Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: Disa 
Päivämäärä:   31.8.24 00:18:46

Tietääkö joku onko fwb kirjassa jotain rajoituksia kloonin käyttöön ? Siis jos varsan isä olisi klooni.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   31.8.24 09:31:23

Ei taida olla rajoitusta, onhan klooneja ollut käytössä WBFSH:n alaisissa kantakirjoissa jo pitkään.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: Mokkula 
Päivämäärä:   1.9.24 22:51:26

Oon Nyt ihan pihalla siis puhutteko kloonauksesta? Siis hevosten kopiointia? Täh

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: _ 
Päivämäärä:   2.9.24 01:27:52

Viimeksi kun katsoin sääntöjä (siitä tosin on joitain vuosia), kloonia kohdeltiin kuin täysveljeä. Eli ei mitään rajoituksia, muttei mitään erioikeuksiakaan sen perusteella mitä alkuperäisyksilö on saavuttanut. Eli kloonin piti ainakin silloin itsekin läpäistä arvostrelut jne. saadakseen jalostusoikeuden.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: heh 
Päivämäärä:   2.9.24 08:19:53

Olen samassa käsityksessä kuin edellinen alaviiva _.

Del-Horsesilla syntyi tänä vuonna varsa Geministä, joka on Gem Twistin klooni. Ainakin Hepassa näkyy rotuna suomalainen lämminverinen ratsuhevonen fwb (varsa Del-Gemma Girl).

Geminillä on hyväksytyt orijälkeläiset ainakin Ruotissa (SWB), Belgiassa (BWP) ja Irlannissa (ISH).

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: sysi 
Päivämäärä:   2.9.24 09:15:31

Esim. Zangerheide lähti soitellen sotaan kloonamalla legendaarisen Ratinan useamman kerran ja muutamia parhaita orejaan. No niistä ei tullut mitään mainittavaa.
Kloonit eivät ole sama kuin alkuperäinen hevonen perimältään. Tähän voi joku perinnöllisyystieteilijä vastata tarkemmin.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.9.24 13:00:35

En ole perinnöllisyystieteilijä, mutta yksilöön genomiin vaikuttavat tällä tietoa ympäristöolot jo kohdusta saakka. Sekin on yksi syy miksi sama tamma ei varso samanlaisia varsoja vaikka koko jalostusuransa tekisi varsat samasta oriista. Pelkän suoran rekombinaation lisäksi muuntelua tulee kohtuaikaisista ja luonnollisesti syntymän jälkeisistä ympäristöoloista. Ilmeisesti myös tamman elämä voi vaikuttaa jo ennen tiineysaikaa epigeneettisen periytymisen vuoksi. Tamman suolistobakteereillakin todennäköisesti on iso rooli siinä millaiseksi varsa kehittyy.

Näin ollen, vaikka kopio saisi alkiontuoton vaiheessa samat pelimerkit kuin kloonattava alkuperäinen yksilö on saanut, sen ympäristöolosuhteet eivät koskaan ole samanlaiset. Todennäköisesti voidaan sanoa, että olosuhteet ovat jopa äärimmäisen erilaiset. Sekin jo tiedetään, että kaksosillakaan ei ole samanlaiset ympäristöolosuhteet kohdussa, vaikka ovat siellä yhtä aikaa. Niilläkin on joko erilaiset istukat tai yhteinen istukka, joka välittää verta, happea ja ravinteita eri määrän kullekin kaksoselle. Yksilönkehitys ei näin ollen ole koskaan täysin identtistä. Puhumattakaan siitä kasvaako varsa nuoruutensa hyvissä oloissa, kuka sitä käsittelee, mitä se kokee ja oppii. Mitä se syö ja miten sitä lääkitään eli vaikutetaanko suolistobakteereihin kuinka. Saati sitten se ratsutusvaihe ja oppiminen kilpailemaan. Pitkä on tie alkiosta kilpahevoseksi.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   2.9.24 13:36:30

Asiasta kukkaruukkuun. Maailmalla kloonataan myös lemmikkieläimiä. Ovatko näiden omistajat olleet tyytyväisiä klooneihin? Siis toimiiko edes tällä tasolla?

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   2.9.24 14:03:26

Jossain oli myös artikkeli, että klooneilla on helposti sairauksia ja ne kuolevat nuorempina, koska ne tehdään "vanhoista" soluista. En siis muista termistöä tarkemmin.

Mietin vain lemmikin kohdalla, onko kiva sitten saada sairas klooni, joka kuolee nuorena. Jotenkin romuttaa sen alkuperäisen lemmikin hienouden. Lisäksi klooni maksaa "miljoonia". En kloonaisi omaa lemmikkiäni, vaikka ajatuksena se on hieno.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.9.24 14:09:09

En luo niin tiukkaa tunnesidettä eläimeen, että maksaisin miljoonan että saisin melkein samanlaisen. Nehän on esim väriä myöten erilaisia tosin. Ennemmin sitten otan ko. eläimen jälkeläisen.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   2.9.24 14:33:20

"En ole perinnöllisyystieteilijä, mutta yksilöön genomiin vaikuttavat tällä tietoa ympäristöolot jo kohdusta saakka. Sekin on yksi syy miksi sama tamma ei varso samanlaisia varsoja vaikka koko jalostusuransa tekisi varsat samasta oriista."

Eiköhän suurin syy ole se, että täyssisaruksilla ei välttämättä ole juurikaan samoja geenejä. Eivät saman perheen lapsetkaan ole identtisiä, itseasiassa erovat hyvinkin paljon toisistaan niin ulkonaisten kuin muiden ominaisuuksien suhteen. Ympäristöolosuhteilla on varmasti merkitystä, mutta minimaalisesti verrattuna geneettiseen eroon.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: _ 
Päivämäärä:   2.9.24 15:16:03

^ rekombinaatio on tärkein syy siihen, miksi täyssisaruksissa on niin paljon vaihtelua, ja saman tamman varsat oli hätiköity ja ei kovin relevantti välihuomautus tuplaviivalta 2.9.24 13:00:35

Hänen kommenttinsa ilmiöt (ympäristötekijöiden vaikutukset ja epigeneettiset mekanismit) on kuitenkin todennettu ihmiskaksostutkimuksilla ja eläinkloonikokeilla. Yksi erittäin tunnettu esimerkki on MAOA-L -geeni, joka tekee yksilöstä hyvin taipuvaisen väkivaltaan, mutta aktivoituu vain silloin jos yksilö on tietyssä vaiheessa lapsuuttaan kokenut kovia.

----------

ja sitten kommenttiin jota alun perin lähdin jättämään...

Kloonauksessa vaihdetaan hedelmöittyneen munasolun tuma. Myös solulimassa on periytyviä ominaisuuksia, joten klooni ei ole kaikilta osiltaan sama kuin alkuperäinen, vain DNA-perimä on identtinen. Oriille tällä ei ole niin paljon merkitystä, koska solulimaominaisuudet periytyvät vain munasolun kautta (ori siirtää jälkeläisilleen vain DNA-perimää), mutta jos tammakloonin istutussolun luovuttaja ja alkion kantaja eivät ole samaa emälinjaa kuin kloonattava tamma, menee emälinjan perimä sekaisin.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   2.9.24 22:34:38

Hyvä _, nähdäkseni kommentti ei ollut hätiköity eikä kovin epärelevanttikaan, kun avataan asiaa ihmisille, jotka ei tästä niin kovin paljon tiedä. Luonnollisesti rekombinaatio on tärkein syy, mutta yritin tuoda ilmi sitä kuinka esimerkiksi toiseen maahan myyty, heikompaa ravintoa saava ja ehkä stressaantuneempi siitostamma ei välttämättä tuottaisi yhtä hyvää täyssisarusta vaikka geenilotossa osuttaisiinkin oikeaan. Ehkä en vain avannut tätä ajatustani tarpeeksi.

  Re: Kloonin käyttö jalostuksessa

Lähettäjä: Jysky 
Päivämäärä:   2.9.24 22:41:11

Eikös kloonien käyttö hiipunut kun orit eivät suorittaneet ? Z siittola taisi lopettaa tuon touhun kun tulokset eivät vakuuttaneet

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.