniten mahdollista rintarangassa, ei lannerangassa, vielä vähemmän lantiossa, jos olen Som opit oikein ymmärtänyt.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 13:59:49

Sun mielestä maastaveto ei ole liikettä????

Selvä, laita reppu selkään ja lähde juoksemaan. Onko parasta juosta selkä notkolla, pyöreänä vai kenties suorana?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Suht vanha 
Päivämäärä:   26.4.17 14:06:40

"Jos oikein ymmärsin, somin mukaan ei hevosta tulisi ratsastaa koko ajan selkä pyöreänä? Selän pyöristyshän on nimenomaan se joka mahdollistaa ratsastajan kantamisen ilman että hevonen rasittaa itseään väärin -> seurauksena kissing spine ym. Nuo vertaukset ovat myös naurettavia! Selkä on joko ylhäällä tai alhaalla. Kannattaako selkä notkolla tehdä raskaita nostoja? Ei. Ota kaveri reppariin, laita selkä notkolle ja katsotaan kauan jaksat juosta juoksumatolla. Sitten teet saman mutta pyöristät selän. Kumpi tuntuu paremmalta? Ensimmäinen ja viimeinen lause kuulosti järkevältä. "

Et ymmärtänyt oikein. Koska ymmärrät tuon selän pyöristyksen väärin. Ei hevosen kuulu kulkea selkä "pyöreänä", koska se on oikeasti mahdotonta. Tiedät tämän, jos olet opiskellut hevosen anatomiaa. Hevonen ei saa kulkea selkä notkolla. Tämä on olennaisesti eri asia, kun se, että se kulkee selkä oudosti pyöreänä. Eikä minun tarvitse tietää sinusta yhtään enemää kuin se, mitä tänne kirjoitat, voidakseni kommentoida tänne kirjoittamaasi. Törkeän huutelu ei anna sinusta eritysien hyvää kuvaa. Ja jos Hevosen ABC oli kirjoista ensimmäinen, joka mieleesi tuli, kertoo se varmasti sinusta edes hieman jotain. Mutta jos mainitsemani mestarien kirjat ovat tuttuja ja oikein luettujakin, niin hyvä....

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.4.17 14:08:44

Minun ymmärtääkseni on aika vakiintunut käsitys että ihmisen selkärangan kuuluu olla hyvin lievällä notkolla alaselästä sekä pienellä köyryydellä yläselästä.

esim kuva:

http://deansomerset.com/wp-content/uploads/2016/09/Neutral-spine.png

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: p 
Päivämäärä:   26.4.17 14:13:46

"Minun ymmärtääkseni on aika vakiintunut käsitys että ihmisen selkärangan kuuluu olla hyvin lievällä notkolla alaselästä sekä pienellä köyryydellä yläselästä."

Tottakai, tämä on nyt ihan todella karkeaa vertailua, koska jo pelkästään se, että vertaillaan nelijalkaista ja pystyasennossa liikkuvaa ihmistä, on lähinnä naurettavaa (lähti liikkeelle siitä, että hevosvalmentaka meni nelinkontin ja otti lapsen selkään....)

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.4.17 14:16:08

Sinä tästä olet tehnyt ison numeron jota toitotat ja nyt vaihdat mielipidettä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: neiti 
Päivämäärä:   26.4.17 14:39:20

Huh, tuo video oli kyllä melko... mielenkiintoinen.

Ihan näin ilman mitään teoreettista höpötystä taustalla, ei tuossa videossa kyllä liike mene selän läpi, ei sitten millään. Mitä olen SOM-videoihin perehtynyt, tekniikalla saa kyllä etujalkoihin ilmaa ja askeleeseen ponnua mutta liike ei kyllä selän läpi kulje.

Hevonen oppii kyllä ponnistamaan itseään ylöspäin jos sen ei anneta suunnata sitä eteenpäin. Kuten noista videoista näkyy, selkäranka on notkolla ja ratsastaja pomppii holtittomasti juuri siitä syystä. Tuosta kun hevonen saisi vähän (iik) venyttää eteenpäin ja pidentää kaulaansa, saisi selkäkin tilaa nousta.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Kissi 
Päivämäärä:   26.4.17 14:48:34

Äh, ärsyttävää kun mielenkiintoine aihe meni heti kymmenen ekan kommentin aikana niin rajuksi "kyllä mina tiedän mutta sinä et" väittelyksi että jää lukematta loppuun nyt topa.

Miksi emme voi tällä palstalla ikinä keskustella mistään ilman että kaikki on kaikkitietäviä ja alkaa syyttelemään toisiansa sen sijaan että mietittäis rauhassa eri mielipiteitä samasta aiheesta. :(

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Hevostenvalmentaja 
Päivämäärä:   26.4.17 14:52:16

Kun puhun selän pyöristämisestä, tarkoitan nimenomaan sitä suoristamista (sivusta katsottuna). Mitä som sitten pyöristämisellä tarkoittaa, eri asiaa? Yleisesti käytetään termiä pyöristää niinkun varmaan hyvin tiedätte. Eihän hevosen selästä mitään puolikkaan ympyrän mallista saakkaan. Ideana kuitenkin se että selkä nousee ja okahaarakkeet "avautuu" lihastyön vaikutuksesta lepotilaan verrattuna. Tai verrattuna siihen että hevonen jännittyy ja lukitsee selkänsä ratsastajan alla niin että notkoselkä syntyy.
P: Sanoin että se on ERILAISTA liikettä. Ei voida verrata ihmisen kaksinjaloin etenemistä hevosen etenemiseen. Miksei voida ottaa vertaukseksi sitä lähimpänä olevaa, eli lapsen kantoa selässä nelinkontin edeten? Sen lähemmäksi ei päästä hevosen työtä. Vaikka se ei oikein tässä toimikkaan vertauksena, niin jos lähden juoksemaan painava reppu selässäni, joudun nojautumaan hieman eteenpäin, vetämään vatsalihakset sisään, pyöristämään selkääni, ja mieluiten laitan pääni hieman alaspäin (testasin). Tee itse nämä kaksi vertausta niin huomaat eron. Siis jos löydät sopivan lapsen selkään :D

Suht vanhan kanssa ei kiinnosta jatkaa keskustelua tämän enempää.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   26.4.17 15:43:40

Kuten pelkäsinkin, tämä(kin) on aihe, josta on lähes mahdotonta keskustella rakentavasti netissä. Silti vastoin parempaa tietämystäni kommentoin muutamaa seikkaa.

Rotaatiosta: Rotaatio eli kiertoliike on ilmiö, joka tapahtuu hevosen selkärangassa aina sen liikkuessa. Nikamien kiertyminen liittyy aina selkärangan taipumiseen, eli kun ranka taipuu, tapahtuu myös rotaatiota. Tämä johtuu ihan nikamien geometriasta. Hevosen liikkuessa sen selkäranka taipuu joka askeleella puolelta toiselle, erityisesti käynnissä, jossa jokainen jalka liikkuu eri aikaan. Siksi rotaatio on helpoin opetella tunnistamaan juuri käynnissä. Eli käytännössä selkänikamat kiertyvät rangan suuntaisen akselin ympäri vuoroin vasemmalle, vuoroin oikealle. Tämä on täysin luonnollinen ilmiö. Käytännössä rotaatio on yleensä voimakkaampi toiseen suuntaan, koska hevoset ovat luonnostaan epäsymmetrisiä, kuten iihmisetkin. Hevosen suoristaminen on paljolti sitä, että saadaan rotaatio tapahtumaan symmetrisesti molempiin suuntiin. Samoin suoristaminen tarkoittaa sitä, että hevosen taivutus ja rotaatio seuraavat toisiaan oikeaan suuntaan.

Kun hevosta taivutetaan, rotaatio voi tapahtua myös väärään suuntaan, jolloin puhutaan vastarotaatiosta. Eli jos hevonen taipuu oikealle, sen selkänikamat kiertyvät niin, että okahaarakkeet kippaavatkin vasemmalle. Tämä on haitallinen ilmiö, joka tulisi korjata. Liike, jossa tämä on erityisen helppo havaita, on juuri sulkutaivutus. Jos ratsastajan istunta kippaa ulos, on kyseessä yleensä aina vastarotaatio. Samoin vastarotaatio on usein syyllinen sivulle valuviin satuloihin. Kun hevosen liikkuu rangassaan voimakas vastarotaatio, on ratsastajan lähes mahdotonta istua selässä suorassa, joten ratsastajan vinouden syyttäminen on turhaa. (Aina kun täälläkin joku valittaa, että satula kippaa ulos, erityisesti vasemmassa kierroksessa, väitän, että 99% tapauksista vika ei ole satulassa eikä ratsastajan vinoudessa, vaan vastarotaatiossa!) Kuten suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, suurin osa hevosista kippaavat enemmän oikeaa puolta alas.

Lisäksi minusta on kurjaa, että toisenkäden tieto ja tulkinnat ja mahdolliset väärät käännökset usein vääristävät alkuperäistä viestiä. Esimerkiksi täälläkin esiin tuotu kirjoitus Horse in Motion-tapahtuman sivuilta oli minusta osittain harhaanjohtavaa. En tiedä mitä kirjoittaja tarkoitti tuolla selkä pyöreänä kulkemisella. Se miten itse olen asian käsittänyt, niin hevosen tulisi aika kantaa ratsastajaa selkä ylhäällä, mutta tätä selän nostamista ei saada aikaan manipuloimalla kaulan asentoa, vaan kyse on nimenomaan selkälihasten tekemästä työstä. Kaulan asento on osittain epäoleellinen, koska kaulaa manipuloimalla ei tosiaan voida aktivoida haluttuja selän lihaksia. Kaulan asennolla voidaan toi tehdä työ hevoselle joko helpommaksi tai vaikeammaksi. Vastoin yleistä käsitystä, kaulan alas laskeminen ei helpota selkälihasten työtä, vaan vie painoa enemmän etuosalle, jolloin kaulan tyven nostaminen on vaikeampaa ja siten koko muunkin selän kannattelu on raskaampaa. Kaulan asennolla voidaan vaikuttaa niskasiteen jännitykseen, ja siten jonkinverran selkänikamien asentoon (lähinnä sään alueella, mutta ei juurikaan sen takana), mutta ei varsinaisesti auttaa lihasten toimintaa. Paras tapa opettaa hevosta nostamaan selkää on opetta se taipumaan oikein, josta päästään taas takaisin mm. rotaation hallintaan. Kaulan asennon tulisi olla neutraali, ts. antaa hevosen itse huolehtia kaulasta, mutta ei antaa sen painua liian matalalle. Kun kaulan tyvi nousee, kaula pitenee eteenpäin (tämä on toivottava) ja hevosen korvat kaartuvat kauemmas ratsastajasta, mutta pysyvät koko ajan korkeimpana kohtana. Tässä asennossa hevonen joutuu tekemään enemmän lihastyötä kuin lyhyellä kaulalla. Jos hevonen taas ojentaa kaulaa alaviistoon, korvaa se osan kaulan lihasten työstä niskasiteen tekemällä kannattelulla, mutta se ei silti voi venyttää kaulan lihaksiaan (koska edelleen sen täytyy kumota maan vetovoima ja kannatella päätään).

Tuntumasta myös sen verran, että jos hevonen painautuu kuolainta vasten, on se aina merkki siitä, että selässä ja/tai kaulassa on jännitystä. Siksi suhtaudun myös pienellä varauksella siihen. että hevosta opetetaan venyttämään kohti kuolainta. Olen varma, että huipputaitavat ratsastajat (Klimke, Gräf) osaavat tehdä tämän niin, että hevonen ei laita liikaa painetta kädelle, mutta tällaisen tavallisen tallaajan on todella vaikeaa tasapainoilla sen kanssa, mikä on riittäästi ja mikä liikaa. Omasta kokemuksesta olen huomannut, että tuntuma pysyy kevyenä, mutta elävänä niin kauan kuin hevonen ei jännitä kaulaansa, ja silloin se seuraa kevyesti myös pidemmälle ohjalle, mutta kovin pitkälle en voi venyttää ilman että hevonen alkaa mennä etupainoiseksi, jolloin paine kuolaimeen kasvaa.

Kaikki vertaukset ihmisen ja hevosen selkärangan välillä ovat kehnoja siksi, että pystyasennossa ja vaakatasossa kulkevien eläinten selkärangat ovat sekä rakenteeltan että toiminnaltaan erilaisia. Ihmisen ranka on paaaaljon liikkuvampi kuin hevosen. Mutta kaikki kai ovat yhtä mieltä siitä, että selkä voimakkaalla notkolla ei ihminen eikä hevonen voi tehdä työtä kestävällä pohjalla.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   26.4.17 16:16:43

Ai niin, vielä piti kommentoida tuota kokoaminen/lisääminen dilemmaa. Minusta se menee ennemminkin niin päin, että et voi lisätä enempää kuin voit koota. Koska lisäyksissä hevosen on paljon vaikeampaa säilyttää korrekti tasapaino ja etuosan keveys (eli hevonen ei saa ottaa tukea esim. kuolaimesta) koska vauhti ja hallittava voima ovat paljon suurempia. Keskiravi on jo sen verran vaativa liike, että sitä ei missään nimessä pitäisi esittää vielä He B-tasolla, kuten nykyisissä kouluohjelmissa.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Ruusu 
Päivämäärä:   26.4.17 16:17:44

Itse annan hevosen aina venyttää itseään niin eteen-alas kuin vain on tarve, eikä hevonen ikinä rupea painamaan kädelle. Hevonen on myös opetettu hakeutumaan kohti tuntumaa, eikä kuolaimeen nojaamisen kanssa ole ollut ongelmia, päinvastoin. Hevonen on tosi herkkä ja pienet sormenliikkeet riittää asetuksiin ym. vaikka se turpa olisi maassa. Jotain voi myös päätellä siitä, että ravista kun ottaa videota, laskeutuu ristikkäiset jalat tismalleen samaan aikaan. Siis eteen-alas venytyksessä myös. Monissa kuvissa missä hevonen on "koottuna" näkee ettei etu-ja takaosa ole synkassa, vaan etujalka on vielä maassa kun takajalka on jo ilmassa. Hevonen voi siis hyvinkin olla etupainonen vaikka näennäisesti olisi koottuna.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ----- 
Päivämäärä:   26.4.17 21:26:10

Lähettäjä: ...
Päivämäärä: 26.4.17 12:11:25

Voisikko joku edelleen kertoa miten tätä videota pitäisi katsoa jotta näkee sen oikeaoppisesti selän läpi tulevan liikkeen.

https://www.youtube.com/watch?v=_bq6t6DO7Q8

Ei mulla tohon videoon muuta kuin että huh huh :) ei edes esitä avotaivutusta vaan pohkeenväistöä - avossa kun takajalat eivät astu ristiin....

Videolla hevonen liikkuu sivulle suorana rungostaan = pohkeenväistöä. Ei taivutusta nähtävissä. Niska melkein koko ajan korkein kohta, fine, mutta se selän läpi tuleva liike 0.o

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: hihhulihommaa 
Päivämäärä:   27.4.17 08:53:40

Joku kysyi ylempänä Cadre Noirista, Cornille väittää tehneensä sitä ja tätä mutta suuri osa asioista ei pidä paikkaansa. Cadre Noirista hän ei ole valmistunut, vaikka niin sivuillaan selvästi lukee. Miksi kirjoittaa valheita asioista jotka on helposti tarkistettavissa? Myös muissa väittämissä ja menetelmissä iso tarkastelun paikka, puhuu paljon mutta virheellisesti monessa asiassa, myös ohjeistuksessaan ratsastajille.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   27.4.17 09:08:25

Jaa mistä tiedät ettei ole valmistunut cadre noirista? Löytyykö sieltä valmistuneista joku julkinen lista?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: hihhulihommaa 
Päivämäärä:   27.4.17 09:12:34

Löytyy kyllä. Ja löytyy myös paikan päältä KAIKKI valmistuneiden nimet seinältä. Cornille puhuu tässä omiaan. Käyttää myös itsestään titteliä jota ei koululla ole koskaan ollut olemassa, joten outoa että käyttää näitä "meriitteinä".

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: hipi 
Päivämäärä:   27.4.17 09:34:55

Olen Jennan kanssa aika pitkälti samoilla linjoilla. Oma kouluttamalla ollaan nyt siinä vaiheessa, että kokoaminen sujuu jo hyvin, ja jaksaa liikkua koottuna pidempiäkin pätkiä. Lisäykset lähtevät hyvin, mutta ei selkeästi jaksa vielä pitkään yhdistää kantoa ja venytystä. Eteen alas lopuksi sama juttu, pysyy hetken kevyenä, takajalat työskentelee aktiivisesti ja liike jatkuu selän läpi, mutta aika nopeasti vielä valahtaa etupainoiseksi ja vauhti lisääntyy, eli selkä putoaa pois pelistä. Tästä johtuen ten lisäyksiä ja eteenalas juttuja vain sen hetken, kun hevonen jaksaa ne kunnolla suorittaa. Käytän paljon intervallia, eli kokoamisen joukossa lisäyksiä ja eteenalas pätkiä. Näin tekeminen säilyy mukavana ja uskon lihastenkin kehittyvän paremmin, kuin staattisessa muodossa pitkään työskennellen. Yksi, mikä tässä keskustelussa tunnutaan täysin unohdetun, on että sekä ihmisen että hevosen optimaalisen ja kuntoa ylläpitävän selänvahvistamisen tärkein komponetti on vatsalihakset. Ilman niitä ei synny kestävää ja toimivaa selkää. Mielestäni hevosen selän pyöreydestä puhuttaessa ensisijaisesti tarkoitetaankin hevosen vatsalihasten työskentelyä, jolloin hevonen pystyy nostamaan selän ylös ja kannattelemaan ratsastajan painoa lihaksilla, eikä nikamilla. Pelkillä selkälihaksilla tämä ei onnistu.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Vuosi 
Päivämäärä:   27.4.17 12:57:24

^jos ymmärtäisit jotain hevosen anatomiasta, tietäisit että sen vatsalihaksilla ei selkää nosteta. Mene katsomaan hevosen ruumiinavausta, vatsalihakset ovat niin ohuet että niillä EI nosteta selkää. Se nostetaan kuulkaa ihan niillä selkälihaksilla.

Science of motionista väitteleminen kun ei ymmärretä mitään biomekaniikasta tai hevosen anatomiasta on ajanhukkaa kaikille. Ne ketkä ymmärtävät, ymmärtävät miksi Scom on todella toimiva metodi. Ja Cornille vaatimattomasti olympiaratsastaja, että on niitä "perinteisiäkin" meriittejä.

Ihmisillä on kova tarve lynkata kaikki mitä eivät ymmärrä, ja tehdään vaan niin kuin on ennenkin tehty (eteenalas) ja koetaan olo uhatuksi kun joku kehtaakin sen kyseenalaistaa. Sitten ihmetellään nivelrikkoja ja kinnerpatteja ja kissing spineseja. Uskaltakaa katsoa välillä eri kantilta, hevosenne kiittävät.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.4.17 13:02:50

Kyllä. Vatsalihakset ovat aivan turhat. Paitsi urheilijoilla ja niillä jotka haluavat pysyä pystyssä. Koskee eläimiä ja ihmisiä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: hihhulihommaa 
Päivämäärä:   27.4.17 13:27:45

Cornille ei ole kilpaillut olympialaisissa, tarkistaisitko ystävällisesti faktat.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   27.4.17 13:34:10

Eikös sitä rotaatiota ole useamman laista. JLC varoittaa ilmiöstä nimeltä " inversed rotation" joka minusta (kuvista päätellen) tapahtuu kun hevosta taivutetaan liikaa, niin että lapa karkaa voltilla tai taivutuksessa ulospäin. Myötärotaatio olisi kai ihan normaalia?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   27.4.17 14:27:46

"Inverted" rotaatio on juuri tuo vastarotaatio, (inverted = käänteinen), eli okahaarakkeet kiertyvät poispäin taivutuksesta. Se on ihan yhtä "normaali" ilmiö kuin myötärotaatio, ja sitä esiintyy luonnossa vapaana liikkuvalla hevosella jatkuvasti, mutta se on ei-toivottava ilmiö ratsuhevosella. Varma tapa saada aikaan vastarotaatio on juuri ylitaivuttaa kaulaa. Käytännössä se näkyy usein mm. ulkolavan karkaamisena.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: neiti 
Päivämäärä:   27.4.17 14:32:39

"Ihmisillä on kova tarve lynkata kaikki mitä eivät ymmärrä, ja tehdään vaan niin kuin on ennenkin tehty (eteenalas) ja koetaan olo uhatuksi kun joku kehtaakin sen kyseenalaistaa. Sitten ihmetellään nivelrikkoja ja kinnerpatteja ja kissing spineseja. Uskaltakaa katsoa välillä eri kantilta, hevosenne kiittävät."

Itse kyllä opiskelen ahkerasti uutta, otan tietoa vastaan avoimesti mutta en sinisilmäisesti.
Ihan pelkästään yleiskatsauksella kaikissa Cornillen videoissa hevonen näyttää hermostuneelta ja jännittyneeltä. Ei myöskään tarvitse olla mikään eläinlääkäri näkeäkseen missä asennossa hevosen selkäranka on videoissa, mitä ruumiinosia hevonen käyttää liikkuessaan ja miten paino jakautuu.
Juuri näistä syistä SOM on vastakohta sille miten se teoriassa esitetään.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Heppa 
Päivämäärä:   27.4.17 14:37:09

Hei nyt on tosi kiinnostaviakin kirjoituksia.Vääntäkää mulle vielä rautalangasta se kun JENNA kirjoitti,että hevosista suurin osa on tiputtanut oikean lavan ja satula kippaa vasemmalle? Onko kyse siis samasta asiasta kuin se,että suurin osa hevosista TAIPUU helpommin oikealle ja kulkee takaosa oikealla? Mikä olisi lyhyt versio tämän asian korjaamiseksi? Koska olen huomannut että käytännössä näin kiertyneenä kulkeva hevonen työntää samalla vasemman lavan ulos ja valuu ympyrältä ulospäin eli vasemmalle.Samoin pohkeenväistössä hevonen väistää oikeaa pohjetta "väärin" ja karkaa lapa edellä vasemmalle,kun taas pohkeenväistö vastakkaiseen suuntaan eli kun vasemmalla pohkeella väistätetään hevosta oikealle,on hevosella vaikeampi lähteä siihen suuntaan,koska ei valu sinne valmiiksi.Lopputuloksena kuitenkin laadukkaampi väistö kun ei tarvitse ulko-ohjalla hillitä karkaavaa lapaa.

Nämä asiat olen käytännön kautta todennut mutta en osaa yhdistää niitä teoriaan päässäni,voisiko joku muuttaa nämä asiat teoreettiselle tasolle jotta ymmärtäisin vastarotaation paremmin?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: :9 
Päivämäärä:   27.4.17 14:38:53

"Inverted" rotaatio on juuri tuo vastarotaatio, (inverted = käänteinen), eli okahaarakkeet kiertyvät poispäin taivutuksesta. Se on ihan yhtä "normaali" ilmiö kuin myötärotaatio, ja sitä esiintyy luonnossa vapaana liikkuvalla hevosella jatkuvasti, mutta se on ei-toivottava ilmiö ratsuhevosella. Varma tapa saada aikaan vastarotaatio on juuri ylitaivuttaa kaulaa. Käytännössä se näkyy usein mm. ulkolavan karkaamisena."

Normaalissa ratsastuksessa juurikin perehdytään siihen mitä konkreettisesti tapahtuu. Toki jo vuosikausia ollaan tiedetty, ettei lapa saa karata. Tätä on korjattu suoristamalla hevosta ja ottamalla lapa mukaan sekä lopettamalla ylitaivuttaminen ilman ulko-ohjan tukea.

Jotenkin tuntuu, että me jotka osataan ratsastaa hyvin, ei SOM tuo mitään uutta. Pikemminkin vain lisää asioiden monimutkaisutta ja jopa aiheuttaa takapakkia. Toki on varmasti henkilöitä, joiden lähtötaso on ollut sellainen että SOM tapa parantaa osaamista. Ja näitä tyyppejä on pilvin pimein. Ikävää vain, että nämä nyt vihdoin valon kokeneet, kokevat että SOM olisi se ainoa oikea tapa päästä maaliin. Ja ikävä kyllä, SOM aiheuttaa uusia ongelmia kuin myös perinteisessä klassisessa kouluratsastuksessa ilmenevä huono ratsastus.

Joten jos ratsastat hyvin, osaat ratsastaa niin ettei esimerkiksi ulkolapa karkaa. Ei siihen tiedettä tarvita :D

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: hipi 
Päivämäärä:   27.4.17 14:42:28

Ei vatsalihas ole mitenkään yksinäinen, irrallaan oleva lihas. Ihan samanlaisen korsetin se muodostaa hevosenkin kylkiluiden ympärille yhdessä selkälihasten kanssa, kuin ihmiselläkin. Molempia tarvitaan ryhdin ylläpitoon ja massan liikutukseen. Googleta abdominal muscles, jos on vaikea hahmottaa, kuinka lihakset limittyvät korsetiksi.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Heppa 
Päivämäärä:   27.4.17 14:56:36

Sitä juuri mietin että miksi ei voida puhua asioiden oikeilla nimillä kuten ullkolavan karkaamisena ja sen asian korjaamisella vaan puhutaan hienoilla teoreettisilla termeillä? Toki asian syvällinen ymmärtäminen on hyväksi,mutta mennäänkö liian metsään kun käytetään liikaa teoriaa eikä mietitä mitä käytännössä tapahtuu? Tuntee itsensä ihan tyhmäksi kun "kaikki" nykyään puhuu ratsastuksesta niin että pitäisi varmaan eläinlääketieteen tutkinto olla jotta voi ymmärtää.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   27.4.17 15:32:24

Hienosti puhuminen jotta muut saadaan vaikuttamaan tyhmiltä on koko tämänkin homman syvin olemus ja tarkoitus.

Hyvä ratsastus on vaikeaa. Ihmisellä pitäisi olla hyvä istunta jotta tämä olisi mahdollista. Mutta kun on tämä on osalle porukkaa mahdotonta eli he eivät pysty tätä kautta pätemään niin he ovat valineet toisen tien eli olla tietävinään enemmän kuin muut.

En ole ollenkaan vakuuttunut että tämä suurin SOM faniporukka käytännössä ratsastaa ollenkaan. Ehkä tämä on syy että SOM porukoille näyttää olevan aivan mahdotonta tuottaa mitään kelvollista videomateriaalia.

Englanninkielessä on hyviä sanoja joilla kuvata SOM:ia esim sellaiset sanat kuin fringe ja niche. Suomenkielessä ei ole ihan vastaavia. Kun katsoo esim SOM youtube kanavalla vuosia olleitten videoitten katsomiskertoja niin siellä on monenmonta videota millä on alle 3000 katselukertaa tai jopa puolet tästä. Tämä aivan selvästi kertoo sen että SOM ideologian kannattajien määrä on käytännössä aivan olematon. Kukaan ei ole tästä oikeasti kiinostunut. Ne muutamat hassu video millä on joku normaalinnäköinen katselukertamäärä, niilläkin voi olla aivan mitätön määrä kommentteja. Vilkaisin muutaman videon millä on yli 30000 katselukertaa ja oli sellaisia joilla on vain 3 kommenttia. Eli tämäkään video ei ollut kiinostanut ketään.

Ja johtuen tästä että oikeastaan kukaan ei ole SOM:ista kiinostunut niin ei kannata joutua paniikkiin että olisi mikään pakko ymmärtää tai käyttää SOM:in keksimää uuskielenkäyttöä ja uussanastoa. Käytännössä kukaan ei oikeasti puhu asioista tällätavoin. SOM:illa ei ole aseinaan mitään muuta kuin toisille ihmisille henkilökohtaisten loukkausten jakelu vasemmalle ja oikealle niinkuin tästäkin keskustelusta on selvästi nähty.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: SF 
Päivämäärä:   27.4.17 15:49:14

Certains d’entre eux peuvent accéder au titre de « Maître-écuyers » lorsque leur savoir et leur expérience sont reconnus de tous ou lorsqu’ils disposent d’un palmarès suffisamment prestigieux en compétition.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   27.4.17 15:58:04

Ulkolavan karkaaminen on vain yksi mahdollinen ilmentymä vastarotaatiolle. Jos ajattelet, että ongelma on lavassa, ja keskityt korjaamaan sitä lapaa, et ikinä pääse varsinaisen ongelman ytimeen, joka on siis selkärangan hallinnassa. Siksi on tärkeää ymmärtää asioita ulkokuorta syvemmälle. Vastarotaatiota ei korjata lapoja korjaamalla, vaan selkärangan asentoa kontrolloimalla.

Asoita voi tiettyyn pisteeseen asti tietysti vääntää rautalangasta ja yksinkertaistaa, mutta jossain se raja tulee vastaan. Ja on todellakin pakko puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Vastarotaatio ON oikea nimitys ilmiölle.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   27.4.17 16:05:49

Kukaan ei ole todistanut että tällätavoin ajattelemalla saadaan mitään oikeita tuloksia.

Kukatahansa voi keksiä jonkun asian joka on olevinaan tärkeä ja keksiä sanaston joka on olevinaan oikea tälle asialle.

Mutta vasta se saadaanko jollakin tavalla ajattelemalla tuloksia ratkaisee onko alkuperäinen ajattelutapa järkevä ollenkaan. Vai onko parempi ajatella ihan jotakin muuta asiaa ihan eri tavalla ja käyttää siihen eri sanoja.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: äsäf 
Päivämäärä:   27.4.17 16:16:16

Lähettäjä: SF
Päivämäärä: 27.4.17 15:49:14

Certains d’entre eux peuvent accéder au titre de « Maître-écuyers » lorsque leur savoir et leur expérience sont reconnus de tous ou lorsqu’ils disposent d’un palmarès suffisamment prestigieux en compétition.

Yllä oleva siis koskee Cadre Noirin ratsuttajia joihin Cornille ei kuulu eikä ole kuulunut. Mitä halusit tuoda keskusteluun tällä lauseella SF?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: N 
Päivämäärä:   27.4.17 19:24:09

Jenna, juurihan tuolla sanottiin että lapaa korjataan suoristamalla hevosta. Sinä tässä väännät, etkä voi hyväksyä että ilman sommia on hyvää ratsastusta, joka keskittyy hevoseen jopa kokonaisuutena juten lihaksisto, luusto, nivelet, ranka, jänteet, verenkierto, hapenottokyky, sydän, keuhkot, rakenne vain joitain mainitakseni.

SOM sen sijaan todistelee vain rajallisista näkökulmista, kuten pelkkä luusto tai vatsalihas, miten hevosen muka pitäisi kulkea. Ei normaali hyvä ratsastus ajattele, että vika on siellä missä se ilmenee, miten SOM kuitenkin haluaa asiann esittää ja mustamaalata. Ikävää, että sinä et ole ilman SOMmia tätä oppinut. Toivottavasti te jonain päivänä hyväksytte, että on muitakin, jopa parempia tapoja kuin SOM.

Osa juurikin SOM ratsastajista on niitä, jotka eivät hyväksy mitään uutta oman ajattelutapansa ulkopuolelta.. Mutta kukin siis tavallaan.. Onhan se hyvä syyttää muita ja markkinoida samalla omia palveluitaan "erinomaisuuttaan. Typerää on vain kieltäytyä ajattelemasta itse laajauloitteisesti ja itselleen uudella tavalla, mutta syyllistää toiset siitä :D

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   27.4.17 21:37:55

Pahoittelut N:lle jos olen jotenkin antanut ymmärtää, että yritän lytätä muita. Olen mielestäni yrittänyt pitää keskustelun asiapohjaisena. SOM antaa minusta erittäin kokonaisvaltaisen näkemyksen hevoseen, huomioiden sekä fyysiset että psyykkiset tekijät, näillä palstoilla asioihin päästään tekemään vain pintaraapaisu. En myöskään markkinoi tai mainosta mitään palveluita, kun en sellaisia kenellekään muutenkaan tarjoile, ainakaan rahaa vastaan. Kaikki keskustelut ja sivistynyt ajatusten vaihto sen sijaan on tervetullutta. SOMin lisäksi opiskelen koko ajan kaikkea muutakin hevosiin ja eläimiin yleensä liittyvää. Tässä keskustelussa on kuitenkin otsikon mukaan aiheena Science of Motion, joten olen koittanut pysytellä siinä aihepiirissä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: Wq 
Päivämäärä:   27.4.17 22:32:23

Mikä on saanut sinut Jenna innostumaan Somin periaatteiden opiskelusta kun ei niitä hyviä videoita tuloksista löydy mistään? Pelkän teorian kautta?

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   27.4.17 22:42:11

Kyllä siellä.Ainon tilaisuisuudessa oli ihan ammattilaisia kuuntelemassa ja ratsastajana mm. Stella Hagelstam. En nyt tiedä.keitä ovat ne " somilaiset". Yleisön joukossa tuntui olevan monenlaista aikuista porukkaa, joka halusi lisänäkemystä.biomekaniikasta. Itse olisin toivonut vähän parempaa tulkkausta ja äänentoistoa, ja vähemmän päällekkäisiä luentoja. Kyllä siitä silti jotain sai irti kun vähän pinnisti. Biomekaniikka on vaikea aihe soveltaa suoraan.valmennukseen ja vielä vaikeampi selittää yleisölle. Analyysiin kun tarvittaisiin oikeastaan mittauslaitteita ja matematiikkaa. Mutta kiva että.oli edes yritystä.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   27.4.17 22:46:20

Wq, ihan oman kokemuksen kautta. Mini Wahlbergin opetuksessa hevonen alkoi toimia ja liikkua ihan eri tavalla. Minin tunnille päädyin lähes sattumalta. Vasta sen jälkeen olen innostunut myös teorian opiskelusta.

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: jenna 
Päivämäärä:   27.4.17 23:19:02

Ja voisin vielä lisätä, että se on myös ainoa tapa jota suosittelen, jos jotakuta kiinnostaa tutustua aiheeseen. Netistä lukemalla teoriaa, vielä vähemmän keskustelupalstoja tai videoita katsomalla ei mitenkään pääse asian ytimeen. Menkää hyvän valmentajan tunnille tai parille, ei siinä mitään häviä. Mini on todella hyvä, mutta olihan tuolla Ainossakin muitakin ammattilaisia (Miat Kainulainen ja Pasanen esim. )

  Re: Science of Motion

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   27.4.17 23:56:10

Paljon parkua, kauhua, että on vuosia tehnyt asioita jotenkin väärin... ja kuitenkin, yks jos toinenkin guru on alkanut puhua somia, vaikka eivät sitä myönnä, palasia sieltä ja täältä :D Valmentajat, jotka aiemmin ovat sanoneet noin, sanovatkin nyt niin. Se riittää minulle, toivoa onnettomille hevosille, joiden ratsastajat luottavat tekevänsä oikein, tehdessään väärin. toivoa, että se heidänkin valmentajansa huomaa, että ajat ovat muuttuneet.

   Ylös ⇑   


Ketju on saavuttanut 100 viestin määrän tai se on suljettu. Ketjuun ei pysty kirjoittamaan.
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.