Lähettäjä: yks
Päivämäärä: 17.1.19 18:44:48
Meillä hautuu ohrapuuroa reilu kahden hengen annos yön yli tavallisessa lämmitetyssä kaakeliuunissa. Varmasti myös mikä muu tahansa varaava tulisija kelpaa. Alla on tavallinen savinen kukkaruukku ylösalaisin, jotta ei tarvitse vuokaa suoraan uunin pohjalle laittaa nokeentumaan. Jos laittaa uuden kukkaruukun, se pitää ensin liottaa kerran vuorokauden ajan vedessä (kuten pitäisi tehdä, vaikka ruukun hankkisi kukkaakin varten).
Teen puuron näin: kattilaan vettä n. 4 dl, ohraryynejä n. 1 dl, voita n. ruokalusikallinen, suolaa n. 1/2 teelusikallinen. Keitän liedellä n. 30 min. Sillä välin lämmitän vuokaa kaatamalla siihen kuumaa vettä.
Lopuksi lisään maitoa n. 4 dl ja kuumennan puuron niin, että se kiehuu oikein kunnolla. Sitten lämmitysvesi pois vuoasta, puuro vuokaan, vuoan kannen alle tiivistykseksi kerros foliota (ei kuivu puuro niin helposti) ja vuoka kaakeliuuniin. Pestään kattila.
Aamulla otetaan valmis ohrapuuro uunista. Jos uuni on kovin kuuma, pitää nestemäärää lisätä tuosta minun käyttämästäni. Kokeilemalla löytää oman suosikkinsa.
|