Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Miten perinnöstä pääsee eroon?

LähettäjäMiitta. 
Päivämäärä:   5.1.17 11:34:19

Siis ihan oikeasti.
Soitin Suomen Verohallintoon ja sieltä sanottiin, että perunkirjoituksissa pitää sanoa, ettei halua mitään. Voi sinne kuulema jonkun valtuuttaa.
Minä olen ulkosuomalainen, enkä todellakaan ole kiinnostunut minun vanhuksieni taloista tai mökeistä.

Onko jollain omakohtaista kokemusta miten sen voi tehdä jo etukäteen?
Se Verohallinnon täti sanoi, että se perintö hyppää sitten minun lapsilleni.
Mites siltä voisi välttyä?

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: oo 
Päivämäärä:   5.1.17 11:37:33

Miksi et antaisi lastesi itsensä päättää, mikäli haluavat em. perinnön vastaanottaa?

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

LähettäjäMiitta. 
Päivämäärä:   5.1.17 11:43:03

No kun kyseessä on niin monta kiinteistöä ja kaikenlaisia tontteja, että kai niistä menee aikamoiset perintöverot ennenkuin niistä pääsee eroon.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   5.1.17 12:28:42

Kuka on pesänjakaja? Eikö se riitä, että hänelle ilmoittaa, että haluaa kieltäytyä perinnöstä?

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: 1.*** 
Päivämäärä:   5.1.17 13:25:00

Meillä kesti perintöveron määräytyminen ja tuleminen laskuina lähes vuoden, siinä ajassa oli ehtinyt myydä perittävät kohteet ja vielä ilmoittaa verottajalle todelliset myyntihinnatkin.

Sen verran oli tarvetta rahalle, etten edes harkinnut luopumista. Jos perintö siirtyy loppujen lopuksi valtiolle, on monta sellaistakin kohdetta, jolle en haluaisi ropoakaan jättää.

En kyllä oikein pidä noista perintöveroistakaan, pyrin pääsemään mahdollisimman paljosta eroon jo elinaikanani!

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

LähettäjäMiitta. 
Päivämäärä:   5.1.17 13:38:21


"Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta on maksettava perintöveroa, jos perinnönjättäjä tai perinnön- tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa."

Voisikohan tuon jotenkin soveltaa, koska en ole asunut Suomessa ikiaikoihin?

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: Nipa 
Päivämäärä:   5.1.17 13:44:57

"Jos perinnönjättäjä tai perinnön- tai testamentisaaja asui kuolinhetkellä Suomessa"

Eikö aloittajan tapauksessa perinnönjättäjä asunut Suomessa? Tarkoittanee sitä, että veroja tulee.

Jos kysymyksessä on suurehko omaisuus, kuten aloittaja antaa ymmärtää, niin miksi ihmeessä siitä kieltäytyisi? Toki jos on itse miljonääri.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

LähettäjäMiuku 
Päivämäärä:   5.1.17 13:52:32

Perinnöstä voi tosiaan kieltäytyä/luopua, mutta se pitää tehdä ajoissa. Käsittääkseni ei riitä, että vasta perunkirjoituksessa sanoo, että sori, ei kiinnosta vaan se pitää tehdä joko etukäteen kirjallisena (maistraattiin ja verohallintoon tieto tästä jotenkin?) tai saman tien kun viikatemies käy kylässä.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

LähettäjäMiitta. 
Päivämäärä:   5.1.17 14:02:54

Soitin uudestaan Verohallintoon, mutta sieltä ei tullut mitään uutta tietoa. Neiti kehoitti ottamaan yhteyttä laki-ihmiseen.

En minä ole miljonääri, mutta kun nyt en vain halua riesakseni jotain tontteja sieltä sun täältä, saatikka sitten sitä järkyttävän isoa taloa. Sekin pitäisi myydä neljään osaan, koska meitä sisaruksia on neljä.
Verohallinto ei sanonut sen kummempaa.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: Arja 
Päivämäärä:   5.1.17 14:42:03

Ei tarvitse ilmoitella ennen perunkirjoituksia mihinkään, ottaako perinnön vastaan vai ei.

Meillä luettiin vanhempien testamentti vasta perunkirjoituksissa ja se annettiin kirjallisena kopiona, jotta testamentti on saatu ja lupaa olla sitä moittimatta. Jos ei lupaa, niin moittimisaika on muistaakseni puoli vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, jos testamentissa on jotain huomauttamista ja haluaa siihen vedota.

Ennen perunkirjoituksia ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin ja tilaisuuteen voi lähettää valtuutetun. Kirjoitat vain valtakirjan valtuutetulle ja erillisen paperin siitä, että et ota perintöä vastaan. Molempiin todistajat.

Voit pyytää lakiosuuden tai kokonaan kieltäytyä perinnöstä.

Pesänjakaja lähettää vasta perunkirjoituksen jälkeen tiedot vainajan omaisuudesta ja perillisistä eli verotoimistoon menee kopio perunkirjasta, testamentista ja saantitodistuksista ja muista liitteistä, kuten perinnöstä kieltäytyminen.

Meillä kesti puolitoista vuotta molempien vanhempien perintöverolaskujen tuleminen.

Kun toinenkin vanhemmista oli kuollut, ehdimme jo myydä asunnon ja jakaa irtaimiston ennen perintöveron maksua.

Kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, ennen kuin kieltäytyy perinnöstä.Perunkirjaan kirjataan kuitenkin alempi arvo kiinteistöistä sen takia, ettei tarvitse maksaa liikaa perintöveroa. Jos jakamisen jälkeen tulee luovutusvoittoveroa kiinteistöstä, niin tapana on, että koko kuolinpesä vastaa luovutusvoittoverosta eli sitä ei jaeta osakkaiden kesken maksettavaksi, koska mahdollinen voitto on kuolinpesän voittoa, ei osakkaiden.

Käytännössä niin, että kuolinpesän tilille jätetään sellainen summa rahaa, jotta se riittää, jos luovutusvoittoa tulee ja se prosentti on korkeampi kuin rintaperillisillä.
Tämä riippuu tietty myös testamentista eli siitä, onko edunsaajana rintaperillisten lisäksi puoliso tai muita edunsaajia.

Jos kyseessä on hallintaoikeustestamentti ja puoliso on elossa, niin silloin perintövero on pienempi ensiksi kuolleen puolison jälkeen.

Kannattaa teettää perunkirjoitus ja jakaminen vaikka hautaustoimiston juristilla, ei ole kallista ja kaikki menee oikein.En luottaisi yhteenkään sukulaiseen pesänjakajana, kun muutenkin on tunteet pinnassa läheisten kuoleman jälkeen.

Asut ulkomailla, niin heti kun tiedätte, kuka on pesänjakaja(tässä tapauksessa juristi), niin kysyt tältä jakajalta, miten menetellään perintöveron ja muiden asioiden kanssa viranomaisille.

Voit kysyä myös etukäteen joltain juristilta ja vaikka siitä maasta, jossa nyt asut.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: Arja 
Päivämäärä:   5.1.17 14:52:54

Niin ja onko perittäväsi jo kuollut tai kuolemassa? Tiedätkö, mitä testamentissa lukee vai onko sellaista edes tehty?

Voihan se olla niinkin, että vaikka olet rintaperillinen, niin sinulle on jätetty vain lakiosa.

Jos testamenttia ei ole, niin silloin perivät vain rintaperilliset, ei leski.Jos on omistusoikeustestamentti, niin silloin ei jaeta mitään ennen kuin toinenkin puoliso on kuollut. Perintöverot joutuvat perilliset kuitenkin maksamaan ja se on enemmän kuin jos olisi hallintaoikeustestamentti.

Jos perittäväsi ei ole kuollut, niin aivan turha on huolehtia etukäteen mitään.

Käsittääkseni perinnöstä ei voi kieltäytyä etukäteen, mutta kysy tätä vielä juristilta.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: Arja 
Päivämäärä:   5.1.17 15:18:18

Täsmennys: Voi luopua etukäteen ilmoittamalla siitä kirjallisesti perittävälle, mutta samalla on hyväksyttävä myös testamentti ja siitä on oltava kirjallinen ilmoitus. Nämä tiedot menevät sitten aikanaan verottajalle perunkirjan mukana.

Tässä osapuilleen Suomen lain mukaan, löytyy netistä tietoa. Eria asia on sitten, että alkaako elävältä kyselemään mitään testamenttia tai sen olemassaoloa.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

LähettäjäMiitta. 
Päivämäärä:   5.1.17 17:13:30

Kiitos Arja.

Minun tilanteessani juttu on siis näin, että perin varmaan sen laillisen rintaperillisosan. Olemme ihan nyt jo valmiiksi niin riidoissa, että minut on tehty ns. perinnöttömäksi. Mutta sitäkään en oikeastaan usko, koska tuo lakiosuus aina valvoo, että jotain tulee.

Kysäisin asiaa yhdeltä vanhenevalta tädiltäni ja hänen neuvonsa oli, että piti antaa asian vain olla.

Eihän tämä voi olla näin hankalaa. Testamentin mukaan omaisuus jaetaan kaikkien neljän sisarusten kesken, eikä avo- tai aviopuolisoilla ole mitään oikeutta perintöön.

Kummatkin ovat siis vielä hengissä ja ovat voineet muuttaa jo sitä testamenttiäkin monta kertaa.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: n 
Päivämäärä:   6.1.17 17:42:26

"Kuka on pesänjakaja? Eikö se riitä, että hänelle ilmoittaa, että haluaa kieltäytyä perinnöstä?"

Ei pesänjakajalle ilmoittaminen riitä, sillä kieltäytyminen on ilmoitettava viimeistään perunkirjoituksesta tiedon saatuaan.

Jos sinulle olisi tulossa vain lakiosa, eli perintö on testamentilla menossa jollekin muulle, voit unohtaa koko jutun! Sinulle ei tule edes lakiosaa, jos et itse erikseen vaadi sitä. Tämä siis olettaen, että sinut on todella tehty perinnöttömäksi, eli testamentissa on mainittu vain sinun lakiosasi. Jos et itse vaadi sitä, ei mene edes lapsillesi.

Kun saat tiedon testamentista ja perunkirjoituksesta, kuittaat vaan vastaanottaneesi tiedon ja sillä selvä. Sinulle ei väkisin tyrkytä kukaan mitään ja verottaja olettaa, että testamentti hyväksytään ja mätkäisee veron vain testamentin saajalle.
Kokemusta on, verolappu tuli noin puoli vuotta perunkirjoituksesta, ja vain testamentin saajalle.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   13.1.17 17:25:42

"minut on tehty ns. perinnöttömäksi
...
Testamentin mukaan omaisuus jaetaan kaikkien neljän sisarusten kesken,"

Kirjoitat samassa viestissä kaksi keskenään ristiriitaista asiaa, eli sinulle ei olisi tulossa mitään ja että testamentin mukaan jaetaan kaikkien neljän sisaruksen kesken, joista sinä olet ilmeisesti yksi? Jos sinulle ei ole erikseen nimeltä mainittuna jotain tulossa, sitä ei tule jos et erikseen vaadi lakiosana. Sen sinä voit saada myös rahana.

Jos perittävät ovat elossa,miksi et ilmoita suoraan heille, että tekevät sellaisen testamentin, jonka mukaan sinulle ei tule mitään? Lakiosaa ei ole pakko ottaa vastaan eikä sitä tule, jos et erikseen vaadi sitä vaan allekirjoitat aikanaan paperin, että et moiti testamenttia.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: XXX 
Päivämäärä:   14.1.17 01:31:07

Mitäs jos teet lahjoitat etukäteen tulevan perintösi jollekkin yleishyödylliselle yhdistykselle. Esim. Hukkuneitten Merimiesten Vaatetusrahastolle, tai Rajaseudun Sotaorvoille.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: se.pienitalli 
Päivämäärä:   16.1.17 22:24:42

Älä aloita sukusi muiden riitojen lisäksi perintöriitoja jo vanhempiesi eläessä. Siitä ei oo mitään hyötyä.

Oota vanhojen kuolemaa ja hautajaisia ihan kaikessa rauhassa.

Kuoleman jälkeen tehdään perunkirjoitus, jossa selviää jäikö vanhemmiltasi mitään perittävää.
Ja ovatko he tehneet testamentin.

Myy mahdollinen perintöosuutesi sisaruksillesi tai yhdelle heistä heti perunkirjoituksen jälkeen
ja maksa perintövero kauppasummasta.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: Kaisa 
Päivämäärä:   15.2.17 19:27:45

Mulle voi testamentata ne talot ja tontit, otan mielelläni vastaan ja maksan verot ajallaan..

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: d 
Päivämäärä:   16.2.17 11:48:27

"Mitäs jos teet lahjoitat etukäteen tulevan perintösi jollekkin yleishyödylliselle yhdistykselle"
Etukäteen voi lahjoittaa vaan se perittävä, joka perinnön jättää = testamentti.
Jos kuoleman jälkeen perillinen jollakin tavalla puuttuu perintöön ja määrää, kenelle sen hänen sijastaan menee, maksaa myös perintöverot.

Perinnöstä voi tietenkin kieltäytyä, jolloin se menee edelleen omille rintaperillisille eli lapsille. Jos lapsia on kaksi, on perintövero yhteensäkin pienempi kuin jos se olisi tullut yhdelle.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: ? 
Päivämäärä:   22.2.17 11:21:40

Perinnön voi jättää ottamatta vastaan rintaperillistensä hyväksi. Eli hyppää sinun ylitse ja perintösi saavat lapsesi. Nämä maksavat perintöveroa vähän korkeamman prosentin mukaan nyt mutta toisaalta eivät maksa uudelleen sinun jälkeesi.

  Re: Miten perinnöstä pääsee eroon?

Lähettäjä: 1.*** 
Päivämäärä:   22.2.17 15:30:02

Lastenlapset kuuluvat kyllä rintaperillisiin, eli I-veroluokkaan...

https://www.veronmaksajat.fi/Perinto-ja-lahja/Perintovero/

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.