Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Kikka 
Päivämäärä:   15.2.21 08:54:08

Kyseessä 3v fwb
Miten edetään kun sisäänratsastuksen valmis?
Millaisen tallipaikan kannattaa ottaa?

Olen ymmärtänyt että 3v saa mennä selästä 3-4 krt viikossa ja muuten juoksutusta.
Miten ekat hypyt?
Ekaa hevosta ostamassa :)

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   15.2.21 09:01:35

Vastasin sinulle jo edelliseen ketjuun. Kovin kokematon ensihevosen ostaja menee helposti metsään varsan ostaessaan. Jos tahdot itse ratsastaa, kehittyä ja hypellä esteitä, tarvitset aikuisen hevosen.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: jas 
Päivämäärä:   15.2.21 10:52:21

Toisessa topicissa sanoo että nuoren osto on mietitty juttu, ja sitten kysymykset/osaaminen on tätä luokkaa.....

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: -- 
Päivämäärä:   15.2.21 11:23:42

Kolmevuotiaalla ei vielä ratsasteta. Kun hevonen tulee sisäänratsastuksesta, se menee lomalle ja sen jälkeen kannattaa työskennellä pääasiassa maastoilun merkeissä 1-2x viikossa ja 1-2 maastakäsittelypäivää (tai 1 maastakäsittely ja 1 ohjasajo). Juoksutusta ei vielä 3 vuotiaalle kannata treeniksi ajatella, ympyrä on aivan liian pieni kehittyville nivelille.

4-vuotiskeväänä tai kesällä, tämäkin hevoskohtaista - osalla vasta syksyllä, jatkokoulutukseen ja sen jälkeen voi ratsastaa tuon 3-4 x viikossa, joista nekin pääasiassa liikuttaen ja ehkä 1-2 varsinaista treeniä. Hyppyjä aloitetaan vasta harjoittelemaan _kokeneen_ esteratsastajan kanssa eikä niitäkään vielä välttämättä edes viikottain.

Tästä ja toisesta ketjusta päätellen etsimäsi hevonen olisi noin 6-8 vuotias ja kokeneemman ratsastajan alkuun tekemä. Mikäli haluat säästää rahaa, niin ostohinnassa säästäminen ei ole oikea tie, sillä 3 vuotiaalla on vielä todella paljon kuluja edessään ennen kuin se on edes perusasiat osaava ratsu. Lisäksi, paitsi koulutukseen niin myös varusteisiin tulee uppoamaan vielä tuhansia, koska joudut vaihtamaan esimerkiksi satulan useamman kerran - ja ei, nuoren hevosen kanssa halvoilla satuloilla kikkaileminen ei säästä mitään, vaan ennemminkin vain kipeyttää hevosen ja saa sen suhtautumaan negatiivisesti ratsastamiseen.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   15.2.21 12:37:58

Niin ne 3-4-vuotiaan "treenit" on 15-30 min vaiheesta riippuen, hevosen opettamista. Et sinä itse pääse ratsastusta sillä treenaamaan pitkään aikaan.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Joo 
Päivämäärä:   15.2.21 14:31:26

Lomalle kevättalvi, keväällä pieni kertaus ja kesä lomalla. Sama seuraavana talvena, ajoittaista työskentelyä ja paljon kasvulomaa. Maasta voi työskennellä, mutta ei ympyrällä juoksutusta muutoin, kuin opetusmielessä. Kavereiden kanssa touhuaminen tärkeää.
Omat saaneet ekat kengät vasta 4 v keväällä, jos ei jostain syystä tarpeen. Loppukesästä takakengät, että oppii hokkikenkiin. 4v päätavoite kumminkin laatuarvostelu ja siihenkään ei tarvii hulluna hypellä. Tarkoitus varmaan tehdä suorittava, pitkäikäinen harrastekaveri? Nuorten luokat sitten 5v kaudella ja niihin työtä se 4-5 kertaa viikossa kestoa vaihdellen ja maasta käsin osa.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjäjasmy 
Päivämäärä:   15.2.21 15:42:02

Joo en kyllä 3-4x vko menis 3 vuotiaalla sitä yhtä kuukautta enempää minkä aikana sisäänratsastus suoritettu. Kerta kaks vkossa max, jos kasvuvaihe hyvällä mallilla.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Hilla 
Päivämäärä:   15.2.21 16:36:12

Meillä kolmevuotias sisäänratsastettiin kolmevuotiskeväänä, sitten se vietti pitkän laidunloman (emme käyneet selässä), kävi kuukauden pätkän syksyllä uudestaan (emme menneet vielä selkään kotona)ja jäi lomalle koko talveksi, nelivuotiskeväänä taas ratsuttajalle, jonka jälkeen jatkoimme kotona ja piti kuitenkin vielä kunnon laidunloman ja kävi taas nelivuotissyksynä reilun kuukauden ratsuttajalla. Viisivuotisvuosi sitä ratsastettiin kotona ja nyt se on taas pari kuukautta ratsuttajalla.

Nuoren hevosen ratsutus on pitkäveteistä puuhaa; taukoja, lyhyitä ratsastuksia. Ja ratsuttamiseen menee rahaa :)

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: muuli 
Päivämäärä:   15.2.21 17:01:07

Lyhyesti juuri näin:

"Nuoren hevosen ratsutus on pitkäveteistä puuhaa; taukoja, lyhyitä ratsastuksia. Ja ratsuttamiseen menee rahaa :)"

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: .. 
Päivämäärä:   16.2.21 08:15:41

Aika kamala ajatus. Nuorenhevosen ratsutus on erittäin antoisaa ja palkitsevaa on nähdä edistyminen.

"Nuoren hevosen ratsutus on pitkäveteistä puuhaa; taukoja, lyhyitä ratsastuksia. Ja ratsuttamiseen menee rahaa :)"

Puuduttavinta sekä turhinta rahanhaaskausta on keskiveron risan harrastehevosen elättäminen, jonka tulevaisuus on takana.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   16.2.21 09:11:25

Sisäänratsastus 3v syksyllä, pieni tauko ja 4v talvella jatkoa, pieniä esteitä, maastoilua jne. Keväällä taas tauko ja sitten vähän taas enemmän, ehkä vähän radan hyppäämistä ja vieraissa paikoissa käyntiä. Olen yleensä 4v antanut olla juhannuksesta heinäkuun loppuun laitumella ja sitten alkaa laatareihin valmistautuminen.

Eli jätä 3v nyt lomalle ja vie ammattilaiselle pariksi kuukaudeksi loppukesästä tai syksystä. Ota sen jälkeen kotiin lomalle ja vie taas uudestaan treeniin joulu-tammi-helmi. Ensi vuoden helmikuussa voit varmaan jo itsekin ratsastaa sillä, jos et ole kovin arka tai kokematon. Pidä sen jälkeen taas taukoa ja aloita huhtikuun lopussa uudelleen kunnes jätät sen taas laitumelle ja aloitat syksyllä tai loppukesästä taas. 3v on ihan varsa vielä, eikä sen ikäistä olisi mielestäni järkevä ratsastaa tässä vaiheessa vuotta. Se ehtii kyllä mainiosti ikäluokkakisoihin vaikka sen sisäänratsastaisi syksyllä.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Muu 
Päivämäärä:   16.2.21 09:27:39

..: joo, on se antoisaa ja mielenkiintoista sille joka siitä tykkää. Minäkin tykkään. Mutta ns perusridaaja ei saa siitä mitään irti, koska perusridaajan käsitys ratsastuksesta on tunti päivässä 6x/vko ja valmennukset, hyppytunnit jne. Ratsastuksellisesti on tylsää mennä 20min askellajit läpi.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Hk 
Päivämäärä:   16.2.21 17:32:45

Jep, perusridaajalle varmaan tylsää, jos ostaa 3v hevosen menee siinä monta vuotta ennen kuin pääsee oikeasti treenaamaan. Muutenhan nuorten kanssa touhuaminen on todella palkitsevaa ja ihanaa nähdä kun lapsihevoset kehittyy. En siis suosittele nuorta ensihevoseksi tai jos sellaisen päättää itselleen hankkia, ja hinku treenaamaan on noin kova, kannattaa etsiä rinnalle aikuinen vuokra/treenihevonen jolla pitää omaa ratsastusta yllä.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Olle 
Päivämäärä:   18.2.21 13:47:49

"Ratsastuksellisesti on tylsää mennä 20min askellajit läpi."

No kyllä varmaan, jos vaan keventelee menemään matkustajana. Kyllä tässäkin pitäis olla ajatusta mukana mm. suoruuden, tasapainon ja apuihin vastaamisen harjoittelua. Mutta eihän se toki kaikkia kiinnosta.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   18.2.21 15:51:13

Olen ymmärtänyt että 3v saa mennä selästä 3-4 krt viikossa ja muuten juoksutusta.
Miten ekat hypyt?
Ekaa hevosta ostamassa :)

EI NÄIN. Sillä mennään maksimissaan 3krt/vko maksimissaan 20min kerralla (maasto puoli tuntia) EIKÄ muina päivinä tehdä yhtään mitään. Jos haluat harrastaa aktiivisesti, ostat vähintään 6-8v hevosen, et nuorta.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Mari5a 
Päivämäärä:   20.2.21 17:21:43

On kyllä jännä ajatusmaailma näitä vastaan, jotka tahtoo ostaa nuoren! Joskushan sekin on oltava ensimmäinen. Minulla takana jo 3 hevosta ja ikääkin hieman, nuorta olen etsimässä ja minua pidetään tyhmänä kun vasemman jalan saapasta kun " sulla ei ole kokemusta nuorista ".

Yleensä nämä puhujat on niitä, joilla jo takana se yks jota vielä 8vnä yritetään kouluttaa laukalle ja niin pois oöin, "maltilla".
Anteeksi vain, mutta jos on jonkinsortin taito ja kokemus hevosista, niiden elämän kulusta, puitteet, rahoitus kunnossa ja mahdollisuus ammattiapuun niin mikä hiertää hankkimasta nuorta ja kysymästä apua? Todella negatiivisia kommentteja tähänkin ketjuun, ei voi kun ihmetellä.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: -.- 
Päivämäärä:   20.2.21 17:26:38

Kuulostaako aloittaja siltä, että on kokemusta ja puitteet kunnossa?

Aloittaja tuntuu haluavan valmiin ratsun.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Samaamieltä 
Päivämäärä:   20.2.21 17:30:23

^ juurikin. Ihan kun homma vaatisi akatemiataitoja. Useita erirotuisia varsoja satulaan laitettu ja koulutettu, osasta tullut hyviä, osasta mediumeja ja osasta ei mitään.
Olen myös laittanut 3-vuotiaan pv selkään ensimmäisenä 10-vuotiaan lapseni. Ja Hän on myös ratsastanut alusta asti liinassa 4 satulaan laitettavaa nuorta. Toki sitten ohessa on kerran tai iviikkoon käynyt ammattilainen. Kyseessä on menestynyt ammattilainen. Maalaisjärjellä, opiskelulla ja pitkällä mielenlaadulla pärjää pitkälle. Meillä hepat toki kotona viimeistään vuotiaasta tulleet kaikki.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Turre 
Päivämäärä:   20.2.21 22:40:57

Hevonen ei koskaan saisi olla lelu. Jos etsii omiin tarpeisiinsa täysin sopimatonta hevosta ilman edes perustietoja suunnitellun ikäisen varsan laittamisesta, herää väistämättä ajatus, että hevosta ollaan hankkimassa leluksi. Koska mä voin....

Kyllä hevosen omistamisen perustaidot pitäisi hankkia valmiin hevosen kanssa. Sellaisen, jolla on annettavaa vihreälle omistajalleen. Silloin riski joutua hankaluuksiin on pienin mahdollinen. Varsan aika tulee aikanaan. Jos on tullakseen. Sitten, kun on hyvin selvillä, mitä varsan kehittyminen pitää sisällään, ja on ehkä päässyt avuksi sellaista projektia tekemään. Sitten, kun oma rutiini hevosen omistajana on sellainen, että tietää, tahtooko siihen loppuviimein ryhtyä. Kokemus ja osaaminen voivat hyvinkin muuttaa kehittyessään mielipidettä siitä, mitä harrastukseltaan tahtoo, ja missä kulkevat omat rajat maksukyvyn ja ajakäytön suhteen.

Totta kai kokenut, hyvän rutiinin omaava ratsastaja voi hankkia ensihevosekseen varsan ja pärjätä mainiosti. Mutta taidot ja osaaminen näkyvät muun muassa siinä, ettei perusasioita tarvitse kysellä. Oppi on jo hankittuna.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: *** 
Päivämäärä:   20.2.21 22:50:40

Huomionarvoista on sekin, että jos aloittajalla olisi joku osaava henkilö taustatukena tässä projektissa, hän kysyisi näitä kysymyksiä sieltä. Jos itsellä ei ole taitoa, pitää olla sitäkin paremmin pinkka kunnossa ja maksuvalmius ammattilaiselle, ja hyväksyä se että itse ei välttämättä ole menossa sen hevosen selkään vielä aikoihin. Tässä tapauksessa aloittaja halusi säästää ostamalla nuoren vrt. aikuisen..

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Otto 
Päivämäärä:   20.2.21 23:55:44

Oletteko nyt varmasti lytänneet aloittajaa tarpeeksi ja joka kantilta?
Eiköhän tuossa ole totuus paljastumassa ja oppirahat maksuun menossa ilmankin.

Tsemppiä aloittaja, varmaan huomaat itsekin että olet ehkä tehnyt arviointivirheen, mutta ei peli menetetty ole. Kaikki ostavat sen ekan nuoren joskus, malta odottaa. Toivon että löydät jostain sieltä luotettavan ammattilaisen joka voisi jeesata neuvoilla ja vakuuttaisit että maltti on nyt valttia.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Gg 
Päivämäärä:   21.2.21 00:09:36

Hevonen on tavaraan verrattavissa oleva tuote. Ostamalla sen saa ratsastaa tai olla ratsastamatta. Ei kuulu muille tädeille pätkääkään. Tuttavani osti sukuvarsan kotiinsa ja se on seissyt postimerkki tarhassa, jossa koppi..kohta jo 7 vuotta. Sitä ei ole kertaakaan otettu ulos sieltä. Kaviot katkaistaan kerta vuoteen. Eli saa kasvaa rauhassa, pelkällä heinällä. Hiljaa hyvää tulee. Ehkä ensi vuonna sitten kokeillaan satulaa?

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Ossi 
Päivämäärä:   25.2.21 17:07:06

Monta kk teillä on mennyt sisäänratsastuksessa? Ts. kuinka kauan ollut ratsuttajalla?

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Hilla 
Päivämäärä:   25.2.21 17:40:06

Rapiat kolme viikkoa oli. Mitään etukäteisvalmisteluja ei oltu tehty - osasi seisoa kiinnisidottuna ja nostaa jalkansa + kulkea talutettuna.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Lupu 
Päivämäärä:   25.2.21 20:58:02

Otto: aloittaja maksaa ehkä oppirahat, mutta jokainen hevonen ansaitsee asiallisen ratsutuksen ja peruskoulutuksen, jossa on mukana joku, jolla on ymmärrystä aiheesta. Kysymyksistä päätellen aloittajalla ei vielä ole kokemusta, joten olisi järjen köyhyyttä hänen ruveta laittamaan nuorta yksinään.

Eli aloittajalle sanoisin, että perehdy vielä paljon teoriaan, osta ensihevoseksi mieluummin kokenut konkari ja kun varsan aika tulee, ota ammattilainen mukaan ohjaamaan hommaa. Siitä kiittää hevonen ja pääset itsekin paljon helpommalla.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Hmm 
Päivämäärä:   25.2.21 22:42:15

Miksi veisin hevoseni ammattilaiselle ja maksaisin ammattilaisen hinnan jos joku ”ei ammattilainen” laittaa sen satulaan? Enkö silloin voisi viedä suoraan ”ei ammattilaiselle” ja maksaa siitä vähän vähemmän. Molemmissa tapauksissa työtakuu on nolla.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: Ehhe 
Päivämäärä:   26.2.21 00:56:49

Tuolla asenteella en yhtään ihmettele, miksi..
Nämä on valintakysymyksiä, elämä on.
:)

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   26.2.21 08:54:31

Suosittelen kaikkia, jotka suunnittelevat nuoren hankintaa ja koulutusta ensin tutustumaan siihen miten se tehdään tallilla , jossa nuoria koulutetaan isossa mitta- kaavassa. Näin tein itse aikoinani ja jo yhden talven työskentely opettaa paljon asiasta. Kannattaa katse kääntää muualle kuin kotimaahan.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: chat 
Päivämäärä:   26.2.21 09:50:50

Ihan löytyy opittavaa kotimaassa ja nykyisin jo vähän isommassakin mittakaavassa. Esimerkiksi Ypäjän toimintaan tutustumista suosittelisin eniten näille ennakkoluuloisille, jotka ovat kyllä kovia arvostelemaan (myös täällä) mutta lopun viimein eivät edes tiedä mitä siellä oikeasti tapahtuu. Toista sataa nuorta laitetaan vuosittain ja nyt alkaa olla jo oppilaitakin samassa hommassa. Seuraavankin omani vien jos sellainen tulee, sain hyvän palvelun sekä hyvät eväät jatkoon. Tämä kaveri ei ollut ihan yksinkertaisemmasta päästä.. Nyt tiedän tehneeni oikean valinnan vaikka minuakin yritettiin pelotella ennakkoasenteilla.

Minun nuoreni tuli kotiin lomalle sisäänratsastuksesta, kuukausi lomaa, kuukausi samoja juttuja kuin sisäänratsastuksessakin, maastopäiviä lisäten. Sitten taas lomalle. Kesän vietti tlaitumella. Edelleenkin kaikki hienosti ja nyt ollaan päästy jo vähän treenailemaankin. Sain reippaan ja rohkean hevosen jolla voi maastoilla tai vähän hypätä sielläkin vaikka yksin.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: mammahepo 
Päivämäärä:   28.2.21 15:34:38

laittasin laitumeen sen jälkeen kun on sisäänratsastettu.

  Re: Mitä sisäänratsastuksen jälkeen?

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   1.3.21 15:27:06

https://www.stream.hastnet.se/unghastverkstaden

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   




Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.