Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Lilli 
Päivämäärä:   20.9.21 12:15:28

Hei,
kertoisitteko kokemukset ruokatorven tukkeesta. EI mielipidettä "koska meillä ei ole ollut koskaan" , vaan oikeasti tapahtuneita keissejä:

1. Hevosen ikä - rotu - sukupuoli
2. Ruokinta: mitä väkirehua - kuivana vai kosteana - annoskoko -ruokintakerrat/päivä.
3. Juominen: automaatti vai astia - paljonko juo /pvä - saako muuta juomaa.
4. tehtiinkö muutoksia tukkeen jälkeen - onko uusinut?

Kiitos vastauksista ! :)

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Sari 
Päivämäärä:   20.9.21 12:21:41

Racing Prixiä söi vuoden ikäinen suokkitamma kuivana ja tukoshan siitä tuli. Lääkäri letkutti auki ja antibioottikuuri perään keuhkojen vuoksi. Selvisi hyvin. Sikäli juomisella ei asiaan vaikutusta koska olin itse laitumella vadista syöttämässä ja näin heti kun tapahtui. Koskaan ei olla sen jälkeen mitään rehua kuivana syötetty.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Anna 
Päivämäärä:   20.9.21 12:39:42

Pv-tamma 12v sai pellettimuodossa olevaa kivennäistä. Niinikään laitumella vadista, 2dl. Tukos. Ei anneta enää kuivana.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Lilli 
Päivämäärä:   20.9.21 12:43:32

Juominen ja heinä kiinnostaa, koska hampaat, pureskeleminen, sylki ymym.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.9.21 13:27:10

Ahne 2v varsa sai useita pieniä tukoksia Prixistä. Loppui kun sai heinät ensin pahimpaan nälkäänsä.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.9.21 13:58:05

Meillä kanssa vadista syötettiin muistaakseni mysliä, tästä on jo yli 15 vuotta aikaa niin ei tarkkaa muistikuvaa.
Risteytysruuna, oli sillon n. 15v. Sai sillon hyvin vähän ruokaa, max 0,5 litraa ja vadista, koska tallilla oli kesäaikaan käytössä vain ulkotilat. Yksi kunnon tukos jota hoidettiin Hyvinkäällä neljä päivää ja yksi pienempi. Ei saanut väkirehuja muistaakseni hetkeen tämän jälkeen.

Myöhemmin kun muutettiin eri tallille niin sai kokonaan vapaan heinän ja valmentaja nosti väkirehut yhteensä neljään litraan. Ei saanut silti tukoksia.

Molemmilla talleilla käytössä automaatit, ei juotettu mitään makuvesiä yms.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   20.9.21 15:45:25

Vanhalla hevosella oli kerran, ell ohjeisti puhelimessa hieromaan kaulaa ruokatorven puolelta ja lähti sillä. Hurja oli tilanne. En muista enää mitä söi, mutta paljon väkirehua että sai pidettyä lihassa.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Susse 
Päivämäärä:   20.9.21 22:22:46

Tuolloin n. 10 v suokkiruuna, söi kauraa (varmaan 2 l, tapahtumasta aikaa jo pitkään, ei ollut ehtinyt syödä läheskään kaikkea) kuivana, tapahtui laidunkaudella, tuolloin saavijuotto ulkona. Tukos aukesi kun annettiin ell-ohjeen mukaan domoa kotona (päivystysaika tietenkin), oli selvästi ruokatorven alkuosassa, kun patti näkyi kaulassa. Jonkin aikaa laitettiin muistaakseni kaurojenkin kanssa vettä, uusi joitain vuosia myöhemmin mutta lievemmin, meni silloin ohi hetkessä. Halvatun ahne hevonen oli, myöhemmin siirtyi muista syistä mössöruokinnalle.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: ...B 
Päivämäärä:   21.9.21 15:10:57

24 v pv, laitumella loppukesästä sai pehmeästä esikuivatusta heinästä tukoksen kun otti ison tupon ja ahnehti sen. Meni ohi kun kaulaa hieroi ja lopulta vettä perään. Eläinlääkäri tuli vielä ja antoi penisiliini kuurin varoiksi ettei tule keuhkotulehdusta.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   21.9.21 20:35:10

1v pv-ori. Söi pellettimuotoista rehua kuivana ja siitä tukos, joka saatiin liuotettua auki. Sai 1l kahdesti päivässä. Kuivaa heinää sai vapaasti ja vettä vapaasti tarjolla ämpäreistä, joi hyvin. Tukoksen jälkeen kaikki rehut velliksi turvotettuna, ei koskaan uusinut.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   21.9.21 22:27:43

23v shetlanninponiori, söi racing selected plus kivennäinen kuivana 1x / pvä, kuiva heinä. Ämpäristä juotto, joi yleensä ihan hyvin. Tukos ei auennut kunnolla edes ell letkuttaessa kotona, joten päästettiin pappa kivuista, kun oli sen verran hurjan näköinen tilanne..

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   21.9.21 22:37:17

Samalla ruokinnalla annettiin melassileikettä turvotettuna ja kuivaa pellettiä. Useita tukoksia samalla tallilla eli tuolla taktiikalla ei kannata ruokkia.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: takku 
Päivämäärä:   22.9.21 19:47:38

Maitovarsa söi emän kupista kuivaa prixin kaltaista rehua. Tukos aukesi hieromalla ell ohjeiden mukaan ennenkuin hän ehti paikalle. Tilanne on aika hurja.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: ..... 
Päivämäärä:   22.9.21 20:59:43

Ahne Viron tuonti hotki Mineral plussat purematta. Ei auennut hieromalla. Buscopania ja letkulla sondeeraten avattiin. Antibiootti keuhkokuumeen varalta ja keuhkojen auskultaatio ja lämmönmittaus pari pv.
Huonoa tuuria, sanoisin. Pelletöity rehu on tarkoitettu syötäväksi sellaisenaan.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: HW: 
Päivämäärä:   22.9.21 23:35:49

1 v suomenhevosvarsa sai kesällä ilmeisesti lievän tukoksen ruokatorveen, vaikka hurjalta näytti - ja se liman määrä. :0 En tiedä johtuiko voimarehujen hotkimisesta vai oliko jotain muuta tarttunut kiinni laitumelta. Iltatarkilla huoomasin että joku oli oudosti koska ei heti tullut luokseni ja ymmärsin että ilmeisesti on ruokatorvi tukossa. Hieroin kaulaa, ei auttanut, ja sain hyvin hitaasti talutettua tallille n 500 m. päähän. Sillä aikaa kun olin soittamassa päivystävälle eläinlääkärille, piti yhteyttä kavereihin hirnumalla. Ei siis stressannut kovin, vaan jutteli, puhelias tyyppi. :) Menin vielä katsomaan soiton jälkeen - ja huomasin, että voin soittaa uudelleen, koska tukos oli poistunut, olettaisin että hirnumisen tuottaman värinän ansiosta! :) Päivystäjä ei vielä ollut ehtinyt matkaan, mutta kirjoitti varuilta (ihmisten) vatsahaavalääkkeitä kuurin limakalvoja hoitamaan. Antibiootteja ei kuulemma tarvittu koska ei letkutettu.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Elli 
Päivämäärä:   24.9.21 14:27:38

19v pv-tamma sai tukoksen kaksi kertaa laitumella lisäruuaksi annetusta kaurasta. Ensimmäisellä kerralla ruokatorven hieronta auttoi ja tilanne rauhoittui, toisella kertaa päivystävä kävi letkuttamassa, mutta silloin oli tukos jo lähetenyt. Tämän jälkeen tarkastettiin hampaat ja todennäköisesti tukokset johtui siitä, että hammas oli lohjennut ja kipeä, joten ei pureskellut kunnolla.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: sini 
Päivämäärä:   24.9.21 14:39:59

Itse olen opetellut ruokkimaan seuraavasti:

mash-/lesejuoma jossa saa jotain lisäravinteita mukana
kuivat rehut, pelletit, kaura jne (meillä pienin määrä tätä)
turvotettavat rehut (meillä melassileike ja alfalfa)

Eli juotan pohjalle hieman nestettä, jonka jälkeen kuivat rehut ja lopuksi turvotettu ruoka. En sekoittaisi ihan heti puuron kanssa kuivia vaikka hepat on syöneet niinkin ilman ongelmia. Voi toki antaa myös märimmästä kuivimpaan eli neste, puuro, kuivat. Heinää pidän samalla tarjolla tai ainakin on syönyt heinää ennen väkirehuja.

Olen ymmärtänyt että tukoksia ollut yhdellä tallilla eniten niin, että ovat saaneet vain kuivaa pellettiä, alle ei mitään juomaa tai muuta rehua. Ahneuksissaan nälkäänsä hotkineet, samalla kurkku ehkä vähän kuiva jos ei ole juuri juonut.. Näillä lähes vapaa heinä (ei kovin maittava sellainen) joten sillä ei ole tuntunut olevan kyllä merkitystä.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Kylli 
Päivämäärä:   26.9.21 17:19:39

"Ahne Viron tuonti" mitä merkitystä hevosen syntymämaalla?! Yritätkö olla vitsikäs vai dissata virolaisia hevosia?

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Kilpailun jälkeen 
Päivämäärä:   27.9.21 22:02:16

Olen antanut useamman kerran ensiapua ruokatorven tukokseen, kun startin jälkeen annettu ihan vain heinää kopissa. Itse en anna hevoselle rankan liikutuksen jälkeen syötävää valvomatta.

Yhden kerran menin katsomaan omistamani hevosta startin jälkeen valmentajan kuljetusautoon. Hevonen oli tuskissaan, huusin heti hoitajan ottamaan hevosen pois autosta, kävelyttåmään ja hieromaan kaulaa.

Voi sitä vihreän mössön ja liman määrää, mikä lentää suusta ja sieraimista, kun hevonen yrittää saada henkiteitä auki.

Eli ei tarvitse olla kyseessä vain väkirehut tai muu kuiva pöllyävä aines.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: raila 
Päivämäärä:   27.9.21 22:56:54

Eikö se sitten ole henkitorven puolen ongelma eikä ruokatorven.. Omalla oli kanssa sellainen, tuli kopissa kun tuotiin niitä laitumelta kotiin. Olivat saaneet pari viikkoa kuivaa heinää laitumella mitä oli kopissakin, jatkossa en kyllä koppiin heinää ota kun varsojan haetaan jostain, jos ei pitkä matka ole. korkeintaan sitä samaa laidunruohoa. Onneksi olin kopissa mukana niin huomasin heti ja saatiin hoidettua kotona henkitorvi tyhjäksi.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   27.9.21 23:10:44

On tässä vuosien aikana joku yksittäistapaus ollut, enkä sen yksittäistapauksen takia ole alkanut vellejä keittämään tai jopa korsirehuja vaihtamaan.

  Re: Ruokatorven tukos - tapahtuneet kokemukset

Lähettäjä: ior 
Päivämäärä:   29.9.21 11:43:13

Startin jälkeen annan korsirehun vesiämpäriin ennen kuljetusta, koska monet eivät juo kunnolla ja olen myös nähnyt näitä tukoksen heinästä saaneita. Omalla tallilla ollut joitakin tukos tapauksia, onneksi ollaan selvitty kotikonsteilla. Ahne yksilö ja kuiva rehu on huono yhdistelmä.

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.