Kirjoita uusi viesti  |  Alueen etusivu  |    |  Etsi  Alas ⇓   
  Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   17.1.21 22:52:36

Ongelma tämäkin, mutta mistä voisi johtua. Pienet, säännölliset lantakasat. Ei ripulia, ei vettä lannan mukana, eikä toisaalta liian kuivia, kovia kikkareita. Hevoset syövät kuivaheinää, juovat vettä kohtalaisen hyvin. Välillä näyttävät selvästi turvonneilta. Lannan määrä päivässä on oletettavasti normaali, mutta kasat kaikki pieniä. Vertailun vuoksi, kasan koko on suunnilleen sama kuin shettiksellä. Googlesta nousee jo savu, eläinlääkärin mielestä kaikki on ok, kunhan lantaa tulee. Aiemmin ei näitä pieniä kasoja ole ollut, samat hevoset olleet vuosikaudet.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   17.1.21 23:33:44

Kuivia. Lisää nestettä elimistöön jotenkin, esim. Greenline-vettä höystettynä elektrolyyteillä pari kertaa päivässä reilusti.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: J 
Päivämäärä:   17.1.21 23:48:37

Pakkanen kuivattaa. Selvää ummetusta. Kunnon juotto ja joku puurokin voisi tehdä hyvää?

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   18.1.21 19:09:09

Tätä on jatkunut siis ainakin syksystä asti, tai silloin kiinnitin asiaan huomiota. Hevoset ovat kyllä vähän huonoja juomaan, ja olen pari-kolme kertaa tarjonnut päivittäin niille pellavarouheella maustettua lämmintä vettä, mutta aina sekään ei tee kauppaansa. Saavat suolakiven lisäksi pari rkl suolaa, että joisivat paremmin, mutta ei ole toivottua vaikutusta tullut. Nyt tarhassa oli pieniä ja suurempia kasoja. Vettä kannan kahdelle hevoselle ja shettikselle n. 75 l päivässä, mutta kaikkea eivät juo. Tämän lisäksi ne makuvedet.

Meillä on lämmitettävä saavi tarhassa mutta tänä talvena eivät ole koskeneetkaan siinä olevaan veteen. Todella turhauttavaa, mutta olen sitten kantanut niille 20 l sankoon lämmintä vettä aina heinien viennin aikaan.

Ihon nipistystesti on vähän haastava suorittaa kun päällä on kunnon talviturkki. Kuitenkin tuntuu, että iho palautui nopeasti.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   18.1.21 19:10:57

Kiitos vastauksista! Juomaongelmaan pitäisi kyllä löytää vastaus, aiemmin mash oli maittavampi kuin pellava, melassiin tai greenlineen eivät koskekaan. Aiemmin ovat talvisin syöneet säilöheinää, mutta syksyllä on aina ollut kausi, jolloin on todella vaikea houkutella nämä juomaan.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: ... 
Päivämäärä:   18.1.21 21:21:55

Kuivunutta -lisää juotavaa.
Onko juoma-astiat puhtaat? Pestäänkö päivittäin tai edes muutaman kerran viikossa puhtaaksi?
Onko talli tuttu hevosille? Joskus tallipaikan vaihto johtaa vähäiseen juomiseen, kun veden maku/haju outo tai hevoselle epämiellyttävä.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: U 
Päivämäärä:   19.1.21 00:45:55

Kokeile pelkkää melassi vettä. Ei nyt ole mikään terveysjuoma, mutta jos vain juovat.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   20.1.21 13:01:01

Juoma-astiat on puhtaat, pyyhkäisen ne tiskiharjalla joka kerta kun tuon uudet vedet, eli viisi kertaa päivässä. Johtuen siis siitä, että välillä pitää kaataa juomatta jääneet makuvedet juomasaaveihin. Sama talli, sama vesi ja samat hevoset ollut vuosia.

Nyt ongelma juomattomuuden kanssa tuntuu paisuvan käsiin. Ei mene alas omppumehulla, ei ompun paloilla maustettu vesi, ei tuttu pellavavesi, ei lämmin, ei kuuma, eikä kylmä vesi. Melassia eivät ole koskaan syöneet, sitä olisi törppö tallissa, mutta eivät koskekaan. Jotain mashia ovat aiemmin juoneet, pitänee hakea sitä säkillinen, ennen kuin tilanne pahenee entisestään.

Saavat nyt kaikki heinät kasteltuna, että menee edes vähän vettä.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: * 
Päivämäärä:   20.1.21 14:42:48

Vatsahaavahevoset joskus juovat huonosti — siis siinä vaiheessa jo, kun kyse on sen verran lievästä, että ne edelleen syövät melko hyvin. Vaikuttavatko ne noin ylipäätään tyytyväisiltä ja siltä, että niillä on kaikki hyvin vai onko jotain muutakin kuin ne pienet kasat?

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   21.1.21 11:41:00

Tuntuu, että kaikki ei ole aivan kohdallaan muutenkaan. Voihasikohan se johtua siitä, että ovat jo pidemmän aikaa olleet kuivia? Eilen sain viimein juotettua hevoset oikein hyvin, ensin annoin löysää pellavapuuroa, lisäten seuraavaan kertaan vettä ja vähentäen pellavaa. Toinen teki normaaleja läjiä, mutta toisen kasat on edelleen todella pieniä. Jatkan extrajuottoa, laitoin myös irtosuolaa tarhaan vatiin tarjolle.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: K 
Päivämäärä:   22.1.21 01:26:44

Meillä talvella samantyyppisiä ongelmia. Ostin itse säkin greenlineä. Jotenkin lantaa on nyt enemmän.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Jep 
Päivämäärä:   22.1.21 10:41:27

Sekin auttaa jos vähennät väkirehua määrää ja annat enemmän heinää. Mutta kokeile juottaminen ensimmäisenä keinona.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: - 
Päivämäärä:   22.1.21 12:10:56

Mulla on sh-ruuna, joka on koko ikänsä tehnyt pieniä ponikasoja. Juo hyvin, maha on kunnossa, tämä on sillä vain ominaisuus. Tarhaan voi tulla päivän aikana lähemmäs 10 kasaa, alle 5 on epänormaalia.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   29.1.21 07:51:36

Tilanne jatkuu edelleen. Välillä tulee hyviä, normaaleja kasoja, välillä pikkiriikkisiä nykäreitä. Välillä myös kieltäytyvät juomasta mitään, ei uppoa mitkään herkkumehut. Todella turhauttavaa!

Väkirehuja nämä eivät saakaan, pellavarouhetta sen verran, että menee kivennäiset. Eläinlääkäri kävi katsomassa ja otti verta, väsyneen olemuksen ja huonon karvan lisäksi ei äkkiseltään löytynyt muuta epämääräistä. Nyt on taas ollut muutama päivä, että suostuvat juomaankin. Alkuviikosta piti taas alkaa kastella heiniä, että sai edes vähän nestettä menemään.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.1.21 08:35:54

Elektrolyyttejä! Huono nestetasapaino vähentää janon tunnetta ja saa ne vähentämään juomista entisestään, elektrolyyteistä on apua sen palauttamisessa.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Pien 
Päivämäärä:   29.1.21 09:12:35

Onko vesi tutkittu?

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   29.1.21 09:22:24

Vettä ei ole tutkittu. Saavat merisuolaa 3 ruokalusikallista päivässä rehujen joukossa, juurikin lisäämään janon tunnetta. Enempää ei uskalla antaa ja tämäkin määrä arveluttaa niinä päivinä, kun eivät juo. Lisäksi on Himalajan suolakivi ja merisuolaa vadissa tarhassa vesipaikan lähellä.

Viimeksi kun sain ne juomaan hyvin, maku veden lisäksi alkoi mennä myös lämmin vesi saavista tarhasta. Sitten taas jotain tapahtui (muutos heinissä? Analyysi on lähdössä, mutta ei sekään kerro lohkokohtaisia eroja pikkupaaliheinissä), ja juominen hiipui vähitellen, eikä enää kelvannut edes makuvedet. Nyt ollaan Kop kop taas paremman juomisen alkuvaiheessa. Yöllä vesi ei ollut kuitenkaan kelvannut ollenkaan. :( Aamulla joivat vähän pellavalla maustettua vettä.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.1.21 09:23:36

Liikkuvatko säännöllisesti, pieneen hikeen? Liikunta parantaa aineenvaihduntaa ja muutenkin piristää mieltä. Lenkin jälkeen juotto elektrolyyttejä + suolaa.

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: . 
Päivämäärä:   29.1.21 12:37:59

Suolan sisältämä natrium ei ole ainoa elektrolyytti.

"Hevosen tarvitsemat elektrolyytit ovat natrium, kloridi, kalium, magnesium ja kalsium. Niillä kaikilla on elintärkeitä tehtäviä ja ne vaikuttavat koko elimistön toimintaan, kuten hevosen nestetasapainoon, verenkiertoon, ruuansulatukseen, happo-emästasapainoon, lihasten toimintaan sekä suorituskykyyn."

https://www.chiadegracia.fi/blogs/tietopankki/
miten-voit-huolehtia-hevosesi-nestetasapainosta

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: kiva 
Päivämäärä:   31.1.21 12:31:28

Korvaa osa heinästä greenline-mössöllä. Litrassa nappulaa menee kevyesti kolme litraa vettä. Vetisempääkin voi tehdä. Greenline muutenkin tekee vatsalle ja suoliston bakteereille hyvää. Haittaa siitä ei ole. Lämmin suositus.

Asuvatko hevoset tallissa vai pihatossa? Tarkenevatko nukkua makuullaan?

  Re: Pienet lantakasat

Lähettäjä: Maha 
Päivämäärä:   5.2.21 08:06:00

Ovat pihatossa ja nukkuvat monesti makuullaan.
Veriarvot normaalit, mutta ilmeisesti niissä harvoin poikkeamat näkyykään.
Heinän vaihto näyttäisi tehneen tehtävänsä. Kuivaheinästä kun siirryttiin säilöheinään, juominenkin parani, vaikka voisi luulla juuri päinvastoin! Pitkästä aikaa hevoset juovat myös pelkkää vettä tarhassa. Muutenkin hevoset tuntuvat voivan paremmin, toivottavasti tämä linja jatkuu!

   Ylös ⇑   


  
 Vastaa viestiin
 Nimi:       [poista tiedot]
 Sähköpostiosoite:

 Jos annat sähköpostiosoitteesi, se näkyy viestissäsi.

 Otsikko:
   
Hevostalli.net ei vastaa keskusteluryhmissä käytävän keskustelun sisällöstä.